FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 21 februari 2021

Honderdduizenden AstraZeneca-vaccins blijven liggen in Duitse koelkasten

Er liggen nog zo'n 650.000 dosissen van het AstraZeneca-vaccin in Duitse vriezers, niemand heeft er interesse in. Een groot deel van het zorgpersoneel voor wie deze vaccins bedoeld zijn, wachten liever om later met een ander COVID-19 vaccin gevaccineerd te worden. Naast Duitsland maken ook Belgische zorgmedewerkers zich ongerust over de resultaten van het vaccin van het Brits-Zweedse bedrijf. 

Er komen maar enkele mensen per uur voor een COVID-19 vaccinatie op de oude luchthaven van Tegel in Berlijn, waar enkel vaccins van AstraZeneca worden toegediend, en dat terwijl er voor elke dag honderden uitnodigingen worden verstuurd. 

Deze berichten komen vanuit heel Duitsland binnen: zorgpersoneel dat niet op komt dagen als ze een uitnodiging hebben ontvangen om tegen COVID-19 gevaccineerd te worden. In Berlijn bleven er zo 29.000 vaccins van AstraZeneca liggen. In heel Duitsland zou het in totaal om 650.000 stuks gaan, zo blijkt uit data van het Robert Koch Instituut.

Het opgeroepen zorgpersoneel wacht liever op een ander vaccin zoals bijvoorbeeld dat van Pfizer, dat in vaccinstudies betere resultaten liet zien. Uit verschillende landen komen berichten dat het vaccin van AstraZeneca relatief heftige bijwerkingen kan veroorzaken. Als de Duitse zorgmedewerkers nu niet op de uitnodiging voor vaccinatie ingaan, ontvangen ze op een later tijdstip nogmaals een uitnodiging tot vaccinatie.

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn sprak afgelopen vrijdag opnieuw zijn vertrouwen uit in het AstraZeneca vaccin. Hij noemde het een 'veilig en effectief' vaccin. De Berlijnse burgemeester Michael Müller is van mening dat mensen die nu het vaccin weigeren gewoon achteraan in de wachtrij kunnen aansluiten. Er moet voorkomen worden dat er vaccins komen te vervallen. 'Ik zal niet toelaten dat tienduizenden doses in onze koelkasten liggen, terwijl tegelijkertijd miljoenen mensen zich er meteen mee zouden willen laten inenten', aldus Müller tegenover Der Tagesspiegel. 'Ook ik zou me er meteen mee laten vaccineren. Het werkt uitstekend. Wie het niet wil, heeft zijn kans verkeken. We zullen het dan aan anderen aanbieden.'

Müller wil met andere deelstaten overleggen of het vaccin nu kan worden aangeboden aan andere beroepsgroepen zoals leerkrachten, politieagenten en brandweerlui. 'Deze mensen hebben dagelijks honderden contacten', en komen dus ook in aanmerking voor een snelle COVID-19 vaccinatie.

Volgens topviroloog Christian Drosten is er niets mis met het effect van het AstraZeneca vaccin. 'De vaccins die we hebben, zijn boven verwachting heel erg goed', vertelde Drosten deze week in zijn podcast. 'Er is altijd wel iets te vinden wat voor verbetering vatbaar is, en dat wordt dan groter gemaakt dan het is. Maar zo werkt het niet. Wat telt is dat alle vaccins het risico op een zware COVID-19 infectie tot een minimum herleiden.'

Random Pics van de Dag #239

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag Ajax - Sparta Rotterdam

Ajax heeft zonder al te veel moeite gewonnen van Sparta Rotterdam. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met 4-2.

Sparta startte scherp tegen Ajax, kreeg via Bryan Smeets de eerste kans, alleen hij kreeg de bal niet goed op zijn voeten. Nadat Sparta was uitgeraasd sloeg Ajax direct bij de eerste kans toe. Sebastian Haller kon de bal makkelijk binnentikken na een goede aanval. Na de 1-0 liep Ajax voor rust nog uit naar 3-0 dankzij nog een goal van Haller en Perr Schuurs.

Vlak na rust moest Sparta vrezen voor een grote nederlaag. Na een prachtaanval maakte Mohammed Kudus, die voor het eerst sinds lange tijd in basis begon, de  4-0. Na dit doelpunt en vele wissels nam Ajax gas terug en wist Sparta toch nog twee keer te scoren via Danzell Gravenberch.

AFC Ajax

4 - 2

Sparta Rotterdam

 14' Haller
 37' Haller
 45+4' Schuurs
 50' Kudus
   53' D. Gravenberch
 90+1' D. Gravenberch
 
 Gele kaart: , Heylen, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
J.Timber
Schuurs
Martínez
Blind
Álvarez (Labyad/75)
Kudus (Klaassen/60)
Gravenberch
Antony (Neres/46)
Haller (Brobbey/75)
Tadic (Idrissi/59)
  Okoye
Abels (L.Duarte/ 46)
Vriends (Engels/46)
Beugelsdijk
Heylen
Pinto
Fortes
Smeets (Gravenberch/46)
Harroui
D.Duarte (Mijnans/46)
Thy (Burger/78)

Inter klopt stadsgenoot AC Milan in topper

Internazionale heeft zijn voorsprong in de Serie A op naaste  belager AC Milan vergroot tot vier punten. Inter klopte de stadsgenoot in een onderling duel met 0-3.

Inter, met Stefan de Vrij in de basis, kwam al na vijf minuten op voorsprong dankzij Lautaro Martínez. AC Milan kwam in de eerste helft niet verder dan twee kansjes voor Ibrahimovic en een schot van Theo Hernandez wat net naast ging.

Inter bleek een stuk effectiever. Het verdubbelde een kwartier na rust de voorsprong toen Martínez op aangeven van  Ivan Perisic zijn tweede doelpunt maakte. Lukaku bepaalde, wederom op aangeven van Perisic, de eindstand op 0-3.

Politie laat 500 feestvierders vertrekken uit het Vondelpark

Opnieuw was het Museumplein het toneel van een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Het was dit keer geen veiligheidsrisicogebied, maar de ME heeft het Museumplein tegen het einde van de middag ontruimd. Zo meldt AT5.

Update 20.35 uur: Rond 20.15 uur kwam er een groot aantal agenten het park in om op te treden tegen de overgebleven feestvierders. Bij het zien van de politiewagens koos bijna iedereen er voor om zelf te vertrekken. Het park was daardoor rond 20.20 uur grotendeels leeg. 

Update 20.15 uur: Rond 20.00 uur ging een groot deel van de groep feestvierders weg, maar niet iedereen is vertrokken. De politie schijnt met politieauto's het Vondelpark te zijn ingereden.




Update 19.50 uur: Veel demonstranten zijn linea-recta doorgegaan naar het Vondelpark waar nu zo'n 500 mensen aanwezig zijn. De politie heeft laten weten in actie te komen.

