FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 september 2021

Random Pics van de Dag #420

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Terrasganger moet coronapas laten zien om naar wc te mogen

Wie vanaf 25 september op een terras zit en naar het toilet moet, zal dan een QR-code moeten laten zien om te bewijzen dat hij of zij gevaccineerd, getest of van corona hersteld is, zo meldt AT5.

Dat heeft minister Hugo de Jonge laten weten. De coronapas zou in eerste instantie voor de hele horeca gelden, maar er werd op verzoek van een meerderheid een uitzondering gemaakt voor het terras. Nu blijkt dat er dan dus geen uitzondering gemaakt wordt als een terrasganger dan even naar binnen gaat voor bijvoorbeeld een toiletbezoek.

De Jonge zegt in een interview met het AD dat een dixie in de buitenlucht wel een alternatief kan zijn voor mensen die geen coronapas hebben of willen laten zien. "Maar anders is inderdaad de consequentie dat als je naar binnen gaat je hem alsnog moet laten zien. Dat hoort er nu eenmaal bij."

Ondernemers moeten straks controleren of bezoekers een coronapas hebben. Handhavers zullen dan weer controleren of ondernemers dat doen. Hoe streng dat zal gebeuren is nog de vraag. Burgemeester Halsema zei dat er alleen op excessen gehandhaafd wordt. Slechts een op de tien bezoekers controleren op het hebben van een coronapas vindt ze geen exces.

Mountainbikester Tauber sluit World Cup-seizoen af met podiumplek

In het Amerikaanse Snowshoe is het World Cup-seizoen in het mountainbiken afgesloten. De downhillers kwamen eerder al in actie, zondagavond laat was het tijd voor de dames en heren op de olympische cross-country.

Vrouwen
Al vrij snel bleek dat twee vrouwen een maat te groot waren voor de rest: de kersverse Britse wereldkampioene Evie Richards en de Australische Rebecca McConnell. Laatstgenoemde opende de aanval en sloeg een gaatje, maar bijna gelijk daarna ging het fout: een lekke voorband en Richards ging er vandoor.

McConnell sloot wel aan bij de Zwitserse Sina Frei en Anne Tauber uit Nederland en liet dat duo al snel weer achter zich. Richards was echter gevlogen en liep alleen maar verder uit op weg naar een indrukwekkende zege. McConnell werd op 1:31 minuten tweede, Tauber wist in de slotronde af te rekenen met Frei en pakte op 1:54 minuten de derde plek. Anne Terpstra finishte na een sterk slot als vijfde.

Mannen
Kersvers World Cup-winnaar Mathias Flückiger kon blij zijn dat de eindwinst binnen was, want al in de eerste ronde moest hij met een lekke band afhaken. Dat overkwam nummer twee Victor Koretzky een ronde later ook, waardoor de kopgroep nog bestond uit Nino Schurter, Henrique Avancini, Ondrej Cink, Luca Braidot en Christopher Blevins, later aangevuld met Vlad Dascalu, Luca Schwarzbauer en Jordan Sarrou.

Sarrou moest afhaken en ook Schwarzbauer ging er vanaf, terwijl het in de laatste ronde volle bak ontplofte. Schurter, Blevins en Dascalu leken het sterkst, terwijl Avancini een lekke band kreeg en ook gezien was. Blevins opende op de slotklim volle bak de aanval en kon Dascalu lossen - Schurter's band gaf óók de geest.

Op Blevins stond geen maat en voor het eerst in 27 jaar won een Amerikaanse man weer een World Cup-wedstrijd op de cross-country. De Roemeen Dascalu sloot zijn geweldige seizoen af met plek twee op negen seconden, de Tsjech Cink bleef wereldkampioen Schurter voor en werd derde. Milan Vader vocht zich na een stroef begin naar een prima zevende plek, David Nordemann pakte met plek negen met afstand het beste resultaat uit zijn loopbaan.

Van Dijk pakt wereldtitel tijdrijden

Wielrenster Ellen van Dijk  heeft bij het WK wielrennen de wereldtitel bij het tijdrijden gewonnen. De Nederlandse reed over het 30,3 km lange parcours tussen Knokke- Heist en Brugge naar een tijd van 36 minuten en vijf seconden.

In de tussentijden was de Zwitserse Marlen Reusser, die dit jaar de Europese titel pakte, nog sneller, maar Van Dijk maakte die achterstand goed met een ijzersterk laatste deel. Reusser pakte het zilver op tien seconden van Van Dijk. Annemiek van Vleuten, de olympisch kampioene van Tokio, veroverde het brons op 24 tellen van haar landgenote. De derde Nederlandse deelneemster, Riejanne Markus, reed naar de negende plaats.

