FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 24 november 2021

Random Pics van de Dag #476

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ridouan Taghi veel strenger bewaakt in EBI door anonieme cipiers

Tegen Ridouan Taghi zijn in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught ongekend strenge veiligheidsmaatregelen genomen. De drugsbaron wordt nu bewaakt door een speciaal team van onherkenbare bewaarders met bivakmutsen op. 'Een hele unieke situatie.' Meer hierover bij EenVandaag.

Het is in Nederland nog niet eerder gebeurd dat een gedetineerde werd bewaakt door anonieme bewaarders, vertelt Sonja Meijer, bijzonder hoogleraar Penitentiair Recht: "Bij mijn weten hebben we dit niet eerder meegemaakt. Dit is echt wel een hele unieke situatie." Het kan niet anders dat deze uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen tegen Taghi zijn genomen naar aanleiding van de zeer ernstige verdenkingen in het politieonderzoek '26Mandel' naar zijn neef en advocaat Youssef Taghi.

De omstandigheden waaronder Taghi in de EBI in Vught verblijft, zijn volgens zijn advocaat "zeer zorgelijk en in strijd met nationale en internationale wet- en regelgeving". Maar zolang hij een 'extreem vluchtrisico' vormt, verandert zijn situatie niet. "Hij moet haast voor elke scheet procederen bij de beklagrechter", volgens Taghi's detentie-advocaat Thomas van der Horst.

Vals spel bij F1-Brazilië, Mercedes-achtervleugel lijkt duidelijk door te buigen

De Formule 1 Grand Prix van Brazilië van 2021 was fantastisch. Mercedes AMG F1 coureur, Lewis Hamilton, won de race op een indrukwekkende manier. De prestaties van zijn F1-auto deden echter veel wenkbrauwen fronsen. Velen vragen zich af of zijn auto wel legaal is en of het Mercedes AMG F1 team niet vals speelt.

Er zijn beelden opgedoken van een van de camera's op de Mercedes W12 in Brazilië. Op deze beelden lijkt de achtervleugel van Mercedes zeer duidelijk door te buigen. Red Bull Racing-adviseur Helmut Marko gaf eerder al aan te vermoeden dat de Duitse concurrenten de achtervleugel aanpasten na Interlagos, en dat vermoedelijk lijkt nu bevestigd te worden.

Italië: 'coronaparty's' eisen zware tol, man sterft aan corona, twee anderen op de IC

Een 55-jarige Oostenrijker is overleden aan de gevolgen van corona, nadat hij zich bewust heeft laten besmetten op een ‘COVID-19 besmettingsfeestje’ in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. Naar verluidt hoopte hij op die manier zijn coronapas te bemachtigen. Een kind en twee volwassenen zijn ook erg ziek geworden door de besmetting met SARS-Cov-2. Twee onder hen vechten voor hun leven op de IC.

De politie voert onderzoek uit, mede dankzij de hulp van artsen die de locatie van de 'coronaparty's' doorkregen van in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten die hebben toegegeven daar te zijn besmet. Wanneer een van deze geïnfecteerde personen sterft moet de organisator zich mogelijk verantwoorden voor doodslag.

Vandaag is het 30 jaar geleden dat Freddie Mercury overleed

Freddie Mercury schreef muziekgeschiedenis als zanger van Queen en componist van stukken als "Bohemian Rhapsody" en "We are the Champions". Hij leidde een leven waarin geen grenzen leken te zijn en dat tot op de dag van vandaag nog verrassingen kent.

Vandaag zou er een pushbericht naar onze mobiele telefoons zijn gestuurd, toen moesten we het met teletekst doen. Op maandag 25 november 1991, de ochtend na zijn overlijden, stuurde de dpa dit bericht uit:

"De Britse rockster Freddie Mercury is overleden aan de gevolgen van de immuundeficiëntieziekte aids. Zoals zijn woordvoerder maandagochtend meedeelde, was de directe doodsoorzaak van de 45-jarige zanger van de groep Queen een longontsteking. Mercury had pas de dag ervoor bekend gemaakt dat hij aan aids leed. De grootste successen van de zanger waren onder meer 'Radio Ga Ga' en 'We are the Champions'."

Het begon allemaal in het begin van de jaren zeventig in Londen. The Beatles waren net uit elkaar en jonge muzikanten als David Bowie en Elton John, maar ook bands als Led Zeppelin, Black Sabbath of T-Rex waren hun grenzen aan het opzoeken. Gedurende deze tijd voegde de jonge student grafische vormgeving Farrokh Bulsara zich bij de band Smile, waarin Brian May en Roger Taylor speelden. Samen vormden ze Queen, bassist John Deacon trad even later toe.

