Actiegroep woest over vermelden nationaliteit verdachten van doden meisje (13)

Oostenrijk is nog aan het bijkomen van de tragedie waarbij een 13-jarig meisje overleed nadat ze was gedrogeerd en verkracht. Toch leek een lokale feministische groepering nog woedender te zijn op media die de Afghaanse nationaliteit van de verdachten meldden en daardoor 'vluchtelingen in een kwaad daglicht zouden zetten'.

Een groep linkse activisten van de groep 'Alerta Feminista' brak woensdag aan het eind van de dag in bij de kantoren van oe24 - het webportaal van het in Wenen gevestigde dagblad Österreich - om de redactiekamer binnen te dringen. De linkse anarchistische groep bereikte uiteindelijk het saleskantoor, waar ze een verhitte discussie aangingen met oe24-medewerkers. Het mediabedrijf beweerde dat sommige van zijn vrouwelijke werknemers fysiek werden aangevallen door de activisten, maar geen verwondingen hierbij opliepen.

De ongeveer twintig activisten, die hun gezicht hadden bedekt, protesteerden tegen wat zij 'racistische berichtgeving' noemden over een schokkend misdrijf dat Oostenrijk twee weken geleden deed opschrikken. Hun verontwaardiging werd veroorzaakt door het feit dat oe24 de nationaliteiten van de verdachten in de gruwelijke verkrachtings- en moordzaak aan het licht heeft gebracht. Vier Afghaanse staatsburgers zijn beschuldigd van het drogeren en verkrachten van een 13-jarig meisje dat op 26 juni dood werd aangetroffen in Wenen. 

De feministische actiegroep sloeg op de vlucht toen de politie ter plaatse kwam.

Zie ook: Twee tieners opgepakt voor moord op 13-jarig meisje in Wenen

Niki Fellner, de directeur van oe24, veroordeelde wat hij een "gewelddadige inval" noemde en hekelde de aanvallen op de vrouwelijke werknemers, die "doodsbang" waren. Hij eiste ook dat de autoriteiten harde maatregelen zouden nemen tegen Alerta Feminista.

Vol met extasy gepompt
De zaak van de mishandelde 13-jarige, alleen geïdentificeerd als Leonie, blijft Oostenrijk kwellen. Ze werd op zaterdag 26 juni gewikkeld in tapijt  aangetroffen op een strook gras in het noordoosten van Wenen, ambulancepersoneel slaagden er niet in haar te reanimeren. Terwijl er nog werd gewacht op een uitgebreid rapport van de autopsie, meldden meerdere media op woensdag al enkele van de gruwelijke details.

Onder verwijzing naar de eerste onderzoeksresultaten meldde de krant Kurier dat Leonie twee van de verdachten ontmoette bij het Donaukanaal, waar ze haar "vol pompten" met extasy en haar naar een appartement van een andere Afghaan brachten, waar ook de vierde verdachte wachtte. Daar kreeg ze meer drugs en werd ze 'urenlang' verkracht door minstens twee van de mannen, totdat haar hart het uiteindelijk begaf.

De lijkschouwer vond vingerafdrukken op de nek van het meisje en tekenen van compressie op haar borst, wat suggereert dat iemand zijn knieën tegen haar lichaam zou hebben gedrukt, meldde Kurier.

Toen het meisje geen teken van leven vertoonde, probeerden de verdachten haar te ‘reanimeren’ door melk en yoghurt in haar mond te gieten en haar lichaam onder de douche te zetten. Uiteindelijk wikkelden ze haar in een tapijt en lieten haar in de buurt van de flat aan de kant van de weg achter. Hun appartement werd later gevonden door een speurhond van de politie.

Volgens de door Kurier geciteerde onderzoeksbronnen werden in Leonie's lichaam sporen van een 'enorme' dosis extasy gevonden. Ze heeft misschien ook heroïne toegediend gekregen, beweerde de krant.

Strafregister & geen verblijfsvergunning
De Oostenrijkse politie slaagde erin drie van de vier verdachten te arresteren, die alle beschuldigingen met betrekking tot verkrachting en moord blijven ontkennen, terwijl ze elkaar de schuld geven van het misdrijf, meldden lokale media. Allen hebben de Afghaanse nationaliteit, in leeftijd variërend van 16 tot 23 jaar.

Een van de verdachten, een 18-jarige, pleitte naar verluidt schuldig aan het niet verlenen van hulp, maar ontkende alle andere aanklachten. Hij bespotte het slachtoffer ook door te zeggen dat het haar 'eigen schuld was dat ze stierf'. "Ze nam drugs en liep van huis weg", zei hij tegen rechercheurs, aldus de krant Heute.

Bij twee van de vier verdachten is de asielaanvraag afgewezen. Ze waren al eerder met de politie in aanraking geweest vanwege eerdere veroordelingen, waaronder drugshandel. Een van hen, een 22-jarige die nog steeds voortvluchtig is en op de internationale opsporingslijst staat, heeft al drie veroordelingen op zijn naam staan en mocht in 2017 uitgezet worden.

De familie van het slachtoffer is van plan om de Oostenrijkse regering aan te klagen. Hun advocaat, Florian Hoellwarth, zei dat de verdachten "een bedreiging vormden voor de bevolking" en beter in de gaten moeten worden gehouden door de autoriteiten.

'Racistische afleiding'?
Een groep Oostenrijkse pro-asiel- en antiracisme-NGO's heeft kritiek geuit en de media en politici ervan beschuldigd in dit geval een 'etnische kaart' te trekken in deze zaak. De NGO's eisten een einde aan "racistische afleidingsacties" en riepen de autoriteiten op zich in plaats daarvan te concentreren op het voorkomen van moorden op vrouwen.

Een debat over asielzoekers zou "algemene racistische vooroordelen" aanwakkeren die schadelijk zouden zijn voor zo'n 40.000 Afghanen in Oostenrijk, volgens de NGO's waaronder Asylum Coordination Austria en de Association of Autonomous Austrian Women's Shelters.

De NGO's beweerden dat de dood van Leonie "politiek geïnstrumentaliseerd" zou zijn om een aanval te lanceren op een groep die "zich niet kan verdedigen", wat "respectloos en laakbaar" zou zijn. Ze riepen ook op tot het stopzetten van deportaties naar Afghanistan, met het argument dat een strafrechtelijke veroordeling in Oostenrijk niet rechtvaardigt dat mensen naar een land worden teruggestuurd waar ze de dood of marteling kunnen ondergaan.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz is van mening dat een dergelijke uitspraak de dader in een slachtofferrol plaatst.

“Om hier te spreken van een 'racistische afleiding' is een bespotting van het slachtoffer en een klap in het gezicht van de nabestaanden. Ik neem hier afstand van,” heeft Kurz gezegd, eraan toevoegend dat er is geen excuus is voor zo'n ‘beestachtig misdrijf.’