Paratafeltennisster Van Zon pakt derde goud op rij, drie keer Nederlands goud op maandag

heywoodu

Op de Paralympische Spelen in Tokyo heeft Nederland maandag nog eens drie gouden medailles binnen kunnen halen in drie verschillende sporten. Met tien keer goud, acht keer zilver en zes keer brons staat Nederland nu op plek tien in de medaillespiegel.

Tafeltennis - Vrouwen finale klasse 7
De met een beenlengteverschil geboren Kelly van Zon won in Londen en in Rio al paralympisch goud in haar klasse en daar kwam inderdaad een derde opeenvolgende titel bij. In een zinderende finale rekende de Brabantse af met de Russische Viktoriia Safonova: 11-8, 3-11, 4-11, 11-5, 11-8.

Paardensport - Individuele proef vrije stijl
Dressuuramazone Sanne Voets werd geboren met een afwijking waardoor haar gewrichten en beide benen verzwakt zijn. In 2001 viel ze van een paard af en sindsdien is de beweging in haar ledematen nog verder beperkt. In Rio won ze al paralympisch goud in de individuele test vrije stijl, in Tokyo was er al goud in de reguliere kür en maandag kwam daar goud op de vrije stijl bij, wederom op haar paard Demantur.

Frank Hosmar viel in 1997 van een trap en door gebroken glas werden meerdere pezen, zenuwen en spieren in zijn rechterarm doorgesneden, waardoor zijn rechterhand niet volledig functioneert. Door de jaren heen won hij veel internationale dressuurmedailles, zoals vijf keer paralympisch brons: twee in Londen, drie in Rio. In Tokyo kwam daar zowaar zilver bij voor de 53-jarige Nederlander, die met paard Alphaville naar een mooie score van 80,240 procent reed.

Zwemmen - 200m wisselslag mannen SM11
Rogier Dorsman raakt door een ziekte al jaren steeds meer zicht kwijt en zwemt met een blinderende zwembril, zoals iedereen in de klasse. Hij won eerder goud op de 400 meter vrije slag in Tokyo en op de 200 meter wisselslag volgde titel nummer twee: met een wereldrecord zwom Dorsman maar liefst negen seconden weg, de rest van het veld zag hem niet meer terug.

Zwemmen - 200m wisselslag vrouwen SM11
De nog altijd maar 20-jarige Liesette Bruinsma won op haar 15e al dubbel paralympisch goud, zilver én twee keer brons in Rio, in Tokyo was er zilver op de 400 meter vrije slag en een vierde plek op de 50m vrij. Op de 200m wisselslag, waarop ze in Rio goud won én waarop ze de regerend wereldkampioene is, lukte het niet om een medaille te pakken: vijfde, en alle drie medaillewinnaars doken ook nog eens ruim onder haar op het WK 2019 gezwommen wereldrecord.

Zwemmen - 200m wisselslag mannen SM13
De 18-jarige Thomas van Wanrooij is al sinds zijn twaalfde een groot deel van zijn zicht kwijt en zwemt de afgelopen twee jaar steeds verder richting wereldtop. Op de 100m rugslag greep hij in Tokyo nog naast de medailles, maar op de 200m wisselslag was het raak: brons. Het goud ging in een wereldrecord naar de Wit-Rus Ilhar Boki, die na vijf keer goud in Londen en zes keer goud in Rio alweer zijn vijfde van Tokyo won.

Atletiek - 100m mannen T63
Joël de Jong verloor in 2007 als 5-jarige zijn linkerbeen vanwege botkanker en rent met een 'blade', maar heeft inmiddels een mooie atletiekloopbaan opgebouwd met onder meer drie EK-medailles. In Tokyo werd hij zesde in het verspringen, op de 100 meter moest hij na een goede start de rest voor zich laten en werd hij achtste in de finale.

Atletiek - 1500m vrouwen T54
Nikita den Boer, geboren met spina bifida en racend in een rolstoel, eindigde net als op het WK als vierde op de vijf kilometer. Op de 1500 meter, waarop ze eerder dit jaar EK-zilver won, lukte het niet: vierde in de series, ze kwam twee tienden tekort voor een plek in de finale.

Boccia - Mannen BC1
Door een gebrek aan zuurstof bij zijn geboorte kampt Daniel Perez met cerebrale parese, in het boccia behoort hij inmiddels al flink wat jaren tot de wereldtop: zilver op de Spelen in Rio en WK-brons in 2014 en 2018. In Tokyo verloor hij zijn laatste groepswedstrijd, maar hij won de eerste drie en speelt dinsdag dus in de kwartfinales.

Rolstoeltennis - Vrouwen enkelspel
Met Diede de Groot heeft Nederland de topfavoriete in huis, Aniek van Koot is zeker een van de voornaamste uitdaagsters van de veelvoudig Grand Slam-winnares. De Groot plaatste zich maandag met een simpele 6-0, 6-2 zege op de Chinese Huang Jinlian voor de kwartfinales, Van Koot rekende met 6-3, 6-0 ook overtuigend af met de Française Emmanuelle Morch.

Rolstoeltennis - Mannen enkelspel
Tom Egberink zit ook in de kwartfinales, nadat hij met 1-6, 7-6 (4), 6-3 won van de Zweed Stefan Olsson. Voor Ruben Spaargaren is het individueel klaar: hij was niet opgewassen tegen de Britse topper Alfie Hewett, die met 1-6, 6-2, 3-6 te sterk was.

Rolstoeltennis - Mannen dubbelspel
Samen met Carlos Anker kon Spaargaren in de kwartfinales niet voor een stunt zorgen: de Japanners Kunieda Shingo en Sanada Takashi waren met 6-7 (8), 3-6 te sterk. Egberink schopte het met veteraan Maikel Scheffers wel tot de halve finales, nadat ze in een 2,5 uur durende thriller afrekenden met de Argentijnen Gustavo Fernandez en Agustin Ledesma: 6-1, 3-6, 7-5.

Rolstoeltennis - Quad enkelspel mannen
Bij de quads heeft Sam Schröder zich de laatste tijd bij de wereldtop gevoegd en hij bereikte dan ook de halve finales: Heath Davidson uit Australië ging met 6-2, 6-1 onderuit. De jonge Niels Vink wist zich ook knap te plaatsen, nadat hij de Brit Andy Lapthorne - zilver in 2012 en 2016 - met 6-4, 6-1 naar huis stuurde.