Farrokh liet zich al Freddie noemen en veranderde al snel zijn achternaam in "Mercury". Niets wees nu op zijn Indo-Parsische afkomst, op zijn kindertijd en jeugd in drie delen van de wereld. Hij groeide op als zoon van Parish-ouders in Zanzibar (nu onderdeel van Tanzania), ging naar een kostschool in India en kwam als tiener met zijn ouders naar Londen. Waar hij zijn haar lang liet groeien en hij van Jimi Hendrix begon te houden. Nadat hij de grenzen van afkomst en cultuur reeds achter zich had gelaten, liet hij anderen in verwondering. Hij verfde zijn vingernagels zwart, droeg make-up en vrouwenblouses.

"Ik zal een legende worden"
Niemand had toen enig idee dat deze jongeman op een dag de man zou worden die tienduizenden mensen kon laten zingen met een knip van zijn vingers en die 50 jaar later nog steeds miljoenen mensen gelukkig kan maken met zijn muziek. Behalve hijzelf, natuurlijk. Hoewel hij naar verluidt een verlegen jongeman was en, zoals hij zelf zei, een hekel had aan zijn vooruitstekende tanden, zag hij zichzelf geroepen tot grootse dingen. Een vriend vertelde eens van Mercury die een kroeg binnenliep en zei: "Ik ga geen ster worden. Ik word een legende!"

Dat was waarschijnlijk iets wat sommigen niet leuk aan hem vonden. Dat wat op arrogantie leek, maar eigenlijk heel iets anders was: show. Freddie Mercury vond dat je met champagne moest toasten op het publiek en in een dikke limousine moest rijden. Wat niet wil zeggen dat hij er niet van genoot. Hij hield niet alleen van het grote optreden, maar ook van het grote feest, hoe wilder hoe beter. Overdaad paste bij hem; zelfs toen hij jong was vond hij het leuk om veertien dagen te sparen en dan al het geld in één nacht uit te geven, zei hij eens.

Zijn jaren in München, waar hij van 1979 tot 1985 woonde, zijn legendarisch. "Bedankt voor de grote borsten en je slechte gedrag," schreef hij aan zijn vriendin en tijdelijke huisgenoot Barbara Valentin als een toewijding in zijn soloalbum "Mr Bad Guy". Toch was het hem toen al lang duidelijk dat hij van mannen hield. Ook al was de ballade "Love of my Life" opgedragen aan zijn eerste grote liefde Mary Austin, zijn vriendin uit zijn Londense tijd, die hem tot zijn dood nabij bleef.

Ajax wint dankzij invaller Haller bij Besiktas en is groepswinnaar

Ajax heeft woensdagavond de groepswinst in de Champions League veiliggesteld via een overwinning op Besiktas. In Turkije keek Ajax bij rust nog tegen een 1-0 achterstand aan, maar dankzij invaller Sébastien Haller won Ajax met 1-2 van de Turkse club.

Erik ten Hag gaf enkele reserves een kans in de basis, waarvan André Onana er ook een van was. De doelman keepte voor Ajax voor laatst op 31 januari en kreeg vandaag voor het eerst zijn kans na zijn dopingschorsing. Ook Mohamed Daramy, David Neres, Perr Schuurs, Davy Klaassen en Nicolás Tagliafico begonnen in de basis bij Ajax.

Halverwege de eerste helft keek Ajax tegen een achterstand aan. Rachid Ghezzal maakte vanaf de penaltystip de 1-0 na hands van Noussair Mazraoui in de zestien, en liet Onana kansloos. Besiktas was na de 1-0 ook dreigend, maar kon de score niet verdubbelen. Ook Ajax kreeg een aantal kansjes om voor rust de stand in evenwicht te brengen, maar die kansen waren niet besteed aan Steven Berghuis en Daramy.

In de rust bracht Ten Hag Haller voor de Daramy en al snel bewees de spits van Ajax zijn waarde. Haller rondde een prachtige aanval van Ajax af. Tagliafico werd diep gestuurd via een prachtige bal van Lisandro Martinez, waarna de linksback aflegde aan Haller die voor open goal raak schoot.

Enkele minuten later had Haller al bijna zijn tweede gemaakt, door knap ineens weg te draaien, maar schoot daarna hoog over. Toch zou de tweede goal van de Ajax-spits komen. Uit een ingestuurde vrije trap kwam de bal gelukkig bij Haller, waarna hij zijn rechtervoet er tegen aan kreeg en Ajax op een 1-2 voorsprong zette.

