Noodweer Duitsland: 106 doden door overstromingen en aardverschuivingen

Meer dan honderd doden, nog veel vermisten - politici en experts verwachten dat het aantal slachtoffers zal stijgen. Terwijl het water op veel plaatsen langzaam terugloopt, blijft de situatie bij de dammen in Noordrhein-Westfalen kritiek.

De overstromingen en aardverschuivingen in West-Duitsland, die zijn veroorzaakt door hevige regenval, hebben tot nu toe het leven gekost aan minstens 106 mensen. Naarmate het bergingswerk vordert, stijgt het aantal doden.

De minister-president van Rheinland-Pfalz Malu Dreyer (SPD) en premier Armin Laschet (CDU) van Noordrhein-Westfalen spraken hun bezorgdheid uit dat het aantal slachtoffers verder zou toenemen. Het ligt al ruim boven het aantal doden bij de zogenaamde honderdjarige overstromingen van de Elbe en de Donau in 2013. Toen kwamen er 21 mensen om het leven.

Zeker 63 doden in Rheinland-Pfalz
Volgens Dreyer heeft de ramp talloze mensen zwaar getraumatiseerd. "Het verdriet wordt steeds groter omdat we elk uur opnieuw slecht nieuws krijgen", zei ze in Mainz. Veel bewoners worden nog vermist.

De situatie in Sinzig, waar twaalf bewoners van een instelling voor gehandicapten zijn verdronken, is bijzonder tragisch. "Het is echt, echt verschrikkelijk als je je bedenkt dat zoveel mensen zijn omgekomen in een slaapzaal", zei Dreyer. Volgens de SWR stond donderdagnacht de begane grond van de instelling voor gehandicaptenzorg binnen enkele minuten volledig onder water. De zorgmedewerkers konden de bewoners niet meer in veiligheid brengen.

De reddings- en opruimwerkzaamheden gaan door in de overstroomde gebieden. Minister van Binnenlandse Zaken Roger Lewentz (SPD) meldde dat men regelmatig lijken vindt nadat het water uit kelders wordt afgevoerd of weggepompt. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Rheinland-Pfaltz sprak 's middags over zeker 63 doden die al geborgen waren.

Alleen al in het district Ahrweiler in het noorden van Rheinland-Pfatz worden er nog meer dan 1.300 mensen vermist. Door slecht functionerende telefoonverbindingen is het moeilijk om een goed overzicht van de situatie te krijgen. Volgens een politiewoordvoerder van Koblenz mag worden aangenomen dat een aantal mensen meerdere keren als vermist zijn opgegeven.

NRW: 'Overstromingsramp van historische proporties'
Premier Armin Laschet (CDU) van Noordrhein-Westfalen sprak op de tweede dag na de zware regenval van een "overstroming van historische proporties". Alleen al in zijn staat hebben minstens 43 mensen het leven verloren. Hij bedankte alle reddingswerkers. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Noordrhein-Westfalen, Herbert Reul, zijn er 25 steden en districten in de deelstaat getroffen door de overstromingen. Er worden zo'n 19.000 medewerkers ingezet, onder meer van de brandweer en THW.

Volgens politie-informatie zijn er 59 mensen vermist in de regio Keulen.

In Erftstadt-Blessem, ten zuidwesten van Keulen, hebben vandaag enorme aardverschuivingen geleid tot een dramatische situatie. Volgens de laatste informatie zijn drie huizen en een deel van het historische kasteel ingestort. Delen van de A1 werden weggespoeld door de Erft die buiten haar oevers trad. De autoriteiten verwachtten doden te vinden tijdens de reddingswerkzaamheden. 

"We gaan uit van meerdere doden, maar weten het nog niet", aldus Reul. Er zijn geen doden in het oostelijke deel van het dorp, dat tot nu toe is doorzocht, en iedereen die daar woont, is veilig. "Maar dat is nog niet de hele stad." De verantwoordelijke districtsbeheerder van het Rhein-Erft-district, Frank Rock, zei op de televisiezender ntv dat 50 mensen met behulp van boten zijn gered. Het water kwam razendsnel. Tijd om de mensen te waarschuwen was er nauwelijks.

Volgens persbureau dpa zijn delen van de geblokkeerde Autobahn 1 bij het dorp in de Erft gevallen. Zo brak ongeveer 40 meter van de vluchtstrook in verschillende stukken af en viel in de rivier. Er waren geen voertuigen op de secties. Het ministerie van Defensie heeft vanwege de noodsituatie in de regio een militair rampenalarm geactiveerd.

Nog onzekerheid over de stuwdammen
Er is ook nog een dreigend gevaar van het doorbreken van stuwdammen in Noordrijn-Westfalen. Sommige dreigden te overstromen of door te breken. Sinds middernacht stroomt het water gecontroleerd de Rurtalstuwdam binnen, die de rivier in de regio Aken en het district Düren afdamt. Deze stuwdam dreigde plaatsen zoals Düren of Jülich te laten overstromen. De Steinbachstuwdam bij Euskirchen dreigt ook door te breken. De snelweg A61 is sinds donderdag in het gebied afgesloten.

Tegelijkertijd worden er op sommige plaatsen dalende waterstanden waargenomen.

Overstromingen verwacht in Baden-Württemberg
Deskundigen waarschuwen nu echter voor stijgende waterstanden verder naar het zuiden: er in opnieuw noodweer in Baden-Württemberg. In sommige regio's zijn de wegen opnieuw afgesloten, in de Allgäu stond een woonwijk onder water. De Duitse Meteorologische Dienst heeft al gewaarschuwd voor snel stijgend water, vooral in kleinere wateren in het zuidwesten.

Federale overheid wil hulppakket samenstellen
De federale regering wil binnen enkele dagen uitgebreide financiële hulp voor de slachtoffers van de overstromingen voorbereiden. "Mijn kantoor is net het concept hiervoor aan het ontwikkelen met de bondskanselier en de federale minister van Financiën Olaf Scholz", zei federaal minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) tegen "Spiegel". "Als het kan, moet het woensdag naar het kabinet."

Details wil hij niet vrijgeven voordat er een duidelijk beeld is van de omvang van de schade. "Maar je kunt ervan uitgaan dat het een uitgebreid steunpakket wordt", aldus Seehofer. Tijdens de zogenaamde overstroming van de eeuw, die in 2013 acht deelstaten trof, heeft de federale overheid een hulpfonds voor overstromingen opgericht ter waarde van acht miljard euro.

Rheinland-Pfalz verstrekte al 50 miljoen euro als kortetermijnsteun om schade aan wegen, bruggen en andere constructies te herstellen. NRW-premier Laschet kondigde een meerfasenhulpprogramma aan voor de slachtoffers van de overstromingsramp in zijn staat. De tot nu toe beschikbare middelen voor noodhulp bij hevige regenval zouden "bij lange na niet toereikend zijn".