FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 20 februari 2021

Uitslag Fortuna Sittard - ADO Den Haag

Fortuna Sittard heeft in een weinig vermakelijk duel met 2-0 gewonnen van ADO Den Haag. 

Fortuna begon als de betere ploeg aan de wedstrijd maar het had na een half uur wel wat geluk nodig om op voorsprong te komen. Een schot van Semedo verdween via een verdediger in het doel. ADO ging daarna op jacht naar de gelijkmaker maar slaagde er niet in gevaarlijk te worden. Het was juist Fortuna dat uit de tegenaanvallen voor de meeste dreiging zorgde.

In de tweede helft bleef dat beeld lang hetzelfde. Pas in de 79e minuut schoot ADO voor het eerst op doel. Vlak daarna werd de wedstrijd aan de andere kant beslist toen Polter uit een rebound de 2-0 maakte.

Fortuna Sittard

2 - 0

ADO Den Haag

 26' Semedo
 79' Polter
   
 
 Gele kaart: , v. Ewijk, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch (Koselev/83)
Tirpan (Rota/88)
Angha
Janssen
Cox
Tekie (v.d.Buijs/88)
Flemming
Rienstra
Semedo (Hansson/74)
Polter (George/88)
Seuntjens
  Fraisl
v.Ewijk
Kemper
Del Fabro
Familia-Castillo
Adekanye (Besuijen/72)
Vejinovic (Gomelt/66)
El Khayati (Kishna/72)
Goossens (Ould-Chikh/83)
Mokhtar (Arweiler/66)
Kramer

Uitslag VVV - AZ

AZ heeft eenvoudig gewonnen bij VVV-Venlo. Bij rust was de stand nog in evenwicht, maar na rust namen de Alkmaarders afstand van VVV en wonnen uiteindelijk met 1-4.

AZ begon sterk aan het duel met VVV. Myron Boadu was dicht bij de openingstreffer, alleen zijn inzet eindigde op de paal. Niet veel later maakte Jesper Karlsson met een prachtige treffer de 0-1. De Zweedse aanvaller krulde de prachtig in de verre hoek. Na de onverwachte 1-1 Christos Donis werd het overwicht van AZ wat minder en was het bij rust 1-1.

Na rust nam AZ wel afstand van VVV. Eerst scoorde Hakon Evjen, de vervanger van Calvin Stengs, en later moest VVV met tien man verder na een rode kaart van Chris Kum, die daarmee het eredivisierecord evenaarde met zijn zevende rode kaart uit zijn carriere. Na de rode kaart nam AZ nog meer afstand dankzij twee treffers van Boadu, die daarmee zijn seizoensaantal op acht bracht.

VVV-Venlo

1 - 4

AZ

 24' C.Donis    15' Karlsson
 56' Evjen
 64' Boadu
 85' Boadu
 
 Gele kaart: , Wijndal, (AZ)
 Rode kaart: Kum (58) (VVV-Venlo),
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Swinkels
Kum
Guwara (Shabani/70)
Post
Machach
C.Donis (Da Graca/60)
V.v.Crooy
Giakoumakis
Hunte (Schäfer/ 70)
  Bizot
Sugawara
Letschert
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
Gudmundsson
T.Koopmeiners
Evjen (Goudmijn/83)
Boadu
Karlsson (De Wit/ 87)

Krejcikova en Ram pakken dubbeltitel op Australian Open

Ook de op twee na laatste finale op de Australian Open zit erop. In de eindstrijd van het gemengd dubbelspel ging de titel naar de Tsjechische Barbora Krejcikova en de Amerikaan Rajeev Ram.

De twee namen het in de eindstrijd op tegen de Australische wildcardspelers Samantha Stosur en Matthew Ebden, die het gemengde toernooi beiden al eens wonnen: Stosur in 2005, Ebden in 2013.

Echt spannend werd het niet, want na een overweldigende eerst set konden Krejcikova en Ram het in de tweede set keurig afmaken: 6-1, 6-4. In 2019 won het duo de titel ook al, vorig jaar was Krejcikova samen met de Kroaat Nikola Mektic de beste.

Ram speelt zondag nog in de finale van het mannendubbelspel. Samen met de Brit Joe Salisbury neemt hij het dan op tegen de Kroaat Ivan Dodig en diens Slowaakse kompaan Filip Polasek.

Judoka Korrel wint goud op Grand Slam in Tel Aviv

Judoka Michael Korrel heeft bij de grandslamwedstrijden in Tel Aviv goud gewonnen. In de klasse tot 100 kilogram was de Nederlandse judoka in de finale na een golden score (waza-ari) te sterk voor Europees kampioen Peter Paltchik uit Israël.

Op weg naar de finale was Korrel te sterk voor Est Minaskin (ippon), de Australiër Ozcicek-Takagi (ippon), de Georgiër Ilja Soelamanidze (waza-ari) en de Rus Niiaz Iliasov (ippon), waarna hij in de finale won van Paltchik (waza-ari) na een golden score.

Naast de winst van Korrel was er nog meer succes voor de Nederlandse judoka's. In de klasse boven 100 kilogram namen Roy Meyer en Jur Spijkers het tegen elkaar op in de strijd om het brons. Het brons was voor Spijkers, die dankzij een derde straf van Meyer won.

Ook Marhinde Verkerk zou brons winnen op de grandslam-toernooi in Tel Aviv. De Nederlandse was in de strijd om het brons te sterk voor Luise Malzahn. De Duitse had eerder in het toernooi nog gewonnen van Guusje Steenhuis, de concurrente van Verkerk voor een ticket op de Spelen.

Vrijdag hadden Frank de Wit (tot 81 kilogram), Sanne Vermeer (tot 63 kilogram) en Sanne van Dijke (tot 70 kilogram) al brons gepakt in Tel Aviv. Van Dijke rekende in een rechtstreekse confrontatie af met Kim Polling, die haar concurrent is in de strijd om een plek op de Spelen.

Nederlandse basketballers plaatsen zich voor EK na winst op Kroatië

De Nederlandse basketballers hebben zich geplaatst voor het EK, dat volgend jaar in vier landen (Duitsland, Tsjechië, Georgië en Italië) wordt gehouden. Oranje won verassend van topland Kroatië (65-57), dat zich al had geplaatst voor het EK.

