Volkskrant biedt excuses aan voor cartoon Maurice de Hond

De Volkskrant heeft excuses aangeboden voor het plaatsen van een illustratie van Maurice de Hond. Die is paginagroot afgebeeld als poppenspeler die de touwtjes in handen heeft in de Deventer moordzaak.

'Deze roept te veel herinneringen op aan de antisemitische karikaturen uit de nazi-tijd en had dus nooit gepubliceerd mogen worden. We bieden daarvoor onze excuses aan', schrijft hoofdredacteur Pieter Klok in een verklaring op de site van de krant.

De afbeelding heeft geleid tot ophef op sociale media. Oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het op Twitter "een hufterige karikatuur".

De Volkskrant publiceerde een verhaal over de podcast over de moordzaak van Argos, Human en de VPRO. Daarin wordt ingegaan op de rol van Maurice de Hond en hoe hij de media jarenlang aanjoeg.

Update 13.45 uur:
De tekening is natuurlijk niet helemaal uit de lucht komen vallen, de illustrator Joost Halbertsma heeft goed naar tweets van Maurice zelf gekeken. Die heeft er namelijk zelf ook een handje van vol om met soortgelijke afbeeldingen zijn punt kracht te willen bijzetten. Vooral het RIVM en haar directeur Jaap van Dissel hebben het al meermaals mogen ontgelden. Onderstaande twitteraar heeft er een aantal van verzameld:

De Volkskrant heeft inmiddels de afbeelding ook uit de digitale krant gehaald en een excuusbericht op de site geplaatst: Vanmorgen publiceerde de Volkskrant een karikaturale illustratie van Maurice de Hond. Deze roept te veel herinneringen op aan de antisemitische karikaturen uit de Nazi-tijd en had dus nooit gepubliceerd mogen worden. We bieden daarvoor onze excuses aan.