FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 28 september 2020

Call of Duty: Modern Warfare seizoen 6 van start

Het laatste seizoen van Call of Duty: Modern Warfare gaat morgen van start en deze krijgt uiteraard een officiële trailer. In deze trailer worden onder andere nieuwe maps aangekondigd, een battletruck en er staat iets spannends te gebeuren op 20 oktober.

Owja, en er komen metrostations naar Warzone. PlayStation 4 bezitters kunnen de update nu al binnen hengelen en de rest moet tot 8 uur morgenochtend wachten.

Forse gevangenisstraffen geeist tegen leidinggevenden No Surrender

In een vijf uur durend requisitoir hebben de officieren justitie de criminele activiteiten belicht die zich binnen de verboden motorclub No Surrender zouden hebben afgespeeld in de periode 1 februari 2014 tot en met 1 februari 2018.

Het strafrechtelijk onderzoek heeft uiteindelijk geresulteerd in een omvangrijk procesdossier, met meerdere strafbare feiten van verschillende aard. Op de tenlasteleggingen zijn vier categorieën strafbare feiten terecht gekomen: afpersingen van ondernemers, valsheid in geschrift, deelname aan een criminele organisatie en aan Bad Standings gelieerde geweldsmisdrijven.

De vier verdachten die vandaag de strafmotivering en strafeis van het OM aanhoren, vormden in verschillende periodes de hoogste leiding binnen No Surrender. Het gaat om de 44-jarige captain World uit Hulst en de 52-jarige voormalig generaal uit Bergen op Zoom. Zij waren vanaf 2013 betrokken bij de inmiddels verboden club. De 56-jarige captain World uit Emmen en de 57-jarige captain Europe uit Klazienaveen traden in 2014 toe.

De werkelijke wereld van No Surrender
Het OM heeft met de onderzoeken Akepa en Harka inzicht verkregen in hoe No Surrender daadwerkelijk is. Er gaat een hele wereld schuil achter hun gesloten deuren. Een harde wereld van criminaliteit, van geweld, bedreiging, intimidatie, afpersing en drugshandel. Naar buiten toe straalt men uit een club te zijn van stoere, ruige mannen. Broederschap. Met maatschappelijke betrokkenheid door bijvoorbeeld goede doelen te steunen. Dat imago wordt in stand gehouden door enerzijds keiharde regels rond de zwijgplicht en afscherming en anderzijds met woordvoerders en mediastrategie. Met Youtube-kanalen, deelname aan talkshows en zelfs een complete documentaireserie. Notabene met belastinggeld gefinancierd.

De officier: “Het beeld dat No Surrender met hun mediastrategie schetst is nep. Een leugen. De werkelijke aard van No Surrender is een andere. Een cultuur van wetteloosheid en geweld. We hebben het hier over een club die de regels van ónze samenleving consequent overtreedt, waarbij het plegen van strafbare feiten niet de uitzondering is maar de norm.”

Strafrechtelijk ingrijpen is dan ook wat het OM betreft noodzakelijk. De strafbare feiten die bewezen kunnen worden hebben een enorme impact op de slachtoffers, hun omgeving en de gehele samenleving.

Bad Standings
Als voorbeeld noemen de officieren de afpersingen van ondernemers. Daarbij wordt door de Emmenaar impliciet gedreigd dat niet luisteren zware gevolgen heeft, waar hij “best drie jaar voor de gevangenis in wil gaan”. Voor drie jaar gevangenisstraf moet je wel wat meer doen dan een simpele bedreiging of een klap uitdelen. En dat gebeurt volgens het OM ook. Slachtoffers zijn enorm bang en maken zich grote zorgen om de veiligheid van hun gezinnen. Bij de slachtoffers van bad standings is angst eveneens de rode draad. Een van de slachtoffers ontvlucht met zijn gezin halsoverkop zijn woning en duikt wekenlang onder. Zijn vrouw is doodsbang. Niet zonder reden, want hun woning wordt wekenlang in de gaten gehouden. Het slachtoffer zelf is bont en blauw geslagen en nog jaren afgeperst.

Houding verdachten
De houding van de verdachten rond het geweld is beschamend. Talloze keren is te horen hoe in de memberroom wordt gelachen om het geweld, om het letsel, en gevierd wordt hoe iemand weer is afgetuigd. Op een schaamteloze wijze wordt plezier beleefd aan het leed dat zij de slachtoffers aandoen. In de strafprocedure is op geen enkel moment gebleken van enige compassie met de slachtoffers. Deze houding wordt meegenomen in het formuleren van de eis.

Verdovende middelen
Bij No Surrender draait het ook om een andere harde wereld: die van de productie en handel in verdovende middelen. Uit de bewijsmiddelen kan geconcludeerd worden dat No Surrender als dekmantel werd gebruikt voor drugshandel: het aanwezig hebben, gebruiken, produceren, verhandelen en in-/uitvoeren van zowel harddrugs als softdrugs. In de OVC fragmenten is ook daadwerkelijk te horen dat er veelvuldig drugs wordt gebruikt in de memberroom in Emmen. Dit is ook één van de redenen waarom de gemeente Emmen het clubhuis bestuurlijk heeft gesloten.

Wettig en overtuigend bewijs
De twaalf feiten op de tenlastelegging van de 56-jarige captain World kunnen wat het OM betreft wettig en overtuigend bewezen worden. Het OM is van mening dat een gevangenisstraf van twaalf jaar passend is voor deze verdachte. Ook de verwijten die het OM de 57-jarige man uit Klazienaveen maakt, kunnen volgens het OM wettig en overtuigend bewezen worden. Een gevangenisstraf van zes jaar is volgens het OM op zijn plaats.

Een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar vindt het OM passend voor de 44-jarige verdachte uit Hulst. Tot slot eiste het OM een gevangenisstraf voor de duur van drie jaar voor de 52-jarige oud-generaal van No Surrender uit Bergen op Zoom.

Naast de gevangenisstraf verzoekt het OM de rechtbank de verdachten een contactverbod op te leggen met de slachtoffers voor de maximale duur van vijf jaar.

Later vandaag vindt het requisitoir plaats in de zaak van de 62-jarige ondernemer uit Sneek. Hij wordt verdacht van afpersing, pogingen tot afpersing en valsheid in geschrifte waarbij hij heel bewust de captain van chapter Emmen en andere leden van No Surrender heeft ingezet om van zijn schuld af te komen en vorderingen te incasseren.

Update 16.00 uur
Het OM eist 42 maanden tegen de 62-jarige ondernemer uit Sneek. Hij wordt verdacht van afpersing, pogingen tot afpersing en valsheid in geschrifte waarbij hij heel bewust de captain van chapter Emmen en andere leden van No Surrender heeft ingezet om van zijn schuld af te komen en vorderingen te incasseren.

Een van de ondernemers die is afgeperst had in 2014 een zakelijk conflict met de verdachte over de levering van menggranulaat. Omdat beiden er onderling niet uitkwamen, schakelde de verdachte de captain van No Surrender in. De officier: “Motorclubs hebben een beruchte naam en worden in verband gebracht met geweld. Als die komen voor een incasso, kan dat alleen maar ellende betekenen, ellende die de ondernemer wil voorkomen.” Er was volgens het OM maar één telefoontje nodig om het gewenste resultaat te bereiken. De dreiging die daar vanuit ging was voldoende voor het slachtoffer om de vordering van 525.000 euro die hij bij de verdachte had, in te trekken.

Voor een voltooide afpersing, drie pogingen daartoe en valsheid in geschrifte vinden de officieren van justitie een gevangenisstraf voor de duur van 42 maanden passend voor deze verdachte.

Nog levende walvis gered, totaal 110 walvissen gered na stranding in Australie

Een levende walvis (griend) werd afgelopen zondag aangetroffen tussen de honderden kadavers van de massale stranding in Zuid-Australie. Hierdoor komt het aantal overlevende grienden op 110.

De grootste massale stranding ooit bij Australie vorige week had als gevolg dat ongeveer 470 grienden vast kwamen te zitten in een afgelegen haven aan de ruige westkust van Tasmanië, hierop werd een grote reddingsactie op touw gezet om de dieren weer terug de open zee in te krijgen.

Het was 'absoluut opmerkelijk dat een walvis zes dagen nadat de school walvissen voor het eerst werd gezien toch nog levend is aangetroffen' vertelde een woordvoerster van de milieuafdeling van Tasmanië aan AFP, eraan toevoegend dat 'het was gelukt om de griend weer de open zee in te krijgen'.

Meer dan 100 reddingswerkers zwoegden dagenlang in de koude wateren om zoveel mogelijk dieren te redden, maar nu zijn vrijwilligers en natuurbeschermers bezig met het verijderen van de resterende kadavers.

'Er is een enorme inspanning van ons team geleverd en de enorme betrokkenheid heeft ons in staat gesteld om zoveel mogelijk walvissen terug  naar de open zee te krijgen'' , zei Rob Buck, manager van Parks and Wildlife Service, over de  zware reddingsoperatie.