The Crown, Ted Lasso, Mare of Easttown scoren goed bij de Emmy's

Aan het begin van het klassieke tv-seizoen heeft de Amerikaanse tv-industrie hun nationale tv-prijzen, de Emmy Awards, uitgereikt. Hierbij kon de Netflix-serie The Crown, over het Britse koningshuis, zichzelf tot winnaar kronen. 

Het historische drama werd gekro - okay we houden op - beloond met de prijs voor beste drama, plus de beste acteursprijzen voor hoofd- en bijrollen gingen naar acteurs uit deze serie: Olivia Colman, Josh O'Connor, Gillian Anderson en Tobias Menzies. In totaal kreeg de serie even veel prijzen als The Queen's Gambit, die de prijs voor beste miniserie kreeg, maar waarvan hoofdrolspeler Anya Taylor-Joy de award voor beste hoofdrol in een miniserie aan zich voorbij zag gaan; Kate Winslet, met haar feilloze Delco-accent, kreeg de prijs voor HBO's Mare of Easttown. Uit deze serie werden ook Evan Peters en Jullianne Nicholson beloond (beste bijrollen in een miniserie). De beste mannelijke hoofdrol in een miniserie was voor Ewan McGregor, voor Halston.

Op comedygebied kreeg vooral Ted Lasso, de Apple TV-serie over een American Footballcoach die een Engels voetbalteam gaat coachen, veel lof. De serie kreeg de prijs voor beste comedy, titelrolspeler Jason Sudeikis wers beste acteur in een comedy en Brett Goldstein (Roy Kent) werd beste komische bijrol, samen met Hannah Waddingham (Rebecca Welton).

Het was een goede avond voor Netflix: de streamer sleepte 44 awards in totaal binnen. HBO, ooit de grote voorloper in awardwinnende televisie, bleef samen met HBO Max steken op 19 awards.

Opvallende verliezers waren er in de franchise-hoek: Disney+-serie WandaVision zette nul van de 23 nominaties om in winsten, en The Mandalorian, die er zelfs 24 had, ging ook met lege handen terug naar huis. Datzelfde geldt voor The Handmaid’s Tale, die 21 kansen had.

De uitreiking van de Emmy Awards was, na de virtuele editie van 2020, weer grotendeels met publiek. Het aantal aanwezigen was echter beperkt en er was ook gelegenheid om de show op afstand bij te wonen. Bovendien vond het grotendeels buiten plaats en werd er netjes gecheckt op vaccinatiestatus én een negatieve test.

COVID-19: 1.370 positief getesten en 9 doden, totaal 1.986.241 en 18.123

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.370 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.986.241 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 30 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 367 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 11 patiënten opgenomen, er liggen nu 198 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 9 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.123 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Wederom Bijleveld die sneuvelt als minister van Defensie

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Afgelopen week trad Ank Bijleveld af als minister van Defensie, maar wist je dat ze niet de eerste Bijleveld is die aftrad bij dat ministerie? Daarvoor moeten we naar 1919 in de vorige eeuw. Hendrik Bijleveld was toen korte tijd minister van Marine in het eerste kabinet-Ruijs de Beerenbrouck. Zijn aanstelling was destijds opmerkelijk aangezien hij geen enkele militaire achtergrond had en achteraf maakte dat zijn positie binnen het ministerie er ook niet beter op. Hij struikelde over de aanschaf van nieuwe schepen maar later bleek hij daarbij vooral pootje te zijn gelicht door zijn ambtenaren. De huidige Bijleveld blijkt ook verwant aan die van een eeuw geleden zo ontdekte de Leeuwarder Courant. "Ank Bijleveld-Schouten is getrouwd met Riekele, zoon van wijlen Berend Bijleveld, Fries en verwant van Hendrik Bijleveld", aldus de krant.

Hendrik Bijleveld (WikiCommons/Haags Gemeentearchief)
Hendrik Bijleveld (WikiCommons/Haags Gemeentearchief)

Formatie schiet niet op, verwacht jij nieuwe verkiezingen?

