Jesse Klaver: ‘Wat we onze kinderen aandoen, dat kán niet’

In schoolklassen moeten maximaal 21 leerlingen zitten. GroenLinks wil dat die groepsgrootte wordt vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord. De maatregel kost zo’n 1,5 miljard euro, een bedrag waar vooral beleggers voor moeten opdraaien via een transactietaks. Zo meldt de Gelderlander.

Kleinere klassen op basis- én middelbare scholen zijn veel beter voor kind en leraar volgens Jesse Klaver. Een leerling zal meer aandacht krijgen, en de werkdruk voor de leerkracht neemt af. Minder kinderen in de klas is de wens van iedere leerkracht die Klaver spreekt. 'Als leraren allemaal zeggen: als we mogen kiezen, doe mij een kleinere klas, dan heb je de verplichting om daar wat mee te doen', zegt Klaver in een interview tegen de Gelderlander. 'Hier help je het onderwijs het meest mee. En kinderen ook.' Klaver erkent dat het "niet gemakkelijk is" om alles te gaan realiseren. 'Toch gaan we het proberen. Als het wat langer duurt: so be it. We moeten op weg daar naartoe. Als je niks doet, kom je er nooit.' GroenLinks wil met deze maatregel starten bij het basisonderwijs.  

Deze maatregel zal zo'n 1,5 miljard euro gaan kosten en moet worden bekostigd door een "beleggersbelasting". Over elke transactie moet straks 0,1 procent belasting worden afgedragen volgens Klaver. Elke transactie van één miljoen euro aandelen, levert de schatkist dus 1000 euro op.