FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 oktober 2021

Random Pics van de Dag #450

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Duitsland: tien jaar cel voor IS-vrouw die meisje (5) liet sterven door uitdroging

De Duitse Jennifer W. reisde in 2014 naar Irak om te trouwen met een jihadist van de terreurmilitie Islamitische Staat. Daar hield haar man een vijfjarig Yazidi-meisje als slavin en liet het kind van dorst omkomen. De 30-jarige kijkt passief toe en onderneemt niets om het meisje te redden, en moet nu een lange tijd in de gevangenis doorbrengen.

In haar terreurproces voor het Oberlandesgericht van München werd de teruggekeerde IS-er Jennifer W. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De rechtbank veroordeelde haar onder meer wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie in het buitenland, medeplichtigheid aan poging tot moord, alsmede poging tot oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het is het eerste vonnis wereldwijd voor misdaden van IS-leden tegen de religieuze minderheid van de Yazidi.

Jennifer W. leek geschokt door het vonnis, keek eerst naar haar advocaat voor hulp en toen omhoog naar het plafond van rechtszaal A 101. Toen voorzittend rechter Joachim Baier de beslissing van de rechtbank uitlegde, keek ze naar beneden naar haar handen.

Het federaal parket had de 30-jarige vrouw uit Nedersaksen ervan beschuldigd lid te zijn geweest van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in Irak en te hebben toegekeken hoe haar toenmalige echtgenoot een klein Yazidi-meisje op een binnenplaats in de brandende middagzon vastketende en haar achterliet om van dorst te sterven. Het kind was "weerloos en hulpeloos blootgesteld aan de situatie", zei rechter Baier.

De beschuldigde had "er van meet af aan rekening mee moeten houden dat het kind, dat in de hitte van de zon was vastgebonden, in levensgevaar verkeerde". Zij had echter "niets gedaan" om het meisje te helpen, hoewel "mogelijk en redelijk" voor W. zou zijn geweest. De rechtbank was er ook van overtuigd dat Jennifer W. later de moeder van het meisje, die om haar dochtertje riep, dreigde dat ze haar zou neerschieten als ze niet zou stoppen met naar haar dochter te vragen.

Jennifer W. werd onder meer beschuldigd van moord en oorlogsmisdaden, haar ex-man staat terecht in Frankfurt voor deze misdaad. Het federaal parket had levenslang geëist voor de vrouw, de verdediging een maximumstraf van twee jaar voor lidmaatschap van de terroristische organisatie IS. De verdachte was op de hoogte van de mensonterende intenties en daden van IS toen zij in 2014 naar Irak vertrok om zich bij de organisatie aan te sluiten, benadrukte het Hoger Gerechtshof.

Jennifer W. en haar echtgenoot hadden de moeder van het overleden meisje als huisslavin uitgebuit, verklaarde rechter Baier in de motivering van het vonnis. De vrouw werd dagelijks geslagen. Jennifer W. had haar man daar vaak toe aangezet. Met haar lidmaatschap van IS had zij de "vernietiging van de Yazidi-religie" en de "onderwerping van het Yazidi-volk" gesteund.

De campaign van Halo Infinite opnieuw onthuld

Bijna anderhalf jaar geleden werd de campaign van Halo Infinite voor het eerst onthuld. Na stevige kritiek werd de game echter een jaar uitgesteld, dus doet 343 Studios vandaag zijn tweede poging.

In een ruim 6 minuten durende video zien we vooral veel gameplay en krijgen we een tipje van de sluier te zien van de oorlog tussen de UNSC en The Banished op Zeta Halo. We zien wapens, personages en andere interactibles die nieuw zijn voor de Halo-serie, en we komen wat meer te weten over de nieuwe AI van Master Chief, die vooralsnog alleen bekend is als 'The Weapon'.

Halo Infinite komt 8 december naar Xbox One, Xbox Series X|S en pc. De multiplayer wordt free-to-play, en de campaign komt bij release natuurlijk direct in Xbox Game Pass.

