FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 oktober 2021

Noodweer in het zuiden van Italie

Welkom!

Ik had er in het weerbericht al aandacht aan kunnen besteden, maar ik was dat even vergeten. Het is echter wel belangrijk genoeg om er een nieuwsbericht van te maken.

Het is dit jaar wel heel bijzonder qua extreem weer. Is het niet extreme hitte, dan is het wel extreme neerslag. Vrijwel heel Europa is dit jaar wel de klos geweest. 

Momenteel zwerft er een zeer actieve depressie rond in de Middellandse Zee. Haast heeft dit systeem zeker niet en bovendien is het warme water een waar eldorado voor de ontwikkeling van heftige buien. Het is zeer zorgwekkend dat de komende dagen deze situatie in stand blijft. De verplaatsing van de depressie is marginaal.

Momenteel zijn er al op Sicillie al twee doden gevallen en ook in de laars is het bar en boos. De ravage is groot. Er zijn al hoeveelheden van meer dan 150 mm in 24 uur geregistreerd. Ik vrees echter dat daar de komende dagen nog veel meer bij gaat komen. De kern ligt iets voor de kust van Afrika, maar meer dan 100 kilometer verplaatsing zit er de komende twee tot drie dagen niet in.

Is dat het enige? Nee hoor. Er bestaat ook een kans dat zich nog een medicane gaat ontwikkelen ten westen van Griekenland. Dat is in feite een soort hurricane. De kracht ligt hiervan meestal tussen de 1 en 2. Dit systeem krijgt dan ook daadwerkelijk een 'oog'. Dus we kunnen dan zeker spreken van een hurricane zoals we die kennen uit tropische wateren vanuit Afrika tot aan Mexico, en anderzijds in Azie. Die hebben echter een andere benaming zoals Tyfoon. 

Het is zeker een situatie om te blijven volgen, dus ik kom daar in de weerberichten zeker op terug. 

Random Pics van de Dag #451

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Dominante Larson in topvorm naar beslissende NASCAR-race

Op de Kansas Speedway is de op twee na laatste race van het seizoen in de NASCAR Cup Series verreden. Op Martinsville gaat komend weekeinde beslist worden welke vier coureurs een week later in Phoenix strijden om de titel, in theorie zijn er nog acht over.

We begonnen aan de op twee na laatste race van het seizoen met Kyle Larson, Ryan Blaney, Brad Keselowski en Kyle Busch voorop. Het duurde niet lang, want na een paar ronden werd het geel gezwaaid vanwege een nét iets te sterk regenbuitje.

De onderbreking was ook zo weer voorbij en met Keselowski en Larson op kop konden we door. Al snel toucheerde Blaney de muur, terwijl Busch dat een stukje steviger deed: hij moest naar binnen met een lekke band. De schade bleef wel redelijk beperkt door de competition caution, die al snel volgde.

Keselowski was de volgende die de muur aantikte en naar binnen moest en niet veel later was het de beurt aan Martin Truex, net als de rest een playoffcoureur. Dat gold ook voor Blaney, die óók tegen de muur aan kwam, dit keer wat harder dan de eerste keer: ook hij moest een stop maken.

Voor Larson ging het ondertussen perfect, hij reed soepel naar de eerste stagewinst, voor William Byron en Chase Elliott. Die reden bij het begin van stage twee ook voorop, met onder meer ook Kurt Busch, Kevin Harvick en Denny Hamlin er nog bij.

In die stage gebeurde verder weinig, Byron was dit keer de sterkste en won voor Elliott, Larson, Kurt Busch en Kevin Harvick. Zo konden we beginnen aan het slotstuk van de race, aangevoerd door grofweg dezelfde namen: Larson, Byron, Kurt Busch en Elliott, met Harvick en Tyler Reddick achter hen.

Byron nam snel de touwtjes in handen en hij begon enigszins te domineren, maar vijftig ronden voor het einde werd er mogelijke roet in het eten gegooid: Ryan Newman spinde, caution. Keselowski was tactisch gezien het slachtoffer: hij had net een pitstop gemaakt en liep zo flinke positieschade op.

Het bleek een dure caution voor Byron, want bij de stop zaten niet alle wielmoeren goed vast en dus moest hij gelijk nog eens stoppen. Kurt Busch en Harvick vertrokken zo vanaf de eerste rij bij de herstart, Byron moest eerst eens ruim tien man inhalen om weer op zijn plekje te komen.

Al vrij snel ging het fout voor Blaney: Austin Dillon schoof wat omhoog en tikte hem de muur in, einde race voor Blaney. Elliott en Larson hadden bij de herstart de leiding, met nog zo'n veertig ronden te gaan. Larson reed al snel weg, Elliott was nog even aan het stampen, maar tevergeefs: winst voor Larson.

