FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 mei 2021

Random Pics van de Dag #299

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nederlandse atleten pakken goud op 4x400m, sprintsters gooien goud weg

Nederland heeft zondag wisselend succes behaald op de World Relays in het Poolse Chorzow, een atletiektoernooi met louter estafettes dat wordt gebruikt als kwalificatie voor de Olympische Spelen van dit jaar en het WK van volgend jaar. Er viel goud te vieren, maar er moesten ook dompers weggeslikt worden. Op alle vijf olympische estafettes waren de tickets voor Nederland al binnen dankzij het WK van 2019 en de series van zaterdag.

4x100m vrouwen
Wellicht de grootste kans op Nederlands goud en Jamile Samuel, Dafne Schippers en Nadine Visser waren erg lekker op weg. De wissel van Visser op Naomi Sedney ging echter totaal de mist in en zowel Italië als nipt ook Polen kwamen langszij, waardoor Nederland in een matige 44,10 seconden als derde finishte.

4x100m mannen
Nederland was een outsider, maar zonder Churandy Martina zou het al lastig worden. Joris van Gool, Taymir Burnet en Hensley Paulina deden het aardig, maar de wissel op Christopher Garia ging niet zozeer slecht...de hele wissel kwam er niet, Garia was al te ver vooruit. Zuid-Afrika pakte de winst, voor Brazilië en Ghana, maar die twee werden gediskwalificeerd en dus ging het zilver en brons naar Italië en Japan.

4x400m gemengd
De beste 400 meter-lopers van Nederland werden gespaard voor de mannen- en vrouwenestafettes en dat bleek: Nout Wardenburg, Eveline Saalberg, Laura de Witte en Terrence Agard konden zich niet echt meten met de rest en finishten als achtste en laatste. De winst was voor Italië, voor Brazilië en de Dominicaanse Republiek - vooral de Braziliaanse slotloper Alison dos Santos maakte geweldig indruk door in de laatste meters nog het zilver te pakken.

4x400m vrouwen
Een goede medaillekans voor Nederland, waarbij Eva Hovenkamp en Lisanne de Witte nummer drie Femke Bol op pad stuurden. Bol liep geweldig en hielp Nederland naar de strijd om goud, maar slotloopster Lieke Klaver kon het niet bolwerken: de Britse Jessie Knight was sterker, Natalia Kaczmarek uit Polen ging er ook voorbij en Roxana Gómez was ze namens Cuba allemaal te snel af. Cubaans goud dus, vlak voor Polen, het Britse kwartet en Nederland.

4x400m mannen
Nederland was een gevaarlijke outsider, maar begon erg goed: Jochem Dobber en Liemarvin Bonevacia brachten Ramsey Angela in stelling, waarna 800 meter-loper Tony van Diepen er als een jekko vandoor ging. Hij sloeg een indrukwekkend gat en liep Nederland naar een prachtige overwinning, voor Japan en Botswana.

4x200m vrouwen
Het eerste echte kermisnummer van de avond werd gewonnen door het thuisland: Paulina Guzowska, Kamila Ciba, Klaudia Adamek en Marlena Gola liepen het uit 1975 stammende Poolse record met 1:34,98 uit de boeken. Ierland pakte een zeldzame tweede plek, voor Ecuador.

4x200m mannen
In een finale vol gestuntel ging het goud naar Steven Müller, Felix Straub, Lucas Ansah-Peprah en Owen Ansah uit Duitsland. De ploeg was te sterk voor Kenia en Portugal, terwijl Ecuador en Polen naast de medailles grepen - Denemarken finishte niet.

MotoE-seizoen start met zege Zaccone, Iwema 11e

Op het Spaanse circuit van Jeréz de la Frontera is het seizoen in de MotoE van start gegaan. De elektrische raceklasse zorgde in de eerste twee jaren al voor flink wat fraaie races en ook zondag werd er weer aardig geknokt.

Eric Granado vertrok vanaf poleposition, met Lukas Tulovic en het Spaanse toptalent Fermín Aldeguer naast hem. De Duitser Tulovic pakte de leiding bij de start, maar Granado sloeg snel terug en ook Alessandro Zaccone, Dominique Ägerter en kampioen Jordi Torres kwamen langs Tulovic.

Corentin Perolari en Kevin Zannoni crashten in de eerste ronde, halverwege ronde twee konden voorin ook Tulovic en Aldeguer inpakken: de Duitser kegelde de tiener omver. Ook voor Granado ging het na een paar ronden fout: de Braziliaan had de touwtjes stevig in handen, maar gleed tegen het asfalt.

De leiding kwam zo bij Zaccone te liggen, die Ägerter en Torres wel vlak achter zich had. Zaccone's overwinning kwam echter niet meer in gevaar, Ägerter en Torres zaten in de buurt, maar moesten genoegen nemen met de tweede en derde plek - Jasper Iwema finishte uiteindelijk als elfde.

Uitslag PSV - sc Heerenveen

PSV heeft zondag dure punten laten liggen in de strijd om plaats twee in de Eredivisie. De ploeg van coach Roger Schmidt kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen sc Heerenveen, waardoor het verschil tussen PSV en AZ nog maar één punt is.

PSV kwam tegen Heerenveen in de eerste op een 0-1 achterstand. Tibor Halilovic werd door Heerenveen op het middenveld vrijgespeeld en vervolgens met een lager schuiver raak schoot. Na rust zette de thuisploeg de achterstand snel om. Eerst maakte Yorbe Vertessen gelijk en nog geen minuut later stond PSV op voorsprong dankzij Cody Gakpo. Direct na de 2-1 maakte Siem de Jong gelijk en daar bleef het ook bij.