Met meer dan 300 dode walvissen verspreid over een gebied van 10 kilometer (ongeveer 6 mijl), hebben de autoriteiten hun focus zondag verlegd naar een massale zeebegrafenis voor de dieren. Boten zijn begonnen de dode walvissen de open oceaan in te slepen, waar ze verspreid over enkele dagen zullen worden losgelaten.

Autoriteiten hebben gewaarschuwd dat er meer walvissen in het gebied kunnen worden gevonden, waarbij sommige dieren waarschijnlijk voor de tweede keer op het strand zullen komen te liggen.

De oorzaken van massale strandingen blijven onbekend, maar sommige experts hebben gesuggereerd dat de school walvissen misschien van het goede spoor is geraakt nadat de groep zich had gevoed dicht bij de kustlijn of doordat de school  een of twee afgedwaalde walvissen achterna is gezwommen.

De Universiteit Utrecht geeft hier een toelichting op de vraag waarom walvissen stranden.

Williams na stroeve start door, Vondrousova gedeklasseerd

Tennisster Serena Williams is wat moeizaam begonnen aan Roland Garros, maar de als zesde geplaatste Amerikaanse winnares van 2002, 2013 en 2015 schakelde tegen landgenote Kristie Ahn (WTA-102) snel een tandje bij en won met 7-6 (2), 6-0.

Marketa Vondrousova haalde vorig jaar verrassend de finale, maar dat zat er dit jaar geen seconde in. De Tsjechische, als vijftiende geplaatst, werd door de Poolse tiener Iga Swiatek (WTA-53) op een uiterst pijnlijke 6-1, 6-2 nederlaag getrakteerd.

De Oekraïnse Elina Svitolina (3) begon ook wat moeizaam, maar zette de Russische Varvara Gracheva (WTA-89) alsnog opzij: 7-6 (2), 6-4. Petra Kvitova (7) kreeg de Française Oceane Dodin (WTA-118) er in minder dan anderhalf uur onder: 6-3, 7-5.

De winnares van 2016, de Spaanse Garbiñe Muguruza (11), had het behoorlijk lastig met Tamara Zidansek. De Sloveense (WTA-82) wist de partij tot over de drie uur te tillen, maar uiteindelijk was Muguruza op haar eerste matchpoint toch de beste: 7-5, 4-6, 8-6.

Voor de Amerikaanse Madison Keys, als twaalfde geplaatst, is het toernooi alweer klaar. De Chinese Zhang Shuai (WTA-40) had een dikke anderhalf uur nodig om het in twee sets in haar voordeel te beslissen: 6-3, 7-6 (2).

NFL: Saint sneuvelen ondanks geweldige Kamara, Burkhead schittert bij Patriots

In de NFL hebben de New Orleans Saints onder leiding van de oude quarterback Drew Brees een tweede nederlaag geleden. De Green Bay Packers van Aaron Rodgers waren met 30-37 te sterk.

Halverwege hadden de Saints nog een 17-13 voorsprong, maar dankzij onder meer een 18-yard touchdown pass van Rodgers op Marcedes Lewis kwamen de bezoekers terug tot 27-27. In het vierde kwart gaf een 1-yard touchdown pass van Rodgers op Robert Tonyan twee minuten voor tijd de doorslag.

Bij de Saints schitterde Alvin Kamara: de running back was goed voor 139 receiving yards en twee touchdowns. Met name zijn tweede, waarmee hij de stand op 27-27 bracht, was van grote klasse: een 52-yard run waarbij hij zes verdedigers afschudde, acht als we de twee meetellen die door zijn ploeg werden gestopt.

Kamara kan het niet in zijn eentje af

De New England Patriots met quarterback Cam Newton hadden een helft nodig om de Las Vegas Raiders van zich af te schudden, maar wonnen met 36-20 - coach Bill Belichik is daarmee de derde ooit die 275 zeges pakt in de NFL. Vooral Rex Burkhead schitterde: de running back werkte drie touchdowns binnen en beukte de Raiders murw.

Uitslagen NFL zondag
Atlanta Falcons - Chicago Bears 26-30
Buffalo Bills - Los Angeles Rams 35-32
Cleveland Browns - Washington Football Team 34-20
Minnesota Vikings - Tennessee Titans 30-31
New England Patriots - Las Vegas Raiders 36-20
New York Giants - San Francisco 49ers - 9-36
Philadelphia Eagles - Cincinnati Bengals 23-23 OT
Pittsburgh Steelers - Houston Texas 28-21
Indianapolis Colts - New York Jets 36-7
Los Angeles Chargers - Carolina Panthers 16-21
Arizona Cardinals - Detroit Lions 23-26
Denver Broncos - Tampa Bay Buccaneers 10-28
Seattle Seahawks - Dallas Cowboys 38-31
New Orleans Saints - Green Bay Packers 30-37

Burkhead schittert

Komt Jos Brech weg met zijn verklaring over Nicky Verstappen?

Na jaren van zwijgen spreekt verdachte Jos Brech in een videoverklaring  over de zaak Nicky Verstappen. Nicky was al dood toen Brech het jongetje in 1998 bij toeval vond, zegt hij daarin. Nicky's familie noemt dat ongeloofwaardig. Vandaag werd de zaak inhoudelijk behandeld. Een uitgebreid verslag inclusief twitterverslag vanuit de rechtbank kun je hier op het AD lezen.

COVID-19: LIVE Persconferentie strengere coronamaatregelen

Vanavond vindt er een persconferentie plaats omtrent de situatie rondom het coronavirus. Om 19.00 uur vanavond zullen premier Rutte en minister De Jonge naar verwachting nieuwe maatregelen aankondigen om het sterk stijgende aantal besmettingen te beperken.

Welke maatregelen er genomen gaan worden is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk zullen er vooral in de grote steden strengere maatregelen komen. Maar door het snel stijgende aantal besmettingen, gisteren bijna 3000, is ook de druk op het kabinet om landelijke maatregelen te nemen toegenomen.

Deze middag komt eerst nog het Outbreak Management Team (OMT) met een advies aan de drie hardst getroffen steden, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook is er nog een overleg met de voorzitters van de veiligheidsregio's tezamen met minister Grapperhaus. Gisteren heeft er ook weer een 'Catshuisoverleg' plaatsgevonden waar de betrokken ministers met RIVM directeur Jaap van Dissel samenkomen om de situatie te bespreken.

De persconferentie is vanavond om 19.00 uur te volgen via NPO 1, NPO Start, NPO Nieuws, NOS.nl, de NOS-app, NPO Radio 1 en de kanalen van de NOS op sociale media.

Update 14.40 uur:
De nieuwe maatregelen zijn zoals traditioneel weer eens vroegtijdig uitgelekt. Hoewel er nog wordt overlegd zal onderstaande lijst met maatregelen aardig overeenkomen met de definitieve besluiten volgens ingewijden.

  • Thuiswerken wordt strikter gehandhaafd. Werkgevers gaan aangesproken worden op overtredingen en tijdelijke sluiting van een bedrijf behoort tot de mogelijkheden
  • Horeca moet om 22.00 uur de deuren sluiten, en mag het laatste uur niemand meer binnenlaten.
  • Bij sportevenementen is geen publiek meer welkom, niet bij profwedstrijden en niet bij amateurwedstrijden
  • Alleen nog noodzakelijke reizen van en naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, hierop zijn wel uitzonderingen
  • Voor contactberoepen wordt een registratieplicht ingevoerd (dus je gegevens opgeven als je naar de kapper gaat) om het bron- en contactonderzoek van de GGD makkelijker te maken
  • In de supermarkt mag je alleen nog naar binnen met een winkelwagentje, dat van tevoren wordt ontsmet
  • Er wordt ook gekeken naar groepsgroottes, zowel binnen als buiten en ook het aantal mensen dat je thuis kan uitnodigen wordt besproken

Update 18.50 uur: Livestream persconferentie strengere coronamaatregelen

  • In de grote steden wordt het advies gegeven om in de detailhandel mondkapjes te dragen. De winkeliers hebben het recht om klanten zonder mondkapje de toegang te weigeren. 
  • De strengere coronamaatregelen worden vooralsnog voor een periode van drie weken opgelegd.

Random Pics van de Dag #114

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Boze Delftenaar stak zichzelf in brand op de stoep bij zijn ex

Na een relatie van elf jaar doorliepen de 47-jarige Delftenaar en zijn ex-partner een lastige scheiding. Op 7 maart 2018 liepen bij hem de emoties zó hoog op dat hij zichzelf toen voor haar voordeur in brand stak. De ex-partner en haar aanwezige ouders kregen de schrik van hun leven. Vandaag stond de man voor de rechter wegens bedreiging. Maar omdat hij zwaar getroffen is door de gevolgen van zijn daad en de aflopen tweeëneenhalf jaar goed aan alle voorwaarden heeft meegewerkt, vroeg de officier van justitie om heel beperkte straf.