Politie openbaart details van fataal 'schietongeluk' Alec Baldwin op filmset

De tragische dood van cinematografe Halyna Hutchins door een ernstig incident met een neppistool afgevuurd door Alec Baldwin blijft vragen oproepen. De media maken melding van dubieuze omstandigheden op de set, en nu geeft ook de politie de eerste details uit de onderzoeksrapporten vrij. Ondertussen spitst het onderzoek zich toe op de wapenmeester.

Drie dagen na de dood van hoofdcameravrouw Halyna Hutchins door een per ongeluk afgegaan rekwisietengeweer op een westernset in New Mexico, heeft de politie details vrijgegeven uit twee onderzoeksrapporten. Volgens het rapport had een assistent-regisseur acteur Alec Baldwin bij de overhandiging van het pistool verzekerd dat het om een "koud wapen" zonder munitie ging. De assistent wist niet dat er een patroon in het geweer zat, vervolgt het rapport.

In het tweede rapport worden verklaringen geciteerd van regisseur Joel Souza, die ook gewond raakte bij het ongeval. Souza bevestigde dat op donderdagmorgen een nieuwe cameraploeg moest worden ingehuurd omdat een vorige ploeg de productie had verlaten. De Los Angeles Times meldde vrijdag dat het personeel op de set had geklaagd over een gebrek aan veiligheidsmaatregelen en daarom de productie uit protest had verlaten. De politie wil woensdag tijdens een persconferentie een update geven over het onderzoek.

Baldwin, 63, was donderdag een scène aan het repeteren waarin hij zijn pistool zou trekken terwijl hij in een kerkbank zat en het wapen op de camera zou richten, hij trok de revolver langs zijn lichaam toen het wapen afging en de cinematograaf raakte, vertelde de heer Souza aan een politie-inspecteur.

De heer Souza verklaarde ook dat hij vanwege zijn functie op de monitoren van de camera's en schermen aan het kijken was toen het incident plaatsvond.

De assistent-regisseur die Baldwin het pistool gaf, had bij een vorige productie de veiligheidsvoorschriften al eens overtreden, heeft een technicus van speciale effecten en pyrotechniek zondag aan NBC verteld. Volgens het rapport had ze in 2019 met de assistent samengewerkt voor de serie "Into the Dark" op streaming provider Hulu. Het productieteam daar zei dat toen geen klachten zijn ontvangen.

Amerikaanse media meldden ook kritiek op de onervaren 24-jarige wapenmeester, die verantwoordelijk was voor de juiste omgang met alle wapens op de set. "Rust" was pas de tweede film waar ze in als wapenmeester bij betrokken was.

De productiemaatschappij Rust Movie Productions ontkende de beschuldigingen over een gebrek aan veiligheidsmaatregelen. Er waren geen officiële klachten bekend over de veiligheid van wapens of rekwisieten op de set, citeerde de "New York Times" uit een verklaring. Het filmen van de low-budget western, waarvan Baldwin ook producent was, was begin oktober begonnen op Bonanza Creek Ranch en is 'gepauzeerd' na het fatale ongeluk.

KNMI; stijgende zeespiegel, drogere lentes en zomers, meer extreme zomerbuien

Het KNMI rapporteert hoe het klimaat in Nederland steeds sneller verandert. De nieuwste inzichten over het veranderende Nederlandse klimaat zijn vandaag gepubliceerd in het KNMI Klimaatsignaal’21.

Het is gebaseerd op het laatste IPCC-rapport - dat in augustus 2021 is verschenen - en eigen onderzoek van het KNMI. Een stijgende zeespiegel, een toename van droge lentes en zomers en meer extreme zomerse buien vormen de klimaatrisico’s voor Nederland. Met dit rapport wordt de urgentie van de zich snel voltrekkende klimaatverandering duidelijk.

Klimaatdashboard
Het klimaatdashboard van het KNMI toont in één overzicht de gemiddelde temperatuur met daarin de trend, de verwachting en de verschillende klimaatscenario's voor de toekomst.

Het klimaatdashboard wordt in 2021 uitgebreid met andere klimaatvariabelen, zoals bijvoorbeeld neerslag.

Kabinet vraagt eerder OMT advies, overweegt aanvullende coronamaatregelen

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd eerder met een advies te komen, zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge na overleg met de meest betrokken bewindspersonen.