In de resterende speelrondes speelt PSV nog tegen Willem II (uit), PEC Zwolle (thuis) en FC Utrecht (uit). AZ treft Fortuna Sittard (thuis), FC Groningen (uit) en Heracles Almelo (thuis).

PSV

2 - 2

sc Heerenveen

 57' Vertessen
 58' Gakpo
   37' Halilovic
 59' de Jong
 
 Gele kaart: Viergever, Gakpo, (PSV), Kongolo,Smit, Floranus, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Teze
Boscagli
Viergever (Obispo/46)
Max
Götze (v.Ginkel/90)
Rosario (Vertessen/46)
Sangaré
Gakpo
Malen
Zahavi (Madueke/46)
  Mulder
Floranus
v.Hecke
Dresevic
Woudenberg
Kaib (Bochniewicz/ 69)
Schöne (Dewaele/90)
Kongolo (v.Ottele/69)
Halilovic
v.Bergen
De Jong (Smit/73)

F1: Uitslag Grand Prix van Portugal

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Portugal op zijn naam geschreven. De Brit zegevierde eenvoudig voor Max Verstappen en Valtteri Bottas. Kimi Räikkönen was de enige uitvaller na een foutje aan het eind van de eerste ronde.

Bottas startte vanaf poleposition en was goed vertrokken, waarmee hij Hamilton en Verstappen voorbleef. Carlos Sainz pakte Sergio Perez voor plek vier, voor Lando Norris die een gevecht aan moest gaan met Esteban Ocon. De enige die niet ongeschonden de eerste ronde door kwam was Kimi Räikkönen. De Fin raakte op het rechte stuk van start/finish teamgenoot Antonio Giovinazzi en verloor de voorvleugel. De voorvleugel bleef onder de Alfa Romeo hangen, waarna hij in de grindbak belandde. De wedstrijdleiding stuurde vanwege rotzooi op de baan de safety car naar buiten.

Na zes ronden werd het veld weer vrijgegeven ging Bottas er vandoor, voor Verstappen die Hamilton verschalkte in de eerste bocht. Daarachter snoepte Perez de vierde plek van Sainz af, maar verloor deze ook snel weer aan Norris. Verder daarachter kroop Daniel Ricciardo naar plek elf, na als zestiende te zijn gestart. Verstappen probeerde Bottas snel aan te vallen, maar een momentje van overstuur zorgde ervoor dat Hamilton hem weer kon passeren op het rechte stuk. Iets naar achteren wist Perez Norris te passeren voor plek vier.

Na 19 ronden was het zover en snoepte Hamilton de leiding af van Bottas die zich niet stevig verdedigde ten opzichte van zijn Mercedes-teamgenoot. De eerste stop was na 21 ronden voor Sainz die hiermee terugviel tot de vijftiende positie. Het zorgde ervoor dat meer coureurs hun banden besloten te wisselen, terwijl de coureurs vooraan besloten nog door te rijden op hun medium-banden.

Na 36 ronden was Verstappen de eerste van de toppers die pitte om zo te proberen Bottas in te halen via een stop en daarna een snelle eerste ronde. Mercedes haalde Bottas direct erna binnen, waarbij de Fin voor Verstappen terecht kwam, maar de Nederlander de actie in bocht vijf op de baan inzette en plek twee pakte.

De race kabbelde daarna voort tot de slotfase toen Mercedes Bottas binnenhaalde om te proberen de snelste ronde te laten rijden. Dit lukte, maar de Duitsers hadden buiten Red Bull gerekend dat hetzelfde deed met Verstappen die zo dacht het punt te pakken, maar hierbij overschreed hij net de limieten van de baan. Het punt bleef hierbij bij Bottas.

Na 66 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd voor Verstappen en Bottas. Perez eindigde op plek vier, voor Norris, Charles Leclerc, Esteban Ocon, Fernando Alonso, Daniel Ricciardo en Pierre Gasly. Carlos Sainz reed lang in de punten, maar viel in de slotfase net buiten de punten.

KPN heeft overnamebod van zo'n 18 miljard euro afgewezen

KPN heeft in de afgelopen weken een overnamebod van zo’n 18 miljard euro door investeringsbedrijven EQT en Stonepeak afgewezen. Dat meldt de Britse Financial Times op basis van bronnen. Het Nederlandse telecombedrijf was vandaag niet direct bereikbaar voor commentaar. EQT heeft al aan de Britse zakenkrant laten weten niet op dit bericht te reageren. Meer hierover in de Gelderlander.

'Factcheck' op Baudet's stemmingmakerij over Biden

We zijn onderhand wel gewend dat Thierry Baudet's twitterberichten enige ophef veroorzaken, maar hij dit zelf niet zo erg lijkt te vinden. Veel mensen nemen ze niet meer serieus, anderen geloven Thierry op zijn woord en een enkeling neemt de moeite om de berichtgeving van Baudet te 'factchecken'. 

Gisteren retweette Thierry een bericht waarin een foto van Joe Biden die zijn hand op het hoofd van een jongetje legt, Peter Burger van Nieuwscheckers plaatste een kort Twitter draadje met zijn 'factcheck'.

Uitslag Ajax - FC Emmen

Ajax heeft voor de 35e maal in zijn bestaan de landstitel veroverd. De wedstrijd tegen FC Emmen werd met 4-0 gewonnen waar een gelijkspel voldoende was.

Het was Jurriën Timber die de Amsterdammers op voorsprong bracht, maar Emmen gaf zich daarna niet zomaar gewonnen. Vlak voor rust was Adzic twee keer dicht bij de 1-1.

Haller verdubbelde in de 60e minuut de score door simpel raak te schieten na een wippertje van Klaassen. Daarna bouwde Ajax de voorsprong uit. Rensch kopte de 3-0 binnen en Klaassen bepaalde de eindstand op 4-0 na een kopbal van dichtbij na een voorzet van Tadic.

