Merseyside Derby eindigt met rode kaart en VAR-ellende; Van Dijk uit wedstrijd geschopt

Liverpool heeft in een knotsgekke Merseyside Derby opnieuw punten gemorst in de Premier League. Tegen koploper Everton liep de Engelse kampioen flinke schade op, want behalve het puntenverlies baart ook het uitvallen van Virgil van Dijk zorgen. Het werd 2-2.

The Reds vlogen nog wel uit de startblokken en kwamen al in de derde minuut op 0-1 door een intikker van Sadio Mané. Na zes minuten werd Van Dijk al uit de wedstrijd geschopt. Hij werd bij een vrije trap voor The Reds hard geraakt door de uitkomende Jordan Pickford. De Everton-goalie raakte niet de bal, maar torpedeerde met twee benen vooruit wel de Oranje-international. Pickford mocht van geluk spreken dat het in de herhaling net buitenspel bleek te zijn voor Van Dijk, zo kwam hij weg rood en strafschop tegen. Van Dijk moest met knieproblemen de wedstrijd verlaten. Het is nog maar zeer de vraag of hij tijdig fit raakt voor de Champions League-wedstrijd tegen Ajax komende woensdag.

Everton kwam na het uitvallen van Van Dijk beter in de wedstrijd en sloeg in de negentiende minuut toe. Uit een hoekschop van James kopte Michel Keane raak. In de 72e minuut kwam Liverpool weer voor via een doelpunt van Mohamed Salah. Bij onhandig wegwerken door Yerry Mina viel de bal goed voor de Egyptenaar, die niet aarzelde en raak knalde in de verre hoek: 1-2. Zo leek Liverpool de lastige uitwedstrijd te gaan winnen. Maar dat was buiten man in vorm Calvert-Lewin gerekend. De goalgetter in vorm kopte een voorzet van Lucas Digne binnen In de 82e minuut stond het 2-2.

De slotfase was niet saai. Richarlison kreeg in de negentigste minuut direct rood voor een spijkerharde overtreding op het middenveld. Vervolgens kwam Liverpool op 2-3. Voor even dan. Het doelpunt van Jordan Henderson op aangeven van Sadio Mané werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd vanwege buitenspel. Het scheelde nauwelijks een centimer.

Daar bleef het bij, zowel de neutrale toeschouwers als de spelers waren toe aan rust na de uitputtende en zinderende derby. Everton heeft nog altijd niet verloren in het nieuwe Premier League-seizoen en de zorgen bij Liverpool nemen toe in aanloop naar de Champions League-wedstrijd van woensdag tegen Ajax.