FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 augustus 2021

Downhilllegende Minnaar raast naar vierde wereldtitel

We werpen nog even een blik op de zondag, want in het Italiaanse Val di Sole werd het wereldkampioenschap mountainbiken afgesloten met de downhills. Dat leverde mooie strijd op, vooral bij de mannen was het razendspannend.

De Britse oud-wereldkampioen Danny Hart liet een sterke run zien en noteerde de snelste tijd, maar Benoit Coulanges uit Frankrijk maakte een paar foutjes minder en dook er maar liefst anderhalve seconde onderdoor. Diens landgenoot Loris Vergier kwam een kleine seconde tekort, Troy Brosnan uit Australië finishte op twee tienden van Coulanges.

Met drie mannen te gaan stond Greg Minnaar klaar. De Zuid-Afrikaan is een ware legende, doet al sinds de jaren negentig mee in de wereldtop en werd in 2003, 2012 en 2013 wereldkampioen. Hij ging geweldig naar beneden, maakte nagenoeg geen fout en veroverde zijn vierde wereldtitel - de drie Fransen na hem haalden het niet. Zilver was voor Coulanges, brons voor Brosnan en de Nederlander Tristan Botteram werd 41e.

Bij de vrouwen ging het goud net als in 2019 naar Myriam Nicole, die haar jonge Franse teamgenote Marine Cabirou met bijna vijf seconden af wist te troeven. Uittredend wereldkampioene Camille Balanche uit Zwitserland pakte op zes seconden het brons.

Paratafeltennisster Van Zon pakt derde goud op rij, drie keer Nederlands goud op maandag

Op de Paralympische Spelen in Tokyo heeft Nederland maandag nog eens drie gouden medailles binnen kunnen halen in drie verschillende sporten. Met tien keer goud, acht keer zilver en zes keer brons staat Nederland nu op plek tien in de medaillespiegel.

Tafeltennis - Vrouwen finale klasse 7
De met een beenlengteverschil geboren Kelly van Zon won in Londen en in Rio al paralympisch goud in haar klasse en daar kwam inderdaad een derde opeenvolgende titel bij. In een zinderende finale rekende de Brabantse af met de Russische Viktoriia Safonova: 11-8, 3-11, 4-11, 11-5, 11-8.

Paardensport - Individuele proef vrije stijl
Dressuuramazone Sanne Voets werd geboren met een afwijking waardoor haar gewrichten en beide benen verzwakt zijn. In 2001 viel ze van een paard af en sindsdien is de beweging in haar ledematen nog verder beperkt. In Rio won ze al paralympisch goud in de individuele test vrije stijl, in Tokyo was er al goud in de reguliere kür en maandag kwam daar goud op de vrije stijl bij, wederom op haar paard Demantur.

Frank Hosmar viel in 1997 van een trap en door gebroken glas werden meerdere pezen, zenuwen en spieren in zijn rechterarm doorgesneden, waardoor zijn rechterhand niet volledig functioneert. Door de jaren heen won hij veel internationale dressuurmedailles, zoals vijf keer paralympisch brons: twee in Londen, drie in Rio. In Tokyo kwam daar zowaar zilver bij voor de 53-jarige Nederlander, die met paard Alphaville naar een mooie score van 80,240 procent reed.

Zwemmen - 200m wisselslag mannen SM11
Rogier Dorsman raakt door een ziekte al jaren steeds meer zicht kwijt en zwemt met een blinderende zwembril, zoals iedereen in de klasse. Hij won eerder goud op de 400 meter vrije slag in Tokyo en op de 200 meter wisselslag volgde titel nummer twee: met een wereldrecord zwom Dorsman maar liefst negen seconden weg, de rest van het veld zag hem niet meer terug.

Zwemmen - 200m wisselslag vrouwen SM11
De nog altijd maar 20-jarige Liesette Bruinsma won op haar 15e al dubbel paralympisch goud, zilver én twee keer brons in Rio, in Tokyo was er zilver op de 400 meter vrije slag en een vierde plek op de 50m vrij. Op de 200m wisselslag, waarop ze in Rio goud won én waarop ze de regerend wereldkampioene is, lukte het niet om een medaille te pakken: vijfde, en alle drie medaillewinnaars doken ook nog eens ruim onder haar op het WK 2019 gezwommen wereldrecord.

Zwemmen - 200m wisselslag mannen SM13
De 18-jarige Thomas van Wanrooij is al sinds zijn twaalfde een groot deel van zijn zicht kwijt en zwemt de afgelopen twee jaar steeds verder richting wereldtop. Op de 100m rugslag greep hij in Tokyo nog naast de medailles, maar op de 200m wisselslag was het raak: brons. Het goud ging in een wereldrecord naar de Wit-Rus Ilhar Boki, die na vijf keer goud in Londen en zes keer goud in Rio alweer zijn vijfde van Tokyo won.

Atletiek - 100m mannen T63
Joël de Jong verloor in 2007 als 5-jarige zijn linkerbeen vanwege botkanker en rent met een 'blade', maar heeft inmiddels een mooie atletiekloopbaan opgebouwd met onder meer drie EK-medailles. In Tokyo werd hij zesde in het verspringen, op de 100 meter moest hij na een goede start de rest voor zich laten en werd hij achtste in de finale.

Atletiek - 1500m vrouwen T54
Nikita den Boer, geboren met spina bifida en racend in een rolstoel, eindigde net als op het WK als vierde op de vijf kilometer. Op de 1500 meter, waarop ze eerder dit jaar EK-zilver won, lukte het niet: vierde in de series, ze kwam twee tienden tekort voor een plek in de finale.

Boccia - Mannen BC1
Door een gebrek aan zuurstof bij zijn geboorte kampt Daniel Perez met cerebrale parese, in het boccia behoort hij inmiddels al flink wat jaren tot de wereldtop: zilver op de Spelen in Rio en WK-brons in 2014 en 2018. In Tokyo verloor hij zijn laatste groepswedstrijd, maar hij won de eerste drie en speelt dinsdag dus in de kwartfinales.