De formatie van een nieuw kabinet gaat trager dan traag. De partijen lijken meer bezig met hun eigen agenda's dan de kiezer te dienen. Ook Remkes 'weekendje op de hei' heeft geen verlossing gebracht, Kaag doorbrak de 'magie' en koos ervoor om zaterdag thuis te slapen. Remkes wil nog één gesprek op 27 september. Zie jij hier nog iets uit voortkomen, of verwacht je een tweede gang naar de stembus?

Rood stem potlood (Foto- Pixabay)
Rood stem potlood (Foto- Pixabay)

Herta wint Grand Prix of Monterey in IndyCar Series, Palou zet stap naar titel

Op het circuit van Laguna Seca is zondagavond de Grand Prix of Monterey verreden, de voorlaatste race van het seizoen in de IndyCar Series. Komende zondag wordt in de straten van Long Beach bepaald wie zich de nieuwe kampioen mag noemen.

Colton Herta en Alexander Rossi vertrokken vanaf de eerste rij, voor Will Power, Alex Palou, de verrassend sterke Oliver Askew en Pato O'Ward - Rinus van Kalmthout vertrok vanaf de 24e plek, het ging in de kwalificaties niet lekker.

Voorin veranderde bij de start nog weinig, hoewel Askew een paar posities verloor. Voorin ging het in ronde twee echter fout: Rossi probeerde teamgenoot Herta te pakken, maar tikte het achterwiel aan en ging zelf in de rondte.

Titelkandidaat Josef Newgarden kwalificeerde slecht en ging voor een agressieve strategie: na negen van de 95 ronden kwam hij al binnen voor stop één. Power was voorin de eerste die stopte, onder meer O'Ward kwam ook rap binnen.

Palou en Scott Dixon kwamen nog wat later binnen, Herta volgde na negentien ronden vanaf de leiding en behield die ook. Zes ronden later volgde Newgarden's tweede stop al, terwijl Herta en Palou een grote voorsprong op de door O'Ward aangevoerde rest hadden.

Na ruim een derde van de race spinde Takuma Sato bij het uitkomen van de Corkscrew, waarbij hij 'm naar achteren liet rollen...precies in het pad van Dixon, wat voor Sato het einde van de race betekende. Halverwege de race kwam Herta weer binnen, Palou was al geweest en bleef achter hem.

Met 29 ronden te gaan kwam Palou, vlak achter Herta rijdend, naar binnen voor zijn in principe laatste stop. Herta kwam iets later binnen, kwam voor Palou terecht en had het met een paar ronden voordeel in principe een stuk makkelijker om gewoon naar de finish te rijden.

Herta reed voorin rustig zijn rondjes, hoewel hij helaas wel het leven van een ongelukkig overstekende eekhoorn beëindigde, terwijl Romain Grosjean zich voorbij Marcus Ericsson en O'Ward naar plek vier reed. Dat was vlak achter Graham Rahal, maar die verschalkte hij óók.

In de slotfase kwam Palou nog wel een beetje in de buurt, terwijl Grosjean hem langzaam benaderde, maar de posities veranderden niet meer en dus was de winst voor Herta. Palou deed met plek twee geweldige zaken in de titelstrijd, Grosjean werd derde, voor Rahal en titelkandidaat O'Ward.

Rinus van Kalmthout reed een redelijke race, maar kon verder ook geen potten breken naar voren: hij finishte als achttiende.

Australië: aantal koala's neemt in rap tempo af

Volgens een nieuwe studie neemt het aantal Australische koala's snel af. In de afgelopen drie jaar is hun aantal met 30 procent gekrompen. De koala's zijn in aantallen in alle regio's van het land afgenomen, maar vooral in de staat New South Wales aan de oostkust, aldus de Australian Koala Foundation (AKF). Hier is het aantal zelfs met 41 procent gedaald. In veel delen van het land zijn koala's al uitgestorven.

Volgens de stichting leven er vandaag de dag nog tussen de 32.000 en 58.000 koala's op het vijfde continent. In 2018 was dat tussen de 46.000 en 82.000. De verwoestende bosbranden in de zomer van 2019/2020 zouden aanzienlijk hebben bijgedragen aan de decimering van de dieren, zei AKF-voorzitter Deborah Tabart. Het WWF maakte in december bekend dat bij de branden waarschijnlijk meer dan 60.000 koala's zijn omgekomen, gewond, ontheemd of getraumatiseerd.

Dit is echter niet de enige reden voor de daling in de aantallen: ook droogte, hittegolven en watertekorten bedreigen de dieren, aldus Tabart. Bovenal is het geschikt maken van land voor landbouw, huisvesting en mijnbouw "dodelijk" voor de koala's, die alleen in het wild leven in Australië, zei de expert. Het is belangrijk om de ontbossing in koalahabitats te stoppen om het nationale dier tegen gevaar te beschermen.

