Shell stopt procederen tegen Nigeria en betaalt schadevergoeding van 95 miljoen euro

Shell voert al meer dan tien jaar verweer tegen een vonnis dat het bedrijf veroordeelt tot het betalen van een miljoenenboete. Nu geeft de oliemaatschappij toe en maakt het miljoenenbedrag over naar Nigeria. In de jaren zeventig vond er een enorme milieuvervuiling plaats ten gevolge van de oliewinning in de Nigerdelta.

De oliemaatschappij Shell moet de miljoenen aan schadevergoedingen betalen aan gemeenschappen in het zuidoosten van Nigeria vanwege milieuvervuiling in de Nigerdelta. De Nigeriaanse dochteronderneming van het Brits-Nederlandse bedrijf SPDC heeft een boete van net geen 95 miljoen euro geaccepteerd als schikking. De jarenlange voortslepende rechtszaak ging over milieuschade door olielekken in de jaren zeventig.

Shell werd veroordeeld tot schadevergoeding voor de olieramp in 2010. Sindsdien heeft het bedrijf zonder succes het vonnis herhaaldelijk aangevochten. Woensdag bereikte de oliemaatschappij eindelijk een schikking met de eisers. Shell hield tot nu toe vol dat de olielekken waren veroorzaakt door sabotage tijdens de burgeroorlog in Nigeria van 1967 tot 1970.

In januari had een rechtbank in Nederland Shell veroordeeld tot schadevergoeding voor olielekken in twee dorpen in Nigeria. Boeren uit dorpen in de Nigerdelta hadden een rechtszaak aangespannen. Ze dienden hun rechtszaak in 2008 in en hadden na 13 jaar eindelijk gelijk.

De oliereserves in de Nigerdelta maken van Nigeria de grootste producent van heel Afrika. Toch leeft de overgrote meerderheid van de bevolking van de Delta in armoede. Door milieuschade in de regio lopen de belangrijkste economische sectoren daar, landbouw en visserij, een groot risico.