De Delftenaar had ruzie met zijn ex over de afwikkeling van de scheiding en het gezag over de kinderen. In een hoog oplopende ruzie stuurde hij haar in de nacht van 7 maart 2018 berichtjes als: ‘Ik krijg je wel’ en ‘Daar ga je voor boeten op alle mogelijke wijzen. No mercy.’ Die ochtend appte hij haar: ‘Jij hebt genoeg verteld. Nu is het tijd om je te stoppen!!!’.

Daarna liet hij aan zijn nieuwe vriendin weten dat hij nog wat moest ‘recht zetten’ in de straat waar zijn ex woonde en dat zijn vriendin hem daarna in de gevangenis kon komen opzoeken. Vervolgens reed hij langs een benzinestation, vulde een jerrycan met benzine en ging naar de Zoetermeerse woning van zijn ex. Op zijn aanbellen deed de vrouw wijselijk niet open. Daarop wilde hij hun gezamenlijke auto in brand steken, zo vertelt hij zelf. “Uit boosheid, niet om haar te bedreigen”. Dit zou er per ongeluk toe hebben geleid dat hijzelf vlam vatte.

Brandwonden
Maar volgens de ex-partner en haar ouders, die erbij waren, zei de man dat als ze niet open zou doen hij zichzelf (en de auto) in de brand zou steken. Daarop heeft hij volgens de ouders benzine over zichzelf gegoten en zich aangestoken. Uiteindelijk vatte alleen de man zelf vlam en niet de auto. Hij hield er ernstige brandwonden aan over en moest zich in het ziekenhuis laten behandelen. Na zijn ziekenhuisopname werd hij in mei 2018 voorgeleid aan de rechter-commissaris die hem uit zijn voorarrest schorste onder de voorwaarde dat hij agressieregulatie-therapie ging volgen. Ook moest hij zich van de rechter-commissaris laten begeleiden door de reclassering en werd hem een contact- en locatieverbod opgelegd.

Sindsdien heeft de man zijn behandeling doorlopen en zich aan alle andere voorwaarden gehouden. De reclassering ziet geen reden meer om hem verder te begeleiden. Het recidive-risico zou nu laag zijn. Daar komt bij dat hij vanwege zijn brandwonden is afgekeurd voor werk. In een gesprek tussen de officier en de ex bleek zij vooral serieuze aandacht te willen voor haar veiligheid en gedwongen hulp voor haar ex partner. Daaraan is inmiddels voldaan. Op straf was zij nooit uit geweest. Op de zitting maakte zij gebruik van haar spreekrecht als slachtoffer.

Vandaag stond de man terecht. De officier van justitie achtte bedreiging bewezen. Zij vond ook dat de man ernstig is getroffen door de gevolgen van zijn daad en dat hij in de afgelopen jaren goed heeft meegewerkt aan alle bijzondere voorwaarden. Zij vroeg de rechter om als straf op te leggen de vier dagen die hij in voorarrest heeft gezeten. En daarnaast zeven dagen voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar. De uitspraak is over twee weken.

COVID-19: 2921 nieuwe besmettingen en 6 doden, totaal 114.540 en 6380

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2921 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 114.540 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 39 in het ziekenhuis opgenomen. Tot nu toe zijn er 12.664 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6380 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.risa

Update 17.30 uur:
Nederland heeft het reisadvies voor heel België aangescherpt naar 'code oranje' (alleen noodzakelijke reizen). Eerder was dat alleen voor Antwerpen, Brussel en omgeving.

Het advies wordt aangepast in reactie op een nieuw reisadvies van de Belgische overheid voor Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Die heeft België als 'rode zones' bestempeld, wat betekent dat reizigers die minimaal 48 uur verblijven in die provincies zich moeten laten testen in een Belgisch testcentrum. Reizigers uit andere Nederlandse provincies krijgen het advies om 14 dagen of voor de duur van hun verblijf in zelfquarantaine te gaan.

Destiny 2: Beyond Light-trailer toont ijzige omgevingen

Destiny 2: Beyond Light voegt een nieuwe locatie toe: Europa. Niet het continent, maar een van de manen van Jupiter. Dit is de plek waar de mysterieuze Pyramid schepen een thuisbasis hebben gemaakt en jij gaat onderzoeken wat deze nieuwe vijand (?) hier te zoeken heeft. In deze uitbreiding speel je ook een nieuwe kracht vrij: Stasis. Die zie je in de onderstaande trailer ook in actie.

Beyond Light komt op 10 november uit voor PS4, Xbox One, Series X/S en pc. De PS5-versie komt uit op hetzelfde moment dat de console beschikbaar wordt in Noord-Amerika en de rest van de wereld.

Bertens na dramatische start toch door op Roland Garros

Tennisser Kiki Bertens staat in de tweede ronde van Roland Garros. De als vijfde geplaatste Nederlandse begon dankzij de regen in Parijs flink later aan haar partij, maar rekende vervolgens wel af met de Oekraïnse Katarina Zavatska (WTA-112).

Soepel ging het met name in het begin bepaald niet bij Bertens. Sterker nog, haar spel deed pijn aan de ogen: ze mepte de ballen alle kanten op, de simpelste punten gingen uit en de pas 20-jarige Zavatska had haar meer dan eens als aan de grond genageld staan.

In de tweede set wist Bertens zich langzaam uit het bijzonder diepe dal omhoog te krabbelen en vanaf dat moment ging het steeds beter. 'Goed' werd het eigenlijk alleen aan het einde nog even, maar van groot gevaar was in de resterende twee sets geen sprake meer: 1-6, 6-2, 6-0.

Capcom toont laatste grote update voor Monster Hunter World: Iceborne

Monster Hunter World: Iceborne krijgt op 1 oktober 'Title Update 5', dit is de laatste grote update die deze game krijgt. De update is zoals altijd gratis en voegt Fatalis toe, een gigantische draak die het level van hunters al eerder moeilijk maakte op voorgaande games.

De update voegt verder 'Arch-tempered Verlkhana' (lees: een meer boze versie van Verlkhana) en bijbehorende nieuwe monsters uitrusting toe. Monster Hunter-fans hebben gelukkig altijd iets om naar uit te kijken, volgend jaar maart komt al Monster Hunter Rise uit voor de Switch.

Doom Eternal komt naar Xbox Game Pass

Microsoft heeft Bethesda gekocht en gaf gelijk aan dat Bethesda-games voortaan op Game Pass zouden verschijnen. Logisch natuurlijk dat ze daar nu al aan beginnen. Doom Eternal is vanaf 1 oktober beschikbaar voor Xbox-abonnees. De pc-versie komt later dit jaar ook naar Game Pass.

De game krijgt een next-gen update, dus misschien is het handig om te wachten met spelen tot de Series X uitkomt (de update komt ook naar PS5).

Marechaussee houdt 41-jarige vrouw aan na geweld aan boord van vliegtuig

De Koninklijke Marechaussee heeft vanmorgen op Schiphol een 41-jarige Poolse aangehouden voor mishandeling van crewleden van een vliegtuig.

Aan boord van het vliegtuig, afkomstig uit Canada, zou de passagier de crewleden hebben geslagen, geschopt en gebeten. Om verdere escalatie te voorkomen is de vrouw vervolgens geboeid door het cabinepersoneel en bij aankomst op Schiphol overgedragen aan de Marechaussee.

De 41-jarige verdachte zit vast voor verder onderzoek, door de crew van het vliegtuig is aangifte gedaan van mishandeling.

Tientallen boetes voor het negeren van rode kruizen op A4

De rode kruizen op de A4 maandagochtend blijken toch voor iedereen te hebben gegolden. Rijkswaterstaat had een aantal rijstroken afgesloten omdat de weg glad was door een onbekende vloeistof, maar tientallen automobilisten negeerden de aanwijzingen. Tussen de dertig en veertig overtreders kunnen binnenkort een boete in hun brievenbus verwachten.

NASCAR: Na 21 pogingen eindelijk raak in Las Vegas

De tweede playoffronde in de NASCAR Cup Series is zondagavond van start gegaan op de Las Vegas Motor Speedway. Dat gebeurde iets later op de dag dan normaal, de coureurs kregen eindelijk een klein beetje hulp om enigszins onder de gigantische hitte uit te komen.

De Round of 12 begon met Kevin Harvick en Kyle Busch op de eerste rij, gevolgd door Chase Elliott, Aric Almirola, Joey Logano en Clint Bowyer. Zo werkte het veld zich naar de competition caution, waarna Denny Hamlin en Kyle Busch voorop reden. In de eerste stage gebeurde verder weinig boeiends, Hamlin pakte oppermachtig de stagewinst, voor Logano, Kyle Busch, Elliott en Harvick.

Met Kyle Busch en Logano voorop konden we door, hoewel Logano na een aanvaring met Busch en Hamlin flink terugzakte en met schade zelfs naar binnen moest. Bij de pitstops halverwege stage twee verloor Kyle Busch de nodige tijd vanwege een kapotte wheelgun. Verder was ook stage twee niet echt geweldig enerverend: Elliott ging er met de stagewinst vandoor, voor Hamlin, Alex Bowman en Martin Truex.

