Waarom complottheorieŽn altijd zo slecht zijn

‘En als je dan de eerste letters van de laatste vijf op dinsdag gepubliceerde nieuwsberichten van de NOS op een rijtje zet zie je dat ze SATAN spellen. Dat is de Cabal.’

Voor de ongeïnitieerden, de Cabal is wat complotdenkers als Janet Ossebaard beschrijven als: "De rijke en machtige club van (Joodse) samenzweerders die de wereldbevolking eronder houdt." Ze zijn satanistisch, pedofiel en mondiaal. En ze spelen graag dollige spelletjes waarbij ze kleine easter eggs zoals taalpuzzeltjes of rekensommetjes die tot 666 optellen achterlaten voor de oplettende kijker, want dat is typisch iets wat je als oppermachtige, continentoverschrijdende corrupte wereldmacht zou doen.  Dat is ook hoe je zo lang zo succesvol blijft natuurlijk, een beetje geinerij tussendoor. Daarnaast is het zaak om waanzinnig goed te zijn in het faken van duizenden onderzoeken, rapportages en ooggetuigen maar tegelijkertijd ook informatie uit te brengen die laat zien dat je liegt, en die dan weer vooral niet te censureren. Als je écht een goede toporganisatie bent leg je net genoeg broodkruimels neer dat je wakkere medemens er precies een halfslachtig kutverhaal van kan bouwen.

En plots snapte ik het. Dit is een debiel idee van een slechterik. Zoals Donald Trump wel ‘a dumb man’s idea of a smart man, a poor man’s idea of a rich man and a weak man’s idea of a strong man’ wordt genoemd, zo is de Cabal a moron’s idea of an evil genius corporation. Het deed me denken aan de quote van Willem Dafoe in de film the Boondock Saints:

‘Television. Television is the explanation for this. You see this in bad television. The little assault guys creeping through the vents, coming in through the ceiling. That James Bond shit never happens in real life. Professionals don't do that.’

Je moet wel bizar weinig snappen van wat er voor nodig is om een dergelijke globale samenzwering te laten werken om op de proppen te komen met de achterlijke ideeën die tegenwoordig gespuid worden. En dan lekker de olifant-grote gaten in je theorie vullen met nog waanzinnigere onzin over Satan en bloedoffers en magische straling en hersencontrolerende microchips. En wat heeft zo’n organisatie er eigenlijk aan als wij minder knuffelen? Is de mondkapjesverplichting in het OV een bizar soort slippery slope om ons uiteindelijk allemaal te dwingen zo’n kek haarbandje met duivelshoorntjes te laten dragen? Wat is dit voor plan?

Al met al legt dit precies de motivatie achter deze debiele theorieën bloot. Want wie breekt uit de Matrix, trekt de wol van zijn ogen weg en verslaat de agenten? Wie ontmaskeren in Scooby Doo de geest in het pretpark? Wie sporen de criminele bende op, onthullen de duivelse cultus, verslaan de megalomane tiran? De helden! Noeste, dappere zielen die ook als alles tegen ze is voet bij stuk houden en door samen de waarheid te vinden, het juk van de valse overheerser van zich afwerpen. ‘Waarom zou ik dit verzinnen?’ Omdat je liever een dappere held die tegen het onrecht strijdt dan een uitgerangeerde nul met een kutleven bent.

Dit item is geschreven door Maarten van schrijverscollectief Kaf.