Rolstoeltennis - Vrouwen enkelspel
Met Diede de Groot heeft Nederland de topfavoriete in huis, Aniek van Koot is zeker een van de voornaamste uitdaagsters van de veelvoudig Grand Slam-winnares. De Groot plaatste zich maandag met een simpele 6-0, 6-2 zege op de Chinese Huang Jinlian voor de kwartfinales, Van Koot rekende met 6-3, 6-0 ook overtuigend af met de Française Emmanuelle Morch.

Rolstoeltennis - Mannen enkelspel
Tom Egberink zit ook in de kwartfinales, nadat hij met 1-6, 7-6 (4), 6-3 won van de Zweed Stefan Olsson. Voor Ruben Spaargaren is het individueel klaar: hij was niet opgewassen tegen de Britse topper Alfie Hewett, die met 1-6, 6-2, 3-6 te sterk was.

Rolstoeltennis - Mannen dubbelspel
Samen met Carlos Anker kon Spaargaren in de kwartfinales niet voor een stunt zorgen: de Japanners Kunieda Shingo en Sanada Takashi waren met 6-7 (8), 3-6 te sterk. Egberink schopte het met veteraan Maikel Scheffers wel tot de halve finales, nadat ze in een 2,5 uur durende thriller afrekenden met de Argentijnen Gustavo Fernandez en Agustin Ledesma: 6-1, 3-6, 7-5.

Rolstoeltennis - Quad enkelspel mannen
Bij de quads heeft Sam Schröder zich de laatste tijd bij de wereldtop gevoegd en hij bereikte dan ook de halve finales: Heath Davidson uit Australië ging met 6-2, 6-1 onderuit. De jonge Niels Vink wist zich ook knap te plaatsen, nadat hij de Brit Andy Lapthorne - zilver in 2012 en 2016 - met 6-4, 6-1 naar huis stuurde.

Merlier sprint naar zege in waaierrit in Benelux Tour

Tim Merlier heeft de eerste rit in de Benelux Tour gewonnen. Na een 169 kilometer lange waaieretappe over Friese wegen was de Belg van Alpecin-Fenix in Dokkum de beste in de massasprint. De 28-jarige Belg is ook de eerste leider in de Belgisch/Nederlandse wedstrijd.

De Benelux Tour, de opvolger van de Eneco Tour, begon in Friesland. Er stond in de vele open wegen genoeg wind om het in waaiers te trekken en dat zou ook geburen. Het peloton brak in meerdere stukken en uiteindelijk zou de eerste waaier bestaan uit vijftig renners.

In eerste instantie was ook Remco Evenepoel mee in de eerste waaier, maar door materiaalpech moest hij afhaken in de eerste waaier en kwam uiteindelijk terecht in de tweede groep, die op een kleine minuut zou finishen van de winnaar. Ook Tom Dumoulin zou in die groep zitten.

De sprint in de eerste rit werd gewonnen door Tim Merlier. De Belgische sprinter won met duidelijk verschil voor Phil Bauhaus.

Grote crashes in NASCAR-race Daytona, playoffs in aantocht

We keren nog even terug naar het weekeinde, want in de NASCAR Cup Series werd de laatste race van het reguliere seizoen verreden. Zondag 5 september gaan de playoffs van start met de klassieke Southern 500 in Darlington, maar eerst werd volop geracet op de superspeedway van Daytona.

Vijftien van de zestien playofftickets waren al vergeven, de strijd om het laatste ticket ging tussen Tyler Reddick en diens teamgenoot Austin Dillon - tenzij een andere, nog niet geplaatste coureur de winst zou pakken. Met Denny Hamlin en William Byron voorop en Chase Elliott en Kyle Busch op rij twee ging de race van start.

Elliott, Hamlin en Busch waren de mannen die in de eerste stage de touwtjes in handen hadden en in die volgorde werd de stage dan ook afgesloten. Martin Truex en Christopher Bell kwamen vroeg in stage twee naar voren, net als onder meer Ricky Stenhouse Jr en Austin Dillon, die móest presteren om nog een titelkans over te houden.

Halverwege stage twee was het voor het eerst redelijk raak: Reddick gaf Corey LaJoie voorin een tikje, waardoor het accordeoneffect naar achteren begon te werken. Daar raakten met name Alex Bowman en Aric Almirola in de problemen, de rest leek zonder noemenswaardige schade te ontsnappen.

Met Logano en Bell voorop konden we weer door, inmiddels halverwege de 160 ronden tellende race. Logano hield de leiding vast in het restant van stage twee en dat leverde hem de stagewinst op, voor Dillon, Byron en Reddick - de strijd om het zestiende en laatste playoffticket lag nog behoorlijk open, met puntvoordeel voor Reddick.

De laatste 55 ronden van de race begonnen met Byron, Hamlin en Bubba Wallace voorop, terwijl ook Bowman ondanks zijn eerdere problemen toch weer voorin te vinden was. Ross Chastain kwam naar voren en nam een goede positie in, terwijl het eerste verschil in het laatste kwart van de race gemaakt werd: de Fords kwamen naar binnen, de Chevrolets en Toyotas nog niet.

Met een ronde of twintig te gaan volgde een caution: 'mindere goden' Garrett Smithley, Cody Ware en Joey Gase gingen de rondte in, nadat Smithley de muur raakte. Dat was een voordeel voor de Fords, want die waren allemaal al gestopt, terwijl de Toyotas en Chevrolets tijdens de caution hun stop maakten en dus voorbij werden gereden.

Het groen werd weer gezwaaid met Logano en Blaney voorop, gevolgd door DiBenedetto, de herstelde Almirola, Ryan Newman en Chris Buescher. Het ging een rondje goed, daarna knalde Truex dankzij een tikje van Stenhouse de muur in, wat een kettingreactie veroorzaakte. Playoffkandidaat Reddick liep schade op - Dillon had al batterijproblemen - en ook onder meer Chase Briscoe en Byron waren er flink bij betrokken.

De rode vlag werd gezwaaid om rustig de boel op te kunnen ruimen, met tien ronden te gaan en Logano, Blaney en Buescher voorop werd het groen een tijdje later weer van stal gehaald. Dat leverde enkele zinderende ronden op, met 350 kilometer per uur op een kluitje rijden is zenuwslopend, en vier ronden voor het einde ging het fout.

