FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 mei 2021

Random Pics van de Dag #310

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

IsraŽl nu ook vanuit SyriŽ beschoten, JordaniŽrs en SyriŽrs trekken over de grens om Palestina bij te staan.

Als reactie op de aanhoudende bombardementen vanuit Gaza heeft Israël van de week al drie wolkenkrabbers aangevallen die door Palestijnse militanten zouden worden gebruikt . Israel heeft aangegeven nog meer Hamas-doelen aan te vallen. Ondertussen sturen de VS hun beste diplomaten uit het Midden-Oosten om te bemiddelen.

Update 21.00 uur:  Het is de hele dag onrustig gebleven door heel Israël, vooral in de steden Lod en Tel Aviv zocht de bevolking de confrontatie op om elkaar te lijf te gaan. De burgemeester van Lod spreekt over een ware burgeroorlog tussen de Arabische en Israelische bevolking. Afgelopen nacht is er door het Israëlische leger een heel tunnelcomplex van Hamas ontdekt en vernietigd, men sprak van een "stad onder de stad".

Vanuit Libanon en Jordanië zijn er groepen mensen naar de Palestijnse grens getrokken om de Palestijnen bij te staan in hun strijd. 

Zojuist zijn er ook raketten vanuit Syrië afgevuurd naar Israël.

Tot nu toe zijn er in Gaza 109 mensen gedood en 621 gewond geraakt sinds maandag, aan de Israelische kant zijn er tot nu toe acht mensen omgekomen.

Volgens de woordvoerder van het Israelische leger zei, hebben Palestijnse militanten in de Gazastrook sinds maandagavond 1.800 raketten op Israël afgevuurd. Ongeveer 430 van hen vielen nog in het kustgebied zelf. Het leger verklaarde onlangs dat het slagingspercentage van hun afweergeschut (Iron Dome) gemiddeld rond de 90 procent ligt.

Update 01.55 uur: Persbureau AFP meldt, dat het Israëlische leger niet de Gazastrook is binnengegaan. Het bericht daarover zou een communicatiefout zijn geweest. Reuters meldt dat Israëlische troepen artillerie afvuren vanaf de grens.

Al Jazeera-correspondent Safwat al-Kahlout, rapporterend vanuit Gaza, zei dat de Israëlische troepen Gaza niet zijn binnengedrongen. "Ik kan bevestigen dat er geen Israëlische troepen in Gaza zijn", zei al-Kahlout. “We hebben contact opgenomen met onze bronnen die zijn ingezet of wonen in de buurt van de grens. Er zijn geen aanwijzingen dat Israëlische troepen zich in Gaza bevinden,” zei hij.

Na dagen van raketbeschietingen had Israël extra troepen naar het Palestijnse grensgebied verplaatst.

Sinds het begin van deze nieuwe geweldscyclus op maandag zijn 103 Palestijnen, waaronder 27 kinderen, gedood in de Gazastrook en 580 gewond. In Israël werden zeven mensen gedood, onder wie een zesjarig kind en een soldaat.

Update 14-05-2021 00.40 uur: Het conflict tussen Israël en Palestijnse militanten heeft een nieuw dieptepunt bereikt: het Israëlische leger zet zijn grondtroepen bij de grens van de Gazastrook in.

Israëlische grondtroepen trokken gisteravond. "Lucht- en grondtroepen vallen momenteel de Gazastrook aan", tweette het Israëlische leger op Twitter. De Israëlische televisie maakte melding van massale aanvallen van de luchtmacht, artillerie en gepantserde troepen op de kuststrook. Het leger riep Israëli's in de grenssteden, die tot vier kilometer van de Gazastrook wonen, op om tot nader order naar schuilplaatsen toe te gaan. Door de bombardementen is de stroom in een deel van Gaza uitgevallen.

Donderdagavond werden er ook vanuit Libanon raketten afgevuurd op Noord-Israël. Niemand raakte hierdoor gewond volgens het Israëlische leger. De drie projectielen uit Libanon kwamen in zee terecht. Ze zouden zijn afgevuurd bij Nakura in Zuid-Libanon. Daar zijn extremistische Palestijnse groeperingen actief, evenals de Hezbollah-militie waarmee Israël in 2006 in oorlog was.

De raketaanvallen op Israël vanuit de Gazastrook gingen onverminderd door en Israël bleef doelen in het Palestijnse gebied bombarderen. Volgens het Israëlische Ministerie van Defensie zijn er gisteren 9.000 extra reservisten gemobiliseerd. De aanvullende strijdkrachten worden toegewezen aan de zuidelijke en centrale regionale leiding van de krijgsmacht. Het Israëlische leger had dinsdag al 5.000 reservisten opgeroepen. Een militaire woordvoerder gaf aan dat ze zich gingen voorbereiden op een mogelijk grondoffensief aan de grens met de Gazastrook. 