Nederland had in het eerste duel tegen Kroatië al goed tegenstand geboden, maar Oranje gaf toen in het vierde kwart een voorsprong weg. Vandaag in Istanbul speelde Nederland opnieuw tegen Kroatië en het waren de Kroaten die het beste van start gingen. Na het eerste kwart leidde Kroatië met acht punten en dat verschil bleef tot de rust staan.

Pas in het derde kwart van de wedstrijd kwam de Nederlandse ploeg langszij Kroatië en vlak voor het einde van het derde kwart nam Oranje dankzij een driepunter van Charlon Kloof een voorsprong. Nederland bouwde in het vierde kwart de voorsprong uit naar zes punten, Kroatië kwam terug tot één punt, maar op het einde van de wedstrijd bouwde Nederland de voorsprong opnieuw uit en won het uiteindelijk met 65-57 van Kroatië.

Door de winst heeft het Nederlands basketbalteam zich net zoals 2015 geplaatst voor het EK.

Uitslag FC Emmen - PEC Zwolle

FC Emmen heeft na bijna een jaar tijd eindelijk weer eens een wedstrijd gewonnen. PEC Zwolle werd op eigen veld verslagen. PEC maakte het nog spannend, maar ze kwamen niet meer terug. Het werd 3-2.  

De zege brengt weer een beetje hoop in de Drentse harten, hoewel de achterstand op Willem II (zeventiende) en ADO Den Haag (zestiende) nog altijd vier punten bedraagt. 

FC Emmen

3 - 2

PEC Zwolle

 36' Adzic
 45+2' De Leeuw
 70' J.Vlak
   43' v. Polen
 88' Nakayama
 
 Gele kaart: Bijl, (FC Emmen), Lam, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Verrips
Bijl
Araujo
Bakker
Cavlan (Veendorp/90 4)
K.Frei
J.Vlak
Pena
Bernadou (Ben Moussa/77)
Adzic (Laursen/71)
De Leeuw
  Mous
v.Polen
Lam
Nakayama
Paal
Saymak (Drost/71)
Strieder (Huiberts/46)
Reijnders (Ghoochannejhad/60)
Misidjan
Buitink (Pherai/60)
Manuel

75 procent minder oogletsel door vuurwerkverbod

Tijdens de jaarwisseling hebben 47 mensen oogletsel door vuurwerk opgelopen. Dat is vergelijking met vorig jaar een afname van 75 procent. Vorig jaar behandelden de oogartsen 182 patiënten tijdens de jaarwisseling.

De beroepsvereniging van oogartsen pleit nogmaals voor een permanent verbod op consumentenvuurwerk. “Dit was landelijk gezien de rustigste oud en nieuw in dertien jaar. Het bewijs dat een verbod op consumentenvuurwerk werkt, is geleverd. Vuurwerk in handen van de consument is te risicovol en wij blijven dan ook strijden voor een verbod op consumentenvuurwerk”, zegt oogarts Tjeerd de Faber namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Meer hierover op Skipr.

Herstel-NL (einde lockdown 1 maart) = Debunked!

Herstel-NL, een groep professionals onder wie artsen, economen en wetenschappers, is woensdag een campagne begonnen om de lockdown te beëindigen. In diverse steden zijn billboards opgehangen met de tekst “Er is een plan waarmee Nederland open kan.” 

Het plan waarmee Herstel-NL denkt Nederland uit de lockdown te kunnen halen wordt echter al door verschillende mensen debunked. Hier twee twitterdraadjes van Martijn de Riet (het plan praktische bekeken) en Willemijn Coene (opfriscursus infectieziektemodellering), de draadjes worden over drie pagina's verdeeld om het scrollen enigzins te beperken. 

Schansspringer Granerud na winst gediskwalificeerd, wel winst in landenwedstrijd

In het Roemeense Rasnov is de laatste World Cup-wedstrijd voor de schansspringers voorafgaand aan het WK afgewerkt. De vrouwen kwamen eerder al in actie, de mannen kregen één individuele wedstrijd voor de boeg en een gemengde landenwedstrijd sloot de week af.

Mannen
De dit seizoen zo dominante World Cup-leider Halvor Egner Granerud stond na één ronde aan de leiding en in de finaleronde sprong hij de winst binnen...tot hij gediskwalificeerd werd, omdat zijn pak te wijd zat. Dat overkwam ook de nummer twee in de World Cup, Markus Eisenbichler uit Duitsland, die na één ronde op plek achttien stond.

Granerud klopte Ryoyu Kobayashi in de strijd om de overwinning, maar na zijn diskwalificatie was de zege toch voor de Japanner, die na ronde één nog op plek zeven stond. De Pool Kamil Stoch steeg van de negende naar uiteindelijk de tweede plek, Karl Geiger uit Duitsland wist zo als derde te eindigen. Een opmerkelijk resultaat was er voor Daniel Tschofenig: de 18-jarige Oostenrijker werd in zijn tweede World Cup-wedstrijd uiterst knap negende.

Gemengde landenwedstrijd
Granerud nam op fraaie wijze revanche door zijn ploeg met twee uitstekende sprongen naar de overwinning te helpen. Daniel André Tande, Maren Lundby en Silje Opseth deden het zeker ook niet onaardig en met de topsprongen van Granerud erbij was het genoeg voor de overwinning.

Bij Slovenië sprong vooral de nieuwe World Cup-leidster Nika Kriznar bijzonder goed. Ziga Jelar deed het minder, maar Cene Prevc en Ema Klinec hielpen de ploeg naar plek twee.

Zonder Marita Kramer en haar COVID-19-problemen klopte Oostenrijk de Japanner in de strijd om plek drie. Manuel Fettner, Daniel Tschofenig, Daniela Iraschko-Stolz en de van een gescheurde lever teruggekeerde Eva Pinkelnig waren net iets beter dan het Japanse kwartet.

Rusland: allereerste besmetting van dier op mens met de vogelgriep H5N8

Zeven mensen op een pluimveebedrijf in het zuiden van Rusland zijn besmet met de vogelgriep H5N8, zeggen Russische gezondheidsambtenaren, dit is de eerste keer is dat het hoogpathogene virus bij mensen is aangetroffen. Er is geen bewijs dat overdracht van mens op mens mogelijk is.

'Vandaag wil ik u informeren over een belangrijke wetenschappelijke ontdekking die is gedaan door wetenschappers van het wetenschappelijk centrum Vector', zei Anna Popova, het hoofd van de Russische toezichthouder voor consumentengezondheid, zaterdag. 'De eerste gevallen van een menselijke infectie met [aviaire influenza A (H5N8)] zijn in het laboratorium bevestigd.'

