FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 oktober 2021

Random Pics van de Dag #454

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

KKD: speelronde 13, een ongeluksgetal

Vanavond staat speelronde 13 van de Keuken Kampioen Divisie op het programma. Vanavond zijn er 5 wedstrijden waarvan een live te volgen is op ESPN 2: De Graafschap - ADO Den Haag, hier kom ik later op terug. De overige wedstrijden zijn te volgen in het altijd knotsgekke schakelprogramma om 20:00 op het open kanaal van ESPN. 

Morgen is de wedstrijd Excelsior - FC Eindhoven te zien om 16:30u op ESPN, TOP Oss - NAC Breda begint om 20:00 en is helaas niet live te zien. Maandag wordt deze speelronde afgesloten met nog drie wedstrijden; Helmond Sport - Almere City FC, Jong Ajax - Telstar en Jong PSV - Jong AZ. Eerstgenoemde wedstrijd wordt om 20:00 uitgezonden wederom op het open kanaal van ESPN.

Een mooi programma dus met twee toppers, FC Emmen - VVV-Venlo en De Graafschap - ADO Den Haag. Ook is er een Limburgse en een Barbantse derby. 

In de tweede periode staan FC Volendam en Excelsior bovenaan met 9 punten. Jong Ajax en De Graafschap volgen met 7 punten. NAC Breda en FC Emmen maken de kanshebbers voor de koppositie compleet. In de reguliere stand kan enkel Excelsior de koppositie overnemen.

De Graafschap - ADO Den Haag.
We nemen eens een kijkje bij de meest interessante wedstrijd van vanavond. Niet alleen voor mij als Superboer, maar ook voor de neutrale kijker want ondanks dat ADO niet in de top staat, zijn de resultaten we hetzelfde dit seizoen van beide ploegen. 7 maal winst, 2 maal gelijk en driemaal veries. Dat ADO niet in de top staat, is door de 6 punten aftrek die zij hebben gekregen omdat de financiën niet op orde waren. Inmiddels is nieuw puntaftrek afgeweerd door een sluitende begroting te kunnen overleggen aan de KNVB.

Het beloofd dus een spannende strijd te worden, wellicht een gelijkspel. In de laatste 5 keren dat zij elkaar troffen werd er maar liefst 3 maal gelijk gespeeld. Een wedstrijd was een vriendschappelijke wedstrijd die werd gewonnen door ADO Den Haag, de overige 4 wedstrijden waren in de Eredivisie. Tijd dus om uit te kijken naar een kraker met vd Pavert die terug is van een blessure bij De Graafschap maar op de bank begint en een vlammende Thomas Verheydt voor in bij ADO Den Haag.

De wedstrijden op een rijtje:

Vrijdag, 20:00        
*MVV Maastricht 0 - 0 Roda JC
FC Volendam 4 - 2 FC Dordrecht
FC Emmen 1 - 0 VVV-Venlo
FC Den Bosch 2 - 1 Jong FC Utrecht
De Graafschap 1 - 0 ADO Den Haag
Zaterdag, 16:30        
Excelsior   -   FC Eindhoven
Zaterdag, 20:00        
TOP Oss   -   NAC Breda
Maandag, 20:00         
Helmond Sport   -   Almere City FC
Jong Ajax   -   Telstar
Jong PSV   -   Jong AZ

*De wedstrijd MVV - Roda JC is na inzet van ME niet uitgespeeld. Bij staking vlak voor rust stond het 0-0.

NFL: Eerste nederlaag Cardinals na blunder in endzone

In de NFL is geen enkel team dit seizoen meer ongeslagen: de Arizona Cardinals wonnen hun eerste zeven wedstrijden, maar nummer acht leverde een nederlaag op. Nota bene in eigen huis waren quarterback Kyler Murray en zijn team niet opgewassen tegen de Green Bay Packers van Aaron Rodgers.

Een vroege touchdown van de Cardinals ging wegens een overtreding niet door, maar kort daarop was het toch raak met een 11-yard run van Chase Edmonds. In het tweede kwart drukte Aaron Jones de bal vanaf 2 yards over de lijn, Mason Crosby trapte namens de bezoekers raak vanaf 21 yards: 7-10.

Een 2-yard pass van Rodgers op Randall Cobb leverde de Packers een ruimere voorsprong op, James Conner deed met een 2-yard touchdown wat terug namens de thuisploeg. Vroeg in het vierde kwart was het weer raak voor Rodgers, die Cobb dit keer over 6 yards bereikte. Het duurde niet lang voor Conner weer wat terug kon doen, dit keer vanaf 9 yards: 21-24.

De Cardinals zetten nog eens aan en in de laatste drive leek de winst er nog in te zitten, of via een field goal in elk geval een overtime. Dat ging echter finaal fout: Murray lanceerde de bal de endzone in, maar receiver AJ Green had het totaal niet door en de winnende interception werd gemaakt door uitgerekend Rasul Douglas, die eerder deze maand door de Packers werd overgenomen van....de Cardinals.

Bergsma pakt Nederlandse titel 5.000m in nieuw pr

Jorrit Bergsma heeft bij het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen de titel gepakt op de 5.000 meter. De inmiddels 35-jarige schaatser zette met 6.07,30 bovendien een nieuw persoonlijk record neer.