AFC Ajax

4 - 0

FC Emmen

 10' J.Timber
 61' Haller
 66' Rensch
 74' Klaassen
   
 
 Gele kaart: Álvarez, Tagliafico, (AFC Ajax), Cavlan, Vlak, (FC Emmen)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:

Stekelenburg
Rensch (Mazraoui/ 67)
J.Timber (Schuurs/77)
Martínez
Tagliafico
Álvarez
Klaassen (Labyad/88)
Gravenberch (Kudus/77)
Antony (Neres/ 67)
Haller
Tadic

  Verrips
Bijl
Veendorp
Araujo
Cavlan
K.Frei (Gladon/73)
Vlak (Ben Moussa/73)
Pena
Bernadou
Adzic
De Leeuw (La Torre/88)

Amsterdam roept op: Kom niet naar Johan Cruijffboulevard om Ajax te eren!

Op dit moment staat het 4-0 voor bij de wedstrijd Ajax- FC Emmen. Er moet wel veel gebeuren wil Ajax vandaag niet de landstitel binnen halen. Zie ook het liveblog op AT5.

De gemeente Amsterdam maakt zich bezorgd over de drukte die Ajax-fans kunnen veroorzaken als ze allemaal komen feesten rondom de Johan Cruijff Arena te Amsterdam. Er is een noodverordening afgegeven en de politie is in grote getale aanwezig.

Thomas wint Ronde van Romandië

Geraint Thomas heeft de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. In de afsluitende tijdrit van vandaag moest de Brit elf tellen goed maken op Michael Woods en daar slaagde hij eenvoudig in.

De tijdrit ging over 16,2 kilometer met daarin twee korte steile klimmetjes waarvan eentje belegd met kasseien.

Halverwege de tijdrit had Thomas de achterstand op Woods al in een voorsprong van bijna twintig seconden omgebogen. Uiteindelijk werd Thomas derde en was 54 tellen sneller dan Woods.

Rémi Cavagna won de tijdrit. De Fransman van Deceuninck kwam in 21 minuten en 55 seconden over de streep. Wilco Kelderman eindigde vandaag als dertiende en werd tiende in het eindklassement. 

COVID-19: 5534* nieuwe besmettingen en 3 doden, totaal 1.507.615 en 17.172

Let op: De dagelijkse besmettingscijfers zijn vandaag niet up-to-date en daarmee lager dan in werkelijkheid. 'Als gevolg van de technische storing waar we zaterdag mee kampten, zullen de dagelijkse rapportages die wij leveren aan het RIVM op zondag 2 mei niet volledig zijn', zo meldt GGD GHOR.
_

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5534 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.507.615 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 174 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1796 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 40 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 804 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 3 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.172 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Lieke Martens schiet FC Barcelona naar finale Champions League

Lieke Martens heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat FC Barcelona op 16 mei in de finale van de Champions League staat. Door twee goals van de Nederlandse werd Paris Saint-Germain met 2-1 verslagen. Vorige week in Parijs werd het 1-1.

Martens bezorgde Barcelona een pikstart door de bal na acht minuten in de verre hoek te plaatsen. Na ruim een halfuur tikte de Oranje-international bij de tweede paal binnen, na voorbereidend werk van Graham Hansen. PSG maakte voor rust de aansluitingstreffer via Marie-Antoinette Katoto, die na een scrimmage uit een hoekschop toesloeg. 

In de tweede helft had Jennifer Hermoso een grote kans op de de 3-1, maar de poging van de Spaanse belandde op de paal. De 2-2 van PSG bleef ook uit. FC Barcelona staat voor de tweede keer in de finale van de Champions League. In 2019 verloor het de eindstrijd van Olympique Lyonnais. Het werd toen 4-1. Op 16 mei wacht nu een treffen met Chelsea in de finale. De ploeg uit Londen won met 4-1 van Bayern München, nadat het uit met 2-1 verloor.  

Tweede MotoGP-zege voor Miller, dubbelslag Ducati

Jack Miller heeft zijn tweede overwinning in de MotoGP te pakken. De Australiër was op zijn Ducati de beste tijdens de Grand Prix van Spanje op het circuit van Jeréz de la Frontera.

Polesitter Fabio Quartararo vertrok met Franco Morbidelli en Jack Miller naast hem, waarbij de Australiër op zijn Ducati de beste start kende. Morbidelli sloot aan op plek twee, voor de Ducati van Francesco Bagnaia en Quartararo, die de zoals bijna altijd sterk vertrokken Aprilia van Aleix Espargaro achter zich had.

Alex Marquez ging in het middenveld al snel onderuit en ook de KTM van Brad Binder lag rap naast de baan. De Suzuki's waren wel lekker begonnen: Joan Mir en Alex Rins schoven door naar zes en zeven...tot Rins ondreuit schoof. Espargaro ging voorbij Bagnaia, Takaaki Nakagami was lekker bezig op de Honda en nam Mir te grazen.

Quartararo herstelde zich van zijn mindere start en na vier ronden pakte de Fransman de leiding terug van Miller. Zo kabbelde de race wat gezapig voort, tot ongeveer halverwege: Bagnaia wist eindelijk de derde plek van Morbidelli over te nemen, Miller dichtte het gat naar Quartararo en drukte zijn Ducati binnndoor en voorbij de Yamaha.

Quartararo was het vervolgens helemaal kwijt: Miller sloeg een fors gat naar Bagnaia, die Morbidelli ruim achter zich had, daarna pas op een forse afstand gevolgd door Quartararo, die ook Nakagami en Mir langszij zag komen, alvorens hij zelfs in rap tempo de top-10 uit begon te duikelen.

