FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 september 2020

Amerikaanse agenten zonder enige aanleiding neergeschoten

In de Amerikaanse stad Compton zijn gisteravond twee agenten beschoten terwijl ze nietsvermoedend  in hun politieauto zaten.  De agenten, een 31-jarige vrouw en een 24-jarige man, verkeren momenteel nog in levensgevaar.

Op Twitter heeft de politie beelden vrijgegeven van de laffe daad welke gisteravond rond 19.00 uur lokale tijd plaatsvond. Er is te zien hoe een man op de stilstaande politiewagen afloopt en zonder enige waarschuwing of aanleiding door het raam aan de passagierszijde meerdere kogels afvuurt op de agenten. De man neemt vervolgens de benen en is nog altijd voortvluchtig.

Nadat de twee zwaargewonde agenten naar het St. Francis Medical Center werden gebracht ontstond er een oploop bij de ingang van het betreffende ziekenhuis. Twitterberichten spreken elkaar tegen over het aantal mensen maar duidelijk is dat er door een aantal personen 'we hope they die' werd gescandeerd, doelend op de twee neergeschoten agenten. Hierbij zou de toegang van het ziekenhuis zijn geblokkeerd, waarop de politie heeft ingegrepen. Inmiddels heeft de politie van LA County een forse beloning uitgeloofd voor de informatie die leidt tot aanhouding van de dader. 

Orka's vallen zeilboten aan, wetenschappers zijn bezorgd

Berichten over orka's die zeilboten aanvallen in de Straat van Gibraltar hebben zeelieden en wetenschappers in verwarring gebracht. De orka's lijken 'georganiseerd' aan te vallen. Wat is de oorzaak van dergelijk ongewoon agressief gedrag?

In de afgelopen twee maanden, langs de Spaanse en Portugese kust, zijn er verschillende zeilboten letterlijk geramd door orka's. Zeelieden hebben noodoproepen moeten sturen na deze verontrustende aanvallen. Twee boten verloren een deel van hun roer, meerdere boten liepen ernstige schade op. Ten minste één persoon liep kneuzingen op door de impact van het rammen van zijn boot door orka's.

Het laatste incident vond plaats op vrijdagmiddag net buiten A Coruña, aan de noordkust van Spanje. Volgens Pete Green, de algemeen directeur van het bedrijf Halcyon Yachts, werd er met een boot van 36ft naar het Verenigd Koninkrijk  gevaren, toen een orka minstens 15 keer op de achtersteven van de boot ramde. De boot werd daardoor stuurloos en moest vervolgens naar een haven worden gesleept.

Rond dezelfde tijd waren er meer marifoon waarschuwingen van orka-waarnemingen 70 mijl  zuidelijker, bij Vigo, nabij de plaats waar twee eerdere  aanvallen door orca's plaatsvonden.

Op 30 augustus meldde een schip onder Franse vlag de kustwacht via de radio dat het "werd aangevallen" door orka's. Later die dag verloor een Spaans marineschip, Mirfak, een deel van zijn roer na een ontmoeting met orka's onder het achterschip.

Orka's zijn de grootste leden van de dolfijnfamilie, en zijn zeer intelligente en sociale zoogdieren. Onderzoekers die een kleine populatie orka's in de Straat van Gibraltar bestuderen, zeggen dat de groep orka's nieuwsgierig zijn en dat het normaal is dat orka's een boot op de voet volgen, zelfs het roer wel eens  aanraken maar nooit eerder het roer aanvallen zoals nu wordt omschreven.

De Spaanse maritieme autoriteiten waarschuwden al eerder schepen om “afstand te bewaren”. Maar uit ervaringen van zeilers rond Gibraltar in juli en augustus blijkt dat dit erg lastig is - ten minste één groep orka's lijkt boten te achtervolgen op een manier waarvan wetenschappers oordelen dat het "hoogst ongebruikelijk" en "zorgwekkend" is. Het is te vroeg om te begrijpen wat er aan de hand is, maar het kan wijzen op stress bij deze groep orka's.

Telstar laat na koppositie te pakken en verliest thuis van MVV

Telstar is er vanavond niet in geslaagd de koppositie in de Eerste Divisie in handen te krijgen. Het elftal van trainer Andries Jonker leed tegen MVV Maastricht, tijdens de derde speelronde, de eerste nederlaag: 1-2.

MVV kwam in Velsen in de 42ste minuut via een benutte strafschop van Jelle Duin op voorsprong. Telstar kreeg in de 51e minuut ook een penalty, maar Glynor Plet miste die. De spits maakte die misser even later goed door alsnog voor de 1-1 te zorgen.

Telstar viel aan, maar het doelpunt viel echter aan de andere kant. De winnende treffer kwam in de 88ste minuut op naam van de Belg Koen Kostons. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd kwam Telstar nog dichtbij toen doelman Jasper Schendelaar meeging bij een corner. Hij kopte echter net naast. Telstar en MVV hebben na drie speelronden allebei vier punten.

Warmtecamera tegen rattenoverlast in Rotterdam

Waar mensen leven, leven ratten. Geen prettig idee, maar ze horen wel bij de stad vindt de gemeente Rotterdam. Helaas zie men steeds vaker ratten lopen en zorgen ze soms voor overlast. De gemeente Rotterdam zet daarom warmtecamera's in om beter inzicht te krijgen in de populatie ratten.

Al sinds de oprichting van de voormalige dienst ROTEB bestrijdt de gemeente Rotterdam rattenoverlast door het zetten van vallen met daarin lokaas. Verspreid door Rotterdam staan honderden van dit soort vallen. Om gerichter te kijken naar de populatie, oorzaak en oplossingen, wordt sinds begin september gebruik gemaakt van warmtecamera’s.

Hoe werkt de camera?
Medewerkers van de afdeling plaagdierbeheersing gaan rond schemertijd, de tijd waarin ratten het meest actief zijn, op pad met de warmtecamera. Door de infraroodstraling lichten de ratten door hun lichaamstemperatuur op en komen we te weten hoe de rattenpopulatie er op die locatie uitziet. Als er te veel ratten rondlopen, kijken we wat de oorzaak is en welke oplossing daar het beste bij past. Het kan zijn dat er meer vallen nodig zijn of dat de bewoners meer voorlichting en educatie over voedsel op straat nodig hebben. Vallen werken namelijk minder goed als ratten voldoende voedsel op straat kunnen vinden.

Gooi geen voedsel op straat!
Om overlast te voorkomen is alleen rattenbestrijding niet de oplossing. Het is ook heel belangrijk dat men met elkaar voorkomt dat er voedsel en afval op straat terecht komt. Hier vraagt de gemeente Rotterdam hulp van bewoners: ook al is het goed bedoeld, voer alsjeblieft  geen oud brood aan de eendjes of aan andere stadsdieren en gooi afval in de afvalbak. Oud brood kan men kwijt in één van de broodbakken in de stad Rotterdam, dan kan het worden verwerkt tot groene energie. Voedsel dat over is, kan men ook in de gft-bak gooien. Daar maakt de gemeente Rotterdam compost van.

Slimme vallen
Sinds begin 2020 test de gemeente Rotterdam vallen die voorzien zijn van een sensor. Deze sensor meet de activiteit in de vallen en geeft via een speciale app een seintje als een rat in de val is gelopen. De sensor maakt het werk voor de medewerkers van de Plaagdierbeheersing veel efficiënter doordat ze niet meer onnodig de vallen hoeven te controleren. Om deze reden worden de blokken momenteel opnieuw over de stad Rotterdam verdeeld of verwijderd.

Dumoulin: "We moeten op onze hoede blijven"

Na afloop van de vijftiende etappe in de Tour vanmiddag keek Tom Dumoulin tevreden terug op vandaag en gisteren. Toch waarschuwt de Limburger voor overmoed.

"Ja,we waren als collectief supersterk maar we zijn er nog niet. We hadden ook graag de ritwinst gehad, maar Pogacar is toch best wel sterk. We moeten als ploeg tot het einde op onze hoede blijven," aldus de renner van Jumbo-Visma.

Dumoulin was tevreden over zijn eigen rijden dit weekend. "Ik heb best een moeilijke week achter de rug. Maar zaterdag ging het al stukken beter en vandaag was ik gewoon goed. Toch ben ik blij met de rustdag."

Random Pics van de Dag #101

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Herta pakt IndyCar-zege Mid-Ohio, Van Kalmthout 11e

Op het circuit van Mid-Ohio in de Verenigde Staten is zondag de tweede race van de double-header in de IndyCar Series aldaar verreden. Het werd niet echt een geweldig spectaculaire race, hoewel er in het begin nog wel het een en ander gebeurde.

Colton Herta vertrok vanaf poleposition met Santino Ferrucci naast en Scott Dixon en Alex Palou achter zich, Rinus van Kalmthout vertrok vanaf de elfde stek. Herta vertrok prima, maar in de eerste bochtenserie kwam Ferrucci op het vochtige gras terecht, waarna hij tegen Palou aan stuiterde, die vervolgens Felix Rosenqvist in de muur parkeerde.

Na een paar ronden onder geel konden we dan echt van start, met Herta en Dixon voorop en Van Kalmthout op de negende plek - Palou stond in de pitstraat en Ferrucci moest als straf achteraan beginnen. Na dik vijftien ronden kwam het hele veld ineens binnen: rookie Dalton Kellett parkeerde zijn auto in het grind en de safety car kwam de baan op.

Takuma Sato en Marco Andretti waren niet gestopt en kwamen zo op de eerste twee plekken terecht, Van Kalmthout verloor een plekje aan Will Power. Vijf ronden later konden we weer door, met voorop dus twee mannen op oude banden en dan weer gewoon Herta en Dixon als 'virtuele' leiders. Al snel nam Alexander Rossi het plekje van Dixon in, want de zesvoudig winnaar in Mid-Ohio ging in de rondte.