Het virus werd aangetroffen bij zeven werknemers op een pluimveebedrijf in het zuiden van Rusland, waar uitbraken van H5N8 werden gemeld bij de vogelpopulatie in december 2020. Popova beschreef de ziekteverschijnselen bij de zeven medewerkers als "mild", aldus persbureau Interfax.

'Het virus H5N8 kan van vogels op mensen worden overgedragen', zei Popova. Nu wordt deze variant van het vogelgriepvirus niet van mens op mens overgedragen. 'Alleen de tijd zal uitwijzen wanneer toekomstige mutaties het virus H5N8 wel mogelijk maken om van mens tot mens te kunnen overspringen.' Popova gaf aan dat deze ontdekking de wetenschap zal helpen zich voor te bereiden op de mogelijkheid van overdracht van het H5N8-virus van mens op mens. Gedetailleerde informatie over de zeven gevallen is ingediend bij de Wereldgezondheidsorganisatie.

H5N8 komt al sinds 1983 bij vogels voor en sinds 2014, toen het werd aangetroffen bij broedeenden in Zuid-Korea, hebben zich regelmatig uitbraken van H5N8 voorgedaan. De afgelopen 6 maanden zijn er talloze uitbraken gemeld, onder meer in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het VK, China, Japan en Zuid-Korea.

'Het vogelgriepvirus van het H5N8-type wordt als ziekmakend beschouwd en manifesteert zich momenteel op verschillende manieren, van asymptomatisch en niet waarneembaar tot zeer dodelijk bij sommige vogelpopulaties', zei de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) in een update over recente uitbraken.

Menselijke gevallen van H5-virussen zijn zeldzaam, maar worden meestal aangetroffen bij mensen die contact hebben gehad met zieke of dode vogels.

Volgens de WHO zijn sinds 2003 in totaal 239 gevallen van H5N1-vogelgriep bij mensen gemeld in China en Zuidoost-Azië, waarbij 134 mensen om het leven zijn gekomen. Meer recentelijk raakten in januari twee mensen in China besmet met vogelgriep H5N6, hierbij overleed een driejarig meisje.

'Het bewust worden van de mogelijkheid tot H5N8 besmetting van de mens is essentieel om preventief te kunnen optreden', zei de WHO in een volksgezondheidsbeoordeling voor H5-virussen. 'We moeten allert blijven om álle gevallen bij de mens en vroege veranderingen in de overdraagbaarheid en besmettelijkheid van de virussen op te kunnen sporen.'

Max haalt met triatlon geld op voor onderzoek kinderkanker

De 24-jarige Max Jasper uit de Amsterdamse Pijp heeft sinds dit najaar een nieuwe obsessie: duursport. Hij is sinds oktober fanatiek aan het trainen om zich klaar te stomen voor de halve triatlon van Amsterdam. Een ijzeren conditie is daarbij niet zijn enige doel. Met zijn deelname hoopt hij namelijk 4000 euro op te halen voor onderzoek naar de genezing van kinderen met kanker.

Najim el Yarchouhi van Wij Zijn Amsterdam fietste, rende en zwom een rondje met hem mee.


Max Jasper (Bron: YouTube)

Max is eigenlijk een hockeyer, maar omdat hij deze sport vanwege de coronamaatregelen al maanden moet missen, stortte hij zich in het najaar op duursport. Met de begeleiding van zijn coach David van Oosten, een ervaren duursporter die al verschillende titels op zijn naam heeft staan, hoopt Max in juni een topprestatie neer te kunnen zetten op de TRIAmsterdam.

Kort nadat Max begon met zijn training besloot hij zijn sportieve uitdaging te koppelen aan een goed doel. Zijn keuze voor het Prinses Máxima Centrum was vervolgens snel gemaakt. Dit kwam vooral door een gesprek met kennis Maike Spoon, een PhD student die daar bijdraagt aan het onderzoek gefocust op zogenaamde CAR-T cellen. Hiermee wordt een nieuwe soort imuuntherapie mogelijk gemaakt, die een doorbraak lijkt te zijn bij het genezen van kinderen met leukemie.

Streefbedrag
"Ik zocht een nieuwe uitdaging en dat is de triatlon geworden, maar ik vond het leuk om er een goed doel aan te koppelen. Dan ben ik niet de enige die daar voldoening uit haalt", aldus de sportieve Max.

De triatlon vindt plaats op 20 juni. Max' doel is om vóór die tijd genoeg geld te hebben opgehaald. "Mijn streefbedrag is 4000 euro, momenteel zit ik op zo'n 2000 euro", vertelt hij.

Mensen die nog willen doneren, kunnen dit doen op deze pagina van het Prinses Máxima Centrum.

Ook Noorse mannen met overmacht naar wereldtitel biatlon

Het is een geheel Noorse zaterdag geworden op het wereldkampioenschap biatlon in Pokljuka. Op de Sloveense sneeuw wonnen de vrouwen de estafette al, de mannen deden dat op overtuigende wijze nog eens na.

De Noorse startloper Sturla Holm Lægreid kende een ijzersterk optreden en sloeg een gat van dik twintig seconden naar de verrassende Wit-Rus Mikita Labastau en de Fransman Antonin Guigonnat. De jonge Zwitser Niklas Hartweg zat er ook nog bij, net als de Belg Thierry Langer, die alle tien schijven in één keer om had geschoten. Duitsland wisselde pas als twintigste: Erik Lesser schoot niet onaardig, maar stortte op de ski's volledig in en werd door alles en iedereen ingehaald.

Tarjei Bø nam het over voor Noorwegen en deed dat zonder noemenswaardige problemen - hij had bij het staand schieten drie extra patronen nodig, maar de rest schoot ook niet lekker en dus behield hij de voorsprong. Hij wisselde als eerste en gaf het stokje door aan broer Johannes Thingnes Bø, dik tien seconden voor Italië en Oekraïne. Daar wisselde Lukas Hofer op Tomasso Giacomel en Dmytro Pidruchnyi op Artem Pryma, tien tellen voor het thuisland Slovenië, waar Jakov Fak inleverde bij Rok Trsan.

Bø kwam niet in de problemen en wisselde ruimschoots als eerste, met Vetle Sjåstad Christiansen als Noorse slotloper. Pryma deed het prima en hield Oekraïne op vijftig seconden op plek twee, tien tellen voor de Rus Alexander Loginov. Anton Dudchenko nam het over voor de Oekraïners, Eduard Latypov voor de Russen. Italië, Frankrijk, Zweden en Slovenië zaten daar dan weer zo'n twintig seconden achter en stonden klaar om van eventuele fouten te profiteren en voor een medaille te gaan.