Miller wist ondertussen stand te houden en boekte na de zeiknatte TT in Assen in 2016 zijn tweede MotoGP-zege, voor teamgenoot Bagnaia - de nieuwe WK-leider - en Morbidelli. Nakagami finishte op plek vier, een evenaring van zijn beste prestatie ooit, voor Mir en Espargaro. Maverick Viñales reed kleurloos naar plek zeven, Quartararo kwam gedesillusioneerd als twaalfde over de meet.

FC Twente neemt leiding in kampioenspoule na zege op PSV

FC Twente heeft de koppositie veroverd in de kampioenspoule van de Eredivisie Vrouwen. Twente was zondagmiddag in eigen huis met 2-1 te sterk voor PSV, waar keeper Sari van Veenendaal geen beste indruk maakte. Twente gaat, met nog vier speelronden te gaan, aan de leiding met één punt voorsprong op zowel Ajax als PSV.

Na een half uur spelen kwam PSV nog wel op voorsprong dankzij een treffer van Naomi Pattiwael. De 22-jarige aanvalster schoot eenvoudig raak nadat PSV de bal op de helft van Twente had veroverd en door de verdediging sneed. Twente kwam vijf minuten later op langszij. Van Veenendaal, eerste keeper van Oranje, schatte een corner van Renate Jansen totaal verkeerd in en zag de bal in het doel vliegen.

Aan het begin van de tweede helft kreeg PSV uit een corner een grote kans weer op voorsprong te komen, maar de bal werd op de doellijn gekeerd. Na slap uitverdedigen van PSV bezorgde Rieke Dieckmann Twente de overwinning. Ze kreeg de bal in de voeten, haalde uit en schoot in de verre hoek raak. Van Veenendaal voorkwam met een fraaie redding in de slotfase nog wel een grotere nederlaag, door een inzet van Fenna Kalma te keren.

Afgelopen vrijdag won Ajax met 2-0 van ADO Den Haag dankzij treffers van Chasity Grant en Nikita Tromp. Daarmee herstelde Ajax zich van de nederlaag tegen PSV, een week geleden in de eerste ronde van de kampioenspoule.

FC Twente staat nu op 20 punten en speelt volgende week tegen Ajax, dat één punt minder heeft. PSV dat eveneens negentien punten heeft, zal het opnemen tegen ADO Den Haag, elf punten. 

Hockeysters Laren degraderen na 32 jaar uit Hoofdklasse

Voormalig topclub Laren is gedegradeerd naar de Promotieklasse. Een 6-0 nederlaag tegen Den Bosch deed de ploeg van Darren Cheesman zondagmiddag de das om. Laren bleef de eerste helft met nul tegengoals op de been tegen de koploper, maar moest daarna capituleren.

Het was mooi om te zien hoe Laren aan de wedstrijd begon en vocht voor elke meter. Binnen een paar minuten kwam spits Maxime Kerstholt in scoringspositie, na een pass van Pam van Asperen. Kerstholt verspeelde de bal, maar het was duidelijk dat Laren geloofde in een wonder.

Een groot nadeel voor Laren was dat Den Bosch – bij wie Ireen van den Assem ontbrak en Margot van Geffen haar rentree maakte – moest winnen om de koppositie en daarmee het EHL-ticket veilig te stellen. Toch hield de hekkensluiter knap lang stand. De zes strafcorners die Den Bosch voor rust haalde, gingen er alle zes niet in, mede dankzij reddingen van keepster Karlijn Adank. Ook een grote kans voor Frédérique Matla plus schoten van Marloes Keetels, Lidewij Welten en Matla werden gemist. Laren stelde daar voor rust een paar sterke fases tegenover, maar was aanvallend niet in staat strafcorners of grote kansen af te dwingen.

Laren bleef geloven in die ene goal. Ondertussen stond concurrent HGC tegen Oranje-Rood nog altijd niet op voorsprong (0-0), waardoor een stunt theoretisch gezien nog altijd tot de mogelijkheden behoorde. Winst voor Laren en een gelijkspel voor HGC zou betekenen dat Laren zich handhaafde.

Twee minuten na rust verdampte de hoop toen Frédérique Matla de 1-0 binnenschoot. Nadat Macey de Ruiter vervolgens de kans op de 1-1 miste, schoof Maartje Krekelaar op aangeven van Joosje Burg de 2-0 binnen.

Dat was het moment dat het verzet van Laren brak. Vervolgens was het alleen nog maar eenrichtingsverkeer. Een scoop van Sanne Koolen op Pleun van der Plas leverde de 3-0 op. Even later schoot Matla de 4-0 binnen. Een backhandschot van Teuntje de Wit in het laatste kwart betekende de 5-0. Lidewij Welten maakte de 6-0. Toen na zeventig minuten hockeyen het eindsignaal klonk, begonnen de speelsters van Laren elkaar te knuffelen en was de degradatie naar de Promotieklasse een keihard feit.

Uitslag ADO Den Haag - Feyenoord

In de strijd tegen degradatie heeft ADO Den Haag prima zaken gedaan. De hekkensluiter won vanmiddag de thuiswedstrijd tegen Feyenoord met 3-2.

Al na drie minuten kwamen de Rotterdammers op voorsprong. Het was Bozeník, de vervanger van de geschorste Berghuis, die Feyenoord koppend op 0-1 bracht. Tien minuten later kwam ADO weer op gelijke hoogte. Arweiler kwam alleen op het Rotterdamse doel af en wist de bal in de verre hoek te schuiven.

ADO kreeg in de 30e minuut een strafschop na een overtreding op van Ewijk. El Khayati benutte de penalty. In het vervolg van de eerste helft hadden de Rotterdammers het moeilijk met de counters van de thuisploeg. ADO kreeg een paar kansen maar gescoord werd er niet.