Wanorde en chaos overheersen in heel Israël, Arabieren jagen op Joden, zetten synagogen in brand. Joden sloegen Arabieren in elkaar, vernietigden Palestijnse bedrijven. 

Eerdere berichtgeving:
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft besloten de militaire operaties tegen de islamitische Hamas-organisatie in de Gazastrook uit te breiden. Het leger moet zich onmiddellijk richten op "bakens van de Hamas-heerschappij" in het Palestijnse grondgebied, meldde kanaal 12 woensdagavond. Volgens berichten in de lokale media zijn het ministerie van Financiën in het hart van Gaza-stad en een Hamas-bank al vernietigd. Dit zou het voor Hamas moeilijker moeten maken om de Gazastrook te besturen.

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Binnenlandse Zaken zijn alle politiegebouwen in het kustgebied verwoest tijdens de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Hamas is door Israël en de EU geclassificeerd als een terroristische organisatie. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwerpt op dit moment een staakt-het-vuren. De Amerikaanse president Joe Biden heeft nu telefonisch met Netanyahu gesproken. Biden sprak de hoop uit dat het geweld snel kon worden gestopt. Tegelijkertijd verklaarde hij: "Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had eerder hetzelfde benadrukt en veroordeelde krachtig de raketaanvallen van de "terroristische organisatie Hamas" vanuit de Gazastrook op Israëlische burgers. "De Palestijnen hebben het recht om in veiligheid te leven. En het belangrijkste is nu om het geweld in te dammen", zei Blinken. De minister van Buitenlandse Zaken heeft nu de verantwoordelijke topdiplomaat, Hady Amr, gevraagd om onmiddellijk naar de regio af te reizen en vertegenwoordigers van beide kanten te ontmoeten. Amr zal ook aandringen op de-escalatie in de naam van Biden. Volgens berichten in de media proberen ook onderhandelaars uit Egypte, Qatar en de Verenigde Naties de zaken te kalmeren. Blinken voegde eraan toe dat de VS zich blijven inzetten voor een tweestatenoplossing. "Dit geweld brengt ons verder van dat doel."

Militante Palestijnen hebben sinds maandagavond op grote schaal raketten op Israël afgevuurd. Tot dusver zijn zes mensen, waaronder één kind, gedood en meer dan 200 anderen gewond. Het Israëlische leger reageert hierop met de grootste bombardementen sinds de oorlog in Gaza in 2014. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn sinds maandag 67 Palestijnen gedood, waaronder 16 kinderen en vijf vrouwen. 365 mensen raakten gewond.

Op verschillende plaatsen in de wereld worden pro- Palestina demonstraties gehouden. 

Zie ook: Escalatie in Israël: raketten vliegen over en weer, EU en VS roepen op tot beëindiging geweld

Nederlands volleybalteam bijna zeker van EK na winst tegen Zweden

De Nederlandse volleybalmannen hebben ook hun derde wedstrijd in de EK-kwalificatiepoule gewonnen. In Apeldoorn won Oranje met 3-1 (25-17, 25-21, 19-25, 25-17) van Zweden.

Vorige week had Oranje al met 3-0 gewonnen van Zweden en ook in de eerste set had Oranje weinig moeite met Zweden. In de tweede set ging Oranje al wat slordiger spelen tegen Zweden en maakte een late achterstand van vier punten nog goed.

Ook in de derde set bleef het Nederlands volleybalteam slordig spelen en keek opnieuw tegen een achterstand, ditmaal kon Oranje de achterstand niet meer inhalen, waardoor een vierde set gespeeld moest worden. In die vierde set was Nederland weer tijdig bij de les en werd die set eenvoudig met 25-17 gewonnen.

Zaterdag spelen Kroatië en Zweden tegen elkaar. Als Kroatië verliest, is Nederland met nog één wedstrijd voor de boeg al niet meer in te halen. Als Kroatië van Zweden wint, moet Oranje zondag minimaal twee sets pakken om EK-deelname af te dwingen.

Het EK wordt van 1 tot en met 19 september gehouden in Polen, Tsjechië, Estland en Finland.

Taakstraffen van 30 en 50 uur voor bespugen homokoppel in Amsterdam-Oost

De twee mannen van 21 en 22 jaar die vorig jaar een homostel in Amsterdam in het gezicht hebben gespuugd zijn veroordeeld tot 50 en 30 uur taakstraf. Daarnaast scholden ze het koppel uit voor 'kankerhomo's'. Zo meldt AT5.

