FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 oktober 2021

Random Pics van de Dag #449

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

F1: Uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

Max Verstappen heeft de Grand Prix van de Verenigde Staten op zijn naam geschreven. De Nederlander vocht een verbeten strijd uit met titelrivaal Lewis Hamilton die als tweede eindigde. Sergio Perez mocht namens Red Bull ook naar het podium.

Verstappen begon in Austin vanaf poleposition, maar Hamilton was vanaf plek twee beter weg en greep de leiding voor Verstappen en Perez. Daarachter knokten de Ferrari's en de McLarens met elkaar waarbij Charles Leclerc de vierde plek behield, terwijl Carlos Sainz een plek verloor aan Daniel Ricciardo. Achteraan liep Nikita Mazepin schade aan de Haas op en moest een vroege stop maken. Ook Lance Stroll en Nicholas Latifi raakten elkaar en verloren veel posities.

De eerste van de toppers die binnen kwam was Verstappen in ronde tien. De Nederlander reed in de beginfase dicht achter Hamilton, maar kon geen aanval plaatsen. Verstappen kwam terug op plek vijf, maar haalde al snel Ricciardo in, terwijl even later Leclerc en Perez ook binnen kwamen. De enige die nog moest stoppen was Hamilton die in ronde dertien kwam. De Brit sloot aan op plek twee, ruim zes seconden achter Verstappen.

De Nederlander hield het gat lang op zes seconden, maar halverwege de race dichtte Hamilton langzaam maar zeker het gat. Ver daarachter was een stevige knokpartij tussen Fernando Alonso en Antonio Giovinazzi, waarbij Alonso uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. De Spanjaard zou, net als Alpine-teamgenoot Esteban Ocon niet finishen. Ook Pierre Gasly behoorde tot de uitvallers.

Verstappen maakte in ronde dertig zijn tweede stop, waarbij hij vlak achter Perez weer naar buiten kwam. Hamilton ging opnieuw veel langer door, waardoor het bandenvoordeel bij Mercedes lag. Met nog negentien ronden te gaan kwam Hamilton binnen voor zijn tweede stop, waarbij het gat tussen de kemphanen ruim acht seconden bedroeg.

Hamilton dichtte het gat na ruim veertig ronden zeer snel tot 3,8 seconden waarbij Verstappen iets versnelde om Hamilton op te vangen. Het gat werd richting finish steeds kleiner, maar verder dan iets minder dan een seconden kwam Hamilton niet meer. Hierdoor boekte Verstappen wederom een overwinning en liep hij in het kampioenschap zes punten uit op Hamilton. Perez eindigde op plek drie, voor Leclerc, Ricciardo, Valtteri Bottas, Sainz, Lando Norris, Yuki Tsunoda en Sebastian Vettel.

Uitslag FC Groningen - AZ

FC Groningen heeft een einde gemaakt aan de opmars van AZ. De Groningers, die hun tweede zege dit seizoen boekten, wonnen thuis met 2-0.

In de zesde minuut de eerste grote kans van de wedstrijd en die was voor AZ. Pavlidis kopte de bal echter tegen de paal. Na elf minuten kregen de Groningers de eerste serieuze kans. Abraham haalde uit vanaf de zijkant, Vindahl redde en in de rebound was het Clasie die bijna de bal in eigen doel werkte. In de 20e minuut kwam Groningen op voorsprong. Met een weergaloze hakbal was het Ngonge die de 1-0 maakte. Na een vermeende handsbal van AZ in het eigen strafschopgebied schreeuwt het hele stadion om een penalty. De VAR is echter van mening dat er geen sprake is van hands. Ook in de rest van de eerste helft was het Groningen wat het gevaarlijkst was, al had AZ het meeste balbezit.

AZ begon sterk aan de tweede helft maar kreeg vooralsnog geen echte kansen terwijl Groningen op de counter loerde. In de 71e minuut kwam Groningen op 2-0. Met een lobby van De Leeuw die ervoor zorgde dat de voorsprong werd verdubbeld. AZ drong in het vervolg wel aan en was ook een paar maal gevaarlijk, maar gescoord werd er niet meer.

FC Groningen

2 - 0

AZ

 20' Ngonge
 71' De Leeuw
   
 
 Gele kaart: Suslov, (FC Groningen), Hatzidiakos, Gudmundsson, Reijnders, (AZ)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Leeuwenburgh
Dammers
Kasanwirjo
v.Hintum
Dankerlui
Suslov (D.v.Kaam/90 2)
Duarte
El Hankouri
Ngonge (Postema/74)
De Leeuw (Larsen/ 74)
Abraham (Sverko/88)
  Vindahl Jensen
Sugawara
Hatzidiakos (Reijnders/69)
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Clasie
Gudmundsson
Pavlidis (Aboukhlal/ 77)
Karlsson

Sprintkoning Lavreysen weer wereldkampioen na titanenstrijd met Hoogland

In het Franse Roubaix is zondag het wereldkampioenschap baanwielrennen afgesloten. Dat leverde wederom het nodige Nederlandse succes op, niet geheel verrassend onder meer op de individuele sprint bij de mannen.

Sprint mannen
Ondanks de wat lastige kwalificatie en kwartfinales voor Jeffrey Hoogland kregen we de gedroomde WK-finale, alweer: Hoogland tegen olympisch kampioen Harrie Lavreysen. Er stond wederom echter totaal geen maat op Lavreysen, die in twee runs vakkundig en overtuigend afrekende met zijn kamergenoot. Het brons was voor de Fransman Sebastien Vigier, die in drie heats won van de Duitser Stefan Bötticher.

Puntenkoers vrouwen
Kirsten Wild begon uitstekend en had na een paar sprintjes de leiding in handen, maar in de tweede helft van de koers ging het de andere kant op: de Britse Katie Archibald, Lotte Kopecky uit België, de Italiaanse Silvia Zanardi en de Portugese Maria Martins pakten een ronde en dus twintig punten, Wild kon niet aanklampen en zakte zo naar plek vijf.

Wild ging gelijk in de aanval op weg naar een bonusronde, wat wel lukte...maar met Kopecky in haar wiel. De Belgische ging zo naar de leiding, Wild schoof door naar plek twee en Archibald werd in de aanval gedwongen. Dat deed de Britse, in de laatste reguliere sprint pakte ze de maximale punten en wipte ze over Wild heen, terwijl Kopecky de wereldtitel nauwelijks meer kon ontgaan.

Het leek vooral nog om zilver te gaan tussen Archibald en Wild en die strijd werd met een overtuigende slotsprint gewonnen door de Britse. Goud voor Kopecky dus, zilver voor Archibald en brons voor Wild in de laatste wedstrijd uit haar glansrijke, met negen wereldtitels gevulde carrière.

Koppelkoers mannen
Het werd een mooie srtijd tussen vijf teams: Denemarken, België, Italië, Frankrijk en Groot-Brittannië. Kenny de Ketele en Robbe Ghys (BEL) hadden aanvankelijk het voordeel, de Britten Ethan Hayter en Oliver Wood kwamen opzetten en ook Morgan Kneisky en Benjamin Thomas (FRA) kwamen op dreef. Met een bonusronde kwamen de Italianen Simone Consonni en Michele Scartezzini naar voren en Lasse Norman Hansen en Michael Morkov schoven voor Denemarken door.

In de slotfase nam Denemarken met overtuigende sprintjes de leiding en die stonden ze niet meer af: in de slotsprint moest Italië in de gaten gehouden worden, die hielden ze keurig achter zich. Goud voor de Denen, voor Italië en België, dat de Britse en Franse duo's achter zich hield.

Keirin vrouwen
In de finale stond er geen enkele maat op Lea Sophie Friedrich. De Duitse ging als eerste echt aan en knalde van kop af aan naar een overtuigende wereldtitel, voor de verrassende Japanse Mina Sato en de toch ook wel verrassende Yana Tyshchenko uit Rusland. De Nederlandse dames haalden de finale niet en stonden in de kleine finale, waarin Shanne Braspennincx de winst pakte - en dus zevende werd in het eindklassement - en Laurine van Riessen als vijfde finishte.