Larson was al zeker van een plekje in de beslissende Championship Four, zijn negende zege van het jaar verstevigde dat alleen maar. Elliott en Hamlin staan er ook prima voor, Logano zal de volgende race waarschijnlijk moeten winnen en Kyle Busch, Blaney, Truex en Keselowski strijden ook nog om een ticket.

Nederlands elftal voorkomt blamage tegen Belarus in WK-kwalificatie

Na de eclatante zege op Cyprus kreeg Oranje op weg naar het wereldkampioenschap voetbal in 2023 te maken met een volgende voetbaldwerg. De vrouwen verkeken zich in Minsk op Wit-Rusland, dat uiteindelijk wel ten onder ging. Het werd met veel moeite 0-2. 

Tegen Cyprus wist Oranje acht keer te scoren. Tegen Wit-Rusland had de ploeg van Mark Parsons het lastig om de ban te breken. Het verschil van 49 plaatsen op de FIFA-ranglijst kwam wel tot uitdrukking in een overwicht. Maar het doelpunt kwaliteitsverschil te bevestigen kwam pas in de 71e minuut. 

Het doelpunt van Martens, die na een individuele actie de bal in de kruising schoot, werkte bevrijdend Voor Oranje. Na een voorzet van Joëlle Smits tekende Daniëlle van de Donk snel erna met een duikkopbal voor de 0-2.

Drie punten gaan mee naar Zeist voor de rest moet dit duel snel vergeten worden. Nederland versterkte met de zege in Minsk de koppositie in groep C van de WK-kwalificatie. Na vier wedstrijden heeft het Nederlands elftal tien punten. Vorige maand begon Nederland de WK-kwalificatie met een 1-1 tegen Tsjechië. Over een maand speelt Nederland in en tegen Tsjechië dat vier punten heeft na drie wedstrijden. Oranje speelt de overige drie duels van de kwalificatiereeks in april en september 2022. Het WK is uiteindelijk in 2023 in Nieuw-Zeeland en Australië. 

Nieuwe commissie moet kennis over Nederlands-IndiŰ vergroten

Demissionair-staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft een nieuwe commissie in het leven geroepen, die de kennis over de geschiedenis van het voormalige Nederlands-Indië moet vergroten. De commissie staat onder leiding van oud-minister Jet Bussemaker (PvdA). Dat maakte Blokhuis gisteren bekend. De plannen zijn opmerkelijk, omdat zijn ministerie eerder juist nog een omstreden lespakket over dit deel van de Nederlandse geschiedenis financierde.

Volgens Blokhuis is het belangrijk dat de kennis van de geschiedenis van Nederlands-Indië wordt versterkt. Om dit doel te bereiken is de commissie ‘Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië’ in het leven geroepen. De commissie zal de komende jaren adviseren hoe het educatieve aanbod binnen en buiten het onderwijs kan worden verbeterd. “De geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië is een belangrijk onderdeel van de Nederlands geschiedenis. Het is daarom goed dat deze geschiedenis binnen scholen, maar zeker ook daarbuiten, voor zoveel mogelijk mensen tot leven wordt gebracht”, aldus Blokhuis bij zijn presentatie. Naast de commissie kondigde Blokhuis ook aan meer geld beschikbaar te stellen voor onder andere erfgoed en zorg. Vanaf 2023 gaat het in totaal om 1,7 miljoen euro, die structureel beschikbaar wordt gesteld.

De plannen zijn onderdeel van de zogenoemde collectieve erkenning van Indisch Nederland. Deze regeling ligt onder veel Indische Nederlanders om uiteenlopende redenen gevoelig. Onder andere het Indisch Platform 2.0 reageerde eerder al woedend, omdat de plannen bedoeld zouden zijn als een “afkoop van salarissen en claims die nog open staan”. Daarmee wordt gedoeld op onder meer de Backpay, die gaat over niet-betaalde salarissen van voormalig KNIL-militairen en andere ambtenaren voor hun dienstperiode tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook weblog Indisch4Ever liet zich niet onbetuigd en repte zelfs over een “koloniale mentaliteit”. De onvrede nam verder toe toen bleek dat de regeling zelfs werd aangewend voor de ontwikkeling van een omstreden lespakket bij de controversiële film De Oost. Na kamervragen liet Blokhuis toen nog weten daarin weinig problemen te zien.

Tesla nadert dankzij megaorder Hertz beurswaarde van 1 biljoen dollar

De koers van een aandeel Tesla heeft een flinke duw richting meer dan 995 dollar gekregen, nadat autoverhuurbedrijf Hertz bekend had gemaakt maar liefst 100.000 Tesla's te gaan bestellen. De totale beurswaarde van Tesla nadert hierdoor de 1 biljoen dollar, iets wat tot dusver alleen Apple, Amazon, Alphabet (Google) en Microsoft is gelukt.

