Ook Nederland opent aanval op contante betalingen in strijd tegen witwassen

Er moet een grens komen van 5000 euro bij contante betalingen in Europa. Dat is nodig om witwassen van crimineel geld aan te pakken. Dat voorstel doet demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra, samen met collega’s uit Spanje, Italië, Frankrijk en België in een brief aan de Tweede Kamer. Zo meldt het AD.

De landen zijn van mening dat de aanpak van witwassen nu tekortschiet omdat elk land zijn eigen regels heeft. Criminelen zoeken daarom nu het land op met de slapste maatregelen om geld wit te wassen. Enkele landen in de EU hebben al strenge regels, zoals een plafond van 3000 euro of, nog lager, 1000 euro voor cash transacties. En weer andere landen kennen helemaal geen begrenzingen op de hoogte van contante betalingen. En dan loont het criminelen om te shoppen. Zo worden bijvoorbeeld dure luxe auto's betaald in landen waar geen grens op contante betalingen zit.

Hoekstra wil tevens het 500 eurobiljet uit de roulatie hebben, dit zou voornamelijk gebruikt worden door terroristen en criminelen. In 2016 is al besloten dat er geen nieuwe biljetten van 500 euro worden bijgedrukt, maar er zijn nog zo'n 400 miljoen 500 eurobiljetten in roulatie. Het duurt volgens Hoekstra te lang voordat dit biljet van de markt is verdwenen.

Cashban ( Foto-Pixabay)
Cashban ( Foto-Pixabay)