De hele race aan boord bij Kevin Harvick, voor de liefhebber

De race werd hervat met Hamlin, Elliott, Bowman en Truex voorop, waarbij Hamlin een klein gaatje sloeg. Met een kleine veertig ronden te gaan kwamen de meesten binnen voor een laatste pitstop, die voor Hamlin niet helemaal ideaal verliep: bij een van de banden waren er wat problemen en hij verloor de leidende positie aan Bowman. Een caution volgde al snel, want Jimmie Johnson reed over wat troep op de baan heen.

Kurt Busch en Matt DiBenedetto schoven dankzij goede timing van de pitstops door naar de leiding, voor mindere goden als Christopher Bell en John Hunter Nemechek...die dwars over de baan schoof, waardoor Erik Jones Ricky Stenhouse de muur in duwde - Kyle Busch kon Nemechek nog maar nét ontwijken. Met dik tien ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid, met nog altijd Kurt Busch, DiBenedetto en Bell vooraan.

Bell zakte met een kapotte band terug, William Byron kwam er tegenaan en ging met forse schade in de rondte: weer een caution, waardoor we overtime kregen. Kurt Busch en DiBenedetto voorop, Bowman en Ryan Blaney erachter en Hamlin die in rap tempo naar voren schoof. Busch dook als leider de slotronde in, Hamlin kwam ondanks zijn nieuwe banden niet verder en Kurt Busch wist na 21 races éindelijk de winst te pakken in zijn eigen Las Vegas - broertje Kyle kwam hem gelijk na de finis hmet een tik tegen de auto even feliciteren.

Ëindelijk raak voor Kurt Busch

Onderzoek naar inzet van paarden als therapie voor veteranen met PTSS

Een veilige en werkzame therapievorm, met behulp van paarden, voor veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat is wat onderzoekers van de Universiteit Utrecht willen ontwikkelen. Op 1 oktober gaat het ‘Horse Power’ onderzoek van start. Horse Power is een initiatief van de faculteit Diergeneeskunde met advies van de Militaire Geestelijk Gezondheidszorg (MGGZ) van Defensie. Zo meldt de Universiteit Utrecht op hun website.

'Menig militair beleeft ingrijpende gebeurtenissen tijdens een uitzending. Soms zijn deze ervaringen dusdanig traumatisch, dat de veteraan er ook na afloop van de missie onder lijdt. De ervaring met de bijbehorende angsten en gevoelens van machteloosheid wordt voortdurend herbeleefd. PTSS belemmert talloze terugkerende veteranen in hun dagelijkse leven. De urgentie is hoog om goed onderbouwde behandelingen te ontwikkelen om deze veteranen te helpen, en vooral degenen die in de huidige setting therapieresistent zijn', aldus psychiater Prof.dr. Eric Vermetten.

Welzijn van het paard

Dr. Nienke Endenburg is GZ-psycholoog en gespecialiseerd in de interactie tussen mens en dier. Endenburg:  'In ons lopend onderzoek zien wij dat de interactie met honden gunstige effecten heeft op het welbevinden van veteranen met PTSS. Maar niet iedereen is in de gelegenheid een hond in huis te hebben. Daarom hebben wij een speciaal 12-weeks traject ontwikkeld waarin veteranen in kleine groepen aan het werk gaan met paarden. De veteranen worden begeleid door experts. We monitoren hun fysieke en mentale gezondheid. We verwachten een afname in PTSS symptomen, een toename van de kwaliteit van leven en een positiever zelfbeeld. Daarnaast vermoeden we dat het hormoon oxytocine een indicator gaat zijn van een positieve sociale interactie tussen veteraan en paard. Ook het welzijn van paarden wordt gemeten gedurende dit project. Onder andere ook door het meten van cortisol en oxytocine. Maar ook de hartslagvariabiliteit wordt als belangrijke parameter gemeten.'


'Virologie vanaf de bank', antwoorden door Bert Slagter en Diederik Jekel

Onder #ikdoenietmeermee stelden een aantal jongere influencers vragen over onder meer het nut van de coronamaatregelen. Veel mensen raakten hierdoor geïrriteerd waardoor de vragen eigenlijk niet werden gehoord, laat staan beantwoord. Bert Slagter (wetenschapper) en Diederik Jekel (wetenschapsjournalist) hebben besloten op een groot aantal vragen antwoord te geven in een podcast op Youtube. PCR, Mondkapjes, mortaliteit, alles komt voorbij. In alle rust, duidelijk en met nuance. 

Onder de YouTube plaats ik een lijstje met de behandelde onderwerpen, zodat je een indruk krijgt wat er allemaal besproken is.

  


0:00 Introductie
Wie zijn wij. Meer respect.

01:45 Ik maak me zorgen.
Wij ook! Economie! Is het virus er wel? Komen hogere cijfers niet door meer testen? Kloppen die tests? Over drie a vier weken, krijgen IC's het druk.

10:57 WE HOUDEN ONZE ‘BEK’ NIET MEER
Rutte en zijn voetbalsupporters. We moeten met elkaar minder ons bek houden juist. Zogenaamde ‘wicked’ problems. Een voetbalploeg die goed samenspeelt hoeft geen perfecte tactiek te hebben.

13:41 IKDOENIETMEERMEE
De meeste influencers gaven al aan wel de regels te willen volgen.

14:05 Dit kan niet langer zo. Wij staan voor een goede volksgezondheid
Wij allemaal. Er moet meer gelet worden op betere afweer, gezonder leven en angst is een probleem. Kortetermijn- en langetermijnoplossing. Influencers help hiermee!!!

16:09 maar de maatregelen rammelen aan alle kanten.
De maatregelen rammelen soms zeker. Nooit helemaal te voorkomen. Wat te leren van Nieuw-Zeeland? Het waterbedeffect, R hoeft niet naar nul en superspreaders.

21:19 Samenvatting. Mondmaskers en internationale regels.

22:52 Onze ouderen worden vergeten
We doen dit juist voor onze ouderen. Wat er in de verzorgingshuizen gebeurde mag nooit meer gebeuren. Terug naar juli voor oma!

25:00 onze economie staat op instorten
Ja groot probleem, vooral 2e golf. Als het virus ingedamd is, kan de economie weer normaler doorgaan. De Belgische bubbel. Landen waarbij waar het virus ingedamd wordt, daar gaat het goed met de economie!


27:27 menselijk gedrag wordt strafbaar gesteld
Ja, en dat geldt voor meer menselijk gedrag. Zo lang als er mensen samen zijn moet je rekening met elkaar houden. Goed dat strafblad eraf is, en hopelijk zonder boetes in de toekomst.

30:12 En hoe zit het met de toekomst van mijn en onze kinderen?
Hier komen we ook wel weer uit zoals alle financiële crises.

32:36 Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek. Wij hebben het afgelopen half jaar moeten toekijken hoe we steeds verder achteruit gaan. Daarom eisen wij eerlijkheid en transparantie.
Er had meer eerlijk gecommuniceerd moeten worden wat men wel en niet zeker wist.

35:36 Wat is het nut van niet-medische mondkapjes?
Wanneer besmettelijk? De anderhalve meter. Microdruppeltjes en aerosolen-aandeel. Eén virus geeft nog geen corona. Je hebt er soms duizenden nodig voor een infectie. Besmetting heeft met kansen te maken. Ziekenhuis vs. de trein.

42:00: Carnaval, corona en hadden mondmaskers gewerkt toen? Mondneusmaskers zijn GEEN silver bullet. Signaalfunctie, presymptomatische besmettingen en wat doen andere landen? Maskers zijn NIET gevaarlijk. Voorzorgsprincipe?


51:52 en de 1,5 meter?
Heeft met het naar beneden vallen van de druppels te maken.

52:05 Hoe betrouwbaar is de PCR test
De ontdekker van de PCR-test zou gezegd hebben dat ie niet bruikbaar is.
53:05 PCR is al 30 jaar de gouden standaard bij ontelbaar ziektes. Geen duidelijke symptomen.
55:18 Voor besmettelijkheid kun je virussen opkweken, maar dat duurt te lang.
56.30: Hoe werkt een virus en hoe de PCR-test?
59:00 De test geeft (nagenoeg) nóóit aan dat iemand corona heeft als die geen corona in het lichaam heeft!
01:00:20 Is het virus ooit geïsoleerd en is de test gevalideerd? Ja absoluut. Wekelijks zelfs in laboratoria in NL.
01:02:40 Het kan zijn dat je virus meet bij iemand die niet besmettelijk is. 01:05:01 Zonder virus in je; bijna geen ENKELE vals positieve. Wuhan en Nieuws Zeeland. CT-waardes.

01:09:37 en waarom stemt de overheid tegen een onderzoek?

