FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 mei 2021

Da Costa wint in Monaco na fantastische actie, Frijns 2e en nieuwe WK-leider

In de straten van Monte Carlo is zaterdag de ePrix van Monaco in de Formule E afgewerkt. Het werd een erg lekkere wedstrijd, wat strijd betreft misschien wel één van de betere races in zeven jaar Formule E.

Kampioen Antonio Felix da Costa stond op poleposition, welgeteld 0,012 seconden voor Robin Frijns. Mitch Evans en Jean-Eric Vergne bleven in de superpole ook binnen zes honderdsten van een seconde van Da Costa en vertrokken zo vanaf de tweede startrij, voor Maximilian Günther en Oliver Rowland - Mercedes-coureurs Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries moesten het doen met de 15e en 24e startplek.

Bij de start bleven de eerste zes posities gelijk, halverwege het veld ging het fout met Alexander Sims en Jake Dennis in Loews. Dennis moest met schade naar binnen, Sims kon op de laatste plek verder. Na een paar ronden zat Frijns op het rechte stuk goed en bij het aanremmen voor Sainte-Dévote ging de Nederlander langs Da Costa naar de leiding.

Na een klein kwartier werd er achter Frijns hevig gevochten tussen Da Costa, Evans, Vergne en Günther, die de Attack Mode voor het eerst activeerden. Frijns deed dat iets later en werd gepasseerd door Da Costa, maar die pakte hij met diezelfde Attack Mode later weer terug. Günther kwam prima uit de eerste reeks van de eerste ronde Attack Mode, want de Duitser reed daarna op de derde plek.

Frijns pakte snel zijn tweede Attack Mode en ging gelijk weer terug naar de leiding, waardoor hij een gaatje kon gaan slaan richting Da Costa en Günther. Met nog een kwartier te gaan was de top van het veld klaar met de Attack Modes en voor Frijns pakte dat niet best uit: Da Costa pakte hem met behulp van de competitievervalsend Fan Boost, Evans ging met de Attack Mode aan beide heren voorbij.

Na een paar stevige minuten parkeerde René Rast zijn auto langs de kant: safety car. De herstart volgde en met anderhalve ronde te gaan viel De Vries stil, terwijl voorin volle bak geknokt werd. Evans verdedigde zijn leidende positie uit alle macht, maar in de laatste ronde ging Da Costa er bij de chicane na de tunnel met een fenomenale uitremactie voorbij. Frijns ging in de slotbochten ook nog langs Evans en werd tweede, waardoor hij de leiding in het WK overnam van De Vries.

Uitslag VVV-Venlo - RKC Waalwijk

Voor VVV-Venlo is er vanavond een einde gekomen aan de reeks van twaalf nederlagen op rij. Het degradatieduel tegen RKC Waalwijk eindigde in een 3-3 gelijkspel.

Beide ploegen hadden in de strijd tegen degradatie een zege nodig en dat was te merken. Al na vier minuten kwam de thuisploeg op voorsprong toen topscorer Giakoumakis scoorde uit een voorzet van Van Crooy. Nog binnen een kwartier kwam RKC langszij toen Oosting scoorde uit een mooie assist van Touba. Ngonge bracht de bezoekers daarna op voorsprong maar nog in de eerste helft werd het weer gelijk. Uit wederom een voorzet van Van Crooy scoorde John de 2-2.

Na rust was RKC dicht bij de 2-3 maar een kopbal van Ngonge belandde op de paal. Het was Van Crooy die na twee voorzetten nu zelf scoorde en VVV op 3-2 zette. Toch slaagde het er niet in de voorsprong vast te houden. Na een handsbal van Giakoumakis kreeg RKC een strafschop waarna Ngonge de einstand op 3-3 bepaalde.

VVV-Venlo

3 - 3

RKC Waalwijk

 4' Giakoumakis
 44' John
 79' V.v.Crooy
   15' Oosting
 33' Ngonge
 84' Ngonge (pen)
 
 Gele kaart: Da Graca, V.v.Crooy, (VVV-Venlo), Sow, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Dekker
Da Graca
Guwara (Schmitz/66)
Janssen (Hunte/74)
Post
Machach (Arias/85)
John (Roemer/74)
V.v.Crooy
Giakoumakis
  Lamprou
Gaari
Meulensteen
Touba
Lutonda
Anita
v.d.Venne (H.Mulder/88)
Tahiri (Augustijns/72)
Sow (Stokkers/60)
Oosting (John/88)
Ngonge (Daneels/88)

Uitslag AZ - Fortuna Sittard

AZ heeft zaterdag een moeizame maar belangrijke overwinning geboekt tegen Fortuna Sittard. De Alkmaarders moesten lang met tien man spelen na een vroege rode kaart in de tweede helft, maar verdedigde met succes de 1-0 voorsprong. Dankzij de winst staat AZ nu op plek twee.

Albert Gudmundsson maakte in de 29e minuut vanaf de strafschopstip de enige treffer. De IJslander mocht aanleggen vanaf elf meter en hij faalde niet. Vroeg in de tweede helft moest AZ verder met tien man nadat Ramon Leeuwin een doorgebroken speler neerhaalde. AZ moest daarna vooral verdedigen, maar hielden wel de drie punten in huis.

Door de zege staat AZ tweede in de Eredivisie met twee punten voorsprong op PSV, dat zondag om 16.45 uur uit speelt tegen Willem II.

AZ

1 - 0

Fortuna Sittard

 29' Gudmundsson(pen)    
 
 Gele kaart: Aboukhlal, Bizot,Midtsjö, (AZ), v.Osch, (Fortuna Sittard)
 Rode kaart: Leeuwin (49) (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
izot
Svensson
Letschert (Leeuwin/ 13)
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
Gudmundsson
Clasie
Stengs (Duin/87)
Aboukhlal (Sugawara/61)
Karlsson (Reijnders/87)
  v.Osch
Rota (Hansson/ 70)
Angha
Janssen
Cox
Tekie (Emmanouilidis/82)
Flemming
Rienstra
Semedo
Polter
Seuntjens

Asgreen wint in de Algarve,Hayter behoudt geel

De vierde etappe in de Ronde van de Algarve is gewonnen door Kasper Asgreen. De Deen won de tijdrit over 20.3 kilometer.

Ethan Hayter, de leider in het algemeen klassement, was nog vier tellen sneller bij het eerste tussenpunt. Vervolgens gleed hij in een bocht echter hard onderuit. Hij moest van fiets wisselen en verloor daarom veel tijd. Desalniettemin werd de Brit nog negende en behield de leiding in het algemeen klassement.

Uitslag sc Heerenveen - FC Utrecht

In een teleurstellende wedstrijd zijn sc Heerenveen en FC Utrecht niet verder gekomen dan een doelpuntloos gelijkspel.

In de eerste helft was Utrecht het meest op zoek naar de openingstreffer. De Utrechtenaren konden echter maar weinig kansen creëren tegen een verdedigend Heerenveen, al was Utrecht vlak voor rust dicht bij een treffer. Sander van der Streek schoot echter op de paal, waardoor de ruststand 0-0 was.

In de tweede helft ging Heerenveen aanvallender spelen en kreeg het met Mitchell van Bergen tien minuten voor tijd de beste kans in de tweede helft. De snelle aanvaller schoot echter op de FC Utrecht-doelman. Invaller Benjamin Nygren schoot nog raak namens de thuisploeg, maar de aanvaller werd teruggefloten, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met één punt.

sc Heerenveen

0 - 0

FC Utrecht

 
 Gele kaart: Nygren, (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Floranus (J.Veerman/56)
v.Hecke
Bochniewicz
Dresevic
Woudenberg
Schöne (Hajal/81)
v.Ottele
Halilovic (Nygren/71)
De Jong (H.Veerman/56)
v.Bergen
  Oelschlägel
Ter Avest
v.d.Maarel
Janssen
Warmerdam
Maher
v.d.Streek
v.Overeem (Hoogma/79)
Boussaid (Velanas/79)
Kerk
Elia (Dalmau/62)

Nederlandse volleyballers dichtbij EK na eenvoudige zege op Zweden

De Nederlandse volleyballers hebben ook hun tweede duel bij het in de kwalificaties voor het Europees kampioenschap in het Kroatische Zadar gewonnen. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza was zaterdag in drie sets duidelijk de sterk voor Zweden. Het werd 25-17, 25-17 en 25-15.

Nederland won vrijdag al in vier sets van Kroatië en gaat ruim aan de leiding in groep A. De drie landen spelen volgende week in Apeldoorn nog een keer tegen elkaar. Alle groepswinnaars en de vijf beste nummers twee van de zeven poules plaatsen zich voor de eindronde. Met twee overwinningen op zak is Oranje goed op weg.