In blessuretijd leek Haller ook nog zijn derde te maken, maar die treffer ging niet door vanwege buitenspel voor Neres. De zege bleef wel staan, waardoor Ajax zeker is van groepswinst in Poule C. Over twee weken volgt nog de laatste wedstrijd tegen Sporting Lissabon.

WHO: Aantal rokers wereldwijd daalt, maar niet snel genoeg

Het aantal rokers is wereldwijd gedaald, maar de reductiedoelstelling van 30 procent in 2025 wordt niet gehaald. Dat is de conclusie die de WHO trekt in haar vierde ‘Global report on trends in prevalence of tobacco use 2000-2025’. Nederland telde in 2020 ruim 3 miljoen rokers. Zo valt te lezen op de website van TabakNee.

Het nieuwste rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is gepresenteerd in een tijd dat de volksgezondheid onder druk staat door een andere dreiging. De coronapandemie eist van alle regeringen de volle aandacht. Desondanks hebben landen goed werk verricht op het gebied van tabaksbestrijding omdat daarvan “de voordelen voor de gezondheid en het welzijn onmiddellijk en duidelijk zijn”, zo schrijven de WHO-onderzoekers.

Belangrijkste conclusie is echter dat het aantal rokers wereldwijd weliswaar is gedaald, maar dat de reductiedoelstelling van 30% minder rokers niet wordt gehaald. Naar schatting is 24% reductie wel haalbaar. In 2000 gebruikte ongeveer een derde (32,7%) van de wereldbevolking van 15 jaar en ouder een of andere vorm van tabak. In 2020 is dit percentage gedaald tot minder dan een kwart (22,3%) van de wereldbevolking. Ervan uitgaande dat de huidige inspanningen op het gebied van tabaksontmoediging in alle landen worden gehandhaafd, zal het percentage tegen 2025 verder dalen tot ongeveer een vijfde (20,4%) van de wereldbevolking.

Europees fenomeen
In 2020 rookten volgens het WHO-rapport 3.037.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder, waarvan 1.356.000 vrouwen. Dit is in totaal ongeveer 21% van de bevolking. Van de mannen rookt 23,5%, wat in 2000 nog 37,1% was. Van de vrouwen rookt 18,6% (in 2000 30,8%). Dat het aantal rokende vrouwen relatief minder afneemt dan het aantal rokende mannen, is een Europees fenomeen. In februari van dit jaar publiceerde de WHO een rapport met het advies om de tabaksbestrijding in Europa nadrukkelijker op vrouwen te richten.

Overigens geven gemiddelde cijfers een sterk vertekend beeld. Onder laagopgeleiden rookte in 2020 56,7% van de mannen in de leeftijd van 25 tot 44 jaar en 35,7% van de vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie, zo blijkt uit de meest recente Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS in samenwerking met RIVM en Trimbos-instituut. Prevalentiecijfers verschillen kortom enorm naar opleiding en sociaaleconomische status.

Aantal sterfgevallen blijft groeien
In het oostelijke Middellandse Zeegebied gebruiken de meeste jongens van 13-15 jaar tabak, namelijk 16%. De percentages in de andere vijf regio’s variëren tussen 12% en 14%. Meisjes in de VS en Europa gebruiken meer tabak dan in andere regio’s, met een gemiddeld percentage van 11 tot 12%. De laagste gemiddelde prevalentie onder meisjes is in de westelijke Stille Oceaan (3%).

In de Zuidoost-Aziatische regio wordt onder de bevolking van 15 jaar en ouder het meest tabak gebruikt in vergelijking met alle andere WHO-regio’s, ongeveer 50% in 2000 en 29% in 2020. De laagste gemiddelde percentages zijn te vinden in de Afrikaanse regio, ongeveer 18% in 2000 en 10% in 2020.

Het gebruik van tabak, in welke vorm dan ook, doodt en maakt jaarlijks miljoenen mensen ziek, aldus een WHO-rapport uit 2012. In 2019 stierven meer dan 8 miljoen mensen aan een aan tabak gerelateerde ziekte. De WHO verwacht dat het aantal jaarlijkse sterfgevallen zal blijven groeien, zelfs als het tabaksgebruik daalt, omdat tabak de gebruikers en mensen die aan de rook ervan worden blootgesteld langzaam doodt.

Al in 2003 erkenden landen door de goedkeuring van het WHO-kaderverdrag inzake tabaksontmoediging (FCTC) dat tabaksgebruik een wereldwijde epidemie is die een wereldwijde reactie vereist. Anderhalf decennium later laat het jongste WHO-rapport over de tabaksepidemie zien dat veel landen in meer of mindere mate effectief beleid blijven voeren om het tabaksgebruik te verminderen, zelfs nu tijdens de pandemie. Daar is ook alle reden toe: recent Brits onderzoek toonde aan dat rokers een 60 tot 80% hogere kans op ziekenhuisopname hebben bij een Covid-19-infectie.

