Mogelijk verdere verlenging avondklok in ruil voor kleine versoepelingen

Waarschijnlijk zitten we langer aan de avondklok vast dan tot 3 maart, maar krijgen daar dan een aantal kleine versoepelingen voor terug, volgens bronnen van de NOS. De versoepelingen zouden dan gelden voor studenten, middelbare scholieren en kappers.

Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid werkt de avondklok goed, circa 94 procent van de bevolking gaat 's avonds en 's nachts niet de straat op.

De maatschappelijke druk op het kabinet om de huidige coronamaatregelen te versoepelen is de laatste weken steeds groter geworden. Het kabinet ziet ook wel in dat deze roep om versoepelingen niet genegeerd kan worden, volgens NOS-verslaggever Ron Fresen. 'Als je dus wat wilt verruimen heb je de avondklok langer nodig. Op die koers zit het kabinet nu.'

Zondag heeft het kabinet in het Catshuis een bespreking over de aanpak van de COVID-19 crisis in Nederland. Dinsdag worden de eventuele aanpassingen op de huidige coronamaatregelen gepresenteerd op een persconferentie door premier Rutte en minister De Jonge.

Op dit moment is het Outbreak Management Team (OMT) nog druk aan het berekenen om te kijken wat de gevolgen zijn als middelbare scholieren weer fysiek les gaan krijgen. Ook wordt er gekeken naar de gevolgen van versoepelingen voor studenten in het mbo, hbo en de universiteiten. Hierbij is het belangrijk dat er geborgd kan worden dat leerlingen en studenten op 1,5 meter van elkaar les kunnen krijgen, dat zal inhouden dat niet iedereen tegelijkertijd in de onderwijsinstelling aanwezig kan zijn.

'Het OMT bestudeert nu of de middelbare scholen anderhalve dag gemiddeld per week open kunnen en of het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs één dag per week open kunnen', weet Fresen.

Deze versoepelingen zijn nog niet zeker, benadrukt Fresen. 'Er is ook nog discussie over. Want coalitiepartij D66 is nog niet overtuigd van de verlenging van de avondklok.'

Minister De Jonge van Volksgezondheid waarschuwde gisteren nog voor te snelle versoepelingen. 'Die derde golf gaat er komen. We weten alleen niet wanneer en hoe.' Het versoepelen van de coronamaatregelen moet dus echt 'stapje voor stapje', volgens De Jonge. Hij heeft begrip voor de coronamoeheid onder Nederlanders. 'Maar pas op met te grote stappen, anders krijg je over een maand spijt.'