Piazza begon met Wessel Keemink, Thijs ter Horst, Luuc van der Ent, Gijs Jorna, Wouter ter Maat, Michaël Parkinson en libero Just Dronkers in de basis tegen de nummer 46 van de wereldranglijst. Oranje staat zelf zestiende. Voor de eerste set had Nederland 23 minuten nodig. De tweede set werd een kopie van de eerste en met de zelfde score gewonnen. In de laatste set gaf Zweden zich al snel gewonnen: 25-15.

Zondag spelen Zweden en Kroatië nog tegen elkaar. Vrijdag in Apeldoorn is Zweden opnieuw de tegenstander van Oranje.  

Hamilton over honderdste pole: "Kan het niet geloven"

Vanmiddag schreef Lewis Hamilton geschiedenis met het behalen van zijn honderdste pole position, geen enkele coureur komt ook maar in de buurt bij die prestatie. Maar heel gemakkelijk verliep de kwalificatie niet, zo vertelde de Brit.

"We zijn het hele weekend al erg sterk, maar ik had toch wel wat angst voor de veranderingen die we voor de kwalificatie mogelijk door zouden voeren. We proberen de auto altijd beter te maken, maar het blijft een beetje een gok omdat je ook aan de race moet denken. Uiteindelijk hadden we de veranderingen gemaakt, maar zodra ik naar buiten ging voelde ik dat het verkeerd zat. Uiteindelijk was het mijn besluit, maar het viel echt niet mee. Daarom liep ik de hele kwalificatie ook achter de feiten aan en maakte ik hier en daar wat aanpassingen om de snelheid nog wat op te krikken", aldus Hamilton, zo lezen we op Motorsport.com.

In Q3 viel dan toch alles op zijn plaats voor de wereldkampioen en bleef hij Max Verstappen een fractie voor. "Die eerste ronde was het beste rondje van de hele sessie, wat natuurlijk geweldig is. Ik probeerde me in de ronde erna nog te verbeteren, maar ik zat er toen volgens mij anderhalve tiende boven en kon mijn tijd niet meer aanscherpen."

Hamilton legde na afloop uit wat er allemaal aan schortte bij zijn Mercedes. "De afstelling die ik had zorgde voor zoveel onderstuur. De auto was echt lui, hij wilde gewoon niet de bocht om zoals ik het wilde. Dan ben je maar aan het wachten en wachten en wachten. Ik maakte wat kleine aanpassingen, binnenin de voorschriften wat we kunnen veranderen, om de auto beter in te laten sturen. Dat is een combinatie van een hoop dingen, daarna is het gewoon een kwestie van elke milliseconde bij elkaar schrapen. Zoals ik al zei was dit mijn beste rondje, ik zal het altijd blijven herinneren."

Na het behalen van zijn honderdste pole waren er natuurlijk de nodige stichtelijke woorden voor zijn team. "Ik kan niet geloven dat we de honderd hebben aangetikt. Dit heb ik allemaal te danken aan de mannen en vrouwen in de fabriek die voortdurend de lat hoger leggen en nooit opgeven. De steun die ik heb... Het is echt een droom om met deze mensen te mogen werken. De reis die we samen al hebben gemaakt, is echt immens. Wie had eind 2012 – toen we het besluit namen om met elkaar in zee te gaan – gedacht dat ik honderd pole-positions zou halen. Ik voel me erg nederig en erg dankbaar. Het voelt echt alsof het mijn eerste is."

Uitslag FC Twente - Heracles Almelo

De derby tussen FC Twente en Heracles Almelo is in een gelijkspel geëindigd. In een matig duel werd het 1-1.

De eerste 25 minuten waren niet om naar huis over te schrijven, kansen waren er ook dan niet. Daarna kwam Twente even tot leven en kreeg kansen. De grootste was voor Ilic, die tegen de paal kopte. De opleving was van korte duur, want de rest van de eerste helft kabbelde weer voort.

Ook het begin van de tweede helft was niet veel aan. In de zeventigste minuut kwam Heracles op voorsprong. Na een voorzet van Vloet kopte Knoest via de grond binnen. Een paar minuten later leek het of FC Twente een penalty kreeg nadat invaller Menig wordt neergelegd en arbiter Lindhout naar de stip wees. De VAR meldt echter dat bij de uittrap van Drommel, die uiteindelijk leidde tot de overtreding, de bal niet stil te hebben gelegen.

Vijf minuten voor het einde maakte FC Twente de gelijkmaker. Het was Danilo die uithaalde en de bal in de kruising zag verdwijnen.

FC Twente

1 - 1

Heracles Almelo

 85' Danilo    70' Knoester
 
 Gele kaart: Smal, Bosch, (FC Twente), Burgzorg, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Markelo
Ebuehi
Oosterwolde
Smal
Brama (Staring/74)
Bosch
Zerrouki
v.Leeuwen (Narsingh/74)
Danilo
Ilic (Menig/74)
  Blaswich
Fadiga
Pröpper
Knoester
Quagliata
Schoofs
Vloet
De la Torre (Rente/84)
Lunding (Azzaoui/46)
Bakis (Kutucu/62)
Burgzorg

'Wijnproeverij FVD loopt uit de hand, Baudet heeft corona'

Het was velen al opgevallen dat Thierry Baudet zich al enige tijd niet meer heeft laten zien in de Tweede Kamer. De leider van Forum voor Democratie handelde het gesprek met informateur Tjeek Willink via de telefoon af en bij debatten is hij al enige tijd niet meer gesignaleerd. Volgens The Post Online-columnist Bas Paternotte komt dat omdat Baudet corona heeft opgelopen tijdens een wijnproeverij bij FVD.

De doorgaans goed geïnformeerde Paternotte schrijft in zijn column 'Bassiehof' over een uit de hand gelopen feestje van de partijtop op de Forum-afdeling van de Tweede Kamer. "De heren organiseerden vorige maand op donderdag 15 april een wijnproeverij op de burelen in de Tweede Kamer. Dat ging mis, Olaf Ephraim (penningmeester en inmiddels Kamerlid), Freek Jansen en fractievoorzitter Thierry Baudet voelden zich namelijk vervolgens niet lekker en werden daarna gediagnosticeerd met het coronavirus. De fuif in kwestie begon rond drie uur in de middag, Baudet verliet de Tweede Kamer rond vijf uur in de ochtend, om zeven uur ging de rest naar huis", zo schrijft de columnist.

Volgens TPO zouden werknemers van het parlement bij het presidium hun beklag hebben gedaan over de festiviteiten bij Forum. Dit alles zou verklaren waarom Wybren van Haga inmiddels alle grote debatten van Forum voor Democratie voor zijn rekening neemt terwijl Baudet zich vooral via Twitter druk maakt over vanalles en nog wat.

"Het is de vraag hoelang tweede man Wybren van Haga dit gaat trekken. De oud-VVD’er neemt zijn werk serieus, blijkt uit zijn deelname aan vele debatten", zo vraagt Paternotte zich af. Van Haga behaalde bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen bijna evenveel stemmen als 'grote leider' Baudet, velen voorspelden dat dat voor problemen kan gaan zorgen.

Van Haga is ook niet te beroerd kritisch te zijn over bepaalde stromingen binnen Forum. "Zo gaf hij vorige maand een compliment aan Ton F. Van Dijk, de man die antisemitische appjes in FvD-kringen onthulde. Deze week nam hij afstand van de ‘vrijheidsposter’ van Baudet", zo schrijft Paternotte.

Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Verstappen: "Tweede plek op dit circuit vandaag erg goed"

Max Verstappen vertrekt morgen vanaf de tweede startplek bij de Grand Prix van Spanje en daar is hij blij mee. De Nederlander kwam dichtbij de pole maar moest Hamilton maar een fractie van een seconde voor laten gaan.

"In Q3 waren beide rondjes eigenlijk best prima. De tweede run ging op de een of andere manier iets minder goed, misschien vanwege de wind welke veel verandert. Desondanks is een tweede plek op dit circuit vandaag erg goed. We weten dat Mercedes hier lastig te verslaan is, maar ik ben blij dat we er zo dicht bij in de buurt zitten", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

Voor de Formule 1-coureurs aan hun snelle ronde begonnen was er een soms kolderieke optocht in de laatste bochten maar toch is dat volgens Verstappen niet gek. "We moesten zo langzaam rijden om te zorgen dat de banden de laatste sector zouden overleven. De rest deed min of meer hetzelfde, maar ondanks dat vind ik het leuk om hier te rijden. Het is een goed circuit met veel snelle bochten. Vooral tijdens de kwalificatie met weinig brandstof is het geweldig."

Daarmee is ook meteen duidelijk dat de banden een cruciale rol gaan spelen morgen tijdens de wedstrijd. "Met alle snelle bochten hier en banden die snel oververhit raken is dit erg belangrijk. Daar moeten we morgen dan ook bovenop zitten."