Christiansen hield de leiding zonder problemen vast en bezorgde Noorwegen de wereldtitel, Sebastian Samuelsson schoof namens Zweden van de zesde plek op naar plek drie na het staand schieten. Vervolgens nam hij Latypov snel te grazen en dus ging het zilver naar de Zweden, voor Rusland. België haalde de finish uiteindelijk niet: de ploeg werd op een ronde gezet en dus uit de wedstrijd gehaald.

Woods neemt leiderstrui over van Mollema na ritzege in tweede etappe

De tweede etappe in de Tour des Alpes-Maritimes et du Var is gewonnen door Michael Woods. De Canadees was de beste op het steile slotmuurtje in Fayence. Hij won voor Bauke Mollema en neemt ook de leiderstrui over van de Nederlander.

Deze tweede etappe was een heuvelachtige rit van 168 kilometer met start en aankomst in Fayence, waar de finish lag op het steile muurtje. Zeven renners vormden de kopgroep van de dag en alleen met het werk van Trek-Segafredo zou de kopgroep nooit in aanmerking kunnen komen voor de dagzege. Later zouden ook nog Groupama-FDJ en Ineos Grandiers komen helpen in het peloton, waarna de kopgroep in de laatste tien kilometer werd ingerekend.

Op de Mûr de Fayence moest het gebeuren voor de renners. Op de lastige slotklim van één kilometer met percentages van maximaal 20% was Michael Woods duidelijk de beste. De Canadees zette vroeg zijn sprint in en reed iedereen uit het wiel. Bauke Mollema, de winnaar van de openingsetappe, moest genoegen met een tweede plaats op twee seconden van Woods, waardoor de Canadees ook de leiderstrui overnam van de Nederlander. Jhonatan Narváez legde in dezelfde tijd als Mollema beslag op de derde plaats.

Zondag staat opnieuw een lastige rit in de Tour des Alpes Maritimes et du Var, met in de finale de klim van de Col de la Madone.

Liensberger slalomt met overmacht naar wereldtitel

In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo is het wereldkampionschap alpineskiën voor de dames afgesloten. Zaterdag werd gestreden op het laatste onderdeel, de slalom, waar de mannen zondag om de medailles vechten.

In de eerste run waren de verschillen al enorm, slechts twee dames leken nog om het goud te gaan strijden. De Oostenrijkse Katharina Liensberger was de snelste, Petra Vlhova uit Slowakije volgde op 0,30 seconden. Daarachter stonden medefavorieten Wendy Holdener uit Zwitserland (+1,24) en Mikaela Shiffrin uit de VS (+1,30) al op forse achterstand.

Verder waren er vier verrassende namen die nog binnen de twee seconden bleven: de Sloveense Ana Bucik (+1,39), Camille Rast uit Zwitserland (+1,67), Lena Dürr uit Duitsland (+1,96) en de uiterst verrassende Japanse Asa Ando (+1,97).

De verrassende Ando opende de top-8 in de tweede run, met de van plek zeventien komende Sloveense Andreja Slokar op plek één. De Japanse leverde slechts drie plekken in en was daar - volkomen terecht - dolgelukkig mee. Dürr verloor zeven plekken en was daar wat minder gelukkig mee, de na de ziekte van Pfeiffer én een zware knieblessure eindelijk weer fitte Rast leverde drie plekken in.

Ook Bucik kon de tijd van haar verrassende landgenote niet aanvallen, waardoor Slokar inmiddels al zeker was van minstens de vijfde plek. Shiffrin, al sinds 2013 de wereldkampioene, was dan wél sneller en met 0,69 seconden pakte ze de leiding.

Holdener zat bovenop Shiffrin's tijd, maar maakte onderin een klein foutje en leverde 0,36 seconden in. Vlhova hield haar voorsprong bijna volledig vast en met 0,98 seconden dook ze onder Shiffrin door, die zo na acht jaar onttroond was.

Liensberger moest het beslissen en de Oostenrijkse, nog nooit goed voor een World Cup-zege, ging er vól in, met succes: met maar liefst een volle seconde voorsprong pakte ze de wereldtitel.

COVID-19: 4604 nieuwe besmettingen en 62 doden, totaal 1.051.965 en 15.200

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4604 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.051.965 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 156 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1366 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 20 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 522 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 62 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.200 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: de ware identiteit van Koekiemonster

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen allemaal Koekiemonster uit Sesamstraat wel, maar wist je dat hij vroeger Sid heette? In een liedje vertelt de Sesamstraat-bewoner dat hij, voor hij zijn eerste koekje at, Sid heette. Maar nadat hij voor het eerst in zijn leven een koekje proefde zijn leven voorgoed veranderde.

Noorse biatletes wereldkampioen na fraaie estafette

In het Sloveense Pokljuka is het afsluitende weekeinde van het wereldkampioenschap biatlon begonnen. Dat gebeurde zaterdag met de estafette bij de vrouwen, later op de middag komen ook de mannen nog aan de beurt.

De Italiaanse startloopster, Lisa Vittozzi, maakte grote indruk: met tien snelle en loepzuivere treffers wisselde ze ruimschoots als eerste, Michela Carrara nam het over. Op dik vijftien seconden wisselde de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold op World Cup-leidster Tiril Eckhoff, bijna samen met de Duitse wissel van Vanessa Hinz op Janina Hettich. Oekraïne, Bulgarije en Frankrijk zaten ook nog binnen een halve minuut, de top-16 wisselde binnen een minuut van Italië.

Eckhoff hield met wat moeizaam schieten wel ruimschoots stand en wisselde ruim als eerste, 25 seconden voor de drie achtervolgers: Wit-Rusland, Oekraïne en Polen, waar respectievelijk Dzinara Alimbekava, Yuliia Dzhima en Monika Hojnisz-Starega overgaven op Hanna Sola, Darya Blashko en Kamila Zuk. Anaïs Chevalier-Bouchet wisselde kort daarachter op haar zus Chloe Chevalier, Frankrijk was gelijk ook het laatste land dat nog binnen een minuut van de leiding zat - Duitsland, Zweden, Finland en het teruggezakte Italië zaten er iets buiten.