Het zilver was voor Patrick Roest, terwijl het brons naar Marwin Talsma ging. Dit drietal samen met Marcel Bosker en Sven Kramer pakten een ticket voor de 5.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden.

Jos de Vos, die onder Adema lijkt te zijn opgebloeid, was tot de vijfde rit de snelste met 6.18,43. Jan Blokhuijsen, die een sterk voorseizoen kende, moest het inh rit 5 opnemen tegen Victor Ramler. Hij begon sterk aan zijn race en pakte een voorsprong op Ramler. Blokhuijsen was ook zo'n drie seconden sneller dan De Vos.In de laatste ronden leverde hij wel telkens wat in op de dan snelste tijd. Ramler wist zich daarentegen weer terug te vechten. In de laatste ronde wist Ramler Blokhuijsen in de laatste bocht voorbij te rijden en kwam in 6.18,30 over de streep.

In de rit erna Lex Dijkstra, die na een sabbatical weer terug is, tegen Kars Jansman. Het was Dijkstra die hard van start ging en al gauw de snelste tijd schaatste. Jansman zat daar niet ver achter. Naarmate het einde vorderde gingen de rondetijden van Jansman wel omlaag en kon Jansman weer aansluiten. In de eennalaatste ronde pakte hij de leiding in de race al wist hij de tijd van Ramler niet te verbeteren. Hij kwam in 6.18,62 over de finish.

In de zevende rit moest Crispijn Ariëns het opnemen tegen Chris Huizinga. Het was Huizinga die de regie in de rit in handen nam, al zat Ariëns er niet ver achter. Ze reden allebei rond de tijd van Ramler. Twee ronden voor het einde kregen beide mannen het moeilijk en was de tijd van Ramler niet meer te benaderen. Huizinga won de rit in 6.21,54, negen honderdsten boven zijn persoonlijk record.

Patrick Roest en Jorrit Bergsma waren de volgenden die het ijs betraden. Zoals vooraf verwacht was het Roest die de regie in handen nam. Beiden schaatsten onder de dan snelste tijd en Roest reed ook ook nog een tijdje net onder het baanrecord maar moest dat toch laten gaan. Vier ronden voor het einde versnelde Bergsma en een ronde later reed hij een 28er. De ronde erop reed hij zelfs 28,3 en ging hij Roest voorbij. Uiteindelijk kwam Bergsma in 6.07,30 over de streep, een nieuw persoonlijk record. Roest schaatste naar 6.10,84.

In de eennalaatste rit tienvoudig kampioen 5.000 meter Sven Kramer tegen Marwin Talsma. Ze gingen allebei behoudend van start. Halverwege was het Talsma die wat versnelde, maar de tijd van Bergsma was niet meer te achterhalen. Vier ronden voor het einde was het Kramer die in de 30 begon te schaatsen al versnelde hij weer in de ronde erop. Talsma zat daar een seconde voor. Uiteindelijk was het Talsma die de rit won in 6.14,31, Kramer kwam op karakter in 6.16,06 over de finish.

De laatste rit ging tussen Beau Snellink en Marcel Bosker. De twee ploeggenoten gingen gelijk op. Na drie ronden nam Snellink een kleine voorsprong. Bosker plaatste op vier ronden van het einde een versnelling en nu moest Snelling passen. Net als in de rit ervoor kwam de tijd van Bergsma en ook Roest niet in gevaar. Bosker kwam in 6.15,35 over de meet, Snelling in 6.22.36.

Van de Zandschulp stunt tegen Rublev en bereikt voor het eerst halve finale bij ATP-toernooi

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft voor het eerst in zijn carrière de halve finales bereikt van een ATP-toernooi. In Sint-Petersburg rekende de Nederlander op een indrukwekkende manier af met de als eerste geplaatste titelverdediger Andrey Rublev de baas: 6-3, 6-4.

Van de Zandschulp kreeg in zijn eerste servicegame nog twee breakpunten tegen, maar daarna had de Nederlander het betere van het spel in de eerste set. Halverwege de eerste set brak Van de Zandschulp voor het eerst de service van de nummer zes van de wereld en zou de set met 6-3 winnen.

In de tweede set keek Van de Zandschulp tegen een 4-2 achterstand, maar dankzij vier games op rij boekte de Nederlander een indrukwekkende zege tegen de als eerste geplaatste titelverdediger Rublev. In de halve finale neemt Van de Zandschulp het op tegen de Kroaat Marin Cilic, de nummer 35 van de wereld.

Nederlandse titel 500m voor Verbij

Op de eerste dag van de NK afstanden in het Thialf in Heerenveen heeft Kai Verbij de titel op de 500 meter veroverd. Verbij won al de eerste omloop maar was met 34,70 ook al de snelste op de tweede 500 meter.

Het zilver ging naar Dai Dai Ntab en het brons was voor Hein Otterspeer die een iets mindere tweede omloop schaatste.

Naast de titel werden er ook tickets verdeeld voor de wereldbekerwedstrijden 500 meter voor de vijf snelsten. Merijn Scheperkamp, die in de eerste omloop werd gediskwalificeerd, pakte zijn revanche op de tweede 500 meter en schaatste met 34,82 een nieuw persoonlijk record en pakte daarmee een WB-ticket. De andere vier tickets zijn voor Verbij (34,70), Ntab (34,92), Otterspeer (34,89) en de nog maar 21-jarige Janno Botman. (35,05)

Ronald Mulder meldde zich af voor de tweede 500 meter nadat hij de eerste 500 meter moest staken vanwege problemen aan zijn lies.