Koala ( Foto-Pixabay)
Koala ( Foto-Pixabay)

VS zit aan maximaal leenbedrag, Yellen waarschuwt voor zware financiële crisis

De grootste economie ter wereld kan niet meer dan 28,5 biljoen dollar lenen. Deze grens is al enige tijd bereikt. De Amerikaanse minister van Financiën Yellen waarschuwt nu dat het land zijn rekeningen voor volgende maand niet kan betalen. De gevolgen zouden verwoestend zijn.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft er bij het Congres opnieuw op aangedrongen het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. In een opiniestuk in de "Wall Street Journal" schreef Yellen dat als de VS zijn verplichtingen niet nakomt, dit een historische financiële crisis zal veroorzaken. "We zouden uit deze crisis komen als een permanent verzwakte natie." De kredietwaardigheid van de VS is tot dusver een strategisch voordeel geweest.

Een crisis veroorzaakt door het faillissement van de Amerikaanse regering zou de economische schade van de aanhoudende pandemie van het coronavirus verergeren, de beurzen overhoop gooien en de Amerikaanse economie in een recessie storten. Miljoenen banen zouden verloren gaan en de rente zou permanent stijgen.

Yellen noemde in haar tekst geen tijdstip waarop een faillissement zou kunnen plaatsvinden. Ze had echter eerder aangegeven dat dit al in oktober zou kunnen gebeuren als het ministerie van Financiën zijn betalingsreserves en buitengewone leencapaciteit binnen het kader van de $28,4 biljoen zou hebben verbruikt.

Republikeinen in het Congres hebben tot nu toe geweigerd het schuldenplafond te verhogen of op te schorten. Huiswoordvoerster Nancy Pelosi, een democraat, wees erop dat het Congres het schuldenplafond drie keer heeft verhoogd tijdens de regering-Trump met tweeledige goedkeuring. Ze verwacht dat dit dit keer ook het geval zal zijn.

De Democratische leider van het Huis, Jim Clyburn, zei dat de Democraten misschien zonder de hulp van de Republikeinen het schuldenplafond omhoog moeten krijgen.

Doemscenario Amerikaanse financiën ( Foto-Pixabay)
Doemscenario Amerikaanse financiën ( Foto-Pixabay)

Rusland: schutter (18) doodt 8 mensen op Universiteit

Een uitbarsting van razernij zet de Russische stad Perm op stelten. Op de universiteit opent een man plotseling het vuur. Hierbij vallen doden en gewonden. Uit angst voor de schutter sluiten de studenten zich op in de collegezalen. Anderen springen uit de ramen om te ontsnappen.

Een man heeft acht mensen doodgeschoten in een universiteit in de Russische stad Perm in de Oeral. 24 mensen raakten gewond, volgens verschillende autoriteiten. De aanvaller, een student van 18 jaar, zou gewond zijn geraakt en gearresteerd. Eerst werd gemeld dat de schutter dood was.

Op video-opnamen van de plaats delict is te zien hoe mensen van de eerste verdieping van het universiteitsgebouw springen om zich in veiligheid te brengen. Op een andere video is te zien hoe een in het zwart geklede persoon met een pistool over de campus loopt.

In het gebouw barricadeerden studenten de deuren met stoelen en tafels. Er is aan ze gevraagd zich op te sluiten in de klaslokalen. Docenten vertelden dat ze zich hadden verstopt voor de gemaskerde schutter in hun kantoren. Volgens berichten in de media had de schutter zijn daad van te voren aangekondigd op sociale netwerken. Een duidelijk motief noemde hij echter niet. Door de politie is een moordonderzoek gestart.

President Vladimir Poetin betuigde zijn medeleven aan de families van de slachtoffers, volgens Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. Premier Mikhail Mishustin droeg de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs op om naar Perm te vliegen, zo'n 1200 kilometer ten oosten van Moskou, om hun medeleven en steun aan de universiteit te tonen.

Het is niet de eerste dodelijke aanslag op een onderwijsinstelling in Rusland. In mei doodde een 19-jarige negen mensen in een school in Kazan in de Russische republiek Tatarstan. De meeste slachtoffers hierbij waren kinderen. Meer dan 20 mensen raakten gewond. De man is aangehouden voor moord en zit in voorarrest. In 2018 schoot een 18-jarige student beroepsonderwijs een explosief neer in de stad Kerch op het door Rusland geannexeerde schiereiland aan de Zwarte Zee op de Krim. 20 mensen stierven.

