Mallorca: zwaar mishandelde Nederlander (27) overleden

Een 27-jarige Nederlander die afgelopen woensdagnacht volgens de Spaanse politie zonder reden tegen het hoofd werd getrapt door een groep van 9 Nederlanders, is overleden. Lees meer hierover bij de Gelderlander.

De 9 verdachten ( tussen 18 en 20 jaar) huurden met een groep van totaal van 13 Nederlanders een villa in de omgeving van S’Arenal, dé badplaats van Mallorca waar veel Nederlandse jongeren elke zomer op vakantie gaan. In de nacht van dinsdag op woensdag ging de groep, volgens de Spaanse politieverslagen, het nachtleven in om heibel te zoeken. Nadat de kroegen om 2.00 uur 's nachts sloten viel de groep Nederlanders uit het niets ander uitgaanspubliek aan. 

Daaronder was ook een groepje van 5 landgenoten. Zij zaten nietsvermoedend op een laag muurtje toen de 9 verdachten de aanval  op hen openden. 3 van de belaagde Nederlanders raakten licht gewond, een 4e was tijdelijk buiten bewustzijn en het 5e slachtoffer, een 27-jarige jongeman had ernstig hoofdletsel opgelopen door de schoppen tegen zijn hoofd. Een ambulance heeft hem in kritieke toestand naar het Son Espases ziekenhuis gebracht. Hij heeft vier dagen op de IC doorgebracht, waar hij voor zijn leven heeft gevochten, en is vandaag rond 12.00 uur overleden.

De Groep Moordzaken van de Nationale Politie heeft de negen toeristen geïdentificeerd die de aanslag hebben gepleegd aan de hand van onderzoek met foto's van camerabeelden. De agenten kwamen erachter dat acht van de groep Nederlanders het eiland een dag vroeger dan gepland hadden verlaten, blijkbaar waren ze zich bewust van de ernst van het door hen toegebrachte letsel aan de 27 jarige, en vermoedden ze dat de politie hen op het spoor was.

Slechts één van hen kon worden aangehouden, een 18-jarige jongen die vrijdagmiddag op het vliegveld werd onderschept, toen hij op het punt stond het vliegtuig naar Nederland te nemen . De jongeman werd gearresteerd op verdenking van poging tot moord. De Guardia Civil is begonnen met het opsporen en arresteren van de overige betrokkenen in Nederland land via Sirene, de internationale politieorganisatie van de Europese Unie. Het onderzoek gaat verder om te proberen de motieven van de verdachten te achterhalen die schijnbaar willekeurige aanvallen op anderen uitvoerden.