"Het is een aardig eind naar de eerste bocht, maar we moeten er allereerst voor zorgen dat we een goede start hebben. Het lijkt erop dat we de snelheid hebben, dus ik hoop dat we een goede race hebben", zo blikte de Nederlander nog even vooruit naar morgen.

Verstappen: "Tweede plek op dit circuit vandaag erg goed" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Tweede plek op dit circuit vandaag erg goed" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Kampong opnieuw te sterk voor Rotterdam en treft Bloemendaal in strijd om landstitel

Hockeyclubs Kampong en Bloemendaal gaan vanaf Hemelvaartsedag in een best of three uitmaken wie de landskampioen van de Hoofdklasse wordt. Na de 0-3 zege in het eerste duel, won Kampong zaterdag in Utrecht ook de tweede halve finale van Rotterdam met 1-0 door een treffer van Ties Ceulemans.

De Hoofdklasse Heren krijgt daarmee de verwachte en misschien ook wel gehoopte clash tussen de twee torenhoge favorieten. Beide teams bulken van de internationals en kwalificeerden zich ook als de nummers 1 en 2 in de reguliere competitie. De strijd der giganten begint donderdag op de Klapperboom in Utrecht.

Rotterdam had maar wat graag ook in die eindstrijd gestaan of in ieder geval zondag een derde wedstrijd in de halve finale gespeeld. Zwaar teleurgesteld zakten de witgroenen na het laatste fluitsignaal naar de grond. Er werd gevloekt, gescholden en met sticks gegooid. Alles hadden ze er zaterdag aan gedaan, nadat woensdag in eigen huis het eerste duel op een sof was uitgedraaid.

Edgar Davids-bril
Rotterdam moest het zaterdag opnemen tegen Kampong waar Jip Janssen de meest opvallende verschijning tussen de lijnen was getooid met een Edgar Davids-bril op. Het strafcornerkanon raakte in de thuiswedstrijd tegen Bloemendaal zwaar geblesseerd. Nadat een bal van de stick van Fuchs schoot, kreeg Janssen de bal vol op zijn linkeroog. Hij werd onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht waar de artsen vreesden voor zijn gezichtsvermogen. Janssen kreeg een week lang verplichte bedrust voorgeschreven en moest zittend slapen.

Het eerste playoff-duel zag Janssen donderdag nog thuis via de livestream op de bank, zaterdag had Roelant Oltmans weer een plekje voor de verdediger ingeruimd in de ploeg, die het moest stellen zonder de geblesseerden Robbert Kemperman, Silas Lagerman en Boet Phijffer. Good-old Philip Meulenbroek maakte daarom maar weer eens zijn opwachting.

Turbo’s
Al direct in de openingsfase werd duidelijk dat dit een andere wedstrijd zou worden dan donderdag. Toen was Kampong vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende ploeg. Nu was de strijd veel meer in evenwicht. Bij Rotterdam draaiden voorin Thijs van Dam en Tjep Hoedemakers hun turbo’s vol open, strooide Hertzberger kwistig met passjes en zette Justen Blok achterin de lijnen uit.

Samen met de typische Rotterdamse ‘niet lullen maar poetsen instelling’ zorgde dat ervoor dat Kampong vol aan de bak moest. Dat is de Utrechts formatie, die bol staat van de internationals, wel toevertrouwd. Met name het ijzersterke duo Sander de Wijn en Lars Balk zorgde ervoor dat Kampong schade vrij de eerste fase door kwam en de thuisploeg daarna steeds beter in het spel kwam.

Kampong kreeg ook de eerste corner van de wedstrijd. Met Jip Janssen op de bank, mocht Martijn Havenga aanleggen. Zijn inzet werd eruit gelopen. Ook de tweede mogelijkheid was voor de thuisploeg. Jonas de Geus tikte de bal vanuit een lastige hoek naast.

Aan de andere kant zocht Rotterdam naar een gaatje, dat voor het eerst werd gevonden door Guus Jansen die een corner haalde. Ook bij de gasten zat met Hertzberger kanon nummer 1 op de bank. Hoedemakers legde daarom aan, maar Harte had weinig moeite met de lage inzet.

Wat volgde was een lekker fase waarin het spel op en neer golfde en voor elke meter werd gestreden. Zonder volle tribunes en een fijn zomer zonnetje ontbrak misschien buiten het de playoffs-sfeer, maar binnen de lijnen was het volop game on. Meer dan een slecht gestopte strafcorner voor Kampong leverde dat aan kansen verder niet op.

Spel golfde op en neer
In het tweede kwart ging er zo mogelijk nog een schep bovenop. Het spel golfde op en neer en nu creëerden beide ploegen wel kansen. Eerst tipte Hortentius de bal net naast het doel van Harte. Aan de andere kant keerde Derk Meijer een schot van Bjorn Kellerman.
De beste kans was voor Hoedemakers, die na een gave actie van Guus Jansen de bal voor het intikken had. De aanvaller leek echter zo van de kans te schrikken, dat hij vrij voor het doel volledig over de bal maaide. Bleef daardoor opmerkelijk genoeg 0-0 na twee kwarten.

Na de rust veranderde het spelbeeld. Waar in de eerste kwarten Rotterdam vaker de bal had, nam nu Kampong het heft stevig in handen. De ploeg van Albert-Kees Manenschijn werd teruggedrongen rond de eigen cirkel en kwam er nog slechts mondjesmaat uit. Elke potentiële counter werd er al snel uitgehaald, waarna de blauwe hockeymachine weer ten aanval trok richting het doel van Meijer. Tot veel kansen leidde dat offensief van Kampong genoeg niet. Bjorn Kellerman was in de cirkel bijzonder actief, maar de international ontbeerde wat geluk en raffinement voor het doel.

Fortuin
Er was uiteindelijk in het vierde kwart wat fortuin nodig om de ban te breken. De sterk spelende Lars Balk ramde de bal in de cirkel, Mats Gruter kreeg hem tegen zijn stick waarna de bal richting de lange hoek rolde. Daar gaf Ties Ceulemans de bal nog een laatste tik. Het was de vraag of dat voor of achter de lijn was, maar Ceulemans kreeg de treffer toegekend: 0-1.

Rotterdam probeerde het na die tegenvaller echt nog wel, maar Kampong gaf bijna niets meer weg. Een corner kregen de havenstedelingen nog. Maar in twee pogingen kwam Hertzberger niet tot een echte doelpoging waardoor de Kampong won. Rotterdam hield een EHL-ticket over aan de play-offs, de hockeyliefhebber krijgt van donderdag de clash der giganten om de landstitel.

Ganna wint tijdrit Giro

Net als vorig jaar heeft Filippo Ganna ook deze editie de eerste roze trui in de Giro d'Italia gepakt. De Italiaan van Ineos was de rapste in de tijdrit door Turijn over 8.6 kilometer in acht minuten en 47 seconden. Ganna was tien tellen sneller dan de nummer twee Eduardo Affini van Jumbo-Visma.

De snelste van de klassementsrenners was João Almeida. Zijn tijd van negen minuten en vijf seconden was respectievelijk 20 en 21 seconden sneller dan Simon Yates en Egan Bernal.

Jos van Emden was de beste Nederlander in de tijdrit. De renner van Jumbo-Visma werd zesde met achttien seconden achterstand op Ganna.

Overigens was volgens Thomas de Gendt de tijdrit geen 8.6 maar 8,3 kilometer lang.

F1: Hamilton klopt Verstappen nipt in kwalificatie Spanje

Lewis Hamilton heeft de poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Spanje. De Brit was met zijn Mercedes in Barcelona met een tijd van 1.17,741 een fractie sneller dan de Red Bull van Max Verstappen en de Mercedes van Valtteri Bottas. Het was voor Hamilton zijn honderdste poleposition uit zijn Formule 1-loopbaan.

Het eerste deel van de kwalificatie was met tien minuten vertraagd omdat in een andere raceklasse de muur langs het circuit beschadigd was geraakt en gerepareerd moest worden. Nadat dit was gedaan kwamen de coureurs het asfalt op. Hierbij reden de Mercedessen als enige op de mediumbanden, maar zij waren net als de andere topteams al snel veilig, al had Sergio Perez hier twee runs voor nodig. Het was spannend, want de top zat binnen enkele tienden van elkaar.

Het noopte veel coureurs tot een tweede run waarbij de tijden nogmaals flink verbeterd werden. Zo reed elke coureur die even op plek vijftien stond telkens een snellere tijd, waardoor weer een ander op de wip stond. Aan het eind van de rit viel Yuki Tsunoda er net buiten, net als Kimi Räikkönen, Mick Schumacher, Nicholas Latifi en Nikita Mazepin.

