Livestream hoger beroep civiele zaken treinkaping De Punt

Het gerechtshof Den Haag behandelt op 15 en 16 februari aanstaande de civiele zaken over de treinkaping De Punt. Op deze zittingsdagen vinden de pleidooien in deze zaken plaats. De zittingen beginnen om 9.30 uur. De pleidooien zijn via een livestream te volgen.

Het gaat over het hoger beroep in de civiele zaken die de nabestaanden van Max Papilaja en Hansina Uktolseja hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. De nabestaanden vorderen schadevergoeding van de Staat. Max Papilaja en Hansina Uktolseja hebben in 1977 samen met zeven andere Molukse jongeren een trein bij De Punt gekaapt. Tijdens de beëindiging van de kaping zijn zij om het leven gekomen. Eisers voeren aan dat Max Papilaja en Hansina Uktolseja zonder noodzaak door de mariniers zijn gedood, terwijl de mariniers een concrete mogelijkheid hadden om hen te arresteren. De Staat betwist dit en vindt dat het optreden van de mariniers rechtmatig was.

De livestream kan gevolgd worden via deze link. Een deel van de zitting is achter gesloten deuren, omdat er dan beelden en geluidsfragmenten afgespeeld worden die niet openbaar zijn. De livestream wordt op dat moment onderbroken. Naar verwachting vindt dit aan het begin van de middag op 15 februari plaats.