De daders zijn wel vrijgesproken van mishandeling. Dat omdat het niet bewezen kon worden of de slachtoffers fysieke klachten hebben gekregen nadat zij werden bespuugd. De slachtoffers hebben verklaard dat ze zich gediscrimineerd en vernederd voelen door het incident en niet meer hand in hand durven te lopen op straat. Het OM had eerder een onvoorwaardelijke werkstraf van 120 uur geëist tegen de 21-jarige verdachte en tegen de 22-jarige verdachte een onvoorwaardelijke werkstraf van 80 uur.

De rechtbank benadrukt het discriminatoire karakter van deze zaak en zegt het de 21- en 22-jarige mannen te verwijten dat ze een onveilige sfeer hebben gecreëerd. De mannen moeten 400 en 500 euro aan schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

"Niet stoppen zijn hand vast te houden"
Op 12 April 2020 werden Fabio en Daniël lastig gevallen en bespuugd toen zij hand in hand liepen in Oost. Het stel filmde een deel van het incident en besloot het op sociale media te posten. Er werd met veel verontwaardiging op gereageerd. Burgemeester Halsema uitte haar steun door een regenboogvlag op Instagram te posten.

"Maar ik ga niet stoppen zijn hand vast te houden", vertelde Fabio aan AT5 een dag na het incident. "Dat is echt iets naturels, het is geen 'showing off', ofzo. Niet zodat andere mensen het zien. Het is iets normaals. Als je daar iets tegen hebt is dat jouw probleem. Het gaat om respect en tolerantie."

Opnieuw aangevallen
Een maand na dit incident, werd het stel opnieuw aangevallen. Op 10 mei 2020 liep Fabio hand in hand met Daniël in Oost als een groep jongens discriminerende scheldwoorden naar ze begint te roepen. Toen Fabio de daders probeerde te filmen, werd hij omsingeld door een groep jongens. Ook hier is aangifte van gedaan.

De buurt probeerde het stel toen nog een hart onder de riem te steken door allemaal de regenboogvlag te hijsen.

Olympische wielerselectie bekend met Dumoulin

Bondscoach Koos Moerenhout heeft vrijdagmiddag de olympische selectie namens de Nederlandse wielrenners bekend gemaakt. Tom Dumoulin zal zowel in actie komen op de tijdrit als in de wegrit.

Naast Dumoulin zal de selectie bestaan uit Bauke Mollema, Dylan van Baarle, Wilco Kelderman en Yoeri Havik. Havik zal op de Olympische Spelen ook uit komen op de baan in het onderdeel madison, waarmee hij samen met Jan-Willem van Schip een koppel vormt.

"In Nederland beschikken we over een aantal sterke tijdrijders, maar de klasse die Tom op dit onderdeel al tentoonspreidde is van een uitzonderlijk niveau", aldus Moerenhout.

"Daarbij denk ik aan zijn optreden op de vorige Olympische Spelen, maar ook aan de wereldtitel die hij in 2017 behaalde. Tom Dumoulin heeft aangegeven met ambities te starten in de tijdrit en de wegwedstrijd en ik ben ervan overtuigd dat hij zich samen met zijn ploeg optimaal zal voorbereiden. We gaan met Tom voor het hoogst mogelijke resultaat."

Van der Poel wint ook shorttrackrace in Nove Mesto

Mathieu van der Poel heeft de shorttrackrace gewonnen. Bij de wereldbekerwedstrijden in het Tsjechische Nove Mesto was de Nederlander aan de streep sneller dan Tom Pidcock.

De shorttrackrace in het Tsjechische Nove Mesto leek een beetje op een veldrit met slecht weer en vooraf werd er ook uitgekeken tussen een duel tussen Van der Poel en Pidcock. Beide renners, die de verschillende onderdelen combineren, waren ook de sterkste. In de slotronde reden de Nederlander en de Engelsman weg bij de concurrentie, waarna Van der Poel in de sprint Pidcock te snel af was. Voor Van der Poel was het alweer zijn tweede zege van het seizoen. Vorige week was hij ook al de beste in de shorttrackrace in het Duitse Albstadt.

Bij de vrouwen ging de winst naar Haley Batten. De jonge Amerikaanse reed in de finale van de rest weg en won solo voor Loana Lecomte en olympisch kampioene Jenny Rissveds. Wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot moest opgeven vanwege een valpartij. De Nederlandse dames Anne Tauber en Anne Terpstra kwamen niet verder dan een tiende en elfde plaats in Nove Mesto.