Andretti stuiterde na een kleine dertig ronden door het gras en viel ver terug, waardoor Herta, Rossi, Hunter-Reay en Rahal de top-4 in konden nemen nadat Sato ook zijn stop maakte. Rossi maakte als eerste van de toppers zijn laatste stop, Herta, Hunter-Reay, Pagenaud en onder meer Van Kalmthout volgden een ronde later en Rahal kwam nog een rondje later ook binnen.

Herta en Rossi reden zo weer op kop, Hunter-Reay, de nog niet gestopte Dixon en Rahal volgden op een paar tellen. Nadat Dixon zijn stop maakte stond de uiteindelijke volgorde vast, een echte poging kwam er van niemand meer en dus won Herta, voor Rossi en Hunter-Reay. Van Kalmthout moest in de laatste ronde Dixon nog langszij laten gaan en werd elfde.

Bernal bleef hopen op een wonder

Egan Bernal was vandaag in de vijftiende etappe van de Tour de grote verliezer. De winnaar van vorig jaar verloor vandaag ruim zeven minuten op geletruidrager Primoz Roglic.

"Ik heb enorm afgezien. Al op de eerste van de drie bergen zat ik er doorheen. Toen wist ik al wel dat ik op de slotklim niet bij de beste renners zou gaan horen.Ik ben wel alles blijven geven. Want stiekem bleef ik hopen op een wonder," aldus Bernal na afloop.

Bernal wil zich niet verschuilen achter rugproblemen waardoor hij in het Critérium du Dauphiné moest opgeven. "Nee,vandaag was het meer zaak van pijn in de benen dan pijn aan mijn rug."

OM Amsterdam blijft achter beslissing voorwaardelijk sepot Akwasi staan

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam blijft achter de beslissing staan tot een voorwaardelijk sepot in de zaak Akwasi zoals die afgelopen vrijdag is gemeld. Dit weekend ontstond met name op socialmedia de nodige commotie over de beslissing zelf én over de officier van justitie die deze beslissing mede heeft genomen.

De beslissing tot een voorwaardelijk sepot is na uitgebreide reflectie in verschillende gremia door het parket Amsterdam genomen. Daarbij zijn verschillende officieren van justitie, ook van het Landelijk Expertisecentrum Discriminatiezaken en de parketleiding betrokken geweest.

Het OM in Amsterdam is ervan overtuigd dat met deze beslissing het grootste maatschappelijke effect kan worden bereikt. Het OM acht een preventief effect op de korte termijn geboden om de veiligheid van een ieder tijdens de aankomende Sinterklaasperiode te waarborgen. De heer Akwasi heeft een grote achterban en kan door middel van een statement bij die achterban de boodschap afgeven dat geweld onacceptabel is.

Gisteren en vandaag was er ook de nodige commotie over het feit dat officier van justitie Jacobien Vreekamp bestuursvoorzitter is geweest van het Meldpunt Discriminatie regio Amsterdam. Zij heeft deze functie gedurende twee termijnen van drie jaar vervuld. Het bestuur kwam gemiddeld drie à vier keer per jaar bijeen. De taak van het bestuur, waarin personen van verschillende disciplines zijn vertegenwoordigd, is het ‘het besturen op afstand’ van het Meldpunt dat met wettelijke taken is belast. Afgelopen juli heeft Vreekamp afscheid genomen van het bestuur omdat haar tweede termijn erop zat. Sindsdien is zij dus niet meer aan het meldpunt verbonden.

De leiding van parket Amsterdam was vanzelfsprekend op de hoogte van deze nevenfunctie van Vreekamp. Om ervoor te zorgen dat het openbaar ministerie middenin de samenleving kan functioneren worden officieren van justitie gestimuleerd nevenfuncties te bekleden. Juist vanwege haar betrokkenheid bij het onderwerp discriminatie lag een nevenfunctie op dit terrein voor de hand. De hoofdofficier is van mening dat er bij de uitoefening van deze bestuursfunctie geen sprake is geweest van conflicterende belangen.

Morgen dient voor de rechtbank Amsterdam een zaak waarbij verspreid over verschillende dagen 25 verdachten zijn gedagvaard wegens de verdenking opruiende, beledigende of discriminerende teksten op Facebook te hebben gepubliceerd. Overigens is in die zaak ook in vijf gevallen mede besloten tot een voorwaardelijk sepot omdat deze personen inzicht hadden gegeven dat dit niet de goede weg was.

Aanvankelijk zou officier van justitie Vreekamp deze zaak samen met een andere officier op zitting doen, maar omdat de strafzaak centraal moet staan – en dus niet de officier van justitie – heeft de parketleiding van OM Amsterdam vandaag besloten dat Vreekamp deze zaak niet zal doen. De parketleiding staat volledig achter Vreekamp en heeft alle vertrouwen in haar, maar omdat zij nu zo in de schijnwerpers is komen te staan zou haar aanwezigheid de aandacht kunnen afleiden van de inhoud van de zaak, hetgeen onwenselijk is.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Buijs: "Robben was enorm gefrustreerd en teleurgesteld"

Er werd reikhalzend uitgekeken naar de terugkeer van Arjen Robben op de Nederlandse velden, maar nadat de aanvaller na 29 minuten met een blessure het veld moest verlaten, is er vooral onzekerheid in Groningen.

"Ik durf niet te zeggen hoe ernstig de situatie is, want ik heb hem niet meer gesproken. Hij is meteen naar huis gegaan. Ik weet dat hij eruit is gegaan met liesklachten. Ik heb er niets meer over gehoord, want hij is meteen naar huis gegaan. Ik kan goed begrijpen dat hij geen zin meer had om tot het einde te blijven", zo vertelde FC Groningen-trainer Danny Buijs bij FOX Sports.

"Hij was enorm gefrustreerd en teleurgesteld. Of dit het einde is? Dat zou goed kunnen, ik weet het niet", aldus Buijs.

Sergio Padt sprak Robben nog wel. "Ik had verwacht dat hij niet aanspreekbaar zou zijn, maar hij was nog wel oké. Hij wist al meteen dat het niet goed voelde", aldus de doelman.

Al direct na de wedstrijd werd de vraag gesteld of Robben wel terug zal keren op het veld. Padt denkt niet dat de aanvaller zomaar op zal geven. "Het is een knokker. Ik hoop heel erg dat het meevalt en dat hij snel terug is."

Tweede DTM-zege Frijns op NŁrburgring

Robin Frijns heeft de tweede DTM-zege uit zijn carrière te pakken. De Limburger werd in Assen vorige week de eerste Nederlandse winnaar sinds Christijan Albers in 2004 en pakte er op het Grand Prix-circuit van de Nürburgring gelijk een tweede overwinning bij.

De tweede race van het weekeinde begon met Audi Abt Sportsline-teamgenoten Nico Müller en Frijns op de eerste rij, gevolgd door merkgenoten René Rast, Mike Rockenfeller, Loïc Duval en Jamie Green. De gehele top-6 bleef bij de start gelijk en na een kleine twintig minuten was Duval de eerste daarvan die zijn stop maakte.

Rockenfeller volgde vanaf de vierde plek een ronde later, gevolgd door Müller en Rast, bij wie de stop niet soepel ging. Frijns wachtte nog een rondje en kwam achter Müller, maar ruim voor Rast terecht. Een paar ronden later opende hij de aanval op Müller en dat leverde hem de virtuele leiding op - Green moest zijn stop nog maken.

Frijns sloeg een fors gat richting Müller, die in de slotfase te grazen genomen werd door Rast. In de voorlaatste ronde ging ook Rockenfeller voorbij Müller, die ook Duval langszij zag komen. De tweede DTM-zege van Frijns kwam niet meer in gevaar, de Nederlander won voor Rast, terwijl Rockenfeller op forse afstand het podium completeerde.

Verstappen: "Niet normaal dat probleem twee wedstrijden achter elkaar optreedt"

Tot vandaag verliep het weekend veelbelovend voor Max Verstappen maar vanmiddag ging het in aanloop naar de start van de wedstrijd toch mis. De Nederlander vermoedt dat het een bekend probleem is.

"Op weg naar de grid was er al iets mis met de motor. In de opwarmronde sloeg de motor ook af. Ik denk dat het hetzelfde probleem was als in Monza, omdat het redelijk hetzelfde aanvoelde", aldus de Red Bull-coureur na de wedstrijd, zo lezen we op Verstappen.nl.

Even leek het euvel verholpen maar al snel ging het mis voor Verstappen. "De start zelf was goed. Ik kwam langs Lewis, maar toen ik vol gas ging had ik hetzelfde probleem weer en verloor ik veel snelheid."

"Dat is ook helemaal niet erg, want ik was toch wel uitgevallen. Maar als je zulke problemen bij de start hebt, kom je op posities terecht waar er een kans is om van achteren aangereden te worden. Het is gewoon niet normaal dat dit probleem nu al twee wedstrijden achter elkaar optreedt", zo verklaarde Verstappen.

Uitslag RKC - Vitesse

Vitesse heeft drie punten overgehouden aan de eerste competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk. Vlak voor rust maakte de Algerijnse spits Oussama Darfalou het enige doelpunt van de wedstrijd.

Vitesse was voor rust sterker en kreeg ook meerdere kansen, maar het was wachten tot de extra tijd totdat Vitesse op voorsprong kwam. Darfalou zette op aangeven van Matus Bero de Arnhemmers op een 0-1 voorsprong.

RKC liet zich in tweede helft wat meer zien, maar tot scoren kwam de thuisploeg niet. Daardoor neemt Vitesse de drie punten mee naar Arnhem.