ADO kwam beter uit de kleedkamer,maar het was Feyenoord die in de 59e minuut een grote kans op de gelijkmaker had. Een kopbal van Geertruida wordt echter op de doelman gepakt door doelman Fraisl. Twee minuten later was het raak voor de thuisploeg doordat El Khayati de 3-1 binnen schoot.

De thuisploeg kreeg ook in het vervolg kansen, maar verzuimde die te verzilveren. In de 70e minuut was het invaller Jørgensen die de Rotterdammers op 3-2 bracht. In de jacht op de gelijkmaker slaagde Feyenoord er in de rest van de wedstrijd niet meer in om kansen af te dwingen. Vlak voor tijd werd bovendien Toornstra na zijn tweede geel van het veld gestuurd. 

ADO Den Haag

3 - 2

Feyenoord

 13' Arweiler
 30' El Khayati(pen)
 59' El Khayati
   3' Bozenik
 70' Jörgensen
 
 Gele kaart: Besuijen, v.Ewijk, Kramer, (ADO Den Haag), Senesi, Pratto, Bozenik, (Feyenoord)
 Rode kaart: , Toornstra (90 5/2xg) (Feyenoord)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
raisl
v.Ewijk
Zuiverloon
Pinas
Kemper
Goossens
El Khayati (Catic/78)
De Boer
Besuijen (Familia-Castillo/79)
Arweiler (Kramer/ 61)
Adekanye (Mokhtar/61)
  Bijlow
Geertruida
Botteghin
Senesi
Malacia (Haps/46)
Toornstra
Fer (Pratto/81)
Kökçü (Diemers/46)
Sinisterra (Jörgensen/46)
Bozenik
Linssen (Teixeira/29)

Het nutteloze feitje van de dag: Veel zout

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Gisteren was het 1 mei en dan eindigt officieel het gladheidsseizoen volgens Rijkswaterstaat. Wist je dat RWS afgelopen winter 135 miljoen kilo zout heeft gestrooid. Alleen in de winters van 2009/2010 en 2010/2011 werd er meer zout gestrooid. De strooiwagens van hebben afgelopen winter 1.577.830 km afgelegd, dat is een afstand van ongeveer 40 keer de wereld rond.

Di Giannantonio met overmacht naar eerste Moto2-zege

De Grand Prix van Spanje in de Moto2 heeft geen geweldig spektakel opgeleverd, maar wel een nieuwe winnaar in de klasse onder de MotoGP. Op het circuit van Jeréz de la Frontera reed Fabio Di Giannantonio zeer sterk naar de winst.

Met Remy Gardner, Fabio Di Giannantonio en Marco Bezzecchi op de eerste rij ging de race van start, Di Giannantonio pakte daarbij de leiding, voor Gardner en de van plek zeven vertrokken Augusto Fernandez. Voor laatstgenoemde was het snel klaar: hij gleed onderuit en was gezien.

Raul Fernandez reed ondertussen op plek drie, achter Di Giannantonio en Gardner. De Italiaan begon een alsmaar groeiend gat te slaan naar Fernandez en Gardner, die ook Bezzecchi en Sam Lowes in het achterwiel hadden.

Niemand kwam meer bij Di Giannantonio in de buurt, hij schreef de race op bijzonder overtuigende wijze op zijn naam, zijn eerste Moto2-zege. Bezzecchi knokte zich naar de tweede plek, die hij in de slotfase kon consolideren, terwijl Lowes ook voorbij teamgenoten Garder en Fernandez naar het podium ging. Bo Bendsneyder reed een onzichtbare race en werd vijftiende, wel goed voor één puntje.

'Vroege' protestmars in Amsterdam tegen coronamaatregelen

Ongeveer duizend tegenstanders van de coronamaatregelen hebben zich, zoals de afgelopen maanden elke zondag gebeurde, weer verzameld in de stad. Dit keer lopen ze vanaf het Centraal Station richting de Dam en weer terug.  Zo meldt AT5.

De demonstratie wordt georganiseerd door Michel Reijinga, die ook het zogenoemde koffie drinken op het Museumplein organiseerde. Het Museumplein is sinds een paar weken dicht vanwege de renovatie van de grasmat, dus de demonstranten kiezen inmiddels voor andere locaties.

De Mobiele Eenheid van de politie volgt de stoet. Vooralsnog wordt er niet ingegrepen. De gemeente stelt in zijn algemeenheid wel dat optochten vanwege de coronamaatregelen "ongewenst" zijn.

De demonstratie eindigt om 14.00 uur. Reijinga liet vanochtend aan AT5 weten dat hij zo hoopt te voorkomen dat Ajax-supporters bij de stoet komen.

Om 14.30 uur speelt Ajax in de Johan Cruijff Arena tegen FC Emmen. Mogelijk wordt Ajax dan kampioen. Uit voorzorg heeft de gemeente al een noodverordening ingesteld op het Leidseplein. Ondernemers op het Leidseplein hebben al besloten om de terrassen gesloten te houden.

Update 13.40 uur: Livestream toegevoegd

Burgemeester Marcouch pakt de 'lelijke viezerikjes' in zijn stad aan

IndyCar: Van Kalmthout 20e op oval Texas, Dixon wint in 19e jaar

Op de Texas Motor Speedway is zaterdagnacht de eerste race van de double header in de IndyCar Series verreden. Dat was zo nu en dan spannend, Rinus van Kalmthout kende een behoorlijk moeizame race.

Vanwege regenval op zaterdag ging er een streep door de kwalificatie en werd de stand in het kampioenschap gebruikt om de grid te vormen voor de 212 ronden lange eerste race: Alex Palou stond zo op poleposition, naast Will Power en voor Scott Dixon en Colton Herta - Rinus van Kalmthout vertrok vanaf plek acht.