Geringe daling onder rokende mannen
Maar er zijn ook kanttekeningen. De WHO stelt dat landen niet moeten wachten tot nieuwe rookproducten zijn ingevoerd voordat ze die gaan monitoren en reguleren. Die waarschuwing deed de WHO al in augustus. Nieuwe en opkomende alternatieve rookwaren zijn niet zonder schade, waarschuwt de WHO. De organisatie ziet steeds meer aanwijzingen dat de tabaksindustrie en aanverwante industrieën actief proberen om de inspanningen voor tabaksontmoediging dwars te zitten door nieuwe producten te promoten, met weinig bewijs voor hun vermeende voordelen. Daarmee zetten ze doelbewust de regel- en wetgevers op het verkeerde been.

Het feit dat de reductiedoelstelling van 30% minder rokers in 2025 niet wordt gehaald, ligt wereldwijd voornamelijk aan de rokende mannen. Hoewel de daling van de prevalentiecijfers onder vrouwen naar verwachting de reductiedoelstelling van 30% zal overschrijden, gaan de percentages onder mannen momenteel richting een relatieve reductie van slechts 19% in de periode 2010-2025. Het terugdringen van het tabaksgebruik onder mannen blijkt moeilijk te realiseren, met name, voegen wij toe, onder laagopgeleide mannen.

De WHO pleit verder voor versnelling van de implementatie van het FCTC-verdrag om de prevalentiecijfers te verlagen. “Elke dag vertraging resulteert in meer levens met een risico op vroegtijdig overlijden en invaliditeit door tabak”, aldus het rapport.

Multi-sectorale aanpak
Het terugdringen van tabaksgebruik is niet alleen een wereldwijde gezondheidsprioriteit, maar ook een kwestie van economische, duurzame ontwikkeling en van mensenrechten. De kosten van roken zullen volgens onderzoekers in één jaar tijd zo’n 1,4 biljoen dollar aan de wereldeconomie onttrekken. Een hoge tabakslast bedreigt duurzame ontwikkeling door armoede in arme huishoudens te verergeren als gevolg van toenemende gezondheidszorgkosten en lagere inkomens.

De WHO pleit voor een multi-sectorale aanpak met partners en overheid die gezamenlijk werken aan doelen op het gebied van tabaksbestrijding. “Gezamenlijk kan de wereld doelen bereiken en miljoenen mensen redden van tabak-gerelateerde ziekten en de dood”, aldus de WHO.

'Roken is schadelijk' ( Foto-Pixabay)
'WHO: Roken is schadelijk' ( Foto-Pixabay)

Supersnelrecht: eerste relschoppers veroordeeld tot 5 maanden cel en gebiedsverbod

Voor het plegen van geweld bij de rellen van afgelopen weekend in Rotterdam is de 26-jarige Sharon M. uit Spijkenisse veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. Ze werd beschuldigd van het gooien van stenen en stoeptegels naar ME-busjes en politieauto's waar agenten in zaten. Achteraf heeft ze spijt. Meer hierover bij RTL Nieuws.

Ze bekende twee stenen te hebben gegooid. Volgens het OM heeft ze ook een fiets gegooid. "Door alle spanning kan ik me heel weinig meer herinneren van de avond."

Update 17.30 uur:

Van Rechtspraak:

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 26-jarige vrouw veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor betrokkenheid bij de rellen in Rotterdam op 19 november. De vrouw gooide met stenen naar een politiebusje waar agenten in zaten.

De vrouw was de eerste verdachte die vandaag bij een speciale supersnelrechtzitting terechtstond. Naast de gevangenisstraf mag de vrouw ook een jaar niet in het centrum van Rotterdam komen, met een straal van vijf kilometer. Voor de schade die is ontstaan aan het politiebusje moet zij een schadevergoeding van 1.000 euro betalen.

Ook een 29-jarige man is veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de rellen. De man gooide met stenen busje naar een politiebusje en ME-busje waar agenten in zaten. Hij krijgt voor dit vergrijp dezelfde straf als de vrouw eerder op de dag: een gevangenisstraf van vijf maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Ook krijgt de man een gebiedsverbod voor het centrum van Rotterdam.

Signaal naar samenleving
De rechtbank neemt het de daders kwalijk dat zij stenen naar busjes met agenten hebben gegooid in een situatie waarin er al veel geweld tegen de agenten werd gepleegd en verdere escalatie op de loer lag. Agenten die doodsangsten hebben uitgestaan en gewond hadden kunnen raken. Een taakstraf zou een belediging zijn voor de mensen die hulp wilden verlenen. De onvoorwaardelijke gevangenisstraf is een signaal voor de samenleving dat dit niet getolereerd kan worden.