De Jong in snelle tijd naar titel 1.500m

Antoinette de Jong heeft bij het NK afstanden in Heerenveen de Nederlandse titel gepakt op de 1.500 meter bij de vrouwen. De Jong bleef met 1.53,20 maar een tiende boven het baanrecord van Ireen Wüst maar schaatste wel een nieuw persoonlijk record.

Wüst werd in een rechtstreeks duel met De Jong naar de tweede plek verwezen met 1.53,48. Jutta Leerdam eindigde als derde in 1.53,64, een nieuw pr.

Samen met de eerste drie mogen ook de nummer vier Irene Schouten en de nummer vijf de kampioen van vorig jaar Jorien ter Mors naar de wereldbekerwedstrijden op de schaatsmijl.

Net als bij de eerste 500 meter werden er ook op de 1.500 meter een groot aantal persoonlijke records geschaatst.

Verbij snelste op eerste 500m

Kai Verbij heeft de eerste 500 meter voor mannen bij het NK afstanden in Heerenveen gewonnen. Verbij schaatste met 34,79 naar de snelste tijd.

Hein Otterspeer werd tweede in 34,89. Plek drie was voor Janno Botman met 35,05. Kjeld Nuis viel ondanks een snelle start met 35,27 toch wat tegen en eindigde buiten de top 5. Ronald Mulder kreeg last van zijn lies en moest afhaken. Zijn tegenstander Dai Dai Ntab schaatste ondanks een haperend begin naar 35,16.

Junior Joep Wennemars, de zoon van Erben, en dit jaar winnaar van de IJssel Cup, maakte zijn debuut bij de senioren op een NK. Met 35,71 schaatste Wennemars junior een nieuw persoonlijk record.

De snelste vijf man plaatsen zich voor de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden. De tweede 500 meter voor mannen is later vandaag.

Frietmanifest: 'Cafetaria’s en snackbars níet de oorzaak van gezondheidsachterstand'

Directeur Stannie Driessen van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) neemt komende maandag 1 november in ‘het hol van de leeuw’ het frietmanifest in ontvangst. Hierin staat dat cafetaria’s, snackbars en frituurzaken niet de oorzaak zijn van de gezondheidsachterstand in Nederland. Met dit manifest geeft de Vereniging Professionele Frituurders tegenwicht aan het pleidooi om nieuwe snackbars te weren in gemeenten.

Al langer bepleiten adviesorganen als de RVS, maar ook het RIVM, hoogleraren, wethouders en staatssecretaris Paul Blokhuis voor wettelijke mogelijkheden om nieuwe openingen van cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken in gemeenten tegen te houden. Gezien het uiterste geringe aandeel van deze groep bedrijven in de totale Nederlandse consumptie – circa 0,5% van alle kilocalorieën die we nuttigen in ons land – leidt dit pleidooi tot veel verontwaardiging in de branche. “Veel ondernemers hebben relatief kleine zaken en krijgen het gevoel dat ze de pineut zijn van selectief gezondheidsbeleid, terwijl grote supermarkten buitenschot lijken te blijven,” aldus ProFri.

Géén correlatie
In het manifest dat ProFri maandag tijdens zijn Algemene Ledenvergadering aan de RVS-directeur overhandigt, staat onder meer: “Het RVS-rapport toont geen correlatie aan, laat staan een causaliteit tussen fastfood-winkels of snackbars en gezondheidsachterstand. Een aanbeveling zonder aantoonbare correlatie en causaliteit riskeert slechts de illusie te wekken van een oplossing met het risico het echte probleem te verhullen en in stand te houden. Ondanks gebrek aan onderbouwing worden deze ondernemingen als de belangrijkste oorzaak van het probleem gezien.”

“Simplistische oplossingen”
ProFri zegt verder dat hoewel de branche niet de oorzaak is van gezondheidsachterstand, de vereniging zonder meer bereid is mee te denken over de oplossingen. ProFri wil dat overheden, organisaties en de media stoppen met het formuleren van simplistische conclusies waarbij de fastfoodwinkels en snackbars als veroorzakers van het probleem worden gezien. “Daardoor worden simplistische oplossingen naar voren geschoven die achteraf symbolisch en niet doeltreffend blijken te zijn geweest.”

Snackbars komen in opstand tegen 'slecht imago' ( Foto-ProFri)
Snackbars komen in opstand tegen 'slecht imago' ( Foto-ProFri)

'Welkom Energie' failliet: klanten kunnen waarschijnlijk naar compensatie fluiten

De rechtbank Midden-Nederland heeft 'Welkom Energie' vandaag officieel failliet verklaard. Daarmee neem de kans voor de 90.000 klanten verder af dat ze nog iets van hun geld terugzien. Meer hierover bij de Stentor.

Woensdag werd al bekend dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de leveringsvergunning van de kleine energieleverancier introk en dat Eneco de klanten van 'Welkom Energie' over gaat nemen. Het bedrijf 'Welkom Energie' was het eerste slachtoffer in Nederland van de afgelopen tijd explosief gestegen energieprijzen.