Dixon nam snel de leiding over van Palou, verder kabbelde het rustig voort tot men na bijna zestig ronden de eerste stops kwam maken: Sebastien Bourdais kreeg een roei van Josef Newgarden en knalde de muur in, Van Kalmthout had de nodige mazzel en kwam er precíes tussendoor, zonder schade.

Met Dixon en Palou voorop en Van Kalmthout op acht konden we weer door, maar de Nederlander kreeg het richting de helft van de race zwaar: Tony Kanaan, Ed Jones, Felix Rosenqvist, Pietro Fittipaldi en Marcus Ericsson gingen er voorbij. De tweede serie pitstops gaf Dixon een grotere voorsprong, maar Rosenqvist en ovaldebutant Scott McLaughlin stegen door hun vroege stop naar de tweede en derde plek, voor Palou.

Na de stops reed Rosenqvist in indrukwekkend tempo naar leider Dixon, met een kwart race te gaan ging het fout: de Zweed zette James Hinchcliffe op een rondje, waardoor de Canadees in de vuile lucht terecht kwam en hard de muur in ging. Op Van Kalmthout na kwam iedereen nieuwe banden en brandstof halen, de Nederlander was kort daarvoor noodgedwongen al binnen gekomen.

Voor nummer vijf Ericsson ging de stop helemaal fout: rechtsachter zat er niet (meer) op en dus moest hij teruggeduwd worden, waardoor de Zweed vijftien plekken inleverde. Ook Rosenqvist's stop was niet best: hij zakte elf plekken, McLaughlin schoof op naar de tweede positie, voor Pato O'Ward en achter leider Dixon.

Met dik twintig ronden te gaan tikte Herta vanaf een goede positie de muur aan, zijn race zat erop, maar hij kon wel zonder caution richting pitstraat. Dixon's overwinning kwam niet meer in gevaar en daarmee schreef de grootheid weer historie: 2021 is nu het negentiende (!) jaar waarin hij minstens één race wint. McLaughlin werd tweede, voor O'Ward, Palou en Graham Rahal, Van Kalmthout finishte een moeilijke race als twintigste.

Surinamers boos na broccoli-grap Albert Heijn

Grootgrutter Albert Heijn heeft Surinaamse Nederlanders voor het hoofd weten te stoten met een reclamegrapje. In het songfestivalliedje Birth Of A New Age van Jeangu Macrooy is de zin 'yu no man broko mi’ te horen. Vele Nederlanders verbasterden dat naar 'you are my broccoli'. Albert Heijn haakte daar met hun reclame leuk op in.

Bij een aanbieding van broccoli stond guitig "Ook zo'n trek gekregen na het horen van ons Songfestivalliedje?". Surinaamse Nederlanders zagen daar de lol niet van in en dat heeft Albert Heijn geweten.

Surinaamse Nederlanders zijn al verontwaardigd dat er nauwelijks discussie is geweest over de echte lading van het nummer van de Surinaamse zanger voor het luchtige liedjesfestijn. Dat Birth Of A New Age naar het tijdperk van de slavernij verwijst, waarin de cultuur, taal en religie van zwarte mensen werden uitgewist, negeren de meeste Nederlanders liever, aldus Mitchell Esajas, KOZP-activist en organisator van de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam in 2020.

De zin zou ‘je kan me niet breken, ik ben als een halve cent’ betekenen en roept een beeld op van de veerkracht van zwarte mensen na het slavernijtijdperk. Een prima onderwerp blijkbaar voor het altijd extravagante Songfestival.

Inmiddels heeft de supermarktketen een verklaring uitgebracht voor de zwartkijkers. "We zagen dat in dit liedje iets anders werd gehoord dan bedoeld (een ’mama appelsapje’) en hebben daar met een knipoog op ingespeeld. We hebben veel leuke reacties gekregen en een paar negatieve", zo verduidelijkt het oer-Hollandsche Appie. "Het is uiteraard nooit onze bedoeling geweest iemand voor het hoofd te stoten.”

Mogen we nog lachen in 2021?

Moto3-sensatie Acosta blijft winnen, forse crash in laatste bocht

Op het circuit van Jeréz de la Frontera heeft de Grand Prix van Spanje in de Moto3 weer een knaller van een race opgeleverd. De 16-jarige debutant Pedro Acosta stal daarbij de show, bepaald niet voor het eerst in zijn welgeteld vier races lange Grand Prix-carrière.

De race ging van start met Tatsuki Suzuki, Jeremy Alcoba en Andrea Migno op de eerste rij. Suzuki behield de leiding, voor Gabriel Rodrigo, Darryn Binder en Migno, terwijl titelkandidaat John McPhee al snel van zijn motor geslingerd werd. Alcoba leverde wat posities in en zou er nog veel meer verliezen: hij had voor de start al twee long-lap-penalties aan de broek gekregen.

Na een paar ronden had Rodrigo de leiding in handen, maar dat duurde niet lang: de oude versie van de Argentijn kwam naar boven, hij stuiterde van kop af aan het grind in en Deniz Öncu nam met Migno de touwtjes in handen. WK-leider Pedro Acosta moest slechts als dertiende vertrekken, maar kwam indrukwekkend naar voren en reed na een ronde of zeven 'gewoon' helemaal voorin mee.

Suzuki viel beetje bij beetje terug, tot hij tien ronden voor het einde in het grind stond. Voorin bleven Öncu, Acosta, Masia en ook Romano Fenati strijden om de leiding, een gevecht waarin ook Binder, Ayumu Sasaki en de uiterst verrassende Jason Dupasquier zich kwamen melden. Met Öncu op kop en Masia en Acosta achter hem werd de laatste ronde geopend, waarin nog flink geknokt werd.