Naast de gigaaankoop door autoverhuurder Hertz werd maandag ook bekend dat de Tesla Model 3 afgelopen maand de bestverkochte auto in Europa was. Hoeveel Hertz voor de 100.000 Tesla's betaalt, is overigens niet bekendgemaakt. Ook de gevierde Model 3-variant hoort tot de megaorder. Vanaf komende maand moeten de eerste e-auto's  van Tesla al te huur zijn bij Hertz.

Het bedrijf gaat zorgen voor voldoende laadpunten in 65 landen, dit moet eind 2022 zijn gerealiseerd. Als de koers van het aandeel Tesla boven de 995,75 dollar komt, zal de marktwaarde boven de magische 1 biljoen dollar uitkomen, zo heeft persbureau Reuters becijferd op basis van de recentste informatie van Tesla over het aantal uitstaande aandelen.

Hertz kwam eerder dit jaar nog uit een faillissement in Noord-Amerika. De nieuwe eigenaren van het bedrijf zouden van plan zijn om de gehele vloot van 440.000 voertuigen te verduurzamen. De aankoop van 100.000 Tesla's is daarbij een grote stap. 

Shadow Warrior 3 uitgesteld naar 2022

Shadow Warrior 3 is uitgesteld naar 2022. Dat heeft uitgever Devolver Digital bekendgemaakt. Het spel zou op een onbekend datum dit jaar uitkomen. Devolver Digital heeft ook geen concreet datum aangekondigd voor 2022. Het spel wordt gemaakt voor PS4, Xbox One en pc.

Shadow Warrior 3 is een knotsgekke first-person shooter met hele snelle gameplay. In het spel moeten Lo Wang en zijn voormalige aartsvijand Orochi Zilla, een oude draak weer te vangen die ze ongewild uit een 'eeuwige' gevangenis hebben losgelaten. Gewapend met een mix van zwaarden en kogels, moet Lo Wang delen van de wereld doorkruisen om het donkere beest op te sporen en de apocalyps weer eens uit te stellen. Het enige dat nodig is, is het masker van een dode god, een drakenei, een vleugje magie en genoeg vuurkracht om de oprukkende Shadowlands neer te halen.

Donald Trump jr. maakt Alec Baldwin compleet belachelijk na fataal schietincident

Het feit dat Alec Baldwin per ongeluk een vrouw heeft neergeschoten op de set is koren op de molen voor aanhangers van Donald Trump. Baldwin parodieert immers al jaren de ex-president van de VS. Donald Trump Jr. steekt nu de draak met de acteur.

Hoe het tragische ongeval op de set van de western 'Rust' precies heeft kunnen gebeuren, moet nog worden opgehelderd. Maar één ding is duidelijk: wat Alec Baldwin is overkomen, het per ongeluk doden van cinematograaf Halyna Hutchins en verwonden van regisseur Joel Souza met een 'losse flodder', is niet iets wat je iemand toewenst. Niettemin leidt het dramatische voorval bij sommigen tot hoongelach. Vooral Donald Trump Jr, zoon van ex-president Donald Trump van de VS, drijft de spot met Baldwin.

De reden waarom rechtse rakkers, conservatieven en Trump-aanhangers Alec Baldwin bespotten is duidelijk. De Hollywoodster parodieerde de voormalige president van de VS jarenlang in het tv-programma 'Saturday Night Live' (SNL). Hij werd door velen geprezen om zijn satirische portrettering, terwijl dit in het kamp van de Trump-aanhangers tot haat leidde.

Donald Trump Jr. ventileert nu zijn minachting voor Baldwin. Enkele dagen geleden publiceerde hij een post op zijn Instagram-pagina met een verwijzing naar het dodelijke ongeluk op de Western-set. Te zien was een foto van Baldwin waarop de Hollywoodster recht in de camera kijkt. "Die blik wanneer een antivuurwapengek meer mensen doodt met een wapen dan jouw uitgebreide collectie vuurwapens ooit heeft gedaan," schreef de 43-jarige.

Beschimping Alec Baldwin op Instagram door Donald Trump jr. 1 (https://www.instagram.com/p/CVV6Dsilw82/?utm_source=ig_embed)
Beschimping Alec Baldwin op Instagram door Donald Trump jr. 1 (https://www.instagram.com/p/CVV6Dsilw82/?utm_source=ig_embed)

Maar dat was niet genoeg voor hem. De afgelopen dagen heeft Donald Trump Jr. Baldwin herhaaldelijk beschimpt, ook op Instagram. Deze keer laat hij Donald sr. zien, in een pose alsof hij op het punt staat een geweer af te vuren. "Donald Trump repeteert voor een SaturdayNightLive sketch waar hij Alec Baldwin speelt," merkte hij sarcastisch op. Donald Trump Jr. rechtvaardigde de post, Alec Baldwin zou immers de eerste zijn om "op ieders graf te pissen" als iemand anders iets dergelijks zou overkomen.