01:10:35 Waarom worden kritische artsen de mond gesnoerd?
Niet duidelijk welke wetenschappers, maar is dat zo?

01:16:05 Angst is de grootste onderdrukker van het immuunsysteem. Hoe kun je dan rechtvaardigen dat je mensen massaal bang maakt?
Angst kan slecht zijn voor het immuunsysteem maar ook raadgever.

01:20:30 Waar is de griep gebleven?
Effect maatregelen? Meten we coronadoden die eigenlijk griepdoden waren? Sterven aan/met COVID? Hoeveel levensjaren scheelt het nou?

01:26:18 Hoe dodelijk is dit virus?
Hoe meet je sterfte?

01:30:30 Wat is de mortaliteit voor corona en hoe verhoudt zich dat tot influenza. Hangt sterk van de leeftijd af en per land anders.

1:35:44 Minder erg dan eerste weken, maar veel dodelijker dan griep. Daarbij: jonge mensen na-effecten. Dorhoutdiscussie.

01:38:07 Dit is slechts een fractie van onze vragen.

01:38:33 De brandbrief die ondertekend is door 2555 zorgprofessionals ligt al in de Tweede Kamer.

01:41:20 De petitie tegen de spoedwet is al 350.000 keer ondertekend.
Gelukkig wel want veel rammelde nog.

01:44:01 Wij zeggen symbolisch 'NEE' tot hier. Genoeg is genoeg.

Rechtbank Noord-Nederland zendt zaak Bioscoopdrama uit

De rechtbank Noord-Nederland behandelt dinsdag 29 september 2020 in Groningen een strafzaak tegen een 34-jarige verdachte. De man wordt ervan verdacht twee schoonmakers in een bioscoop in de binnenstad van Groningen om het leven te hebben gebracht. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is vanaf 09.30 uur te volgen via een livestream op Rechtspraak.nl.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus is er beperkt plaats in de zittingszaal van de rechtbank. Bij het verdelen van de beschikbare plaatsen krijgen procespartijen voorrang, gevolgd door de pers. Voor het bijwonen van deze zaak is ook veel publieke belangstelling. Er is echter onvoldoende ruimte voor iedereen. Om deze strafzaak zoveel mogelijk in de openbaarheid te behandelen zendt de rechtbank deze strafzaak via een livestream uit.

Conform persrichtlijn
Het uitzenden gebeurt met inachtneming van de Persrichtlijn (pdf, 2,9 MB). Dat betekent dat alleen professionele procespartijen, zoals de rechters, de officier van justitie en advocaten, in beeld worden gebracht. De verdachte komt niet in beeld en zijn stem zal worden vervormd. Bepaalde privacygevoelige onderdelen van de zitting, zoals bijvoorbeeld de bespreking van sommige persoonlijke omstandigheden of de uitoefening van het spreekrecht door nabestaanden, worden mogelijk niet uitgezonden. Daarover beslist de rechtbank ter zitting.

Verloop van de zitting
Strafzittingen verlopen in beginsel volgens een vaste volgorde. Na de opkomst van de rechtbank en de opening van de zitting draagt de officier van justitie de tenlastelegging voor. De rechtbank bespreekt vervolgens de verdenkingen en het dossier. Verder besteedt de rechtbank aandacht aan de persoon van verdachte. In dit verband wordt een psychiater van het Pieter Baan Centrum gehoord. Ook krijgen de nabestaanden de gelegenheid om de rechtbank toe te spreken.

Nadat de behandeling is afgerond, krijgt de officier van justitie het woord voor het requisitoir (standpunt en eventuele strafeis van het openbaar ministerie), gevolgd door het pleidooi van de advocaat van de verdachte. Uiteindelijk krijgt de verdachte het laatste woord en bepaalt de rechtbank wanneer de uitspraak wordt gedaan.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

'Amsterdam is een van de grootste coronabrandhaarden van Europa'

Nederland, en vooral Amsterdam, staat er ten opzichte van andere landen in West-Europa slecht voor als het gaat om de verspreiding van het coronavirus. Datajournalist Jasper Bunskoek van RTL Nieuws heeft alle cijfers onderzocht en daaruit blijkt dat na vijf Franse regio's Amsterdam op nummer zes staat met de meeste besmettingen, zo schrijft AT5

Parijs heeft met 231 positieve testen per 100.000 inwoners de twijfelachtige eer om de ranglijst van de 950 onderzochte regio's aan te voeren. Amsterdam is met 194 positieve testen de eerste niet-Franse regio op de lijst.

Ook de Belgische hoofdstad Brussel is met 190 positieve testen per 100.000 inwoners in de top-10 te vinden. De eerste Duitse regio volgt pas op plaats 72. Het gaat om de stad Hamm, met 96 positieve testen per 100.000 inwoners.

De 40 Nederlandse regio's uit het onderzoek scoren niet goed, vertelt Bunskoek. 'Een doorsnee regio heeft op dit moment ongeveer 15 nieuwe positieve testen per 100.000 inwoners per week. Alle Nederlandse regio's zitten daar boven. Amsterdam en Den Haag behoren zelfs tot de top-10 van meest besmettelijke regio's in West-Europa.'


Zeer actieve veelpleger na wilde achtervolging in België opgepakt

Na een wilde achtervolging die in Nederland begon is zondagavond een zeer actieve veelpleger in België gearresteerd. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de man. 

Rond 17.45 uur zag een agent over de Antwerpsestraat in Putte een auto richting Ossendrecht rijden. Deze wilde de auto controleren en wist dat de bestuurder bij een eerdere controle was weggereden. De automobilist stuurde de auto plotseling de berm in en stopte. De agent sprak met de bestuurder en controleerde het rij- en kentekenbewijs. Hierbij bleek dat de man een bekende van de politie was. Plotseling reed de man weg. De agent sprong in de politieauto en zette de achtervolging in. Hierbij kreeg de automobilist voortdurend een stopteken, terwijl de politieauto het zwaailicht en de sirene voerde.

Politievoertuig geramd
De achtervolging ging met hoge snelheid richting Hoogerheide, waarbij in de bebouwde kom zelfs 100 kilometer per uur werd gereden, waar 30 kilometer per uur is toegestaan. Meerdere politieauto hielpen mee bij de achtervolging, die zich ondertussen verplaatste richting knooppunt Markiezaat op de A4. De man reed hierbij op de linker rijbaan. De agent, die de achtervolging startte, reed op de rechter rijbaan, in de hoop dat de man zou stoppen. Plotseling stuurde de automobilist opzettelijk naar rechts en botste vol tegen de politieauto. De linkerkant van de auto raakte beschadigd en de agent kon de macht over het stuur maar ternauwernood behouden. De man reed daarna, achtervolgd door enkele politieauto's, richting België.

Uitlevering
Over de grens namen Belgische agenten de achtervolging over. De man zette zijn auto hierna aan de kant en probeerde over de snelweg te vluchten. Hij werd met behulp van een stroomstootwapen door de Belgische politie gearresteerd. Het bleek te gaan om een zeer actieve veelpleger, namelijk een 31-jarige man uit Oss. De agent deed aangifte van het geweld tijdens de achtervolging. De Nederlandse justitie heeft de uitlevering van de man aan de Belgische justitie gevraagd.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Kabinet stuurt militairen naar Jordanië voor strijd tegen ISIS

Het kabinet gaat België helpen bij de inzet van F-16’s tegen ISIS in Irak en Syrië. De Belgische straaljagers worden vanaf oktober 2020 vanuit Jordanië ingezet in Irak en Noordoost-Syrië.

De Nederlandse bijdrage bestaat uit zo’n 35 militairen gedurende ongeveer een jaar. De Nederlandse militairen gaan de eenheid van de Belgische F-16’s beveiligen op de basis in Jordanië.

De eerste militairen worden in de loop van de herfst uitgezonden, op zijn vroegst vanaf oktober. De bijdrage bouwt voort op de eerdere samenwerking met België tijdens de inzet van Nederlandse en Belgische F-16’s in de strijd tegen ISIS. België en Nederland voorzagen elkaar toen afwisselend van force protection.

Ondergrondse guerrilastrijd
De bijdrage is nodig omdat ISIS nog steeds een bedreiging en een bron van instabiliteit aan de randen van Europa vormt. Na het verlies van haar kalifaat in maart 2019 is ISIS in Irak en Syrië overgegaan tot een ondergrondse guerrillastrijd.

Minister Ank Bijleveld van Defensie: “ISIS pleegt maandelijks nog altijd tientallen aanslagen tegen de Iraakse overheid, veiligheidstroepen en andere bevolkingsgroepen. Ze worden hiervoor deels vanuit Syrië voorzien van wapens, munitie en grondstoffen voor geïmproviseerde explosieven.”

Lange adem
Het leiderschap van de Iraakse ISIS-netwerken bevindt zich grotendeels in Syrië. “De strijd tegen ISIS en de stabilisatie van Irak vergen een lange adem”, zegt Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. “Mede dankzij Nederland bestaat het ISIS-kalifaat niet meer. Maar we moeten waakzaam blijven, om een terugkeer te voorkomen. Daarom blijft Nederland een bijdrage doen.”