Eerdere berichtgeving:

Het is het afgelopen uur steeds drukker geworden op het plein. Rond 15.15 uur reed er een ME-busje over het gras en werd er door de politie omgeroepen dat er anderhalve meter afstand gehouden moest worden.

Op andere video's is te zien dat er muziek klinkt en gefeest wordt. Er wordt niet naar de politie geluisterd.

Op het Museumplein is de afgelopen weken telkens op zondag geprotesteerd. Wel was het vorige week een stuk rustiger, al kan dat door de kou veroorzaakt zijn.

Harde knockout beslist wereldtitelstrijd Berchelt en Valdez

Er stonden zaterdagavond weer een paar mooie partijen op de diverse boksprogramma's, waaronder een fraai wereldtitelgevecht tussen twee Mexicanen die bekend staan om hun zware aanval en sterke kin. We pikken er drie uit, te beginnen met de mooiste.

Miguel Berchelt (37-1, 33 KO's) - Oscar Valdez (28-0, 22 KO's)
In Las Vegas werd gevochten om de WBC-wereldtitel in het supervedergewicht (-59kg). Die titel was al sinds januari 2017 in handen van El Alacrán Berchelt, die deze inmiddels zes keer verdedigde, waaronder in een legendarisch gevecht met Miguel Roman in november 2018.

Valdez was op zijn beurt van november 2016 tot en met de tweede helft van 2019 de wereldkampioen in het vedergewicht, één klasse lichter, waarna hij de overstap besloot te maken. Na KO-zeges op Adam Lopez en Jayson Velez kreeg Valdez de kans om Berchelt uit te dagen en om diens wereldtitel te strijden.

Aanvankelijk ging het even gelijk op in het gevecht, waarin beide heren flink uitdeelden. Valdez nam het langzaam echter een beetje over en in de vierde ronde kreeg hij Berchelt na een paar harde klappen stevig aan het wankelen. De kampioen bleef nog nét overeind en wist de scheidsrechter ervan te overtuigen dat hij wel door kon.

Dat bleek, want de kampioen herstelde zich aardig, hoewel hij vooral in het defensief gedwongen bleef worden. Valdez was keer op keer beter en in de tiende ronde bekroonde hij dat: hij ontweek enkele slagen van Berchelt en haalde met een geweldige linker kneiterhard uit. De kampioen ging gestrekt en Valdez is de nieuwe wereldkampioen.

David Avanesyan (26-3, 14 KO's) - Josh Kelly (10-0, 6 KO's)
In maart 2019 won Avanesyan de Europese titel in het weltergewicht (-66,7kg) van Kerman Lejarraga, die hij in september nog eens versloeg. Na een zege op Jose Del Rio in december 2019 gooide de COVID-19-pandemie wat roet in het eten, maar in The SSE Arena in Londen kon hij zijn titel weer verdedigen.

Avanesyan kreeg de Brit Josh Kelly tegenover zich, de ongeslagen WBA International-kampioen die ook al sinds december 2019 niet had kunnen vechten. Hij begon goed tegen de Rus, maar Avanesyan herstelde zich op knappe wijze en in de zesde ronde gooide Kelly's coach de handdoek in de ring: Avanesyan is zo nog altijd de Europees weltergewichtkampioen.

Otto Wallin (21-1, 14 KO's) - Dominic Breazeale (20-2, 18 KO's)
Wallin maakte in september 2019 grote indruk met zijn optreden tegen Tyson Fury, een gevecht dat hij weliswaar verloor, maar waarin hij wel twaalf ronden stand wist te houden. Vorig jaar deelde hij een knockout uit tegen Travis Kauffman, Breazeale kwam vorig jaar zelfs niet in actie: zijn laatste gevecht was om de WBC-wereldtitel van Deontay Wilder, die hem kneiterhard knockout sloeg.

Om een titel ging het gevecht nu in Uncasville niet, maar met name Wallin heeft zijn ogen nog altijd vrij realistisch gericht naar boven. Zo nu en dan kwam de Amerikaan er wel even aan te pas in het gevecht, maar uiteindelijk was duidelijk dat Wallin gewoon een maatje te groot was: alle drie juryleden wezen de Zweed na twaalf ronden aan als winnaar.

Jack van Gelder eruit geknikkerd bij Ziggo Sport

Jack van Gelder vertrekt na de sportzomer bij Ziggo Sport. Dat heeft de zender zondagavond laten weten. De presentator wordt opgevolgd door collega Wytse van der Goot, die zo het nieuwe voetbalgezicht van de zender wordt. Hij zal ook Rondo gaan presenteren. Het contract van Van Gelder loopt deze zomer af en wordt dus niet verlengd. 

"Jack heeft een belangrijke rol gespeeld bij de start en het uitbouwen van Ziggo Sport. Wij willen hem bedanken voor zijn passie, toewijding en bijdrage aan het succes van de zender”, laat Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo weten. "Met zijn kloppende hart voor de sport heeft hij menig sportliefhebber weten te raken met zijn kennis, enthousiasme en vrolijke lach.”

Van Gelder wilde best verder bij de sportzender van de kabelboer, maar kan zich vinden in de beslissing om ermee te stoppen. "Na een mooie tijd bij Ziggo Sport is het besluit genomen om een nieuw gezicht te binden aan de zender. Ik had graag met de talkshow ‘Rondo’ verder willen gaan, maar ik heb dit besluit te respecteren. Na zes waardevolle jaren scheiden onze wegen zich en gaan we uit elkaar als goede vrienden.”

Voor Van der Goot is deze nieuwe stap ook wel fijn. Naast zijn huidige werk bij Ziggo Sport deed hij ook voor Talpa commentaarwerk in de Champions League en het Nederlands vrouwenelftal. Deze rechten gaan echter naar respectievelijk RTL en de NOS.

Uitslag PSV - Vitesse

PSV heeft zondagavond met pijn en moeite de winst gegrepen tegen Vitesse. De Eindhovenaren namen pas in de slotfase afstand en wonnen met 3-1 onder meer dankzij twee doelpunten Mario Götze.

PSV begon met een opvallende opstelling. Donyell Malen, Mario Götze, Philipp Max, Jordan Teze, en Ryan Thomas begonnen op de bank en de ploeg van Roger Schmidt begon in een 5-3-2 opstelling. Vitesse kwam vervolgens razendsnel op voorsprong. Na een prachtige aanval in de vierde minuut schoot Chelsea-huurling Armando Broja raak.

In het vervolg van de eerste helft waren een hoop fouten te zien aan beide kanten. Zo kreeg Yorbe Vertessen de kans op 1-1 na een foute aanname van Remko Pasveer, maar de Belg faalde. Aan de andere kant kreeg Broja de kans op 0-2, alleen kreeg de spits het voor elkaar om voor open goal de bal op de paal te schieten.