Persifleren SNL door trump jr op Instagram (Bron : https://www.instagram.com/p/CVc66tuLk1P/?utm_source=ig_web_copy_link)
Persifleren SNL door trump jr op Instagram (Bron : https://www.instagram.com/p/CVc66tuLk1P/?utm_source=ig_web_copy_link)

Donald Trump Jr. gaat echter nog verder. In zijn online winkel verkoopt hij nu T-shirts met de slogan: "Guns don't kill people. Alec Baldwin doodt mensen" ("Guns don't kill people. Alec Baldwin kills people").

Alec Baldwin dis-shirt te koop bij Donald jr.
Alec Baldwin dis-shirt te koop bij Donald jr.

Te koop in Donald Trump Jr.'s winkel (Foto: shopdonjr.com)

Het equivalent van wansmaak kost 24 euro, een deel van zijn meer dan vijf miljoen Instagram-volgers zal hier geen enkel probleem mee hebben en het shirt aanschaffen.

Pokemon Legends en Pokemon Brilliant Diamond & Shining Pearl trailers

Pokemon Legends: Arceus en Pokemon Brilliant Diamond & Shining Pearl hebben allebei nieuwe trailers trailers gekregen. De Pokemon Legends: Arceus-trailer toont een sneeuwgebied en de nieuwe 'Hisuian'-vorm van Zorua en Zoroark. De Brilliant Diamond & Shining Pearl-trailer introduceert een paar Gym trainers, Team Galactic en een paar legendarische Pokemon.

Pokemon Brilliant Diamond & Shining Pearl komt op 19 november uit terwijl Pokemon Legends: Arceus op 28 januari 2022 uitkomt.

COVID-19: 72% gevaccineerden willen specifieke maatregelen voor ongevaccineerden

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 72 procent van de C19-gevaccineerden vindt dat het kabinet over moet gaan tot specifieke maatregelen voor ongevaccineerden. Ongevaccineerden zijn daar juist fel tegen en zeggen zich niet aan coronaregels te zullen gaan houden die alleen voor hen gelden.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel. Het kabinet overweegt nieuwe maatregelen nu de besmettingen en ziekenhuisopnames hard stijgen, vooral onder ongevaccineerden. 

De meeste gevaccineerden zouden extra coronamaatregelen voor ongevaccineerdent toejuichen. "Ik ben helemaal klaar met die vaccin-weigeraars, of ze nu laks, religieus of wappie zijn. De zorg mag hun probleem oplossen als ze ziek worden", schrijft een gevaccineerde voorstander van specifieke maatregelen. Een ander: "Als je geen rijbewijs wil halen, mag je voor de veiligheid van anderen niet autorijden. In dit geval betekent niet vaccineren meer beperkingen. Je kiest er toch echt zelf voor."

"Ongevaccineerden claimen hun vrijheid maar beperken die van anderen. Door hun (onnodige) ziekenhuisopnames ontnemen ze mensen een behandeling en daarmee gezondheid", vindt een ander panellid.

COVID-19 weekupdate: aantal positieve coronatesten meer dan verdubbeld

Afgelopen week* werden 38.733 positieve testuitslagen COVID-19 gemeld, een stijging van 50% vergeleken met de voorgaande week. Per 100.000 inwoners kregen 225 personen een positieve testuitslag.

Ruim 224.000 mensen lieten zich testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst , dat is 13% meer dan de week ervoor. Het percentage mensen met een positieve testuitslag steeg van 12,0% naar 15,3%*. De toename in het aantal positieve coronatesten lijkt samen te hangen met de versoepelingen van ruim vier weken geleden, in combinatie met het seizoenseffect.
*inclusief testen ter bevestiging van een zelftest.

 • Aantal nieuwe meldingen 38.733 (voorgaande week 25.751)
 • Aantal nieuwe ziekenhuismeldingen 584 (voorgaande week 437)
 • Waarvan nieuwe opnames op de IC 110 (voorgaande week 84)
 • Aan COVID-19 overleden personen 78 (voorgaande week 48)
 • Totaal door GGD afgenomen SARS-Cov-2 testen 224.430 (voorgaande week 198.443)
 • Totaal aantal positieve testen bij GGD 34.433 (voorgaande week 23.876)
 • Percentage positieve testen door GGD 15,3% (voorgaande week 12,0%)
 • Aantal testen GGD als bevestiging positieve corona zelftest 17.837 (voorgaande week 12.378)
 • Bij GGD positief na positieve coronazelftest 15.587 (voorgaande week 10.475)
 • Percentage positief bij GGD na positieve coronazelftest 87,4% (voorgaande week 84.6%)
 • Reproductiegetal 1.19 (voorgaande week 1.20)