Lien, Sola, Zuk, Blashko en kort daarna ook Chevalier arriveerden grotendeels samen bij de staande schietbeurt, waar Blashko foutloos bleef en de leiding overnam. Op de ski's ging de Oekraïnse echter volledig kapot en Lien, Sola én Zuk gingen haar ruimschoots voorbij. Marte Olsbu Røiseland nam het over van Lien, op tien seconden wisselde Sola op Elena Kruchinkina en Zuk op Anna Maka. Blashko's lijdensweg eindigde met de wissel op Olena Pidhrushna, twintig seconden daarachter zaten Duitsland (Denise Herrmann op Franziska Preuss) en Frankrijk (Chloe Chevalier op Julia Simon).

Røiseland had alle drie extra patronen nodig bij het liggend schieten en ging samen met Pidhrushna de volgende ronde in, op zo'n tien tellen gevolgd door Maka en Kruchinkina. Preuss schoot foutloos en kwam tot op zo'n tien seconden van de podiumplekken, met Hanna Öberg en Simon deden ook Zweden en Frankrijk nog enigszins mee.

Røiseland arriveerde als eerste bij de laatste schietbeurt, Pidhrushna zat er nog wel knap bij en ook Kruchinkina sloot aan, met Maka en Preuss er vlak achter. De Noorse had aan één extra patroon genoeg en dook als eerste de slotronde in, de foutloze Preuss schoof door naar plek twee en kreeg de op papier minder snelle langlaufsters Pidhrushna en Kruchinkina vlak achter zich aan in de strijd om het zilver.

Pidhrushna verkeerde in topvorm en ging zowaar voorbij aan Preuss, waarna het gat naar Røiseland zelfs nog kleiner werd. De Noorse hield wel vol en pakte het goud, Preuss was leeggestreden en moest afhaken...tot ze in de slotmeters tóch nog iets uit haar kleine teen kon halen en voorbij Pidhrushna naar zilver voor Duitsland sprintte.

Osaka wint Australian Open na overtuigende zege op Brady

Tennisster Naomi Osaka heeft de vierde Grand Slam-overwinning uit haar carrière alweer te pakken. De 23-jarige Japanse nummer drie van de wereld was in Melbourne in de finale van de Australian Open te sterk voor Jennifer Brady.

De Amerikaanse nummer 22 van de plaatsingslijst leverde haar tweede servicegame al in, maar sloeg wel gelijk knap terug. Brady overleefde vervolgens een breakkans op 4-4, maar een servicegame later sloeg Osaka alsnog toe voor de setwinst.

Het verzet van Brady leek in set twee al snel gebroken: ze verloor haar eerste twee servicegames, hoewel ze op 0-4 wel een break terug kon pakken. Daar bleef het echter bij en met een lovegame maakte Osaka het na zo'n vijf kwartier af: 6-4, 6-3.

Voor Osaka is het de vierde Grand Slam-titel, nadat ze de Australian Open van 2019 en de US Open van 2018 en 2020 ook al won.

D66-wethouder keurt eigen onterechte subsidie-aanvraag goed

Kiki Hagen is D66-wethouder Duurzaamheid in gemeente De Ronde Venen en staat voor D66 op nummer 21 op de Tweede Kamer verkiezingslijst. Mevrouw Hagen vond dat een tweelaagse aan- en opbouw aan haar woning door kon gaan voor 'verduurzaming' van haar zeventig jaar oude woning en zij vroeg daar dus subsidie voor aan.

Helaas gelden andere regels voor verduurzaming, in ieder geval hoort een aanbouw daar in dit geval niet bij, ook al gebeurt dat 'duurzaam'. De subsidie wordt immers alleen gegeven voor bestaande bouw en zeker niet bij huizen met een energielabel dat haar huis heeft. De aanvraag werd evengoed ingediend.

Prompt werd deze goedgekeurd door...Kiki Hagen.

Een woordvoerder van de gemeente probeerde er nog een leuke bureaucratische draai aan te geven, iets met een aanvraag die tussen verkeerde paperassen was beland, maar de D66-wethouder heeft toch maar besloten het ontvangen geld terug te storten in de gemeentekas.

Mevrouw Hagen speelt ondertussen de vermoorde onschuld door de kwestie aan haar man te wijten, hij deed tenslotte de aanvraag. Het was allemaal maar 'een vervelend misverstand'. Dat zij deze onterechte subsidie-aanvraag toch heeft goedgekeurd, doet daar niets aan af. Volgens haar.

Binnenkort verkiezingen....

Schansspringster Kramer verliest World Cup-leiding na gedoe om COVID-19-tests

Schansspringster Marita Kramer is de leiding in de World Cup kwijt. De 19-jarige in Nederland opgegroeide Oostenrijkse moest door gedoe rondom haar COVID-19-tests beide wedstrijden in het Roemeense Rasnov laten schieten.

Voorafgaand aan de wedstrijd onderging Kramer een sneltest en een PCR-test. De sneltest leverde een negatieve uitslag op, maar werd door de organisatoren niet erkend, terwijl de uitslag van de PCR-test nog niet binnen was: wedstrijd één was daarmee al geen optie meer.

De PCR-test bleek vervolgens ook nog eens positief te zijn, waarna meerdere antigeentests een negatieve uitslag opleverden. Dat was allemaal niet genoeg en tijdens de kwalificatie kreeg Kramer te horen dat ook wedstrijd twee voor haar door het putje gespoeld kon worden.

Kramer vertrok linea recta richting Oostenrijk, komende week hoopt ze gewoon aan de start te staan van het WK in het Duitse Oberstdorf.

Ondertussen profiteerde de Sloveense Nika Kriznar optimaal: met een zege en een derde plek nam ze de World Cup-leiding over van Kramer. De Japanse Sara Takanashi werd tweede op dag één en won de tweede wedstrijd, de Noorse Silje Opseth pakte ook twee podiumplekken: derde en tweede.

Jesse Klaver: ‘Wat we onze kinderen aandoen, dat kán niet’

In schoolklassen moeten maximaal 21 leerlingen zitten. GroenLinks wil dat die groepsgrootte wordt vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord. De maatregel kost zo’n 1,5 miljard euro, een bedrag waar vooral beleggers voor moeten opdraaien via een transactietaks. Zo meldt de Gelderlander.