Vitesse dacht vlak voor rust een strafschop te krijgen, nadat Broja werd neergehaald door Gutiérrez. Scheidsrechter Björn Kuipers legde de bal op de stip, maar hij werd teruggefloten door de VAR omdat de overtreding buiten de zestien meter zou zijn gemaakt. Geen strafschop dus, maar wel een vrije trap. Uit die vrije trap scoorde Oussama Tannane bijna. Yvon Mvogo redde knap en in de rebound schoot hij vervolgens op de paal, waarmee PSV vlak voor rust goed wegkwam.

Na de rust kwamen dus onder meer Malen, Götze en Max alsnog in de ploeg. Malen maakte halverwege de tweede helft gelijk en Götze zorgde in de 86ste minuut voor de 2-1. Twee minuten later maakte hij nog de 3-1 en besliste de wedstrijd, waardoor PSV weer wat steviger op de tweede plaats staat.

PSV

3 - 1

Vitesse

 66' Malen
 86' Götze
 88' Götze
   4' Broja
 
 Gele kaart: Gutiérrez, Sangaré, (PSV),
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mvogo
Dumfries
Baumgartl
Rosario
Viergever (Teze/89)
Mauro Júnior (Thomas/65)
Fein (Max/46)
Gutiérrez (Malen/46)
Sangaré
Zahavi
Vertessen (Götze/64)
  Pasveer
Dasa
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Wittek
Tronstad
Tannane (Darfalou/75)
Bero
Broja (Huisman/85)
Openda (Touré/63)

Lægreid sluit WK biatlon af met goud op massastart

In Pokljuka is het wereldkampioenschap biatlon zondag alweer afgesloten. Dat gebeurde met de massastart bij de mannen en in de Sloveense sneeuw duurde het tot de laatste ronde voor de medailles beslist waren.

Bijna de helft van het veld bleef foutloos in de eerste schietbeurt, één misser was er voor onder meer de Franse kanshebbers Simon Desthieux en Quentin Fillon Maillet en de Zweed Martin Ponsiluoma, terwijl de Noorse favoriet Johannes Thingnes Bø zelfs twee strafrondjes moest draaien.

De tweede schietbeurt maakte met nog eens drie missers een definitief einde aan Ponsiluoma's hoop, voor de Fransman Emilien Jacquelin - zeker een van de kanshebbers - was het ook behoorlijk klaar: hij schoot er welgeteld vijf van de vijf naast. Thuisheld Jakov Fak nam de leiding, gevolgd door de Noor Sturla Holm Lægreid, de Zweed Sebastian Samuelsson, Simon Eder uit Oostenrijk en de Duitser Arnd Peiffer.

Met één misser haakte Peiffer bij de volgende schietbeurt af, Samuelsson schoot er zelfs twee keer naast. Lægreid, Fak en Eder bleven foutloos en namen de kop, Lukas Hofer uit Italië - nog altijd op één misser - volgde op een dikke twintig seconden, met Peiffer achter zich. Johannes Thingnes Bø had de aansluiting bijna gevonden, maar met nog eens twee missers kon hij weer opnieuw beginnen.

Lægreid opende op weg naar de laatste schietbeurt de aanval en sloeg een flink gat naar 'oudjes' Fak en Eder, die wel nog ruim voor de rest zaten. De Noor schoot er vier raak, maar ook Eder ging de mist in. Fak leek optimaal te profiteren, maar schoot het allerlaatst schot ernaast. Zo bleef Lægreid aan de leiding, Fak volgde op tien seconden, vlak voor Eder en met Fillon Maillet tien seconden achter zich.

Met Johannes Dale in zijn kielzog dichtte Fillon Maillet het gat naar Fak en Eder en op overtuigende wijze passeerden ze de twee veteranen. Eder haakte nog even aan, maar daar bleef het ook bij: hij werd vierde. Lægreid, dé revelatie van het seizoen, pakte de wereldtitel, Dale sprintte Fillon Maillet eruit in de strijd om het zilver.

COVID-19: Avondklok 3 weken verlengd

De avondklok wordt na 2 maart voor drie weken verlengd. Dat is volgens ingewijden de uitkomst van het Catshuisberaad van vandaag. Door de avondklok te verlengen is het mogelijk om op andere gebieden versoepelingen toe te staan, zo is de redenering van het kabinet.

Zo is het de bedoeling dat de kappers op 2 maart weer open mogen, al is het onder strenge voorwaarden, zoals alleen op afspraak en met triage om zeker te zijn dat de klant geen klachten heeft.

Zoals verwacht gaan ook de scholen in het voortgezet onderwijs vanaf maandag 1 maart weer deels open. Leerlingen kunnen daar dan gemiddeld anderhalve dag in de week les krijgen. In het middelbaar beroepsonderwijs kunnen de scholen ongeveer een dag in de week open, zeggen ingewijden.

Ook wordt er aan gedacht om winkelen op afspraak mogelijk te maken. Aanstaande dinsdag houden demissionair premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie waar de nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt. De ingewijden benadrukken dat de versoepelingen teruggedraaid kunnen worden als de besmettingscijfers toch weer sterk gaan stijgen.

Gemengde klassen, het lukt maar niet

Kinderen van hoogopgeleide ouders, die wel in gemengde wijken wonen, gaan daar meestal niet naar school. Ouders zijn bereid om hun kinderen naar de andere kant van de stad op school te doen, omdat ze daar meer 'gelijkgestemden' in de klas tegenkomen.

Slechts twintig procent van leerlingen op vmbo-scholen hebben hoogopgeleide ouders, tegenover tachtig procent op een vwo-school. Het komt erop neer dat kinderen met verschillende achtergronden elkaar nauwelijks meer tegenkomen op school.

Bijna iedereen is het erover eens dat gemengde klassen wenselijk zijn, maar zodra puntje bij paaltje komt, doet iedereen liever een Halsema'tje. "De dilemma's zijn enorm. Ouders mikken voor hun kinderen op een zo hoog mogelijk diploma en willen elk risico uitsluiten", zo meent onderwijssociologe Monique Turkenburg, schrijfster van een onderzoek naar schoolkeuzes.

Ouders associëren lagere vmbo-niveaus met ongewenst gedrag van 'bepaalde groepen leerlingen', al wordt uit het onderzoek niet geheel duidelijk om welke groepen leerlingen dit gaat. "Ze kiezen daarom liever een school zonder vmbo-afdeling, of een school waar het vmbo ondergebracht is in een aparte vestiging."

Geen garantie op beter onderwijs
Kinderen van hoogopgeleide ouders maken inderdaad meer kans op een vwo-advies op een school vol gelijkgestemden dan op een gemengde school, zo blijkt uit onderzoek van Willem Boterman. Dit is volgens hem echter geen garantie op beter presteren of het krijgen van beter onderwijs.