In Q2 was het verrassend ten opzichte van de andere races dat de topteams op de zachte banden naar buiten gingen. Lewis Hamilton opende het bal, maar Valtteri Bottas en daarna Max Verstappen waren ruim sneller. Diens teamgenoot Sergio Perez moest een tweede run maken omdat hij buiten de top tien viel. De verschillen waren wederom klein, want na de eerste run was het verschil tussen plek zes van Charles Leclerc en Sebastian Vettel op plek dertien maar anderhalf tiende van een seconde.

In de tweede run gingen weer veel coureurs sneller om zo het derde deel te halen. Een aantal rijders verbeterde zich niet, waardoor Lance Stroll op acht duizendste van een seconde buiten de boot viel. Ook Pierre Gasly, Sebastian Vettel, Antonio Giovinazzi en George Russell waren klaar.

Hamilton draaide in Q3 zijn Mercedes vol open en kwam tot een tijd van 1.16,741 waarmee hij 36 duizendste sneller was dan Verstappen en een tiende sneller dan Bottas. Sergio Perez spinde in zijn ronde en kon hierdoor in de eerste run geen tijd neerzetten.

In de tweede run verbeterden de toppers zich niet, waardoor het poleposition werd voor Hamilton, voor Verstappen en Bottas. Charles Leclerc klom naar plek vier, voor Esteban ocon, Carlos Sainz, Perez, Lando Norris en Fernando Alonso.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:18.245 1:17.166 1:16.741 19
2 Max Verstappen Red Bull 1:18.090 1:16.922 1:16.777 14
3 Valtteri Bottas Mercedes 1:18.005 1:17.142 1:16.873 16
4 Charles Leclerc Ferrari 1:18.041 1:17.717 1:17.510 18
5 Esteban Ocon Alpine 1:18.281 1:17.743 1:17.580 15
6 Carlos Sainz Ferrari 1:18.205 1:17.656 1:17.620 15
7 Daniel Ricciardo McLaren 1:18.264 1:17.719 1:17.622 14
8 Sergio Perez Red Bull 1:18.203 1:17.669 1:17.701 17
9 Lando Norris McLaren 1:17.821 1:17.696 1:18.010 17
10 Fernando Alonso Alpine 1:18.281 1:17.966 1:18.147 17
11 Lance Stroll Aston Martin 1:18.241 1:17.974   12
12 Pierre Gasly AlphaTauri 1:18.190 1:17.982   9
13 Sebastian Vettel Aston Martin 1:18.289 1:18.079   12
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:18.549 1:18.356   12
15 George Russell Williams 1:18.445 1:19.154   11
16 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:18.556     6
17 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:18.917     6
18 Mick Schumacher Haas 1:19.117     9
19 Nicholas Latifi Williams 1:19.219     9
20 Nikita Mazepin Haas 1:19.807     9

Ritzege Barnes, Van Vleuten leidt in Valencia

De derde etappe in de Ronde van Valencia is gewonnen door Alice Barnes. De renster van Canyon was na 108 kilometer koersen, van Sagunt naar Valencia, de snelste in de eindsprint. Annemiek van Vleuten behield de leiding in het algemeen klassement.

Het was de Duitse Ludwig die al vroeg in de etappe alleen op avontuur ging. Na ongeveer een uur koersen sloten vijf rensters zich bij haar aan. Op 40 kilometer van de meet waren de koploopsters echter weer ingelopen. In de eindsprint was Barnes met een fietslengste verschil duidelijk de rapste.

Morgen eindigt de Ronde van Valencia. De wielrensters rijden dan een bergrit over 114 kilometer.

Ratten steeds groter probleem in Amsterdam: "Ze liepen achter mijn hoofdkussen"

Ratten die in opengescheurde vuilniszakken kruipen, zich nestelen in slecht onderhouden struiken of graag ín huis rondlopen. Het aantal meldingen van ratten in de stad is het afgelopen jaar flink gestegen, zo blijkt uit cijfers van de GGD. In 2019 kreeg de gemeente nog ruim 3400 meldingen binnen. Vorig jaar stond de teller op ruim 5400 meldingen. Zo meldt AT5.

De GGD denkt dat het vele thuiswerken vanwege de coronacrisis een mogelijke oorzaak kan zijn van de stijging in het aantal meldingen van ratten. De gemeente stelde medio maart in stadsdeel Zuid een voerverbod in om rattenoverlast tegen te gaan. Zo wordt de Rivierenbuurt al langer geteisterd door de knagende beestjes.

AT5 vroeg ruim 1700 Amsterdammers naar hun ervaringen met ratten in de stad. Van hen zegt meer dan de helft (57 procent) wel eens ratten in hun straat te hebben gehad. "Ze rennen 's avonds voor mij uit over de steiger van de Admiralengracht", reageert iemand. Een ander Panellid: "Ik zie ze lopen en veel op het Stadionplein voor de AH."

Een ruime meerderheid van de deelnemers (81 procent) heeft nog nooit een rat in huis gehad. Een kleine 20 procent van de ondervraagden had minder geluk. Zo schrok Madeleijn uit de Jordaan een paar weken geleden wakker van ratten die achter haar hoofdkussen krioelden. "Het is vrij serieus: ik woon in een kleine studio van ongeveer 12 vierkante meter en ik werd 's nachts wakker, omdat ik ze weg hoorde schieten vlakbij mijn bed."

Net als Madeleijn ervaart een kleine 70 procent van de ondervraagden een stijging van het aantal ratten in de stad. Rondslingerend afval wordt door veel deelnemers genoemd als mogelijke oorzaak. "Door het huisvuil wat naast de containers gepleurd wordt! Er moet meer gecontroleerd worden wie zijn of haar huisvuil naast de container dumpt!", reageert iemand.

"Het is hier ook al aan de hand bij De Schinkel", zegt Panellid Louise uit Zuid.  "Er wordt minder opgehaald, de zakken liggen ernaast. Mensen zijn toch te lui om eventjes wat verder te lopen. Als je dan 's nachts komt, is het natuurlijk een feest voor ongedierte."

Naast een eigen verantwoordelijkheid wijzen sommige deelnemers ook naar de gemeente. "Het is asociaal gedrag van mensen zelf dat dit veroorzaakt! Maar niettemin zou 2x per week de containers legen al wel schelen. Vroeger werden de zakken ook 2x per week opgehaald", zegt één van hen. 

De gemeente zegt al actie te ondernemen tegen overlastgevende dieren in de stad. Zo worden overlastgevende dieren bestreden na meldingen. Er wordt buurtonderzoek uitgevoerd, struiken worden gesnoeid, zodat ratten of duiven er niet kunnen schuilen. Ook wordt voorlichting en advies gegeven aan bewoners, onder andere met behulp van "afval -en milieucoaches".

Daarnaast adviseert de gemeente over bouwkundige maatregelen die ongedierte weren, wordt op scholen en in buurthuizen les gegeven over de bestrijding van overlastgevende dieren. In vier stadsdelen (Zuid, Zuidoost, Nieuw-West en West) geldt nu een voerverbod voor dieren. Wie dat overtreedt, riskeert een boete van 70 euro.

"Voerverbod niet nageleefd"
De ondervraagden van het AT5-panel merken in de praktijk weinig van het voerverbod. Een meerderheid (63 procent) zegt het idee te hebben dat het voerverbod niet wordt nageleefd. Slechts 4 procent van de ruim 1700 deelnemers denkt van wel, de overige 33 procent weet het niet.

Naast voorlichting, het instellen van een voerverbod of het opknappen van een locatie kan de GGD in het uiterste geval klemmen plaatsen om ratten te doden. Een meerderheid (62 procent) van de ondervraagden staat achter het gebruik van rattenklemmen. Van de deelnemers vindt 29 procent dat juist geen goed idee, de rest heeft geen mening.

Ratten afschieten?
De Amsterdamse VVD-fractie stelde een paar weken geleden voor om ratten in het uiterste geval af te schieten. De partij vindt de huidige aanpak van de gemeente te soft. Iets meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek (51 procent) ziet dat plan wel zitten. Daarentegen vindt 34 procent het een slecht plan. De rest heeft geen mening. 

"Ik snap de discussie niet. Herten worden afgeschoten, ganzen worden vergast bij Schiphol en overlastgevende ratten moeten worden afgeschoten. Het zijn lopende ziekteverwekkers", reageert een voorstander. "In plaats van het afschieten van dieren zou je bij de opvoeding van mensen moeten beginnen. Het probleem ligt altijd daar", zegt een ander Panellid. 

Hoe werkt het afschieten van ratten eigenlijk? AT5 liep een avond mee met een rattenjager.

"Ik heb een rat voor de loop en ik schiet ook alleen op een rat. Bij een egel, een wezel of een jong haasje zie ik dat ik niet moet schieten. Bij een klem kun je dat onderscheid niet maken; het beest dat erin loopt, is de pisang."