RKC Waalwijk

0 - 1

Vitesse

     45+2' Darfalou
 
 Gele kaart: Sow, (RKC Waalwijk), Buitink, (Vitesse)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 1.967
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Bakari
L.Nieuwpoort
Touba
Wouters (Lutonda/ 81)
v.d.Venne (Olsak/55)
Anita
Tahiri
Efmorfidis (Min/70)
Stokkers (Sow/70)
Daneels (El Haddouti/82)
  Pasveer
Doekhi
Bazoer
Rasmussen
Dasa
Bero
Bruns (Broja/85)
Tannane
Wittek
Openda (Buitink/65)
Darfalou (Touré/75)

F1: Uitslag Grand Prix van Toscane

Lewis Hamilton heeft de eerste Formule 1 Grand Prix van Toscane op zijn naam geschreven. De Brit zegevierde in een incidentrijke race voor Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas en Alex Albon die met de Red Bull zijn eerste podiumplaats behaalde. Max Verstappen viel al in de eerste ronde uit na motorische problemen en een crash.

Het circuit van Mugello is smal, waardoor er na de start een flinke chaos ontstond. Hamilton startte vanaf poleposition, maar de Brit was slecht weg en zag Bottas passeren. Verstappen probeerde hetzelfde, maar een motorisch probleem zorgde er al na 100 meter voor dat de Nederlander niet door kon schakelen naar de topsnelheid. De Red Bull-coureur viel hierdoor terug tot in het middenveld en juist daar ging het rond de bochten twee en drie flink mis. Verstappen zat met Kimi Räikkönen, Pierre Gasly en Romain Grosjean in de mangel en moest net als Gasly opgeven. Ook Carlos Sainz kwam dwars op de baan te staan en liep schade op. Een safety car werd de baan in gestuurd.

Toen die naar binnen ging werd het opnieuw een flinke chaos. Leider Bottas wachtte zo lang mogelijk om op het gas te gaan en een aantal rijders was hier niet op voorbereid. Op het rechte stuk crashten door de enorme snelheidsverschillen Antonio Giovinazzi, Kevin Magnussen, Sainz en Nicholas Latifi, waardoor er na vijf ronden al zes uitvallers waren. Omdat er veel rommel op de baan lag werd code rood ingesteld.

Na het opruimen van de rommel bleek ook Esteban Ocon uitgevallen te zijn nadat er iets in de brand had gestaan op zijn Renault. De herstart zelf werd uitgevoerd vanaf de grid en werd een prooi voor Hamilton die Bottas passeerde. Het duo reed vervolgens met twee vingers in de neus weg bij Charles Leclerc die hierna de ene na de andere coureur om de oren kreeg. Uiteindelijk lag Lance Stroll op plek drie, voor Daniel Ricciardo en Albon. Daarachter kon Sergio Perez het tempo van dit trio niet volgen.

De stops halverwege de race zorgden ervoor dat Ricciardo voor Stroll de baan op kwam en Renault-teambaas Cyril Abiteboul even dacht een tatoeage te moeten laten zetten als tegenprestatie voor het podium van Ricciardo. Stroll en Albon dachten daar anders over en voerden de druk bij de Australiër op. Uiteindelijk moest Stroll opgeven doordat de coureur van Racing Point na een lekke band linksvoor hard crashte. De bolide lag in puin en vloog daarnaast ook nog in brand, waardoor de auto compleet afgeschreven was. Een nieuwe rode vlag volgde.

Het betekende een sprint van twaalf ronden naar de streep, met wederom een start vanaf de grid. Hamilton was prima weg, maar Bottas werd op zijn beurt ingehaald door Ricciardo. De Australiër kon niet lang genieten van plek twee, want de Mercedes sloeg al snel weer terug. Daarachter lag Perez vierde, maar Albon haalde de Mexicaan snel in en even later ook Ricciardo.

Na 59 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Bottas en Albon die hiermee zijn eerste podium behaalde. Ricciardo werd vierde, voor Perez, Lando Norris, Daniil Kvyat, Leclerc, Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. Alleen George Russell en Grosjean behaalden geen punten.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:48:23.201
2 V. Bottas Mercedes +4.880
3 A. Albon Red Bull +8.064
4 D. Ricciardo Renault +10.417
5 S. Pérez Racing Point +15.650
6 L. Norris McLaren +18.883
7 D. Kvyat AlphaTauri +21.756
8 C. Leclerc Ferrari +28.345
9 K. Räikkönen Alfa Romeo +29.770
10 S. Vettel Ferrari +29.983
11 G. Russell Williams +32.404
12 R. Grosjean Haas +42.036
DNF L. Stroll Racing Point +17 ronden
DNF E. Ocon Renault +52 ronden
DNF N. Latifi Williams +53 ronden
DNF K. Magnussen Haas +54 ronden
DNF A. Giovinazzi Alfa Romeo +54 ronden
DNF C. Sainz Jr. McLaren +54 ronden
DNF M. Verstappen Red Bull +59 ronden
DNF P. Gasly AlphaTauri +59 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 190
2 Valtteri Bottas Mercedes 135
3 Max Verstappen Red Bull 110
4 Lando Norris McLaren 65
5 Alex Albon Red Bull 63
6 Lance Stroll Racing Point 57
7 Daniel Ricciardo Renault 53
8 Charles Leclerc Ferrari 49
9 Sergio Perez Racing Point 44
10 Pierre Gasly AlphaTauri 43
11 Carlos Sainz Jr. McLaren 41
12 Esteban Ocon Renault 30
13 Sebastian Vettel Ferrari 17
14 Daniil Kvyat AlphaTauri 10
15 Nico Hülkenberg Racing Point 6
16 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 2
17 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 2
18 Kevin Magnussen Haas 1
19 Nicholas Latifi Williams 0
20 George Russell Williams 0
21 Romain Grosjean Haas 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 325
2 Red Bull 173
3 McLaren 106
4 Racing Point 92
5 Renault 83
6 Ferrari 66
7 AlphaTauri 53
8 Alfa Romeo 4
9 Haas 1
10 Williams 0

Darter Heta wint vroeg van Van Gerwen en pakt verrassend dagzege Autumn Series

Darter Damon Heta is zondag de verrassende winnaar geworden op de Autumn Series van de PDC. Hij versloeg Joe Cullen in de finale met 8-4. Helemaal onverwacht komt de titel van Heta ook niet. De Australiër pakte vorig jaar verrassend de eindzege tijdens de Brisbane Darts Masters na zeges op James Wade, Gary Anderson, Simon Whitlock en Rob Cross.

The Heat deed in januari mee aan de Q-School en pakte een tourkaart. Al was hij tot nu toe nog niet succesvol en miste de Summer Series aangezien hij vanwege een dreigende lockdown vanwege het coronavirus snel terug naar Australië moest. Hij hield online zijn vorm bij.

Zijn dag begon met een 6-5 zege op Scott Waites. Vervolgens knikkerde hij Michael van Gerwen met 6-4 uit het toernooi. Vervolgens moesten ook Dimitri van den Bergh, Ross Smith, Martin Schindler en Stephen Bunting eraan geloven.

Cullen haalde aan de andere kant van het toernooischema de finale na zeges op onder meer Daryl Gurney, Gerwyn Price en Nathan Aspinall. In de finale werden de eerste acht legs verdeeld over beide spelers. Heta overleefde breakkansen van Cullen in de negende leg en brak zijn Engelse tegenstander daarna zelf met een 13-darter voor 6-4. Hij gaf daarna ook geen leg meer af voor zijn eerste PDC-rankingtitel. Doordat Heta nauwelijks nog toernooien heeft gespeeld stond hij nog 113e op wereldranglijst. Met deze dagzege staat hij nu virtueel 82ste. 


Voor de Nederlanders was het een slechte dag in Duitsland. Danny Noppert kwam met een plek bij de laatste zestien het verst. De Fries verloor met 6-4 van halvefinalist Nathan Aspinall. Ron Meulenkamp en Jermaine Wattimena verloren in de derde ronde van respectievelijk Ian White en Ross Smith. Voor Derk Telnekes, Vincent van der Voort, Arjan Konterman en Vincent van der Meer was net als Van Gerwen de tweede ronde het eindstation.

PDC Autumn Series dag II - Players Championship 15

Laatste 32
Gerwyn Price 6 | 2 Madars Razma
Mervyn King 6 | 4 Carl Wilkinson
Ricky Evans 6 | 4 Mensur Suljovic
Joe Cullen 6 | 5 Daryl Gurney
Nathan Aspinall 6 | 3 Jesus Noguera
Danny Noppert 6 | 4 Adam Hunt
Ian White 6 | 3 Ron Meulenkamp
Chris Dobey 6 | 3 Michael Smith
Peter Wright 6 | 5 Robert Thornton
Simon Whitlock 6 | 4 Steve Lennon
Stephen Bunting 6 | 3 James Wade
Andy Boulton 6 | 5 Ryan Searle
Boris Krcmar 6 | 5 Kim Huybrechts
Martin Schindler 6 | 5 Jose De Sousa
Damon Heta 6 | 1 Dimitri Van den Bergh
Ross Smith 6 | 5 Jermaine Wattimena

Laatste zestien
Gerwyn Price 6 | 0 Mervyn King
Joe Cullen 6 | 0 Ricky Evans
Nathan Aspinall 6 | 4 Danny Noppert
Ian White 6 | 3 Chris Dobey
Simon Whitlock 6 | 1 Peter Wright
Stephen Bunting 6 | 1 Andy Boulton
Martin Schindler 6 | 4 Boris Krcmar
Damon Heta 6 | 5 Ross Smith

Kwartfinales
Joe Cullen 6 | 5 Gerwyn Price
Nathan Aspinall 6 | 5 Ian White
Stephen Bunting 6 | 2 Simon Whitlock
Damon Heta 6 | 3 Martin Schindler

Halve finales
Joe Cullen 7 | 6 Nathan Aspinall
Damon Heta 7 | 3 Stephen Bunting

Finale
Damon Heta 8 | 4 Joe Cullen

Uitslag FC Groningen - PSV

Net als Ajax en Feyenoord heeft ook PSV zijn openingswedstrijd van het seizoen gewonnen, op bezoek bij FC Groningen werd het 1-3. De wedstrijd stond in het teken van de rentree van Arjen Robben op de Nederlandse velden, maar lang duurde dat niet.