"Omgaan met verschillen is belangrijk voor kinderen", meent Boterman. Daarbovenop geldt dat gemengde scholen leerlingen uit hun bubbel halen en beter voorbereiden op hun rol in de moderne, multiculturele maatschappij.

"Elkaar leren kennen en burgerschap zijn doelen van het onderwijs", zegt Arnold Jonk bestuurder van een basisscholengemeenschap. Volgens Jonk hoeven hoogopgeleide ouders niet bang te zijn voor slecht onderwijs op gemengde scholen. "Ze hebben het idee dat gemengde scholen ten koste gaan van leerprestaties en dat ze moeten kiezen tussen hun kind en de samenleving, maar gemengde scholen presteren niet minder dan homogene scholen."

De Amsterdamse wethouder van onderwijs, Marjolein Moorman, ziet ook geen problemen met gemengde klassen en legt de denkfout bij ouders. "Kwaliteit van onderwijs en menging worden vaak tegenover elkaar gezet. Dat is onterecht, maar het gevolg is wel dat ouders elkaar in hun onzekerheid gaan nadoen."


Uitslag RKC - Heracles Almelo

RKC Waalwijk heeft tegen Heracles Almelo voor de tweede week op rij gewonnen in de eredivisie. De ploeg van coach Fred Grim won thuis met 3-0 en staat door de zege nu negen punten los van de zestiende plaats.

De thuisploeg stond na elf minuten al op een 1-0 voorsprong door een goal van Ola John. RKC gaf de goede start al snel een vervolg, want in de 23ste minuut tekende Lennerd Daneels voor de 2-0. Dat was ook de ruststand zijn.

In de tweede helft maakte Richard van der Venne de 3-0 en besliste daarmee de wedstrijd definitief voor RKC. Voor de Waalwijkers was het de tweede zege in een week tijd en lijken daarmee afstand te nemen van de degradatieplaatsen.

RKC Waalwijk

3 - 0

Heracles Almelo

 11' John
 24' Daneels
 75' v.d.Venne
   
 
 Gele kaart: Touba, (RKC Waalwijk), Vloet,Fadiga, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 0
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Bakari
Meulensteen
Touba
Quasten
v.d.Venne (Lutonda/76)
Anita
Tahiri
Daneels (Sow/ 76)
Oosting (Azhil/67)
John (Stokkers/ 67)
  Blaswich
Breukers (Fadiga/46)
Pröpper
Knoester
Hardeveld
Bijleveld
Vloet (Lunding/82)
Schoofs (Kiomourtzoglou/82)
De la Torre
Kutucu (Szöke/61)
Burgzorg (Bakis/46)

Nederlandse RaRa-terrorist dood

René Roemersma, de extreemlinkse terrorist die lid was van terroristenkollectief RaRa is woensdag overleden. Roemersma mocht toch nog 62 jaar oud worden.

De Revolutionaire Anti Racistische Aktie (RaRa) pleegde in de jaren tachtig en negentig aanslagen in Nederland, omdat ze tegen het racisme in Zuid-Afrika waren. Vooral vestigingen van groothandel Makro en oliegigant Shell waren doelwit van de linksradicalen.

Makro was net als Shell actief in het land dat verscheurd werd door Apartheid. Nadat een Makro-vestiging in 1988 volledig afbrandde, besloot de eigenaar te zwichten voor het terreur en te stoppen met zakendoen in Zuid-Afrika.

Roemersma, die vanuit de krakersbeweging doorstoomde naar het polderterrorisme, is de enige RaRa-terrorist die in de rechtbank veroordeeld is voor een mislukte aanslag, waarvoor hij achttien maanden celstraf kreeg waarvan zes voorwaardelijk. Voor vijf andere aanslagen werd hij in hoger beroep vrijgesproken vanwege vormfouten.

Toen de aanslagen eenmaal verjaard waren durfde Roemersma zijn betrokkenheid bij drie andere aanslagen toe te geven. Spijt heeft hij nooit gehad, ook niet van het in brand steken van een kantine waar medewerkers zaten te lunchen. 

"Het was geen explosief, het was een brandbom. Zo’n ding ontwikkelt zich langzaam, het is niet dat je in één klap in een vuurzee staat. En dan zijn er nog sprinklerinstallaties en een rookalarm. Je moet wel ontzettend veel pech hebben om daarbij gewond te raken", aldus het helder licht.

Over eventuele betrokkenheid bij de door RaRa gepleegde aanslagen op het huis van PvdA-staatssecretaris Aad Kosto wilde Roemersma niets kwijt, omdat dat nog niet verjaard was.

Dubbelslag voor Brambilla in Tour du Haut Var, Mollema derde

Gianluca Brambilla heeft de laatste etappe van de Tour des Alpes-Maritimes et du Var gewonnen. De Italiaan van Trek-Segafredo maakte in de bergachtige rit, met start en finish in Blausac, deel uit van een grote kopgroep en kwam na 136 kilometer alleen over de finish. Hij had net voldoende tijd over aan de finish om ook het eindklassement te winnen in de Franse rittenkoers.

De slotetappe werd gekleurd door een interesse kopgroep van zestien renners, met onder meer Rudy Molard, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers) en Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), die ook kort in het klassement stonden.

Met een rit over verschillende beklimmingen was het lastig te controleren voor Israel Start-Up Nation, de ploeg van klassementsleider Michael Woods. Bij aanvang van de slotklim, waarvan de top op 24 kilometer van de finish lag, had de kopgroep nog een voorsprong van ruim twee minuten.

Israel Start-Up Nation zorgde ervoor dat de voorsprong van de kopgroep onder de twee minuten zakte, waarna het aan Woods was om het gat te dichten naar de kopgroep, waar vooral Groupama-FDJ het werk deed. De Franse ploeg leek ook in hun plannetje te slagen, want op de top van de beklimming was Madouas samen met Brambilla weggereden bij de overige koplopers.

Madouas leek op weg naar de eindzege voor het eindklassement, doordat de jonge Fransman er net wat beter voorstond dat Brambilla. In de laatste vijftien kilometer zat echter nog een ongecategoriseerd klimmetje, waarop Brambilla zich wist te ontdoen van Madouas en reed de Italiaan opeens voor de dagzege en het eindklassement.

Brambilla had een kleine voorsprong op een groep achtervolgers met Molard, Madouas, Geoghegan Hart en de ontsnapte Ben O’Connor. Achter het groepje van de achtervolgers was het groepje der favorieten ook niet ver weg, met daarin Bauke Mollema.

Toch kon het groepje der favorieten net niet aansluiten bij de achtervolgers, die op hun beurt weer niet tot het wiel van Brambilla kwamen. De Italiaan zou naast de dagzege ook de winst in het eindklassement pakken. Hij won met vijf seconden voorsprong op Woods. Mollema, ploeggenoot van Brambilla legde beslag op de derde plaats in het eindklassement.