Elliott en DiBenedetto streden om de leiding, met Hamlin achter hen, en dat ging íets te scherp: de twee gingen de muur in en ontketenden een kettingreactie waarbij het halve veld betrokken was. Buescher reed tot die tijd voorin mee en kwam er perfect tussendoor, voor Blaney en nota bene LaJoie en Dillon.

Ook deze bende werd uiteraard opgeruimd en met Buescher en Blaney voorop konden we door voor twee ronden overtime. Blaney pakte de leiding en aangezien het Daytona was, ging het uiteraard nog eens flink fout: Daniel Suarez kreeg een tikje van Kurt Busch en reed daaardoor tegen de op plek twee rijdende Kevin Harvick aan, waardoor weer het halve veld naar de schroothoop won.

Blaney reed op kop en aangezien we in de laatste ronde zaten pakte hij de winst, voor Buescher. Reddick pakte ondertussen genoeg punten om de ook gecrashte Dillon uit de playoffs te houden.

Random Pics van de Dag #402

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Motoragent veroordeeld voor aanrijden fietsende tieners

De rechtbank veroordeelt een 60-jarige politieagent voor het overtreden van artikel zes van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) tijdens het uitoefenen van zijn functie. Hij krijgt hiervoor een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur.

In de ochtend van 20 november 2020 vond een verkeersongeval plaats tussen een onopvallende politiemotor en twee minderjarige fietsers op een fietspad buiten de bebouwde kom van het dorp Babberich (Gelderland).

De politieagent was bezig met een verkeerscontrole en wilde een landbouwvoertuig staande houden. Het landbouwvoertuig voerde aan de achterzijde verblindende werklampen en was voorzien van een brede ploeg.

Volgens de politieagent veroorzaakte dit voertuig gevaar voor verkeer dat het landbouwvoertuig zou willen inhalen. Vanwege de drukte op de weg besloot hij om met zijn motor tegen het verkeer in op het fietspad, een eenrichtingsweg, te gaan rijden. Op de helling naar de dijk kwam hij in aanrijding met de fietsers.

Aanmerkelijk onvoorzichtig gereden
De rechtbank oordeelt dat er voldoende noodzaak bestond om het landbouwvoertuig staande te houden. Ook zou de politieagent volgens de rechtbank in voldoende mate een afweging hebben gemaakt tussen dat doel en het door hem genomen risico, namelijk met een motor tegen het verkeer in op een fietspad rijden.

Hij mocht gebruikmaken van de vrijstelling van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990) om tegen het verkeer in op het fietspad te rijden om een landbouwvoertuig staande te houden. Maar de politieagent had nog steeds de verplichting om zo veilig mogelijk te rijden om de veiligheid van de overige verkeersdeelnemers te waarborgen.

Volgens de rechtbank heeft hij dit onvoldoende gedaan. De politieagent reed zo hard dat hij niet kon stoppen binnen een afstand waarover hij de weg kon overzien. Dit gebeurde op een fietspad dat is bestemd voor eenrichting verkeer, waar zich in de ochtendspits doorgaans kwetsbare verkeersdeelnemers bevinden.

Er was sprake van een gevaarlijke wegsituatie ter hoogte van een helling, waardoor het zicht werd belemmerd, terwijl het schemerdonker was en de agent tegen het verkeer inreed. De rechtbank oordeelt daarom dat de politieagent aanmerkelijk onvoorzichtig heeft gereden.

Gevolgen ongeluk
Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank rekening met het letsel dat aan de nog jonge slachtoffers is toegebracht. Beiden ervaren nog altijd de gevolgen van de aanrijding. Dit hebben zij tijdens de zitting verder toegelicht.

Het ongeluk had ook voor de politieagent, die al veertig jaar bij de politie werkt en een uitstekende staat van dienst heeft, zeer ingrijpende gevolgen. Hij liep zwaar lichamelijk letsel op waarvan het onduidelijk is of dit volledig zal herstellen.

Het is wrang dat hij met zijn handelen juist een ongeval wilde voorkomen, maar dat dit averechts uitpakte. De rechtbank ziet in deze omstandigheden aanleiding om een lagere straf op te leggen dan door de officier van justitie geëist.

10.000 euro per m2 nieuwe norm voor een woning in Amsterdam?

Per vierkante meter 10.000 euro. Voor een appartement aan het Vondelpark misschien een voor de hand liggende prijs, maar geldt dat ook voor een woning uit de Eerste Wereldoorlog in de Vogelbuurt in Amsterdam Noord?

"Ik vind dat wel heel veel geld", zegt Erik Rezelman, AT5's dure-huizenexpert. De magische grens van 10.000 euro lijkt inmiddels op steeds meer plekken in de stad de norm te worden. Met Rezelman bezocht AT5 drie plekken waar die grens gepasseerd is.

De eerste woning, gelegen aan de Albert Cuypstraat, is op de tweede verdieping en heeft een afmeting van 25 vierkante meter. "Je kan dit huis kopen voor tienduizend en zeshonderd euro per vierkante meter", zegt Rezelman.

De kaasboer tegenover de woning kijkt niet meer op van dat soort prijzen. "Weet je wat het is: De Pijp is tegenwoordig zó hot. Het is voor de rijke mensen. Je moet goed gestudeerd hebben, je vader moet geld hebben, je moet een goede baan zoeken en dan kan je op de Albert Cuyp wonen."

Vorige week werd bekend dat de huizenprijzen weer omhoog zijn gegaan. Gemiddeld werd een bestaande koopwoning in de stad in het tweede kwartaal voor bijna 5,5 ton (541.324 euro) verkocht. Een jaar eerder was dat nog bijna 5 ton (495.498 euro).

Prins Hendrikkade
Het tweede voorbeeld is een pand aan de Prins Hendrikkade. Vorige maand werden daar drie woonlagen gekocht door een belegger voor negenduizend euro per vierkante meter. "Binnen een maand staat dit te koop voor elfduizend euro per vierkante meter", zegt Rezelman.

"Je hebt hier etages van 55 vierkante meter. Voor zes ton woon je op de Prins Hendrikkade. Schitterend uitzicht op Nemo en over de grachten, maar je woont wel aan een drukke weg, het is bijna een snelweg", merkt de financieel journalist van RTL op.