Een besluit voor de aanvullende coronamaatregelen valt volgende week dinsdag 2 november, de persconferentie wordt dan 3 dagen eerder gehouden dan was ingepland.

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt de laatste tijd sneller toe dan verwacht werd. De Jonge liet eerder vandaag al weten dat de politiek bereid moet zijn "maatregelen te nemen die de zorg ontlasten".

Het is nog niet bekend welke aanvullende maatregelen het kabinet eventueel zou willen treffen.

Het nutteloze feitje van de dag: veel stekkerauto's

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Je ziet ze steeds meer om je heen, auto's die met hun stekker aan een laadpaal hangen. Want wist je dat er flink meer stekkerauto's zijn bijgekomen in ons land? "Nederland telde begin 2021 bijna 8,8 miljoen personenauto’s, ruim een procent meer dan een jaar eerder. Het aantal stekkerauto’s nam tegelijkertijd met 38 procent toe. Hoewel de meeste stekkerauto’s in zakelijk bezit zijn, neemt ook het aantal particulieren met een stekkerauto toe", zo meldt het CBS.

"Het aantal stekkerauto’s steeg in een jaar tijd met 38 procent (76 duizend) tot ruim 273 duizend begin 2021. Vooral het aantal volledig elektrische personenauto's groeide het laatste jaar sterk (63 procent). Stekkerauto’s zijn personenauto’s met een elektromotor waarvan de accu wordt opgeladen met een stekker. Hieronder vallen zowel volledig elektrische personenauto’s (FEV), die enkel een elektromotor hebben en emissievrij zijn, als plug-inhybrides (PHEV). Dit laatste type heeft naast een elektromotor ook nog een brandstofmotor. Begin 2021 was 3,1 procent van alle personenauto’s in Nederland een stekkerauto", aldus het CBS.

Bron: CBS
Bron: CBS

Artsen Covid Collectief kletsen uit hun nek volgens OMT-lid Marc Bonten

Gisteren publiceerde de Stichting Artsen Covid Collectief het bericht "Een ziekenhuis vol ongevacineerden? Cijfers in perspectief" waarin zij de COVID-19 gerelateerde berichtgeving en de huidige aanpak van de coronapandemie door de RIVM en de overheid in Nederland fors bekritiseerden. Het OMT-lid Marc Bonten ontkrachtte hierop, kort maar krachtig, alle kritische stellingen die door het Artsen Collectief geplaatst waren.

Picasso-schilderij 'Femme au bÚret rouge-orange' brengt 35 miljoen op

Op een veiling in Las Vegas betaalde een koper ruim 40 miljoen dollar voor een schilderij van Picasso. In het kunstwerk "Femme au béret rouge-orange" heeft de schilder zijn geliefde muze vereeuwigd.

Op een veiling in Las Vegas werd een schilderij van de schilder Pablo Picasso verkocht voor 40,5 miljoen dollar (34,8 miljoen euro). "Femme au béret rouge-orange" ("Vrouw met een rood-oranje baret") uit 1938 toont zijn tijdelijke geliefde Marie-Thérèse Walter, met wie hij een dochter had en met wie hij tientallen keren schilderde.

Op de veiling van casino-uitbater MGM Resorts waren in totaal elf schilderijen, papiertekeningen en keramiekwerken van de in 1973 overleden schilder te koop. Volgens veilinghuis Sotheby's haalden ze in totaal 109 miljoen dollar op, waaronder "Homme et enfant" voor 24,4 miljoen dollar.

MGM Resorts had aangekondigd de eigen openbare kunstcollectie diverser en inclusiever te willen maken. Deze maandag is het 140 jaar geleden dat Picasso jarig was.

Picasso was een Spaanse schilder en beeldhouwer. Hij werd bekend om zijn onmiskenbare schilderstijl, die wordt gekenmerkt door randen, veel rechte lijnen en maskerachtige gezichten. Ook zijn kleurfasen zijn typerend voor de kunstenaar. 