Een curator gaat de komende weken in kaart brengen hoeveel geld er nog in kas is bij het failliete bedrijf, welke schuldeisers er zijn en zorgdragen dat alle klanten een eindafrekening ontvangen.

De 90.000 gedupeerde klanten van de energieleverancier zullen nog geduld moeten hebben totdat de curator zijn werk gedaan heeft. Velen stelden afgelopen dagen tegen het AD voor honderden tot duizenden euro's het schip in te gaan. Vaak heeft men nog een welkomstbonus van 150 tot 200 euro tegoed van 'Welkom Energie' en een hoger voorschot betaald dan strikt noodzakelijk was.

Facebookgroep wijzigt zijn naam in 'Meta' en introduceert een socialere omgeving

Het overkoepelende bedrijf van Facebook, waartoe ook Instagram behoort, krijgt een nieuwe naam. Met het besluit wil oprichter Zuckerberg zich onder meer richten op de virtuele omgeving "Metaverse". De 37-jarige onthult meer details over het concept.

De Facebookgroep geeft zichzelf een nieuwe naam. Het overkoepelende bedrijf over diensten als Facebook en Instagram gaat in de toekomst Meta heten, zo heeft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg meegedeeld. Met de nieuwe naam wil Zuckerberg de aandacht vestigen op de nieuwe virtuele omgeving "Metaverse", waarin hij de toekomst ziet van digitale communicatie - en ook van zijn bedrijf. Hij wil het concern ook sterker uit de schaduw van zijn oorspronkelijke en tot dusver belangrijkste platform Facebook leiden. Naast Instagram is de bedrijvengroep ook eigenaar van de chat-apps Whatsapp en Messenger.

"We worden nu gezien als een socialemediabedrijf, maar in onze kern zijn we een bedrijf dat mensen met elkaar verbindt," zei Zuckerberg. Als gevolg daarvan, zei hij, is de naam Facebook niet langer dekkend voor het hele aanbod van het concern.

Volgens de 37-jarige Facebook-oprichter zullen de fysieke en digitale werelden samenkomen in de "Metaverse". Daarbij richt Zuckerberg zich op virtual reality (VR), waarbij gebruikers zich met een speciale bril op hun hoofd kunnen onderdompelen in digitale werelden. Het Facebook-concern is ook eigenaar van het VR-bedrijf Oculus.

Een nieuwe, meer "sociale" omgeving
De Facebook-oprichter ziet echter ook zogeheten augmented reality (AR) als een "metaverse" bouwsteen, waarbij digitale inhoud voor de kijker op beeldschermen of met behulp van een projectorbril over de echte omgeving wordt heengelegd. "Wij geloven dat de 'metaverse' de opvolger wordt van het mobiele internet", benadrukte Zuckerberg. Facebook breidt zijn virtuele "Metaverse" werelden uit onder de naam Horizon.

Op Facebook's eigen conferentie Connect gaf Zuckerberg de meest gedetailleerde beschrijving tot nu toe van zijn "Metaverse"-concept. Het wordt een virtuele wereld, zei hij, waarin je je nog dieper kunt onderdompelen, tot en met de gezichtsuitdrukkingen van de mensen om je heen. Het gevoel op de grond te zijn is het bepalende kenmerk van de "metaverse", benadrukte hij. "Als ik mijn ouders een video van mijn kinderen stuur, hebben ze het gevoel dat ze bij ons zijn." Het was aanvankelijk onduidelijk welke technische middelen naast VR-headsets zouden worden gebruikt om dit aanwezigheidseffect te realiseren.

De Facebook-oprichter kondigde "Horizon Home" aan, een nieuw, meer "sociaal" huis voor Oculus-gebruikers. Gebruikers kunnen ruimtes en virtuele objecten gebruiken over de grenzen van afzonderlijke spelen of evenementen heen. Fysieke objecten in de ruimte waar men zich bevindt kunnen worden gescand, zodat ze ook aanwezig zijn in de "metaverse", aldus de Facebook-oprichter. Tegelijkertijd zullen zij als hologrammen overal in de echte wereld kunnen worden geprojecteerd. In de komende vijf tot tien jaar zal veel hiervan deel uitmaken van het dagelijks leven, benadrukte Zuckerberg. De oprichter van Facebook heeft al gezegd dat zijn bedrijf hoopt tegen 2030 een miljard gebruikers in de "metaverse" te hebben - en enkele honderden miljoenen dollars aan transacties te hebben verricht.

Google heeft zijn bedrijfsnaam al veranderd
Het online magazine "The Verge" had vorige week al gemeld dat Facebook zichzelf een nieuwe naam wilde geven. De plannen leidden onmiddellijk tot hoon en kritiek op het net. Facebook werd ervan beschuldigd de aandacht van zijn problemen te willen afleiden door zijn naam te veranderen. De internetgigant wordt er al enige tijd van beschuldigd onvoldoende te hebben opgetreden tegen de verspreiding van haatberichten en pesterijen op zijn platforms, de privacy van zijn gebruikers te hebben geschonden, als verspreider te hebben gefungeerd voor gevaarlijke misinformatie en het welzijn van jonge internetgebruikers te hebben geschaad.