Tot slot een voorbeeld in een pittoresk stukje Noord, de Vogelbuurt. Hier staat een voormalig arbeidershuisje van 35 vierkante meter te koop voor 3,5 ton. "Het onderste deel is van steen, het bovenste deel is van hout en dit kost ook tienduizend euro per vierkante meter."

Woonprotest
Op 12 september organiseert actiegroep 'Woonprotest' een demonstratie op de Dam. De organisatie wil benadrukken dat wonen voor steeds meer mensen moeilijk te betalen is. "Mensen kunnen veel te makkelijk heel veel geld lenen. Mensen met geld krijgen geen rente meer, dus die gaan dit soort pandjes kopen", zegt Rezelman, wijzend naar het arbeidershuisje uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog.

"We zitten nu echt in het armste dorp van Amsterdam. Hier was altijd de hoogste werkloosheid. Dat soort mensen kunnen dit soort huizen niet meer kopen, die moeten vertrekken. Volgens mij is dat de essentie van die demonstratie."

Vrouw zonder rijbewijs rijdt met 15 keer toegestane hoeveelheid alcohol in bloed

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag rond 02.00 uur een 36-jarige vrouw opgepakt die onder invloed achter het stuur zat. De vrouw had meer dan vijftien keer de toegestane hoeveelheid alcohol in haar bloed voor een beginnend bestuurder. Bij de aanhouding op de Wibautstraat in Amsterdam bleek bovendien dat de vrouw niet in het bezit van een rijbewijs was.

De vrouw viel op omdat de verlichting van haar auto niet aan stond. Toen de vrouw daarop werd aangesproken door de agenten, nam zij nog snel een slok uit een fles drank, zo meldt de politie op Instagram.

Uit een ademonderzoek bleek dat de vrouw 1330 microgram alcohol per liter in haar bloed had, omgerekend een promillage van boven de drie. Dat is vijftien keer meer dan is toegestaan voor een beginnend bestuurder. De vrouw is inmiddels op vrije voeten. De officier van justitie zal de hoogte van de boete gaan bepalen.

Tweedehandse elektrische auto steeds aantrekkelijker

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een gebruikte elektrische personenauto. In 2021 hebben ongeveer twee keer zoveel particulieren als vorig jaar met subsidie zo’n tweedehands elektrische auto aangeschaft. De beschikbare subsidie voor tweedehands elektrische auto’s is daarmee voor dit jaar volledig benut. Vorig jaar bleef een deel van het geld onbenut door minder aanvragen.

Staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat): "Veel mensen kijken bij de keuze voor een andere auto eerst naar de tweedehands markt. Die markt komt echt op gang, en dat is belangrijk. Natuurlijk zou ik ook willen dat ook de rest van dit jaar meer mensen in aanmerking komen om met subsidie een elektrische auto aan te kunnen schaffen. Maar ik vind het vooral mooi nieuws dat al zoveel mensen met dit steuntje in de rug kiezen voor elektrisch rijden. De komende jaren willen we dat dat voor nog veel meer mensen aantrekkelijk wordt."

Tweedehands aantrekkelijk met subsidie
Zoals in het klimaatakkoord afgesproken kunnen particulieren sinds vorig jaar met subsidie een elektrische auto aanschaffen, koop of lease, nieuw of tweedehands. Elektrische auto’s zijn goedkoper in gebruik, maar duurder bij aanschaf.

Doel van deze regeling is dat elektrisch rijden aantrekkelijk is voor particulieren, die op zoek zijn naar een compacte middenklasse personenauto. Nederland is het eerste land in Europa dat subsidie verleent voor de tweedehands markt.

Van die mogelijkheid maken steeds meer mensen gebruik. In 2020 schaften 3000 particulieren met een subsidie (2000 euro) een tweedehands elektrische auto aan. Niet alle beschikbare subsidie werd toen benut door minder aanvragen.

Dit jaar is het budget volledig benut; 6750 particulieren maakten gebruik van de regeling. De regeling loopt door tot 2025. Voor dit jaar was er 13,5 miljoen beschikbaar voor gebruikte elektrische personenauto’s, voor volgend jaar staat er 18,3 miljoen subsidiebudget ingepland.

Meer keuze en zekerheid
Elektrische rijders krijgen steeds meer keuze en zekerheid, ook tweedehands. Uit de subsidieaanvragen blijkt dat steeds meer jonge elektrische auto’s uit het buitenland hier beschikbaar komen op de tweedehandsmarkt. Ook qua leeftijd en modellen komt er steeds meer keuze.

Veertig procent van de gebruikte elektrische auto’s die dit jaar met subsidie is aangeschaft, is maximaal één jaar oud. Een kwart is meer dan vier jaar oud. Voor steeds meer mensen is een gebruikte elektrische auto een goede optie. Accu’s van elektrische auto’s verbeteren snel, en dealers geven vaak nog fabrieksgarantie op de accu van een gebruikte elektrische auto.

Steeds meer elektrische auto’s op de weg
Elektrisch rijden zit in de lift. Er rijden inmiddels bijna 200.000 elektrische personenauto’s rond in Nederland. Het kabinet heeft in het klimaatakkoord afgesproken dat alle nieuwe auto’s in 2030 zonder uitlaatgassen rijden, bijvoorbeeld elektrisch of op waterstof.

Overheden en netbeheerders zijn hard aan de slag. Zo worden er veel laadpalen aangelegd. Steeds vaker slimme laadpalen, die het elektriciteitsnet ontzien. Het kabinet wil dat elektrisch rijden op termijn voor iedereen een aantrekkelijke optie is.

'Ajax en West Ham United mondeling akkoord over transfer Tagliafico'

Ajax lijkt afscheid te moeten nemen van Nicolás Tagliafico. De Amsterdammers hebben een mondeling akkoord met West Ham United over een transfer van de Argentijn, meldt De Telegraaf.

De 28-jarige linksback zou Ajax twaalf miljoen euro kunnen opleveren, schrijft de krant. Persoonlijk is Tagliafico, die momenteel in Venezuela is met het Argentijnse elftal, nog niet akkoord met de Londense club. West Ham United bood hem een contract voor vier jaar aan, maar hij en zijn zaakwaarnemer wachten op een beter voorstel. 