Vorige week maakten Blok en Bijleveld bekend dat de trainingsmissie in het noorden van Irak beëindigd wordt. In plaats daarvan wil het kabinet een aantal adviseurs naar Erbil en Bagdad sturen, die de Iraakse en Koerdische strijdkrachten op hoger niveau gaan adviseren. Ook onderzoekt het kabinet nog of het op verzoek van de anti-ISIS coalitie de luchthaven van Erbil kan beveiligen met Nederlandse militairen.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Update cijfers coronagerelateerde misdrijven en overtredingen

Sinds 16 maart 2020 heeft het Openbaar Ministerie 337 misdrijfzaken in relatie tot Covid-19 in behandeling genomen (peildatum 13 september). Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, waarbij ze beweren besmet te zijn met het coronavirus. Daarnaast om geweld tegen handhavers. Naast de misdrijven zijn er ook de overtredingen van de regionale noodverordeningen. Hiervoor zijn sinds 16 maart circa 17.200 strafbeschikkingen uitgevaardigd, voornamelijk vanwege onvoldoende afstand houden. Sinds 1 juni zijn dat er 1641 voor het overtreden van de mondkapjesplicht in het OV.

Misdrijfzaken
Vanaf het begin van de coronacrisis zijn er bij het OM 337 coronagerelateerde misdrijfzaken binnengekomen. Bij de meeste misdrijfzaken (102 gevallen) zijn politieagenten slachtoffer. In 65 gevallen gaat het om andere beroepsbeoefenaren, zoals bijvoorbeeld BOA’s of medewerkers van een ziekenhuis. Ook openbaar vervoerpersoneel is slachtoffer geworden van coronagerelateerde misdrijven: het OM heeft 11 van dit soort zaken in behandeling genomen. Het gaat van de 337 genoemde misdrijfzaken in de meeste gevallen om bedreiging (186 gevallen). In sommige gevallen gaat het ook om geweld (47 gevallen).

Voorbeelden van andere coronagerelateerde misdrijfzaken zijn geweld tegen ziekenhuispersoneel (3) en winkeldiefstal (24). Het gaat dan bijvoorbeeld om verdachten van winkeldiefstal die winkelpersoneel of agenten in het gezicht spugen of hoesten.

In 253 misdrijfzaken is de verdachte gedagvaard. Dat wil zeggen dat ze voor de (snel)rechter moe(s)ten verschijnen. 14 personen hebben een OM-strafbeschikking gekregen. Bijvoorbeeld een boete of een taakstraf. Sinds 16 maart is er drie keer verzet ingesteld tegen een strafbeschikking op grond van deze misdrijfzaken (peildatum 13 september). De officier van justitie beoordeelt de zaken en brengt de zaak vervolgens voor de rechter of vernietigt de strafbeschikking. In alle drie de gevallen moe(s)ten ze voor de rechter verschijnen. In één zaak is een transactie aangeboden. 39 zaken zijn geseponeerd, meestal omdat er niet genoeg bewijs is. In de resterende 30 zaken moet het OM nog een beslissing nemen.

Overtredingen
Naast de misdrijfzaken zijn er ook de overtredingen van de regionale noodverordeningen rondom corona. Die komen bij het OM binnen in de vorm van processen-verbaal (pv’s) die zijn opgemaakt door politieagenten of BOA’s. Op peildatum 13 september waren dat er circa 23.300. De pv’s worden door het OM beoordeeld, voordat er een strafbeschikking in de vorm van een geldboete wordt opgelegd. Op de peildatum waren circa 17.200 strafbeschikkingen uitgevaardigd vanwege overtreding van de noodverordeningen. Sinds 1 juni zijn dat er 1641 voor het overtreden van de mondkapjesplicht in het OV. Een deel van de pv’s moet nog beoordeeld worden, een ander deel is teruggestuurd naar de verbalisant voor aanvulling.

Van de aanvankelijk ingestuurde processen-verbaal is gemiddeld 44 procent teruggestuurd naar de verbalisant, met het verzoek het proces-verbaal aan te vullen. Dat pv’s worden teruggestuurd, betekent niet dat ze definitief worden afgekeurd. De pv’s die zijn teruggestuurd naar de verbalisanten kunnen, na aanvulling, opnieuw ingestuurd worden. Er kan dan alsnog een strafbeschikking uitgevaardigd worden. Een strafbeschikking wordt alleen uitgevaardigd nadat een pv door het OM is beoordeeld, en de schuld van de verdachte aan het betreffende feit is vastgesteld.

Verzetzaken op grond van noodverordening
Sinds 16 maart 2020 is er 6872 keer verzet ingesteld tegen een strafbeschikking op grond van de noodverordening (peildatum 13 september). Deze verzetschriften worden inhoudelijk beoordeeld door het OM. De officier van justitie beoordeelt de zaken en brengt de zaak vervolgens voor de rechter of vernietigt de strafbeschikking. De eerste vier zaken die aan de rechter worden voorgelegd op grond van de noodverordening komen 28 september op een zitting bij de rechtbank Utrecht.

Jongeren
Bij jongeren die zich na waarschuwen niet aan de noodverordening houden, wordt waar mogelijk gekozen voor een HALT-afdoening. Als de jongere akkoord gaat met een HALT-afdoening en deze met goed resultaat afrondt, komt dit in de plaats van de geldboete van 95 euro. Dit geldt alleen voor de eerste keer dat jongeren de maatregelen overtreden. Bij de HALT-afdoening wordt nog eens heel duidelijk uitgelegd wat het nut en de noodzaak is van de noodverordening en waarom het zo belangrijk is dat de jongere zich hieraan houdt. Ook ouders worden daarbij betrokken en op hun verantwoordelijkheid gewezen. Tot op heden zijn er 875 jongeren doorverwezen naar HALT (peildatum 13 september).

Bij de tweede geconstateerde overtreding van de noodverordening, krijgt de jongere een boete van 95 euro. Vanaf de derde overtreding door dezelfde jongere, wordt de zaak voorgelegd aan het lokale OM-parket. Daar wordt gekeken naar een OM-beslissing op maat. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat de jongere zich voor de rechter moet verantwoorden. In de tussentijd kan hij dan bijvoorbeeld een gebiedsverbod krijgen of verplicht worden zich op gezette tijden te melden.

Boetes voor meerderjarigen bedragen 390 euro. Ook voor hen geldt dat vanaf de derde overtreding het lokale parket een OM-beslissing op maat zal maken.

Extra geld voor versterken gemeentelijke aanpak schulden en armoede

Het kabinet heeft met gemeenten en andere partijen afspraken gemaakt om de aanpak van schulden en armoede te versterken. Door de coronacrisis krijgen naar verwachting meer mensen te maken met ernstige financiële problemen. Het kabinet stelt 146 miljoen euro beschikbaar om onder meer de gemeentelijke schuldhulpverlening toe te rusten voor een grotere toestroom van hulpvragen. Ook komt er extra inzet op het signaleren van armoede in gezinnen. Met de afspraken wil het kabinet bewerkstelligen dat mensen snel aan de bel trekken bij geldzorgen, weten waar zij welke hulp kunnen krijgen en zo problematische schulden voorkomen.

Vooral kwetsbare groepen worden door de coronacrisis hard geraakt op het terrein van werk, inkomen en participatie. Dat geldt in het bijzonder voor jongeren, flexwerkers, ondernemers met weinig financiële reserves en kinderen in gezinnen die leven rond de armoedegrens. Het kabinet vindt het belangrijk om hen snel te bereiken en te ondersteunen en zet daar samen met gemeenten op in.

Staatssecretaris Bas van ’t Wout (SZW): ‘Veel mensen zijn de afgelopen tijd acuut in de financiële problemen geraakt door de coronacrisis. Denk aan de ondernemer zonder opdrachten of de jongere die zijn baan kwijt is geraakt en zijn vaste lasten niet kan betalen. Voor veel anderen dreigt deze situatie. Het is van groot belang dat gemeenten voldoende armslag hebben om mensen met financiële zorgen goed te helpen. Ook is het belangrijk dat mensen zich snel melden als ze in de knel komen. Dan moet de hulp wel laagdrempelig zijn en schuldhulpverlening snel opgestart kunnen worden. Met deze extra inzet willen we dat bereiken.’

Sneller schulden aflossen
De partijen hebben onder meer afspraken gemaakt over het verkorten van schuldhulpverleningstrajecten. Het duurt nu vaak lang voordat de gemeente met alle schuldeisers tot een akkoord komt over de aflossing van schulden. Hierdoor verergeren de problemen. Door collectieve afspraken te maken met schuldeisers start de hulp eerder op en kunnen mensen hun schulden sneller aflossen. Een aantal gemeenten hanteert met succes deze nieuwe schuldenaanpak. Het kabinet wil stimuleren dat alle gemeenten dergelijke collectieve afspraken maken met schuldeisers.