…wan pakt tweede zege deze Giro

Caleb Ewan heeft zijn tweede dagzege deze Giro d'Italia geboekt. Ewan was in de straten van Termoli Cimolau en Merlier de baas in de massasprint.

De zevende etappe was een kopie van de vijfde rit met de Zwitser Pellaud en de Italiaan Marengo in een vroege vlucht. Het enige verschil met twee dagen geleden was de Brit Christian in de kopgroep. Het trio kreeg echter weinig speling in de 150 kilometer die ze vooruit reden.

Op 16 kilometer van de streep werden ze bijgehaald. Vlak voor de finish liep de weg nog flink omhoog en Vincenzo Albanese en Daniel Oss plaatsten daar nog een demarrage. Het klimmetje was echter net niet lang genoeg om echt een verschil te maken, en ze werden dan ook weer teruggegrepen.

In de eindsprint was het Gaviria die al vroeg aanging en een gaatje te pakken had. Ewan was echter weer ijzersterk en pakte zijn tweede ritzege deze Giro.

Schaatser Pedersen zwaargewond bij ongeval

Schaatser Sverre Lunde Pedersen is bij een fietsongeval zwaargewond geraakt. Dit meldt de Noorse schaatsbond.

Door een kuil in de weg verloor de 28-jarige Noor de controle over zijn stuur. Vervolgens ging hij hard onderuit. Pedersen heeft onder meer een scheur in zijn lever en breuken in allebei zijn handen opgelopen. Hij ligt in het ziekenhuis in Ullevål.

Pedersen veroverde vier maal zilver op het WK allround. In 2019 won de Noor de wereldtitel op de 5.000 meter.

Huisarts weigert COVID-19 vaccinaties te geven en verwijst niet door, IGJ stelt onderzoek in

De Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) doet onderzoek naar een huisarts in Heemstede, nadat twee patiënten een klacht indienden. De reden: de huisarts wil zijn patiënten niet inenten. Meer hierover bij Skipr.

Dit meldt De Volkskrant. Huisarts Frank Roodenburg was tegen coronavaccinaties en wilde de prik niet zetten. Tegen een 64-jarige patiënte die de prik graag wilde riep hij: ‘Ik begrijp niet dat sommige van mijn patiënten niet willen leven.’ Tegen een andere patiënt zei Roodenburg: ‘Astra is een experiment, je auto-immuunsysteem gaat eraan. Jullie lopen blind achter het RIVM aan.’ In een mail zette hij een link naar een anti-vaccinatievideo op YouTube.

Scarlet Nexus demo-gameplay in beeld

Scarlet Nexus, de aankomende actie-RPG van Bandai Namco, is recent aan pers getoond. De demo die de pers mocht spelen is straks ook voor iedereen beschikbaar. Het komt op 21 mei uit voor Xbox-platforms en op 28 mei voor PlayStation-platforms. De volledige game lanceert op 25 juni.

Als je alvast wat gameplay wilt zien kun je hieronder een paar video's bekijken. Scarlet Nexus speelt zich af in de verre toekomst. Er wordt een psionisch hormoon ontdekt in het menselijk brein, waardoor mensen buitenzintuiglijke krachten kregen en de wereld veranderde zoals we die kenden. Toen de mensheid dit nieuwe tijdperk betrad, begonnen gestoorde mutanten, bekend als 'Others', uit de lucht neer te dalen met een honger naar menselijke hersenen. Ze zijn niet te doden met conventionele wapens, de psionische mensen zijn de enige kans om de aanval te bestrijden.

Geen Turkse Grand Prix, wederom twee Oostenrijkse races

Dit jaar zal er geen Grand Prix van Turkije worden verreden. In plaats daarvan zal er net als in 2020 twee keer Oostenrijk worden aangedaan.

Turkije stond voor dit jaar niet op de F1-kalender maar werd toegevoegd nadat het wegens de coronapandemie niet mogelijk was om af te reizen naar Canada. De Grand Prix van Turkije is echter ook niet haalbaar omdat Turkije vanwege het aantal coronabesmettingen op de rode lijst staat in Engeland, waar zeven van de tien teams zijn gehuisvest. Iedereen die terugkeert vanuit Turkije naar Engeland moet eerst tien dagen in quarantaine in een door de overheid aangewezen hotel. Er is ook naar andere opties gekeken, maar die bleken niet haalbaar.