"The Twist" na 60 jaar verdrongen als grootste hit in de VS door "Blinding Lights"

Al meer dan 60 jaar was het nummer "The Twist" van Chubby Checker de grootste hit in de VS tot nu toe. Maar dat record is nu verbroken. Volgens Billboard staat er een nieuw nummer bovenaan deze ranglijst: "Blinding Lights" van The Weeknd.

De single "Blinding Lights" van The Weeknd is volgens de Billboard-hitlijsten de grootste hit aller tijden. Het nummer, dat eind november 2019 werd uitgebracht, stond vier weken lang bovenaan de Billboard Hot 100 en stond daarna nog 90 weken in de Billboard-hitlijsten. Deze prestatie heeft ervoor gezorgd dat "Blinding Lights" de titel "Nummer 1 van de beste nummers aller tijden in de Hot 100"-hitlijsten heeft gekregen, volgens Billboard.

Het nummer onttroont de vorige eigenaar van deze titel: Chubby Checker met zijn klassieker "The Twist" uit 1960. 

De in Canada geboren The Weeknd (Abel Tesfaye) bracht in 2013 zijn debuutalbum "Kiss Land" uit en klom naar nummer twee in de Amerikaanse hitlijsten. Zijn drie daaropvolgende studioalbums veroverden allemaal de toppositie. Naast "Blinding Lights" behoren ook nummers als "Starboy" (2016), "Call Out My Name" (2018) of "Save Your Tears" (2020) tot zijn hits.

Zijn succes met "Blinding Lights" zal voor hem ook een erkenning moeten zijn met het oog op de Grammy Awards. Ondanks het wereldwijde succes kwam het lied dit jaar niet in aanmerking bij de uitreiking van de gerenommeerde muziekprijzen - tot grote ergernis van de vertolker. The Weeknd heeft het evenement zelfs geboycot. De makers van de prijsuitreiking reageerden op de kritiek door hun spelregels aan te passen.Gommers; krijgt zijn zin, OMT komt vanavond bijeen voor spoedoverleg

Het is 1 minuut voor 12. Dat zei Diederik Gommers gisteravond tegen de Tweede Kamer. Hij vreest voor code zwart en wil het liefst vandaag nog met het Outbreak Management Team samenkomen om over een lockdown te praten. Zo meldt RTL Nieuws.

Update 16.15 uur: Hugo de Jonge trekt zijn keutel in, vanmiddag na het corona-overleg met Mark Rutte en Ferd Grapperhaus sloeg hij een andere toon aan: "Het beeld is somber en zorgelijk, we zien al weken heel hoge aantallen besmettingen en een flinke toename van patiënten in de ziekenhuizen. De afgelopen twee dagen kwamen er al ruim zevenhonderd coronapatiënten bij. Dat is te veel, we moeten een kentering zien. Of we moeten die kentering forceren.” Op verzoek van het kabinet praten de adviseurs van het OMT vanavond al over de situatie.

Eerdere berichtgeveing:
Code zwart wordt bereikt wanneer op de intensive cares geen plaats meer is voor nieuwe patiënten en artsen moeten kiezen welke patiënten worden opgenomen. "Ik maak me echt zorgen. Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar als wij over 10 dagen in dit zwarte scenario zitten is de wereld te klein."

Gommers hekelde de 'poldermaatregelen'. Je kunt niet zeggen: er is geen plaats op de IC dus moeten uw vader of moeder aan de palliatie (pijnbestrijding) leggen, terwijl het land nog gewoon aan het winkelen is en mensen tot 8 uur naar de kroeg kunnen. "Die twee niveaus passen in mijn ogen niet bij elkaar, dus ik hoop dat als we onverhoopt in code zwart zitten, we ook in een strenge lockdown zitten."

Terwijl Gommers zijn uitspraken deed in de Tweede Kamer, stond minister De Jonge in de Ridderzaal in een debat met de Eerste Kamer over de coronawet. Hij zei daar hij code zwart niet kan voorspellen, en dat Gommers dat ook niet kan.

Nieuw dagrecord COVID-19: 23.789 positief getesten

Een recordaantal Nederlanders is in de afgelopen dag positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 23.789 meldingen van positieve tests. Zo meldt het AD.

Het is de negende dag op rij met meer dan 20.000 positieve COVID-19 tests. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 156.921 gevallen. Ook dat is een record.