Hockyers Bloemendaal rekenen in twee wedstrijden af met Den Bosch

Het playoff-sprookje van Den Bosch is na twee wedstrijden tegen Bloemendaal ten einde. Na een 1-5 zege aan de Oosterplas was de regerend landskampioen zaterdag op ’t Kopje in de stromende regen met 3-0 te sterk.

Vlak voor de afslag werd door Bloemendaal al de eerste slag gewonnen. Hoewel publiek niet werd toegestaan – het paadje aan de Aelbertsbergweg werd zelfs afgesloten – lieten de supporters zich niet afschrikken door de regels van de gemeente.

Een paar fans van Bloemendaal bekeken de wedstrijd vanaf een weiland even verderop, de dappere supporters uit Den Bosch moesten genoegen nemen met een plekje op de openbare weg.

Het plukje fans liet zich vlak voor de wedstrijd zien alsof ze massaal naar ’t Kopje waren afgereisd. De afslag liet dan ook even op zich wachten, omdat de spelers op het veld elkaar nauwelijks meer in de ogen aan konden kijken door de oranje en geel-zwarte rookbommen. Het oranje won van de clubkleuren van Den Bosch. 1-0 voor Bloemendaal.

Met die stand begonnen de mannen van Bloemendaal ook aan de return in de halve finale van de play-offs. De ploeg van Rick Mathijssen won woensdag na een sterke tweede helft met 1-5 in Den Bosch. Toen liet Den Bosch voor rust het betere van het spel zien.

Den Bosch opent opnieuw sterk
Net als in het heenduel begon de formatie van Eric Verboom sterk aan de return. Dat leverde twee kansjes op voor Koen Bijen, maar het lukte de spits van Den Bosch niet om Bloemendaal-keeper Maurits Visser te verschalken. Den Bosch mocht in dat eerste kwart twee keer aanleggen voor een strafcorner, maar de pushes van Austin Smith werden allebei simpel uitgelopen door de defensie Bloemendaal.

In de eerste halve finale liet Bloemendaal de dapper strijdende Bosschenaren uitrazen, zo vertelde Glenn Schuurman na afloop. Dat gebeurde zaterdag ook in het eerste kwart op ’t Kopje, waar Bloemendaal zonder de aan de hamstring geblesseerde Florian Fuchs aantrad.

In het tweede kwart nam de regerend titelhouder het initiatief over. Dat gebeurde vlak nadat Tim Swaen op het oog zwaar geblesseerd uitviel. Het strafcornerkanon van Bloemendaal struikelde over de benen van Noud Schoenaker, waarna hij een paar tellen later de bal hard op zijn enkel kreeg. Swaen droop onder begeleiding van de fysio af.

Jasper Brinkman pusht twee keer raak
Dat was voor Bloemendaal het startsein om het gaspedaal in te drukken. Eerst volgde tevergeefs een kans voor Thierry Brinkman, waarna diezelfde Brinkman aanvoerder Schuurman in stelling bracht. De middenvelder stuitte echter op de sterk keepende Loïc van Doren.

De doelman van Den Bosch moest vijf minuten voor rust wel zijn meerdere erkennen op de sleeppush van Jasper Brinkman, bij de eerste de beste strafcorner voor Bloemendaal. Met een droge knal versloeg ‘die andere sleepspecialist’ de Belgische goalie: 1-0. Kort daarna was Schoenaker aan de overkant dichtbij de gelijkmaker. De spits van Den Bosch draaide goed weg bij zijn directe tegenstander, maar zijn backhand richting de kruising vloog rakelings over. Genoeg om over na te praten tijdens de rust.

Wonder boven wonder keerde Swaen in de tweede helft terug bij de formatie van Mathijssen. Aan het pushen van strafcorners kwam Swaen nauwelijks meer toe, omdat Bloemendaal ver op eigen helft werd teruggedrukt door de Brabanders. Grootste kans in het derde kwart was er voor Jelle Galema, die op aangeven van Tijmen Reijenga een enorme tip-kans kreeg. In twee instanties hield Bloemendaal-keeper Visser zijn doel schoon.

In twee instanties scoren, dat lukte de thuisploeg vroeg in het vierde kwart wel. Eerst vuurde Thierry Brinkman een backhand op Van Doren, uit de rebound verdubbelde Yannick van Drift van dichtbij de score. Zodoende kon Bloemendaal op ervaring de wedstrijd uithockeyen. Kansen kreeg de ploeg van Verboom nog wel, maar Visser stond een dijk van een wedstrijd te keepen.

Het slotakkoord was voor Jasper Brinkman, die vijf minuten voor tijd zijn tweede van de middag binnen pushte: 3-0. Daarmee was het Bossche geloof in een wonderbaarlijke stunt helemaal weg. De Mussen rekenen dus in twee wedstrijden af met Den Bosch en mag zich opmaken voor de eindstrijd om de landstitel.

COVID-19: 7521 nieuwe besmettingen en 22 doden, totaal 1.553.469 en 17.319

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 7521 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.553.469 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 264 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1700 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 37 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 778 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 29 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.319 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: Boze boeren

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal de beelden van het Malieveld vol met trekkers en tractoren, maar wist je dat boerenprotest niet alleen iets is van onze tijd? Al vele eeuwen geleden kwamen boeren in opstaad, zo vond in 1491 en 1492 de 'Opstand van het Kaas- en Broodvolk' plaats. De oorzaak van de opstand in Kennemerland en West-Friesland tegen de stadhouder Jan van Egmont was een belastingverhoging en de moeilijke economische positie waarin de boeren zich destijds bevonden. De naam van het 'kaas- en broodvolk' is afgeleid van de vaandels die de boze boeren droegen, waarop een kaas en een brood waren geschilderd om daarmee duidelijk te maken waarvoor zij streden. Weer eens wat anders dan Farmers Defence Front.

De opstand van het Kaas- en Broodvolk in Haarlem in 1492 (WikiCommons/Simon Fokke/Nationaal Gevangenismuseum)
De opstand van het Kaas- en Broodvolk in Haarlem in 1492 (WikiCommons/Simon Fokke/Nationaal Gevangenismuseum)

Playoff-droom ten einde voor hdm na nederlaag in Den Bosch 

De playoff-droom van hockeyclub hdm is na twee duels ten einde. De ploeg van Ivar Knotschke toonde meer lef dan tijdens het eerste duel donderdag en kwam zelfs tot scoren, maar 19-voudig landskampioen Den Bosch was een maatje te groot (3-1).

Een bezoek aan het Zuiderpark, een aantal uren samen op het strand. Zo beleefde hdm de voorbereiding op het tweede duel met Den Bosch. Een teamdag, in aanloop naar misschien wel de belangrijkste wedstrijd in de geschiedenis van de club. Mocht hdm immers wat willen, moest dat zaterdag gebeuren aan de Oosterplas.

Het was Danique van der Veerdonk die na een minuut of twintig roet gooide in de Haagse droom. De Limburgse verdedigster is normaal op de kopcirkel derde keuze (na Frédérique Matla en Ireen van den Assem – die net als donderdag niet in actie kwam) maar mocht aanleggen bij de vijfde strafcorner van de wedstrijd. Met succes: Van der Veerdonk pushte raak: 1-0. Haar eerste doelpunt van dit seizoen. En dat in de play-offs.

Hdm begon met lef. De strakke passing van laatste man Margot van Hecking Colenbrander en de bekeken backhand-ballen van aanvoerder Tessa Clasener zetten de Haagse spitsen een aantal keer gevaarlijk op Bossche helft, maar tot echte kansen kwam het niet. Een keer moest keepster Josine Koning in actie komen, toen A-junior Belen van den Broek mocht uithalen. De bal belandde op de plank, maar de sterk spelende jongeling vuurde haar schot buiten de cirkel af.

Daartegenover stonden vijf strafcorners voor rust. Vier keer mocht Matla aanleggen, maar de vijfde keer zat de international op de bank. Toen was daar Van der Veerdonk, met haar eerste van het seizoen.

Het was overleven voor hdm toen in het derde kwart Den Bosch schakelde naar een volgende versnelling. De Bossche storm ging pas liggen toen hdm gif toonde. Zoveel gif dat hdm gevaarlijk werd. Plots was daar zelfs de gelijkmaker. Mila Muyselaar schoot in een bomvolle Bossche cirkel met haar backhand schitterend raak in de lange hoek: 1-1. Daar was -ie dan voor hdm. Het eerste playoff-doelpunt ooit.

Hdm geloofde erin, de ploeg counterde nog gevaarlijk na een mislukte corner van Den Bosch en kreeg via die weg de kans op de voorsprong. Maar toen zette Lidewij Welten het op een lopen. Versnelde over haar favoriete linkerkant en vond met haar backhand de vrijstaande Joosje Burg. Zij tipte de thuisploeg op voorsprong (2-1).