Kleinere klassen op basis- én middelbare scholen zijn veel beter voor kind en leraar volgens Jesse Klaver. Een leerling zal meer aandacht krijgen, en de werkdruk voor de leerkracht neemt af. Minder kinderen in de klas is de wens van iedere leerkracht die Klaver spreekt. 'Als leraren allemaal zeggen: als we mogen kiezen, doe mij een kleinere klas, dan heb je de verplichting om daar wat mee te doen', zegt Klaver in een interview tegen de Gelderlander. 'Hier help je het onderwijs het meest mee. En kinderen ook.' Klaver erkent dat het "niet gemakkelijk is" om alles te gaan realiseren. 'Toch gaan we het proberen. Als het wat langer duurt: so be it. We moeten op weg daar naartoe. Als je niks doet, kom je er nooit.' GroenLinks wil met deze maatregel starten bij het basisonderwijs.  

Deze maatregel zal zo'n 1,5 miljard euro gaan kosten en moet worden bekostigd door een "beleggersbelasting". Over elke transactie moet straks 0,1 procent belasting worden afgedragen volgens Klaver. Elke transactie van één miljoen euro aandelen, levert de schatkist dus 1000 euro op.

Mogelijk verdere verlenging avondklok in ruil voor kleine versoepelingen

Waarschijnlijk zitten we langer aan de avondklok vast dan tot 3 maart, maar krijgen daar dan een aantal kleine versoepelingen voor terug, volgens bronnen van de NOS. De versoepelingen zouden dan gelden voor studenten, middelbare scholieren en kappers.

Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid werkt de avondklok goed, circa 94 procent van de bevolking gaat 's avonds en 's nachts niet de straat op.

De maatschappelijke druk op het kabinet om de huidige coronamaatregelen te versoepelen is de laatste weken steeds groter geworden. Het kabinet ziet ook wel in dat deze roep om versoepelingen niet genegeerd kan worden, volgens NOS-verslaggever Ron Fresen. 'Als je dus wat wilt verruimen heb je de avondklok langer nodig. Op die koers zit het kabinet nu.'

Zondag heeft het kabinet in het Catshuis een bespreking over de aanpak van de COVID-19 crisis in Nederland. Dinsdag worden de eventuele aanpassingen op de huidige coronamaatregelen gepresenteerd op een persconferentie door premier Rutte en minister De Jonge.

Op dit moment is het Outbreak Management Team (OMT) nog druk aan het berekenen om te kijken wat de gevolgen zijn als middelbare scholieren weer fysiek les gaan krijgen. Ook wordt er gekeken naar de gevolgen van versoepelingen voor studenten in het mbo, hbo en de universiteiten. Hierbij is het belangrijk dat er geborgd kan worden dat leerlingen en studenten op 1,5 meter van elkaar les kunnen krijgen, dat zal inhouden dat niet iedereen tegelijkertijd in de onderwijsinstelling aanwezig kan zijn.

'Het OMT bestudeert nu of de middelbare scholen anderhalve dag gemiddeld per week open kunnen en of het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs één dag per week open kunnen', weet Fresen.

Deze versoepelingen zijn nog niet zeker, benadrukt Fresen. 'Er is ook nog discussie over. Want coalitiepartij D66 is nog niet overtuigd van de verlenging van de avondklok.'

Minister De Jonge van Volksgezondheid waarschuwde gisteren nog voor te snelle versoepelingen. 'Die derde golf gaat er komen. We weten alleen niet wanneer en hoe.' Het versoepelen van de coronamaatregelen moet dus echt 'stapje voor stapje', volgens De Jonge. Hij heeft begrip voor de coronamoeheid onder Nederlanders. 'Maar pas op met te grote stappen, anders krijg je over een maand spijt.'

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Sint-Oedenrode

In Sint-Oedenrode (gemeente Meierijstad, provincie Noord-Brabant) is bij een legkippenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen 2 andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden het besmette bedrijf en de 2 bedrijven binnen 1 kilometer geruimd. Op het besmette bedrijf gaat het om circa 35.000 dieren. De andere twee bedrijven bevatten circa 49.920 en 47.000 dieren. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode liggen 7 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Vervoersverbod
In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 26 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint-Oedenrode. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Maatregelen
Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Aantal incidenten met agressie tegen NS-medewerkers daalt licht

Het aantal incidenten met agressie tegen NS-medewerkers is het afgelopen jaar licht gedaald van 678 naar 661. Dat blijkt uit de sociale veiligheidscijfers van NS over 2020. NS noemt de daling teleurstellend gezien de forse daling van het aantal reizigers. Elk incident met agressie heeft grote impact op het leven van mensen. Daarom stimuleert NS medewerkers om agressie-incidenten altijd te melden. Faisal werkt ruim vijf jaar als medewerker Veiligheid en Service en merkt dat corona dit jaar veel invloed heeft op zijn werk: “Juist overlastgevers trekken zich minder aan van coronamaatregelen. Doordat er minder reizigers zijn, worden overlastgevers meer zichtbaar. Samen met mijn collega’s houd ik toezicht en handhaaf ik de orde, rust en veiligheid op het stations. Een veilige reis voor de reiziger staat bij ons voorop.”

Elke dag zetten collega’s, van onder andere Veiligheid &Service (V&S), zich voor de reiziger in. Tijdens hun werk krijgen zij helaas ook te maken met agressie. Ondanks een lichte daling van het aantal agressie-incidenten, steeg het aantal collega’s dat betrokken was bij zo’n incident wel van 942 (2019) naar 1051 (2020). Opvallend is dat incidenten verschuiven van de trein naar het station: In de trein is het aantal agressie-incidenten in de A-categorie 197 in 2020 tegenover 242 in dezelfde periode 2019. Op het station is het aantal toegenomen met 7,2% (430 in 2019 tegenover 461 in 2020). Op de stations kunnen NS-collega’s en politie sneller ter plaatse zijn en kunnen incidenten sneller worden opgelost zonder dat niet betrokken reizigers overlast ervaren.

Onmisbaar
Collega’s van Veiligheid en Service zijn onmisbaar. Niet alleen om een oogje in het zeil te houden. In 2020 hielpen zij ruim 600.000 reizigers met vragen. Ook traden zij 2.000 keer op als hulpverlener. Hun werk speelt zich niet alleen op het station af. In de trein assisteren zij conducteurs bij controles en treden op tegen zwartrijders. De collega’s V&S worden op die plek ingezet waar ze het hardst nodig zijn. Kim, twee jaar werkzaam bij Veiligheid & Service, legt uit wat haar werk zo leuk maakt: “De afwisseling tussen handhaving en service zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is. Elke dag ben je met mensen bezig. Mijn dag is geslaagd als zowel reizigers als ik veilig thuiskomen.”