Onlangs nog veroorzaakten onthullingen van klokkenluidster en voormalig Facebook-medewerkster Frances Haugen de nodige opschudding. Haugen beschuldigt haar voormalige werkgever ervan zijn eigen winst boven de veiligheid van zijn gebruikers en het algemeen belang te stellen. Facebook heeft de beschuldigingen met klem ontkend. De Amerikaanse krant Washington Post suggereerde vorige maand, met het oog op de toenemende tegenwind voor Facebook, dat Facebooks interesse in een metaverse "deel zou kunnen uitmaken van een groter streven" om "de reputatie van het bedrijf bij beleidsmakers" te herstellen en Facebook te herpositioneren met het oog op toekomstige regelgeving.

Facebook is niet het eerste bedrijf in Silicon Valley dat zijn bedrijfsnaam wijzigt om aan te geven dat de focus van het bedrijf is verruimd. Zo plaatste Google in 2015 een nieuwe holding genaamd Alphabet over de groep. Het internetbedrijf wilde hiermee aangeven dat het niet alleen een zoekmachine en een cloudbedrijf runt, maar ook ambities heeft op het gebied van zelfrijdende auto's, toepassingen voor de gezondheidszorg en andere hightechgebieden. Bijna alle inkomsten van Alphabet worden echter nog steeds gegenereerd door Google, en de andere bedrijven maken onder de streep verlies. Google-baas Sundar Pichai staat ook aan het roer van Alphabet.

Fiscus overtrad zelf 7 jaar lang de wet met zwarte lijst voor fraudeurs

De Belastingdienst heeft bij het gebruik van een zwarte lijst om fraudeurs op te sporen bijna 7 jaar jaar lang de wet overtreden. Maar liefst een kwart miljoen Nederlanders kwam op de lijst terecht, vaak op dubieuze wijze doordat bijvoorbeeld een rancuneuze ex hen onterecht verdacht maakte.

Inflatie binnen eurozone naar 4,1 procent: hoogste niveau sinds 2008

De inflatie in de eurozone is deze maand toegenomen tot 4,1 procent op jaarbasis, meldt het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. Meer hierover bij het AD.

Sinds juli 2008 is de geldontwaarding niet meer zo hoog geweest. De extreem gestegen energieprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van de hogere inflatie. Ten opzichte van vorig jaar oktober is energie 23,5 procent duurder geworden. Vooral de gasprijs is 'skyhigh' gegaan.

Maar niet alleen energie is duurder geworden. De prijzen voor grondstoffen als hout, staal en cement zijn fors gestegen in het laatste half jaar. Ook de grondstoffen voor voedsel zijn flink in prijs gestegen. Deze prijsstijgingen worden door fabrikanten steeds vaker doorberekend aan de klant, wat in de meeste gevallen de consument is. Unilever gaf eerder deze maand al aan zijn prijzen te gaan verhogen. Ook bouwers rekenen de hoge grondstofprijzen door, waardoor verbouwingen en nieuwbouw duurder worden en de rekening veelal bij de consument terecht komt.

Criminelen kunnen makkelijk 'zorghandeltje' beginnen en daar goed aan verdienen

Criminelen kunnen veel te gemakkelijk een handeltje in zorg beginnen om er zelf rijk van te worden, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Daaruit blijkt volgens RTL dat er ruim 560 dubieuze zorgaanbieders zijn bij wie een groot risico op witwassen, fraude en andere vormen van criminaliteit bestaat. Het gaat om bedrijven die onder meer actief zijn in de thuiszorg of die onderdak verlenen aan mensen met een verstandelijke beperking, aldus RTL.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws kwam rare zaken tegen. Zo is er een zorgaanbieder in Noord-Holland die eerder een schoonmaakbedrijf had en een horecazaak die failliet ging. Die zorgbestuurder probeert het nu in de thuiszorg, waar hij flinke winsten boekt aldus de redactie. Lees verder bij Skipr.

ANBO: Ouderen willen mondkapje en anderhalve meter terug

Een overgrote meerderheid van de ouderen wil het mondkapje en de anderhalve meter terug, concludeert belangenorganisatie ANBO op basis van een enquête. Ook willen ouderen graag een derde prik.

In de peiling onder negenduizend ouderen zegt 90 procent van de 65-plussers voorstander te zijn van extra maatregelen. Zij willen vooral maatregelen waarmee het mogelijk blijft om voor iedereen de deur uit te gaan. Er is maar weinig steun voor een avondklok, het sluiten van de scholen of een beperking van het bezoek thuis. Lees verder bij Skipr.

Enzo Knol vestigt Nederlands YouTube-record, vandaag zijn 3000e vlog online

Vlogger Enzo Knol uit Rolde zet vandaag zijn 3000e vlog online. Hij vestigt hiermee een Nederlands YouTube-record.

Het is niet het eerste record dat Knol behaalt. Hij heeft 2,6 miljoen volgers en zijn vlogs zijn al meer dan 2,9 miljard keer bekeken. ‘Enzo staat daarmee al jaren aan de top van in Nederland. In 2013 zette hij zijn eerste video online, niet wetende dat hij in de jaren erna zou uitgroeien tot de grootste Youtuber van Nederland’, volgens een persbericht van Knolpower, het bedrijf van Enzo Knol waar heeeel veeeel merchandise wordt verkocht.