Maar hdm gaf zich na die treffer niet gewonnen. Waar het donderdag in de slotfase Bossche doelpunten regende (0-4), rechtte het hdm van zaterdag haar rug. Toen acht minuten voor tijd hdm mocht aanleggen voor de eerste corner van de wedstrijd, was dat de kans op de gelijkmaker. Met Pien van Nes binnen de lijnen, waren alle Haagse ingrediënten aanwezig, maar de routinier pushte – te hoog – op Welten.

De beslissing viel vlak voor tijd, toen hdm met een groene kaart even in ondertal stond. Via Matla tipte Welten de 3-1 binnen. Daarmee beëindigde zij het sprookje van hdm. De playoff-droom is over voor ploeg van Knotschke. Maar het optreden deze zaterdag aan de Oosterplas was memorabel.

Twee strafballen van Stam brengen HC Amsterdam in finale

Hockeyclub SCHC is uitgeschakeld in de strijd om het landskampioenschap. Regerend landskampioen Amsterdam boekte zaterdag, na de winst van donderdag, ook in het eigen Wagener Stadion een zege. Twee rake strafballen van Lauren Stam leidden Amsterdam naar een 3-1 winst.

Aan het begin van de wedstrijd was het nog Stichtsche dat op voorsprong kwam. Dat gebeurde in de zestiende minuut, in een fase nadat beide teams een strafcorner hadden versierd, maar die allebei niet hadden verzilverd.

Aan de bal schoof verdediger Lauren Stam het middenveld in, toen ze onder druk werd gezet door Kyra Fortuin. Met overtuigingskracht snoepte zij de bal van Stam af, terwijl teamgenoot Yibbi Jansen meehielp door ook druk te zetten. Het was precies de power die SCHC afgelopen donderdag miste. Fortuin speelde de bal snel naar de op de rechterflank opkomende Famke Richardson, die een voorzet gaf. Bij de tweede paal stond talent Mette Winter, die de 0-1 binnentipte. Een prima goal van Stichtsche.

Vervolgens kende SCHC toch weer een dip. Het was Amsterdam dat vrijwel het hele tweede kwart domineerde. Via een schotkans van Lana Kalse was de 1-1 al dichtbij. Het was wachten op de gelijkmaker. In de 26ste minuut legde Marijn Veen de bal op een voet van SCHC, de tweede strafcorner voor Amsterdam. Waar de gedachten uitgingen naar een sleeppush van Lauren Stam, speelde Stam de bal terug op aangeefster Veen, die opdook bij de paal en de 1-1 maakte. Het was een bekende strafcornervariant, maar SCHC had er geen antwoord op.

Het derde kwart begon meteen weer met vuurwerk. Een backhandschot van Famke Richardson werd gestopt door keepster Anne Veenendaal. Amsterdam haalde de derde strafcorner en speelde een variant, doorzien door Anna de Geus, die de flats van Sabine Plönissen blokte. Het ging enige tijd gelijk op.

Nadat de Bilthovenaren hun tweede strafcorner foutief stopten, net als de eerste, was het Amsterdam dat de overhand nam. Noor de Baat had de 2-1 kunnen maken, maar schoot over. Even later vuurde Maria Verschoor een schot op goal. Suzanne Homma stond in het doel op de lijn en kreeg de bal op haar voeten. De arbitrage kende een strafbal toe.

Met een push in de rechterhoek stuurde Lauren Stam keepster Alexandra Heerbaart de verkeerde kant op. Halverwege het derde kwart betekende dat de 2-1 voor Amsterdam. Nu moest Stichtsche alles of niets gaan spelen.

Toen was het vervolgens toch Amsterdam dat via Ilse Kappelle de cirkel binnendrong en SCHC dat opnieuw een strafbal weggaf. Deze keer pushte Lauren Stam de bal in de linkerhoek. De 3-1 was een comfortabele voorsprong voor Amsterdam.

Michelle Fillet miste even later een kans op de 4-1. De laatste minuten slaagden de Bilthovenaren er niet in een comeback te forceren, waardoor Amsterdam komende week in de finale de kans krijgt de landstitel te verdedigen.

Formule 3-seizoen geopend met winst voor Smolyar

Op het circuit van Barcelona is zaterdagochtend het nieuwe seizoen in de Formule 3 van start gegaan. Dat gebeurde met de eerste van drie races, zaterdagmiddag volgt om 16.45 uur nog een tweede race, zondagochtend staat race drie op het programma.

De poleposition was voor de jonge Brit Jonny Edgar, twaalfde in de kwalificatie en in het nieuwe format van de Formule 3 betekent dat poleposition in race één. Aleksandr Smolyar stond naast hem, voor Caio Collet en David Schumacher.

De Noor Dennis Hauger was de snelste in de kwalificatie en moest dus als twaalfde vertrekken - het nieuwe format is niet geweldig - en op plek dertien stond Juan Manuel Correa, die zijn eerste race reed sinds hij in 2019 op Spa-Francorchamps betrokken was bij het dodelijke Formule 2-ongeval van Anthoine Hubert.

Edgar wist zijn leidende positie bij de start vast te houden, voor Smolyar, Collet en Clement Novalak, die Logan Sargeant en David Schumacher achter zich had. Smolyar opende snel de aanval en met succes, de leiding ging naar de Rus.

Na een handvol ronden opende Collet de aanval op Edgar, maar dat pakt niet best uit: Edgar verdedigde goed en Collet werd gepasseerd door Novalak. De Fransman begon druk te zetten en na een paar ronden nam hij de tweede plek over van Red Bull-junior Edgar.

Ook Sargeant ging voorbij Edgar, waarna Oliver Rasmussen in het achterveld de grindbak in reed en de safety car de baan op bracht. Die ging er niet meer op tijd af om nog een potje te racen en dus was de zege binnen voor Smolyar, met Novalak en Collet ook op het podium.

Tijmen van der Helm reed ook mee en werd 21e.

Verstappen snelste in laatste training Barcelona

Max Verstappen heeft in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Spanje de snelste tijd gereden. De Nederlander kwam met zijn Red Bull op het circuit van Barcelona tot een tijd van 1.17,835 waarmee hij twee tienden sneller was dan Lewis Hamilton. Ook de Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz zaten er goed bij.

Het duurde lang voordat er actie was op de baan, maar toen de coureurs naar buiten kwamen zette Hamilton op de zachte banden direct de snelste tijd neer, maar Verstappen zat er op mediums goed bij. In de tweede run verbeterde Hamilton zich niet, maar Verstappen wel. De Nederlander klokte de beste tijd en hield tot aan het einde de eerste plek vast.

Niet voor iedereen verliep de sessie helemaal vlekkeloos. Zo ging Lando Norris te wijd bij bocht tien, reed door de grindbak en legde zo wat rotzooi op de baan neer. Kimi Räikkönen reed een zeer goede sessie, maar kwam in een van zijn rondes iets te hard over de kerbs en liep een flink beschadigde band op. Gelukkig voor de Fin liep zijn bolide geen schade op.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Max Verstappen Red Bull 1:17.835   11
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:18.070 +0.235 14
3 Charles Leclerc Ferrari 1:18.308 +0.473 17
4 Carlos Sainz Ferrari 1:18.410 +0.575 18
5 Valtteri Bottas Mercedes 1:18.423 +0.588 15
6 Lando Norris McLaren 1:18.494 +0.659 14
7 Pierre Gasly AlphaTauri 1:18.535 +0.700 17
8 Daniel Ricciardo McLaren 1:18.582 +0.747 21
9 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:18.597 +0.762 18
10 Sergio Perez Red Bull 1:18.606 +0.771 16
11 Fernando Alonso Alpine 1:18.662 +0.827 18
12 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:18.673 +0.838 21
13 Esteban Ocon Alpine 1:18.700 +0.865 15
14 Lance Stroll Aston Martin 1:18.877 +1.042 18
15 George Russell Williams 1:19.005 +1.170 17
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:19.214 +1.379 19
17 Sebastian Vettel Aston Martin 1:19.363 +1.528 18
18 Nicholas Latifi Williams 1:19.392 +1.557 16
19 Mick Schumacher Haas 1:19.999 +2.164 17
20 Nikita Mazepin Haas 1:20.237 +2.402 15

Giro: Etappe 1 - Aftrappen met een tijdrit

Het is alweer zover, na de late versie van vorig jaar is het wederom tijd voor de Giro d'Italia, editie 104 alweer. Zaterdag wordt het bal om 14.00 uur geopend, te beginnen met een tijdrit over 8,6 kilometer in Turijn.

Zoals in voorgaande jaren wordt FOK! ook dit jaar weer verblijd met de uitmuntende voorbeschouwingen van Rellende_Rotscholier op het forum, hier te vinden voor een flink stukje leesplezier - zet er wel even een beetje tijd voor opzij, elke ploeg komt uitgebreid aan bod.