Na een half uur spelen raakte Robben, niet voor het eerst in zijn carrière, geblesseerd en moest worden gewisseld. Vlak daarna kwam PSV verdiend op voorsprong door een doelpunt van Gakpo. In de tweede helft begon Groningen feller en kwam het zelfs op gelijke hoogte na een cadeautje van keeper Mvogo, die verkeerd uittrapte, en Suslov liet die kans niet liggen. 

PSV herstelde snel de orde en kwam dankzij Malen weer op voorsprong. Nadat Malen een penalty miste stelde Gakpo de overwinning wel definitief veilig door uit een counter de 3-1 te scoren.

FC Groningen

1 - 3

PSV

 53' Suslov    34' Gakpo
 57' Malen
 87' Gakpo
 
 Gele kaart: Dammers, Dankerlui, Lundqvist, Padt, (FC Groningen), Max, Teze, (PSV)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 6.049
Arbiter: Gözübüyük
Bijzonderheden: Malen mist pen.(83)
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Dankerlui
Dammers
Itakura
v.Hintum (Poll/83)
Robben (Suslov/30)
Matusiwa
Lundqvist (Postema/81)
D.v.Kaam (El Messaoudi/ 83)
El Hankouri (Joosten/83)
Larsen
  Mvogo
Dumfries
Teze
Boscagli
Max (Viergever/90)
Mauro Júnior (Ihattaren/ 71)
Rosario
Thomas (Hendrix/51)
Gakpo
Malen (Bruma/90)
Lammers (Madueke/51)

Cairoli slaat dubbelslag in MXGP

Antonio Cairoli heeft de MXGP van Emilia-Romagna gewonnen. De Italiaanse motorcrosser had in eigen land voldoende aan twee tweede plaatsen voor de dagwinst. Naast de winst is de KTM-coureur ook de nieuwe leider in de WK-stand.

In de eerste race werd Cairoli tweede achter de jonge Spanjaard Jorge Prado. Op de derde plaats eindigde Jeremy Seewer. Glenn Coldenhoff werd achtste.

Tim Gajser won race twee, op vijf seconden gevolgd door Cairoli. De Franse Kawasaki-coureur Romain Febvre. Coldenhoff deed het in de tweede race één plaats beter.

Door de zege neemt Cairoli de leiding in het wereldkampioenschap over van de geblesseerde Jeffrey Herlings.

Van der Poel de beste in voorlaatste rit Tirreno-Adriatico

Mathieu van der Poel heeft de voorlaatste rit in de Tirreno-Adriatico, een heuvelachtige etappe van Pieve Torina naar Loreto gewonnen. In het algemeen klassement blijft Simon Yates aan de leiding staan. Maandag wordt de Italiaanse rittenkoers afgesloten met een tijdrit van 10 km.

In het eerste uur raakte niemand weg uit het peloton, maar naar zestig kilometer fietsen raakte eindelijk een groep van veertien renners weg uit het peloton, met daarbij Mathieu van der Poel. Bij het ingaan van de drie lokale ronden van elk 25,4 km met telkens twee klimmetjes als Recanati (4,5 km, gemiddeld 4,6 procent, met uitschieters tot 10 procent) en Loreto (2,6 km aan 4,8%, max. 13%) was de voorsprong drie minuten. In het peloton, waren het de renners van Astana die het tempo bepaalden.

Op 30 km van de finish lieten Guerreiro en Fabbro hun medevluchters achterzich. Van der Poel liet even begaan en maar zou later de aansluiting maken samen met Tusveld, Visconti en Samitier.

Even later ging Fabbro er alleen vandoor. Niemand kon hem volgen en hij had al snel een halve minuut voorsprong, maar toch zou hij het niet halen. Want in het begin van de finishklim naar Loreto (1,3 km met de laatste kilometer aan gemiddeld 8,7 procent stukken tot 13 procent) wist Van der Poel samen met Guerreiro alsnog naar Fabbro toe te rijden en lieten hem ook direct achter in de laatste kilometer van de etappe. Guerreiro kon Van der Poel ook niet volgen, waardoor Van der Poel zijn etappe te pakken had in de Italiaanse rittenkoers. Guerreiro werd tweede op vier seconden van de Nederlander.

Wilco Kelderman liet zich ook goed van voren zien. De renner van Sunweb won het sprintje van het peloton op negen seconden van Van der Poel. In het klassement blijft Kelderman op de zesde plaats staan. De Tirreno-Adriatico wordt morgen afgesloten met een tijdrit van tien kilometer.

Roglic prijst zijn ploegmaten

Primoz Roglic werd vandaag in de vijftiende etappe van de Tour de France met aankomst op de Grand Colombier tweede achter zijn landgenoot Tadej Pogacar. De drager van de gele trui zag bovendien Egan Bernal wegvallen uit de top van het klassement.

Na afloop van de etappe zei Roglic dat hij de etappe graag had willen winnen. "Natuurlijk had ik vandaag altijd willen winnen, maar op het einde kwam ik net te kort De ploeg heeft uitstekend werk verricht. De jongens vlogen echt.".

Pogacar gelooft in Tourwinst

Tade Pogacar boekte vandaag zijn tweede ritzege deze Tour op Grand Colombier. De drager van de witte trui voor beste jongere denkt dat hij de Tour dit jaar kan winnen.

"Jumbo-Visma legde echt een heel hoog tempo op de hele dag. Dat en de hitte maakten het vandaag een lastige rit. Op het einde wachtte ik op de sprint en ik ben zo blij om opnieuw te winnen", zegt de Sloveen.

Op de vraag of nu alles op alles wordt gezet om de Tour te winnen zegt Pogacar: "Ja, dat is het plan. Maar momenteel lijkt het bij Roglic alsof hij onstopbaar is. Vandaag brak Bernal, misschien breek ik ook op een dag. Maar je weet nooit of Roglic nog zal breken. Er zijn nog steeds kansen."

Pogacar staat in de strijd om het geel tweede met veertig seconden achterstand op zijn landgenoot Primoz Roglic.

Uitslag Heracles Almelo - ADO Den Haag

Heracles Almelo heeft zondag een dikverdiende overwinning geboekt op ADO Den Haag. In eigen huis won de ploeg van coach Frank Wormuth met 2-0.

In de beginfase had Heracles het overwicht in de wedstrijd, maar pas na een half uur spelen werden ze gevaarlijk voor het doel van de bezoekers. ADO-doelman Koopmans pareerde afstandsschoten van Hardeveld en Bijleveld.

Vlak na rust scoorde Vloet via het hoofd na een hoekschop Van der Water. Twintig minuten later verdubbelde diezelfde Van der Water de score.

Heracles Almelo

2 - 0

ADO Den Haag

 49' Vloet
 70' v.d. Water
   
 
 Gele kaart: Bijleveld, (Heracles Almelo), Bourard, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: , Kemper (72/2xg) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 2.700
Arbiter: v.d. Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Pröpper
Knoester
Hardeveld
Kiomourtzoglou
Bijleveld (Agca/89)
Vloet (Cijntje/84)
Burgzorg (De la Torre/63)
Szöke (Bakis/63)
v.d. Water
  Koopmans
v.Ewijk
Bijen
Pinas
Kemper
Rigo (Goossens/64)
De Boer
Bourard (Ould-Chikh/63)
Ratiu (Catic/56)
Kramer
Arweiler (Amofa/74)

Pogacar wint op Grand Colombier, Bernal, Quintana verliezen minuten

Tadej Pogacar heeft de vijftiende etappe van de Tour de France, over 175 kilometer van Lyon naar Grand Colombier, op zijn naam geschreven. Hij bleef geletruidrager Primoz Roglic nipt voor. Egan Bernal, die vorig jaar de Tour won, en Nairo Quintana waren de verliezers van de dag. Zij moesten al twaalf kilometer voor de finish lossen en verloren minuten. Tom Dumoulin steeg in het algemeen klassement en staat nu tiende.

Het was onrustig vanuit de start en er werd hard gereden. Vooralsnog kwam er echter niemand weg. Uiteindelijk lukte het acht man om wel een gaatje te slaan: Kévin Ledanois, Simon Geschke, Matteo Trentin , Jesús Herrada, Marco Marcato, Niccolo Bonifazio, Michael Gogl en Pierre Rolland. Na zo'n 50 kilometer koersen was de voorsprong van de kopgroep een minuut en leek de groep de zegen te hebben van het peloton. De tussensprint werd gewonnen door Trentin die Bonifazio de baas was.

De eerste beklimming was de Montée de la Selle de Fromentel van de eerste categorie. De kopgroep had toen al geruime tijd een voorsprong van rond de 4,5 minuut. Uit het peloton moesten de sprinters en niet klimmers lossen terwijl Trentin datzelfde moest doen uit de kopgroep. Voorin demareerde Geschke en hij kreeg Herrada en Rolland mee. Gogl sloot ook aan. Herrada was als eerste boven voor Rolland. In het uitgedunde peloton werd de dans geleid door Jumbo-Visma. In de afdaling reed Gogl weg.

Gogl begon met een voorsprong van 50 tellen op zijn achtervolgers aan de Col de la Biche ook van de eerste categorie. Rolland was inmiddels alleen op jacht naar de koploper. Twee kilometer onder de top haalde Rolland Gogl bij. Het verschil met het peloton was inmiddels teruggelopen naar rond de twee minuten. Rolland kwam als eerste boven voor Gogl. Gogl en Rolland begonnen met een voorsprong van twee minuten aan de slotklim, de Grand Colombier van de buitencategorie. Zo'n 15 kilometer voor de meet reed Rolland weg bij Gogl. De groep met favorieten zat op een ruime minuut.