Er zijn nu drie Europese races op rij. Op 20 juni, een week eerder dan aanvankelijk was gepland, wordt de Grand Prix van Frankrijk gehouden op Paul Ricard. Daarop volgen dan twee raceweekends op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

COVID-19: 5608 nieuwe besmettingen en 10 doden, totaal 1.589.282 en 17.423

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5608 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.589.282 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 141 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1522 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 22 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 728 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 10 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.423 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Politie houdt tien jongemannen aan na gevecht met BOA's

Op donderdagavond 13 mei was een groep jongeren in de trein van Zwolle naar Kampen erg vervelend. Een van hen werd in de trein door treinpersoneel aangesproken op het feit dat hij geen mondkapje droeg. Waarop de groep vervelend werd tegen het treinpersoneel en op station Zwolle Stadshagen de trein uitrende.

De groep bleef wachten bij de bushalte bij het station en wilde op een gegeven moment weer verder met de trein. Toen een van de BOA’s de man die geen mondkapje had gedragen wilde bekeuren, kwamen er twee personen tussenbeide en verhinderden dit. Hierna ontstond er het nodige duw- en trekwerk waarna het incident escaleerde tot een gevecht. Na het gevecht ging de groep er vandoor over de Belvederelaan in de richting van het centrum van Stadshagen. De politie hield in totaal tien jongeren aan voor openlijke geweldpleging tegen personen op diverse plekken in Stadshagen. Het gaat om jongemannen in de leeftijden van 17, 18 (5x), 19 (2x) en 20 (2x) jaar waarvan negen afkomstig uit IJsselmuiden en een uit Kampen. Drie BOA’s deden aangifte van openlijke geweldpleging.

Getuigenoproep
Voor het onderzoek in deze zaak is de politie op zoek naar getuigen. Heeft u iets gezien van dit incident of beschikt u over andere informatie zoals bijvoorbeeld camerabeelden van het incident of van hetgeen er aan vooraf ging, dan komen we graag met u in contact. U kunt uw melding doorgeven via het onderstaande tipformulier of u kunt bellen met telefoonnummer 0900-8844. U kunt ook anoniem uw melding doorgeven via Meld Misdaad Anoniem, tel. 0800-7000.

Noorderlicht te zien in het noorden van ons land

In het noorden van het land was in de nacht van woensdag op donderdag het noorderlicht te zien. Op sociale media deelden verscheidene mensen een foto waarop een glimp van het licht te zien is. Het noorderlicht is erg lastig te zien met het blote oog, maar met een camera kunnen de kleuren wel mooi vastgelegd worden. Meer hierover in het DvhN.

Eerste testvaart van waterstofboot Ecolution, het schip van Wubbo Ockels

Een historisch moment in de toch al rijke geschiedenis van de Ecolution. In Lauwersoog koos het vermaarde schip vrijdag voor het eerst het zeegat. Op waterstof. Meer hierover bij DvhN.

De Ecolution werd tussen 2007 en 2010 in opdracht van wijlen Wubbo Ockels als zeilschip gebouwd. Het afgelopen jaar is het schip op de werf van NG Shipyards omgebouwd naar een waterstofboot. Op Hemelvaart is er flink waterstof gebunkerd bij Holthausen. Vandaag is de eerste testvaart.

Andere voorkeur dan arts over behandeling kind, ouders gemeld bij Veilig Thuis

Bij een meningsverschil tussen arts en ouders over een behandeling van een minderjarig kind, wordt soms ten onrechte bij Veilig Thuis een melding gedaan van verdenking van kindermishandeling. Zo proberen artsen ouders te dwingen om de lijn van het ziekenhuis te volgen.

Dat stelt Veilig Thuis in de Zembla-uitzending ‘Geen chemo voor Felix’. De ouders van Felix vinden bestraling en chemo als aanpak voor de hersentumor van hun 11-jarige zoon geen goed idee, hun voorkeur gaat uit naar een experimentele immunotherapiebehandeling. De kinderoncoloog doet hierop een zorgmelding bij Veilig Thuis. Veilig Thuis-bestuurder Debbie Maas is van meninig dat zolang de ouders het belang van het kind voorop zetten, er bij een meningsverschil tussen arts en ouders over een behandeling geen sprake is van kindermishandeling, dan is er sprake van een conflict, en is het “niet opportuun” dat de arts een zorgmelding doet bij Veilig Thuis. Meer hierover bij Skipr.

Het nutteloze feitje van de dag: Grensgeval

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Grenzen zijn vaak al oud en als er rond grenzen gebouwd wordt, ontstaan er soms bijzondere situaties. Want wist je dat het treinstation Hollandsche Rading in twee provincies ligt? Doordat beide perrons niet tegenover elkaar liggen maar elk aan een andere kant van de de Vuurse Dreef is de opmerkelijke situatie ontstaan dat het perron richting Utrecht Centraal in de provincie Utrecht ligt, en het perron richting Hilversum in de provincie Noord-Holland.