Hij tekende in januari 2018 een contract tot medio 2022 bij Ajax, dat circa vier miljoen euro voor hem betaalde aan zijn toenmalige club Independiente.

De op handen zijnde transfer komt niet helemaal als een verrassing: Tagliafico had eerder deze zomer al aan directeur voetbalzaken Marc Overmars doorgegeven dat hij graag weg wilde. De Argentijn kwam in 2018 over van Indepedentiene en speelde 141 wedstrijden voor de Amsterdammers.

Tagliafico beleefde een belabberde start aan het huidige seizoen. In de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal kreeg hij een rode kaart, waardoor hij de eerste twee Eredivisie-duels aan zich voorbij moest laten gaan. Afgelopen zondag viel hij tijdens de wedstrijd tegen Vitesse in.

Amsterdam zet 45 waarnemers in bij proef met preventief fouilleren

Er worden in Amsterdam in totaal 45 waarnemers ingezet tijdens de speciale proef rond gerichte wapencontroles. 173 mensen hadden zich hiervoor aangemeld, schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de raad.

Lang niet alle 173 aanmelders worden dus ingezet. Dat komt volgens Halsema omdat er bij de politie slechts plek is voor drie waarnemers per actiedag. De schifting is gemaakt op volgorde van binnenkomst van de aanmeldingen.

De 45 waarnemers zijn door de politie geïnformeerd, onder meer over de dagen waarop zij zijn ingedeeld. De locaties worden pas kort voor de daadwerkelijke controles doorgegeven aan de waarnemers. Ze dienen onder meer een geheimhoudingsverklaring te tekenen. Verder hebben ze een werkinstructie ontvangen.

Omstreden
De proef, die woensdag begint, is niet onomstreden. Afgelopen week uitten de politiebonden bijvoorbeeld hun zorgen erover. De bonden stellen dat agenten door de politieke angst voor etnisch profileren onrecht aangedaan wordt.

Ze dreigen daarom met acties. Daarnaast is een meerderheid van de gemeenteraad geen voorstander van de proef. Ondanks dat zette de burgemeester de proef toch door.

Handhavingscamera's Haringvlietbrug gaan aan

Dinsdag 31 augustus gaan twee flitscamera’s op de Haringvlietbrug (A29) handhaven op de maximumsnelheid. Sinds 23 augustus geldt daar een nieuwe maximumsnelheid van 50 km per uur. De maximum snelheid is verlaagd om de brug veilig te kunnen blijven gebruiken tot aan de geplande werkzaamheden, in 2023.

De rijstroken zijn in beide richtingen door Rijkswaterstaat versmald. Om de verlaagde maximumsnelheid te kunnen handhaven zijn in beide rijrichtingen flitscamera’s geplaatst. De afgelopen week heeft de politie gehandhaafd op de maximum snelheid met een mobiele radar. Het overgrote deel van de bestuurders hield zich op die momenten goed aan de nieuwe maximumsnelheid.

De politiecontroles worden nu vervangen door de flitscamera’s, die 24 uur per dag en 7 dagen per week aan staan. Rijkswaterstaat, de politie en het OM verwachten dat met de handhavingscamera’s bestuurders hun rijgedrag blijven aanpassen en dat dit de (verkeers)veiligheid ten goede komt.

COVID-19: 2.213 positief getesten en 2 doden, totaal 1.938.743 en 17.998

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.213 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.938.743 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 51 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 469 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 13 patiënten opgenomen, er liggen nu 220 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.998 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Graffiti-artiest spuit meesterwerk van 1500 m2 op de Molesón in de Alpen

Vergeet even de dagelijkse sleur - de Frans-Zwitserse graffiti-artiest Saype wil je graag inspireren met zijn nieuwste kunstwerk. Een kleine jongen die de wolken over de top van de Moleson blaast, siert de berg in de Alpen op 1.500 vierkante meter.

Saype, specialist in Land'Art en bekend om zijn monumentale fresco's, presenteerde op de top van de Moléson zijn nieuwe kunstwerk, dat een kind voorstelt dat met de wolken speelt. De kunstenaar kreeg dit verzoek van de Rotary Club de Bulle.

Dit fresco, "Een nieuwe adem" genaamd, weerspiegelt de onrustige periode die we doormaken, met een opening naar de wereld daarna, die wij aan het construeren en aan het uitvinden zijn. Net als bij zijn vorige werken heeft de kunstenaar een 100% biologisch afbreekbare verf gebruikt, gemaakt van krijt en steenkool. Afhankelijk van het weer zullen de werkzaamheden tot half september te zien zijn.

Amerikaans leger voorkomt raketaanval door ISIS-K op de luchthaven van Kabul

In Afghanistan heeft het Amerikaanse leger vandaag een raketaanval voorkomen op de luchthaven in de hoofdstad Kabul.

Het Amerikaanse Centrale Commando verklaarde dat vijf raketten waren onderschept door het "C-RAM"-verdedigingssysteem. Niemand raakte gewond op de luchthaven en de evacuatievluchten kunnen gewoon door blijven gaan.

De ISIS-K-terroristische militie eiste de raketaanval op. Volgens ooggetuigen geraakten enkele van de raketten in de buurt van de luchthaven. De raketten werden vanuit een geparkeerde auto afgeschoten. Over mogelijke slachtoffers is niets bekend.

Gisteren heeft de VS met een drone al een aanslag met explosieven op de luchthaven van Kabul voorkomen.

Rutte en Hoekstra moeten kiezen: wel of niet onderhandelen met PvdA en GroenLinks?

Informateur Mariëtte Hamer wil deze week een duidelijk antwoord: zijn VVD-leider Mark Rutte en CDA-leider Wopke Hoekstra bereid met PvdA en GroenLinks te onderhandelen over een nieuw kabinet? Achter de schermen klinkt dat VVD en CDA daar nog altijd niets voor voelen. Hamer wil nu dat Rutte zelf duidelijk uitspreekt met wie hij wel of niet wil regeren in een nieuw te vormen kabinet. "We moeten gaan afstrepen." Meer hierover bij de Gelderlander.