Aantal gevaccineerden en ongevaccineerden in de meldingen van positief geteste personen
In de afgelopen zes kalenderweken (13 september t/m 24 oktober) kregen 114.831 personen een positieve testuitslag. Daarvan waren 17.474 personen (15%) jonger dan 12 jaar. Bij de personen van 12 jaar en ouder was van 79.243 (84%) de vaccinatiestatus bekend. Hiervan was op moment van testen, 48% volledig gevaccineerd, 4% was deels gevaccineerd en 48% was (nog) niet gevaccineerd Per 100.000 inwoners van 12 jaar en ouder die niet (of deels) gevaccineerd waren, kregen gemiddeld zo’n 28 personen per dag in afgelopen kalender week een positieve testuitslag. Van alle 100.000 inwoners van 12 jaar en ouder die wél gevaccineerd waren, kregen gemiddeld zo’n 8 personen per dag een positieve testuitslag.

Ziekenhuisopnames in de afgelopen week
Het aantal patiënten met COVID-19 dat werd opgenomen in het ziekenhuis, steeg in de afgelopen week tot 584 personen, een toename van 34% vergeleken met de week ervoor. Er werden 110 patiënten met COVID-19 opgenomen op de IC intensive care , dat zijn 26 nieuwe patiënten meer dan in de week ervoor (+31%).

Er zijn regionale verschillen in de ziekenhuisopnames. In de afgelopen kalenderweek werden, afgezet tegen het aantal inwoners in de regio, de meeste patiënten met COVID-19 opgenomen in ziekenhuizen in de regio’s Zuid-Holland-Zuid, IJsselland, Limburg-Zuid, Flevoland en Gelderland-Midden. De meeste mensen die met COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen zijn niet gevaccineerd tegen SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2. Op de intensivecare-afdelingen is 4 op de 5 COVID-19 patiënten niet gevaccineerd.

Ziekenhuisopnames augustus-oktober 2020 ten opzichte van augustus-oktober 2021
Vaccinatie beschermt voor 95% tegen ziekenhuisopname en voor 97% tegen een opname op de intensive care. Het aantal personen dat met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis was de afgelopen drie weken een derde van het aantal opnames in dezelfde weken in 2020. Het aantal mensen dat in de afgelopen drie weken met COVID-19 werd opgenomen op de intensive care was ongeveer de helft vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In deze periode in 2020 waren er nog geen nieuwe, besmettelijkere varianten, was niemand gevaccineerd, en waren er nog meerdere maatregelen van kracht zoals 1,5 meter afstand en beperkingen van groepsgrootte.

30 oktober open dag in Ede; een sterkere krijgsmacht door innovatie en vergroening

Defensie opent in de Nationale Klimaatweek haar deuren voor het grote publiek. Op zaterdag 30 oktober krijg je op de mobilisatiecomplex Ede Driesprong een bijzonder kijkje achter de schermen. Je komt terecht in het zogeheten FieldLab SmartBase. Hier wordt gebouwd aan het legerkamp van de toekomst.

Een sterkere krijgsmacht
Defensie werkt er samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen aan duurzame innovaties die de krijgsmacht moeten versterken. Militairen vertellen over de laatste ontwikkelingen en gaan graag met je in gesprek.

Je krijgt innovatieve en groene oplossingen te zien die goed zijn voor de operatie én voor de leefomgeving.

Demonstraties:

Energieneutraal kampement
Op het FieldLab SmartBase in aanbouw wordt geëxperimenteerd met manieren om op missie groene energie op te wekken, op te slaan en efficiënt te gebruiken. Voorbeelden:

 • Draagbare zonnepanelen die vooral handig zijn voor mobiele eenheden als het Korps Commandotroepen en 11 Luchtmobiele Brigade.
 • Een geïsoleerde legertent met zonnepanelen die energie leveren voor aanwezige faciliteiten, zoals een keuken, laptop en de airco.
 • Duurzame verlichting met ledlampen, gevoed door zonnepanelen, die aangaan als je langsloopt en nog meer voordelen hebben.
 • Een zogenaamde ‘energiehub’. Dat is een knooppunt in het netwerk waar verschillende energiesoorten samenkomen en waarvan mensen in de omgeving gebruik kunnen maken.
 • Een Energy metering kit, een slimme meter om het energieverbruik zelf in de gaten te houden.

Groene voertuigen
Op het complex rijden elektrische legervoertuigen rond die worden in gezet voor ‘heimelijk’ optreden. Het grote voordeel is dat ze nagenoeg geluidloos zijn en dus merkt de vijand ze minder snel op. Voorbeelden:

 • Hybride Quad en elektrische motor voor de special operations forces.
 • E-Fennek verkennings- en bewakingsvoertuig voor de cavalerie en infanterie.
 • Heftruck op waterstof onder andere voor de genie.
 • Elektrische Raider van het Korps Commandotroepen.