Het is dus een vrij korte tijdrit, aan het eind van de middag weten we wie de eerste roze trui draagt. Ene Filippo Tagliani opent de debatten om 14.00 uur, bijna drie uur later komen favorieten als Remco Evenepoel en Filippo Ganna in actie, Victor Campenaerts start dan weer uiterst vroeg.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Barcelona, Real en Juventus fel over 'onaanvaardbare Super League-druk'

FC Barcelona, Real Madrid en Juventus hebben zaterdag in een gezamenlijke verklaring benadrukt dat ze achter hun plan voor een Super League blijven staan. De drie clubs reageren daarmee op een UEFA-verklaring een dag eerder.

De UEFA liet vrijdag weten dat negen van de twaalf clubs die een Super League wilden oprichten akkoord zijn gegaan met sancties. Barcelona, Real en Juventus gingen niet akkoord en voor hen zijn zwaardere maatregelen nu niet uitgesloten. De negen clubs zijn akkoord gegaan met een goodwillboete van vijftien miljoen euro, die ten goede komt aan het jeugdvoetbal. Ook vijf procent van de komende Europese inkomsten zullen worden herverdeeld over de andere clubs.  

De drie clubs laten in hun gezamenlijke verklaring weten dat ze daar niet bang voor zijn. "We zijn het aan onze belanghebbenden, de fans, het welzijn van het voetbal en de financiële duurzaamheid van de sport verplicht adequate oplossingen na te streven, ondanks de onaanvaardbare en aanhoudende druk en dreigementen van de UEFA", staat er onder meer. "We herhalen dat we met respect en zonder ondraaglijke druk in discussie willen met de FIFA, de UEFA en alle andere belanghebbende partijen, zoals we altijd hebben gedaan. We willen de beste oplossingen voor de hele voetbalfamilie."

Barcelona, Real en Juventus zeggen dat ze het jammer vinden dat ze nog alleen staan in hun plannen voor hervormingen in het topvoetbal. "We zijn bereid onze aanpak te heroverwegen, maar het zou onverantwoord zijn als we onze missie zouden opgeven, gezien de behoeften en de systeemcrisis in het voetbal." 

Het statement in het Engels is hier terug te lezen.  

IJzersterke Van Gerwen slaat slag in Premier League Darts

In de Premier League Darts zijn deze week nog eens drie speelronden afgewerkt. De acht overgebleven spelers hebben nu elf wedstrijden achter de rug, over twee weken volgen er nog vier, met daarna op 28 mei de playoffs.

Michael van Gerwen kende een lekkere week: de Nederlander begon met een 8-3 zege op de Belg Dimitri Van den Bergh, waarbij hij een gemiddelde van bijna 110 punten gooide. Jonny Clayton ging er vervolgens met 8-5 aan en op vrijdagavond moest James Wade het ondanks zijn gemiddelde van dik 110 punten met liefst 8-3 ontgelden tegen de geweldig gooiende Van Gerwen.

Van Gerwen staat nu op zes zeges en drie gelijke spelen, net als Nathan Aspinall en Van den Bergh. Aspinall klopte Peter Wright, maar ging onderuit tegen Van den Bergh en Clayton, terwijl de Belg naast zijn nederlaag tegen Van Gerwen en winst op Aspinall nog verloor van Gary Anderson. De Portugees José de Sousa staat met vier zeges en vier gelijke spelen op plek vier, voor Clayton, Wade, Anderson en Wright.

FOK! Wat een weer: rustig, morgen verandering van fronten

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Beste lezers,

Het was helemaal niet zo'n slechte dag vandaag. In de ochtend viel hier en daar nog een klein buitje, vlak boven de rivieren trok een regengebied naar het oosten wat zo'n 5mm neerslag opleverde. Arcen spande de kroon, net als bij warmte met de hoogste neerslagsom: 14,8mm. 

Inmiddels wordt de bewolking overal wat minder, in het noordoosten kan lokaal nevel of mist ontstaan. Ook kan het nog koud worden, tegen het vriespunt in het oosten. De wind neemt af van matig tot zwak.

Morgen begint eerst nog zonnig maar er gebeurt van alles in de atmosfeer en dat gaan we merken: vanuit het zuidwesten gaat het tegen het eind van de ochtend regenen, de aankomst van een warmtefront dat we zondag zeker gaan merken maar dat lees je morgen van mijn collega. De maximumtemperaturen liggen tussen de 11 graden celcius in het noordoosten tot aan 16 in het zuiden op het einde van de dag. 

Ik wens u allen een mooie dag toe!

Ook in het vondelpark was het koud maar zo nu en dan heerlijk (Foto: DJMO)
Ook in het Vondelpark was het koud maar zo nu en dan heerlijk (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

21-jarige Amsterdammer aangehouden voor explosies Rotterdam

Goed recherchewerk leidde vrijdagavond naar een verdachte die in verband wordt gebracht met een serie explosies in Rotterdam in de afgelopen week. De politie hield de 21-jarige man uit Amsterdam in zijn woonplaats aan. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij diverse explosies in Rotterdam. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

In de afgelopen week werden bewoners in verschillende delen van Rotterdam opgeschrikt door explosies. In de nacht van 4 op 5 mei waren een café aan de Bierens de Haanweg en het portiek van een woning aan de Ranonkelstraat doelwit. Donderdagnacht was het raak bij een café aan het Kreekplein en bij zowel een portiek op de Forelstraat als een portiek op Blecourtstraat. De schade was groot, maar gelukkig raakte er niemand gewond. Het onderzoek leidde vridjag naar de 21-jarige verdachte. De politie doet onderzoek naar het motief van de verdachte. Het onderzoek naar deze reeks explosies gaat dan ook onverminderd verder.

De politie komt graag in contact met getuigen. Heeft u meer informatie of tips? Bel 0900-8844, dit kan ook via een tipformulier. Liever anoniem melden? Bel 0800-7000. Ook wanneer u camerabeelden bezit en deze nog niet gedeeld heeft met de politie, hoort de politie graag van u.

Schade van de explosies in Rotterdam (Afbeelding: Politie)
Schade van de explosies in Rotterdam (Afbeelding: Politie)

Wageningen University: bijen getraind om COVID-19 te herkennen

Nederlandse onderzoekers hebben bijen, die een ongewoon scherp reukvermogen hebben, getraind om monsters te identificeren die zijn geïnfecteerd met COVID-19, een bevinding die volgens hen de wachttijden voor testresultaten zou kunnen verkorten tot slechts enkele seconden.

Om de bijen te trainen, gaven wetenschappers van het bio-veterinaire onderzoekslaboratorium van Wageningen University hen suikerhoudend water als beloning nadat ze monsters voorgeschoteld kregen die waren geïnfecteerd met COVID-19. Ze kregen geen beloning met suikerwater nadat ze een niet-geïnfecteerd monster te zien kregen.

Nederland aast op de coronavaccins die Scandinaviërs niet willen

Nederland aast op vaccins die zijn toebedeeld aan Denemarken en Noorwegen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft zijn vinger opgestoken nu de Denen het Janssen-vaccin hebben geschrapt in het vaccinatieprogramma. Bij de Noren gaat het om doses van AstraZeneca, schrijft De Telegraaf.

Beide landen hebben beide vaccins geschrapt uit het prikplan vanwege de kans op een zeer zeldzame bijwerking. Meer hierover op Skipr.

Meer dan 200 gewonden bij confrontatie Palestijnen en Israelische politie bij Al-Aqsa-Moskee

Minstens 203 mensen zijn gisteren gewond geraakt tijdens schermutselingen tussen Palestijnse gelovigen en de Israëlische politie op het Al-Aqsa-moskee.

Het geweld op de voor zowel moslims en joden belangrijkste heilige plaats, is een escalatie van wekenlang geweld in Jeruzalem.

De hulpdienst van de Palestijnse Rode Halve Maan zei dat 136 mensen gewond raakten nabij de moskee en op overige plaatsen in Jeruzalem, hiervan zijn 83 mensen in het ziekenhuis werden opgenomen.

De hulpdienst gaf aan dat de meeste mensen gewond waren geraakt doordat ze in hun gezicht waren geraakt door met rubber beklede kogels en granaatscherven van verdovingsgranaten. Israël zei dat zes politieagenten gewond raakten bij de ongeregeldheden.

Eerder op de vrijdag schoten Israëlische troepen drie Palestijnen neer, waarvan er twee overleden aan hun verwondingen, nadat de mannen het vuur hadden geopend op een basis van de Israëlische paramilitaire grenspolitie op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het was de laatste fatale schietpartij in een reeks dodelijke confrontaties gedurende de islamitische heilige maand Ramadan.

De spanningen zijn de afgelopen weken enorm gestegen in Oost-Jeruzalem, dat wordt opgeëist door zowel Israël als de Palestijnen.

