FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 september 2021

Random Pics van de Dag #419

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Strijd om World Superbikes-titel wordt alsmaar spannender na dag met flinke crashes

Op het circuit van Barcelona is het negende van - in principe - dertien raceweekeindes in het World Superbikes-kampioenschap afgesloten. Zondag stonden de superpolerace en 'race twee' op het programma, met hier en daar het nodige drama.

Superpolerace
De race begon met dezelfde startopstelling als de zaterdagrace: Tom Sykes op zijn BMW op poleposition, naast de Yamaha van Toprak Razgatlioglu en de Kawasaki van Jonathan Rea, met Michael van der Mark (BMW) op de negende stek. Sykes verloor wéér enorm veel plekken, Razgatlioglu nam de leiding, voor Rea, Scott Redding, Andrea Locatelli en Michael Ruben Rinaldi.

Voor Sykes ging het zelfs nog meer fout: al na een paar bochten lag teamgenoot Van der Mark in het grind, waarbij hij Sykes ook door de grindbak stuurde - voor beide BMW's was het klaar. In de vierde ronde ging het fout voor Chaz Davies en Lucas Mahias, wat verder naar achteren in het veld, waardoor de rode vlag gezwaaid werd om een en ander op te ruimen.

Er moest nogmaal gestart worden, dit keer voor vijf resterende ronden, waarbij Rea de leiding pakte. Alvaro Bautista kwam er achteraan, voor Razgatlioglu en Alex Lowes, terwijl titelkandidaat Scott Redding door een valpartij in het middenveld veel plekken verloor. Bautista moest Razgatlioglu en Lowes voorbij laten, Rea sloeg voorin een gaatje.

Rea wist de leiding vast te houden en pakte zijn vijfde superpoleracewinst van het jaar, voor Razgatlioglu en Bautista, die eindelijk weer eens een podiumplek pakte. Lowes, Rinaldi en Axel Bassani reden naar de tweede startrij voor race twee, voor Leon Haslam, Garrett Gerloff en Christophe Ponsson.

Race twee
Met de uitslag van de superpolerace als startopstelling ging men van start, waarbij Razgatlioglu de leiding nam, voor Rinaldi, Rea, Bautista, Bassani en Redding - Lowes ging gelijk al onderuit. De dag van Sykes ging van kwaad tot erger: in ronde twee ging hij met Mahias onderuit en vooral de BMW-coureur lag er bijzonder onprettig bij, tot schrik van Mahias.

Sykes werd per ambulance afgevoerd - gelukkig wel bij bewustzijn - en de race ging weer van start. Razgatlioglu pakte weer de leiding, maar Rea viel hem gelijk aan, aanvankelijk wel zonder succes. Rinaldi en Bautista namen achter hen positie in, hoewel Rinaldi de aanval opende, wat een mooi duel opleverde tussen de topsnelheid van zijn Ducati en de remcapaciteiten van Razgatlioglu's Yamaha.

Na een paar ronden had Rinaldi het tempo lekker te pakken, hij nam de leiding over - Rea en Razgatlioglu volgden. Rea moest al snel afhaken en werd bijgehaald door Locatelli, Bautista en Redding, wat een fraai duel om plek drie opleverde. Voorin nam Razgatlioglu de leiding weer over van Rinaldi, terwijl Rea af moest haken bij Locatelli, Redding en Bautista.

Met de slotfase in zicht viel Rinaldi weer aan, wederom met succes. Dit keer kon Razgatlioglu niet meer terugslaan en dus ging de winst naar Rinaldi, voor Razgatlioglu, Redding, Bautista, Locatelli en Rea, die in het WK nu één punt achterstand heeft op Razgatlioglu. Van der Mark finishte uiteindelijk als negende.

Herlings pakt leiding WK na GP zege

Motorcrosser Jeffrey Herlings is dankzij de zege in de Grote Prijs van Sardinië weer de leider in het WK. De 27-jarige Brabander won beide manches en boekte zo alweer zijn derde GP zege op rij.

Achter Herlings eindigde de Spanjaard Jorge Prado eindigde twee keer als tweede, de Fransman Romain Febvre werd derde. Regerend wereldkampioen Tim Gajser kende een tegenvallend weekend. Hij werd pas twaalfde en moest daardoor de leiding in het WK afstaan. "Dit was een perfect weekeinde", zei Herlings. "Ik heb nu de rode plaat als leider in het kampioenschap, al betekent dat nu niets. Maar ik ben wel blij om 'm te hebben."

Herlings pakt leiding WK na GP zege (Samo Vidic / Red Bull Content Pool)
Herlings pakt leiding WK na GP zege (Samo Vidic / Red Bull Content Pool)

Zweedse golfer Broberg zegeviert op Dutch Open, vierde plaats Van Driel

Golfer Kristoffer Broberg heeft zondag het Dutch Open op zijn naam geschreven. De Zweed had op de laatste dag op golfbaan Bernardus in Cromvoirt voldoende aan een ronde par (72 slagen) om zijn tweede titel op de Europese Tour veilig te stellen. Darius van Driel eindigde op een verdienstelijke vierde plaats.

Broberg kwam uit op een totaal van 265 slagen. De Duitser Matthias Schmid eindigde op drie slagen van de winnaar als tweede en de Spanjaard Alejandro Cañizares belandde met een score van 270 op de derde plaats. De 35-jarige Broberg had een voorsprong van acht slagen. Hij had tijdens zijn vierde ronde moeite om zijn zenuwen in bedwang te houden. Hij begon nog wel met een birdie, maar sloeg vervolgens drie bogeys. Dankzij een birdie op de zeventiende hole kon hij met een gerust hart zijn laatste hole spelen (par).

Van Driel verzekerde zich op de laatste dag van het grootste Nederlandse golftoernooi van de gedeelde vierde plek. Met een slotronde van 69 slagen wist de Nederlander nog drie plaatsen te klimmen in het klassement. Met de Belg Thomas Detry sloot hij het toernooi in Brabant af met een score van 273 slagen. Voor Van Driel was het dit jaar zijn vijfde eindklassering in de top tien van een evenement op de Europese Tour.

Broberg won bijna zes jaar geleden zijn eerste titel bij de BMW Masters. Die eindzege was goed voor een winstpremie van ruim 1 miljoen euro. Daarna moest hij lang wachten op zijn tweede triomf op de Europese Tour. In Cromvoirt was hij eindelijk weer eens de beste. Hij streek in Brabant een bedrag van ongeveer 166.000 euro op.

Sven Maurits gebruikte zeventig slagen voor zijn zondag. Met een totaal van 280 slagen belandde hij op de gedeelde 27e plaats. Rowin Caron, Philip Bootsma (beiden 38e met een score van 282), Mike Toorop (50e met 284), Lars van Meijel (58e met 285), Daan Huizing (69e met 288), Nordin van Tilburg (74e met 290) en Koen Kouwenaar (76e met 297) waren in het slotweekeinde voor eigen publiek eveneens nog actief. Joost Luiten haalde het slotweekend niet. 

