Rechtzaak moord Bas van Wijk; eis 18 jaar cel en TBS

De man die verdacht wordt van het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk uit Badhoevedorp, vorig jaar zomer, moet zich vandaag verantwoorden voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) formuleert vanmiddag een strafeis tegen de 21-jarige Samir El Y. Zo meldt AT5.

Update 20 april 00.10 uur: Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 18 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 21-jarige Samir El Y voor het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk afgelopen zomer bij de Nieuwe Meer. Volgens het OM is er onvoldoende bewijs voor moord; Samir El Y. zou niet met een vooropgezet plan naar de Oeverlanden zijn gekomen om het slachtoffer te vermoorden. Maar het OM ziet wel voldoende bewijs voor gekwalificeerde doodslag. En dat heeft te maken met het horloge waar de verdachte op uit was en meenam nadat hij twee keer op Van Wijk had geschoten. Volgens de officier van justitie kon hij die diefstal voltooien door te schieten.

Deskundigen adviseerden de 21-jarige El Y. niet volgens het jeugdstrafrecht te berechten. Ze achtten de kans op herhaling groot. Ze adviseerden tbs met dwangverpleging op te leggen, dat eiste het OM dus ook.

Volgens de officier van justitie hadden omstanders ook om het leven kunnen komen door de schietpartij. "Wanneer je naar een vol strand gaat en om je heen gaat schieten, is de kans ook erg groot dat je anderen raakt."

De advocaat v van Samir El Y. vindt de eis te hoog. "Het zal u niet verbazen dat, na alles wat vandaag gezegd en besproken is, die eis geen recht doet aan enerzijds de omstandigheden en anderzijds ook de persoon van cliënt", zegt Veerle Hammerstein.

Zij kan niet zeggen waarom haar cliënt op 8 augustus een vuurwapen trok. "Hij kan eigenlijk niets anders zeggen dan dat, gezien de eerdere gebeurtenissen, hij blijkbaar in een soort adrenaline-rush heeft gezeten en op dat moment heeft geschoten. Hij kan er geen antwoord op geven. Hij zou het graag willen, maar voor hem is het ook in een soort van vlaag van verstandsverbijstering gebeurd."

En dat zorgt voor frustraties bij de nabestaanden van Van Wijk. "Eigenlijk bij alle verklaringen van de familie en vrienden hoor je het waarom, het ongeloof. We zijn een dag bezig en we hebben nog steeds geen duidelijk antwoord", zegt advocaat Richard Korver, die de nabestaanden bijstaat. Zo meldt AT5.

em>

Eerdere berichtgeving:

Het OM heeft El Y. ook aangeklaagd voor het bedreigen van een aantal anderen en de afpersing die draait om een nep-Rolex. De rechtbank zal beginnen met het behandelen van het strafdossier. Later vandaag komen ook enkele nabestaanden aan het woord, die gebruikmaken van hun spreekrecht.

Van Wijk was begin augustus met een aantal vrienden in het park 'De Oeverlanden' bij de Nieuwe Meer. Op een bepaald moment ontstond een conflict met een andere groep, waartoe verdachte Samir El Y. volgens justitie behoorde. Het conflict mondde uiteindelijk uit in een schietpartij op klaarlichte dag, waarvan veel mensen getuige waren. El Y.'s advocaat liet eerder weten dat er enkele tientallen getuigen zijn gehoord, die wisselend hebben verklaard. Het slachtoffer wilde vermoedelijk ingrijpen nadat het horloge van een vriend van hem werd gestolen. Het bleek te gaan om een nep-Rolex. Mogelijk wordt vandaag meer bekend over de exacte toedracht. De dood van Van Wijk zorgde voor een golf aan verontwaardigde reacties. In Badhoevedorp en in Amsterdam werden stille tochten georganiseerd.

De 21-jarige Samir El Y. verklaarde vanmorgen in een overvolle rechtbank dat hij zich onveilig voelde op straat en daarom een wapen droeg. "Als ik jongens tegenkom met wie ik problemen heb, kan ik het misschien laten zien."  Zo meldt AT5.

 Hij heeft bekend op 8 augustus de 24-jarige Van Wijk te hebben doodgeschoten.

Samir verklaart dat hij die warme zomerdag met een neefje en twee vrienden bij de zwemplas aan het hangen was. De in Badhoevedorp geboren Bas van Wijk en zijn vrienden deden hetzelfde, iets verderop bij de steiger. Uit verklaringen blijkt dat de neef van El Y. naar de groep van Bas liep, omdat hij twee personen kende.

El Y. zegt dat er wat onenigheid was tussen beide groepen en dat zijn neef naar de groep liep om verhaal te halen. "Er waren al wat spanningen. Mijn neef ging er naartoe. Ik ben er achteraan gelopen." De verdachte droeg op dat moment een wapen. "Dat had ik bij me, omdat ik wat problemen had met mensen 'buiten'. Dat was ook de reden dat ik opgefokter reageerde."

Na een woordenwisseling stelt El Y. rakelings langs één van de vrienden van Bas van Wijk te hebben geschoten in het water. "Toen heb ik eigenlijk de keuze gemaakt om naar het horloge te vragen. Als ik het horloge had gekregen, had ik het misschien in het water gegooid of op de grond." Toen El Y. zijn zin niet kreeg, schoot hij naar eigen zeggen in het water.

"Maar er was daar helemaal geen gevaar voor jou", houdt de rechter hem voor. "Je had niet naar die groep toe hoeven gaan. Er is ook gezegd dat het een ordinaire straatroof was, omdat je die Rolex wilde jatten." Daarop zegt El Y. dat hij van tevoren niet de intentie had om het horloge te stelen. "Dat is ook iets waar ik heel erg mee zit. Dat het in het begin zo naar buiten is gekomen. En ik begrijp dat dat door mezelf komt. Maar het is totaal niet het doel geweest."

Samir El Y. werd een paar dagen na de dodelijke schietpartij aangehouden in Zandvoort. Hij heeft bekend twee keer op van Wijk te hebben geschoten, één keer op zijn been en één keer in zijn borst. De politie vond op zijn aanwijzen in een verborgen ruimte in de auto van zijn moeder het vuurwapen en de nep-Rolex.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem ook van wapenhandel. Op zijn telefoon zijn foto's gevonden van een aantal vuurwapens. El Y. verklaart dat hij twee wapens heeft verkocht (onder de naam 'Theo') en dat het de bedoeling was het wapen waarmee Van Wijk is doodgeschoten ook te verkopen. 

"We hebben het niet over broodjes, he? Weet u wat er met die wapens gebeurt? Leest u de krant?", houdt een geagiteerde rechter hem voor. "Wij worden gek van wapens in de stad. Zoals jij met een wapen bij de Nieuwe Meer loopt, zo komen ook andere mensen aan wapens. Daar verdien jij dan een paar honderd euro mee en dan wordt er mogelijk iemand mee doodgeschoten. Daar heb je nooit bij stilgestaan?" El Y. zegt dat het niet zijn dagelijkse bezigheid was om in vuurwapens te handelen.