Uitslag sc Heerenveen - FC Groningen

De Derby van het Noorden heeft zondag geen winnaar opgeleverd. SC Heerenveen en FC Groningen hielden elkaar in het Abe Lenstra Stadion op een gelijkspel. Daar zal vooral Heerenveen van balen, de club stond lang op voorsprong tegen de rivaal. Het werd 1-1. 

Door het punt staat Groningen er nog steeds goed voor in de subtop van de Eredivisie, de club blijft staan op de zesde plek. SC Heerenveen moet het doen met een tiende plek.

sc Heerenveen

1 - 1

FC Groningen

 43' S. de Jong    82' Suslov
 
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Floranus
Dresevic
Bochniewicz
Kaib
J.Veerman
Halilovic
S.de Jong
Schöne (Kongolo/ 46)
H.Veerman
v.Bergen (Nygren/85)
  Padt
Te Wierik
Itakura
v.Hintum
Gudmundsson
El Hankouri (Dankerlui/72)
D.v.Kaam (Dammers/81)
Suslov
Schreck (Abraham/55)
Da Cruz
Larsen

Mooie wereldtitelstrijd op slalom sluit WK alpineskiën af

In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo is het wereldkampioenschap alpineskiën weer afgesloten. Op de laatste dag kwamen de mannen in actie om te strijden om de wereldtitel op de slalom, wat in de warme Dolomieten voor een fraaie strijd zorgde.

De eerste run leverde een wat verrassende stand op: de Oostenrijker Adrian Pertl was de snelste, de jonge Italiaan Alex Vinatzer volgde op 0,14 seconden. Ook de Noor Sebastian Foss-Solevaag (+0,16) en de Zweed Kristoffer Jakobsen (+0,18) zaten er nog bovenop, met daarachter favorieten als de Fransman Clement Noël (+0,34), Henrik Kristoffersen uit Noorwegen (+0,38), Alexis Pinturault uit Frankrijk (+0,41) en de Oostenrijker Marco Schwarz (+0,57).

Namens België deed Armand Marchant het bijzonder goed: hij noteerde op 0,89 seconden de twaalfde tijd en dat gaf flink wat hoop voor een mooie prestatie. In de tweede run wordt doorgaans de top-30 omgedraaid, maar vanwege het warme weer besloot men om dit keer de top-15 om te draaien. De Amerikaan Luke Winters mocht die run openen, Marchant zou als vierde naar beneden mogen, een significant voordeel op een alsmaar slechter wordende piste.

Winters haalde de finish in run twee niet, de Kroaat Istok Rodes pakte de leiding en passeerde de Oostenrijker Michael Matt. Marchant ging goed naar beneden, maar leverde wel twee plekken in, Stefan Hadalin kwam ook niet aan de tijd van Rodes en de Amerikaan Jett Seymour haalde net als zijn landgenoot de finish niet. Daniel Yule was 0,14 seconden sneller en dus pakte de Zwitser met nog acht man te gaan de leiding.

Schwarz was prima op weg, maar maakte een fout en haalde de finish niet, Pinturault verloor vervolgens twee plekken. Kristoffersen ging indrukwekkend hard naar beneden en pakte met 0,76 seconden de leiding, waarmee hij gelijk een mogelijke gooi deed naar de medailles. Noël was aanvankelijk lekker onderweg, maar met de finish langzaamaan in zicht ging de Fransman in de fout, waarmee hij gelijk kansloos was voor een redelijke tijd.

Zoals zo vaak dit seizoen ging Jakobsen vanuit een uitstekende positie in de fout, ook hij finishte niet. Foss-Solevaag stortte zich naar beneden en verzekerde zich van een medaille door met 0,46 seconden plek één te pakken. Vinatzer gooide het weg door op een dikke seconde twee plekken in te leveren, waarna het aan Pertl was. De Oostenrijker kon zijn stunt niet helemaal completeren, maar op 0,21 seconden pakte hij wel het zilver en dus is Foss-Solevaag de nieuwe wereldkampioen, met Kristoffersen op plek drie.

COVID-19: 4720 nieuwe besmettingen en 17 doden, totaal 1.056.639 en 15.217

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4720 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.056.639 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 123 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1315 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 34 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 534 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 17 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 15.217 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Boa's verstoren potje voetbal

Even lekker in de zon met je maten een paar ballen op het doel afschieten. Het leek een stel vrienden een goed plan: mooi weer, groot veld, even ontsnappen aan de drukte in de steden en natuurgebieden.

Daar hadden de sportievelingen niet op gerekend! Snel kwamen boa's aangelopen om de jongens met een bekeuring te dreigen. Hoe haal je het in je hoofd, voetballen in de zon. Het bleef gelukkig bij een officiële waarschuwing.

"Eerst werd een groepje kinderen weggestuurd, daarna waren wij aan de beurt. Ze zeiden dat ze twee boetes konden geven; voor verboden terrein en corona. Ik had nog een officiële parkeerwaarschuwing van vorig jaar maart(?) openstaan maar ze hebben me ‘gematst’", aldus Vincent Lengkeek.

"Wij moeten ook maar handhaven", aldus de boa. Nederland is kapot.

Intussen wordt er verder in Nederland volop aan de coronamaatregelen gehouden en was het lekker flaneren op de boulevard van Scheveningen.

Uitslag FC Twente - Feyenoord

Feyenoord heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen FC Twente (2-2). De Rotterdammers keken snel tegen een 2-0 achterstand aan, maar dankzij goals van Jens Toornstra en Steven Berghuis hield Feyenoord één puntje over aan de wedstrijd.

FC Twente leidde na 14 minuten al met 2-0. Danilo verzilverde een strafschop, nadat Feyenoord-huurling Luciano Narsingh was gevloerd. Later stond Narsingh ook aan de basis van de 2-0, die werd gemaakt door Tyronne Ebuehi. Halverwege de eerste helft maakte Toornstra de aansluitingstreffer.

In de tweede helft had Narsingh Twente op 3-1 moeten schieten, maar tot tweemaal toe faalde de snelle aanvaller van FC Twente. Eén minuut later was het gelijk nadat Berghuis vanaf elf meter raak schoot.