Vlog 2999:

Kabinet neemt pas na het weekeinde besluit over aanscherpen coronamaatregelen

Het is nog onduidelijk wat voor maatregelen het kabinet wil nemen om het oplopende aantal coronabesmettingen terug te dringen. Zo meldt het DvhN.

In het Catshuis werden vandaag nog geen beslissingen genomen, zo is door ingewijden gemeld. Het kabinet werd bijgepraat over het nieuwste advies van het Outbreak Management Team, dat donderdag bijeenkwam. De schriftelijke versie van dat advies wordt maandag verwacht.

Het nutteloze feitje van de dag: Dutje op de vluchtstrook

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enkele weken geleden hadden we hier al het feitje dat de A12 de eerste snelweg in de wereld was die integraal met een vluchtstrook werd uitgevoerd, maar wist je dat je tot in de jaren '60 gewoon mocht parkeren op de vluchtstrook voor een dutje? Nadat er steeds meer snelwegen in Nederland kwamen en die allemaal een vluchtstrook kregen werd dat wegdeel niet alleen voor pechgevallen gebruikt. Het befaamde bermtoerisme waarbij reizigers de auto parkeerden om te picknicken in de berm was heel normaal. Ook een dutje doen of even de benen strekken langs de snelweg was in die tijd heel normaal. Vanaf 3 juni 1965 kwam daar een eind aan toen liften en onnodig stoppen op de vluchtstrook verboden werd.

(Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder))

6 procent minder meldingen huiselijk geweld in 1e halfjaar 2021

In de eerste zes maanden van 2021 ontvingen de Veilig Thuis organisaties bijna 61 duizend meldingen over (vermoedens van) kindermishandeling en/of huiselijk geweld. Daarnaast gaven ze ruim 67 duizend keer advies aan slachtoffers, omstanders of professionals. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor iedereen die vermoedens heeft van kindermishandeling of huiselijk geweld. Een beller krijgt advies over hoe zelf te handelen. Is dit niet mogelijk of is de situatie te complex of ernstig, dan kan de beller een melding doen en komt Veilig Thuis in actie. Ze stelt de voorwaarden voor een veilige situatie vast en schakelt, indien nodig, vervolghulp in. Bij een advies ligt de verantwoordelijkheid voor eventuele vervolgstappen bij de adviesvrager. Is er een melding gedaan, dan is Veilig Thuis verantwoordelijk voor het zicht op de veiligheid van de directbetrokkenen.

Meer adviezen, minder meldingen
In het eerste halfjaar van 2021 was het aantal door Veilig Thuis afgegeven adviezen hoger dan het aantal ontvangen meldingen. Een jaar daarvoor was dat nog andersom. Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2020 waren er 15 procent meer adviezen en 6 procent minder meldingen.

Iets meer dan de helft gaat over kindermishandeling
Kindermishandeling en huiselijk geweld komen voor in allerlei vormen. De beller die om advies vraagt of een melding doet, geeft aan van welke vorm van geweld vermoedelijk sprake is. Later kan blijken dat er nog meer, of iets anders, aan de hand is. Eén advies of melding kan gaan over meerdere soorten geweld.

Ruim de helft van de adviezen en meldingen in de eerste helft van 2021, respectievelijk 53 procent en 51 procent, ging over situaties waarbij de adviesvrager of melder een vermoeden had van kindermishandeling (al dan niet in combinatie met andere vormen van geweld). Bij de adviezen was in 22 procent sprake van (ex-)partnergeweld en in 29 procent van andere problematiek. 37 procent van de meldingen betrof geweld door de (ex-) partner en in 21 procent was de melding voor iets anders dan huiselijk geweld of kindermishandeling.

Meeste meldingen van politie, veel adviezen aan burgers
Zowel professionals als burgers kunnen bij Veilig Thuis om advies vragen of een melding doen. In het eerste halfjaar van 2021 is 64 procent van alle meldingen gedaan door de politie. 26 procent kwam van andere professionele melders zoals artsen, onderwijs- en jeugdzorginstellingen en 10 procent van burgers. Een jaar eerder kwam 66 procent van de politie en 24 procent van overige professionals.

Adviezen zijn in ruim de helft van de gevallen (54 procent) gegeven aan professionele adviesvragers. In tegenstelling tot bij de meldingen was het aandeel van de politie hierin zeer beperkt (4 procent). 45 procent van alle adviezen is gegeven aan burgers. Een jaar eerder was dat nog 43 procent.

Huiselijk geweld ( Foto-Pixabay)
Huiselijk geweld ( Foto-Pixabay)

Weer overval op telefoonwinkel, twee verdachten opgepakt

Opnieuw is er een telefoonwinkel overvallen. Het gaat om een winkel op het Binnenhof in Amstelveen, waar het winkelcentrum Stadshart zit. De politie heeft iets verderop twee verdachten opgepakt, volgens de website van AT5

De overval vond rond 11.30 uur plaats. In de buurt van de winkel liggen telefoons, die de overvallers vermoedelijk op hun vlucht hebben weggegooid.

Op de Traviatastraat kon de politie de twee verdachten oppakken. Volgens een omstander kwam er "van alle kanten politie".