Kids tip!
Kinderen vanaf 12 jaar mogen een ritje maken op de E-Raider en de Hybride Quad. Dat gebeurt veilig, onder deskundige begeleiding.

Foodtruck
Zelf energie nodig? Er staat een foodtruck waar je kosteloos een hapje en een drankje kunt halen.

Waar?
Mobilisatiecomplex Ede Driesprong
Adres: Hessenweg 2, Ede.

Tijden
Het terrein is zaterdag 30 oktober geopend tussen 9.00 en 17.00 uur.

Meld je snel aan!
De open dag is voor iedereen toegankelijk. Meld je aan via het inschrijfformulier. Voor het terrein geldt wel een maximum aantal bezoekers.

A Quiet Place krijgt game gebaseerd op film-universum

Saber Interactive, iLLOGIKA en EP1TOME maken samen bekend te werken aan een videogame gebaseerd op de populaire horror-films A Quiet Place en A Quiet Place 2. De game vindt plaats in hetzelfde universum, maar heeft wel een unieke verhaallijn.

De game moet dezelfde gevoelens van spanning, horror en emotie overbrengen als de films. Helaas zijn er nog geen trailer of screenshots vrijgegeven, dus hoe de game speelt of eruitziet is nog even afwachten. Ook platforms zijn nog onbekend. De ontwikkelaar beoogt een release ergens in 2022.

A Quiet Place Game

Nieuwe update voor Returnal laat je runs onderbreken

Eén van de grootste kritiekpunten op Returnal was het feit dat je jouw runs niet kon onderbreken. Nou ja, je kon je PlayStation 5 op stand-by zetten, maar dan kon je tegelijkertijd ook geen andere games of apps gebruiken.

Vandaag komt Housemarque eindelijk met een update die dit wel mogelijk maakt. Met de nieuwe 'Suspend Cycle' optie maakt de game een éénmalige savefile aan, die al je progressie bewaard. Je kunt hierna de game afsluiten. Herlaad je de save, dan wordt deze automatisch verwijderd. Je kunt dus niet savescummen, maar bent wel vrij om runs te onderbreken wanneer je wil.

Ook komt de update met een photo mode, zoals we die inmiddels wel gewend zijn. De update bevat ook bug fixes en andere QoL-verbeteringen.

Man schreeuwt en bedreigt reizigers met hakbijl in treincoupe bij Heemstede

Tumult in de trein van Vlissingen naar Amsterdam rond middernacht. Treinreizigers werden geconfronteerd met een man die zich agressief gedroeg. Hij schreeuwde en schopte tegen voorwerpen en hij had een hakmes bij zich. De reizigers namen via de app contact op met NS veiligheid, die de conductrice waarschuwde.

Zij trof de man aan op het balkon terwijl hij het hakmes aan het poetsen was. Zij kon de reizigers in zijn directe omgeving sommeren naar het voorste gedeelte van de trein te gaan. De man sloeg onderwijl met zijn mes op de banken en bedreigde de conductrice. De politie werd gewaarschuwd.

De rijdende trein hield stil op station Heemstede-Aerdenhout waarna de betreffende man wegrende. De gealarmeerde politie kon de man in de omgeving aanhouden, waarbij hij zich verzette.

Door diverse mensen is aangifte gedaan van bedreiging, en hen is slachtofferhulp aangeboden. De verdachte, een 31-jarige man woonachtig in Assen, is ingesloten in het politiebureau. Hij was mogelijk onder invloed van alcohol en opiaten, er is een bloedproef bij hem afgenomen.

Besmetting vogelgriep bij leghennen op pluimveebedrijf Zeewolde: landelijke ophokplicht

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt per 26 oktober 2021 om 12:00 uur voor heel Nederland een ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. De maatregel wordt genomen naar aanleiding van een vondst van hoogpathogene vogelgriep (H5) bij leghennen op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde (Flevoland). Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het besmette bedrijf in Zeewolde met circa 36.000 dieren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

Met het oog op de uitbraak in Zeewolde, toenemende vondsten van dode wilde vogels in noord Nederland én besmette wilde vogels in Duitsland, stelt minister Schouten een landelijke ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee. Dit gebeurt om het risico op insleep van het vogelgriepvirus uit wilde vogels bij bedrijven in Nederland te verkleinen.

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- (zoals duiven en parkieten) en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels. Het ministerie van LNV zal het insleeprisico laten beoordelen door de deskundigengroep dierziekten.