Terwijl Rolland werd ingelopen, moesten Bernal en ook Quintana lossen uit de groep favorieten, waar Van Aert op kop reed, op 13 kilometer van de meet. Ook Guillaume Martin kon het tempo niet meer aan en moest lossen. Zeven kilometer voor de streep reed Adam Yates weg uit de groep favorieten, maar hij kwam niet weg. Vier kilometer voor de meet, de groep bestond toen nog uit 12 man, had Roglic nog Dumoulin en Kuss bij zich.

Aanvallen vanuit de groep favorieten bleven uit. 500 meter voor de finish demarreerde Roglic. Hij kreeg Pogacar mee en die twee maakten uit wie de ritzege pakte.Het was Pogacar die sneller was dan zijn landgenoot en daarmee pakte hij zijn tweede ritzege deze Tour.

Uitslag Sparta Rotterdam - Ajax

Ajax is het nieuwe seizoen begonnen met een overwinning. Ondanks dat het meer dan uur met tien man speelde won het op bezoek bij Sparta met 0-1.

Lang gebeurde er niks op Het Kasteel totdat Tagliafico met hands een run van Rayhi onderbrak en rood kreeg. Sparta zocht daarna enthousiast de aanval maar kwam niet verder dan wat mislukte schoten. Aan de andere kant was het vervolgens wel raak, Anthony scoorde met een afstandsschot. Het werd ook nog bijna 0-2 maar Tadic miste een enorme mogelijkheid.

In de tweede helft richtte Ajax met een man minder zich voornamelijk op het verdedigen van de voorsprong. Sparta werd nauwelijks gevaarlijk waardoor Ajax voor het eerst in vier jaar de openingswedstrijd van het seizoen winnend afsloot.

Sparta Rotterdam

0 - 1

AFC Ajax

     28' Antony
 
 Gele kaart: Pinto, (Sparta Rotterdam), Gravenberch, Blind, Onana, (AFC Ajax)
 Rode kaart: , Tagliafico (28) (AFC Ajax)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Fortes
Vriends
Heylen
Pinto (Beugelsdijk/83)
Harroui (Abels/78)
Auassar
Smeets (L.Duarte/ 66)
D.Duarte (Emegha/46)
Thy (Gravenberch/46)
Rayhi
  Onana
Mazraoui (J.Timber/84)
Schuurs
Blind
Tagliafico
Gravenberch
Promes (Traoré/84)
Álvarez
Antony (Neres/75)
Labyad (Dest/33)
Tadic

Tweehonderd jongeren houden Grapper-houseparty op campus Uilenstede

Een goede tweehonderd jongeren besloten gisteravond het voorbeeld van de minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, te volgen. Zij organiseerden een feest op de campus Uilenstede te Amstelveen en overtraden óók de coronaregels, weet AT5 te melden.

Feestjes geven en de coronaregels negeren. Je bent een ‘aso’ als je dat doet. Heeft de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus gezegd, die zich vervolgens zelf als een ‘aso’ gedroeg tijdens zijn bruiloftsfeest door stelselmatig zijn eigen coronaregels te overtreden.

Rond 21:30 uur werd er geklaagd over geluidsoverlast. Via camera’s werd vastgesteld dat zeker tweehonderd jongeren bij elkaar waren zonder 1,5 meter afstand te houden. Tevens was er een forse voorraad ‘alcoholhoudende drank’ aanwezig. Of dat sterke drank of breezers en biertjes waren is niet bekend.

Niet alleen de hoeveelheid drank was fors. De speakers op het feestje waren dat ook. Rond 22:00 uur ging de politie ter plaatse om het feest te beeindigen en aan de geluidsoverlast een eind te maken. Het gros van de jongeren maakten direct dat ze wegkwamen toen zij de feestsfeerverziekers van Ferd G. zagen aankomen. Uit de vluchtende jongeren, die geen zin hadden om wél een boete te krijgen, leidde de politie af dat deze geen bewoners van de campus waren.

De politie heeft zichzelf tevreden gesteld met het uitdelen van één proces-verbaal, twee boetes en het afpakken van de grote speakers.

April dit jaar kregen zeventien studenten op de campus nog een boete wegens samen buitenzitten.

Wťťr nieuwe MotoGP-winnaar in San Marino

De Grand Prix van San Marino in de MotoGP heeft weer historie opgeleverd. Voor de vierde keer dit jaar kregen we een nieuwe winnaar in de hoogste klasse van de motorsport.

De gehele eerste rij werd ingenomen door de Yamaha's van Maverick Viñales, Franco Morbidelli en WK-leider Fabio Quartararo en het was Morbidelli die de leiding pakte, voor de vierde Yamaha - die van Valentino Rossi. Jack Miller verschalkte Viñales en ook Quartararo kwam niet echt lekker weg.

Quartararo ging Viñales voorbij, maar na acht ronden was het einde verhaal voor de Fransman: hij schoof tegen het asfalt en kon niks anders doen dan met een gehavende motor achteraan aansluiten. De op plek acht rijdende Andrea Dovizioso stond daarmee ineens virtueel aan de leiding in het WK, vlak voor de op de derde stek rijdende Miller.

Viñales kreeg het lastig en zag Alex Rins zijn Suzuki langszij drukken, niet veel later gevolgd door een actie van Rins op Miller. De Australiër had het even lastig, want ook teamgenoot Francesco Bagnaia kwam er voorbij en daarna kreeg hij de Suzuki van Joan Mir achter zich aan. Morbidelli reed langzaam weg, Rossi kreeg Rins en Bagnaia achter zich aan met tien ronden te gaan.

Bagnaia opende de aanval op Rins en niet veel later ging hij ook gelijk voorbij Rossi naar de tweede plek. Rins probeerde ronde na ronde álles om Rossi te verschalken, maar Il Dottore trok de hele kast open om de Spanjaard achter zich te houden. Dat lukte wel, maar Rossi verloor alsnog het podium in de slotronden.

Joan Mir was namelijk geweldig op dreef in de slotronde, passeerde teamgenoot Rins en ging voorbij Rossi naar de derde plek. Bagnaia pakte dan toch zijn eerste podiumplek, nadat hij er eerder al in de buurt kwam, maar de ongenaakbare Morbidelli snelde naar de overwinning.

De Italiaans-Braziliaanse rijder werd daarmee in zes races alweer de vierde nieuwe winnaar dit jaar, na Quartararo, Brad Binder en Miguel Oliveira, iets wat in 1949 voor het laatst gebeurde.

Uitslag FC Emmen - VVV

VVV-Venlo heeft in een spectaculaire wedstrijd met 3-5 gewonnen bij FC Emmen. Debutant Georgos Giakoumakis maakte met een zuivere hattrick een 2-0-achterstand goed, waarna VVV met twee goals in de blessuretijd de wedstrijd besliste in hun voordeel.

Emmen begon voortvarend aan de wedstrijd tegen VVV. Na 3 minuten en 32 seconden opende Robbert de Vos de score voor de thuisploeg, goed genoeg voor een clubrecord. Nog nooit scoorde Emmen zo snel in de eredivisie.

Vlak na rust leek Emmen op weg naar de overwinning nadat Marko Kolar de 2-0 op het scorebord zette. Toch draaide de wedstrijd snel om want Georgos Giakoumakis wist binnen 22 minuten de wedstrijd volledig om te draaien nadat de nieuwe spits van VVV een zuivere hattrick wist te maken. Kort daarna was het alweer gelijk nadat de Deen Nikolai Laursen met een subtiel hakje vlak voor de doellijn wist te scoren.

Maar dankzij twee treffers in blessuretijd wonnen de bezoekers alsnog. Een voorzet van Tobias Pachonik belandde via Emmen-verdediger Caner Cavlan in het doel en invaller Jafar Arias zorgde tegen zijn oude club voor het achtste en laatste doelpunt van de middag.

FC Emmen

3 - 5

VVV-Venlo

 4' De Vos
 49' Kolar
 76' Laursen
   50' Giakoumakis
 65' Giakoumakis (pen)
 72' Giakoumakis
 90' Pachonik
 90+4' Arias
 
 Gele kaart: Chacón,Kolar, (FC Emmen), Hupperts,Post,Kum, (VVV-Venlo)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 2.400
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Araujo
Veendorp (Bakker/90 1)
Cavlan
Laursen
Tibbling
Pena
Chacón
De Vos (Sidibe/ 87)
Kolar
  Kirschbaum
Pachonik
Gelmi
Kum
Schmitz
Post
Linthorst
V.v.Crooy
Hupperts (S.Janssen/62)
Giakoumakis (Arias/87)
J.John

Marini wint Moto2-race San Marino en verstevigt WK-leiding

De Grand Prix van San Marino in de Moto2 is gewonnen door Luca Marini. De Italiaan won een race die grotendeels saai was, maar in de slotfase toch nog een beetje actie in zich had.

De lichten gingen uit met kampioenschapsleider Luca Marini, Marco Bezzecchi en Enea Bastianini op de eerste rij en die drie pakten ook de eerste posities bij de start. Al snel ontstonden er forse gaten tussen de eerste drie rijders in diezelfde volgorde, Xavi Vierge volgde op plek vier.

Met acht ronden te gaan gebeurde er eindelijk iets: Bezzecchi begon het gat naar Marini te dichten en nam na een foutje van Valentino Rossi's halfbroertje zelfs de leiding over. Marcel Schrötter reed vrijwel de hele race op de vijfde plek, maar de Duitser schoof met zes ronden te gaan het grind in.