Vijfde gewonde door politiekogels rellen Rotterdam meldt zich

Niet vier, maar mogelijk vijf mensen zijn afgelopen vrijdag bij de rellen op de Coolsingel in Rotterdam geraakt door kogels. Een persoon met een schotwond meldde zich dinsdagavond bij een politiebureau, meldt de politie in Rotterdam. Meer hierover bij het AD.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb liet eerder in het RTL4-programma Jinek weten dat de gewonde personen niet in levensgevaar verkeren. Er vielen vrijdagavond tijdens de rellen meerdere gewonden, onder wie agenten. Vrijdagavond zijn 49 mensen aangehouden.

In het programma Opsporing Verzocht is gisteravond een oproep gedaan tot het insturen van beeldopnamen van de rellen, hierbij liet het programma enige beelden van de politie zelf zien.

Zie ook: Rotterdam likt zijn wonden na 2G-rellen: 7 gewonden, meer dan 20 aanhoudingen

Vrijdag persco: 'Scholen 2 weken dicht'

Aanstaande vrijdag is het weer zo ver. We mogen ons wederom opmaken voor een persconferentie. Hier zullen opnieuw strengere maatregelen aan ons worden opgelegd.

Vrijdag 26 november zullen Mark Rutte en Hugo de Jonge het volk weer vermanend toespreken. Uiteraard onder visuele begeleiding van Irma Sluis of haar collega's.

Ouders zullen de poppenkast ongetwijfeld weer met lede ogen aanzien. Waarschijnlijk zal worden aangekondigd dat de scholen vanaf maandag weer de deuren moeten sluiten, en dat voor minimaal twee weken. Dit onthult onder andere Omroep West vandaag, die zich baseert op bronnen van de Telegraaf.

De kans op een al dan niet kortdurende sluiting van de scholen is 'levensgroot'. Er zit dan niets anders op om je kroost voor de derde keer thuisonderwijs te moeten geven. Een Kamermeerderheid lijkt zich achter dit besluit te scharen.

Het is al langer bekend dat het virus nu met name door kinderen op de basisschool wordt verspreid. En dus zullen nu de kinderen en hun ouders ervoor moeten boeten. Overigens heeft het OMT onlangs nog afgeraden de scholen wederom te sluiten, omdat kinderen nu al een enorme leerachterstand hebben opgelopen.

Het nutteloze feitje van de dag: Mislukte Amerikaanse snelle trein

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen hogesnelheidstreinen tegenwoordig in tal van landen over de hele wereld. Begin jaren '60 was Japan de eerste en ze bouwden een succesvol netwerk van hogesnelheidlijnen uit over het land. Niet veel later zette ook Frankrijk en zelfs de Verenigde Staten en Canada een stap naar snelle treinverbindingen. Maar waar we in Europa niet meer opkijken van een HSL is dat in de VS wel anders, want wist je dat het hogesnelheidstreinproject daar op een sof uitliep?

De Amerikaanse overheid zag begin jaren '60 de internationale ontwikkelingen op het gebied van snelle treinen en zette flink in op deze nieuwe techniek. De vliegtuigindustrie zag een kans en bouwde met hun kennis de UAC TurboTrain, een door gasturbines aangedreven hogesnelheidstrein gemaakt van aluminium. Bij testritten in 1967 haalde de trein een topsnelheid van 274 kilometer per uur en tussen Boston en New York was de trein een uur sneller dan de gebruikelijke treinverbinding, niets leek een succesvolle introductie in de weg te staan.

Echter al snel bleek de trein niet erg comfortabel bij korte bochtjes zoals bij het verlaten van stations en tot overmaat van ramp ramde de Canadese turbo trein tijdens de eerste officiële rit een vrachtwagen. Probleem van de verbinding tussen Toronto en Montreal was namelijk dat de hogesnelheidstrein maar liefst 940 spoorwegovergangen passeerde, waaronder 700 agrarische- en particuliere spoorwegovergangen die niet of nauwelijks beveiligd waren.

Ook kwam de trein vaak 'vast te zitten' achter langzamer verkeer zoals lange vrachttreinen en reguliere passagierstreinen die geen hoge snelheden haalden. Daar werd het verschil met de succesvolle hogesnelheidstreinen in Frankrijk en Japan duidelijk, daar kregen de snelle treinen hun eigen sporen en konden dus veilig hun snelheden halen, iets wat de Noord-Amerikanen dus was nagelaten.

Halverwege de jaren '70 zorgden technische problemen ervoor dat de snelheid van de treinen flink werd teruggeschroefd. En hoewel ze nog altijd sneller waren dat de reguliere treinen moesten ze nog altijd door het normale treinverkeer heen laveren waardoor veel snelheid verloren ging. De Amerikaanse treinen eindigden eind jaren '70 bij gebrek aan succes als oud ijzer en in 1982 kwam er ook een einde aan de turbo trein in Canada. Hierna was het duidelijk, voor een hogesnelheidstrein is een hogesnelheidsspoor nodig.