De Jonge wil geen C19-prikplicht bij bedrijven: 'Maar dilemma's zijn logisch'

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) ziet niks in een (verkapte) vaccinatieplicht zoals LeasePlan dat wil instellen. Bij dat autobedrijf zijn alleen volledig gevaccineerden welkom op kantoor. Dat mag wettelijk niet, maar er zijn wel ‘dilemma’s waarover je moet spreken’, vindt De Jonge. Meer hierover bij de Gelderlander.

Bouterse opnieuw veroordeeld tot 20 jaar cel voor decembermoorden (1982)

De Surinaamse krijgsraad heeft oud-president Desi Bouterse opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. De 75-jarige Bouterse was zelf afwezig tijdens de uitspraak. Hij had zich volgens Surinaamse media ziek gemeld. Meer hierover bij de Gelderlander.

Ontsnapte wolven weer terug in hun verblijf in Dierenpark Amersfoort, bezoekers geschrokken

In DierenPark Amersfoort is maandagmiddag een wolf ontsnapt. Bezoekers zijn in veiligheid gebracht in binnenlocaties in het park. Volgens woordvoerder Hylke Steggerda, gaat het om één wolf. Dierenverzorgers zijn op dit moment  bezig om de wolf te vangen. Hoe het dier zijn verblijf heeft kunnen verlaten, is nog niet duidelijk. Zo meldt de Stentor

Update 14.25 uur: Er waren twee wolven ontsnapt die inmiddels gevangen zijn en allebei weer in hun verblijf zitten. Een aantal bezoekers die tijdens hun bezoek oog in oog kwamen met de wolf zijn daar erg van geschrokken.

Het nutteloze feitje van de dag: Vuurtoren in verzet

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het verzet tegen de Nazi's in de Tweede Wereldoorlog is een veelzijdige geschiedenis en eentje vol met verhalen. Wist je bijvoorbeeld dat in Urk de vuurtoren een rol speelde bij de ondergrondse strijd tegen de Duitse bezetters. In de laatste periode van de oorlog annexeerden de bezetters alle klokken uit de kerken om in Duitsland om te smelten tot wapens en munitie. In de nacht 5 op 6 januari vertrok een konvooi van schepen met de in beslag genomen klokken van Amsterdam naar Lemmer.

Het IJsselmeer was in die tijd, met diverse zandbanken een lastige vaarroute waarbij de vuurtorens van levensbelang waren. Vuurtorenwachter Jacob Schraal wist dat zonder 'zijn licht' de overtocht lastig zou zijn en die nacht doofde hij de Urker vuurtoren en de schepen met de gestolen klokken liepen inderdaad vast op zandbank 'De Vormt'. Bij daglicht bleek dat zeker één schip de reis niet kon vervolgen en het schip met de klokken bleef tot het eind van de oorlog op de plek van de stranding liggen. De Duitser roken natuurlijk onraad en verhoorden Schraal, maar de vuurtorenwachter beweerde dat hij over de elektriciteitskabel gestruikeld was waardoor het licht uitviel. Na de bevrijding werden de klokken geborgen en teruggegeven aan de kerken waar ze vandaan kwamen.

Het nutteloze feitje van de dag: Vuurtoren in verzet (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Het nutteloze feitje van de dag: Vuurtoren in verzet (WikiCommons/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Ricciardo: "Verstappen geen punten geven zou onterecht zijn"

Na de verregende 'race' van gisteren op het circuit van Spa-Francorchamps is er onder de coureurs een discussie ontstaan of er afgelopen zondag wel WK-punten uitgedeeld hadden moeten worden. Lando Norris en Pierre Gasly zouden het belachelijk vinden dat er voor de paar rondjes achter de safety car punten zijn gegeven. Daniel Ricciardo kan zich echter wel in de beslissing van de wedstrijdleiding vinden.

"Om eerlijk te zijn weet ik nog niet of het volledig goed is of niet. Maar je kunt zeggen dat het oneerlijk zou zijn om niets uit te delen. Max heeft het harde werk op zaterdag gedaan, heeft zijn auto op pole gezet en had onder deze omstandigheden waarschijnlijk ook gewonnen doordat hij als enige fatsoenlijk zicht had. Als je hem dan helemaal geen punten zou geven, dan zou dat in mijn optiek onterecht zijn", aldus de McLaren-coureur tegenover Motorsport.com.

Ricciardo ziet de punten ook als een beloning voor zijn eigen kwalificatie van zaterdag waar hij zich als vierde wist te kwalificeren. "Zeker. Als ik nu terugkijk op de zaterdag, dan ben ik erg blij met de kwalificatie. Die had ook al wel de power en de uitstraling (om zo'n beloning te rechtvaardigen). Gelukkig komen we verder nooit in deze situatie terecht. Hopelijk is dit ook meteen de allerlaatste keer geweest."

Rode Kruis: tienduizenden Afrikaanse migranten verdwenen

Het Internationale Comité van het Rode Kruis heeft vandaag op de Internationale Dag van de Verdwenen Personen de aandacht gevestigd op het lot van talloze migranten.

In Afrika staan momenteel ongeveer 48.000 mensen als vermist geregistreerd bij verenigingen van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, zei de organisatie in Genève. Dit is slechts een fractie. Voor de nabestaanden betekent dit, naast de pijnlijke onzekerheid, een veelheid aan administratieve, juridische en economische problemen.

De directeur van het Internationale Rode Kruis voor Afrika, Youssef, sprak over een alarmerend aantal migranten die elk jaar verdwijnen zonder enig spoor achter te laten.

Al meer dan 23.000 vluchtelingen via vliegbasis Ramstein in veiligheid gebracht

Meer dan 23.000 evacués uit Afghanistan zijn gearriveerd op de Amerikaanse militaire basis in Ramstein in Rijnland-Palts ( Duitsland)

Het Amerikaanse leger liet weten dat ongeveer 15.000  vluchtelingen daar in afwachting zijn om hun reis voort te zetten. Meer dan 8.000 evacués zijn inmiddels al naar andere locaties overgebracht. Tot nu toe zijn ongeveer 100 vluchten met evacués geland als onderdeel van de luchtbrug, volgens een woordvoerder van het leger. Ramstein ligt in de buurt van Kaiserslautern en is de grootste Amerikaanse luchtmachtbasis buiten de Verenigde Staten. Sinds 20 augustus dient de vliegbasis als een 'overstappunt' voor vluchtelingen uit Afghanistan.