Downhillers sluiten World Cup-seizoen in stijl af, tiener pakt eindwinst in World Cup

In het Amerikaanse Snowshoe is het World Cup-seizoen voor de mountainbikers op de downhill afgesloten. Dat gebeurde met weer een geweldige strijd, zowel bij de vrouwen als de mannen, terwijl in beide competities de eindwinnaars nog bepaald moesten worden.

Vrouwen
Myriam Nicole begon als leidster in het World Cup-klassement, de Franse wereldkampioene moest vooral niks geks doen om de Zwitserse Camille Balanche en de Oostenrijkse rookie Valentina Höll achter zich te houden. Höll noteerde met een geweldige run de snelste tijd, waarna de Française Marina Cabirou net tekort kwam, terwijl Balanche de tijd ook niet haalde - de Zwitserse noteerde de derde tijd.

Nicole stond als laatste boven en de opdracht met Höll op één was duidelijk: top-4 zou de World Cup-titel opleveren. De Française leverde tijd in op Höll, maar was ruim op weg naar de derde plek...tot ze in een van de laatste bochten onderuit gleed. Nicole stond snel op, maar kwam niet verder dan plek zeven, en dus ging niet alleen de dagwinst, maar óók de eindwinst naar supertalent Höll.

Mannen
Thibaut Daprela kwam als leider in het World Cup-klassement naar Snowshoe, maar kende louter drama: op woensdag brak zijn voorwiel doormidden en ging hij hard onderuit, in de kwalificatie voor wedstrijd twee crashte de jonge Franse sensatie wéér hard. Dit keer was een operatie nodig en kwam zijn seizoen ten einde, maar vóór de laatste wedstrijd had hij - ondanks het niet kunnen starten - dus nog wel kans op de eindwinst.

Landgenoten Loris Vergier en Loïc Bruni konden Daprela nog van de eindwinst houden en ook de Brit Reece Wilson had nog een kans, zij het vooral theoretisch. Daar bleef het bij: Wilson was onderweg 1,2 seconden sneller dan Angel Suarez Alonso, op dat moment de snelste man, maar zijn ketting schoot los en de Britse Trek-rijder kon het vergeten wat betreft de eindzege.

Met zes man te gaan was Suarez nog altijd de snelste, ietwat verrassend, en ook Luca Shaw kwam een dikke halve seconde tekort. Matt Walker zat onderweg vier duizendsten boven de tijd van Suarez, maar de Brit kreeg een lekke achterband en was gezien. Vergier leverde vervolgens onderweg wat tijd in, maar daarna ging het nog meer fout: eerst schoot hij rechtdoor, vervolgens stuiterde hij tegen een boom, gelukkig wel zonder nare gevolgen.

Troy Brosnan was de volgende en de Australiër vloog naar beneden: hij pakte een halve seconde voorsprong, leverde het weer in, maar dook vervolgens tóch 0,210 seconden onder Suarez' tijd door. Finn Iles ging eveneens sterk naar beneden en gaf slechts enkele tienden toe, tot de Canadees een boom kopte. Hij kon 'gewoon' door, maar was wel een kleine tien seconden kwijt.

Zo stond alleen Bruni nog boven en de viervoudig wereldkampioen maakte er een schitterende show van. Hij dook onder Brosnan's tijd en was aan de finish 0,421 seconden sneller: goed voor de dagwinst én de eindwinst in het World Cup-klassement.

Uitslag Vitesse - FC Twente

Vitesse heeft een flinke nederlaag geleden tegen FC Twente. In de traditionele Airborne-wedstrijd verloor Vitesse met maar liefst 1-4 van FC Twente.

Vitesse had midweeks nog gewonnen in Europa, maar keek na twee minuten al tegen een achterstand aan. Robin Pröpper zorgde voor het openingsdoelpunt. De 0-1 kwam Vitesse wat beter in de wedstrijd, maar vlak voor rust verdubbelde Ricky van Wolfswinkel tegen zijn oude ploeg voor de 0-2 vanaf elf meter.

Na rust kopte verdediger Pröpper al z'n vierde doelpunt van het seizoen binnen zorgde Michel Vlap voor de 0-4. Oussama Darfalou zorgde halverwege de tweede helft nog wel voor de eretreffer in de Airborne-wedstrijd, waarin jaarlijks stil wordt gestaan bij de Slag om Arnhem. Vlak voor tijd eindigde Vitesse nog met tien man na twee keer geel van Danilho Doekhi.

Vitesse

1 - 4

FC Twente

 62' Darfalou  

2' Pröpper  

45+1' v.Wolfswinkel (pen)
 56' Pröpper
 60' Vlap
 

 
 Gele kaart: Schubert, Bero, (Vitesse), Brama,Sadílek, Zerrouki, (FC Twente)
 Rode kaart: Doekhi (85/2xg) (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.808
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Schubert
Doekhi
Bazoer
Rasmussen (Gboho/46)
Dasa
Tronstad
Bero (Vroegh/60)
Wittek (Buitink/80)
Tannane (Cornelisse/46)
Openda
Frederiksen (Darfalou/46)
  Unnerstall
Troupée
Hilgers (Dumic/80)
Pröpper
Sadílek
Zerrouki
Brama (Smal/74)
Vlap
Rots (Cleonise/86) v.Wolfswinkel (Ugalde/73)
Limnios (Misidjan/74)

FOK! Wat een weer: kort, maar krachtig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!

Vandaag raffel ik het gewoon een keertje af? Waarom, daarom. Omdat het kan.  

Vandaag: Voor veel mensen niets mis mee.

Morgen: Is alleen de temperatuur wat lager.

Overmorgen: same story.

Buien? Momenteel met name in het noorden van Italie. Echter kwam het ook in Engeland tot onweer. 

Had ik zin in het weerbericht vandaag? Daar mogen jullie over oordelen.  

Hopelijk is mijn writersblock morgen over, anders zie ik mij genoodzaakt het weerbericht dan door iemand anders te laten doen.  

Slaapwel!  

 Volle maan in een stad (Foto: Pukeko)
Een mooie volle maan tussen wat middelbare bewolking. (Foto: Pukeko)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Uitslag Heracles Almelo - AZ

Het wil met AZ dit seizoen nog niet echt lukken dit seizoen in de Eredivisie. De Alkmaarders verloren zojuist met 2-3 bij Heracles Almelo.

AZ begon goed aan de wedstrijd en had verreweg het meeste balbezit. Tot echte kansen kwam het echter niet. In de negentiende minuut kwamen de Alkmaarders op voorsprong. Het was Gudmundsson die op aangeven van Pavlidis de 0-1 in de bovenhoek schoot. Op slag van rust moest AZ met tien man verder nadat Jordy Clasie rood kreeg nadat hij te hard inkomt op de enkel van De la Torre. Niet lang daarna zorgt debutant Sierhuis voor de gelijkmaker door van twintig meter raak te schieten.