Er komt daarnaast een waarborgfonds om mensen met problematische schulden beter en sneller te ondersteunen. Hiermee is 30 miljoen euro gemoeid. Het fonds maakt het makkelijker voor gemeenten en andere partijen om saneringskredieten in te zetten. Hiermee kunnen schuldeisers in één keer gedeeltelijk worden betaald, wordt de restschuld kwijtgescholden en houdt de hulpvrager nog slechts één schuldeiser over. Hierdoor ontstaat meer grip op de financiële situatie. Ook gaan grote publieke schuldeisers zoals UWV, SVB en de Belastingdienst de mogelijkheid tot uitstel van betaling beter inzichtelijk maken bij mensen met problematische schulden. Het CJIB kent sinds dit voorjaar al de mogelijkheid van een ‘noodstop’, het tijdelijk stoppen van de invordering. Voorwaarde is dat de persoon in kwestie zich meldt bij de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Signaleren armoede
Veel gezinnen met een laag inkomen vragen geen hulp, terwijl zij wel in aanmerking komen voor gemeentelijke armoederegelingen. Scholen wijzen ouders in toenemende mate actief op de hulp die voorhanden is. De ministeries van SZW en OCW faciliteren dit. Het gaat dan bijvoorbeeld om gerichte doorverwijzingen naar gemeenten of naar armoedefondsen die stimuleren dat kinderen in armoede mee kunnen doen. Het kabinet wil dat ook de jeugdgezondheidszorg en huisartsen hierin een rol krijgen.

Brede schuldenaanpak
De afspraken die het kabinet heeft gemaakt, vormen een aanvulling op het Actieplan brede schuldenaanpak dat onderdeel is van het regeerakkoord. Het gaat om een veertigtal acties op tal van fronten om de schuldenproblematiek terug te dringen, gericht op preventie, snelle en effectieve schuldhulp en een zorgvuldige, maatschappelijk verantwoorde incasso. Het kabinet werkt in de brede schuldenaanpak samen met gemeenten, uitvoeringsorganisaties en maatschappelijke organisaties. Het stelt daarnaast structureel extra middelen beschikbaar aan gemeenten en maatschappelijke organisaties voor de aanpak van kinderarmoede. Voor het voorkomen van schulden en de bestrijding van armoede, in het bijzonder onder kinderen, heeft het kabinet aan het begin van de kabinetsperiode incidenteel €80 miljoen beschikbaar gesteld.

Toename overzeese aanvoer fruit in eerste helft 2020

In het eerste halfjaar van 2020 was de aanvoer van goederen over zee in koel- en vriescontainers 2,8 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2019. Met name werd meer fruit aangevoerd, terwijl de aanvoer van groente en vlees daalde. De totale overzeese aanvoer van goederen in containers daalde in deze periode met 1,6 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over het internationale goederenvervoer over zee.
De aanvoer van gekoelde en bevroren lading over zee bedroeg in het eerste halfjaar van 2020 5,6 miljoen ton. Dat is 17 procent van alle goederen die met containers worden aangevoerd.

Vooral toename aanvoer fruit
De overzeese aanvoer van fruit in koelcontainers stijgt al jaren. In de eerste helft van 2020 nam de aanvoer van fruit met 162.000 ton toe tot 3,2 miljoen ton. De aanvoer van fruit omvat nu 57 procent van de totale aanvoer van gekoelde goederen in containers over zee. Ook de aanvoer van vis nam in de eerste helft van 2020 toe, tot 544.000 ton. Naast de aanvoer van fruit en vis in koelcontainers is in de eerste helft van dit jaar ook nog 190 ton fruit en bijna 150.000 ton bevroren vis in koelschepen naar ons land gebracht.

De aanvoer van groente in koelcontainers daalde in het eerste halfjaar van 2020 met 111.000 ton (24 procent). Ook de hoeveelheden aangevoerd vlees en vleeswaren daalden, met 65.000 ton tot 602.000 ton. Vlees en groente worden nauwelijks vervoerd in koelschepen.

5 miljard bananen
De aanvoer van bananen nam in het eerste halfjaar van 2020 toe met 101.000 ton tot 844.000 ton. Dat is ruim een kwart van alle fruitaanvoer (3,2 miljoen ton). Uitgaande van een gemiddeld gewicht van 200 gram per banaan komt dit neer op ongeveer 4,2 miljard bananen. In koelschepen werd in de eerste helft van 2020 ook nog eens 155.000 ton aan bananen aangevoerd. Samen komt dit neer op een aanvoer van ongeveer 5 miljard bananen.

In de eerste twee kwartalen van 2020 is de aanvoer van avocado’s met ruim een derde gestegen tot 225.000 ton. Hiermee neemt deze fruitsoort, na bananen en druiven (362.000 ton), de derde plaats in wat betreft aanvoer van fruit in koelcontainers. In 2019 stonden avocado’s nog op plek vijf, na appels en sinaasappels.

Meeste koelcontainers uit Brazilië, Zuid-Afrika en Panama
Ruim een kwart van alle goederen die in de eerste helft van 2020 in koelcontainers Nederland bereikten (bijna 1,5 miljoen ton) is afkomstig uit Brazilië, Zuid-Afrika en Panama, die elk bijna een half miljoen ton aan goederen leverden.

Ecuador is de grootste groeier wat betreft aanvoer van gekoelde goederen naar ons land. Uit dit land kwam in de eerste helft van dit jaar 245.000 ton gekoelde goederen meer naar ons land dan in de eerste helft van 2019. Vanuit buurland Colombia daalde het gekoelde-goederenvervoer van 228.000 ton (eerste helft 2019) naar 90.000 ton (eerste helft 2020).

Catsburg en BMW winnen drijfnatte 24 uur van de Nürburgring

De 24 uur van de Nürburgring is gewonnen door de #99 Rowe Racing BMW met Nicky Catsburg en de Britten Nick Yelloly en Alexander Sims. Het werd eigenlijk grofweg de 15 uur van de Nürburgring, want de race lag nagenoeg de hele nacht stil.

Vanaf de start was het al nat op de legendarische, 25 kilometer lange Nordschleife, wat hier en daar voor een schuifpartijtje zorgde. Mercedes had de touwtjes stevig in handen: de #4 HRT Mercdes en de #9 GetSpeed Mercedes gingen aan de leiding, maar met het vallen van de nacht kwam daar verandering in.

Manuel Metzger crashte met de #4 vana de leidende positie en hun race was voorbij. De #9 nam zo de leiding over, tot Raffaele Marciello in het donker en de zeikende regen spinde, zonder grote schade ontsnapte, en vervolgens alsnog tegen een vangrail klapte. Uren later deden ze weer mee, maar het team was uiteraard kansloos.

Metzger crasht in de leidende #4

Rond half elf 's avonds werd de race helaas gepauzeerd met de rode vlag: het regende hard, de mist trok alsmaar op, het was niet veilig. Al snel werd duidelijk dat de nacht er wat racen betreft al op zat en uiteindelijk zou men pas rond een uur of acht in de ochtend - het was inmiddels al licht - weer op gang komen.

Het werd een stuk droger en ondertussen reden er drie Audi's voorop, hoewel de #29 met onder meer een straf terugviel. In de slotuurtjes ging het toch weer regenen in de Eifel en dat gooide de boel weer wat overhoop: de #1 Phoenix Audi kwam op tijd binnen, maar de #3 Car Collection Audi - waar Robin Frijns in zou rijden, ware het niet dat hij positief testte op COVID-19 - wachtte een rondje te lang op regenbanden en verloor veel tijd.

Marciello crasht in de leidende #9

Ondertussen kwam de #99 Rowe Racing BMW van Catsburg en co als een sluipmoordenaar dichterbij, ze kenden geen enkel noemenswaardig probleem. Catsburg ging met anderhalf uur te gaan langs de #3 van Dries Vanthoor, die inmiddels de leiding had teruggepakt van de voor een fout bij een pitstop bestrafte #1 Audi.

Door een pitstop viel Catsburg weer even terug, maar nadat de #3 ook haar laatste stop gemaakt had zat hij er een kleine twintig seconden voor en dat gaf de Nederlander niet meer uit handen. BMW pakte zo de twintigste zege op de Nordschleife, voor de #3 Audi en nog twee BMW's: de #42 Team Schnitzer BMW werd derde, de #98 Rowe Racing eindigde ook nog voor de #1 Audi.

De hoogtepunten van de race

Reactie OM op documentaire Cannabis

Het Openbaar Ministerie neemt afstand van de tendentieuze en suggestieve toon van met name de voice-over teksten in de serie Cannabis die vanaf 30 september wordt vertoond op NPO2. Ook de wijze waarop een aantal officieren van justitie wordt neergezet in de serie, vindt het OM kwalijk en onbehoorlijk.