De Utrechtse kant van station Hollandse Rading (WikiCommons/M.Minderhoud)
De Utrechtse kant van station Hollandse Rading (WikiCommons/M.Minderhoud)

De Boer maakt voorlopige EK-selectie bekend

Bondscoach Frank de Boer heef vandaag de voorlopige selectie voor het EK voetbal bekendgemaakt dat over vier weken van start gaat. Meest opvallende namen in de selectie van 34 voetballers zijn Jurriën Timber, Rick Karsdorp, Anwar El Ghazi en Cody Gakpo. Calvin Stengs, Ryan Babel en Kevin Strootman ontbreken in de voorlopige EK-selectie.

Woensdag werd al duidelijk dat aanvoerder Virgil van Dijk geen deel zou uitmaken van de voorlopige selectie. De Liverpool-verdediger is niet fit genoeg na zijn zware knieblessure.

Voor Oranje begint het toernooi op 13 juni met een duel met Oekraïne. Daarna volgen in de groepsfase confrontaties met Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). In aanloop naar het EK speelt het Nederlands elftal nog oefenwedstrijden tegen Schotland (2 juni) en Georgië (6 juni).

Wrath of the Druids voor Assassin’s Creed Valhalla uitgebracht

Wrath of the Druids, de eerste uitbreiding voor Assassin’s Creed Valhalla, is verkrijgbaar op alle beschikbare platformen.

Eivors nieuwe avontuur brengt spelers naar Ierland om de mysteries van een oude druïdische sekte, de Kinderen van Danu, te ontrafelen. Onderweg duiken spelers in de Gallische mythen en banen ze zich een weg door bossen en landschappen terwijl ze de Gallische koningen helpen Ierland te verenigen.

Het verhaal begint wanneer Eivor naar Ierland wordt geroepen door hun lang verloren neef Barid. Al snel volgt een oproep van de Hoge Koning van Ierland, Flann Sinna, om aan een gevaarlijke reis te beginnen en de oorlogvoerende facties van het land te verenigen. Het intrigerende maar vooral verraderlijke Keltische Ierland is een volledig nieuwe regio om te verkennen, met drie provincies en de stad Dublin. De uitbreiding bevat ook beroemde historische bezienswaardigheden zoals onder andere Giant’s Causeway, Tara Hill, Black Pig’s Dyke, en Ben Bulben.

Wrath of the Druids brengt nieuwe features en content naar Assassin’s Creed Valhalla:

  • Voltooi koninklijke eisen van de Gallische koningen om grondstoffen te verzamelen
  • Verover de Ringforten van Ierland, vorm allianties om de handelsroutes te domineren en om Dublins rijkdommen op te bouwen zodat de stad de belangrijkste zetel van de handel wordt
  • Handel in zeldzame grondstoffen en exotische beloningen met overzeese naties om van Dublin een bloeiende stad te maken
  • Beheers een volledig nieuw wapen: de Sikkel, een snel, dodelijk wapen dat je kan dual-wielden
  • Gebruik nieuwe vaardigheden zoals de Viking Saluut, Rookbom Pijlen, Ierse Jachthonden en de Sikkel Combo
  • Vecht tegen nieuwe vijanden, waaronder de Kinderen van Danu, een mysterieuze sekte van Druïden; Drengrs, Ierse facties en nieuwe mythische wezens
  • Ontdek nieuwe uitrustingen, wapens, meer aanpassingsopties voor Eivors schip, paard, raaf, tatoeages, haar en versieringen voor de nederzetting.

Voor het spelen van de uitbreiding is het niet nodig om de verhaallijn van het hoofdspel te hebben voltooid of om een verplicht powerlevel te hebben behaald. Wrath of the Druids is toegankelijk zodra spelers Engeland hebben bereikt en een van de eerste verhaallijnen hebben voltooid, Grantebridgescire of Ledecestrescire. Deze nieuwe uitbreiding is onderdeel van de Season Pass, maar is ook los verkrijgbaar.

Katy Perry en Pokťmon introduceren nieuwe single 'Electric'

Het 25-jarig jubileum van Pokémon krijgt vandaag een vervolg met de release van de single en videoclip 'Electric' van Katy Perry.

Ze heeft het nummer speciaal geschreven voor Pokémon 25: Het album, dat dit najaar uitgebracht zal worden door Capitol Records van Universal Music Group. Katy wordt in het nummer begeleid door The Monsters & Strangerz en Jon Bellion, die ook meewerkten aan het nummer 'Daisies' van haar nieuwe album SMILE, en door Bruce Wiegner.