Vrouw (24) pijpt vriend in politie-auto

De snelwegpolitie van de Amerikaanse staat Florida heeft gisterochtend een 24-jarig stel opgepakt. Eenmaal op de achterpank van de dienstwagen besloot de dame in het gezelschap haar vriend te trakteren op een heerlijke blowjob.

Het verhaal neemt ons mee naar de nachtelijke uren van 23 november. Florida Highway Patrol Troopers zagen daar hoe ene Yordan Noa met zijn dikke BMW over de snelweg reed. Omdat Bromsnor had onthouden dat de bestuurder zijn rijbewijs eerder heeft moeten inleveren, besloten de dienders de beste man aan te houden.

Omdat ook in Florida de politie je beste vriend is, bood Oom Agent aan de vriendin van Noa, Summer Watkins, naar de dichtstbijzijnde benzinepomp te brengen.De 24-jarige vrouw had echter veel stoutere plannen. "Schat, we zouden hier een Only Fans-video moeten opnemen", stelde Watkins haar vriend voor.

Toen ook haar vriend op de achterbank van de dienstauto plaatsnam, vroeg de geile snol aan de juut: "Wat als ik nu hier zijn paarsgepunte lans afzuig?". Dat leek de politieman echter geen goed idee, waarna Watkins voor een tweede keer dezelfde vraag stelde.

Opnieuw luidde het antwoord een duidelijk 'nee', waarop de koddebeier de auto verliet. Pas later op de videobeelden bleek dat het stel werkelijk de erotische fantastie had waargemaakt. "Direct nadat ik het portier had dichtgedaan, haalde meneer Noa zijn spermaspeer tevoorschijn", aldus de politie. "Watkins boog voorover en begon haar vriend te pijpen."

"Terwijl Watkins haar vriend een orale traktatie geeft, zegt ze 'fuck de politie', terwijl Noa alles met zijn telefoon vastlegt. 'Kunnen jullie me horen?', schreeuwt Noa, 'zij zuigt aan mijn batsbajonet in een politiewagen!'. Terwijl Noa met een vriend aan het FaceTimen is, schept Watkins op dat zij zojuist haar vriend heeft gepijpt op de achterbank van een politie-auto."

Na een korte rit zet de politie Watkins keurig af bij een tankstation. Pas nadat de Heilige Hermandad lucht heeft gekregen van het erotische onderonsje in hun dienstauto is Watkins alsnog opgepakt. Zij zal op 16 december voor de rechter moeten verschijnen. Haar vriend is drie dagen eerder al aan de beurt.

het stel in kwestie

Het stel in kwestie. Foto: Florida Highway Patrol

Slachtoffer van straatroof houdt zelf met omstanders de aanvaller aan

Een man die dinsdagavond 23 november zijn hond uitliet in de omgeving van de Jan Heijnsstraat in Tilburg, is het slachtoffer geworden van een straatroof. Een 27-jarige verdachte uit Tilburg werd direct door het slachtoffer, met hulp van omstanders, ingerekend en overgedragen aan de politie.

Het slachtoffer liep rond 19.30 met zijn hond over straat. Ter hoogte van de Jan Heijnsstraat kruisend met de Burgemeester Brokxlaan zag hij een man lopen die zichtbaar onder invloed was. De man zou richting iedereen aan het schreeuwen zijn.

Op een gegeven moment voelde het slachtoffer een arm om zich heen. Het bleek de desbetreffende dronken man te zijn. Hij vroeg om sigaretten. Vervolgens deed de man een greep in het vest van het slachtoffer. Met wat buit liep hij vervolgens weg. Het slachtoffer ging direct achter de dader aan, waarna er een worsteling ontstond. Met behulp van omstanders werd de dader in bedwang gehouden en niet veel later overgedragen aan de politie. De 27-jarige Tilburger zit vast voor verder onderzoek. Het slachtoffer heeft zijn spullen weer terug.

Scholier krijgt de kogel om Squid Game

Een middelbarescholier die de serie 'Squid Game' heeft verspreid in Noord-Korea, is van een koude kermis thuisgekomen. De beste man is hierna namelijk neergeschoten door een vuurpeloton.

De Zuid-Koreaanse Netflix-serie 'Squid Game' is een heuse hype. Omdat Netflix helaas niet actief is in het land van De Grote Leider, besloot een bende smokkelaars de serie op een paar dvd'tjes en een USB-stick te zetten en zo de afleveringen Noord-Korea binnen te smokkelen.