In de 58e minuut was het Sierhuis die bijna voor de 2-1 zorgde. Der spits kopte net over het doel. AZ kreeg in de 65e minuut eindelijk weer eens een kans. Aboukhlal kon uithalen maar zijn schot ging hard in het zijnet. In de 72e minuut kwam Heracles op voorsprong. Invaller Burgzorg zorgde na een combinatie met Sierhuis voor de 2-1. Vlak voor tijd was het invaller Reijnders die de 2-2 maakte op aangeven van Midtsjö. Ver in blessuretijd was het Rai Vloet die na een vrije trap Heracles alsnog de drie punten bezorgde.

Heracles Almelo

3 - 2

AZ

 45+1' Sierhuis
 72' Burgzorg
 90+4' Vloet
   19' Gudmundsson
 89' Reijnders
 
 Gele kaart: Vloet, Quagliata, Burgzorg, (Heracles Almelo), Midtsjø, (AZ)
 Rode kaart: , Clasie (44) (AZ)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.053
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Fadiga
Rente
Knoester
Roosken (Burgzorg/46)
Kiomourtzoglou
Vloet
De La Torre (Schoofs/87)
Laursen (Basacikoglu/46)
Sierhuis (Azzaoui/75)
Amissi (Quagliata/46)
  Vindahl Jensen
Witry (Sugawara/62)
Letschert (Reijnders/87)
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Clasie
Gudmundsson (Beukema/86)
Pavlidis (Poku/69)
Karlsson (Aboukhlal/46)

Philipsen duidelijk de snelste in Eschborn-Frankfurt

Jasper Philipsen heeft de Duitse WorldTour-wedstrijd Eschborn-Frankfurt op zijn naam geschreven. De snelle Belg van Alpecin-Fenix was in de sprint te snel voor John Degekolb en Alexander Kristoff.

Een week voor het WK stond in Duitsland nog een WorldTour-wedstrijd op het programma. Traditioneel wordt de wedstrijd normaal gesproken op 1 mei verreden, maar door de coronamaatregelen kon die wedstrijd toen niet doorgaan en kreeg de Duitse wedstrijd een plekje in het najaar aangewezen. Eschborn-Frankfurt kon beschikken over een deelnemersveld met vooral veel snelle mannen aanwezig.

Vanuit de start zouden vijf renners de ruimte van het peloton krijgen en hun voorsprong liep snel op naar de zes minuten, maar in de huevelzone van de wedstrijd ging hun voorsprong hard naar beneden. Het ging snel in het peloton en meerdere renners moesten ook lossen onder meer Dylan Groenewegen. De Nederlandse sprinter zou ook niet meer bij het peloton aansluiten en kon een mooie klassering vergeten.

Andere sprinters wisten wel de huevelzone te overleven en konden ze zich gaan opmaken voor een sprint. Team BikeExchange probeerde de sprint aan te trekken voor Michael Matthews, maar in de straten van Frankfurt werd het een rommelige sprint die met overmacht werd gewonnen door de Belg Jasper Philipsen.

Ganna volgt zichzelf op als wereldkampioen tijdrijden, België op 2 en 3

Filippo Ganna heeft zichzelf opgevolgd als wereldkampioen tijdrijden. De Italiaan was in een spannend duel verwikkeld met thuisfavoriet Wout van Aert en na ruim 43 kilometer was hij zes seconden dan de Belg. Het brons ging ook naar België. Remco Evenepoel legde beslag op derde plaats. Hij was twee seconden sneller dan Kasper Asgreen.

Remco Evenepoel had lang de snelste tijd in handen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met brons. De 21-jarige Belg moest vroeg van start en klokte duidelijk de snelste tijd. Maar nadat Wout van Aert en Filippo Ganna langs het eerste tussenpunt waren gekomen werd het duidelijk dat het een duel zou gaan worden tussen Van Aert en Ganna.

Bij het eerste tussenpunt was Van Aert nog sneller dan Ganna, maar aan het tweede tussenpunt had de Italiaanse titelverdediger het verschil teruggebracht onder de seconde en zette dat door naar de finish. Uiteindelijk was Ganna zes seconden sneller aan de meet dan Van Aert, die opnieuw genoegen moest nemen met een tweede plaats op het WK. Evenepoel legde beslag op derde plaats, maar wel op bijna driekwart minuut van Ganna. Hij pakte net het brons voor Kasper Asgreen, die twee seconden te langzaam was voor het brons.

Jos van Emden was de beste Nederlander op een twaalfde plaats op bijna twee minuten van de winnaar.

Holocaust Namenmonument onthuld: "Dat je ziet dat ze geleefd hebben"

De namen van de 102.000 Joodse slachtoffers en 220 Roma en Sinti die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn vermoord, zijn vanaf vandaag te zien op het Holocaust Namenmonument aan het Weesperplantsoen in Amsterdam. Het gedenkteken is het levenswerk van Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité. "We brengen die mensen weer terug naar hun familie. Dat je ziet dat ze geleefd hebben." Zo meldt AT5.

De muren met namen zijn gebouwd in de vorm van vier Hebreeuwse letters לזכר, die 'in memoriam' betekenen. Bovenop de muren zijn spiegelende objecten van roestvrij staal geplaatst in de vorm van dezelfde letters. Grishaver: "De muren symboliseren het verleden, de ruimte tussen de muren geeft de verandering van tijd aan en de spiegelende objecten, waarin het heden weerkaatst wordt, geeft de toekomst aan. Het Namenmonument is er ook om van te leren. Dat we dit nooit meer willen."

Al in 2006 kwam Grishaver met het initiatief voor het Holocaust Namenmonument. Hij wilde een plek waar alle namen van de Nederlandse slachtoffers die geen eigen graf hebben, zichtbaar en tastbaar zijn voor de nabestaanden. In iedere steen is de naam, geboortedatum en leeftijd van overlijden gegraveerd. 

Grishaver is iedere keer weer geëmotioneerd als hij het ziet. "Kijk, 1 jaar, 5 jaar", leest hij hardop als hij langs de stenen met namen loopt. "Vooral al die jonge mensen die niet de kans hebben gehad om te leven. En het grootste deel van de namen die er op staan zijn van families die totaal zijn uitgeroeid. Daar is niemand meer van over."

Voor de 85-jarige Max Arpels Lezer betekent het veel dat hij straks de naam van zijn moeder Flora Arpels en die van zijn grootouders in het Namenmonument kan zien. Ze werden in Auschwitz en Sobibor vermoord door de nazi's.

Max werd op zesjarige leeftijd naar een onderduikadres gebracht in Friesland. "Ik heb mijn moeder nooit meer gezien. Maar ze komt wat dichterbij als ik haar steen straks kan aanraken, met haar naam, haar geboortedatum en leeftijd van overlijden. Dat is heel belangrijk voor mij. De herinnering aan mijn moeder is namelijk hier."