Feiten en cijfers
Het afgelopen jaar zijn er binnen heel NS 661 incidenten gemeld van agressie tegen medewerkers in de zogenaamde “A-categorie” (meest ernstige incidenten) (2019: 678). De incidenten betroffen vormen van bedreiging (231), daarnaast was er in 158 gevallen sprake van wederspannigheid (verzet bij aanhouding). Verder was er sprake van lichamelijk geweld (158), bespugen (102), dreigen met een wapen (9) en aanranding (3).

Sinds 1 juni legt NS vast of de aanleiding corona gerelateerd was. Dit was bij 83 incidenten in de A-categorie het geval.
In 2020 liepen 171 NS’ers letsel op als gevolg van agressie (2019: 168). In bijna 90% van de gevallen betrof dit licht letsel.

Vroegtijdig signaleren
NS wil dat medewerkers veilig hun werk kunnen doen. Hiervoor is vroegtijdig informatie kunnen krijgen en kunnen uitwisselen heel belangrijk. Hoe eerder je weet wie je voor je hebt, hoe minder tijd er is dat een situatie uit de hand kan lopen. Daarom wordt samen met politie gewerkt aan een betere informatie-uitwisseling tussen BOA en politie. Om Sociale Veiligheid te verbeteren vinden er regelmatig acties plaats met partners als gemeente, politie en andere vervoerders en houden we gerichte controles. In alle treinen en op stations is het Whatsapp alert actief zodat reizigers direct in verbinding staan met de meldkamer van NS.

André van Duin spreekt tijdens Dodenherdenking op de Dam

André van Duin zal op 4 mei spreken tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Dat heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei bekendgemaakt, zo schrijft AT5

'Van Duin groeide op tussen de puinhopen van het gebombardeerde Rotterdam', zo motiveert het Nationaal Comité de keuze voor de presentator en komiek. 'Zijn vader werd tijdens de Tweede Wereldoorlog tewerkgesteld in Duitsland, iets waar thuis nooit over werd gesproken.' In 2018 sprak Van Duin al tijdens de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking.

Voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet vindt het belangrijk dat een bekende persoonlijkheid als André van Duin wil vertellen wat de Tweede Wereldoorlog tot op de dag van vandaag voor hem betekent. Voorafgaand aan de ceremonie op de Dam houdt schrijfster Roxane van Iperen in De Nieuwe Kerk de 4 mei-voordracht.

Verschillende scenario's
In welke vorm 4 en 5 mei dit jaar doorgaan is nog niet duidelijk. Het comité houdt rekening met verschillende scenario's die zijn afgestemd op de coronamaatregelen. Het comité hoopt dat de oorlogsgetroffenen en hun nabestaanden dit jaar weer aanwezig kunnen zijn bij de herdenking op de Dam.

Vorig jaar was de Dam tijdens de herdenking helemaal leeg. Koning Willem-Alexander sprak toen in een speech over de bijzondere omstandigheden waarin er dat jaar werd herdacht.

Voortzetting civiele zaak OM tegen motorclub Caloh Wagoh

De rechtbank Midden-Nederland gaat op vrijdag 5 maart verder met de inhoudelijke behandeling van de civiele procedure van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Caloh Wagoh Main Triad. De zitting start om 9.00 uur in De Bunker: de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

In deze procedure heeft het OM een verzoek ingediend om Caloh Wagoh Main Triad te verbieden en te ontbinden omdat de motorclub in strijd zou handelen met de openbare orde. De rechtbank moet beoordelen of dit inderdaad zo is. De mondelinge behandeling van de zaak startte eind vorig jaar. Tijdens de zitting van 14 december heeft het OM het verzoek toegelicht. Op de zitting van 5 maart is het woord aan de belanghebbenden én kunnen partijen op elkaar reageren. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.

FOK! Wat een weer: het lijkt wel lente!

winterbanner

Vanochtend zijn er aanvankelijk vrij veel wolkenvelden maar in de loop van de ochtend wordt het van het zuidwesten uit zonnig, wel blijft er wat sluierbewolking aanwezig. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 15°C in het noorden en rond 17°C in het zuiden, waarmee het zeer zacht is voor de tijd van het jaar. Op de Wadden blijft de temperatuur enkele graden achter vanwege het koude water en de ijsrestanten in de omgeving. De zuidelijke wind is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer matig tot vrij krachtig.

Komende nacht is het op wat hoge sluierbewolking na, vrij helder. De temperatuur daalt naar circa 5°C. De zuidelijke wind is matig, vlak aan zee soms vrij krachtig.

Zondag overdag blijft er wat hoge sluierbewolking aanwezig maar de zon komt hier vrij makkelijk doorheen. Het blijft droog. De wind wordt zuidoost en zwak tot matig en de middagtemperatuur varieert van 12°C in het noordwesten, op de Waddeneilanden enkele graden minder, tot 17°C in het zuiden. (Bron: KNMI)

Om officieel de koudeperiode af te sluiten een mooie foto van Scherpschutter die een foto instuurde van smeltwater, de bovenste laag is gesmolten maar er ligt nog een laag ijs onder. Dank voor deze foto!

 

Smeltwater, het eind van de kou (Foto: Scherpschutter)
Smeltwater, het einde van de kou (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Forged in the Barrens is de nieuwste Hearthstone-uitbreiding

De eerste uitbreiding voor het nieuwe jaar van Hearthstone is Forged in the Barrens. Het jaar van de Gryphon begint met een tocht door de klassieke zone in Kalimdor waar spelers onder andere te maken krijgen met het nieuwe keyword frenzy, mercenary minions en ranked spells.

Frenzy is het nieuwe keyword met een simpel effect; wanneer je minion voor de eerste keer wordt geraakt én het overleeft, wordt het effect op de kaart getriggerd. Van de nieuwe mercenary minions zijn er tien (één voor elke class), en deze spelen een belangrijke rol tijdens het verhaal dat zich ontwikkelt tijdens het jaar van de Gryphon. Sinds Rise of Shadows probeert Hearthstone over het hele jaar éen verhaal te vertellen en de mercenary minions vormen hierin het begin. Deze mercenaries spelen ook een belangrijke rol in mercenaries mode, het solo-avontuur dat veel lijkt op dungeon run uit Kobolds and Catacombs.

Ranked spells worden krachtiger naarmate je meer mana verzamelt, en werken ongeveer hetzelfde als de schemes uit Rise of Shadows. Wanneer je vijf of tien mana hebt, wordt de spel sterker - onafhankelijk of deze in je deck zit of in je hand. 