Helaas pindakaas, de bende werd al snel opgerold. Na ongetwijfeld een zeer eerlijk proces is de hoofddader gefusilleerd door een vuurpeloton. Een tweede dader, die met de USB-stick, verdwijnt voor de rest van zijn leven achter tralies.

Hun matties hebben het gelukkig een stuk beter getroffen. Zij hoeven 'slechts' vijf jaar snoeihard te werken in een werkkamp.

Naar verluidt kreeg het regime in Noord-Korea lucht van de serie toen een scholier afgelopen een USB-stick had gekocht met hierop de populaire serie en deze samen met zijn kameraad in de klas bekeek. "De vriend bracht andere scholieren op de hoogte, die hierna eveneens de serie hebben bekeken", zo laat de Noord-Koreaanse politie weten.

Naar verluidt zijn ook enkele docenten en andere personeelsleden van de school flink de lul. Zij zijn naar een afgelegen mijn gestuurd om aldaar over hun zonden na te denken.

Hollywood sloopt en verziekt je oude filmhelden, en dit is hoe

Hoe Hollywood je oude filmhelden verziekt, op inzichtvol-kritische wijze uitgelegd door the Critical Drinker. Een vervolg op 'recente films zijn geschreven door kinderen', waarin hij dit keer analyseert hoe filmhelden uit Star Wars, The Terminator en Rocky zijn ge-retconned tot vervelende mannetjes en vrouwtjes en hoe in het huidige Hollywood totaal voorbij wordt gegaan aan belangrijke zaken als karakterontwikkeling, motivatie en geloofwaardigheid. Of zoals een van zijn commenters zei; iemand met een hamer kan in 5 minuten een meesterwerk waar een beeldhouwer jaren over heeft gedaan compleet verpesten.

FOK! Wat een weer: mist?

herfstbanner

Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt en is het op de meeste plaatsen droog. In het zuidoosten komt lokaal al (dichte)mist voor, welke zich in de loop van de avond en nacht nog kan uitbreiden tot over de hele zuidoostelijke helft van het land. De minimumtemperatuur ligt tussen iets boven het vriespunt lokaal in het zuiden en 9°C vlak langs de kust. In het midden en zuiden staat er amper wind, in het noorden staat er een zwakke, in het Waddengebied matige westelijke wind.

Morgen overdag trekt de mist in de zuidoostelijke helft van het land langzaam op en vooral in Limburg kan de zon doorbreken. Er zijn echter ook plaatsen waar de mist de hele dag kan blijven hangen. Elders blijft de bewolking overheersen en in het noordwesten blijft een bui van zee mogelijk. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in hardnekkige mist en nevel tot 10°C in het Waddengebied. De wind wordt zwak tot matig en zuidelijk, langs de kust zuidwestelijk. (Bron: KNMI)


Amersfoorto (Foto: Charged)
Een mooi vriendelijk plaatje uit Amersfoort. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OM eist gevangenisstraf tegen 2 mannen die in 11 minuten van Breda naar Rotterdam reden

De Rotterdammer (25 jaar) en Almeerder (23 jaar) worden verdacht van poging tot doodslag door levensgevaarlijk rijgedrag met hun motoren. Videobeelden van de betreffende actie op 21 augustus 2020 gingen viraal onder de titel ‘In 11 minuten van Breda naar Rotterdam’ en veroorzaakte online veel verontwaardigde reacties. Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van 1 jaar waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast hoorden de verdachten een rijontzegging van 3 jaar tegen zich eisen.

De verdachten hebben bevestigd dat zij de bestuurders zijn in de videobeelden. Op de videobeelden is te zien hoe zij met snelheden van tegen de 277 kilometer per uur aan, slingerend over de A16 van Breda naar Rotterdam rijden. Ze voeren meerdere gevaarlijke inhaalmanoeuvres uit, waarbij ze andere weggebruikers passeerden via links en rechts. Daarbij tripleerden zij een aantal keer (inhalen van een voertuig die reeds aan het inhalen is) en haalden zij voertuigen in via de vluchtstrook.

Met dit soort hoge snelheden en weggedrag is de kans op een dodelijk ongeval zeer groot. ‘Iedere weggebruiker is bang dat ze personen, met rijgedrag zoals deze 2 verdachten, tegenkomen op de snelweg,’ aldus de officier van justitie. Volgens het OM zijn er voldoende aanwijzingen dat de bestuurders met hun rijgedrag een bewust risico namen. Zo minderden zij na meerdere gevaarlijke manoeuvres geen snelheid en reden zij verder met hetzelfde gevaarlijke rijgedrag. De gestelde eis is volgens de officier dan ook een passende straf.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.