IsraŰl: Bennet bouwt nieuwe nederzettingen op Westelijke Jordaanoever

Wie dacht dat het Israëlische nederzettingenbeleid op de Westelijke Jordaanoever met het vertrek van Netanyahu zou veranderen, weet nu beter. 1300 nieuwe kolonistenhuizen  zijn goedgekeurd.

De Israëlische regering heeft de bouw aangekondigd van meer dan 1300 nieuwe kolonistenwoningen op de Westelijke Jordaanoever. "Aanbestedingen voor 1355 wooneenheden" zijn uitgeschreven, kondigde het ministerie van Huisvesting aan. Ze zullen worden gebouwd in zeven bestaande nederzettingen. De Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn illegaal volgens het internationaal recht, en er ontstaan vaak conflicten tussen kolonisten en Palestijnse bewoners. Mocht er ooit een afzonderlijke Palestijnse staat komen, dan zal die waarschijnlijk op dit grondgebied worden gevestigd.

Op de Westelijke Jordaanoever wonen ongeveer 2,8 miljoen Palestijnen en 475.000 Israëlische kolonisten. In augustus hadden de autoriteiten al 2000 wooneenheden in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever goedgekeurd. Het Israëlische ministerie van Defensie zou deze week zijn definitieve goedkeuring hiervoor geven.

Dit was het eerste besluit van die aard van de nieuwe Israëlische regering onder premier Naftali Bennett. Bennett is sinds juni regeringsleider in Israël en staat aan het hoofd van een brede alliantie die zowel extreem-linkse als extreem-rechtse partijen omvat. De 49-jarige premier wordt beschouwd als een felle tegenstander van een tweestatenoplossing voor het conflict in het Midden-Oosten. Zijn Jamina-partij heeft veel aanhangers onder de Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

Ondanks Bennetts persoonlijke standpunten streeft zijn regering, in tegenstelling tot zijn voorganger Benjamin Netanyahu, naar toenadering tot de Palestijnse leiding in het conflict. Recent hebben de Israëlische autoriteiten voor het eerst sinds 2009 registratievergunningen afgegeven aan Palestijnen zonder papieren op de Westelijke Jordaanoever.

Afgelopen vrijdag nog had de Israëlische regering zes invloedrijke Palestijnse niet-gouvernementele organisaties als "terroristische organisaties" bestempeld. Het quasi-verbod op de organisaties leidde tot scherpe kritiek van zowel de Palestijnse Autoriteit als mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International. Het Israëlische ministerie van Defensie beschuldigt de zes organisaties van heimelijke samenwerking met het radicale Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

SkiŰr Odermatt begint World Cup-seizoen met winst in S÷lden

In het Oostenrijkse Sölden is ook voor de mannen het nieuwe World Cup-seizoen in het alpineskiën op gang gebracht. Op de Rettenbachgletsjer werkten de mannen een spannende reuzenslalom af tijdens de inmiddels traditionele seizoensopener.

In de eerste run was het een spel van honderdsten tussen de favorieten, tot de verrassende Oostenrijker Roland Leitinger met 0,19 seconden voorsprong op Mathieu Faivre de snelste tijd noteerde. De Zwitser Marco Odermatt stond twee honderdsten achter de Fransman, op de voet gevolgd door Zan Kranjec uit Slovenië (+0,27). Ook de Zwitser Gino Caviezel (+0,35), de Franse favoriet Alexis Pinturault (+0,57), Alexander Schmid uit Duitsland (+0,67) en de Kroaat Filip Zubcic (+0,71) deden nog volop mee, hoewel er achter Zubcic ook al vier man binnen twee tienden van een seconde stonden.

Met de top-8 van de eerste manche nog te gaan stonden twee jonge mannen bovenaan: de Amerikaan River Radamus, negende na één run, had de leiding, voor de van een zware knieblessure herstelde Braziliaanse Noor Lucas Braathen, die opklom vanaf plek negentien. Zubcic kwam 0,21 seconden tekort en viel drie plekken terug, Schmid leverde zelfs twaalf plekken in, maar Pinturault haalde het wél: de Fransman was welgeteld zes honderdsten van een seconde sneller dan Radamus, die daarmee al wel zeker was van een fraaie top-6-klassering.

