Remkes : 'Ontslag van Kaag en Bijleveld heeft veel politieke pijn veroorzaakt'

De motie van afkeur met de daarop volgende ontslagen van de ministers Sigrid Kaag (D66) en Ank Bijleveld (CDA) hebben veel ‘politieke pijn veroorzaakt’ die de formatiegesprekken dit weekend hebben ‘gecompliceerd’. Een nieuw kabinet lijkt voorlopig nog niet in zicht bleek na het weekendje hei waar Kaag, Mark Rutte (VVD) en Wopke Hoekstra (CDA) verder praatten met Johan Remkes. Volgende week maandag gaan de gesprekken verder. Zo meldt het AD.

"We zijn nog niet uitgesproken met elkaar”. Maar, zo zei Remkes eveneens: "We zijn er nog niet uit of deze partijen met elkaar verder willen”. 

Het CDA voelde zich gepiepeld door de ChristenUnie, omdat die de motie van afkeuring steunde tegen het kabinet, Kaag en vooral: Bijleveld. Die voelde zich vervolgens ook weer gepakt door D66, omdat Kaag vooraf niet aan haar had laten weten dat ze zou aftreden. Dat vertelde ze alleen aan Rutte. Bijleveld zag zich daardoor een dag later alsnog gedwongen ook haar ontslag in te dienen. Meer hierover bij AD Politiek.

Door Prinsjesdag en de daarop volgende debatten ligt de formatie weer een week stil.