FC Twente

2 - 2

Feyenoord

 13' Danilo(pen)
 14' Ebuehi
   25' Toornstra
 67' Berghuis (pen)
 
 Gele kaart: Oosterwolde, (FC Twente), Spajic,Senesi, (Feyenoord)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ebuehi (Markelo/72)
Dumic
Pierie
Oosterwolde (Smal/64)
Bosch
Roemeratoe
Zerrouki
Narsingh (v.Leeuwen/86)
Danilo (Abass/87)
Menig (Rots/87)
  Marsman
Nieuwkoop (Geertruida/69)
Spajic
Senesi
Malacia
Diemers
Toornstra
Kökcü (Fer/61)
Berghuis
Linssen
Sinisterra (Haps/87)

Historische wereldtitel Oostenrijkse biatlete Hauser

In het Sloveense Pokljuka is het wereldkampioenschap biatlon wat de vrouwen betreft afgesloten. De dames kregen zondag nog een massastart voor de kiezen, waarin met name Oostenrijk een stukje geschiedenis bij kon schrijven: nooit eerder pakte een Oostenrijkse vrouw een wereldtitel in het biatlon.

Met Tiril Eckhoff, Hanna Öberg, Dorothea Wierer en nota bene alle Franse dames die missers noteerden begonnen veel favorieten niet best. De Zwitserse Elisa Gasparin kwam wel foutloos door, net als oudere zus Selina en ook nog twee favorieten: de Noorse Marte Olsbu Røiseland en de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser.

Hauser behield de leiding in de tweede schietbeurt, de Letse Baiba Bendika volgde, voor Irina Kazakevich uit Rusland en Eckhoff, die het gat zowaar al gedicht had na haar strafronde. Dit keer ging Røiseland in de fout, Selina Gasparin haakte met twee missers gelijk vrij definitief af en ook de Franse dames kwamen nog bepaald niet naar voren.

Zo kwam een kopgroepje aan bij de eerste keer staand schieten, maar er waren er maar twee die foutloos bleven: Hauser en de verrassende Bendika trokken gezamenlijk de volgende ronde in, pas op twintig seconden gevolgd door Eckhoff - die nog een misser noteerde - en de Italiaanse Lisa Vittozzi, met het Noorse duo Røiseland/Ingrid Landmark Tandrevold en de Italiaanse Wierer daar nog eens tien tellen achter.

Hauser en de ogenschijnlijk al moegestreden Bendika arriveerden bij het schieten, waar de Letse er dan toch doorheen zakte: twee missers. Hauser bleef foutloos en kon op weg naar het goud de slotronde in, Vittozzi schoot ook goed en volgde op achttien seconden. Røiseland en Tandrevold zaten haar op tien seconden achterna, Eckhoff moest één strafronde draaien en moest haar landgenotes verschalken om nog voor brons te kunnen gaan.

Het nutteloze feitje van de dag: een klein snelwegje

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Sommige snelwegen doorkruisen het hele land maar wist je dat de kortste snelweg van Nederland maar net iets langer is dan 1,5 kilometer? De A38 loopt van Ridderkerk naar knooppunt Ridderkerk (A16/A15). Opmerkelijk is verder dat het wegnummer niet op wegwijzers staat , alleen op de hectometerpaaltjes.

Het nutteloze feitje van de dag: een klein snelwegje (WikiCommons/Michiel1972)
Het nutteloze feitje van de dag: een klein snelwegje (WikiCommons/Michiel1972)

Misschien komen we zo ook eens positief in het nieuws!

Voor geinteresseerden, hier de songtekst:

Wellerman (Sea Shanty)
Nathan Evans


There once was a ship that put to sea
The name of the ship was the Billy of Tea
The winds blew up, her bow dipped down
Oh blow, my bully boys, blow (huh)

Soon may the Wellerman come
To bring us sugar and tea and rum
One day, when the tonguing is done
We'll take our leave and go

She'd not been two weeks from shore
When down on her a right whale bore
The captain called all hands and swore
He'd take that whale in tow (huh)

Soon may the Wellerman come
To bring us sugar and tea and rum
One day, when the tonguing is done
We'll take our leave and go

Da-da-da-da-da
Da-da-da-da-da-da-da
Da-da-da-da-da-da-da-da-da-da-da

Before the boat had hit the water
The whale's tail came up and caught her
All hands to the side, harpooned and fought her
When she dived down low (huh)…

Van der Poel klopt Dekker in waaierrit UAE Tour

Mathieu van der Poel heeft de eerste etappe van de UAE Tour op zijn naam geschreven. De Nederlandse kampioen was de snelste van een kleine groep. Hij klopte in de sprint zijn jonge landgenoot David Dekker, die knap tweede werd. Van der Poel is ook de eerste leider in de eerste WorldTour-koers van het jaar.

We moesten er even op wachten, maar vandaag stond de eerste WorldTour-wedstrijd van het jaar op het programma. De openingsetappe in de UAE Tour was een volledige vlakke etappe over 176 kilometer, maar vanaf kilometer nul was het al genieten, doordat het peloton in verschillende stukken brak door de wind.

Mathieu van der Poel was direct actief en zat mee in de eerste waaier, net zoals onder meer David Dekker en titelverdediger Adam Yates. Ondanks een aantal mooie namen in de kopgroep zou ze het niet volhouden en zou het voltallige peloton weer terugkeren.

Maar vlak voor de eerste tussensprint, op ruim honderd kilometer van de streep, brak het peloton opnieuw in verschillende stukken dankzij het werk van Deceuninck - Quick Step. Van der Poel was opnieuw mee samen met Dekker en Yates. Ditmaal was ook Tadej Pogacar mee, net zoals bijna de hele Deceuninck - Quick Step ploeg.

De eerste waaier had snel één minuut voorsprong op de tweede waaier, maar daarna bleef de voorsprong lang hangen. Uiteindelijk zou de veer toch bij de achtervolgers breken en kon een groot deel van het peloton een streep zetten door de klassementsambities, want uiteindelijk finishte het grote peloton op ruim acht minuten van de winnaar.

De kopgroep bleef lang samen, maar in de laatste tien kilometer probeerde Deceuninck-Quick Step het overtal uit te spelen, alleen slaagde de Belgische ploeg daar niet in en werd het uiteindelijk een sprint. Daarin was Van der Poel duidelijk de snelste voor zijn jonge landgenoot Dekker. Emīls Liepiņš legde beslag op de derde plaats.

Begraafplaatsen doelwit van complotdenkers over satanistisch pedo-netwerk

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de plaatselijke begraafplaats Vredehof zijn al wekenlang het doelwit van complotdenkers over satanisme en pedofilie. Sinds een aantal weken worden bloemen en teksten neergelegd door groepjes mensen bij graven van wie zij denken dat de overledenen zijn misbruikt en dat hun dood daar iets mee te maken heeft. De gemeente heeft actie ondernomen, maar wordt sindsdien dagelijks tientallen keren gebeld en bedreigd, volgens een woordvoerder. Zo meldt de Gelderlander.

