Terugkijken: de vlucht van Richard Branson met zijn Unity de ruimte in

De Britse zakenman Sir Richard Branson staat op het punt een levenslange ambitie te verwezenlijken door naar de rand van de ruimte te vliegen met zijn Virgin Galactic- raketvliegtuig.

Update 19.20 uur: Richard Branson kan terugkijken op een zeer geslaagde vlucht naar' het randje van de ruimte'. De streams haperden regelmatig, dat was jammer het wachten is op betere beelden die in de cabine zijn opgenomen.

Update 14.55 uur: Het vertrek is uitgesteld naar 16.30 uur.

Op een hoogte van ongeveer 90 kilometer zouden passagiers gewichtloosheid moeten ervaren en de kromming van de aarde moeten zien. Om mee te gaan op deze vlucht met Branson betaalde een anonieme bieder $ 28 miljoen. Hij zal vandaag vanuit New Mexico met zijn Virgin Galactic-raketvliegtuig naar een hoogte van ongeveer 90 km vliegen, waar de lucht zwart wordt en de horizon van de aarde in de verte afbuigt.

De ondernemer zegt de ervaring te willen evalueren voordat hij volgend jaar betalende klanten aan boord toelaat. Branson is van plan om vanaf volgend jaar tegen betaling 'ruimtetoeristen' de ruimte in te brengen. Hij concurreert daarmee met het ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Amazon-oprichter Jeff Bezos. De rijkste persoon ter wereld wil op 20 juli de ruimte in vliegen.

"Ik wilde al sinds ik een kind was naar de ruimte en ik wil hopelijk honderdduizenden andere mensen in de komende 100 jaar in staat stellen om ook naar de ruimte te gaan", vertelde Sir Richard aan de BBC. 

De Livestream zal hier te volgen zijn.

Hoe werkt zijn raketvliegtuig?
Het voertuig, bekend als Unity, zal door een veel groter vliegtuig naar een hoogte van ongeveer 15 km (50.000 voet) worden vervoerd, waar het zal worden 'losgelaten'.

Een raketmotor in de achterkant van Unity zal dan ontsteken en het schip de lucht in schieten. De motor zal 60 seconden branden, waarna Sir Richard, zijn drie bemanningsleden en de twee piloten voorin een buitengewoon zicht hebben op de planeet beneden.

De maximale hoogte die Unity kan bereiken is ongeveer 90 km (50 mijl of 295.000 ft).