Vrouwelijke journaliste die op TV leider Taliban interviewde, gevlucht uit Afghanistan

Beheshta Arghand ging als journaliste de hele wereld over toen ze een vooraanstaand lid van de Taliban interviewde op de Afghaanse televisie. Binnen twee weken na haar veelbekeken televisieoptreden is ze gevlucht uit Afghanistan. ‘Net als miljoenen anderen vrees ik de Taliban’, vertelt ze aan CNN.

Onder het vorige bewind van de Taliban was het ondenkbaar dat een vrouw een lid van de Taliban zou mogen interviewen. De beelden werkten het gematigdere imago van de Taliban in de hand. Zou het vrouwen beter vergaan onder het bewind van de ‘nieuwe Taliban’?

De 24-jarige journaliste Beheshta Arghand wachtte het antwoord niet af. Ze is inmiddels weg uit Afghanistan. Dat meldt CNN. ‘Ik vlucht omdat ik, net als miljoenen andere Afghanen, de Taliban vrees’, schrijft ze aan de Amerikaanse nieuwszender. Arghand was ruim anderhalve maand aan het werk bij de Afghaanse nieuwszender Tolo toen de Taliban binnenvielen in Kabul. Ze is afgestudeerd als journaliste aan de universiteit van Kabul.

Het interview met de Taliban heeft ze gedaan voor de Afghaanse vrouwen. ‘Als we binnenblijven en niet naar het kantoor gaan, zullen ze zeggen dat vrouwen niet willen werken. Maar ik zei tegen mezelf: “Aan de slag”.’ Arghand hoopt terug te keren naar haar land als de veiligheidssituatie verbetert en als de Taliban doen wat ze beloofd hebben: vrouwen aan het werk laten.

Leaseplan wil dat personeel op kantoor gevaccineerd is tegen COVID-19

Leasemaatschappij LeasePlan verlangt van zijn personeel dat het ingeënt is tegen corona als het weer naar kantoor komt. Volgens de onderneming is het nieuwe normaal “terug naar normaal”, aldus het bedrijf in een verklaring.

De onderneming vindt het belangrijk om personeel wereldwijd weer op kantoor te verwelkomen. Dat helpt volgens de organisatie tegen onder andere burn-outklachten en andere problemen op het gebied van geestelijke gezondheid. Verder is het zaak dat collega’s weer aansluiting vinden met elkaar, zo klinkt het. LeasePlan benadrukt dat er uitzonderingen zijn voor mensen die vanwege hun gezondheid of geloofsovertuiging niet gevaccineerd willen  worden voordat ze naar kantoor terugkeren. De redenen van de overige vaccinatieweigeraars zullen per geval worden bekeken, meldt LeasePlan. Lees verder bij Skipr

Elektrische bus van Keolis strandt op A28 bij Zwolle, passagiers geëvacueerd

Een elektrische bus van Keolis is in de ochtendspits gestrand op de A28 bij Zwolle. De passagiers zijn uit de bus gehaald en konden later via de berm overstappen in vervangend vervoer.

De pechbus reed tijdens de spits op de vluchtstrook van de A28 toen het voertuig plotseling stil viel. De chauffeur zorgde gelijk voor een vervangende bus en riep de hulp in van Rijkswaterstaat, zodat de passagiers veilig konden overstappen.

Kabinet draait geldkraan dicht: coronasteun komt ten einde

Het kabinet draait de geldkraan dicht: de coronasteunpakketten voor bedrijven en ondernemers worden gestopt. Vanaf september komt er een einde aan het grote pakket, al wordt er nog wel steun verleend aan bepaalde sectoren die nog erg lijden onder de coronaregels.

De voor het Rijk kostbaarste maatregelen zijn de tegemoetkoming in de vaste laten (TVL) en de loonsubsidieregeling, de zogenoemde NOW.

Het kabinet denkt al langer na om te stoppen met de coronasteun, zeker sinds de coronamaatregelen zijn versoepeld waardoor horeca, winkels en sportscholen weer open zijn. Er was angst dat zogenoemde ‘zombiebedrijven’ op de been worden gehouden, die zonder coronasteun al niet meer levensvatbaar zouden zijn.

FOK! Wat een weer: wat een verwennerij hé?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hoi allemaal!

Wat worden we deze zomer toch ontzettend verwend. Ook gisteren was weer een absoluut hoogtepunt in deze topzomer. Ik zei het al een keer eerder, maar ook vandaag past er weer prima bij: een heerlijk zachte winterdag!

Zon is er eigenlijk nergens geweest. Ons land lag onder een dik pak bewolking onder invloed van een kleverige depressie boven het midden van Europa. Toch was het ook weer niet kletsnat. In de ochtend trok een gebied met wat intensievere regen vanuit het noordoosten naar het zuidwesten, waarbij Haarlem weer overgeslagen werd. De rest van de dag ging het met name om druilerige motregen. Echt grote hoeveelheden vielen er niet. Meestal tussen de 2 en 5 mm. Wilde je een terrasje pakken? Nou, met een frisse noordenwind en gemiddeld gezien zo'n 18 graden zullen de meeste mensen toch eerder binnen vertoefd hebben.  

Ook sportief was het een slechte dag. Voor de Formule 1 fans die zich op een mooie race hadden verheugd was het dramatisch, aangezien juist ten oosten en zuiden van ons duidelijk veel meer en intensievere regen viel. Voor de Vitesse-fans was het ook bijna een ondragelijke dag vandaag. Ook deze mensen hebben weinig reden tot blijdschap.  

Vandaag moet in de loop van de dag wel het licht een beetje aan gaan. Het wolkendek lijkt wat dunner te gaan worden en kan de zon er zo her en der doorbreken. Dat ziet er dan toch al beter uit. Mogelijk valt er in het zuidoosten nog een bui, maar in een heel groot deel van het land blijft het wel droog. De wind is zoals gewoonlijk noordelijk en matig tot vrij krachtig. De temperaturen liggen tussen de 20 en 22 graden. 