Om de complotdenkers uit het hele land buiten de begraafplaats te houden heeft de gemeente nu beveiligers ingehuurd. Alle bordjes en briefjes met teksten als ‘slachtoffers van kindermisbruik’ en ‘satanische pedoterreur’ zijn van de graven verwijderd. De gemeente heeft een plek ingericht aan de rand van de begraafplaats waar de complotdenkers nog wel hun bloemen en teksten mogen neerleggen, maar meer is niet toegestaan. De gemeente zag zich genoodzaakt om in te grijpen omdat de gedragingen van de complotdenkers zeer pijnlijk is voor de nabestaanden van de overledenen. Volgens de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is er geen enkele aanwijzing dat de theorie van de complotdenkers op waarheid is gebaseerd.

Het ingrijpen van de gemeente is "hard aangekomen" bij de graftoeristen. Een woordvoerder vertelt dat er sindsdien dagelijks tientallen vervelende en bedreigende telefoontjes binnen komen op het gemeentehuis. De gemeente wordt beschuldigd van grafschennis en volgens de complotdenkers heeft burgemeester Christiaan van der Kamp zich ook aangesloten bij de satanistische pedofilie-elite die verantwoordelijk zijn voor grootschalig kindermisbruik. Medewerkers van de gemeente worden thuis ook lastiggevallen.

De gemeente heeft aangifte gedaan en is in overleg met justitie en experts hoe ze deze situatie moeten aanpakken. De bellers doen zich voor als andere personen zoals bijvoorbeeld journalisten. De gemeente checkt nu bij elk binnenkomend telefoontje of de beller echt de persoon is die hij/zij zegt te zijn. 

Jaap van Dissel
De begraafplaats in Bodegraven is niet de enige rustplaats waar de graftoeristen onrust veroorzaken. De complotdenkers hebben ook al de graven en/of gedenkstenen bezocht van een aantal vermoorde kinderen waarvan de moordzaken veel aandacht in de media hebben gehad: Marianne Vaatstra (in 1999 vermoord in Friesland), Nicky Verstappen (in 1998 vermoord in Limburg) en het ‘meisje van Nulde’ Rowena Rikkers (in 2001 mishandeld en vermoord). 

Jaap van Dissel (RIVM) wordt genoemd in de teksten die op graven in Bodegraven zijn aangetroffen, ook hij zou volgens de complotdenkers deelnemen aan het satanistische netwerk van pedofielen. Van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding, wordt daar al langer van beschuldigd. Het RIVM deed een tijd geleden al aangifte van smaad en laster, zo zegt een woordvoerder.

Een van de bekendste complotdenkers achter deze walgelijke acties is Micha Kat (ex-journalist). Kat bevindt zich in Noord-Ierland, hij werd daar al enige tijd geleden door de politie aangehouden, maar is momenteel op borgtocht vrijgelaten. Nederland probeert om hem uit te laten leveren. Kat heeft in Nederland nog een gevangenisstraf openstaan. Het RIVM heeft aangifte gedaan tegen Kat omdat hij de misselijkmakende beschuldigingen tegen Jaap van Dissel blijft herhalen.

Spanje
Bodegraven heeft de aandacht gekregen van de complotdenkers omdat een inwoner van Bodegraven (nu woonachtig in Spanje) ooit heeft verteld dat enkele inwoners van het dorp zouden zijn misbruikt; hun latere overlijden zou een gevolg van dit misbruik zijn. Overigens is er maar één van de drie mensen waar de complotdenkers voor komen ook daadwerkelijk begraven op de nu bewaakte begraafplaats Vredehof, waar de laatste weken bloemen zijn neergelegd door zo'n honderd mensen in verschillende groepjes.

UFC: beste wint niet altijd, zware KO beslist strijd der zwaargewichten

Zwaargewichttoppers Derrick Lewis en Curtis Blaydes namen het zaterdagnacht in Las Vegas tegen elkaar op tijdens de UFC Fight Night. Beide vechters zitten op het vinketouw voor een titelgevecht.

Blaydes is duidelijk de betere, completere, vechter. Lewis is één van die grote zware knockout-machines die zo enorm gevaarlijk zijn in het MMA. Alistair Overeem kan daarover meepraten, nadat hij in de laatste seconde van zijn gevecht tegen zo'n machine, Jairzinho Rozenstruik, het onderspit delfde.


Eerste ronde was duidelijk voor Blaydes (Foto: Chris Unger/Zuffa LLC)

Blaydes begon de eerste ronde ontspannen. Lewis drukte zijn rug al snel richting de kooi en Blaydes kon zijn spel spelen, dreigen met een take down, af en toe een klap uitdelen en vooral de tegenstander aftasten. Lewis bleef afwachten en zodra Blaydes dichterbij kwam, met lange zwaaien proberen contact te maken.

De eerste ronde was dan ook voor Blaydes en de tweede ronde, van in totaal maximaal vijf, begon wat sprankelijker dan de eerste. Blaydes leek nog beweeglijker en hij had duidelijk een doel voor ogen. Dat doel werd hem uiteindelijk fataal. 


Heerlijke knie op de verdediging van Lewis (Foto: Chris Unger/Zuffa LLC)

Iets langer dan een minuut in de tweede ronde probeerde Blaydes Lewis naar de grond te krijgen. Zijn poging tot een take down werd echter bruut onderbroken door een razendsnelle uppercut van de lompsterke Lewis. Blaydes bleef, bewusteloos, nog enkele seconden staan en stortte toen ter aarde.

Lewis wist nog twee harde klappen op de kin van Blaydes neer te laten komen voordat scheids Herb Dean het gevecht beëindigde. "Dat had ik nodig, ik kon niet in mijn ritme komen", zo verklaarde de winnaar na afloop zijn zwakke optreden. "Dit was de klap waar ik op wachtte, de uppercut of mijn knie zou het moeten doen vanavond."

Een recordaantal knockouts voor The Beast. Na zijn imposante aantal van twaalf KO-overwinningen in de UFC mag hij zich na deze overwinning gaan mengen tussen het trio Stipe Miocic, Francis Ngannou en Jon Jones die de komende periode om de kampioensgordel van Miocic gaan knokken.

Volledige uitslag UFC Fight Night: Blaydes vs Lewis
Derrick Lewis verslaat Curtis Blaydes na knockout (uppercut, ronde 2)
Yana Kunitskaya verslaat Ketlen Vieira na jurybesluit (29-28 x3)
Darrick Minner verslaat Charles Rosa na jurybesluit (30-26, 30-27, 29-27)
Chris Daukaus verslaat Aleksei Oleinik na TKO (stoten, ronde 1)
Phil Hawes verslaat Nassourdine Imavov na jurybesluit (28-28, 29-28 x2)
Tom Aspinall verslaat Andrei Arlovski na opgave (rear-naked choke, ronde 2)
Jared Gordon verslaat Danny Chavez na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
John Castañeda verslaat Eddie Wineland na TKO (stoten, ronde 1)
Julian Erosa verslaat Nate Landwehr na TKO (stoten, ronde 1)
Casey O’Neill verslaat Shana Dobson by TKO (ground and pound, ronde 2)
Chas Skelly vs. Jamall Emmers cancelled (Emmers suffered back spasms)
Aiemann Zahabi verslaat Drako Rodriguez na knockout (stoten, ronde 1)
Serghei Spivac verslaat Jared Vanderaa na TKO (ground and pound, ronde 2)

Djokovic in eenzijdige finale naar negende Australian Open-titel

Tennisser Novak Djokovic heeft zijn negende Australian Open-titel gewonnen. De Servische nummer één van de wereld, die nog nooit een finale verloor in Melbourne, was in een gezapige finale véél te sterk voor Daniil Medvedev, de Russische nummer vier van de wereld.