Afvalkoers mannen
Met nog vijf mannen in de baan was de Belg Jules Hesters de eerstvolgende die de race moest verlaten, hij werd keurig vijfde. Vervolgens ging de Fransman Donanan Grondin eraf, waarna Sergei Rostovtsev uit Rusland het gelijk liep lopen: het brons was binnen en de benen waren totaal leeg. Om goud ging het tussen Elia Viviani en de Portugees Iuri Leitão en het was de Italiaan die naar de wereldtitel sprintte.

Van Bommel ontslagen als trainer VfL Wolfsburg

Mark van Bommel is ontslagen als trainer van VFL Wolfsburg. De slechte resultaten zijn de reden voor het gedwongen vertrek bij de Duitse club.

Van Bommel verloor gisteren met Wolfsburg met 0-2 van SC Freiburg en heeft daardoor al acht duels op rij niet gewonnen. Het seizoen werd juist gestart met vier overwinningen op rij.

"Bij ons ontbrak de overtuiging om in deze samenstelling zo snel mogelijk uit de sportief moeilijke situatie te komen", laat algemeen directeur Jörg Schmadtke weten. "De beslissing van de club heeft mij zowel verrast als teleurgesteld", reageerde Van Bommel op zijn beurt. "Ik was ervan overtuigd dat we met z'n allen het tij konden keren."

Van Bommel was pas sinds afgelopen zomer trainer van Wolfsburg. Daarvoor was hij van 2018 tot december 2019 trainer van PSV.

FOK! Wat een weer: bewolkt met wat regen

herfstbanner

Hallo!

Na wat simpele weerberichtjes is het weer eens tijd er wat van te maken, al is er niet heel veel te vertellen. Onze vaste weerman heeft nog even rust maar zal ongetwijfeld weer verschijnen. 

Vandaag was het zonnig met een temperatuur rond de 11-12 graden. Neerslag is er niet gevallen maar daar komt verandering in. Vanuit het westen ontstaat eerst sluierbewolking, dit groeit en dikt aan waarna in de loop van de nacht regen valt aan de kust. 

Morgen is een zoals ik het zeg een typische maandag. Het weekend is voorbij, opstarten naar de werkweek. Gelukkig voor mij ben ik vrij op maandag, maar ook dan is een grijze dag met tij tot tijd motregen ook geen geweldige dag. 

In de avond komen in het westen buien voor, mogelijk met onweer. De maximumtemperatuur komt uit rond de 12 graden met een matige zuidwesten wind.

De nacht naar dinsdag verloopt nog vrij koud, daarna stijgen de minimumtemperaturen en wordt het later in de week 15 graden. Maar dat, is voor later.


Voor nu veranderd de dag in nacht. (Foto: _UserName_)
Voor nu veranderd de dag in nacht. (Foto: _UserName_)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Uitslag Ajax - PSV

Ajax heeft de topper in de eredivisie tegen PSV met 5-0 gewonnen. In de Johan Cruijff Arena maakte de ploeg van Erik ten Hag vooral na rust het verschil met de Eindhovenaren.

PSV begon het beste aan de wedstrijd tegen Ajax. Al snel kreeg Carlos Vincius een goede kopkans, maar niet goed genoeg naar de hoek, waarna Remko Pasveer de bal kon pakken. Even later kreeg ook Eran Zahavi en Bruma nog mogelijkheden om de score te openen, maar telkens stuitte ze op de doelman van Ajax.

Na tien minuten had Ajax de eerste echte goede aanval en was ook direct dreigend, maar een terug getrokken voorzet viel er net achter. De eerste kans kwam van Ajax uit een corner en was Edson Alvarez dichtbij de 1-0.

Even later kwam Ajax wel op voorsprong. Steven Berghuis kreeg voorzet op maat van Dusan Tadic en trapte vanaf elf meter raak binnen. Na de 1-0 kwam PSV er wat minder uit, maar uit een vrije trap was PSV nog wel dreigend uit een vrije trap van Olivier Boscagli, maar opnieuw was het Pasveer met een goede redding.

Ook na rust was de eerste mogelijkheid voor PSV, maar meer dan geplaatst schot van Mario Götze kwam het niet. Na tien minuten in de tweede helft besliste Sebastian Haller de wedstrijd door raak te koppen uit een corner. Na de 2-0 was er weinig aan te doen voor PSV en zouden de Amsterdammers nog uitlopen naar 5-0. Antony zorgde voor de 3-0, waarna invaller Davy Klaassen de 4-0 maakte. In de blessuretijd maakt Tadic nog de 5-0.

AFC Ajax

5 - 0

PSV

 19' Berghuis
 56' Haller
 66' Antony
 76' Klaassen
 90+2' Tadic
   
 
 Gele kaart: Álvarez,Martínez, (AFC Ajax), Max,Vinícius, (PSV)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53.585
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Mazraoui
Timber
Martínez
Blind (Tagliafico/80)
Álvarez (Schuurs/ 88)
Berghuis (Klaassen/69)
Gravenberch (Kudus/79)
Antony (Neres/80)
Haller
Tadic
  Drommel
Mwene (Teze/80)
Ramalho
Boscagli
Max
Götze (Gutiérrez/80)
v.Ginkel (Pröpper/72)
Sangaré
Bruma
(Vertessen/57)
Zahavi
Vinícius

Uitslag Cambuur Leeuwarden - Feyenoord

In de Eredivisie heeft feyenoord vanmiddag na een vermakelijke wedstrijd met 2-3 gewonnen van Cambuur Leeuwarden. Een overwinning die wel onnodig moeizaam tot stand kwam.

Het eerste doelpunt viel na bijna een half uur spelen. Sambissa krulde de bal fraai in de lange hoek en bracht zo Cambuur op voorsprong. Lang kon de thuisclub echter niet van de voorsprong genieten want een paar minuten later was het Bryan Linssen die de gelijkmaker binnen kopte. Vlak voor rust Feyenoord op voorsprong toen Aursnes na een voorzet van Til de 1-2 maakte.

Ditmaal waren het de bezoekers die hun voorsprong al snel weer zagen verdwijnen. Vlak na rust scoorde uit een corner wederom Sambissa de 2-2. Ongeveer tien  minuten later werd er weer gescoord, nu was het Malacia die de stand op 2-3 bracht. Daarna ging Cambuur alles of niets spelen maar was het vooral Feyenoord dat kansen kreeg. Orkun Kökcu, Luis Sinisterra en Linssen verzuimden echter te zorgen voor de beslissing waardoor het tot het eind spannend bleef.

sc Cambuur Leeuwarden

2 - 3

Feyenoord

 23' Sambissa
 49' Sambissa
   25' Linssen
 45' Aursnes
 58' Malacia
 
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Schmidt
Mac-Intosch (Hendriks/76)
Schouten (Tol/61)
Bangura
Jacobs (Paulissen/76)
Hoedemakers
Maulun (Krastev/71)
Sambissa
Boere (Uldrikis/72)
Kallon
  Bijlow
Pedersen
Trauner
Senesi
Malacia
Aursnes
Til
Kökçü (Geertruida/84)
Toornstra
Linssen
Sinisterra (Nelson/90 3)

Uitslag Vitesse - Go Ahead Eagles

Vitesse heeft vanmiddag de competitiewedstrijd tegen Go Ahead verloren. In eigen huis verloren de Arnhemmers met 1-2.

Vitesse kwam in de derde minuut op voorsprong. Idzes maakte hands en daardoor kreeg de ploeg uit Arnhem een penalty. Openda benutte vervolgens de buitenkans. Naarmate de eerste helft vorderde werd Go Ahead echter sterker terwijl Vitesse alsmaar slordiger ging spelen. Cardona en Cordoba hadden beiden kans op de gelijkmaker.

Vitesse begon sterk aan de tweede helft en kreeg via Darfalou een kans op de 2-0. De bal kwam echter op de paal terecht. In de 53e minuut kwam Go Ahead weer op gelijke hoogte. Na een steekbal van Brouwers was het Cordoba die zijn vierde treffer van dit seizoen maakte. Het leek 1-1 te blijven maar in de blessuretijd werd het alsnog 1-2 voor Go Ahead nadat Brouwers een penalty raak schoot. Go Ahead kreeg de strafschop na een overtreding van keeper Schubert.