De politie had het signalement van de daders via Burgernet verspreid en vroeg omstanders om hen niet te benaderen. De overvallers droegen droegen zwarte kleding, hadden allebei een mondkapje op en een van hen droeg een grote tas.

Het gaat om de vijfde overval op een telefoonwinkel in vijftien dagen tijd. Eerder waren vier telefoonwinkels in Amsterdam het doelwit. Uit voorzorg hebben KPN, Vodafoneziggo en T-Mobile alle mobiele telefoons al uit de winkels gehaald.

Ransomware bende opgerold wegens vernietigende aanvallen op kritieke infrastructuur

In een grote internationale operatie van politie en justitie in acht landen zijn 12 verdachten opgespoord die vermoedelijk deel uit maken van een wereldwijd netwerk van cyber criminelen. Het netwerk voerde verwoestende ransomware-aanvallen uit op de kritieke infrastructuur, zoals overheden en multinationals over de hele wereld.

Deze criminele organisatie richtte zich op agressieve ontwrichting van vitale doelwitten. De aanvallen hebben vermoedelijk meer dan 1800 slachtoffers gemaakt in 71 landen.

De doorzoekingen van woningen van verdachten vonden voor dag en dauw plaats op 26 oktober in de Oekraïne en Zwitserland. Het merendeel van deze verdachten wordt door Europol beschouwd als grote criminelen die in meerdere onderzoeken voorkomen.

Tijdens de actiedag zijn bij de doorzoekingen meer dan 52.000 dollar in contanten in beslag genomen, vijf luxe voertuigen en dure horloges. Verder zijn gegevensdragers als telefoons en laptops inbeslaggenomen. Bij een eerste onderzoek zijn hierop sporen gevonden die duiden op het verspreiden van de ransomware en de criminele infrastructuur achter die verspreiding. Ook zijn sporen aangetroffen die kunnen leiden naar het verdiende criminele vermogen van de verdachten.

De tikkende tijdbom van onontdekte malware
De verdachten achter de ransomware aanvallen, hadden verschillende functies in deze professionele criminele organisatie. Zo hield een aantal van hen zich bezig met het binnendringen van het IT-netwerk bijvoorbeeld met behulp van gestolen toegangsgegevens en phishing-mails met kwaadaardige bijlagen. Anderen richten zich op het verkennen van het netwerk en het ontdekken van de zwakke plekken. Weer anderen verspreidden daadwerkelijk de ransomware.

De criminelen maakten onder andere gebruik van LockerGoga-, MegaCortex- en Dharma-ransomware.

Bitcoin-betalingen en mengdiensten
Na de ransomware aanval ontving het slachtoffer een bericht waarin een betaling in Bitcoin geëist werd in ruil voor de decoderingssleutels.

Een aantal van de verdachten wordt verdacht van het witwassen van de buit: ze sluisden de Bitcoin-betalingen door via mengdiensten voor ze de crimineel verkregen gelden opnamen. Het buitgemaakte geld werd vaak geïnvesteerd in de aanschaf van middelen voor een volgende ransomware aanval.

Rol Nederland
In Nederland startte het onderzoek in maart 2019 met de aangifte door een multinational uit Rotterdam. Het Cybercrime team van de Eenheid Rotterdam en het Nationaal Cyber Security Centrum pakte het onderzoek in eerste instantie op en verzette enorm veel werk, onder andere in het waarschuwen van bedrijven (slachtoffernotificatie) waarvan het netwerk (mogelijk) besmet was. Na enige tijd nam THTC, Team High Tech Crime, (Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid) het onderzoek over, onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Belangrijkste doel van het THTC-onderzoek: het in kaart brengen van de criminele samenwerkingsverbanden achter deze ransomware aanvallen en (nog meer) kennis vergaren over hun aanpak. Daarnaast achterhaalde THTC de identiteit van de verdachte van de ransomware aanval op de Rotterdamse multinational, bracht het bitcoin betalingen in beeld en waarschuwde het wereldwijd honderden potentiële slachtoffers, multinationals die de criminelen op het oog hadden of waarbij ze zelfs al waren binnengedrongen in het netwerk. Door deze waarschuwingen zijn nog meer losgeldafpersingen voorkomen.

“Het lukt criminelen achter ransomware aanvallen heel lang onder de radar te blijven en zo, ongemerkt, enorm veel schade aan te richten aan personen, grote bedrijven en overheidsdiensten. Deze groeperingen zijn dan misschien minder gewelddadig dan drugscriminelen, maar ze zijn wel degelijk in staat onze maatschappij te ontwrichten. Ransomware aanvallen zijn echt een potentieel gevaar voor iedereen”, aldus Andy Kraag, hoofd Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid. “Alle reden dus voor ons om hier vol op in te zetten.”

Officier van justitie Wieteke Koorn: “Opnieuw is bewezen dat internationale samenwerking cruciaal is tegen de dreiging van ransomware. Kwaadwillenden voeren gerichte aanvallen uit om losgeld te eisen. Intensief recherchewerk tot ver over de nationale grenzen laat zien dat politie en justitie ook deze cybercriminelen kunnen aanpakken.”