Aan het realiseren van het monument ging een lange strijd vooraf. Het eerste ontwerp van Daniel Libeskind voor een monument in het Wertheimpark stuitte op grote bezwaren van buurtbewoners. Ze vonden het veel te groot voor het park. Maar ook de nieuwe locatie, het Weesperplantsoen, leidde tot protest uit de buurt. De noodzakelijke kap van 25 bomen, de angst voor teveel toeristen en onveilige donkere hoeken, waren de inzet van meerdere rechtszaken die een aantal omwonenden aanspanden. Op 9 juli 2019 kreeg Grishaver eindelijk groen licht en kon de bouw beginnen.

Spinnentelling: gemiddeld 13 kruisspinnen per Nederlandse tuin

De bekende kruisspin is de 'winnaar' van de Spinnentelling 2021, gevolgd door de grote trilspin en de gewone huisspin. Er zijn gemiddeld per tuin meer kruisspinnen geteld dan in de afgelopen droge zomers. Zo concludeert het EIS Kenniscentrum Insecten na de negende telling die vorig weekend werd uitgevoerd.

De kruisspin is in tegenstelling tot veel andere spinnen geen schuwe soort, maar eentje die vaak midden in het web zit en moeilijk over het hoofd is te zien. De vrouwelijke kruisspin wordt ook relatief groot, tot zo'n 17 millimeter. De naam is te danken aan de op een kruis gelijkend patroon op het achterlijf dat bestaat uit een groepje lichtere tot witte vlekjes die afsteken tegen de donkerbruine tot gele achtergrondkleur. De kruisspin is in Europa een van de meer algemene soorten en de spin komt ook in België en Nederland voor. Omdat de kruisspin in beschaduwde, van de wind afgeschermde hogere planten leeft duikt de spin vaak op in tuinen en hierdoor is het een van de bekendste Europese spinnen. De spin wordt in Nederland daarom soms tuinspin genoemd.

De grote trilspin komt wereldwijd voor en is waarschijnlijk een van de meest voorkomende spinnen in huizen in België en Nederland. De grote trilspin is de typesoort van het geslacht Pholcus. Hij wordt vaak aangetroffen in gebouwen of kelders en stille gangen, waar hij op de loer ligt op een prooi met zijn buik in zijn web. De mannetjes worden 7 tot 10 mm groot (poten niet inbegrepen) en de vrouwtjes 8 tot 10 mm. Vanwege zijn tot vijf centimeter lange poten wordt hij, net als andere trilspinnen, vaak verward met de hooiwagens. Meestal zit de grote trilspin aan de randen van het plafond waar zij een onregelmatig web maakt van een paar draden. Wanneer een insect of een andere spin verstrikt raakt in het web gooit de trilspin nieuwe draden over haar prooi en snoert deze vervolgens in. Dankzij haar lange poten kan zij dit vanaf een afstand doen. 

De grijze huisspin behoort tot de familie trechterspinnen en is nauw verwant aan de veldtrechterspin. Hoewel de beet van de huisspin pijnlijk kan zijn, zijn de dieren zelden agressief. Het vrouwtje van de huisspin bereikt een lichaamslengte van ongeveer 7-11 mm, het mannetje 6–9 mm (exclusief poten).[2] Het mannetje heeft een relatief langwerpiger achterlijf en langere poten. De afstand tussen de pootuiteinden kan tot 2,5 cm bedragen. De huisspin is makkelijk te verwarren met de veldtrechterspin, aangezien beide soorten een zigzagpatroon op het achterlijf kunnen hebben. De huisspin is over het algemeen echter kleiner, donkerder bruin gekleurd, met een cirkelpatroon op het achterlijf en gestreepte poten. De mens komt relatief vaak in aanraking met huisspinnen en zal uit angst geneigd zijn de spin te doden. De spin is echter ongevaarlijk.

Winnaar spinnentelling 2021: de kruisspin ( Pixabay)
Winnaar spinnentelling 2021: de kruisspin ( Pixabay)

Suzuki wint 24-uursrace Bol d'Or na dominant optreden

Nadat het vorig jaar vanwege de COVID-19-pandemie niet door kon gaan, is dit weekeinde de 84e editie van de Bol d'Or verreden, de meest prestigieuze 24-uursrace in de motorsport. Op het circuit van Paul Ricard was het enige tijd nat, maar in tegenstelling tot 2019 - toen er vrijwel de hele nacht niet gereden werd - kon men nu wel gewoon blijven rijden.

Zoals wel vaker in dergelijke races in de motorsport, was het aanvankelijk weer erg spannend, ook wat betreft het aantal merken voorin. De #1 SERT Suzuki, #5 TSR Honda France, #7 YART Yamaha, #11 WeBike Kawasaki, #37 BMW Motorrad en #6 ERC Ducati streden allemaal voorin mee: maar liefst zes verschillende merken in de top-6 van de race, maar zo bleef het helaas niet gaan.

De #37 BMW verloor al vroeg tijd met een technisch probleem en rond half elf 's avonds ging de garagedeur dicht: einde verhaal. Een dik half uur eerder was het doek al gevallen voor de #11 Kawasaki en ondertussen waren er ook problemen voor de #5 Honda en #6 Ducati. Die liepen forse achterstand op en rond tien voor twee 's nachts, amper één minuut na elkaar, gingen ook daar de deuren dicht.

Ondertussen reed de #7 Yamaha op kop, met de #1 Suzuki op een halve minuut, de race kabbelde zo voort...tot een paar minuten voor drie uur in de nacht. Met Marvin Fritz op de Yamaha begaf uit het niks het motorblok het: dikke rookpluimen sierden het Mistral Straight en voor YART was de race voorbij.

Vanaf dat moment reed de #1 Suzuki op kop, door het wegvallen van de concurrentie al met zeven ronden voorsprong op de naaste belagers. Van gevaar was geen sprake meer, Gregg Black, Xavier Simeon en Sylvain Guintoli brachten de Suzuki keurig naar de achttiende Bol d'Or-zege, nu één meer dan Honda. De #96 Moto Ain Yamaha werd door het wegvallen van bijna alle toppers tweede op negentien ronden, voor de #24 BMRT Kawasaki in de Superstockklasse.

Er was ook wat Nederlands succes: Wayne Tessels werd op de #41 RAC41-Chromeburner Honda zeer knap vierde in de eindstand en tweede in de Superstockklasse. De #8 Bolliger Kawasaki van Nigel Walraven stond na 3,5 uur in de pitbox en kwam er niet meer uit.