Met het jaar van de Gryphon komen er ook ingrijpende veranderingen naar de basisset van Hearthstone. De basiskaarten en classic-kaarten vormden jarenlang de basis voor de Hearthstone-uitbreidingen, en waren altijd beschikbaar; hier komt verandering wanneer het jaar van de Gryphon begint. De basic- en classic set worden vervangen door een core set, die bestaat uit 235 bestaande en nieuwe kaarten. Ook zijn deze kaarten gratis beschikbaar voor alle spelers, zodat je altijd de goede basis kan leggen voor een nieuw deck.

Blizzard toont Diablo II: Resurrected

Na pakweg 20 jaar is actie/RPG klassieker Diablo II terug in vol ornaat. Tijdens 'BlizzConline' werd Diablo II: Resurrected aangekondigd, een remaster die trouw blijft aan het origineel maar wel een enorme grafische upgrade heeft ondergaan.

Resoluties tot en met 4K worden ondersteund en spelers kunnen te allen tijde met een knop terugswitchen naar de originele look. Behalve een enorme lik verf is er in de kern van de gameplay niets aangepast, dus de balance moet net zo aanvoelen als 20 jaar geleden. Vanzelfsprekend is ook de content van de originele uitbreiding Lord of Destruction aanwezig.

Diablo II: Resurrected komt later dit jaar uit voor PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en Nintendo Switch. Het ondersteunt daarbij cross-progression, zodat je tussen platformen dezelfde savegames kunt gebruiken. Binnen enkele maanden zal er tevens een singleplayer "technical alpha" beschikbaar komen. Bekijk de aankondiging hieronder.

Mertens en Sabalenka pakken dubbeltitel op Australian Open

Tennissters Elise Mertens en Aryna Sabalenka hebben hun tweede Grand Slam-overwinning te pakken. Het Belgisch-Wit-Russische duo won in 2019 de US Open en was nu in Melbourne te sterk voor de rest op de Australian Open.

In de finale namen Mertens en Sabalenka, als tweede geplaatst, het op tegen de nummers drie van de ranglijst, het Tsjechische duo Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova. Dat werd eigenlijk geen moment spannend, met 6-2, 6-3 was er weinig twijfel over de uitkomst.

In de halve finales hadden Mertens en Sabalenka nog gewonnen van de Nederlandse Demi Schuurs en haar Amerikaanse partner Nicole Melichar.

Burning Crusade: Classic aangekondigd

Iedereen die World of Warcraft gespeeld heeft heeft zijn favoriete uitbreiding, en voor veel nostalgische spelers zijn dat de gloriedagen van The Burning Crusade, de eerste uitbreiding van de MMO. Blizzard heeft aangekondigd dat na het succes van World of Warcraft: Classic ook The Burning Crusade een legacy-optie krijgt.

Spelers kunnen kiezen of ze door willen gaan met het character dat ze gemaakt hebben op World of Warcraft: Classic of te blijven op de servers die alleen vanilla aanbieden. Net zoals vanilla zal ook The Burning Crusade: Classic inbegrepen zijn met het abonnement voor World of Warcraft zelf. Spelers die direct aan The Burning Crusade willen beginnen maar niet willen levelen door vanilla kunnen gebruik maken van een level 58 level boost. Elk account krijgt één boost.

Rogue class onthuld voor Diablo IV

Tijdens BlizzCon 2021 is de volgende class voor Diablo 4 officieel onthuld. Het gaat om de Rogue, een lenige vechter die een uitgebreide trukendoos opentrekt voor zowel ranged als melee aanvallen. Uiteraard krijgen we ook een stukje achtergrondverhaal mee.

De Rogue is een behoorlijk sinister sujet met een opvallende verzameldrang. Tijdens de trailer zien we behalve een fijne portie combat enkele customization-opties en uiteraard talloze speciale vaardigheden in actie. Bekijk de aankondigingstrailer hieronder. 

Eerste patch voor World of Warcraft: Shadowlands aangekondigd

De eerste patch voor World of Warcraft: Shadowlands heet Chains of Domination. Met Blizzconline, de virtuele conferentie die Blizzard nu houdt in plaats van Blizzcon. De patch wordt ingeluid met een vrij drastische cinematic waarmee de toon al duidelijk wordt gezet.

Eerder lekte ook al een post van Blizzard uit waarin staat wat we kunnen verwachten met de patch. Qua open-world content krijgen we Korthia, een stad vol oude geheimen en een domein dat de Jailer letterlijk de Maw in heeft getrokken. Ook hebben de covenants hun geschillen bijgelegd en bundelen nu hun krachten in een gezamelijke campaign, die zonder twijfel ook voor een groot deel af gaat spelen in Korthia.

Ook is er een nieuwe raid die plaats gaat vinden in Torghast zelf, het centrum van de macht van de Jailer in de Maw. De raid gaat Sanctum of Domination heten en zal 10 bazen bevatten, waaronder de Tarragrue (het monster dat je achtervolgt in de roguelike-versie van Torghast) en Sylvanas Windrunner zelf, die een pact heeft gesloten met de jailer.

Ook komt er zoals traditie is sinds Legion een nieuwe mega-dungeon: Tazavesh, the Veiled Market. Deze dungeon speelt zich af in de bazaar van de mysterieuze Brokers die hun waren aanbieden in Oribos, met als climax een overval op Azeroth zelf waarbij je exotische artefacts steelt. Als kleine toevoegingen krijgen spelers ook een opvolger van de seizoensaffix prideful, nieuwe mounts en pets, cosmetische armor sets rondom de covenants die door elke speler gedragen kan worden, en meer soulbinds en conduits.

Waterpoloërs niet naar Olympische Spelen

De olympische droom van de Nederlandse waterpolomannen is voorbij: de ploeg van bondscoach Harry van der Meer sneuvelde in de kwartfinales van het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam, waar drie tickets te verdienen waren.

Het sterke Montenegro stond na het eerste kwart al op 4-0, hoewel Nederland er in het tweede kwart voor zorgde dat het gat bij rust niet groter was geworden: 7-3. In het derde kwart koos Oranje zelfs dapper de aanval en dat leverde na goals van Guus van IJperen en Pascal Janssen zowaar een 7-5 stand op.

Er kwamen nog wel twee Nederlandse treffers, maar Montenegro vond het net ook weer en liep uiteindelijk toch uit naar een 13-7 overwinning.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.