COVID-19: 'Berlijn wilde corona-angst onder bevolking zaaien'

De Duitse regering heeft in 2020, samen met diverse wetenschappers aan een plan gewerkt om de angst voor corona onder de bevolking kunstmatig te vergroten. Doel was om begrip voor ingrijpende coronamaatregelen te kweken. Dat meldt het Duitse dagblad Die Welt.

De schokkende e-mails dateren al van vroeg in de pandemie, maart en april. Duitsland zat toen al in een eerste lockdown en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer wilde draagvlak creëren voor strengere maatregelen. Angst leek een goede motivatie.

Seehofer's staatssecretaris Markus Keber stuurde een aantal e-mails naar wetenschappers en universiteiten om een plan te helpen ontwikkelen dat zou helpen om 'maatregelen van preventieve en repressieve aard' te kunnen plannen.

De universiteiten werkten maar wat graag mee en wetenschappers gaven voorstellen om 'angst en volgzaamheid bij de bevolking' te bewerkstelligen. Men kan hierbij denken aan reclamecampagnes met beelden van mensen die de verstikkingsdood sterven, omdat er geen IC-bedden meer vrij zijn.

Onderhandelen over mogelijk dodental
Gek genoeg onderhandelden diverse wetenschappers ook nog eens over een indrukwekkend aantallen doden dat genoemd zou moeten worden. Het Duitse RIVM, de RKI, stelde voor om 0,56 procent van besmette personen te laten sterven, maar een medewerker van een belangrijk onderzoeksinstituut, RWI, stelde voor om dit te verhogen naar 1,2 procent.

De cijfers konden 'beter slecht dan te goed' voorgesteld worden volgens deze onderzoeker. Uiteindelijk werden beide percentages opgenomen in het definitieve strategiedocument. "Als de regering niet ingrijpt zou zeventig procent van de bevolking besmet kunnen raken en de dodentallen in de miljoenen kunnen lopen", waarschuwde Seehofer gedurende die periode.

Slechts theorie
Keber nuanceert de inhoud van de e-mails, die geheim gehouden hadden moeten blijven. Ze zouden moeten worden gezien als een 'allesomvattende theoretische verhandeling'.

De Duitse oppositie is echter niet voor één gat te vangen en eist helderheid. Fractievoorzitter van Die Linke, Dietmar Bartsch, zegt dat het niet zo kan zijn dat er meningen op bestelling worden verkregen. De liberale partij FDP wil woensdag al een toelichting van de regering.

Konstantin Kuhle van de FDP vindt het normaal dat de wetenschap en de politiek ideeën uitwisselen, maar het kan niet zo zijn dat er op maat gesneden resultaten worden gepresenteerd.