Remkes : 'Ontslag van Kaag en Bijleveld heeft veel politieke pijn veroorzaakt'

De motie van afkeur met de daarop volgende ontslagen van de ministers Sigrid Kaag (D66) en Ank Bijleveld (CDA) hebben veel ‘politieke pijn veroorzaakt’ die de formatiegesprekken dit weekend hebben ‘gecompliceerd’. Een nieuw kabinet lijkt voorlopig nog niet in zicht bleek na het weekendje hei waar Kaag, Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) verder praatten met Johan Remkes. Volgende week maandag gaan de gesprekken verder. Zo meldt het AD.

"We zijn nog niet uitgesproken met elkaar”. Maar, zo zei Remkes eveneens: "We zijn er nog niet uit of deze partijen met elkaar verder willen”. 

Het CDA voelde zich gepiepeld door de ChristenUnie, omdat die de motie van afkeuring steunde tegen het kabinet, Kaag en vooral: Bijleveld. Die voelde zich vervolgens ook weer gepakt door D66, omdat Kaag vooraf niet aan haar had laten weten dat ze zou aftreden. Dat vertelde ze alleen aan Rutte. Bijleveld zag zich daardoor een dag later alsnog gedwongen ook haar ontslag in te dienen. Meer hierover bij AD Politiek.

Door Prinsjesdag en de daarop volgende debatten ligt de formatie weer een week stil.

Nederland blijft in Wereldgroep Davis Cup na dubbelzege op Uruguay

Het Nederlands Davis Cup-team heeft de confrontatie met Uruguay gewonnen met 3-0. Na de overwinningen van Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor op de eerste dag wonnen Matwé Middelkoop en Wesley Koolhof het dubbelspel van Martín Cuevas en Ignacio Carou in twee sets. Het werd 6-2 en 6-1.

Nederland blijft in de Wereldgroep en doet volgend jaar mee aan het kwalificatietoernooi voor de Davis Cup Finals.  De 32-jarige Koolhof en de zes jaar oudere Middelkoop hadden in Montevideo geen kind aan Ignacio Carou en Martín Cuevas. De dubbelspecialisten sloegen in de vierde game van de eerste set al de beslissende break en trokken het eerste bedrijf met 6-2 over de streep, waarna het verzet van de de Uruguayanen in de tweede set gebroken was: 6-1.

In het voorjaar van 2022 zien we Oranje terug in de Davis Cup Qualifiers. De winnaars van de Qualifiers bereiken de Davis Cup Finals, eind 2022.

Spanje: 'Moge de lelijkste tomaat winnen!'

De unieke culturele vieringen in Spanje, zoals de La Tomatina, de stierenrennen in Pamplona en het wijngevecht, hebben vaak de aandacht getrokken van mensen over de hele wereld. Nu houdt het land een wedstrijd 'de lelijkste tomaat'.

Boeren in Spanje strijden in deze ongewone wedstrijd om de prijs voor de "lelijkste tomaat". Een video van het festival, die viraal is gegaan op sociale media, toont de deelnemers die de "lelijke" tomaat van de variëteit Marmande inzenden.

Uitslag PSV - Feyenoord

PSV heeft een gevoelige nederlaag geleden in de topper tegen Feyenoord. De Eindhovenaren verloren met 0-4 van de Rotterdammers die van de zevende plaats stijgen met wel een wedstrijd minder gespeeld. PSV staat na dit weekend tweede achter Ajax dat gisteren Cambuur versloeg en de nieuwe koploper in de Eredivisie is.

Pas na een kwartier spelen begon de wedstrijd echt te beginnen. Na een combinatie met Götze was het Gakpo die net naast het doel schoot. PSV speelde ietwat slordig waardoor er geen kansen konden worden gecreëerd terwijl ze Feyenoord even vast rond het eigen strafschopgebied zette. Op slag van rust was het Feyenoord dat op voorsprong kwam. Het was aanvoerder Toornstra die met een volley vanaf de rand van het strafschopgebied de 0-1 scoorde.

In de tweede helft kwam het eerste gevaar vanaf de kant van PSV. Ze komen er met vier man uit maar de voorzet van Teze is een eenvoudige prooi voor Bijlow. Ondanks dat PSV met drie wissels het veld op kwam, bleef ook hun spel in de tweede helft slordig. Ze zochten wel de aanval, maar konden geen opening vinden. In de 71e minuut zorgde dat slordige spel voor de 0-2 voor Feyenoord. Linssen kon vrij voor doelman Drommel komen en de invaller schoof de 0-2 binnen.

Feyenoord probeerde er alles aan te doen om PSV uit hun spel te halen, en in die opzet slaagde ze. De irritatie groeide bij de thuisploeg die het meeste balbezit hadden, maar nog geen kansen wisten te creëren. Tot overmaat van ramp voor de Eindhovenaren maakte Toornstra in de 85e minuut zijn tweede van de middag en werd het 0-3. Toornstra kreeg de bal van invaller Dessers en schoof hem in de verre hoek. Het werd nog erger want in de blessuretijd zorgde invaller Dessers voor de 0-4 eindstand.

PSV

0 - 4

Feyenoord

     45+1' Toornstra
 71' Linssen
 85' Toornstra
 90+2' Dessers
 
 Gele kaart: Ramalho, Götze, (PSV), Senesi, Kökçü, (Feyenoord)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 24.356
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Teze
Ramalho
Obispo
Max
Pröpper (Thomas/46)
Götze (Doan/46)
Boscagli
Bruma (Madueke/72)
Zahavi (Vertessen/46)
Gakpo (Carlos Vinícius/ 61)
  Bijlow
Pedersen (Hendriks/ 83)
Trauner
Senesi (Geertruida/78)
Malacia
Toornstra
Aursnes
Til (Linssen/ 69)
Kökçü
Jahanbakhsh (Dessers/83)
Sinisterra

SpaceX: ruimtetoeristen weer veilig terug na drie dagen in de ruimte

Het was niet de eerste commerciële passagiersvlucht naar de ruimte, maar wel degene die het langste duurde en het verste ging. Drie dagen lang cirkelden vier ruimtetoeristen rond de aarde in de SpaceX-capsule "Crew Dragon". Na terugkomst doen ze verslag van een "te gekke reis".

De eerste ruimtetoeristen van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX zijn weer veilig geland op aarde. De ruimtecapsule "Crew Dragon" landde kort na 19.00 uur lokale tijd (1:00 uur Midden-Europese zomertijd) in de Atlantische Oceaan voor de kust van Florida, zoals te zien was op een live video-uitzending. De vier Amerikaanse passagiers brachten drie dagen in de ruimte door zonder gezelschap van professionele astronauten.

Een SpaceX-boot begaf zich naar de drijvende ruimtecapsule, waarna de ruimtetoeristen per helikopter naar het Kennedy Space Center werden gevlogen. Daar vandaan ging de 'bemanning' donderdagochtend de ruimte in. De ruimtecapsule heeft grotendeels 'op de automatische piloot' gevlogen en bleef drie dagen in een baan om de aarde.

