Betere informatie-uitwisseling in zoektocht vermiste Koreagangers

Nederland en Zuid-Korea kunnen sneller informatie uitwisselen in de continue zoektocht naar de laatste 5 Nederlandse vermiste militairen uit de Korea-oorlog. Beide landen ondertekenden daarover vandaag in Seoul een akkoord.

De overeenkomst formaliseert de gegevensuitwisseling tussen de Bergings- en Identificatie Dienst Koninklijke Landmacht en haar Zuid-Koreaanse tegenhanger. Voor het onderzoek naar de vermiste Koreagangers kunnen ze nu direct beschikken over elkaars database. Eerder gebeurde dat door tussenkomst van de Amerikaanse zusterorganisatie.

Korea-oorlog
Communistisch Noord-Korea viel op 25 juni 1950 Zuid-Korea binnen. De Verenigde Staten namen het initiatief om de aanval af te slaan. Dat gebeurde onder de vlag van de VN. Ook vroegen zij de leden van de VN om troepen. Nederland stuurde torpedobootjager Hr.Ms. Evertsen naar Korea. Later volgden ook grondtroepen. Dit zogenoemde Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) bestond uit vrijwilligers en telde veel Indië-veteranen. Het detachement was ingedeeld bij de Amerikaanse 2nd Division. Dat nam intensief deel aan de soms zeer zware strijd.

In oktober 1954 keerde het NDVN terug naar Nederland. Hr.Ms. Van Zijll volgde kort daarna. Dit was het laatste Nederlandse fregat. In totaal dienden bijna 5.000 Nederlandse militairen in Korea. 125 van hen kwamen om.

Nederlandse oorlogsgraven op het ereveld Tanggok bij Pusan (foto: NIMH)
Nederlandse oorlogsgraven op het ereveld Tanggok bij Pusan (foto: NIMH)