Marini en Bezzecchi begonnen om de winst te duelleren, waarbij Marini de leiding terugpakte. Bastianini kwam weer iets in de buurt, met Vierge erachter, en in de laatste ronde sloot hij aan bij Bezzecchi. Marini werd niet meer bedreigd en pakte de winst, voor Bezzechi en Bastianini. Bo Bendsneyder finishte als negentiende.

Indrukwekkende zege Lundgaard in Formule 2

Christian Lundgaard heeft in de Formule 2 een bijzonder indrukwekkende overwinning bij kunnen schrijven. De Deen was in de sprintrace op het circuit van Mugello veruit de beste.

Met Artem Markelov en de onlangs begonnen en nu al indrukwekkende nieuwkomer Jüri Vips op de eerste rij gingen de stoplichten op groen, waar Lundgaard vanaf de derde plek de leiding pakte. Louis Deletraz schoof van zes door naar drie, voor Vips, Mick Schumacher en Felipe Drugovich.

Deletraz ging na een handvol ronden buitenom Markelov in San Donato, Lundgaard had al een mooi gat te pakken. Markelov viel als een dolle terug met slechte banden en maakte een stop, waardoor Vips doorschoof naar plek drie, voor Schumacher en Nikita Mazepin, de winnaar van zaterdag.

Luca Ghiotto probeerde de vijfde plek over te nemen van Mazepin, maar de Rus verremde zich behoorlijk en tikte zijn teamgenoot het grind in: einde race. Kampioenschapskandidaat Robert Shwartzman stuiterde een paar ronden voor het einde door het grind de punten uit, waardoor kampioenschapsleider Schumacher mooie zaken kon doen.

De winst van Lundgaard kwam geen moment in gevaar: de Deen zegevierde met een seconde of vijftien voorsprong op Deletraz. Vips pakte in pas zijn zesde race al zijn eerste podiumplek, voor Schumacher, Zhou Guanyou en Schumacher's voornaamste rivaal Callum Ilott.

Higuita stapt af in Tour na twee valpartijen

Sergio Higuita is in de vijftiende etappe van de Tour de France afgestapt. De Colombiaans kampioen viel al vroeg in de etappe maar liefst tweemaal.

De eerste val was bij een snelheid van bijna 60 kilometer per uur. Hij zat toen in het wiel van Bob Jungels die van kop stuurde en het voorwiel van Higuita onderuit reed. De tweede maal was na zo'n 18 kilometer koersen toen hij, terwijl hij al op achterstand reed, onderuit ging op een rotonde. Higuita reed na zijn tweede val nog wel even door maar kneep alsnog in zijn remmen.

Titelstrijd Moto3 laait op na crash WK-leider

De Grand Prix van San Marino in de Moto3 heeft weer voor genoeg spektakel gezorgd. Zoals gewoonlijk bleef het veld grotendeels bij elkaar en dus werd de race weer in de laatste ronde beslist.

Ai Ogura vertrok vanaf poleposition, met Gabriel Rodrigo en Tatsuki Suzuki naast zich. Voor titelkandidaten Celestino Vietti en Raul Fernandez was het na twee bochten al klaar, Rodrigo pakte de leiding, met de twee Japanners achter zich aan.

Tony Arbolino, Darryn Binder en Jaume Masia kwamen zich na een paar ronden ook voorin melden, net als Dennis Foggia. De als negentiende vertrokken Binder deed wat hij zo vaak deed: helemaal naar voren rijden, zelfs de leiding pakken ... en crashen, waarbij hij Foggia nog bijna mee nam.

Ook John McPhee kwam zich voorin melden en drie ronden voor het einde ging hij naar de leiding, voor Rodrigo en kampioenschapsleider Albert Arenas ... tot Arenas in de voorlaatste ronde onderuit ging. In de zoals gewoonlijk chaotische slotronde werd het weer alle kanten op gegooid en hadden nog een kleine tien man kans op de winst.

Ogura ging naar de leiding, maar McPhee sloeg terug en pakte de overwinning. Ogura deed topzaken voor het kampioenschap met plek twee, voor Suzuki. Arenas blijft aan de leiding in het WK, maar Ogura en McPhee volgen hem op de hielen.

Ineos wil F1-team Mercedes overnemen voor 700 miljoen pond

Er lijkt een enorme deal ophanden in de Formule 1. Volgens oud F1-teambaas Eddie Jordan zou chemiebedrijf Ineos op het punt staan om 70% van de aandelen van het Formule 1-team van Mercedes over te nemen. Met de overname zou 700 miljoen pond gemoeid zijn.

"De Ineos naam staat al op de zijkant van de auto en ze hebben een technologische samenwerking, dus dit is een mooie uitweg voor Mercedes. Het team zal Ineos worden genoemd, maar het zal gerund blijven worden door de fabriek in Brackley en Mercedes blijft dertig procent van de aandelen houden", aldus Jordan, zo lezen we in de Mail on Sunday.

Bij de verkoop zou teambaas Toto Wolff ook zijn aandelen verkopen en daarmee lijkt ook een vertrek van hem aanstaande. De aandelen zouden na de verkoop in handen komen van Ineos-eigenaar Sir Jim Ratcliffe en het chemiebedrijf. Ratcliffe is geen onbekende in de sportwereld. Naast sponsoring in de Formule 1 heeft zijn bedrijf belangen in het voetbal met OGC Nice en wielrennen met Ineos Grenadier.

Mercedes heeft herhaaldelijk meegedeeld dat het Formule 1-team niet te koop is en wilde ook niet verder ingaan op het nieuws. "We vragen uw begrip dat we geen commentaar geven op geruchten en speculaties", zo liet het team weten.

De doorgaans goed geïnformeerde Jordan ziet in de verkoop van het team een goede uitweg voor teambaas Wolff en de Duitse autofabrikant. "Hoe kunnen ze zichzelf nog verbeteren? Dat kan niet. Toto’s reputatie als één van de grootste teambazen in de geschiedenis van de sport is al veiliggesteld." Na de deal zou Mercedes nog 30% van de aandelen behouden.

Formule 3-titel beslist na spannende slotrace

Op het circuit van Mugello is de titelstrijd in de Formule 3 tot een mooie ontknoping gekomen. Oscar Piastri en Logan Sargeant begonnen de slotrace met hetzelfde puntenaantal, Theo Pourchaire had wat mazzel nodig, maar had zeker nog wel kans op de titel.

Liam Lawson begon vanaf poleposition, voor Sergio Fernandez, David Beckmann, Alexander Smolyar en Sargeant, met Piastri op plek elf - hij greep zaterdag dus met één plek naast de omgekeerde poleposition - en Pourchaire op de derde plek. Na een bocht of drie kon de eerste naam doorgestreept worden: Sargeant stuiterde na een tik het grind in en zijn race was voorbij, samen met de Duitser Lirim Zendeli.

Lawson had nog altijd de leiding, voor Smolyar, Beckmann, Fernandez, Enzo Fittipaldi, Jake Hughes en de overgebleven titelkandidaten Piastri en Pourchaire, die Richard Verschoor achter zich hadden. Bij de herstart schoof Pourchaire op naar plek zes, terwijl Piastri terugviel naar de negende plek - daarmee werd de titelstrijd ineens nog weer een stukje spannender.

Piastri werd ook gepasseerd door teamgenoot Frederik Vesti, de winnaar van zaterdag, terwijl Pourchaire aandrong bij de vijfde plek van Fittipaldi. Die twee gingen beiden voorbij aan Pourchaire's teamgenoot Smolyar, waarna de jonge Fransman ook Fittipaldi te grazen nam en zijn pijlen richtte op plek drie, die handig in bezig was van Fernandez, nóg een teamgenoot.

Ondertussen werd Vesti 'gevraagd' om zijn negende plek in te leveren bij Piastri, maar de Deen opende juist met succes de aanval op de voor hem rijdende Smolyar. Fernandez kreeg de subtiele hint dat teamgenoot Pourchaire achter hem zat en die wisselden vrij snel van positie, waar Piastri dan weer op reageerde door de negende plek over te nemen van Smolyar - een positie waarmee hij Pourchaire precíes voor zou blijven.

Vesti liet Piastri toch maar langszij gaan, en dus moest Pourchaire ook voorbij Beckmann om nog voor de titel te gaan. Bij het ingaan van de laatste ronde reed Lawson ver op kop, voor Beckmann, met Pourchaire daar te ver achter om nog aan te vallen. De winst was voor Lawson, voor Beckmann en Pourchaire. Piastri ging op de streep nog langs Fernandez naar plek zeven, maar dat was niet eens nodig: de Australiër is de nieuwe kampioen, nadat hij vorig jaar de Formule Renault Eurocup won.

Verschoor reed een strakke race en kwam van de twaalfde naar de vijfde plek, Bent Viscaal eindigde als 21e.

OM is niet zo onafhankelijk als gedacht

Het OM lijkt toch bevooroordeeld te zijn geweest in de zaak aquarium Akwasi op de Dam.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Politie beŽindigt illegaal feest in Halfweg

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag samen met onder andere de Koninklijke Marechaussee, Rijkswaterstaat en politiemensen uit andere eenheden een illegaal feest beëindigd in Halfweg. Geschat werd dat er ongeveer 400-500 bezoekers op het feest afkwamen.

Even na middernacht bleek een grote toestroom van mensen in de richting van het Spaarnwoudegebied te gaan. Geconstateerd werd dat er heel veel mensen in de omgeving van de Houtrakkerweg liepen naar de voetgangerstunnel bij de A9 ter hoogte van Vinkebrug. Hier bleek een illegaal feest te zijn georganiseerd.

Alle toegangswegen naar het feest werden afgesloten en het feest werd door de politie beëindigd. Veel ‘feestgangers’ begrepen al snel dat het feest niet doorging en zij werden onder politiebegeleiding richting het station of een taxiplaats begeleid.

Een groep van 50 feestgangers bleek alsnog door te willen feesten en niet te willen vertrekken; ook zij werden uiteindelijk door de politie verdreven met behulp van onder andere politiehonden.

