IsraŽl nu ook vanuit SyriŽ beschoten, JordaniŽrs en SyriŽrs trekken over de grens om Palestina bij te staan.

Als reactie op de aanhoudende bombardementen vanuit Gaza heeft Israël van de week al drie wolkenkrabbers aangevallen die door Palestijnse militanten zouden worden gebruikt . Israel heeft aangegeven nog meer Hamas-doelen aan te vallen. Ondertussen sturen de VS hun beste diplomaten uit het Midden-Oosten om te bemiddelen.

Update 21.00 uur:  Het is de hele dag onrustig gebleven door heel Israël, vooral in de steden Lod en Tel Aviv zocht de bevolking de confrontatie op om elkaar te lijf te gaan. De burgemeester van Lod spreekt over een ware burgeroorlog tussen de Arabische en Israelische bevolking. Afgelopen nacht is er door het Israëlische leger een heel tunnelcomplex van Hamas ontdekt en vernietigd, men sprak van een "stad onder de stad".

Vanuit Libanon en Jordanië zijn er groepen mensen naar de Palestijnse grens getrokken om de Palestijnen bij te staan in hun strijd. 

Zojuist zijn er ook raketten vanuit Syrië afgevuurd naar Israël.

Tot nu toe zijn er in Gaza 109 mensen gedood en 621 gewond geraakt sinds maandag, aan de Israelische kant zijn er tot nu toe acht mensen omgekomen.

Volgens de woordvoerder van het Israelische leger zei, hebben Palestijnse militanten in de Gazastrook sinds maandagavond 1.800 raketten op Israël afgevuurd. Ongeveer 430 van hen vielen nog in het kustgebied zelf. Het leger verklaarde onlangs dat het slagingspercentage van hun afweergeschut (Iron Dome) gemiddeld rond de 90 procent ligt.

Update 01.55 uur: Persbureau AFP meldt, dat het Israëlische leger niet de Gazastrook is binnengegaan. Het bericht daarover zou een communicatiefout zijn geweest. Reuters meldt dat Israëlische troepen artillerie afvuren vanaf de grens.

Al Jazeera-correspondent Safwat al-Kahlout, rapporterend vanuit Gaza, zei dat de Israëlische troepen Gaza niet zijn binnengedrongen. "Ik kan bevestigen dat er geen Israëlische troepen in Gaza zijn", zei al-Kahlout. “We hebben contact opgenomen met onze bronnen die zijn ingezet of wonen in de buurt van de grens. Er zijn geen aanwijzingen dat Israëlische troepen zich in Gaza bevinden,” zei hij.

Na dagen van raketbeschietingen had Israël extra troepen naar het Palestijnse grensgebied verplaatst.

Sinds het begin van deze nieuwe geweldscyclus op maandag zijn 103 Palestijnen, waaronder 27 kinderen, gedood in de Gazastrook en 580 gewond. In Israël werden zeven mensen gedood, onder wie een zesjarig kind en een soldaat.

Update 14-05-2021 00.40 uur: Het conflict tussen Israël en Palestijnse militanten heeft een nieuw dieptepunt bereikt: het Israëlische leger zet zijn grondtroepen bij de grens van de Gazastrook in.

Israëlische grondtroepen trokken gisteravond. "Lucht- en grondtroepen vallen momenteel de Gazastrook aan", tweette het Israëlische leger op Twitter. De Israëlische televisie maakte melding van massale aanvallen van de luchtmacht, artillerie en gepantserde troepen op de kuststrook. Het leger riep Israëli's in de grenssteden, die tot vier kilometer van de Gazastrook wonen, op om tot nader order naar schuilplaatsen toe te gaan. Door de bombardementen is de stroom in een deel van Gaza uitgevallen.

Donderdagavond werden er ook vanuit Libanon raketten afgevuurd op Noord-Israël. Niemand raakte hierdoor gewond volgens het Israëlische leger. De drie projectielen uit Libanon kwamen in zee terecht. Ze zouden zijn afgevuurd bij Nakura in Zuid-Libanon. Daar zijn extremistische Palestijnse groeperingen actief, evenals de Hezbollah-militie waarmee Israël in 2006 in oorlog was.

De raketaanvallen op Israël vanuit de Gazastrook gingen onverminderd door en Israël bleef doelen in het Palestijnse gebied bombarderen. Volgens het Israëlische Ministerie van Defensie zijn er gisteren 9.000 extra reservisten gemobiliseerd. De aanvullende strijdkrachten worden toegewezen aan de zuidelijke en centrale regionale leiding van de krijgsmacht. Het Israëlische leger had dinsdag al 5.000 reservisten opgeroepen. Een militaire woordvoerder gaf aan dat ze zich gingen voorbereiden op een mogelijk grondoffensief aan de grens met de Gazastrook. 

Wanorde en chaos overheersen in heel Israël, Arabieren jagen op Joden, zetten synagogen in brand. Joden sloegen Arabieren in elkaar, vernietigden Palestijnse bedrijven. 

Eerdere berichtgeving:
Het Israëlische veiligheidskabinet heeft besloten de militaire operaties tegen de islamitische Hamas-organisatie in de Gazastrook uit te breiden. Het leger moet zich onmiddellijk richten op "bakens van de Hamas-heerschappij" in het Palestijnse grondgebied, meldde kanaal 12 woensdagavond. Volgens berichten in de lokale media zijn het ministerie van Financiën in het hart van Gaza-stad en een Hamas-bank al vernietigd. Dit zou het voor Hamas moeilijker moeten maken om de Gazastrook te besturen.

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Binnenlandse Zaken zijn alle politiegebouwen in het kustgebied verwoest tijdens de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Hamas is door Israël en de EU geclassificeerd als een terroristische organisatie. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwerpt op dit moment een staakt-het-vuren. De Amerikaanse president Joe Biden heeft nu telefonisch met Netanyahu gesproken. Biden sprak de hoop uit dat het geweld snel kon worden gestopt. Tegelijkertijd verklaarde hij: "Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had eerder hetzelfde benadrukt en veroordeelde krachtig de raketaanvallen van de "terroristische organisatie Hamas" vanuit de Gazastrook op Israëlische burgers. "De Palestijnen hebben het recht om in veiligheid te leven. En het belangrijkste is nu om het geweld in te dammen", zei Blinken. De minister van Buitenlandse Zaken heeft nu de verantwoordelijke topdiplomaat, Hady Amr, gevraagd om onmiddellijk naar de regio af te reizen en vertegenwoordigers van beide kanten te ontmoeten. Amr zal ook aandringen op de-escalatie in de naam van Biden. Volgens berichten in de media proberen ook onderhandelaars uit Egypte, Qatar en de Verenigde Naties de zaken te kalmeren. Blinken voegde eraan toe dat de VS zich blijven inzetten voor een tweestatenoplossing. "Dit geweld brengt ons verder van dat doel."

Militante Palestijnen hebben sinds maandagavond op grote schaal raketten op Israël afgevuurd. Tot dusver zijn zes mensen, waaronder één kind, gedood en meer dan 200 anderen gewond. Het Israëlische leger reageert hierop met de grootste bombardementen sinds de oorlog in Gaza in 2014. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn sinds maandag 67 Palestijnen gedood, waaronder 16 kinderen en vijf vrouwen. 365 mensen raakten gewond.

Op verschillende plaatsen in de wereld worden pro- Palestina demonstraties gehouden. 

Zie ook: Escalatie in Israël: raketten vliegen over en weer, EU en VS roepen op tot beëindiging geweld