Vervoersverbod Zeewolde
In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Zeewolde liggen 6 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen nog 9 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Zeewolde. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Maak melding van dode wilde vogels
Het is belangrijk dat vondsten van dode wilde vogels worden gemeld bij de daarvoor bestemde instanties. Meer informatie over waar dit het beste kan is te vinden op de website van de NVWA. Voor houders van vogels geldt een meldplicht, zij moeten melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreidingen kleiner.

Fairtrade boeren steeds meer bedreigd door klimaatverandering

De steeds heftigere gevolgen van klimaatverandering vormen een bedreiging voor de wereldwijde landbouwproductie en voor het levensonderhoud van miljoenen Fairtrade boeren over de hele wereld. De boeren dreigen ten onder te gaan als zij onder toenemende druk van het klimaat niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Dat blijkt uit een onderzoek geleid door de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met Bern University of Applied Sciences en Fairtrade International.

Extremer weer als gevolg van klimaatverandering zal waarschijnlijk grote negatieve gevolgen hebben voor de landbouwproductie in belangrijke regio's over de hele wereld, van Latijns-Amerika tot aan de Azië-Pacific. Het onderzoek laat zien dat de productie van onder meer bananen, koffie en cacao onder druk komt te staan, evenals de productie van suikerriet en thee.

Koffieproductie in gevaar
Klimaatverandering zal op verschillende manieren van invloed zal zijn op specifieke gewassen en regio's. Zo zullen bananenproducenten in het Caribisch gebied en in Midden-Amerika naar verwachting vaker droogtes en extremere temperaturen krijgen, terwijl die in Zuidoost-Azië en Oceanië een verhoogd risico op tropische cyclonen zullen zien. Daarnaast kunnen koffieproducenten in Brazilië, Midden-Amerika en Zuid-India binnenkort te maken krijgen met temperatuurpieken in combinatie met droogte, wat een directe impact heeft op de Fairtrade koffieproductie.

Meer extreem warme dagen
“Hoewel de effecten per gewas en locatie verschillen, zullen de meeste regio's aanzienlijk meer extreem warme dagen gaan ervaren”, zegt Ziga Malek, VU-milieuwetenschapper en hoofdonderzoeker van het rapport. “In sommige gebieden zal dit de productie van gewassen in de nabije toekomst erg moeilijk of zelfs onmogelijk maken, wat extra druk legt op boeren en landarbeiders.”

Investeringen in klimaatadaptatie nodig
De impact van het klimaat op de landbouwproductie en de toekomst van voedsel is breed bekend, aangezien grondstoffen zoals koffie al lang in de klimaatschijnwerpers staan. Het verband tussen klimaatverandering en het levensonderhoud van miljoenen boeren en landarbeiders is echter zelden zo duidelijk gemaakt. Volgens Malek “zijn investeringen in maatregelen voor klimaatadaptatie en veerkracht van cruciaal belang om te voorkomen dat de inkomens voor Fairtrade boeren kelderen.”

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden in het persbericht van Fairtrade International.

FairTrade producten (Foto: Unsplash- Brooke Cagle)
FairTrade producten (Foto: Unsplash- Brooke Cagle)

Het nutteloze feitje van de dag: Heeeel veeeel blikjes

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen vast wel een verzamelaar uit onze eigen omgeving maar zo gek als Gary Feng uit Canada zal diegene het vast niet maken. Feng heeft namelijk de grootste collectie frisdrankblikjes van hetzelfde merk, ter wereld. De Canadees is fervent Coca Cola-fan en showt graag zijn verzameling van zo'n 11.000 verschillende blikjes.

OMT: huidige coronamaatregelen moeten beter uitgevoerd en gehandhaafd worden

Het Outbreak Management Team (OMT) zal in de eerste plaats het kabinet adviseren de huidige maatregelen beter uit te voeren in strijd tegen het stijgende aantal coronabesmettingen. Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten ziet nu namelijk dat maatregelen die eerder zijn geadviseerd “anders” worden uitgevoerd, zo zegt hij bij Nieuwsuur.

Als voorbeeld noemt Bonten de controle op de QR-codes, die aantonen of iemand gevaccineerd, genezen of getest is. Dat laat te wensen over, zegt hij in het tv-programma. Ook ziet Bonten dat op plekken waar de QR-codes niet gebruikt hoeven te worden mensen al snel geen afstand meer van elkaar houden. Lees verder bij Skipr.

Een vuurkorf in de trein?

Dat er vreemde mensen met de trein reizen mag bekend zijn. En sommigen hebben ook de meest vreemde spullen bij. Ik reis overigens vrijwel nooit met de trein, maar toen ik vanmorgen op het station stond voor 1 van die keren per jaar dat ik wel in de trein stap, zag ik iemand met een vuurkorf op het perron staan. En ja hoor, de vuurkorf ging mee de trein in.

Zien jullie wel eens vreemde mensen met vreemde spullen in de trein?