Het OM is in 2018 door twee onderzoekjournalisten van KRO-NCRV benaderd om mee te werken aan deze productie. De bedoeling van de serie was, zo stelden zij het voor, om de balans op te maken van 50 jaar softdrugsbeleid. ‘Alle betrokken partijen (politiek, OM, politie, lokaal bestuur, coffeeshophouders, kwekers en wetenschappers) zouden ruimschoots aan bod komen’, zo mailde een van de onderzoeksjournalisten.

Beeld
Een van de verhaallijnen van de serie zou de zaak tegen de Brabantse coffeeshophouder Johan van Laarhoven zijn. Zoals de journalist het in de mail verwoordde: ‘Tot nu toe is het publieke profiel van Van Laarhoven nogal eenzijdig vormgegeven door diens advocaten die hem - en dat valt raadslieden niet euvel te duiden - afschilderen als een halve heilige die slachtoffer is geworden van een nietsontziend vervolgingsbeleid. Wij willen onze kijkers straks een meer uitgebalanceerd beeld laten zien van de zaak-Van Laarhoven, maar daarvoor is de medewerking van het Openbaar Ministerie wel van cruciaal belang. Ook in breder perspectief kan het OM als sleutelspeler bij de bestrijding van drugscriminaliteit een belangrijke bijdrage leveren aan de serie’.

Niet gebalanceerd
Namens het OM hebben Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal, en Wouter Bos, als landelijk persofficier, meegewerkt aan de serie. Ook oud-hoofdofficier van justitie Charles van der Voort heeft meegedaan. Het past bij de taak van het OM om publiekelijk uitleg en duiding te geven. Het OM is het gewend om kritisch te worden benaderd. Dat mag ook. Alleen is de balans in deze productie zoek. De serie laat bepaald geen ‘uitgebalanceerd beeld’ zien van de zaak-Van Laarhoven.

Advocaten hebben maar uiteraard maar één belang, en dat is dat van hun cliënt. Een aantal advocaten komt veelvuldig aan het woord in de serie en krijgt alle ruimte om kritiek te spuien op het OM en op de betrokken officieren van justitie. Ook een betrokken rechercheur wordt als meinedig neergezet. Het staat het OM niet vrij om thans de eenzijdige en onjuiste beweringen en aantijgingen van de raadslieden in de zaken van de verdachten te weerleggen. Het OM wacht daarmee tot de verdere behandeling van de strafzaak tegen de verdachten in de zaken rondom The Grass Company en doet dat vanzelfsprekend niet via de media.

Daarnaast wordt de kritiek sterk op de persoon van de betrokken officieren van justitie gespeeld en is zelfs heimelijk een telefoongesprek opgenomen tussen een officier van justitie en een advocaat terwijl die ook nog eens wordt uitgescholden door een familielid van de verdachte. Dat het OM dit op de persoon spelen onbehoorlijk vindt, is zacht uitgedrukt.

Feiten over het onderzoek
Vermoedens van onder andere mensenhandel waren vanaf 2011 voor politie en OM aanleiding om onderzoek te doen naar de softdrugsketen The Grass Company. Thans ligt de verdenking op grootschalig witwassen, belastingfraude, handel in softdrugs, valsheid in geschrifte en het vormen van een criminele organisatie.

Deze keten baat twee coffeeshops uit in Tilburg en twee in Den Bosch. Het langjarige onderzoek richt zich op tientallen rechtspersonen en natuurlijke personen. De twee hoofdverdachten worden ervan verdacht via een schijnconstructie eigenaar te zijn van de coffeeshopketen en deze te exploiteren. Daarnaast richt de verdenking zich op het exploiteren van verschillende bedrijven waaronder onroerend goed ter ondersteuning van de illegale activiteiten.

Het onderzoek vindt zijn oorsprong in 2011. Na intensieve voorbereidingen hebben verschillende overheidsinstanties op 4 juli 2014 doorzoekingen gehouden in twintig panden in Noord-Brabant. Hierbij werden drugs, contant geld en bedrijfsadministratie in beslaggenomen.

Ruim anderhalf jaar later (maart 2016) hield de politie twee van de hoofdverdachten aan. Dit gebeurde op verdenking van het vormen van een criminele organisatie, die op grote schaal inkomsten van vier coffeeshops uit de officiële boekhouding hield. Er zouden privé-inkomsten uit de coffeeshops zijn verzwegen voor de Nederlandse belastingdienst. Het hiermee verdiende geld zou via ingewikkelde schijnconstructies in binnen- en buitenland zijn witgewassen. Een derde hoofdverdachte, broer van de in maart 2016 aangehouden verdachte, kon destijds niet worden aangehouden omdat deze Tilburger in Thailand werd vervolgd voor witwassen van crimineel vermogen.

Facilitators
Voor het vermoedelijke wegsluizen van grote sommen geld maakten de verdachten gebruik van een aantal facilitators. Hiervoor werd in 2015 een Luxemburgse advocaat aangehouden en verhoord. In 2016 zijn ook in Nederland facilitators aangehouden. Zij zouden jarenlang de vermoedelijke criminele organisatie hebben geholpen met allerlei hand- en spandiensten.

Zicht op werkwijze
Politie en justitie hebben inmiddels steeds meer zicht gekregen op de werkwijze van de vermeende criminele organisatie. De twee broers bezaten en exploiteerden vermoedelijk via de schijnconstructie vier coffeeshops. Daarnaast exploiteerden zij vermoedelijk verschillende bedrijven waaronder een onroerendgoedbedrijf ter ondersteuning van cannabishandel. Het vermoeden is dat een deel van de inkoop van de cannabishandel tussen 2002 en 2014 onjuist in de boeken werd vastgelegd waardoor de administratie en jaarstukken valselijk zouden zijn opgemaakt. De gelden kwamen vermoedelijk uiteindelijk bij de twee broers terecht. De broers zouden deze gelden hebben belegd in verschillende landen. Zo zouden zij voor meer dan 10 miljoen aan gelden hebben belegd in Thailand waarbij zij onder andere gebruik hebben gemaakt van derden om hun inkomsten en bezit te verhullen.

Strafbeschikkingen facilitators
Het OM heeft de afgelopen jaren naar aanleiding van het onderzoek al een tiental transacties en strafbeschikkingen uitgevaardigd.

Bezwaar tegen dagvaarding
De verdediging van de hoofdverdachten heeft bezwaar gemaakt tegen het dagvaarden van hun cliënten. Alleen het bezwaarschrift van de verdachte die in Thailand vast heeft gezeten moet nog worden behandeld. De andere aangebrachte zaken zijn inmiddels door de rechtbank in behandeling genomen.

Zitting
De rechtbank heeft voor de behandeling van het bezwaarschrift de datum 20 januari 2021 vastgesteld. En voor een volgende (regie) zitting zijn 10 en 11 februari 2021 ingepland.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: de nazomer is echt voorbij

Hallo!  

Zaterdagavond trok er een actieve regenzone van noordoost naar zuidwest over het land. Dit ging echter wel sneller dan verwacht, maar de hoeveelheden regen mochten er wel zijn. Dit keer vielen de grootste hoeveelheden in het droge oosten en zuiden van het land. Op uitgebreide schaal viel er zo'n 25 tot 35 mm en soms nog iets meer. In het noordwesten viel het wel mee met 10 mm of minder.

Gisteren had ik een keuring van de NVWA in de stad, dus veel van het weer kon ik helaas niet mee krijgen. We moesten goed opletten of iedereen zich wel aan de regels hield.

Wat ik wel weet is dat we na de urenlange keuring in bewolkte omstandigheden vertrokken en er zelfs motregen viel. Het was met 12 tot 14 graden erg fris. Nee, dit heeft niet echt iets met nazomer te maken.

Ook vandaag is het op de meeste plaatsen bewolkt en kan er her en der wat regen of motregen vallen. In de loop van morgen kan het in het noorden even flink opklaren, en daar kan het dan ook nog zo'n 20 graden worden. In het zuidoosten blijft het kwik ver achter en blijven de neerslagkansen tot het einde van de middag bestaan. Limburg zal het met een graad of 13 moeten doen.

De wind is zwak tot matig en komt uit een westelijke richting. Noordwest in het westen en zuidwest in het zuiden. 

Fijne avond!  

Meer weer op FOK!

Zandvoort met zon (Foto: FOK!)
In Zandvoort was het vriendelijk weer. (Foto: FOK!)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Trump betaalde de afgelopen 20 jaar weinig tot geen belasting

De Amerikaanse president Donald Trump heeft slechts 750 dollar (zo’n 644 euro) aan inkomstenbelasting betaald in 2016, het jaar dat hij de presidentsverkiezingen won. De New York Times meldt dit nadat de krant inzage gekregen in zijn belastingaangiftes over de afgelopen twintig jaar. Zo valt te lezen in het AD.

In 2017 droeg Trump eveneens 750 dollar af aan de fiscus. In tien van de afgelopen vijftien jaar betaalde hij helemaal geen inkomstenbelasting omdat hij opgaf veel meer geld te verliezen dan te verdienen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.