Gommers; krijgt zijn zin, OMT komt vanavond bijeen voor spoedoverleg

Het is 1 minuut voor 12. Dat zei Diederik Gommers gisteravond tegen de Tweede Kamer. Hij vreest voor code zwart en wil het liefst vandaag nog met het Outbreak Management Team samenkomen om over een lockdown te praten. Zo meldt RTL Nieuws.

Update 16.15 uur: Hugo de Jonge trekt zijn keutel in, vanmiddag na het corona-overleg met Mark Rutte en Ferd Grapperhaus sloeg hij een andere toon aan: "Het beeld is somber en zorgelijk, we zien al weken heel hoge aantallen besmettingen en een flinke toename van patiënten in de ziekenhuizen. De afgelopen twee dagen kwamen er al ruim zevenhonderd coronapatiënten bij. Dat is te veel, we moeten een kentering zien. Of we moeten die kentering forceren.” Op verzoek van het kabinet praten de adviseurs van het OMT vanavond al over de situatie.

Eerdere berichtgeveing:
Code zwart wordt bereikt wanneer op de intensive cares geen plaats meer is voor nieuwe patiënten en artsen moeten kiezen welke patiënten worden opgenomen. "Ik maak me echt zorgen. Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar als wij over 10 dagen in dit zwarte scenario zitten is de wereld te klein."

Gommers hekelde de 'poldermaatregelen'. Je kunt niet zeggen: er is geen plaats op de IC dus moeten uw vader of moeder aan de palliatie (pijnbestrijding) leggen, terwijl het land nog gewoon aan het winkelen is en mensen tot 8 uur naar de kroeg kunnen. "Die twee niveaus passen in mijn ogen niet bij elkaar, dus ik hoop dat als we onverhoopt in code zwart zitten, we ook in een strenge lockdown zitten."

Terwijl Gommers zijn uitspraken deed in de Tweede Kamer, stond minister De Jonge in de Ridderzaal in een debat met de Eerste Kamer over de coronawet. Hij zei daar hij code zwart niet kan voorspellen, en dat Gommers dat ook niet kan.