Red Bull-rijders Acosta, Masia en Öncu duelleerden om de overwinning en in de laatste bocht ging dat fout: Öncu probeerde zijn koppositie terug te pakken bij Acosta, maar ging er veel te hard in en slingerde zichzelf, Masia én Binder onderuit. Acosta hield stand en de 16-jarige sensatie zette zijn megareeks voort: vier races in zijn carrière, drie overwinningen op rij. Fenati werd tweede, Alcoba reed zo ineens nog naar plek drie.

UFC: nieuw monster in de kooi; levertrap des doods

Jiri Prochazka is het nieuwe monster dat zaterdagnacht tijdens MMA-gala UFC Vegas 25 een masterclass stompen gaf. Slachtoffer Dominick Reyes, kon niets anders doen dan zijn gezicht in dienst te stellen van de vuisten en ellebogen van de ontketende Tjech.


Een nog intacte Reyes (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Prochazka kwam als ongeslagen kampioen uit de concurrerende Russische organisatie Rizin en heeft in twee gevechten een enorme indruk gemaakt. Eerder sloeg hij Volkan Oezdemir al knockout en nu was dus de nummer drie van de lichtzwaargewichtranglijst aan de beurt.

Reyes mocht zijn afgelopen drie gevechten voor de titel vechten, verloor ze alle drie op knockout en dit gevecht met de nieuwkomer zou een nieuw titelgevecht betekenen voor de 31-jarige Amerikaan.


Prochazka slaat erop los (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC)

Prochazka dacht daar duidelijk anders over. Met zijn karakteristieke stijl, verdediging laag en kin omhoog, daagt hij zijn tegenstanders uit om in de aanval te gaan. Maar zodra die in zijn domein komt, is de tegenstander verloren. Keiharde vuisten regenen neer op het hoofd van Reyes, achteruit lopen hielp niet, want de Tjech bleef het doel vinden.

Al snel was de neus van Reyes gebroken en liep er bloed over het gezicht van de voormalig titelvechter. In de eerste ronde werd Reyes finaal door de octagon geslagen en het leek erop alsof de tweede ronde hetzelfde beeld zou laten zien. De Amerikaan kon dit nooit vijf ronden volhouden in ieder geval.

Aan het eind van ronde twee was het dan zover. Eén oog van Reyes was al dichtgeslagen, zijn gebroken neus bloedde als een rund en twee ellebogen van Prochazka besliste het gevecht. Reyes viel als een blok op het canvas en het duurde minuten voordat hij wist wat er gaande was.

"Dit was een leuk gevecht", aldus de winnaar. "Ik wil graag de schoonheid van deze kunst laten zien, maar soms ga ik te snel voor de knockout. Daardoor wil ik nog wel eens teveel klappen krijgen. Ik leer nog steeds van elk gevecht."

Zin in een titelgevecht tegen de winnaar van de Pool Jan Blachowicz en de Braziliaan Glover Teixeira heeft de Tjech absoluut. "Ja, laat maar komen. Ik ben fan van mijn 'buurman Jan'. Dat zou een eer voor me zijn, een grote eer."

Giga Chikadze vs Cub Swanson
Oudgediende Swanson mocht weer in de octagon opdraven en deze keer tegen Chikadze, die al zeven partijen ongeslagen is, waarvan vijf in de UFC. Swanson heeft van zijn laatste zeven gevechten slechts twee gewonnen.


Chikadze vs Swanson Full Fight (Bron: YouTube)

Het gevecht was dan ook snel over. De bijnaam van Chikadze luidt 'Giga kick' en na een minuut was duidelijk wat dat betekent. Een keiharde trap met het linkerbeen op de lever van Swanson deed hem inéénzakken van de pijn. Verlamd van de pijn en liggend in de foetuspositie kon Swanson alleen maar de klappen van Chikadze incasseren. Tijd voor de scheids om het gevecht te staken.

"Ik ben zo enorm blij", aldus een uitzinnige Chikadze na afloop. "Ik heb enorm veel respect voor Swanson, maar het is wat het is. Dit moest ik doen. Ik moet tegen alle topvechters laten zien dat ik eraan kom. Als je mijn naam nog niet kende, dan ken je die nu."

Wat er voor hem in het verschiet ligt weet de 32-jarige Georgiër niet, maar zijn doel is voormalig kampioen Max Holloway. "Max Holoway, het zou een eer zijn om tegen jou te vechten, want je bent één van de beste!"

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Doe dat dan hier op het FOK!-forum!

Volledige uitslag UFC Vegas 25
Jiří Procházka verslaat Dominick Reyes na knockout (spinning back elbow, ronde 2)
Giga Chikadze verslaat Cub Swanson na TKO (levertrap, ronde 1)
Ion Cutelaba vs. Dustin Jacoby eindigde onbeslist (29-28, 28-29, 28-28)
Sean Strickland verslaat Krzysztof Jotko na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Merab Dvalishvili verslaat Cody Stamann na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Luana Pinheiro verslaat Randa Markos na diskwalificatie (illegale trap, ronde 1)
TJ Brown verslaat Kai Kamaka III na jurybesluit (27-30, 29-28 x2)
Luana Carolina verslaat Poliana Botelho na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Loma Lookboonmee verslaat Sam Hughes na jurybesluit (29-28 x3)
Andreas Michailidis verslaat KB Bhullar na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Felipe Colares verslaat Luke Sanders na jurybesluit (29-28 x3)

Murphy en Selby in finale WK snooker

Shaun Murphy en Mark Selby staan zondag en maandag in de finale van het wereldkampioenschap snooker. Het wordt de vierde WK-finale voor Murphy en de vijfde finale voor Selby. 

Murphy speelde in de halve finale tegen Kyren Wilson. De kampioen van 2005 stond met 10-4 en 11-6 achter, maar bij ingaan van de laatste sessie was het 12-12. Breaks van  78, 91, 117, 77 en 58 waren genoeg om de vijf laatste frames achter elkaar binnen te halen. Murphy stond in 2015 voor het laatst in de finale van het WK. 