Vitesse

1 - 2

Go Ahead Eagles

 3' Openda(pen)    53' Cordoba
 90+1' Brouwers (pen)
 
 Gele kaart: Bero, Darfalou, Tronstad, Rasmussen, (Vitesse), Deijl, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 12.783
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Schubert
Doekhi
Cornelisse
Rasmussen
Dasa
Tronstad
Bero
Gboho (v.Moos/74)
Yapi
Openda (Gong/74)
Darfalou (Frederiksen/63)
  Hahn
Lucassen
Idzes
Kramer
Kuipers
Cordoba (Mulenga/84)
P.Rommens (Heil/63)
Brouwers
Oratmangoen (Bourhane/90 3)
Cardona (Berden/63)
Deijl (Nauber/84)

Wereldtitel MotoGP voor Quartararo, laatste concurrent vanaf plek één onderuit

Op het Misano World Circuit 
Ducati voerde de grid aan, met poleposition voor Francesco Bagnaia, fabrieksteamgenoot Jack Miller naast hem en Avinitia-coureur Luca Marini op een twee jaar oude machine knap op de derde plek - WK-leider Fabio Quartararo moest op zijn Yamaha vanaf plek vijftien vertrekken, de slechtste startpositie in zijn MotoGP-carrière, terwijl Valentino Rossi in zijn afscheidsrace voor eigen publiek genoegen moest nemen met startplek 23.

Quartararo kon de wereldtitel pakken door minder dan drie punten te verliezen op Bagnaia, maar gezien de startposities was dat aan het begin in elk geval nog even niet het scenario. Bagnaia kende een topstart en sloeg gelijk een gaatje, Miller volgde, voor Miguel Oliveira, Marc Marquez, Pol Espargaro, Franco Morbidelli, Marini, Iker Lecuona, Aleix Espargaro, Alex Rins en Danilo Petrucci.

Regerend wereldkampioen Joan Mir kende al een slechte race op een achttiende plek, maar dat werd rap nog slechter: hij kreeg een dubbele long lap-penalty wegens een valse start, maar nog voor hij die kon incasseren schoof hij samen met Petrucci het grind in. De twee gaven elkaar een schouderklop en een omhelzing en konden gaan douchen. Quartararo rukte ondertussen op naar plek twaalf, terwijl Bagnaia, Miller en Marquez voorin een gat sloegen naar Pol Espargaro en Oliveira.

Marquez opende de aanval op Miller, die gelijk onder de druk bezweek: de Australiër stuiterde met zijn Ducati het grind in. Bagnaia en Marquez reden ronde na ronde verder weg bij Pol Espargaro en Oliveira, terwijl de race met een crash, pech en een crash eindigde voor Takaaki Nakagami, Alex Marquez en Lecuona. Jorge Martin was de volgende die het grind in dook, het deelnemersveld was al flink verkleind, terwijl de race nog niet eens halverwege was - door al die valpartijen kwam Rossi zowaar wel op een plekje in de punten terecht.

Ondertussen reed Quartararo een prima race, met dertien ronden te gaan nam hij Marini te grazen en schoof hij al door naar de zevende plek. Rins wist even stand te houden tegen de Yamaha-coureur, maar moest er toch aan geloven en niet veel later moest ook Aleix Espargaro pas op de plaats maken. Met vijf ronden te gaan maakte het ineens he-le-maal niks meer uit wat Quartararo deed: Bagnaia, die de race keurig in de hand had, ging hard onderuit en daarmee was het gedaan en was Quartararo de eerste Franse MotoGP-wereldkampioen ooit.

Kort na Bagnaia's crash ging ook de sterk rijdende Oliveira onderuit en dus kon niet alleen bij Yamaha, maar ook bij Honda de champagne langzaam gepakt worden: Marquez reed op één, teamgenoot Pol Espargaro op twee, ver voor nummer drie...Quartararo. De Fransman werd aangevallen door de fenomenaal rijdende Enea Bastianini, die op zijn twee jaar oude Ducati wéér naar het podium reed: derde, net als vijf weken geleden op hetzelfde circuit. Marquez pakte de overwinning, Pol Espargaro werd tweede en Quartararo is de nieuwe wereldkampioen.

Rossi profiteerde optimaal van de talloze valpartijen en sleepte een sensationele tiende plek uit het vuur in de laatste race voor zijn thuisfans. Halfbroer Marini zat nog wel één plek voor hem, maar met twee races te gaan heeft Rossi zo nog wel een kans om zijn laatste seizoen mogelijk af te sluiten met een plek in de top-20 in het kampioenschap - hij staat nu 21e, achter Marini.

Veldrijdster Betsema duidelijk de beste in Zonhoven voor landgenotes

Denise Betsema heeft de vierde wereldbeker van het seizoen gewonnen. De 28-jarige veldrijdster was in Zonhove duidelijk de beste. Ze won met driekwart minuut voorsprong op wereldkampioene Lucinda Brand. Europees kampioen Ceylin del Carmen Alvarado legde beslag op de derde plaats.

Denise Betsema had in Zonhove de beste start en in het begin van de veldrit kon alleen de jonge Puck Pieterse volgen. De 19-jarige Nederlandse moest halfweg de wedstrijd Betsema laten rijden, waarna de 28-jarige Nederlandse onbedreigd naar de overwinning reed. Door de overwinning neemt Betsema ook de leiding over in het wereldbekerklassement van Marianne Vos, die in Zonhoven ontbrak vanwege een verdiende rustperiode na een lang wegseizoen. 

Achter Betsema reed Lucinda Brand naar de tweede plaats. De wereldkampioene had haar race goed ingedeeld en zou in het tweede deel van de wedstrijd Pieterse voorbij rijden en werd tweede op 45 seconden van Betsema. De jonge Pieterse zag in de slotfase ook nog Ceylin del Carmen Alvarado passeren. De Europese kampioene, die in deze veldrit haar rentree maakte na ziekte, moest vanaf de derde startrij starten, maar na een geslaagde inhaalrace legde ze beslag op de derde plaats in Zonhoven.

'Reportage': Waarom kun je zo moeilijk een vuurwapen kopen in NewYork?

New York is een van de moeilijkste plaatsen in de VS om legaal een vuurwapen te kopen - en het is sinds 2020 alleen maar moeilijker geworden. Journalist Kevin Sheehan onderzoekt voor de New York Post de ogenschijnlijke vertraging van bij het afgeven van een goedkeuring op pistoolaanvragen bij de Afdeling Vergunningen van de NYPD sinds de George Floyd protesten de stad vorig jaar op zijn grondvesten deden schudden.

Hij heeft de cijfers berekend en ontdekte dat het goedkeuringspercentage van 70% per jaar van voor de pandemie is gedaald tot een schokkende 14%. Een bron bij de NYPD geeft de schuld aan een tekort aan personeel en een "onwil" om de aanvragen te verwerken. "Mensen die iets van dit onderwerp afweten willen niet praten," leerde de reporter van de New York Post in deze aflevering van "Urban Legend".

Japans, Chinees en Filipijns feest bij afsluiting WK turnen, Uchimura neemt afscheid

In het Japanse Kitakyushu is zondag het wereldkampioenschap turnen afgesloten. Dat gebeurde met de vijf overgebleven toestelfinales, drie bij de mannen en twee bij de vrouwen, dit keer zonder Nederlandse inbreng.

Balk vrouwen
Een vrij dramatische finale wat betreft de kwaliteit, de een na de ander viel van de balk af - medefavorieten Angelina Melnikova en Rebeca Andrade vielen er zelfs gelijk bij de opsprong al af. Het goud ging naar het thuisland: Urara Ashikawa, in de kwalificaties goed voor een schier onmogelijke save, turnde als enige écht stabiel en scoorde 14,100 punten. De Duitse oud-kampioene Pauline Schäfer-Betz pakte met 13,800 punten fraai zilver, voor de 13,733 van de Japanse Mai Murakami.