"De thema's van het nummer – veerkracht, je innerlijke licht ontsteken – hebben richting gegeven aan mijn leven en corresponderen bovendien met het verhaal en de personages van Pokémon. Pikachu is de geëvolueerde vorm van Pichu. Daarom zie je in de videoclip de jongere versie van mij met Pichu, en mijzelf in het heden met Pikachu. We evolueren beiden en behouden tegelijkertijd een zekere speelsheid", aldus Katy Perry.

De Sims 4 kondigt de Binnenplaats Oase Kit aan

Electronic Arts heeft een nieuwe Sim Kit aangekondigd: De Sims 4 Binnenplaats Oase Kit. De Kit is samengesteld door en voor Simmers die een serene en stijlvolle oase in het midden van hun huis willen ontwerpen.

De Sims 4 Binnenplaats Oase Kit is geïnspireerd op de riads van Marokko. Bouw een dromerige binnenplaats voor Sims om in te loungen met fonteinen, meubilair, stoffen en tropische planten. Simmers kunnen ook zuilen, bogen en houten latwerkramen in hun huizen integreren.

De Sims 4 Binnenplaats Oase Kit is vanaf 18 mei om 10.00 uur beschikbaar op pc en Mac via Origin en Steam, PlayStation 4 en Xbox One.

De Sims 4: Binnenplaats Oase Kit

Ghostrunner 2 aangekondigd

Ghostrunner 2 is door uitgever 505 Games en ontwikkelaar One More Level aangekondigd. De game gaat uitkomen voor PS5, Xbox Series X|S en pc. Een releasedatum is nog niet bekend. Volgens 505 Games zijn er van de originele game, die eind vorig jaar uitkwam, zeshonderdduizend exemplaren verkocht. De eerste game krijgt later dit jaar een PS5 en Xbox Series-versie. Verder moet er ook nog een DLC-uitbreiding uitkomen.

Ghostrunner is een first-person actie-game met stealth-elementen waar je met een snelle robot-ninja speet. Lees onze review hier.

Sony werkt aan 25 PS5-games

Sony Interactive Entertainment heeft op dit moment 25 PS5-games in ontwikkeling. Dat heeft Worldwide Studios-president (en Nederlander) Hermen Hulst in een interview met Wired bekendgemaakt. "We hebben een ongelofelijke hoeveelheid variatie met deze games. Ze worden in verschillende regionen gemaakt. Het zijn grote en kleinere games in allerlei genres."

Van de 25 games zijn er in ieder geval al vijf bekend: Ratchet & Clank: Rift Apart, Horizon: Forbidden West, Gran Turismo 7 en een God of War sequel. Verder weten we ook dat Jade Raymond's Haven Studios en ook Firewalk Studios onder contract staan voor een PlayStation game. Tevens is het bestaan van een remake voor The Last of Us recent gelekt. Waarschijnlijk worden bij de 25 games ook games geteld die pas over vele jaren uitkomen.

Giro: Etappe 7 - Recept voor drama richting de sprint

Een interessante zesde etappe was het donderdag, Remco Evenepoel in het roze, heel België juicht...oh nee, toch niet, Attila Valter is de eerste rozetruidrager uit Hongarije ooit, de Belgen letten in hun hype niet op. Vandaag geen aankomst bergop, maar mogelijk wel 'spektakel'.

De renners rijden van Notaresco naar Termoli, een dikke 180 kilometer verderop. Het gaat grotendeels langs de kust, met een uitstapje landinwaarts richting Chieti, waar wat klimmetjes in de buurt liggen. Verder niet al te bijzonder, we gaan in principe met z'n allen richting Termoli.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier is te lezen dat de finale erg technisch is, met een hele berg aan gevaarlijke punten. Het kan op allerlei manieren fout gaan dus, laten we hopen dat het peloton gewoon veilig aan de massasprint kan gaan beginnen.

De etappe begint kort voor één uur, de finish staat weer tussen vijf en half zes op de planning.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: zuiden buien, noorden droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Welkom!  

Dat was gisteren geen onaardige Hemelvaartsdag. In een groot deel van het land scheen de zon volop afgewisseld met stapelwolken. In het uiterste noorden was het wat nevelig of kwam laaghangende bewolking voor.

Vandaag hebben we eigenlijk hetzelfde weer als gisteren. In de noordelijke provincies is het na het oplossen van nevel en laaghangende bewolking een droge dag met geregeld de zon erbij. In het zuiden gaan opnieuw enkele regen-en onweersbuien vallen en opnieuw denk ik dat de grootste activiteit ten zuiden van de grote rivieren blijft. Misschien dat het midden ook nog een lichtere bui meepikt.