Selby speelde tegen Stuart Bingham. Bij ingaan van de laatste sessie stond Selby nog met 11-13 achter, maar mede door breaks van 125 en 132 kwam hij 16-14 voor. Bingham legde nog 85 op tafel voor 16-15, waarna beide spelers hun halve finale pas af konden maken nadat Murphy en Wilson klaar waren. Het leek even op nachtwerk te worden, maar mede door een snelly Murphy kon de partij toch weer snel hervat worden. Uiteindelijk kwam geen decider en won Selby de halve finale met 17-15. 

Murphy en Selby troffen elkaar voor het laatst op het WK in de halve finales van 2007. Toen won Selby met 17-16. De finale wordt gespeeld over vier sessies. De eerste maandag van mei is in Engeland altijd een zogenaamde bank holiday. Daarom is de finale op zondag en maandag. 

FOK! Wat een weer: opklaringen, maar fris

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Gegroet!

Het was een frisse dag gisteren . De zons scheen wel geregeld, maar het voelde met een frisse westenwind niet erg aangenaam aan. Ook bleef het niet overal droog. Onder invloed van een zeer kleverig lagedrukgebiedje boven de Duitse Bocht ontstonden er toch nog enkele buien in het noorden en oosten. Het waren geen echte zware buien, maar het waren er wel meer dan dat ik gisteren gedacht had. Een enkele bui had wat hagel bij zich. Onweer is niet boven ons land gesignaleerd. Dat zat meer boven het noorden van Duitsland nabij het lagedrukgebiedje. Daar waren de buien dan ook een stuk zwaarder dan in ons land.

Uitermate nat was het in het oosten van Frankrijk, Zwitserland en noord- en midden Italie. Daar kwam de regen met bakken uit de lucht en deze storing trekt vandaag richting Polen.

Bij ons lossen de buitjes nu op en dan wordt het overal droog. In gebieden met brede opklaringen kan het nog afkoelen tot rond het vriespunt. Mocht het wat bewolkter zijn of woon je vlakbij de kust dan liggen de minima rond 3 graden.

Vandaag hebben we eigenlijk hetzelfde weer als vandaag. Er zijn perioden met zon en in verreweg het grootste gedeelte van het land blijft het droog. Toch kan er in het noordoosten nog steeds een buitje vallen. Ondertussen nadert er een rug van hogedruk en dat betekent dat het ook in het noordoosten dan droog moet worden. Door de aanwakkerende wind ligt het kwik weer op een bedroevend laag niveau: 8 tot 12 graden. Er staat dus een kille noordwestenwind en die is matig tot vrij krachtig. 

Ik zei het al, de komende week krijgen we de natte en winderige variant van het koude weer. Maandag schijnt eerst de zon nog, maar tegen de avond gaat het regenen. Met name dinsdag is dan behalve regen er mogelijk ook een stormachtige zuidwestenwind aan de kust.

We gaan het zien!

Fijne zondag!  

Een prachtige bloem in het veld (Foto: FOK!)
Een prachtige bloem tussen de tulpen. (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Alle Nederlandse atletiekestafettes naar Olympische Spelen na topdag in Polen

In het Poolse Chorzow heeft de eerste dag van de World Relays, een speciaal toernooi voor estafettes in de atletiek, flink succes opgeleverd voor de Nederlandse ploeg: Nederland heeft zich op alle vijf onderdelen geplaatst voor de Olympische Spelen.

Met de zevende plek op het WK van 2019 hadden de vrouwen op de 4x400 meter de Spelen al gehaald, dus die druk was er niet. Eva Hovenkamp, Eveline Saalberg, Lisanne de Witte en Femke Bol eindigden in hun heat achter Cuba als tweede en staan zondag dus in de finale.

Ook de mannen op de 4x100 meter hadden een olympisch ticket al binnen door op het WK de finale te halen. De ploeg maakte er in Chorzow wel wat moois van: Joris van Gool, Taymir Burnet, Christopher Garia en good old Churandy Martina wisten Ghana op een kleine honderdste van een seconde te kloppen - beide landen plaatsten zich voor de zondagse finale.

De vrouwen op de 4x100 meter waren op basis van eerder gelopen tijden al wel redelijk zeker van deelname aan de Spelen, maar definitief was het nog niet. Nu wel: Jamile Samuel, Dafne Schippers, Nadine Visser en Marije van Hunenstijn liepen overtuigend naar een finaleplaats en dus ook een plekje in Tokyo.

Op de 4x400 meter bij de mannen moest plaatsing voor Tokyo ook nog afgedwongen worden en dat lukte vorstelijk: Jochem Dobber en Liemarvin Bonevacia legden een mooie basis, Ramsey Angela hield keurig stand en Tony van Diepen liep zijn Zuid-Afrikaanse opponent tot snot, waardoor Nederland de serie won en zich voor de finale én de Spelen plaatste.

Op het WK van 2019 was Nederland niet van de partij op de gemengde 4x400 meter, dus de Spelen moesten nog gehaald worden. Ook hier lukte dat op indrukwekkende wijze: Nout Wardenburg, Bol en Lieke Klaver stelden Van Diepen in staat om de overwinning zelfs met wat kuitkrampen naar huis te lopen, waardoor Nederland zich op alle vijf estafettes geplaatst heeft.

Tot slot stonden er ook twee finales van circusonderdelen op het zaterdagprogramma: de 2x2x400 meter, met teams van één man en één vrouw, en de hordenestafette, waarbij welgeteld drie teams heen en weer liepen. Joanna Jozwik en Patryk Dobek pakten namens het thuisland de winst in de eerste finale, Duitsland won de hordenwedstrijd met alleen Polen als noemenswaardige tegenstand.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.