Vloer vrouwen
Het moment van de ervaren Murakami kwam in de vloerfinale, waarin ze aanvankelijk iets lager scoorde dan leidster Melnikova. Ze diende echter protest in en dat werd gehonoreerd, waardoor ze net als in 2017 het goud op haar naam schreef, dit keer met 14,066 punten. Melnikova moest met 14,000 genoegen nemen met zilver, voor de 13,833 van de Amerikaanse Leanne Wong.

Sprong mannen
Met Carlos Yulo hadden de Filipijnen de grote favoriet in huis en hij maakte het volledig waar. Met twee fraaie sprongen scoorde hij 14,916 punten bij elkaar, hoewel het nog weinig scheelde: de Japanner Hidenobu Yonekura pakte zilver met 14,866 punten, voor de 14,649 van de Israëliër Andrey Medvedev.

Brug mannen
Aan de brug met gelijke leggers deed Yulo nog een gooi naar een medaille, nadat hij eerder al onttroond was als wereldkampioen op vloer. Hij deed het uitstekend aan de brug en met 15,300 punten was er inderdaad eremetaal: zilver, want de Chinees Hu Xuwei was met 15,466 punten de beste. Shi Cong zorgde met 15,066 punten voor een tweede Chinese medaille, nadat hij wegens het afzeggen van meerkampkampioen Zhang Boheng toegevoegd was aan de finale.

Rekstok mannen
Op het spectaculaire slotstuk van het WK ging het er weer stevig aan toe, met vooral geweldig spectaculaire oefeningen van de Kazach Milad Karimi en de afscheid nemende Japanse grootheid Kohei Uchimura. Die waren echter niet genoeg voor eremetaal, dat ging naar minder spectaculaire edoch beter uitgevoerde oefeningen: een tweede goud in korte tijd voor Hu Xuwei (15,166), zilver voor thuisheld en olympisch kampioen Daiki Hashimoto (15,066) en brons voor de Amerikaan Brody Malone (14,966).

Lowes wint Moto2-race in Misano, harde crash titelkandidaat Fernandez

De Grand Prix van Emilia-Romagna in de Moto2 heeft zondag een puike race opgeleverd. Op het Misano World Circuit Marco Simoncelli werden de podiumplekken in de laatste ronden pas beslist en ook in de strijd om het kampioenschap blijft het spannend.

Met Sam Lowes op poleposition en Jorge Navarro en Augusto Fernandez naast hem ging de race van start - Bo Bendsneyder vertrok als twaalfde, teamgenoten en WK-concurrenten Raul Fernandez en Remy Gardner stonden op plek negen en veertien op de grid.

De beste start was voor Aron Canet, die de leiding pakte voor Lowes, Navarro, Fernandez en Somkiat Chantra. Met een eerder verkregen long lap-penalty viel Augusto Fernandez tien plekken terug, Lowes nam de leiding over en sloeg een gaatje naar Canet en de sterk rijdende Raul Fernandez. In duel met Gardner ging Chantra vanaf plek zeven onderuit, de Australiër moest alle zeilen bijzetten om Stefano Manzi op plek zes bij te kunnen benen.

Een paar ronden later kreeg hij een long lap-penalty voor zijn aandeel in Chantra's val, bijna gelijk daarna ging het fout met teamgenoot en concurrent Fernandez: vanaf de leiding gleed hij op zeer hoge snelheid onderuit, waarna hij hevig door de grindbak stuiterde. Gelukkig bleef de serieuze schade beperkt tot een afgeschreven motor, de Spanjaard stond zelf gelijk weer op.

Lowes ging zo naar de leiding, voor Canet en Navarro, terwijl Gardner's schade beperkt bleef: sterker nog, hij verloor geen positie. Voorin maakte Lowes een fout, waarmee hij de leiding cadeau deed aan Canet. Die wist voorzichtig een gaatje te slaan, Lowes had een voorsprong op teamgenoot Augusto Fernandez en Celestino Vietti.

Toch wist Lowes het gaatje weer dicht te rijden en met vier ronden te gaan pakte hij de koppositie terug. Vanaf plek zeven schoof Marco Bezzecchi kort voor het einde het grind in, waardoor Gardner weer een plekje op kon schuiven en in het kampioenschap toch nog iets uit kon lopen op Fernandez.

De toch wel felbevochten overwinning van Lowes kwam niet meer in gevaar, achter hem kwam teamgenoot Fernandez op weg naar de finish nog uit de slipstream voorbij Canet naar plek twee. Bendsneyder reed dit keer een keurige race, hield zich staande en finishte op de twaalfde plek.

Uitslag FC Twente - NEC

FC Twente heeft vanmiddag de competitiewedstrijd tegen NEC verloren. In Enschede werd het 1-2.

De Nijmegenaren begonnen beter aan de wedstrijd dan Twente, maar tot echt grote kansen leidde het nog niet. In de gehele eerste helft was er geen enkel schot op doel gelost bij beide ploegen.

De tweede helft was voor de toeschouwers een stuk beter om te kijken. In de 50e minuut was het Tavsan die NEC op voorsprong bracht. Hij kreeg de bal in zijn voeten gespeeld en bracht de 0-1 op het bord. In de 58e minuut kwam Twente weer op gelijke hoogte. Het was Misidjan die de bal in de lange hoek schoot. De ploeg uit Enschede begon aan te dringen en kreeg via Rots tot tweemaal een kans om op voorsprong te komen. Bij de tweede poging schoot hij de bal via een tegenstander net naast het doel. Ook Vlap (naast) en van Wolfswinkel (kopbal) kregen kansen die ze niet konden verzilveren.

Het was echter NEC dat weer op voorsprong kwam. Pröpper verspeelde de bal nadat hij erover struikelde en het was vervolgens Vet die de 1-2 erin schoot. Dit was ook de eindstand.

FC Twente

1 - 2

N.E.C. Nijmegen

 58' Misidjan    50' Tavsan
 76' Vet
 
 Gele kaart: Troupée, Pröpper, (FC Twente), Okita, El Karouani, Vet, Odenthal, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Troupée (Pleguezuelo/46)
Pröpper
Hilgers
Oosterwolde (Smal/73)
Bosch (Ilic/87)
Vlap
Sadílek
Rots (Cleonise/73)
v.Wolfswinkel
Limnios (Misidjan/46)
  Branderhorst
v.Rooij
Márquez
Odenthal
El Karouani (Verdonk/68)
Bruijn (Vet/75)
Barreto
Schöne
Okita
Akman (Romeny/75)
Tavsan

Fatale steekpartij halfzus (20) werd gestreamd via Instagram

Een 20-jarige vrouw overleed gisteravond in een woning aan in Den Bosch nadat zij werd neergestoken. Haar 21-jarige halfzus werd aangehouden.

Rond 19.50 kreeg de politie de melding binnen. Toegesnelde agenten troffen een zwaargewonde vrouw in de woning aan. De verdachte was op dat moment nog in de woning aanwezig en kon direct worden aangehouden. Alle zorg ging uit naar het gewonde slachtoffer, hierbij werd een traumahelikopter oproepen. Hulpverlening heeft echter niet meer mogen baten. Het slachtoffer overleed in de woning aan haar verwondingen.

Het slachtoffer en de verdachte zijn halfzussen van elkaar en woonachtig op hetzelfde adres. Uit eerste onderzoek blijkt dat het incident in de eigen woning is begonnen. Het slachtoffer zag tijdens de steekpartij kans om naar de buren te vluchten, maar overleed uiteindelijk daar in de woning.

Ook een hond raakte gewond tijdens de steekpartij. De hond werd door een dierenambulance overgebracht naar een dierenziekenhuis in Waalwijk voor medische behandeling. Naar omstandigheden gaat het nu goed met de hond.