Caviezel gaf nog eens gas en pakte met 0,23 seconden de leiding, waar Kranjec dan weer 0,29 seconden onderdoor dook. Het bleef spannend, Odermatt nam met precies één tiende van een seconde de snelste tijd in handen met twee man nog te gaan. Faivre had het niet en verloor negen posities, dus was het aan Leitinger, die slechts één keer op een World Cup-podium stond. Dat herhaalde hij, maar wel 0,07 seconden achter Odermatt, die zijn vijfde World Cup-zege boekte - plek drie was voor Kranjec.

Over drie weken gaat het World Cup-circus verder in het Oostenrijkse Lech/Zürs met een parallelslalom, daarna gaat het écht van start met vrijwel elke week weer wedstrijden.

Vier aanhoudingen bij de grens voor bezit zwaar vuurwerk

De politie heeft zondag 24 oktober bij een controles van twee voertuigen in Overdinkel en Rijssen respectievelijk 500kg en 235kg zwaar en illegaal vuurwerk aangetroffen. In Overdinkel zijn de inzittenden, een 31-jarige man uit Deventer en 22-jarige vrouw uit Wijhe, aangehouden. In Rijssen zijn een 22-jarige man uit Wijk bij Duurstede en een 25-jarige man uit Ridderkerk aangehouden. Het vuurwerk is in beslag genomen.

Tijdens de controle zagen politiemensen van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid de voertuigen rijden en gaven een stopteken. De controles zijn uitgevoerd samen met het Grensoverschrijdend Politieteam. De aanhoudingen zijn het resultaat van gerichte controles op het importeren van vuurwerk nabij de grensovergangen in het noorden en oosten van Nederland.

De verdachten zijn ingesloten en in afwachting van de verdere uitkomsten van het onderzoek.

Zwaar vuurwerk aangetroffen (Foto-Politie)
Zwaar vuurwerk aangetroffen (Foto-Politie)

WHO: de wereld heeft het beŰindigen van de coronapandemie zelf in handen

Nog steeds sterven elke week bijna 50.000 mensen aan COVID-19, de pandemie is nog lang niet voorbij. Hoewel het hoofd van de WHO Duitsland bedankt voor zijn inzet voor de rest van de wereld, moet er meer worden gedaan. Geen enkel land kan de pandemie in zijn eentje beëindigen.

De "Wereldgezondheidsconferentie" vindt momenteel digitaal plaats in Berlijn en duurt tot dinsdag. Het gaat onder meer over de lessen die zijn getrokken uit de pandemie van Corona en staat onder leiding van onder meer bondskanselier Angela Merkel en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De voorzitter is de deken van de Charité, Axel Pries.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Duitsland en andere landen opgeroepen zich niet langer zelf te bevoorraden met vaccins tegen Corona ten gunste van behoeftige landen. "De pandemie zal eindigen wanneer de wereld besluit haar te beëindigen", zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus op de Wereldgezondheidsconferentie in Berlijn. We weten dat er elke week bijna 50.000 geregistreerde COVID-19 sterfgevallen zijn.

Hij herinnerde aan de doelstelling van de WHO om tegen het einde van het jaar 2021 ten minste 40% van de bevolking in elk land te laten vaccineren. "Dit doel is te doen," benadrukte Tedros. Hij dankte Duitsland voor zijn vrijgevigheid, maar er zijn veel meer vaccins nodig. Landen die al een vaccinatiegraad van ten minste 40% hebben bereikt - waaronder alle G20-landen - moeten het VN-vaccinatieprogramma Covax of het Afrikaanse initiatief Avat het voortouw laten nemen bij het leveren van vaccins naar arme landen, zei hij. "Geen enkel land kan de pandemie beëindigen in afzondering van de rest van de wereld," waarschuwde Tedros.

COVID-19 vaccinatiegraad 23-10-2021 (Bron- Our World in Data)
COVID-19 vaccinatiegraad 23-10-2021 (Bron- Our World in Data)

Nieuwe onthullingen zetten Facebook verder onder druk

Voor de derde keer in een paar weken zijn er interne gegevens van Facebook openbaar geworden. De laatste onthullingen suggereren dat oproepen tot geweld en haatberichten in India, de grootste markt van Facebook, onvoldoende werden bijgehouden. De roep om meer toezicht wordt luider.