Na de razernij in de stad Kazan, zo'n 720 kilometer ten oosten van Moskou, werd er gepleit voor meer controle over het wapenbezit bijvoorbeeld door een elektronische database waarin medische onderzoeken worden vastgelegd. Dienovereenkomstig moeten ook psychologische geschiktheid en mogelijk drugsgebruik worden gecontroleerd. Premier Mishustin had aangekondigd ook de veiligheidsmaatregelen op scholen te herzien en zo nodig te versterken. Dit geldt ook voor vakantiekampen.

1e Tweet: Op sociale netwerken is een video gepubliceerd van hoe studenten van de Perm State University uit ramen springen. Een onbekende opende het vuur in het gebouw van de universiteit.

Ook Nederland opent aanval op contante betalingen in strijd tegen witwassen

Er moet een grens komen van 5000 euro bij contante betalingen in Europa. Dat is nodig om witwassen van crimineel geld aan te pakken. Dat voorstel doet demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra, samen met collega’s uit Spanje, Italië, Frankrijk en België in een brief aan de Tweede Kamer. Zo meldt het AD.

De landen zijn van mening dat de aanpak van witwassen nu tekortschiet omdat elk land zijn eigen regels heeft. Criminelen zoeken daarom nu het land op met de slapste maatregelen om geld wit te wassen. Enkele landen in de EU hebben al strenge regels, zoals een plafond van 3000 euro of, nog lager, 1000 euro voor cash transacties. En weer andere landen kennen helemaal geen begrenzingen op de hoogte van contante betalingen. En dan loont het criminelen om te shoppen. Zo worden bijvoorbeeld dure luxe auto's betaald in landen waar geen grens op contante betalingen zit.

Hoekstra wil tevens het 500 eurobiljet uit de roulatie hebben, dit zou voornamelijk gebruikt worden door terroristen en criminelen. In 2016 is al besloten dat er geen nieuwe biljetten van 500 euro worden bijgedrukt, maar er zijn nog zo'n 400 miljoen 500 eurobiljetten in roulatie. Het duurt volgens Hoekstra te lang voordat dit biljet van de markt is verdwenen.

Cashban ( Foto-Pixabay)
Cashban ( Foto-Pixabay)

Nederland Europees kampioen honkbal

Voor de 24e keer heeft Nederland zich gekroond tot Europees kampioen honkbal. In Turijn werd met 9-4 gewonnen van Israël, dat zich pas voor de tweede keer geplaatst had en voor de eerste keer in de finale stond.

Dankzij de inzet van genaturaliseerde Amerikanen, die vanwege hun Joodse achtergrond makkelijk voor Israël uit mogen komen, heeft het nationale team zich de laatste jaren sterk ontwikkeld, inclusief plaatsing voor de Olympische Spelen. Tegen Nederland begon het de finale ook goed, na de 1-0 van Juremi Profar sloegen de Israëliërs vier runs binnen.

Pas in de zevende inning draaide Nederland het om. Een homerun van Roger Bernadina sloeg nog twee anderen binnen, Dashenko Ricardo sloeg eveneens een homerun en hielp Nederland naar een voorsprong, waarna closer Wendell Floranus de finale prima uit wist te gooien.

Bijna-fataal ongeluk houdt zeilsters Van Aanholt en De Ruijter niet van EK-goud

In de wateren rondom het Griekse Thessaloniki hebben zeilsters Odile van Aanholt en Elise de Ruijter de Europese titel gepakt in de 49er FX. De twee vormden een gelegenheidsduo, want van beide dames was de vaste partner geblesseerd.

De twee kenden een wat moeizaam begin, maar vooral in de laatste twee dagen ging het lekker. Twee van de laatste vier races leverden winst op en in de medal race was een tweede plek meer dan voldoende om Enia Nincevic en Mihaela de Micheli Vitturi uit Kroatië achter zich te houden. Brons was er knap voor de Maltese zussen Antonia en Victoria Schultheis.

Belangrijker dan het goud was echter het feit dat Van Aanholt überhaupt nog onder ons is. Op dag twee ging het in de vijfde race helemaal fout: een lijn van een boot naast hen sloeg om haar nek heen en hing Van Aanholt op. Gelukkig kapseisde de andere boot, waardoor de Nederlandse in het water werd gegooid en zich zo kon bevrijden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.