Djokovic schoot als een dolle uit de startblokken en in no-time had hij een 3-0 voorsprong te pakken. Medvedev kwam beter in zijn spel en brak terug, waarna het lang gelijk op ging. Toch ging set één naar Djokovic, nadat Medvedev de bal op het tweede setpoint in het net ramde.

In de tweede set nam Mededev gelijk de service van Djokovic over, maar de Serviër sloeg terug met een dubbele break, serveerde gestaag door en pakte met een derde break simpel de set.

Djokovic had het in de eerste game van set drie weer even lastig, maar dit keer hield hij zijn service en nadat hij Medvedev gelijk brak was de hoop op enige spanning ook wel vervlogen. De Serviër speelde gestaag door en binnen twee uur was de uiterst eenzijdige finale voorbij: 7-5, 6-2, 6-2.

FC Twente-fans wekken Feyenoord-selectie met vuurwerk

De knallen van vuurwerk waren rond 05:00 uur in heel Enschede, tot zelfs in Gronau te horen. Het vuurwerk werd afgestoken voor het Van der Valk hotel aan de Zuiderval, waar de selectie van Feyenoord de nacht doorbracht. Zo meldt het AD.

Feyenoord speelt vanmiddag om 12.15 uur tegen FC Twente. Het is niet bekend wie het vuurwerk heeft afgestoken, maar het is aannemelijk dat dit is gedaan door de fans van de thuisploeg.

Politie in actie: zo min mogelijk geldboetes

Politieagenten schrijven vanaf maandag 22 februari geen bekeuringen meer uit voor lichte overtredingen. Ze doen dat uit protest tegen de weigering van het kabinet om met een fatsoenlijk loonaanbod over de brug te komen. Daardoor blokkeert de politiek het afsluiten van een nieuwe politie-cao. De actie (‘Voor bekeuren moet meer gebeuren’) is georganiseerd door de politiebonden NPB, ACP, ANPV en Equipe en kan worden beschouwd als de opmaat tot verdere acties.

Dodig en Polasek veroveren dubbeltitel Australian Open

Tennissers Ivan Dodig en Filip Polasek hebben op de Australian Open de titel veroverd in het mannendubbelspel. Het Kroatisch-Slowaakse duo, als negende geplaatst, rekende af met het als vijfde geplaatste Amerikaans-Britse duo Rajeev Ram/Joe Salisbury.

Op 3-3 in de eerste set lieten Dodig en Polasek zes breakkansen liggen, maar een servicegame later sloegen ze alsnog toe en dat leverde hen de set op. In set twee lukte het ondanks drie kansen niet om game één over te nemen, maar dit keer deden ze het op 3-3 en vervolgens serveerden ze het overtuigend uit: 6-3, 6-4.

Polasek was al de eerste Slowaakse man in een Grand Slam-dubbelfinale en is uiteraard ook de eerste die een Grand Slam-titel wint, samen met Marcelo Melo won Dodig in 2015 Roland Garros al eens.

Auto met drie kinderen te water bij Nieuwendammerdijk, moeder nog vermist

Een auto met vier inzittenden is rond 02.00 uur 's nachts te water geraakt bij de Nieuwendammerdijk in Amsterdam Noord. Drie oudere kinderen konden volgens de brandweer snel weer veilig naar de kant komen zo meldt AT5

Drie duikteams hebben een uur gezocht naar de bestuurder. Het zou gaan om de moeder van de drie kinderen. Dat meldt Het Parool. Het voertuig zou een Duits kenteken hebben.

Onderzoek
Meerdere hulpdiensten kwamen ter plaatse. Ook werd een politiehelikopter met een warmtebeeldcamera en een boot met sonarapparatuur ingezet, maar de bestuurder werd niet aangetroffen.

Rond 06.30 uur 's ochtends werd de auto geborgen en afgesleept door een berger. Hoe de auto in het water terecht kon komen, wordt door de politie onderzocht.

PEC Zwolle zet Stegeman op non-actief

PEC Zwolle heeft kort na de 3-2 nederlaag bij FC Emmen trainer John Stegeman op non-actief gesteld. De trainer zou op het einde van het seizoen al vertrekken bij Zwolle, maar de club heeft nu al afscheid van hem genomen.

Stegeman was aan zijn tweede seizoen bij de Zwolse eredivisieploeg bezig. Vorig jaar stond hij met PEC op de vijftiende plaats nadat in maart de competitie werd stopgezet vanwege Covid-19. Dit jaar staat PEC Zwolle op de dertiende plaats met 23 punten uit 23 wedstrijden, tien punten boven nummer zestien (Willem II) en zeventien (ADO Den Haag).

Komende vrijdag wacht alweer de volgende competitiewedstrijd. Dan speelt Zwolle een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De kans is dan groot dat assistent-trainer Gert Peter de Gunst de taken overneemt van Stegeman, maar het is niet de intentie van de club om het vertrek van Stegeman intern gaat oplossen. PEC Zwolle gaat op zoek naar een nieuwe trainer voor de resterende wedstrijden van het seizoen.

FOK! Wat een weer: zalig lenteweer

winterbanner

Gegroet!  

Wat een heerlijk weer hé? We kunnen het kort houden vandaag, want zowel vandaag als een groot deel van volgende week blijft het dit lekkere weer. Van regen of buien is absoluut geen sprake en ook de wind is niet nadrukkelijk aanwezig. 

Als je naar buiten kan of wil, doe dat dan maar ook. Na een nacht met minima rond de 7 graden is het vandaag weer een prachtige dag. Er is veel zon en er is hooguit maar een klein beetje sluierbewolking. 

De maxima vliegen weer de hoogte in. In Zuid-Limburg kan het zomaar 18 graden worden, in het midden ongeveer 16, langs de westkust ongeveer 14, in de Kop van Noord-Holland ongeveer 12 en tenslotte langs de zijdes van het IJsselmeer en op de Wadden ongeveer 10 a 11. Dat is nog wel een jas waard. Er staat een matige zuidelijke wind.

Zoals ik al zei: Er verandert komende week niet veel. 

Fijn weekend!  

 

Smeltwater, het eind van de kou (Foto: Scherpschutter)
Smeltwater, het einde van de kou (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.