Een 24-jarige Haarlemmer werd aangehouden omdat hij herhaaldelijk de aanwijzingen van de politie negeerde en de nodige scheldwoorden riep richting de politie.

Na het vertrek van alle feestgangers was de rust wedergekeerd.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Ferrari wint MotoE-race op Misano

Op het circuit van Misano is de racedag voor de Grand Prix van San Marino bij de motoren geopend. De elektrische MotoE, bezig aan het tweede seizoen, trapte de dag af en dat werd weer een prima race.

Mattia Casadei, Xavier Simeon en Lukas Tulovic begonnen vanaf de eerste rij en het was Casadei die de leiding pakte, voor Simeon en Matteo Ferrari, de kampioen van vorig jaar.

Ferrari opende met drie ronden te gaan succesvol de aanval op Casadei, die ook ingehaald werd door Simeon. Ferrari snelde naar de overwinning, voor Simeon en kampioenschapsleider Dominique Aegerter, die net als Jordi Torres in de slotronde nog langs Casadei ging.

Van Kalmthout 8e in IndyCar-race Mid-Ohio

Op het fraaie circuit van Mid-Ohio is de eerste race van de IndyCar Series-double header aldaar verreden. Zaterdag stonden er 75 ronden op het programma, wat zondag aan het begin van de Nederlandse avond ook weer het geval gaat zijn.

De race op Mid-Ohio ging van start met polesitter Will Power en Ryan Hunter-Reay op de eerste rij, gevolgd door Josef Newgarden, Conor Daly, Jack Harvey en Alexander Rossi en met Rinus van Kalmthout als veruit beste rookie op plek negen. Power behield de leiding bij de start, Newgarden en Daly schoven voorbij Hunter-Reay en Van Kalmthout werd gepasseerd door Marco Andretti, terwijl Simon Pagenaud een inhaalactie op de Nederlander al snel in een spin zag eindigen.

Andretti reed al snel behoorlijk langzaam en na een paar ronden proberen kon Van Kalmthout hem eindelijk passeren, nadat Pato O'Ward ze allebei al had gepakt. Na twintig ronden was Hunter-Reay de eerste van de toppers die stopte, gevolgd door Newgarden en nog een ronde later ook leider Power. Alexander Rossi, Colton Herta, Graham Rahal en Santino Ferrucci - de top-4 op dat moment - kwamen ook naar binnen en daarmee reed Van Kalmthout zowaar een ronde aan de leiding, alvorens ook hij stopte.

Halverwege de race had Power een prima voorsprong op Newgarden, die Hunter-Reay, Rossi, Felix Rosenqvist en Rahal op enige afstand achter zich had. Rossi was de eerste van die mannen die zijn tweede en in principe laatste stop maakte, Newgarden en Hunter-Reay volgden een ronde later en kwamen áchter Rossi terecht, maar voor de ook gestopte Rosenqvist. Power volgde nog een rondje later en behield zijn (virtuele) leiding, Rahal wachtte nog een rondje langer.

Bij aanvang van de slotfase begon Van Kalmthout op dreef te raken en met een mooie move ging hij buitenom Herta naar plek acht. Met vijf ronden te gaan begonnen er langzaam wat druppels te vallen en werden de eerste regenbanden uit voorzorg alvast klaar gezet. Die regen kwam er toch niet - in elk geval niet voor de finish - en Power reed naar een knappe zege, voor Newgarden, Rossi, Rahal en Hunter-Reay en met de sinds één dag 20-jarige Van Kalmthout op plek acht.

Fun met Funda #213 - a room with a view ...

In Amsterdam vinden we voor 5,5 miljoen dit penthouse. A room with a view. Op de 22e etage van deze flat in het Amstelkwartier heb je een werkelijk schitterend uitzicht over de stad. Voorzien van (verwarmd) zwembad. Het pand wordt casco opgeleverd, de meeste foto's op Funda dienen ter illustratie van hoe het zou kunnen worden ingericht. Nadeel is wel de jaarlijkse erfpacht van 16.907 euro, en de maandelijkse kosten van 1.108 euro voor de VVE, maar goed. Dan heb je wel een monsterlijk mooi uitzicht over de Amstel. 

A room with a view... (Foto: Funda)
A room with a view... (Foto: Funda)

Rolstoeltennisster De Groot wint derde US Open op rij

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft voor de derde keer in haar loopbaan de US Open gewonnen. De 23-jarige Nederlandse nummer één van de wereld was in de eindstrijd te sterk voor eeuwige concurrente Yui Kamiji.

De Japanse nummer twee van de wereld kon geen moment écht partij bieden, hoewel ze de schade nog wist te beperken tot een nederlaag met twee keer 6-3. Kamiji blijft zo steken op zeven Grand Slam-titels, De Groot heeft er in het enkelspel nu acht: de Australian Open (2018, 2019), Roland Garros (2019), Wimbledon (2017, 2018) en de US Open (2018, 2019, 2020).

In de dubbelspelfinale zit De Groot zondag met landgenote Marjolein Buis in de finale tegenover Kamiji en de Britse Jordanne Whiley.

Tour: Etappe 15 - Loodzware rit, loodzware finale

De vijftiende etappe van de Tour de France staat op het programma, de laatste voor de tweede rustdag. Die rustdag zullen de heren nodig hebben, want de 174,5 kilometer lange etappe gaat loodzwaar worden.

De eerste honderd kilometer blijft het grotendeels vlak, daarna volgen achter elkaar twee beklimmingen van de eerste categorie - in elk geval de eerste zit erg dicht tegen de buitencategorie aan. Die komt daarna wel: de slotklim naar de Grand Colombier telt ruim zeventien kilometer à ruim zeven procent.

Rellende_Rotscholier vertelt ons ook vandaag weer uitgebreid over alle interessante feitjes rondom de etappe en de beklimmingen, dat kunnen we hier lezen. De rit begint rond half één, de NOS is er een uurtje later bij. Sporza begint als allerlei Belgisch gedoe klaar is, Eurosport volgt na de motoren. De finish staat gepland tussen grofweg vijf en kwart voor zes.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Borderlands 3 krijgt next-gen upgrade

Tijdens Pax Online heeft Gearbox aangekondigd dat Borderlands 3 een gratis upgrade krijgt voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S. Ook de huidige versies krijgen dit jaar nog een extra'tje.

Op next-gen consoles krijgt de game onder andere ondersteuning voor 4K/60FPS in singleplayer. Over de resolutie en FPS voor multiplayer is nog niets gemeld. Ook komt er voor next-gen de mogelijkheid om split-screen te spelen met drie en vier spelers.

Verticale split-screen wordt in een toekomstige update beschikbaar gemaakt voor alle versies van de game. De game ondersteunt cross-buy, waardoor eigenaren op PS4/Xbox One de game ook kunnen spelen op de respectievelijke next-gen versies. Add-on content en saves worden ook meegenomen.

Wanneer deze updates precies uitkomen is niet duidelijk.

Borderlands32

Tell Me Why

Tell Me Why is misschien wel de meest besproken game van developer DONTNOD Entertainment. Niet vanwege zijn goede gameplay of mooi verhaal, maar dat je openlijk met een transseksueel personage speelt. Als je alle games van DOTNOD naast elkaar legt, dan is het eerste wat opvalt dat de developer steeds het randje opzoekt van wat er maatschappelijk geaccepteerd wordt. De verhalen worden ook steeds complexer, van opgroeien tot tienerproblemen in Life is Strange, van het uit zetten van (illegale) kinderen in Amerika in Life is Strange 2, en nu over transseksualiteit onder tieners.

Straatroof mislukt, politie doet onderzoek

Een man met een grijze hoodie aan heeft op de Vijfhuizenberg in Roosendaal geprobeerd een vrouw te beroven. Ze werd daarbij van haar fiets getrokken terwijl hij haar tas probeerde te stelen.

De vrouw fietste op zaterdag 12 september rond 21.30 uur samen met een collega op de Vijfhuizenberg toen ze ter hoogte van de sportschool daar een voetganger passeerden. De vrouw werd hardhandig van haar fiets getrokken en kwam daarbij ten val. De man ging er te voet vandoor met haar tas. Haar vriendin rende achter de dader aan terwijl het slachtoffer 112 belde. De politie was snel ter plaatse, maar de man was er inmiddels vandoor, de tas achterlatend.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Politie onderzoekt mislukte overval op tankstation

De politie stelt een onderzoek in na een mislukte overval op een tankstation aan de A58 bij Krabbendijke. De gewapende overvaller ging, na geld geëist te hebben, er zonder buit in een auto vandoor.

Op zondag 13 september rond 2.07 uur kreeg de politie een melding van een overval op het tankstation op verzorgingsplaats de Voetpomp. Direct werden meerdere eenheden door het Operationeel Centrum die kant op gestuurd. Omdat niet duidelijk was of de overvaller nog binnen was is gingen meerdere agenten en een politiehond het pand binnen, daarbij bleek dat de overvaller ervandoor was.

Er is nog in de omgeving gezocht naar de man, maar deze is niet meer aangetroffen. De medewerkster die in het tankstation aanwezig was bleef fysiek ongedeerd, voor haar is Slachtofferhulp ingeschakeld.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Controle in de binnenstad levert vierentachtig bekeuringen op

Mede naar aanleiding van klachten over het gebruik - en misbruik - van de zogenoemde 'Go sharing'  scooters, hield de politie in Tilburg zaterdag in de late avond en nacht een verkeerscontrole op de Spoorlaan en Noordhoekring. Daarbij werden 84 bekeuringen uitgeschreven.