Onderzoek
Het onderzoek naar het hele gebeuren is in volle gang. Forensische specialisten hebben gisteren tot diep in de nacht onderzoek gedaan in beide woningen. Vandaag zal dit onderzoek verder gaan. De familie en de buren zijn gisteren opgevangen op het politiebureau. De politie heeft uitgebreid met een ieder gesproken, de impact voor hen is uiteraard groot. De verdachte zal vandaag gehoord worden.

Beelden gestreamd
Beelden van de steekpartij en het slachtoffer zouden live gestreamd zijn via Instagram. Deze beelden zijn bij de politie bekend en in hun bezit. Dit wordt uiteraard ook meegenomen in het onderzoek.

Sindsdien gaan er ook screenshots van het overleden slachtoffer rond in diverse WhatsApp groepen. De politie vraagt deze beelden niet te delen en als men ze toch toegestuurd krijgt, de beelden te verwijderen uit respect voor de nabestaanden van het slachtoffer.

Het nutteloze feitje van de dag: Biervloedgolf

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Overstromingen kennen we wel van TV of uit eigen ervaring maar een bieroverstroming zullen weinigen meegemaakt hebben. Wist je dat Londen ruim twee eeuwen geleden het decor was van zo'n heuse bieroverstroming? Op 17 oktober 1814 vond er een ontploffing plaats in de Meux & Co's Horse Shoe Brewery waarbij een houten vat van 6,7 meter hoog vol gistende porter barstte. Het bier vormde een vloedgolf die door de muur van de brouwerij de achtergelegen wijk instroomde. Bij de ramp sneuvelden diverse huizen en vonden 8 mensen de dood. De biervloed was de aanzet voor de bierindustrie om afscheid te nemen van houten brouwvaten.

Horseshoe Brewery in betere tijden rond 1800 (WikiCommons/Brewers’ Journal, 15 February 1906)
Horseshoe Brewery in betere tijden rond 1800 (WikiCommons/Brewers’ Journal, 15 February 1906)

3300 wapens van de straat dankzij inleveractie 'Drop je knife'

De politie is tevreden met de opbrengst van de eerste landelijke inleveractie voor steekwapens. In een week tijd zijn 3300 wapens ingeleverd. Onder meer machetes, zakmessen, dolken en keukenmessen verdwenen in de daarvoor bestemde tonnen op politiebureaus, scholen en bij jongerenwerkers door heel het land.

Van 11 tot en met 17 oktober konden mensen anoniem en zonder straf hun steek-, slag- en stootwapens inleveren. Er deden 218 gemeenten mee aan de actie die voornamelijk was gericht op jongeren. In een aantal gemeenten kon ook een afspraak met de politie worden gemaakt om vuurwapens, munitie en explosieven in te leveren. Bij de in totaal 3300 ingeleverde wapens zaten ruim 2000 messen, ruim 200 andere steekwapens, ruim 400 vuurwapens en ruim 700 overige wapens. Zo blijkt uit de voorlopige telling.

‘Drop je knife’
Behalve het verminderen van het wapenbezit in de samenleving was het doel van de inleveractie ook duidelijk maken aan jongeren dat een wapen dragen niet normaal en erg gevaarlijk is. Het ministerie van Justitie en Veiligheid startte daarvoor op 13 september de campagne ‘drop je knife’, die gericht is op jongeren die met een mes de straat straat op gaan.

Bewustwording
In Zaanstad, waar vorig jaar een lokale wapen inleveractie werd gehouden, zijn ook deze keer weer zo’n 60 wapens ingeleverd, vertelt Teamchef Sherwin Tjin-Asjoe. Hij is vooral blij dat de actie voor veel aandacht heeft gezorgd. "Ieder wapen dat we met deze actie van de straat hebben gehaald, kan niet meer worden gebruikt bij geweld op straat. Wat ik ook belangrijker vind, is dat je ziet dat steeds meer partijen zich inzetten om bewustwording onder jongeren te creëren. Dat we samen de boodschap afgeven dat het niet stoer is om met een wapen op zak te lopen."

Wapengebruik en wapenbezit onder jongeren zorgt volgens Tjin-Asjoe voor zoveel leed, dat hij hoopt dat de aandacht voor het probleem na de actie niet verslapt. "We moeten er als maatschappij voor zorgen dat jongeren niet meer naar een mes grijpen en dat doen we door er aandacht aan te blijven besteden."

Actieplan Wapens en Jongeren
Het aantal jongeren van 12 tot en met 17 jaar dat verdacht wordt van fatale en zware geweldmisdrijven en pogingen daartoe is de afgelopen jaren fors gestegen. Daarom hebben ministers Grapperhaus (minister van Justitie en Veiligheid) en Dekker (minister voor Rechtsbescherming) vorig jaar november het actieplan Wapens en Jongeren gelanceerd. Het doel van het actieplan is het terugdringen van wapenbezit en –gebruik onder jongeren via de inzet van preventieve, proactieve en repressieve maatregelen. Het actieplan is opgesteld in samenspraak met het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW), de politie, het Openbaar Ministerie, Halt, jeugdreclassering, Raad voor de Kinderbescherming, CCV, VNG en vijftien gemeenten met urgente wapenproblematiek.

Inleveractie haalt wapens van de straat (Beeld-Pixabay)
Inleveractie haalt wapens van de straat (Beeld-Pixabay)

Lee Towers zong voor de 27e keer You'll Never Walk Alone bij marathon Rotterdam

Twee dagen voor de start van de marathon wist Lee Towers al zeker dat het droog zou blijven tijdens de marathon, en hij kreeg gelijk: bij de start van de 40e marathon kon hij de deelnemers toezingen. Zo meldt RTV Rijnmond.

Al 27 keer was Lee Towers bij de marathon om de deelnemers en het publiek toe te zingen. "Ik hoop het nog heel lang in goede gezondheid mee te mogen maken", zei Lee Towers tegen Ruud van Os op Radio Rijnmond. "Ik hoor bij de inventaris, ongeveer hè. Daar ben ik trots op".

Hongarije: Orban beschuldigt EU en VS van inmenging bij komende verkiezingen

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft Brussel en Washington ervan beschuldigd de oppositie te steunen die hem na meer dan tien jaar aan de macht te zijn geweest, wil vervangen.

Premier Viktor Orban, die in april volgend jaar meedoet aan de nieuwe parlementsverkiezingen in zijn land, beschuldigde Brussel en Washington er zaterdag van dat ze zich proberen te bemoeien met de Hongaarse politiek.

Orban vertelde tienduizenden van zijn aanhangers op een bijeenkomst in Boedapest dat Washington en de in Hongarije geboren miljardair George Soros met hun geld, media en netwerken proberen de linkse oppositie in Hongarije verkozen te krijgen.

"Maar het gaat er niet om wat zij in Brussel, in Washington en in de media, die vanuit het buitenland worden aangestuurd, willen. Het zijn de Hongaren die over hun eigen lot beslissen", zei Orban.

"Onze kracht ligt in onze eenheid... we geloven in dezelfde waarden: familie, natie en een sterk en onafhankelijk Hongarije", zei hij en riep zijn aanhangers op om zijn nationalistische regering te verdedigen.

Orban richt zijn pijlen op de EU
De demonstratie trok deelnemers uit het hele land, maar ook uit Roemenië, Italië en Polen.

Verschillende Orban supporters op de bijeenkomst werden gezien met Poolse vlaggen, terwijl één een bord met de tekst "Brussel = dictatuur" vasthield.

Zijn steun betuigend aan Polen, zei Orban dat de "EU spreekt en zich gedraagt tegen ons als en de Polen alsof we vijanden zijn."

Europa's "hoge hoogwaardigheidsbekleders wilden Hongaren in Europese liberalen veranderen" en de burgers van Hongarije, evenals Polen, vertellen hoe te leven, zei hij.

Orban's anti-immigratie regering staat onder toenemende druk zowel in Hongarije als in Brussel. De EU overweegt Hongarije financiële sancties op te leggen omdat ze vreest dat de democratische instellingen en de rechtsstaat worden verzwakt.

Zowel Hongarije als Polen hebben gezworen hun veto uit te spreken over EU-maatregelen om dwars te liggen.