De Amerikaanse internetgigant Facebook staat onder druk na nieuwe onthullingen over zijn omgang met oproepen tot geweld in zijn belangrijkste markt India. Zoals verschillende Amerikaanse media in het weekend meldden, onder verwijzing naar interne bedrijfsdocumenten, had het bedrijf nagelaten desinformatie en haatzaaiende berichten op zijn Indiase platforms aan te pakken, ondanks aanwijzigingen van de eigen analisten. Facebook is zich ervan bewust dat een zwakke moderatie zijn platforms kwetsbaar maakt voor misbruik.

Facebook is eerder door voormalig productmanager Frances Haugen al beschuldigd de eigen winst boven de bescherming van hun users te stellen, met desastreuze gevolgen voor mensen, democratie en de samenleving. Een andere klokkenluider volgde vorige week en meldde interne discussies waarin vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 werd gebagatelliseerd via de diensten van Facebook, aldus de Washington Post.

Facebook heeft de aantijgingen met klem ontkend. Maar de onthullingen hebben de roep om strengere regelgeving voor Facebook en internetbedrijven als geheel doen toenemen.

"Meer foto's van dode mensen dan in mijn hele leven"
Volgens de laatste onthullingen hadden Facebook-analisten in India vanaf december 2019 een sterke stijging van "geruchten en oproepen tot geweld" opgemerkt. Het was bijzonder onrustig op Whatsapp in februari 2020, toen tientallen mensen omkwamen bij botsingen tussen hindoes en moslims in India, meldde de Wall Street Journal. De groep stuurde er naar eigen zeggen vervolgens verschillende onderzoekers heen om met gebruikers te praten over hun ervaringen met het algoritme van het platform.

Al in februari 2019 hadden onderzoekers een fictief Facebook-profiel aangemaakt van een 21-jarige gebruiker in Noord-India. Zonder tussenkomst van de onderzoekers werd het profiel overspoeld met "propaganda" voor de hindoe-nationalistische regeringsleider Narendra Modi en "haatzaaiende taal tegen moslims", zo meldt de Washington Post op basis van een interne memo. "Ik heb in de afgelopen drie weken meer beelden van dode mensen gezien dan in mijn hele leven," schreef de onderzoeker die het experiment leidde, volgens de "New York Times".

India is in gebruikersaantallen de grootste markt voor Facebook. Volgens de media bleek echter uit interne documenten dat het grootste deel van het budget voor de bestrijding van desinformatie bestemd was voor de VS, hoewel die minder dan 10 procent van de gebruikers vertegenwoordigen.

Een woordvoerder van het bedrijf zei dat ze de strijd tegen haatberichten in niet-Engelse talen nu heeft opgevoerd. "Haatzaaien tegen gemarginaliseerde groepen, waaronder moslims, neemt over de hele wereld toe" en Facebook "verbetert de handhaving van zijn regels" om dit aan te pakken, aldus de woordvoerder.

Facebook opnieuw onder druk (Foto- Unsplash Roman Martyniuk)
Facebook opnieuw onder druk (Foto- Unsplash Roman Martyniuk)

Poging tot staatgreep in Soedan - Internet en telefoonverkeer liggen plat

Blijkbaar was er een militaire staatsgreep in Soedan. Volgens berichten in de media zou premier Hamdok onder huisarrest zijn geplaatst. Strijdkrachten bestormden het huis van zijn media-adviseur en arresteerden daar in de vroege ochtenduren de premier. Sudanese functionarissen vertelden dat het internet en alle telefoonverbindingen plat lagen.

De arrestatie komt na weken van toenemende spanningen tussen de civiele en militaire leiders van Soedan. Na de val van president al-Bashir in 2019 vormde het Noord-Afrikaanse land een regering bestaande uit militairen en burgers. Een poging tot staatsgreep mislukte in september. De afgelopen dagen gingen aanhangers uit beide kampen de straat op voor demonstraties.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.