De meeste processen-verbaal vielen voor het niet voeren van verlichting (48) en het bellen tijdens het fietsen (16). Ook werden er diverse andere overtredingen geconstateerd zoals het rijden door rood licht. De bestuurders van de Go-scooters die gecontroleerd werden bleken allemaal in het bezit van een rijbewijs en van ernstig misbruik van de huurscooters is tijdens de controle niets gebleken.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Man gewond na mogelijk schietincident, politie zoekt getuigen

De politie zoekt getuigen van een mogelijk schietincident zaterdagavond aan de Bradleystraat in Sittard. Een man, wiens identiteit nog niet is vastgesteld, raakte daarbij gewond. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Over de aanleiding van het incident is nog niets bekend en naar de dader wordt nog gezocht. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Rond 23.15 uur meldde een bewoner van de Bradleystraat dat er een gewonde man op een oprit zou liggen. Toegesnelde agenten troffen ter plaatse het slachtoffer aan. Hij was aanspreekbaar en gaf aan beschoten te zijn. Getuigen verklaarden daarbij enkele harde knallen gehoord te hebben. De politie vraagt overige getuigen, die nog niet met de politie hebben gesproken, contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: Zondag, genietdag!

De ochtend begint met zonnige perioden. Daarnaast komt er in het westen en noorden lage bewolking voor en is in het oosten lokaal mist aanwezig. Mist en lage bewolking lossen spoedig op waarna de rest van de dag zonnig verloopt, al wordt de zon wat getemperd door overtrekkende sluierbewolking. De maxima lopen uiteen van 21°C op de Wadden tot 26°C in Limburg. De zuidwestenwind is matig, langs de noordwestkust vrij krachtig en op de Wadden krachtig. In de avond wordt de wind in het zuiden zwak en veranderlijk.

Komende nacht is het vrijwel onbewolkt en plaatselijk ontstaat grondmist of een enkele mistbank. De minima liggen tussen 13°C aan de kust en 6°C plaatselijk landinwaarts. De wind is zwak, aan de noordkust eerst nog matig en draait naar zuidoost.

Morgen overdag is het zonnig. De maxima lopen uiteen van 25°C in het Waddengebied tot 32°C in het zuidoosten. De wind is zuidoostelijk en zwak. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Jawel dames, haal de bikini maar weer uit het vet!
Jawel dames, haal de bikini maar weer uit het vet!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

MŁller domineert DTM-race NŁrburgring, Frijns geeft podium weg

De eerste van twee races van het DTM-weekeinde op de Nürburgring heeft een bijzonder dominante zege opgeleverd voor Nico Müller. Robin Frijns was op weg naar een podiumplek, maar dat boorde hij zichzelf vakkundig door de neus.

Nico Müller en René Rast stonden op de eerste rij, Audi-merkgenoot Robin Frijns stond daar samen met BMW-coureur Marco Wittmann achter. In die volgorde reden ze het eerste deel van de race rond, hoewel Wittmann ingehaald werd door de vierde Audi, die van Mike Rockenfeller.

Rockenfeller kwam na een klein kwartier als eerste van de voorste mannen binnen, Müller volgde een paar ronden later. Frijns ging kort daarop voorbij Rast naar de leiding met een ietwat stevige actie, waar Rast op reageerde door zijn stop te komen maken.

De late stop van Frijns zorgde ervoor dat hij ver achter Müller en kort achter Rockenfeller de baan betrad, waarna Rast hem ook te grazen nam. Met een kwartier te gaan gingen Rast en Frijns voorbij Rockenfeller, wiens banden inmiddels het beste wel achter de rug leken te hebben.

Rockenfeller had het erg zwaar en zag ook Wittmann langszij komen. Minuten voor het einde gooide Frijns er een kamikazepoging in bij Rast en dat liep, zoals wel vaker met kamikazepogingen, niet goed af: de Limburger spinde en kwam achter Wittmann en Rockenfeller terecht, met Phillip Eng in zijn nek.

Müller's zege kwam geen moment in gevaar. Rast en Wittmann completeerden het podium, voor Rockenfeller, Frijns en Eng.

Man poept voor het huis van Nancy Pelosi en streamt dit live

Op twitter kwam ik dit enigzins bizarre filmpje tegen. Een man besluit te gaan poepen op de oprit van het huis van Nancy Pelosi en maakt de nog vreemdere beslissing om dit live te gaan streamen.

Voor wiens huis zouden jullie wel eens op de oprit een 'kunstje' willen doen en zouden jullie dit ook streamen?

Demonstraties gele hesjes Frankrijk, 287 arrestaties

Er vonden zaterdag 12 september op verschillende plaatsen in Frankrijk bijeenkomsten en demonstraties georganiseerd als 'terugkeer' van de protestbeweging 'de gele hesjes" (les gilets jaunes). De opkomst was bescheiden door het hele land gaven ongeveer 8500 mensen gehoor aan de oproep, waaronder 2500 in Parijs. In de hoofdstad onstonden rellen, waarbij 275 mensen werden gearresteerd. Zo valt te lezen in Le Monde.

Om mogelijke rellen en vernielingen te voorkomen, had de politie in de hoofdstad alle demonstraties rond de Champs-Elysées, de Eiffeltoren, de Nationale Vergadering (lagerhuis), het Île de la Cité en het Matignon hotel verboden. Ook werden verschillende metrostations uit voorzorg gesloten. Buiten de verboden zones werden andere locaties aan de gele hesjes beschikbaar gesteld om te demonstreren.

In de vroege namiddag probeerden enkele demonstranten, allemaal in het zwart gekleed om herkenning te voorkomen (black bloc), op te rukken naar de Champs-Elysées,  maar werden tegengehouden door de politie met traangas en rookbommen.  Daarbij ontstonden ongeregeldheden die zich uitbreidden naar de omliggende straten.

Tegelijkertijd speelden kleine groepen demonstranten een groot deel van de middag een kat en muis spel met de politie in het noordwesten van Parijs, waarbij ze hier en daar afvalbakken, scooters en auto's vernielden.

Om 20.00 uur zaterdagavond waren er 287 mensen gearresteerd (waaronder 275 in de hoofdstad) en volgens het parket van Parijs zaten er nog 147 mensen in hechtenis. Eerder op de dag had de Franse politie op Twitter laten weten dat er met name mensen waren gearresteerd voor het dragen van "schroevendraaiers, ijspriemen, kniptangen en messen" .

Andere bijeenkomsten waren zaterdag gepland in de grote steden van Frankrijk (Marseille, Lyon, Lille, Nantes, Nice, Bordeaux en Straatsburg). In Toulouse, een van de bolwerken van deprotestbeweging de gele hesjes, werd de bijeenkomst van de gele hesjes vrijdag verboden door de prefectuur Haute-Garonne, met als belangrijkste reden "de hoge risico op verspreiding van COVID-19" .

Osaka wint US Open na fraaie comeback

Tennisster Naomi Osaka heeft haar derde Grand Slam-finale bekroond met haar derde Grand Slam-titel. De 22-jarige Japans-Amerikaanse nummer vier van de plaatsingslijst rekende in de eindstrijd in New York af met de Wit-Russische Viktoria Azarenka, na jarenlange privéproblemen eindelijk écht terug op niveau.

Azarenka schoot als een dolle uit de startblokken en had binnen een half uur de eerste set te pakken. Ze plaatste een vroege break in set twee, maar daarna begon Osaka met een ommekeer en won ze de tweede set, waarna een break in set drie ook ongedaan gemaakt werd.

Op 4-3 plaatste Osaka de beslissende break, waarna ze het op haar tweede matchpoint afmaakte: 1-6, 6-3, 6-3. Daarmee werd Osaka overigens de eerste vrouw in 25 jaar die de eerste set in de US Open-finale verloor, maar er alsnog de titel uit wist te slepen.

Het is de derde Grand Slam-titel voor Osaka, na de US Open van 2018 - waar haar zege overschaduwd werd door het bizarre gedrag van verliezend finaliste Serena Williams - en de Australian Open van vorig jaar. Azarenka blijft steken op twee Australian Open-titels.

ViŮales pakt MotoGP-pole op Misano

Maverick Viñales heeft de poleposition te pakken voor de Grand Prix van San Marino in de MotoGP. Op het circuit van Misano was de Spaanse Yamaha-coureur zaterdag de snelste.

Yamaha had de gang er bijzonder goed in zitten: fabriekscoureur Viñales was de snelste, teamgenoot Valentino Rossi was op 0,466 seconden vierde. Tussen de twee stonden de Petronas Yamaha-machines van Franco Morbidelli (+0,312) en Fabio Quartararo (+0,380).

De tweede rij wordt naast Rossi gevormd door Pramac Ducati-rijders Jack Miller en Francesco Bagnaia, die twee duizendsten uit elkaar lagen. Suzuki-teamgenoten Alex Rins en Joan Mir vormen de derde rij met Ducati-fabrieksrijder Andrea Dovizioso.

In de Moto2 ging de pole naar Sam Lowes. De Brit troefde de Australiër Remy Gardner met 0,254 seconden af, terwijl de Italiaanse SKY-coureurs Luca Marini en Marco Bezzecchi volgden op 0,326 en 0,371 seconden en staan op rij één: Lowes vertrekt als 29e, als gevolg van een in de vorige race uitgedeelde straf. Bo Bendsneyder vertrekt vanaf de 25e stek.

Voor Ai Ogura was er na drie tweede startplekken een eerste pole in de Moto3. De Japanner was welgeteld 0,016 seconden sneller dan de Argentijn Gabriel Rodrigo, die het ook maar net haalden: Tatsuki Suzuki completeerde de eerste rij op 0,031 seconden, Andrea Migno volgde op 0,042 tellen.

De elektrische MotoE, met Matteo Ferrari, Mattia Casadei en Xavier Simeon op de eerste rij, trapt de racedag zondag om 10.05 uur af. De Moto3 volgt om 11.00 uur, daarna start de Moto2 om 12.20 uur en de MotoGP om 14.00 uur.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.