"Brussel zou er goed aan doen te begrijpen dat zelfs de communisten niet tegen ons op konden. Wij zijn de David die Goliath beter uit de weg kan gaan," zei Orban.

Hongarije vierde zaterdag een feestdag ter herdenking van de opstand tegen het communistische bewind die op 23 oktober 1956 uitbrak die een paar dagen later door Sovjettroepen werd neergeslagen.

Marki-Zay leidt oppositie
Ondertussen, zo'n twee kilometer verwijderd van Orban's bijeenkomst, verzamelden duizenden mensen zich om de Hongaarse oppositie te steunen.

Voor het eerst sinds hij in 2010 aan de macht kwam, zal Orban in de verkiezingen volgend jaar te maken krijgen met een verenigd front van oppositiepartijen, waaronder linkse, liberale en de voorheen extreem-rechtse, nu centrum-rechtse, Jobbik-partij.

De alliantie van zes partijen wordt geleid door burgemeester van een kleine stad en katholiek conservatief Peter Marki-Zay.

Op de aparte bijeenkomst van de oppositie zei Marki-Zay dat zijn regering, als ze wordt verkozen, een nieuwe grondwet zal opstellen, de corruptie zal uitroeien, de euro zal invoeren en de persvrijheid zal garanderen.

Hoe is de COVID-19 situatie in Europa nu de tweede 'pandemiewinter' nadert?

De infectie- en sterftecijfers voor COVID-19 lopen momenteel in Europa sterk uiteen. Hoe staat het met de vaccinatiegraad en de beperkingen van het coronavirus? En wat kunnen we deze winter in de verschillende landen verwachten?

Europese landen hebben uiteenlopende strategieën om de pandemie te beheersen, met wisselend succes.

Italië
Op 15 oktober heeft Italië zichzelf de strengste vaccinatie-eisen van heel Europa opgelegd. Alle werknemers moeten nu een "green pass" laten zien waaruit blijkt dat zij zijn ingeënt, onlangs van C19-infectie zijn hersteld of in de afgelopen 48 uur een negatieve test hebben ondergaan. Iedereen die uit eten wil of in openbare ruimten zoals de bioscoop wil vertoeven, moet ook zijn pasje laten zien. Maskers zijn nog steeds verplicht in openbare binnenruimten.

Dit beleid lijkt te werken, want Italië - met een zevendaagse incidentie van 29 besmettingen per 100.000 inwoners - heeft nu een van de laagste overdrachtspercentages. Het mediterrane land was het epicentrum van COVID-19 in Europa toen de pandemie in 2020 uitbrak.

Premier Mario Draghi, het voormalige hoofd van de Europese Centrale Bank, koos voor strenge regels in de hoop dat de economie zich sneller zou herstellen. Gelukkig voor hem heeft de meerderheid van de Italianen het idee van een COVID-paspoort aanvaard. Tachtig procent van de volwassenen is al gevaccineerd. De strenge maatregelen van Draghi hebben de haperende inentingscampagne van Italië een stevige impuls gegeven.

Verenigd Koninkrijk
Als een van de eerste landen in Europa dat op grote schaal begon te vaccineren tegen COVID-19, liep het Verenigd Koninkrijk begin 2021 voorop. Het aanvankelijke voordeel lijkt echter verloren te zijn gegaan: De vaccinaties gaan n iet zo hard meer en sommige virologen denken dat de effecten van het vaccin van Oxford-AstraZeneca na ongeveer zes maanden begint af te nemen. Van de volwassenen is nu 79% volledig gevaccineerd. Mensen die ouder zijn dan 50 of klinisch kwetsbaar worden geacht, krijgen nu een derde vaccinatie aangeboden om hun immuniteit te versterken.

Met een incidentie van 479 gevallen per 100.000 mensen op zeven dagen neemt het aantal infecties in het VK sterk toe. Vooral Engeland kent hoge infectiecijfers, met navenant veel sterfgevallen en ziekenhuisopnames. Engeland heeft vrijwel alle pandemiebeperkingen opgeheven op 19 juli, die prompt werd omgedoopt tot "Dag van de vrijheid". Werknemers werd verteld dat ze konden stoppen met thuiswerken en terug kunnen naar hun kantoren. Het woon-werk verkeer is bijna terug op het niveau van voor de pandemie.

Deskundigen hadden in de zomer gewaarschuwd dat het te vroeg was om de coronamaatregelen op te heffen. Vertegenwoordigers van de National Health Service (NHS) dringen nu aan op de herinvoering van beschermende maatregelen, zoals het verplichten van mondkapjes op openbare plaatsen, en waarschuwen dat er een "wintercrisis" dreigt. De regering weigert echter nog steeds om nieuwe beperkingen op te leggen. "We geloven niet dat ze onmisbaar zijn," zei minister van Volksgezondheid Sajid Javid woensdag over de druk waarmee de NHS wordt geconfronteerd. En Kwasi Kwarteng, de staatssecretaris voor economische zaken, heeft erop aangedrongen dat er geen nieuwe lockdowns zullen komen.

Letland
Met een zevendaagse incidentie van meer dan 800 nieuwe infecties per 100.000 mensen, heeft Letland zojuist een strenge lockdown ingesteld die tot half november zal duren. Ook het aantal sterfgevallen en ziekte door COVID-19 neemt sterk toe. Iets meer dan de helft van de mensen in Letland is gevaccineerd. Dit weerspiegelt de trend in andere landen in de regio, waar het scepticisme ten aanzien van vaccinatie groot is en het vertrouwen in de autoriteiten over het algemeen laag.

"Ik bied mijn verontschuldigingen aan voor degenen die al zijn gevaccineerd, maar de beperkingen zullen voor iedereen gelden", zei premier Krisjanis Karins maandag. Alle restaurants, bioscopen en andere openbare gelegenheden zullen weer gesloten zijn en er zal een avondklok gelden van 20.00 tot 5.00 uur. Alleen supermarkten zullen open blijven en men heeft een coronatoegangsbewijs nodig om de supermarkt in te mogen. Er wordt streng gecontroleerd op de coronamaatregelen. De Letten wordt dringend verzocht weer thuis te gaan werken.

De ziekenhuizen zijn overbelast en stellen nu alle routinebehandelingen uit, zodat de intensive care-afdelingen zich bijna uitsluitend op COVID-19-patiënten kunnen richten.

Portugal
De Portugese regering legde al vroeg strenge beperkingen op in het openbare leven, nadat het land aan het begin van de pandemie bijna was overspoeld. Momenteel registreert het land lage besmettingspercentages, met een zevendaagse incidentie van 46 per 100.000 inwoners, inclusief relatief weinig sterfgevallen en ziekenhuisopnames. Dit is het resultaat van een voorbeeldige vaccinatiecampagne. In Portugal is 85% van de mensen volledig gevaccineerd, waarmee het land bovenaan staat in de lijst van vaccinaties in Europa.

Het succes van de vaccinatiecampagne kan worden toegeschreven aan de quasimilitaire planning van een admiraal van de Portugese marine. Hij nam in februari de leiding over de coronavirus-task force en vorderde grote sportfaciliteiten om als vaccinatiecentra te gebruiken waar mensen zich doorheen konden bewegen als in een fabriek. De officier heeft sindsdien verklaard dat zijn missie met succes was voltooid.

Hierbij had hij de Portugese geschiedenis aan zijn zijde. In het begin van de jaren zeventig had het land een extreem hoog kindersterftecijfer, dat met behulp van de volksgezondheid en wijdverbreide vaccinatie werd teruggedrongen. Sindsdien is vaccinatie in Portugal algemeen aanvaard, zijn er nauwelijks vaccinatiesceptici en hebben de meeste burgers vertrouwen in de overheidsmaatregelen.

Polen
In 2020 noteerde Polen een van de hoogste sterftecijfers door COVID-19 in de Europese Unie. Ambtenaren waarschuwen nu dat men zich schrap moeten zetten voor de dood van meer vrienden en familieleden deze winter, omdat Polen de afgelopen dagen een explosie van COVID-19 infecties heeft geregistreerd. Op woensdag zei de minister van Volksgezondheid dat, mocht de trend aanhouden, "drastische maatregelen" zouden worden genomen. Hij sluit echter nog steeds het opleggen van een nieuwe lockdown uit.