"Het was een geweldige reis voor ons allemaal, maar het begint nu pas echt", zei miljardair Jared Isaacman kort na de landing. Naast Isaacman, die de vlucht had gecharterd, waren er drie andere medereizigers in een wedstrijd geselecteerd.

Bezos en Branson waren slechts enkele minuten in de ruimte
Hayley Arceneaux, 29, ex-jeugdkankerpatiënt werd de jongste Amerikaanse vrouw die in een baan om de aarde vloog. Chris Sembroski, 42, is een veteraan van de Amerikaanse luchtmacht en Sian Proctor, 51, is een geowetenschapper die in 2009 bijna werd geselecteerd als NASA-astronaut.

In juli vlogen de Britse miljardair Richard Branson en Amazon-oprichter Jeff Bezos de ruimte in met hun private ruimtevaartbedrijven Virgin Galactic en Blue Orgin. Het Amerikaanse bedrijf SpaceX van Tesla-oprichter Elon Musk heeft namens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA al tien astronauten naar het ISS-ruimtestation gebracht, maar had niet eerder ruimtetoeristen vervoerd. De huidige missie "Inspiration4" ging veel verder dan de vluchten van Virgin Galactic en Blue Orgin, waarbij de passagiers slechts enkele minuten op de Karmanlijn (de grens tussen dampkring en de ruimte) aanwezig waren.

COVID-19: 1.694 positief getesten en 3 doden, totaal 1.984.915 en 18.114

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.694 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.984.915 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 32 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 364 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 8 patiënten opgenomen, er liggen nu 195 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.114 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Bagnaia schenkt Ducati MotoGP-winst in Misano, Bastianini stunt met podium

De Grand Prix van San Marino in de MotoGP heeft zondag een fraaie strijd opgeleverd. We kregen een nieuwe podiumklant te zien en ook de wereldtitelstrijd is nog verre van beslist: de nummers twee en één in het klassement duelleerden om de winst.

Met Ducati-teamgenoten Francesco Bagnaia en Jack Miller voorop en ook WK-leider Fabio Quartararo met zijn Yamaha op de eerste rij sprongen de lichten uit en konden we op weg. Bagnaia kende een wereldstart, Miller nam positie in op plek twee en hield Quartararo achter zich, gevolgd door Marc Marquez, Jorge Martin, Aleix én Pol Espargaro, Alex Rins, Enea Bastianini en Joan Mir.

Martin ging in de derde ronde tegen het asfalt, terwijl Bagnaia en Miller zich voorin los begonnen rijden van Quartararo. Aleix Espargaro had wel een lekker tempo te pakken op de Aprilia en hield de Honda's van Marquez en broer Pol Espargaro achter zich. Dat tempo zakte weer wat in en rookie Bastianini, Moto2-wereldkampioen van vorig jaar, vond het tempo op indrukwekkende wijze: hij reed zich in no-time naar de vierde plek, op een paar tellen van de drie koplopers.

Quartararo begon ook op dreef te komen en halverwege de race drukte hij zijn machine langs die van Miller naar plek twee, waardoor hij eventueel de jacht kon openen op de ontsnapte Bagnaia. Op zijn twee jaar oude Ducati reed Bastianini wonderbaarlijk goed, de rookie pakte zelfs het ronderecord en dwong de achter hem rijdende Rins in de fout: de Suzuki-coureur probeerde Bastianini bij te houden, maar ging onderuit.

Bastianini verbeterde het ronderecord zelfs drie ronden op rij en sloot aan bij Miller, die er in no-time aan moest geloven. Voorin leek Bagnaia het wat moeilijk te krijgen, Quartararo kwam alsmaar dichter in de buurt. Met twee ronden te gaan had de Fransman het gat gedicht, de strijd om de winst kon mogelijk weer geopend worden. Dat gebeurde echter toch niet echt: Bagnaia hield vol en pakte de winst, voor Quartararo.

De derde plek ging naar de uitzinnige Bastianini, wiens Avintia-team ook voor het eerst ooit een MotoGP-podium pakte. Marquez knokte zich nog naar plek vier, voor Mir, Miller en de gebroeders Espargaro - Pol op zeven, Aleix op acht.

Uitslag Go Ahead Eagles - PEC Zwolle

Go Ahead Eagles heeft de 104e editie van de IJsselderby. In Deventer won de ploeg van Kees van Wonderen het thuisduel met 1-0 van PEC Zwolle.

In de eerste helft was Go Ahead Eagles duidelijk de betere ploeg en kreeg ook kansen om de score te openen, maar steeds konden ze de PEC Zwolle-doelman niet passeren. De eerste helft werd tot tweemaal stilgelegd vanwege het publiek. Nadat aanhangers van Go Ahead Eagles vuurwerk richting de PEC-fans hadden gegooid, reageerden de Zwollenaren door stoeltjes op het veld te gooien. Bij de tweede keer werd het stilgelegd vanwege rookontwikkeling.

Na rust beet Zwolle zich wat meer van zich af en leek een droomstart te hebben in de tweede helft. Kevin Blom legde de bal op de stip vanwege hands, maar op aanraden van de VAR werd die beslissing teruggedraaid. De tweede helft was wat meer in evenwicht en leek beide ploegen genoegen te nemen met een gelijkspel, maar daar dacht invaller Giannis-Fivos Botos anders over en zette de 1-0 op het scorebord.

PEC probeerde een nieuwe nederlaag te voorkomen, maar slaagde daar niet in en kwam opnieuw niet tot scoren. Na vijf wedstrijd staat de ploeg van Art Langeler op nul punten met nul doelpunten.

Go Ahead Eagles

1 - 0

PEC Zwolle

 77' Botos    
 
 Gele kaart: Kuipers, (Go Ahead Eagles), Mbinga,Kersten, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: -
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Deijl
Nauber
Kramer
Kuipers
Lucassen
P.Rommens (Botos/53)
Brouwers
Berden (Cordoba/ 53)
Heil (Oratmangoen/52)
Cardona (Lidberg/72)
  Lamprou
v.Polen
Kersten
Voet
Nakayama
Paal (Redan/46)
v.d.Belt (Reijnders/82)
Mbinga (Huiberts/46)
Strieder (Koolwijk/82)
Landu
Tedic (Kastaneer/74)

Het nutteloze feitje van de dag: Familie in de kleding

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal de Wibra wel, al was het alleen al omdat half Nederland er hun Dasty haalt. Maar wist je de naam van de winkelketen verwijst naar de mensen die aan de basis stonden van het bedrijf? Wibra werd in 1956 opgericht, toen Johannes Wierdsma het winkeltje in Epe overnam van zijn schoonouders, de familie Braam. De Wibra was de eerste textielsupermarkt in Nederland.