Internationale samenwerking
Internationale politiesamenwerking gecoördineerd en gefinancierd door Europol en Eurojust stond centraal in deze operatie. De slachtoffers bevonden zich in verschillende landen over de hele wereld. Op initiatief van Frankrijk startte in september 2019 een Joint Investigation Team (JIT). Naast Frankrijk zaten Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne hierin. De Nederlandse en Amerikaanse politie draaiden parallel zelfstandige onderzoeken en deelden hun kennis en informatie met de JIT-partners.

In totaal reisden er 55 buitenlandse rechercheurs af om de Oekraïense politie tijdens de actiedag te ondersteunen. Onder hen vier Nederlandse digitaal specialisten die helpen bij het veiligstellen van gegevensdragers. Deze operatie is uitgevoerd in het kader van het Europees Multidisciplinair Platform tegen Criminaliteitsdreiging (EMPACT).

FOK! Wat een weer: eerst zonnig en zacht

herfstbanner

Goeiedag!  

Ik hoef denk ik weinig te vertellen over vandaag: Niets aan veranderen. Dat gaat echter wel gebeuren. 

Ondertussen zien we die depressie waar ik het laatst over had nog steeds rondhangen in het zeegebied tussen Malta, Libie en Italie. Inmiddels begint dit systeem inderdaad kenmerken te vertonen van een medicane. In dit gebied zijn opnieuw enorme hoeveelheden regen gevallen. Ik denk dat we hier zeker nog van gaan horen.

In ons land moeten we naar het westen kijken. We zien een storing boven de Britse Eilanden liggen en ook die heeft de afgelopen dagen daar heel veel regen veroorzaakt Plaatselijk viel er ook zo'n 200 mm. En om het rondje af te maken kijken we ook even naar Europa's regenstad bij uitstek. Dat is natuurlijk Bergen aan de westkust van Noorwegen. Depressies moesten om een groot hogedrukgebied heen en daardoor kreeg Bergen de volle laag. Deze maand is daar ruim 514 mm gevallen. Het maandrecord is daar 529 mm. Erg nat dus.

In ons land gaat het ook regenen. Met name op zondag kan er regen van betekenis vallen. De hoeveelheid die morgenavond- en nacht gaat vallen lijkt niet al te veel voor te stellen. Voor de rest is het morgen een groot deel van dag zonnig en zacht weer. Pas in de middag neemt de bewolking toe. De lichte regen komt rond 17.00 aan in Zeeland en zal zich dan gaan uitbreiden. Het noordoosten wordt pas tegen middernacht bereikt.

De zuidelijke wind is matig tot vrij krachtig en neemt later aan zee toe tot krachtig. Het is dus zacht met temperaturen tussen de 17 en 19 graden. De 20 graden is voor het zuiden van het land niet onmogelijk.

Op de foto was Charged uw weerman aardig op het spoor gekomen. Het scheelde misschien maar twee minuutjes lopen. Normaal gesproken staat de koffie altijd klaar, maar 07.15 is mij toch écht wat te vroeg.  


Haarlem Charged (Foto: Charged)
Heel herkenbaar uiteraard. Haarlem in de vroege ochtend. (Foto: Charged)

IKH2 (Foto: Stephan5)
Scheelt niet veel.  Ik stond op die dukade als ik mij het goed herinner. (Archiefoto: Stephan5)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Call of Duty: Warzone speelt zich op 2 december af in Pacific

Verdansk is er vanaf 2 december niet meer. Activision heeft aangegeven wat de roadmap naar Vanguard en de nieuwe map Pacific zal zijn. Uiteraard gaat dat nog met een event om afscheid te nemen van een plek waar ik de afgelopen 2 jaar elke dag ben geweest.

Vanaf vandaag kan Call of Duty: Vangaurd al gedownload worden op de consoles en vanaf 2 november voor de pc. Vanaf dat moment begint de hypetrain echt te rijden:

– October 28 (Console) and November 2 (PC): Call of Duty: Vanguard Pre-Loading Begins – Pre-order now to get your game ready to play immediately at launch, in addition to numerous bonuses across VanguardBlack Ops Cold War, and Warzone.

 November 5: Call of Duty: Vanguard Launch – Expect epic experiences on all fronts with Campaign, Multiplayer, and Zombies. Additionally, RICOCHET Anti-Cheat begins its implementation with server-side initiatives.

 November 5 to December 2: Preseason in Vanguard  Access to Free Vanguard Tiers on the Black Ops Cold War Season Six Battle Pass System continues. Then on November 17, prepare to ship off to a fan-favorite map.

 November 18: Operation: Flashback Begins in Warzone – An encore limited-time mode for Verdansk, celebrating its past 18 months of hosting over 100 million players strong in Warzone. Ready for your last dance in Verdansk?

 November 24: Uncover the “Secrets of the Pacific” – Get intel on Caldera and its new points of interest through this event’s Warzone and Vanguard Multiplayer challenges.

 November 30 and December 1: Last Hours of Verdansk. – Bombs away – see what happens to Verdansk before Warzone goes dark to prepare for Caldera and Season One.

 December 2: Season One Begins – Vanguard players get new Multiplayer maps, 24 hours of exclusive access to Call of Duty®: Warzone™ Pacific and more to kick off Season One. All players can enjoy a new Battle Pass system and two free functional weapons. Plus: RICOCHET Anti-Cheat’s driver begins its rollout in Warzone.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.