De dramatische stijging was onverwacht, en is nog niet terug te vinden in de officiële statistieken van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. De cijfers van Polen liggen ook ver onder die van andere Europese landen, maar dat komt mogelijk omdat er in Polen minder wordt getest.

De regering waarschuwt nu dat Polen op de rand van een vierde golf staat, en beschrijft de laatste cijfers als "een rood waarschuwingslicht" voor ongevaccineerde mensen. Nieuwe gevallen van COVID-19 ziekte en sterfgevallen zijn op hun hoogste niveaus sinds het begin van de zomer. Slechts 52% van de mensen is volledig gevaccineerd, aanzienlijk minder dan het EU-gemiddelde.

De vaccinatiecampagne in Polen is vrij goed van start gegaan, maar stagneert nu al maanden. Alle pogingen van de regering om de burgers aan te moedigen zich te laten vaccineren, zoals het opzetten van een loterij waaraan gevaccineerden kunnen deelnemen, hebben de achterblijvende aantallen niet kunnen doen stijgen. Tot dusver heeft de regering echter afgezien van strengere maatregelen, zoals in Italië zijn opgelegd.

Duitsland
in 2020 leek Duitsland een voorbeeld te stellen in de manier waarop het met de pandemie omging. De nationale vaccinatiecampagne hapert nu echter. Slechts 66% van de inwoners is volledig gevaccineerd, waarmee Duitsland achterligt op Frankrijk, Spanje en Italië. Er bestaat twijfel over dat niet veel van de overgebleven mensen bereid zouden zijn het vaccin te ontvangen. De situatie in de voormalige Oost-Duitse deelstaten ziet er somber uit.

In tegenstelling tot een aantal andere EU-landen heeft Duitsland vaccinatie niet verplicht gesteld. Uit een enquête onder ziekenhuispersoneel is gebleken dat sceptici van vaccins zich nog steeds zorgen maken over mogelijke bijwerkingen en dat velen onder de zogenoemde vaccinuitstellers nog willen wachten. 

In Duitsland ligt de incidentie van zeven dagen nog steeds in de lage marge. Nu de winter voor de deur staat, maken medici zich echter zorgen over de lage vaccinatiegraad van het land. In de verschillende deelstaten en regio's worden verschillende coronamaatregelen van uiteenlopende striktheid toegepast.

Coronasituatie in Europese landen ( Foto-Pixabay)
Coronasituatie in Europese landen ( Foto-Pixabay)

Foggia houdt hoop op Moto3-titel levend met thuiswinst

Op het Misano World Circuit Marco Simoncelli heeft Dennis Foggia de Grand Prix van Emilia-Romagna in de Moto3 gewonnen. Daarmee bracht hij de spanning terug in de titelstrijd, met nog twee races te gaan.

Pedro Acosta kon zich voortijdig kronen tot wereldkampioen, als hij minstens 21 punten uit zou lopen op Dennis Foggia: hij moest dus winnen, met Foggia buiten de top-11. De Spanjaard vertrok als vijfde, met Izan Guevara en Jaume Masia naast zich en polesitter Niccolo Antonelli, Filip Salac en Riccardo Rossi op de eerste rij.

Antonelli kwam de eerste schermutselingen als leider door, voor Guevara, Stefano Nepa, Salac, Masia, Rossi en Acosta. Rossi viel snel terug uit die groep en ging niet veel later zelfs onderuit, Xavi Artigas werkte zich naar voren. Halverwege de race nam Acosta even de leiding, ook Guevara en Nepa reden zo nu en dan op kop.

Foggia werkte zich naar voren en nam de leiding, met Masia, Binder en Guevara sloeg hij een klein gaatje richting de door Acosta aangevoerde rest. Met de slotfase zo langzamerhand in zicht ging Guevara vanuit podiumpositie onderuit, waardoor Foggia en Masia wat weg konden rijden bij de aangesloten Darryn Binder.

In de slotronden was duidelijk dat het tussen Foggia en Masia ging, terwijl Binder op afstand zijn derde plek verdedigde tegen Nepa en Acosta. Op Foggia stond geen maat, hij pakte vóór Masia de zege. Acosta knokte zich naar een zeer belangrijke derde plek, voor Binder en Nepa, die zijn beste resultaat ooit pakte.

Belg Abdi wint marathon Rotterdam in fenomenaal Europees record

Na 2,5 jaar wachten is de marathon van Rotterdam zondag eindelijk weer afgewerkt. Voor vele duizenden enthousiaste fans werd een geweldige wedstrijd afgewerkt, waarmee Rotterdam flink stijgt op de ranglijst van snelste marathons ter wereld.

Na een kilometer of 25, inmiddels zat men twintig tellen onder het parcoursrecord, waren de tempomakers al weg en leek vooral Marius Kipserem het tempo op te voeren. Bashir Abdi wist de schade aardig te beperken en na een dikke dertig kilometer wist de Belg, winnaar van olympisch brons, zich zelfs in rap tempo weer naar de leider toe te lopen.

Dawit Wolde kwam er ook weer bij en zo hadden we weer een leidend drietal in de race, met minder dan tien kilometer te gaan. Een paar kilometer later raakte Wolde weer achterop, terwijl Abdi langzaam wat afstand begon te nemen van Kipserem, die had kilometerslang erg zwaar leek te hebben.

Abdi bleef geweldig doorlopen, na veertig kilometer zat hij bijna driekwart minuut onder Kipserem's uit 2019 stammende parcoursrecord van 2:04.11 uur. De Belg trok nog eens alles eruit en finishte op de Coolsingel in 2:03.35 uur, de twintigste tijd ooit gelopen, een dik Europees record en een tijd waarmee Rotterdam naar plek zes gaat op de mondiale ranglijst wat betreft (legale) parcoursrecords. Kipserem werd tweede, Wolde finishte als derde.

De wedstrijd bij de vrouwen werd gewonnen door de Keniaanse Stella Barsosio, die een kilometer of veertig tussen de gangmakers liep en finishte in 2:22.08 uur.

Goud voor Nederlandse mannen, mixed-relay, vrouwen pakken zilver

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Peking heeft Nederland zilver gepakt op de mixed relay. Sjinkie Knegt, Xandra Velzeboer, Jens van 't Wout en Suzanne Schulting lagen lang vierde, maar dankzij Knegt en Schulting werd er alsnog een medaille gepakt.

Oranje lag dus lang op de vierde plek, maar Schulting en vervolgens Knegt wisten allebei een plekje te winnen. De eerste plek van China was echter niet in gevaar. Zuid-Korea pakte het brons.

Update 11.37 uur

Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof slaagden er niet in om goud te pakken op de achtervolging bij de vrouwen. Oranje pakte vanuit de start de kop met Schulting en de drie andere Nederlandse rijdsters consolideerden die koppositie lange tijd. Tegen het einde van de race was het China die Nederland voorbij ging. Schulting probeerde in het slot de Chinese vrouw nog voorbij te gaan, maar dit mislukte en ze kwamen allebei vallend over de finish. Uiteindelijk was het zilver voor Nederland.

Update 11.55 uur

Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Sven Roes en Jens van 't Wout pakten het goud op de aflossing bij de mannen.

De Nederlandse mannen schaatsten lang op de derde plek maar moesten toen wat terrein prijs geven. Door een valpartij van China kwamen ze weer op de derde plek terecht. Dankzij Roes wist Nederland vervolgens weer een plekje op te schuiven. Even later was het Van 't Wout die de Koreaanse mannen voorbij ging en ook Hongarije ging de Koreanen voorbij. Nederland wist de voorsprong op Hongarije te consolideren en ze kwamen als winnaar over de streep.

Shorttrackster Schulting oppermachtig op 1.000 meter

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Peking heeft Suzanne Schulting de 1.000 meter voor vrouwen gewonnen. Xandra Velzeboer werd vijfde.