Het nutteloze feitje van de dag: Familie in de kleding (WikiCommons/gfdl)
Het nutteloze feitje van de dag: Familie in de kleding (WikiCommons/gfdl)

Moto2-coureur Fernandez zet superdebuut voort met zesde zege

De Grand Prix van San Marino in de Moto2 heeft laten zien dat de titelstrijd in de klasse onder de MotoGP nog niet beslist is. Op het Misano World Circuit Marco Simoncelli werd tot in de laatste bocht nog gestreden door de twee voornaamste titelkandidaten.

We begonnen aan de race met Raul Fernandez op poleposition, Sam Lowes naast hem en Augusto Fernandez ook nog op de eerste rij - WK-leider Remy Gardner stond achter Fernandez op plek vier. Lowes pakte de leiding bij de start, Raul Fernandez volgde met Aron Canet, Marco Bezzecchi, Xavi Vierge, Gardner en dan pas Augusto Fernandez achter zich.

Lowes, Canet en Raul Fernandez leken aanvankelijk het sterkst, hoewel ze in de eerste negen ronden nog niet echt weg konden rijden. Gardner voegde zich bij die drie en als kwartet hadden ze halverwege de race wel een gat van een kleine twee seconden naar Bezzecchi, Vierge en Augusto Fernandez.

Met vijf ronden te gaan reed Raul Fernandez voorop, met Canet in het wiel en een op de tanden bijtende Gardner nog op de derde plek - Lowes haakte voorzichtig af. Gardner ging voorbij Canet en zo reden de in het WK dominante Ajo KTM-coureurs weer op één en twee. Fernandez hield vol en het debuterende fenomeen pakte weer een zege, voor Gardner en Canet. Bo Bendsneyder reed ook mee en eindigde helemaal achterin het veld.

Ruim 11.000 boetes voor niet dragen mondkapje (en 5600 incidenten met boze reizigers)

Sinds de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zijn 11.600 boetes uitgedeeld voor het niet dragen ervan. De plicht ging in op 1 juni vorig jaar en blijft ondanks versoepelingen op 25 september nog altijd gelden.

Dat blijkt volgens de NOS uit documenten die het heeft gekregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Sinds de invoering van de mondkapjesplicht zijn ook bijna 5600 incidenten met boze reizigers gemeld. Het gaat bijvoorbeeld om scheldende of spugende passagiers. Meer hierover bij DvhN.

VS willen migranten uit Haïti sneller het land uitzetten

De Verenigde Staten willen migranten, die momenteel in groten getale over de zuidgrens van het land komen, sneller het land uitzetten.

Het Department of Homeland Security in Washington zei dat het 400 extra agenten naar de Texaanse stad Del Rio aan de grens met Mexico zal sturen. Daarnaast wordt het aantal deportatievluchten de komende dagen opgevoerd. Meer dan 10.000 mensen houden momenteel stand in Del Rio. De meesten van hen zijn afkomstig uit Haïti.

De Amerikaanse president Biden herhaalde dat de grenzen van het land niet open zijn en dat mensen de gevaarlijke reis niet eens mogen ondernemen. Vanwege gezondheidsvoorschriften die aan het begin van de coronapandemie zijn uitgevaardigd, accepteren de grenswachten in de meeste gevallen geen aanvragen voor een verblijfsrecht meer.

Zie ook: VS: 10.000 migranten wachten bij de grens tussen Mexico en Texas

Foggia pakt vierde Moto3-zege van het jaar

Op het World Circuit Marco Simoncelli in Misano is zondag de Grand Prix van San Marino in de Moto3 verreden. Dat werd een atypische race voor de jongelingen, maar niet minder interessant.

We gingen racen met Romano Fenati, Dennis Foggia en Niccolo Antonelli op de eerste startrij en die drie namen bij de start ook gelijk de eerste posities in beslag. Andrea Migno volgde met ook Jaume Masia, Xavier Artigas, Sergio Garcia, Darryn Binder en WK-leider Pedro Acosta in het kielzog.

Fenati sloeg snel een klein gaatje en breidde dat heel langzaam wat uit, terwijl zes man de achtervolgende groep vormden: Foggia, Migno, Binder, Garcia, Masia en Antonelli. Voor Fenati was er geen vuiltje aan de lucht en hij was prima op weg naar de winst, tot hij het zelf door het putje spoelde: negen ronden voor het einde schoof hij de grindbak in.

De groep achtervolgers werd zo ineens de kopgroep, waarbij Foggia langzaam weg begon te rijden en Binder af moest haken. Antonelli en Migno leidden de achtervolging op Foggia, Garcia en Masia probeerden bij dat duo te blijven. Foggia's vierde overwinning van het jaar kwam niet in gevaar, Antonelli en Migno completeerden het podium en Acosta werd nog zevende.

Man (36) nog altijd spoorloos nadat hij wagen in de prak reed bij Zeewolde

De automobilist die gistermorgen bij Zeewolde in een ongeval terechtkwam, is nog altijd spoorloos. De politie laat weten dat de identiteit van de man inmiddels is achterhaald. De bestuurder sloeg op de kruising van de Gooiseweg en het Nijkerkerpad meermaals over de kop. Zo meldt de Stentor.

Het is nog onduidelijk hoe het eenzijdige ongeval heeft kunnen gebeuren. De automobilist kwam uit de richting van Almere en raakte op de Gooiseweg de berm. Hierbij vloog de auto meerdere keren over de kop. De auto raakte fors beschadigd en moest worden weggesleept.

Frankrijk: Australië en VS "liegen" over geannuleerd onderzeërs contract

Frankrijk heeft zaterdag Australië en de Verenigde Staten ervan beschuldigd te liegen over een verbroken Australisch contract om Franse onderzeeërs te kopen, en waarschuwde voor een ernstige crisis tussen de bondgenoten.

Het besluit van Australië om de deal voor de Franse onderzeeërs te verbreken ten voordele van Amerikaanse nucleair aangedreven onderzeeboten leidde tot verontwaardiging in Parijs, waarbij president Emmanuel Macron de Franse ambassadeurs in Canberra en Washington direct terugriep.

De ruzie heeft geleid tot een diepe kloof in Amerika's oudste alliantie en heeft de hoop op een post-Donald Trump renaissance in de betrekkingen tussen Parijs en Washington onder president Joe Biden de bodem ingeslagen.

In een toespraak voor France 2 wekte minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian niet de indruk dat Parijs bereid was de crisis te laten bedaren, waarbij hij ondiplomatieke woorden gebruikte over Australië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, dat ook deel uitmaakt van het driepartijen-veiligheidspact.

"Er is gelogen, met een dubbele agenda gesproken, het vertrouwen is ernstig geschonden en er is sprake van minachting", zei Le Drian. "Dit kan zo niet". Hij beschreef het voor het eerst in de geschiedenis terugtrekken van de ambassadeurs als een "zeer symbolische" daad die bedoeld was "om te laten zien hoe ongelukkig we zijn en dat er een ernstige crisis tussen ons is".