1 op 5 Nederlandse vrouwen: "Liever overwerken dan seks met partner"

Maar liefst 21 procent van alle Nederlandse vrouwen maakt ’s avonds liever nog wat werk af, dan dat zij seks hebben met hun wederhelft. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.051 volwassen Nederlanders met een vaste relatie, uitgevoerd door PanelWizard. Een vijfde van alle vrouwelijke respondenten vindt het daarnaast prima om ‘het’ voortaan nog maar één keer per jaar met hun partner te doen.

Van alle mannen verkiest slechts negen procent een avondje overwerk boven seks met hun eega. Niet meer dan een elfde is voorstander van één jaarlijkse beurt. “Ik sta ervan te kijken dat zoveel vrouwen de voorkeur geven aan een paar uurtjes extra werk”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Wanneer je gestrest bent door een naderende deadline, begrijp ik dat je hoofd wellicht niet naar intimiteit staat. Hoe hoog de druk ook is, het helpt mij persoonlijk om op zulke momenten toch afstand te nemen en samen met mijn vriendin iets leuks te doen. Dat kan wat intiems zijn, maar ook iets simpels als een rondje lopen door de wijk. Door even te ontstressen, ben ik daarna vaak scherper dan daarvoor.”

Libidon’t
Dat een aanzienlijk gedeelte van de Nederlandse vrouwen het prima vindt om maar één keer per jaar seks te hebben, komt voor veel mannelijke respondenten niet als een verrassing. Zo zegt 55 procent van alle Nederlandse mannen van huis uit een hoger libido te hebben dan hun partner, tegenover vijftien procent van de ondervraagde vrouwen. Maar liefst dertien procent van alle Nederlandse mannen verdenkt hun partner er zelfs van aseksueel te zijn. Onder vrouwen bedraagt dit slechts vijf procent. Franke: “Mijn vriendin en ik geloven dat er naast libido ook zoiets bestaat als libidon’t: momenten waarop je echt even géén zin hebt in intimiteit. Dat kan bijvoorbeeld je maandelijkse baaldag zijn, of wanneer je na een lange dag reizen eindelijk op de bank ploft. Het laatste wat je dan wil, is dat het een moetje wordt – of dat je je partner er een plezier mee doet”. Opvallend genoeg beschouwt maar liefst 37 procent van de vrouwelijke respondenten seks met hun partner weleens als een verplicht nummertje.

Top drie
Uit het onderzoek blijkt verder dat mannen meer waarde hechten aan seks dan vrouwen. Zo noemt maar liefst 41 procent van alle mannelijke respondenten het één van de drie belangrijkste dingen in hun leven, tegenover slechts 22 procent van de vrouwen. Overijsselse mannen (27 procent) geven het minst om seks, Zuid-Hollanders spannen met 52 procent de kroon. Franke: “Seks staat niet in mijn persoonlijke top drie belangrijkste dingen in het leven. Die plaatsen heb ik gereserveerd voor mijn familie, vrienden en gezondheid. Dat is waar het voor mij echt om draait in het leven.”

Liever overwerken dan seks met partner
Liever overwerken dan seks met partner

FOK! Wat een weer: na kustbuien een droge week

herfstbanner

Hoi daar! 

We gaan weer eens kijken of we de draad weer kunnen oppikken. Het ging even niet lekker de laatste week, maar eigenlijk al de laatste maanden niet echt. Inmiddels heb ik daar wat medicatie voor gekregen om de boel in het hoofd wat rustiger te krijgen. Dat werkt gelukkg goed. Dat de laatste jaren werkelijk iedere buur zijn/haar huis aan het verbouwen is zeker een factor. Ik ben op zich geen klager, maar op een gegeven moment ben je dat zo zat die tering-herrie van getimmer en geboor zo vlak naast je. En dan heb ik het niet over een week, maar feitelijk al een jaar of 3. Enfin, dat terzijde.

Gisteren beheerste de bewolking ons weerbeeld. In de ochtend viel daar ook wat lichte regen uit, maar meer dan 1 tot 3 mm viel er vrijwel nergens. Het was meer een druilerig weertype. Ook vanmiddag was het grotendeels bewolkt, maar zo her en der kwamen er toch wel een paar opklaringen voor.

Vandaag is het een redelijke dag. Er zijn wolkenvelden, maar de zon zal ook geregeld te zien zijn. Mogelijk valt er in het noorden en oosten nog een beetje regen, maar elders blijft het vrijwel overal droog. Bij dit alles staat een matige zuidwestelijke wind en ligt de temperatuur rond de 12 graden.

De komende week lopen de temperaturen weer wat op en is het verder heel aardig weer.  

Fijne dag!  


IJmuiden zonsondergang (Foto: vriend van Stephan)
Dit soort mooie zonsondergangen zullen we vaker gaan zien deze week. (Foto: Vriend van Stephan5)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.