Vooralsnog had de olympisch en wereldkampioene op de kilometer nog niet veel laten zien dit weekend. Ze viel op de 1.500 meter en deed niet mee aan de 500 meter.

Op de 1.000 meter was ze echter heer en meester. In de finale bleef Kim Jiyoo naar een gaatje zoeken, maar Schulting hield de boel op slot en liet haar er niet langs. 

Bij de mannen ging de overwinning op de kilometer naar Hwang Dae-heon. In de finale was hij de Rus Semjon Jelistratov te snel af. Het was Hwang die aanviel en binnendoor ging. De Rus probeerde de aanval te pareren maar ging buitenom en zo was de wedstrijd beslist.

De Nederlandse mannen stelden teleur. Itzhak de Laat,Sjinkie Knegt en Sven Roes werden al in de series uitgeschakeld.

Op de mixed relay bereikte Nederland de finale. In de halve finales eindigde Oranje als tweede achter Zuid-Korea en dat was genoeg voor een plek in de eindstrijd later vandaag.

FOK! Wat een weer: droog

herfstbanner

Vandaag is er veel zon en blijft het droog. De maxima lopen uiteen van 11°C op de Wadden tot lokaal 15°C in het zuidoosten. De zuid- tot zuidoostenwind is matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Vanavond is het nog helder, maar in de nacht naar maandag neemt van het westen uit de bewolking toe. Aan de kust valt later wat regen. De zuidelijke wind is meest matig, vlak aan zee matig tot vrij krachtig en de minimumtemperatuur varieert van 9°C vlak aan zee tot 3°C langs de noordoostgrens.

Maandagochtend is het bewolkt en regent het van tijd tot tijd. In de middag wordt het op veel plaatsen droog, maar het blijft overwegend bewolkt. In de avond komt er vooral in het westen een enkele bui voor. De middagtemperatuur ligt rond 12°C en de wind is zuid tot zuidwest, matig, vlak aan zee af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)


Kinderdijk in de herfst
Kinderdijk in de herfst


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Gidey verpulvert wereldrecord op halve marathon

De halve marathon van Valencia heeft zondagochtend een nieuw wereldrecord opgeleverd bij de vrouwen. De Ethiopische Letensebet Gidey liep met grote afstand de snelste tijd ooit gelopen over de 21,1 kilometer.

Gidey leek op voorhand te gaan duelleren met landgenote Yalemzef Yehualaw, die in augustus met 1:03.44 uur de snelste halve marathon ooit liep. Daar ging echter een streep door, want het parcours bleek iets te kort te zijn, waardoor de 1:04.02 van de Keniaanse Ruth Chepngetich - gelopen in Istanbul in april - als record bleef staan.

In de Spaanse straten wist Yehualaw niet bij Gidey te blijven, de leidster ging bijzonder hard en was zelfs op koers om het record met meer dan een minuut te verbeteren. Ze verslapte geen seconde en Gidey finishte in een weergaloze tijd van 1:02.52 uur.

Bij de mannen lag men ook enige tijd op koers om Kibiwott Kandie's wereldrecord van 57.32 minuten in elk geval te benaderen, maar een verbetering van de fenomenale race in Valencia van vorig jaar - alle vier de sub-58-tijden ooit gelopen werden in die race behaald - zat er net niet helemaal in.
De Keniaan Rhonex Kipruto leek er in de laatste kilometer met de winst vandoor te gaan, maar landgenoot Abel Kipchumba sprintte er nog voorbij en pakte de winst in 58.03 minuten.

Hart van Osdorp

Het is bijna alweer de volgende zondag terwijl ik dit schrijf, maar ik moest wat afstand creëren tussen mijn eigen ongemak met de afgelopen dienst en de meer 'objectieve' waarde die er lag in de dienst die ik heb bezocht. Afgelopen zondag was ik namelijk in een evangelische gemeente en dat is voor mij aan de ene kant vertrouwd maar aan de andere kant richten deze gemeenten zich vaak op het gevoel en dat is iets waar ik vervolgens minder mee heb. Hart van Osdorp, de naam zegt al een hoop. Vervolgens kijk je op de site, lees je daar over de familie van Jezus en dan begint de innerlijke uitslag op mijn geest al te komen. Het is voor mij moeilijk om onbevooroordeeld naar zo'n dienst te gaan.

F1: Verstappen pakt poleposition voor Hamilton

Max Verstappen heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. De Nederlander was met zijn Red Bull op het circuit van Austin met een tijd van 1.32,910 iets sneller dan de Mercedes van titelrivaal Lewis Hamilton en Sergio Perez die zich eindelijk weer vooraan meldde.

In Q1 waren het de Red Bulls die de toon zetten, maar na een tweede run was het Charles Leclerc die de snelste was. Onderaan was het een felle strijd om plek vijftien waarbij Lance Stroll net buiten de boot viel. De Canadees had in zijn laatste run last van een spinnende Antonio Giovinazzi die wel door ging. Stroll moest van zijn gas en werd zestiende. Ook Kimi Räikkönen, Nicholas Latifi, Mick Schumacher en Nikita Mazepin waren vroegtijdig klaar.

De gele mediums voerden in het tweede deel de boventoon. Verstappen was de snelste, terwijl teamgenoot Perez even buiten de baan ging en een tweede run nodig had om door te gaan. Datzelfde gold voor Daniel Ricciardo met de McLaren. De achteraan startende Fernando Alonso probeerde Alpine-teamgenoot Esteban Ocon op sleeptouw te nemen. Het plan slaagde niet, want de Fransman eindigde op plek elf, voor Sebastian Vettel die door een motorstraf ook naar achteren moet. Naast Alonso waren ook Giovinazzi en George Russell klaar.

In Q3 was het Perez die in eerste instantie verrassend de snelste tijd liet noteren. De Mexicaan was in zijn eerste run zeventien duizendste sneller dan Verstappen, terwijl de Mercedessen van Valtteri Bottas en Hamilton daarachter aansloten. Dat noopte Mercedes tot een andere tactiek in de tweede ronde, waarbij Bottas een slipstream aan Hamilton gaf. De Brit profiteerde hiervan en pakte de snelste tijd. Deze werd hierna weer verbeterd door Verstappen die met een 1.32,910 als enige de grens van de 1.33 minuten slechtte. Er was hele lichte regen, waardoor Perez mogelijk net tekort kwam en genoegen moest nemen met plek drie, voor Bottas, Leclerc, Carlos Sainz, Ricciardo, Lando Norris, Pierre Gasly en Yuki Tsunoda.

De startgrid zal er heel anders uit gaan zien omdat Bottas dankzij zijn nieuwe motor vanaf plek negen moet vertrekken. Vettel zal als achttiende de race aanvangen, voor Alonso en Russell die ook motorische straffen ontvingen.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Max Verstappen Red Bull 1:34.352 1:33.464 1:32.910 16
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:34.579 1:33.797 1:33.119 16
3 Sergio Perez Red Bull 1:34.369 1:34.178 1:33.134 19
4 Valtteri Bottas Mercedes 1:34.590 1:33.959 1:33.475 15
5 Charles Leclerc Ferrari 1:34.153 1:33.928 1:33.606 17
6 Carlos Sainz Ferrari 1:34.558 1:34.126 1:33.792 15
7 Daniel Ricciardo McLaren 1:34.407 1:34.643 1:33.808 15
8 Lando Norris McLaren 1:34.551 1:33.880 1:33.887 14
9 Pierre Gasly AlphaTauri 1:34.567 1:34.583 1:34.118 17
10 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:35.360 1:35.137 1:34.918 18
11 Esteban Ocon Alpine 1:35.747 1:35.377   12
12 Sebastian Vettel Aston Martin 1:35.281 1:35.500   9
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:35.920 1:35.794   8
14 Fernando Alonso Alpine 1:35.756 1:44.549   12
15 George Russell Williams 1:35.746 geen tijd   11
16 Lance Stroll Aston Martin 1:35.983     7
17 Nicholas Latifi Williams 1:35.995     6
18 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:36.311     7
19 Mick Schumacher Haas 1:36.499     9
20 Nikita Mazepin Haas 1:36.796     8
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.