UEFA overweegt om EK uit te breiden naar 32 landen

De UEFA heeft plannen om het deelnemersveld voor een EK-eindronde opnieuw uit te breiden. Dat hebben anonieme bronnen die 'kennis van het proces hebben' laten weten aan The Associated Press. Het continentale kampioenschap zou kunnen groeien naar 32 deelnemers.

Vijf jaar geleden werd het deelnemersveld ook al uitgebreid, van 16 naar 24 landen. De UEFA is blij met de extra landen (en extra wedstrijden) op het toernooi en overweegt om voor het EK van 2028 verder op te schalen. 32 van de 55 aangesloten landen bij de UEFA zouden dan meedoen. 

Mocht het plan doorgang vinden, dan zal ook de kwalificatiecyclus op de schop moeten, aangezien het huidige kwalificatieformat dan niet meer interessant is. De Nations League zou een prominentere plaats kunnen krijgen. waarbij landen in poules komen met tegenstanders van ongeveer gelijke sterkte. Ook een voorkwalificatietoernooi voor de zwakkere landen, zoals in Azië en Noord-Amerika gebruikelijk is, wordt geopperd.

Een EK met 32 deelnemers zou in ieder geval het probleem van de onoverzichtelijkheid van het toernooi oplossen. In de huidige opzet plaatsten de nummers één en twee uit iedere poule zich voor de knock-outfase, samen met de vier beste nummers drie. Dit maakte het schema voor de volgende ronde voor velen een raadsel. In ieder geval ook nog een sportieve reden om het toernooi uit te breiden, naast alle financiele redenen. 

Het is nog niet bekend waar het EK van 2028 gehouden zal worden. Ook is nog niet duidelijk wanneer het definitieve besluit hierover genomen zal gaan worden. In 2023 zal er een gastland voor 2028 gekozen gaan worden. Er zijn nog een officiele kandidaten maar Italië, Rusland en Turkije behoren tot de landen die een serieus bid overwegen. Het EK van 2024 wordt afgewerkt in Duitsland; dan zullen er nog gewoon 24 landen deelnemen.