Bij dit alles ligt het kwik rond de 17 graden en er staat opnieuw weinig wind uit uiteenlopende richtingen.

Zaterdag neemt met uitzondering van de kuststrook de neerslagkans flink toe. Lokaal kan er dan veel regen vallen met kans op onweer. 

Fijne dag!

Buurserzand (Foto: spylacopa_68)
Prachtig weer om een wandeling over het Buurserzand te maken. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

80 aanhoudingen door Mobiele Eenheid rond ADO-Stadion Den Haag

De politie heeft op Hemelvaartsdag tientallen aanhoudingen verricht rondom het ADO-Stadion te Den Haag. Meer beelden hiervan bij Regio 15.

Om half drie stond daar op het programma de wedstrijd ADO-Willem II. ADO moest deze wedstrijd winnen om nog een kans te maken op behoud in de Eredivisie.

Vanwege de Corona-maatregelen waren ook dit keer supporters niet welkom. Burgemeester van Zanen van Den Haag had zelfs een noodbevel afgegeven voor het gebied rondom het stadion en supporters werd opgeroepen om niet richting het stadion te komen .

Supporters van ADO wilden ondanks alles verzamelen bij het Cars Jeans stadion, om daar hun club te steunen en de wedstrijd te volgen.

De Mobiele Eenheid stond paraat rondom het stadion om het noodbevel te handhaven. Een groep van ongeveer 50 tot 100 supporters probeerde via een omweg toch bij het stadion te geraken. Zij werden door de ME ingesloten en naar een weiland gedreven. Hierna werden de supporters één voor één aangehouden en gefouilleerd. Daarna werd de groep overgebracht naar het politiebureau. Zij zullen vermoedelijk een proces verbaal krijgen voor het negeren van het noodbevel.

Ook op omliggende wegen, waaronder de Donau, stond de Mobiele Eenheid op linie om eventuele supporters tegen te houden.

Uit voorzorg werd aan het begin van de middag ook de vaccinatie-locatie bij het ADO Stadion door de GGD gesloten, omdat er veel supporters verwacht werden. Mensen met een afspraak voor een vaccinatie konden vanaf 13:00 uur terecht bij de Broodfabriek in Rijswijk.

Voor ADO viel helaas het doek in de Eredivisie: het verloor de wedstrijd met 1-4...

De politie liet gisteravond weten weten dat zij ruim 80 personen hebben aangehouden in de omgeving van het Cars Jeans stadion.

ItaliŽ: Staat en kerk willen samen de strijd tegen de maffia intensiveren

In Italië willen overheid en kerk nauwer gaan samenwerken in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Bij een eerste bijeenkomst van een werkgroep van bisschoppen, pastoors, politieagenten en advocaten is besloten dat vooral de pseudoreligieuze cultuur van de maffia en haar criminele structuren in kaart moeten worden gebracht.

Op veel plaatsen in Italië wordt de maffia nog steeds geromantiseerd. De organisatie slaagt hierin door de vroomheid van mensen aan te spreken, met name door religieuze taal en gebaren te gebruiken. Toelating tot de maffiaorganisatie 'Ndrangheta' wordt bijvoorbeeld een doop genoemd. Bijeenkomsten waar een moord kon worden besloten, eindigden altijd met de woorden "Moge Gods wil geschieden".

Auto stond nog in z'n achteruit: bestuurder ramt eigen gevel op Urk

Met zijn eigen auto heeft een man uit Urk zijn eigen tuinhek en gevel geraakt. Op hemelvaartsochtend reed de auto achteruit weg, in plaats van vooruit. De schade aan het perceel aan de Schelpenhoek was flink, de automobilist kwam met de schrik vrij. Meer hierover in het AD.

Het ongeluk gebeurde even voor 09:00 uur. Volgens de brandweer stond het voertuig in zijn achteruit, in plaats van vooruit, toen de bestuurder weg wilde rijden. De auto maakte een 90 graden bocht, ramde het hekwerk rond de voortuin en kwam tot stilstand tegen de gevel van het huis. Hierbij raakte niemand gewond. 

De muur van het huis raakte fors ontzet door de klap. De brandweer heeft de auto gestabiliseerd en samen met een aannemer de gevel gestut. Zo is ergere schade voorkomen.

Rusland stuurt filmploeg naar ISS om eerste 'ruimtefilm' te maken

Rusland stuurt een actrice en een regisseur naar de ruimte om daar een film te maken. De filmploeg vertrekt volgens ruimtevaartorganisatie Roskosmos in het najaar naar ruimtestation ISS. Ze moeten de komende maanden eerst een astronautentraining ondergaan. Meer hierover in het AD.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.