Aan het begin van de islamitische heilige maand Ramadan blokkeerde Israël een populaire ontmoetingsplek waar Palestijnen graag socialiseren en chillen na een dag vasten in de Ramadan. Dit veroorzaakte gedurende twee weken opstootjes voordat Israël besloot de blokkades weer op te heffen voor de Palestijnen.

De afgelopen dagen zijn de botsingen hervat nadat Israël had gedreigd tientallen Palestijnen te verdrijven uit de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem.

De Verenigde Staten zeiden dat ze "diep bezorgd waren" over de verhoogde spanningen en riepen alle partijen op tot kalmte. 

Politie maakt excuses voor hardhandige arrestaties na uit de hand gelopen geluidsoverlast

Na een melding van geluidsoverlast heeft de politie op woensdagavond 5 mei op de Crooswijksebocht en omgeving in Rotterdam vijf aanhoudingen verricht. De situatie liep er dusdanig uit de hand, dat agenten charges uitvoerden en hun wapenstok moesten gebruiken. Ze hielden verdachten van 17 tot 30 jaar uit Utrecht en Tiel aan.

Eén van de aanhoudingen op de Zaagmolenstraat betreft een 17-jarige jongen uit Utrecht die zich bemoeide met een andere aanhouding en door een agent werd geduwd en in zijn gezicht werd geslagen. De agent in kwestie heeft de dag erna, samen met zijn leidinggevende, contact gezocht met de jongen. Hij zegt te fel te hebben gereageerd en noemt de klap die hij had gegeven ‘buitenproportioneel’. Hij heeft de jongen daarvoor zijn excuses aangeboden.
Iedere politiemedewerker die geweld toepast, moet dit melden bij zijn leidinggevende. Het gebruikte geweld zal beoordeeld en besproken worden. De zaak tegen de jongen, die voor belediging was aangehouden, is geseponeerd.

Geluidsoverlast
De politie ging op 5 mei rond 19.40 uur af op de melding van ernstige geluidsoverlast. Het betrof een deel van een groep van 200 personen die eerder die dag op andere locaties in de stad waren gesommeerd te stoppen met een manifestatie die het karakter had gekregen van een dansevenement. Ter plaatse op de Crooswijksebocht zagen agenten een groep jongeren rond een auto van waaruit een installatie enorm harde muziek klonk. De agenten gaven de jongeren de opdracht het geluid uit te zetten en weg te gaan, maar daar gaven de jongeren geen gehoor aan. In plaats daarvan werd de sfeer snel grimmig. De jongeren slingerden grove beledigingen richting de agenten, werden agressief en keerden zich massaal tegen de agenten. Zij voelden zich genoodzaakt de groep met gebruik de wapenstok van zich af te houden. Pas na enkele charges en vijf aanhoudingen keerde de rust weer terug. De 17-jarige jongen en een 19-jarige man uit Tiel zijn op 5 mei heengezonden. De overige aangehouden mannen zitten nog vast.

Emma Kinderziekenhuis zet poli op voor kinderen met langdurige coronaklachten

Het Emma Kinderziekenhuis in Zuidoost heeft een polikliniek opgezet voor kinderen met langdurige klachten na Covid-19. Zo meldt AT5.

Volgens Het Parool is deze polikliniek in Nederland de eerste in zijn soort, wereldwijd zijn er wel soortgelijke poli's in onder meer Israël en Zweden. Kinderen kunnen net als volwassenen nog maanden last hebben van een coronabesmetting, de zgn LongCovid klachten. Hoeveel kinderen er last van hebben is niet bekend en ook is niet duidelijk waarom sommige kinderen ervoor gevoelig zijn en anderen niet.

Kinderen worden op de polikliniek van het ziekenhuis, dat onderdeel is van Amsterdam UMC, uitgebreid onderzocht en indien nodig doorverwezen. Artsen willen er graag onderzoeken waar de klachten vandaan komen en welke behandelingen het beste werken.

Langdurige klachten
Sinds het begin van de pandemie heeft Amsterdam UMC circa vijftig kinderen met Covid-19 opgenomen. Een deel houdt langdurig klachten. De klachten zijn vergelijkbaar met die van volwassenen, zoals vermoeidheid, benauwdheid, concentratieproblemen en problemen bij inspanning. Verder hebben kinderen onder meer last van huidirritaties en ervaren ze een drukkend gevoel op de borst, hartkloppingen en, hevige hoofdpijn.

Om een beeld te krijgen van de langdurige klachten na Covid-19 bij kinderen doen Amsterdam UMC, Spaarne Gasthuis en de GGD Kennemerland sinds twee weken onderzoek bij kinderen die naar de teststraten komen. Zij worden voor langere tijd gevolgd met vragenlijsten.

Verstappen 2e en 9e in trainingen Barcelona, Mercedes bovenaan

Max Verstappen heeft een wat moeizame vrijdag achter de rug op het circuit van Barcelona. De Red Bull-coureur noteerde de tweede en negende tijd in de eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Spanje.

Lewis Hamilton noteerde in training één de snelste tijd, waar Verstappen onderdoor dook. Even was nota bene Fernando Alonso de snelste, maar hij was als enige begonnen op de zachte banden. Op de harde band ging Hamilton vervolgens sneller, waarna Sebastian Vettel het op de zachte banden overnam met de Aston Martin.

Op de zachte banden gingen Mercedes-coureurs Hamilton en Valtteri Bottas een stuk sneller, de tijd van de Fin bleek de snelste van de sessie. Verstappen kwam er op de zachte banden dicht bij in de buurt en nestelde zich tussen de Mercedes-coureurs in, met Lando Norris op de vierde stek in de McLaren.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Spanje

Pos Coureur Team Ronden Tijd Interval
1 Valtteri Bottas Mercedes 25 1:18.504  
2 Max Verstappen Red Bull 19 1:18.537 +0.033s
3 Lewis Hamilton Mercedes 22 1:18.627 +0.123s
4 Lando Norris McLaren 24 1:18.944 +0.440s
5 Charles Leclerc Ferrari 25 1:18.996 +0.492s
6 Carlos Sainz Ferrari 22 1:19.020 +0.516s
7 Pierre Gasly AlphaTauri 26 1:19.062 +0.558s
8 Sebastian Vettel Aston Martin 24 1:19.234 +0.730s
9 Sergio Perez Red Bull 17 1:19.349 +0.845s
10 Lance Stroll Aston Martin 25 1:19.429 +0.925s
11 Yuki Tsunoda AlphaTauri 22 1:19.669 +1.165s
12 Esteban Ocon Alpine 25 1:19.681 +1.177s
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 23 1:19.694 +1.190s
14 Daniel Ricciardo McLaren 24 1:19.732 +1.228s
15 Fernando Alonso Alpine 25 1:19.950 +1.446s
16 Nicholas Latifi Williams 25 1:20.270 +1.766s
17 Roy Nissany Williams 23 1:20.700 +2.196s
18 Mick Schumacher Haas 23 1:20.766 +2.262s
19 Robert Kubica Alfa Romeo 13 1:21.887 +3.383s
20 Nikita Mazepin Haas 22 1:21.976 +3.472s

In training twee was Bottas de snelste Mercedes-rijder op de mediumbanden, Verstappen noteerde de derde tijd. Op de softs ging Bottas weer sneller, Hamilton vond nog wat meer tijd - Verstappen vernaggelde zijn softs en bleef steken op de negende tijd.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Spanje

Pos Coureur Team Ronden Tijd Interval
1 Lewis Hamilton Mercedes 32 1:18.170  
2 Valtteri Bottas Mercedes 31 1:18.309 +0.139s
3 Charles Leclerc Ferrari 28 1:18.335 +0.165s
4 Esteban Ocon Alpine 29 1:18.466 +0.296s
5 Fernando Alonso Alpine 30 1:18.518 +0.348s
6 Pierre Gasly AlphaTauri 32 1:18.593 +0.423s
7 Yuki Tsunoda AlphaTauri 30 1:18.619 +0.449s
8 Carlos Sainz Ferrari 30 1:18.674 +0.504s
9 Max Verstappen Red Bull 26 1:18.785 +0.615s
10 Sergio Perez Red Bull 23 1:18.918 +0.748s
11 Sebastian Vettel Aston Martin 30 1:18.947 +0.777s
12 Lando Norris McLaren 28 1:19.092 +0.922s
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 29 1:19.122 +0.952s
14 Lance Stroll Aston Martin 29 1:19.134 +0.964s
15 Daniel Ricciardo McLaren 28 1:19.195 +1.025s
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 30 1:19.213 +1.043s
17 George Russell Williams 29 1:19.957 +1.787s
18 Nicholas Latifi Williams 26 1:20.046 +1.876s
19 Mick Schumacher Haas 30 1:20.326 +2.156s
20 Nikita Mazepin Haas 27 1:20.753 +2.583s
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.