Maar Australië heeft de Franse beschuldigingen van verraad van de hand gewezen, waarbij minister van Defensie Peter Dutton volhield dat Canberra "open en eerlijk" was geweest tegenover Parijs over zijn zorgen over de deal. Op zondag zei de Australische minister van Financiën Simon Birmingham dat zijn land de Franse regering had ingelicht "bij de eerste gelegenheid die zich voordeed, voordat het bekend werd".

Hij zei tegen de nationale omroep ABC dat het "altijd een moeilijke beslissing" zou zijn om de Franse deal te annuleren. "We onderschatten niet hoe belangrijk het nu is... om ervoor te zorgen dat we die sterke banden met de Franse regering en onze tegenhangers tot ver in de toekomst kunnen herstellen", voegde hij eraan toe. "Want hun voortdurende betrokkenheid in deze regio is belangrijk".

'Het derde wiel'
Le Drian gaf ook een venijnig antwoord op een vraag over waarom Frankrijk zijn ambassadeur in Groot-Brittannië niet had teruggeroepen, dat ook deel uitmaakte van het veiligheidspact dat tot de breuk leidde.

"We hebben onze ambassadeurs in (Canberra en Washington) teruggeroepen om de situatie opnieuw te evalueren. Met Groot-Brittannië is dat niet nodig. We kennen hun voortdurende opportunisme. Het is dus niet nodig om onze ambassadeur terug te halen om uitleg te geven", zei hij.

Over de rol van Londen in het pact onder premier Boris Johnson, voegde hij er spottend aan toe: "Groot-Brittannië is in dit hele gebeuren een beetje het derde wiel aan de wagen."

De NAVO zou rekening moeten houden met wat er is gebeurd als ze volgend jaar tijdens een top in Madrid de strategie heroverweegt. Frankrijk zal nu prioriteit geven aan de ontwikkeling van een EU-veiligheidsstrategie wanneer het begin 2022 het voorzitterschap van het blok op zich neemt, zei hij.

Admiraal Rob Bauer, voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, bagatelliseerde eerder de gevaren en zei dat het niet waarschijnlijk was dat het veiligheidspact gevolgen zou hebben voor de "militaire samenwerking" binnen het bondgenootschap.

Onze meningsverschillen bijleggen
Biden kondigde woensdag het nieuwe defensiepact aan tussen Australië, de VS en Groot-Brittannië aan, in een pact dat in het algemeen wordt gezien als een middel tegen de opkomst van China.

De Amerikaanse technologie op het gebied van kernonderzeeërs wordt overgebracht naar Australië, evenals cyberdefensie, toegepaste kunstmatige intelligentie en onderzeese capaciteiten.

De stap maakte Frankrijk woedend, dat een contract verloor om conventionele onderzeeërs aan Australië te leveren dat 31 miljard euro waard was toen het in 2016 werd ondertekend. Le Drian beschreef het als een "messteek in de rug" en zei dat het gedrag van de regering-Biden vergelijkbaar was met dat van Trump, wiens plotselinge veranderingen in beleid Europese bondgenoten al lang ergeren.

Woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte zaterdag de "onwrikbare" toewijding van de VS aan de alliantie met Frankrijk.

"We hopen onze discussie over deze kwestie de komende dagen op hoog niveau voort te zetten, ook tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volgende week", zei hij, verwijzend naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die zowel Le Drian als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zullen bijwonen.

Australië heeft ook de woede van de Chinezen over het besluit om de kernonderzeeërs aan te schaffen van zich afgeschud, en heeft gezworen de rechtsstaat te verdedigen in het luchtruim en de wateren waar Peking hevig omstreden aanspraken heeft gemaakt.

Peking beschreef de nieuwe alliantie als een "uiterst onverantwoordelijke" bedreiging voor de regionale stabiliteit, trok de Australische inzet voor nucleaire non-proliferatie in twijfel en waarschuwde de westerse bondgenoten dat zij het risico liepen "zichzelf in de voet te schieten".

Oud-wielrenner Sørensen (37) verongelukt

Chris Anker Sørensen is gisteren om het leven gekomen bij een ongeval in Zeebrugge. De Deense oud-wielrenner was in België om co-commentaar te geven bij het WK wielrennen dat vandaag van start gaat. Sørensen is 37 jaar geworden.

Sørensen was elf jaar prof en zette in 2018 een punt achter zijn loopbaan. Hij kwam onder meer uit voor CSC, Saxo Bank en Tinkoff. Hij won onder meer etappes in de Dauphiné (2008) en de Giro (2010) en in 2015 werd hij Deens kampioen. 

Van der Mark 5e in natte World Superbikes-race, Bassani stunt met podium

Op het circuit van Barcelona is motorcoureur Michael van der Mark uitstekend begonnen aan het weekeinde in de World Superbikes. De Nederlandse BMW-coureur finishte als vijfde in race één, zondag volgen nog de superpolerace (11.00 uur) en race twee (15.15 uur).

De poleposition was eindelijk weer eens voor good old Tom Sykes op zijn BMW, met titelfavorieten Toprak Razgatlioglu (Yamaha) en Jonathan Rea (Kawasaki) naast zich op de eerste rij - Michael van der Mark vertrok als negende, Garrett Gerloff ging op weg naar de grid onderuit en startte überhaupt niet.

Sykes kende een dramatische start en viel ruim tien posities terug, Razgatlioglu pakte de leiding, voor Rea, Michael Ruben Rinaldi, Andrea Locatelli en de verrassend sterke Axel Bassani. Rea pakte de eerste plek snel over, terwijl Bassani de race van zijn leven reed en al snel plek twee aan kon vallen. Rinaldi volgde op kleine afstand, met Van der Mark op zijn achterwiel.

Bassani wist Razgatlioglu zowaar te passeren, terwijl Van der Mark in de strijd om plek vier voorlopig afrekende met Rinaldi en Alex Lowes. Razgatlioglu pakte zijn plek halverwege weer terug en door al het duelleren kon Van der Mark aansluiten. Het gat met Rea werd ook steeds kleiner en met negen ronden te gaan zette Razgatlioglu zijn Yamaha langs de leidende Kawasaki.

Rea had het wat lastig en Bassani profiteerde door plek twee over te nemen, maar voor hem ging het fout: Razgatlioglu's Yamaha gaf ineens de geest en de Turk was klaar. Van der Mark begon met aanvallen op Rea, maar kreeg juist Rinaldi langs zich heen, waarna de Ducati-coureur in no-time ook Rea te grazen nam.

Ondertussen was het niet Bassani, Rinaldi, Rea of Van der Mark die het beste tempo had, maar Scott Redding: op de Ducati kwam de Brit overal langs en met ruim twee ronden te gaan verdrong hij Bassani van de eerste plek. Redding reed indrukwekkend rap weg en pakte de overwinning, voor Bassani, die zijn eerste WK-podium ooit pakte - in het WK Supersport was het nooit gelukt. Rinaldi completeerde het podium, voor Rea en Van der Mark.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.