De rest van de week zit de atmosfeer volledig op slot. Een krachtig hogedrukgebied bepaalt ons weer. Ook zit er maar heel weinig variatie in de temperatuur. Wolkenvelden en af en toe zon. Maxima tussen de 20 en 22 graden. Dat is echt alles wat ons te wachten staat komende dagen. Dus hopelijk hou ik of één van collega's de inspiratie vast.  

Werk ze! ( Hoewel dat voor de meeste van FOK! niet van toepassing is.  

(Satire )

 De heide nabij Rafferden (Foto: Charged)
De heide staat mooi in bloei. Een vervolgfoto van de wandeling van niemand minder dan: ( Foto: Charged!)
 
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zin? Lekker? Fijn? maakt wensen en grenzen bespreekbaar

Heb je zin? Vind je het lekker? Vond je het fijn? Het zijn belangrijke vragen waarmee jongeren voor, tijdens en na een intiem moment hun seksuele wensen en grenzen bespreekbaar kunnen maken. Om jongeren te motiveren hierover een gesprek te voeren en zo ongewenst gedrag te voorkomen, lanceert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, in samenwerking met Sense, vandaag de campagne “Zin? Lekker? Fijn? – Praat met elkaar over wat je wel en niet wil.”

Praten over wat ze wel en niet willen tijdens een intiem moment is voor jongeren en jongvolwassenen superbelangrijk. Dat voorkomt onprettige situaties. Maar hierover beginnen kan lastig zijn. Jongeren weten soms niet hoe en wanneer ze erover moeten beginnen.

Mantra als hulpmiddel
De nieuwe campagne wil jongeren stimuleren om zich meer vrij te voelen in het maken van hun (seksuele) keuzes. Daarvoor is een mantra ontwikkeld, een hulpmiddel, waarmee ze voor, tijdens of na een intiem moment het gesprek kunnen aangaan: Zin? Lekker? Fijn? Elk moment is het juiste moment om te praten over wat je wel en niet wil. Deze drie simpele vragen helpen hierbij.

Als eerste is het vóór een intiem moment belangrijk om aan jezelf of de ander te vragen: Heb je zin? En zo ja, waar heb je zin in? Tijdens een intiem moment is het goed om jezelf of de ander te vragen: Is het lekker? Vinden jullie het nog steeds leuk? Na afloop is het belangrijk om elkaar te vragen: vond je het fijn? Deze vragen maken het praten over flirten, zoenen, aanraken of seks een stuk makkelijker.

Belangrijk om te praten en te vragen
Uit een recente flitspeiling blijkt dat één op de vijf jongeren en jongvolwassenen het moeilijk vindt om te praten met de ander over wat ze wel en niet willen bij intiem contact zoals knuffelen, zoenen of met elkaar naar bed gaan. Vier op de vijf jongeren vindt het belangrijk om met de ander te praten over wat ze wel en niet willen op seksueel gebied of bij intiem contact. Negen op de tien vinden het belangrijk om te weten te komen wat de ander op dat gebied wel en niet wil. Van de meisjes geeft tweederde meestal of altijd aan wat hun grenzen en wensen zijn bij een intiem contact of op seksueel gebied. Van de jongens doet de helft dat. Een kwart doet dit soms.

Duidelijke norm nodig
Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS: ,,Met deze campagne willen we wensen en grenzen bespreekbaar maken, of het nu gaat om relaties of seks. Om ongewenst gedrag te voorkomen is een duidelijke norm nodig: het is normaal dat je zelf je keuzes maakt over wat je wel en niet wilt en dat je partner dit respecteert. Dat vraagt om goede communicatie, hoe spannend dat soms ook is. ‘Zin? Lekker? Fijn?’ kan hierbij helpen.”

Eerste stap werkt bevrijdend
Dokter Rosa Joosten van Sense over de campagne: ,,Over het algemeen is het goed gesteld met de seksuele gezondheid van Nederlandse jongeren en jongvolwassenen. Toch hebben nog te veel jongeren negatieve ervaringen, van daten tot seks. We willen jongeren helpen ontdekken hoe bevrijdend en fijn het is om met elkaar te praten over wat je wel en niet wil, als je eenmaal de eerste stap hebt gezet.”

Campagne Zin? Lekker? Fijn?
De campagne start 30 augustus en loopt tot 4 oktober en is gericht op alle jongeren tussen de 17 en 25 jaar. De campagne is ontwikkeld door het ministerie van VWS in samenwerking met Sense en maakt deel uit van een meerjarige campagne seksuele gezondheid. Hierbij zijn Soa Aids Nederland, Rutgers, de GGD/Centra voor Seksuele Gezondheid en het RIVM betrokken.

In posters, radiospotjes, online posts en video’s op social media staan de verhalen van jongeren zelf centraal. Zij laten zien hoe zij zelf het gesprek zijn aangegaan, dat jongeren zich nergens voor hoeven te schamen en dat ze er niet alleen voor staan. Op sense.info vinden jongeren tips om zelf ook het gesprek te voeren.

Eerlijk gezegd
Zoals het verhaal van Tijmen die vertelt: ,,Ik had een meisje leren kennen. We waren aan het zoenen en toen vroeg ze of ik zin had om met haar naar bed te gaan. Ik had dit nog nooit gedaan en wilde dat ook nog niet. Toen heb ik eerlijk tegen haar gezegd ‘Ik wacht daar liever mee tot het serieus wordt tussen ons.’ Zij vatte dat gelukkig goed op en we hebben daarna nog een leuke avond gehad.”

Of Nienke die zegt: ,,Ik was aan het zoenen met een jongen en hij zoende echt als een wasmachine. Toen we bezig waren vroeg hij ‘Vind je het lekker?’ Ik zei: ‘Heel eerlijk? Ik vind dat je wel wat minder tong mag gebruiken.’ Ik was wel bang dat ik hem daar onzeker door zou maken, maar gelukkig gebeurde dat niet. Daarna ging het veel beter.”

En Floortje die vertelt: ,,Toen mijn vriend en ik bezig waren sloeg hij me op mijn billen. Ik vond dat helemaal niet fijn. Na afloop zei ik dat ik tegen hem. Mijn vriend vertelde dat hij ruigere dingen wel opwindend vindt, maar alléén als ik dat zelf ook echt wil. Het is nog beter geworden nu ik zeg wat ik fijn vind.”


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.