Sterftecijfer in verpleeghuizen weer net zo hoog als in de tweede golf (zonder C19- vaccinatie)

Het percentage overlijdensgevallen in de verpleeghuizen is weer net zo hoog als in de tweede coronagolf in november vorig jaar, voordat de coronavaccinaties gegeven werden. Dat zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh. Uit de meest recente data blijkt dat zo'n 22 procent van de gevaccineerde bewoners na een besmetting overlijdt. De afnemende effectiviteit van de vaccins, vooral bij ouderen, is hier een van de oorzaken van.

Ook de kwetsbaarheid van de verpleeghuisbewoners en de eigenschappen van de deltavariant spelen volgens de hoogleraar een rol. "Die is niet alleen besmettelijker dan eerdere varianten, maar kent bij kwetsbare ouderen mogelijk ook vaker een fatale afloop."

De hoogleraar onderzocht de gegevensvan bijna 800 besmette bewoners. Bij zo'n 400 personen daarvan was bekend dat ze gevaccineerd waren, in de andere groep was dat niet uit de registratie op te maken. Dit onderzoek deed hij op verzoek van het Outbreak Management Team, waar hij deel van uitmaakt, en het ministerie van Volksgezondheid.

Recordaantal besmettingen
In 970 verpleeghuizen, zo'n 40 procent van alle locaties, zijn in de afgelopen vier weken bewoners positief getest. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. Het oude record werd behaald op 9 januari, bij het begin van de vaccinatiecampagne. Toen hadden 876 verpleeghuizen minstens één recente COVID-19 besmetting.

De symptomen bij een besmetting zijn door de hoge vaccinatiegraad wel een stuk milder. "Toch verslechtert een deel van de besmette bewoners snel."

Boosters
Deze week worden er in de meeste verpleeghuizen gestart met het toedienen van boostervaccins aan de bewoners. De hoop is dat de boosters het sterftecijfer omlaag zullen brengen.