FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 september 2020

Drijfnatte DTM-race Assen levert nieuwe winnaar op

Op het TT Circuit Assen is zondag de tweede DTM-race van het weekeinde verreden. Zaterdag ging Robin Frijns er met de winst vandoor - de eerste Nederlandse zege sinds 2004 - en dat probeerde hij zondag te herhalen in het eerste weekeinde mét publiek van dit jaar.

René Rast en Loïc Duval vertrokken in het zeiknatte Drenthe vanaf de eerste rij, gevolgd door Audi-teamgenoten Robin Frijns en Nico Müller. Duval kende een heerlijke start en pakte de leiding, Frijns ging voorbij Rast naar de tweede plek en Ferdinand Habsburg kwam langs Müller naar de vierde stek.

Terwijl het zonnetje de boel langzaam wat op begon te drogen kwam Frijns onder de achtervleugel van Duval kruipen en na een kleine twintig minuten ging hij er voorbij. De Nederlander sloeg in no-time een indrukwekkend gat naar Duval, die Rast en Müller in zijn nek had hijgen.

Rast ging vrij snel langs Duval, Müller en ook Timo Glock volgden nadat de Fransman een fout maakte. Hij viel daarna nog veel verder weg en kwam na een half uur zijn stop maken, waarbij hij ook nog eens woest werd op het team: hij kreeg nieuwe regenbanden aangemeten, er kwam immers regen aan, maar hij wilde per se droogweerbanden.

Müller en Glock gingen voorbij Rast, die gelijk af moest haken, terwijl Mike Rockenfeller daarachter als eerste slicks kwam halen. Vooral Glock was lekker bezig: de Duitser zette zijn BMW langs de Audi van Müller en reed weg. Sheldon van der Linde reed op plek acht en was vroeg gestopt, maar was inmiddels seconden per ronde sneller dan Frijns.

Frijns, Glock en Rast kwamen met een goed kwartier te gaan binnen voor nieuwe regenbanden - het regende toch weer - en de Nederlander kwam vlak achter Van der Linde terecht, die zowaar de nieuwe leider was. Müller en Glock zaten ruim achter Frijns en pal voor Duval, met Rast daar weer tien tellen achter.

Fabio Scherer eindigde een ronde later hard in de bandenstapels: safety car en het hele veld kwam weer bij elkaar. De bandenstapels waren kapot en de regen kwam flink naar beneden, een combinatie die ervoor zorgde dat de wedstrijdleiding de race met de rode vlag even stil besloot te leggen.

Met zes minuten te gaan konden we weer racen op een nog altijd erg nat Drents circuit, met Van der Linde op kop, voor Frijns, Müller, Glock, Duval en Rast. Glock viel twee plekken terug, maar daar bleef het bij en dus pakte Van der Linde zijn allereerste DTM-overwinning, voor Frijns, die dat een dag eerder al deed. Müller completeerde het podium, voor Duval, Rast en Glock.

Djokovic uit US Open gegooid na bal tegen keel lijnrechter

Tennisser Novak Djokovic ligt uit de US Open. Dat komt niet doordat de Servische nummer één van de wereld niet goed genoeg was om de als twintigste geplaatste Pablo Carreño Busta te verslaan, maar omdat Djokovic zijn hoofd niet koel kon houden en zich niet wist te gedragen.

Aan het einde van de gelijkopgaande eerste set viel Djokovic, waarbij hij zijn schouder fors leek te bezeren. Hij speelde door en niet veel later pakte de Spanjaard een fraai punt, waarna Djokovic uit frustratie een bal wegmepte.

Dat was niet zo'n beste zet: de bal kwam vol op de keel van een lijnrechter terecht, die happend naar adem naar de grond zakte. De dame kwam er uiteindelijk ogenschijnlijk redelijk vanaf, maar de scheidsrechter en juryleden begonnen een forse discussie over wat er nu moest gebeuren.

Na enige minuten kwam daar het oordeel, nadat Djokovic zelf nog alles probeerde - inclusief het vragen om setverlies als straf. Djokovic werd gediskwalificeerd en Carreño Busta staat in de kwartfinales. Een passend vervolg van 2020 voor de Serviër, die tijdens de COVID-19-pandemie al een toernooi organiseerde waarbij de helft besmet raakte en waarin hij zich een heuse antivaxxer toonde.

Alexander Zverev staat ook al bij de laatste acht, hoewel hij het beduidend makkelijker had: de jonge Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina sneuvelde met 6-2, 6-2, 6-1 tegen de nummer vijf van de plaatsingslijst.

Jumbo-Visma pakt meeste prijzengeld in eerste week Tour de France

Na één week fietsen in de Tour de France heeft Jumbo-Visma vooralsnog het meest verdiend. De Nederlandse ploeg boekte drie ritzeges, twee voor Wout van Aert en één met Primoz Roglic. Daarnaast staat Roglic sinds vandaag aan de leiding van het algemeen klassement. In totaal fietste Jumbo-Visma 47.650 euro bij elkaar.

UAE Emirates staat met 33.550 euro tweede in de ranking van het prijzengeld. Het team won met Alexander Kristoff en Tadej Pogacar twee etappes en droeg met Kristoff ook nog eens de gele en groene trui. Pogacar mocht ook één dag de witte trui aantrekken.

Team Sunweb, AG2R La Mondiale en Trek-Segafredo vullen de top vijf. Sunweb en Trek-Segafredo wisten weliswaar geen etappe te winnen, maar met verschillende ereplaatsen vullen ze kas van hun ploeg. AG2R La Mondiale heeft een plek in de top vijf vooral te danken aan Benoît Cosnefroy en Nans Peters. Cosnefroy draagt vanaf de tweede rit de bergtrui, terwijl Peters afgelopen zaterdag een prachtige etappe wist te winnen in de eerste Pyreneeënrit.

Tour 2020: Overzicht prijzengeld na 9 etappes
1. Jumbo-Visma / 47.650 euro
2. UAE Emirates / 33.550 euro
3. Team Sunweb / 29.540 euro
4. AG2R La Mondiale / 29.430 euro
5. Trek-Segafredo / 29.060 euro
6. Deceuninck-Quick-Step / 28.830 euro
7. Astana / 20.840 euro
8. Cofidis / 16.020 euro
9. CCC / 15.980 euro
10. Mitchelton-Scott / 13.930 euro
11. BORA-hansgrohe / 13.250 euro
12. Lotto Soudal / 12.970 euro
13. NTT Pro Cycling / 11.370 euro
14. EF Pro Cycling / 10.260 euro
15. Total Direct Energie / 9.500 euro
16. B&B Hotels-Vital Concept / 8.280 euro
17. INEOS Grenadiers / 8.030 euro
18. Israel Start-Up Nation / 7.880 euro
19. Movistar / 5.680 euro
20. Bahrain McLaren / 4.730 euro
21. Arkéa-Samsic / 3.720 euro
22. Groupama-FDJ / 1.960 euro

Almere City verslaat Excelsior in spectaculair duel met 4-6

In de tweede speelronde van de Keuken Kampioen Divisie heeft Almere City FC uit bij Excelsior met 4-6 gewonnen. Later op de avond volgen nog twee wedstrijden: FC Den Bosch – FC Dordrecht en Helmond Sport – NAC Breda.

Thomas Verheydt van Almere City opende al in de derde minuut de score. De bezoekers konden echter niet lang van de voorsprong genieten, binnen een kwartier was de voorsprong voor Excelsior. Voor de thuisclub scoorden Reuven Niemeijer en Elías Már Ómarsson (2x).

Daarna was het Almere dat drie keer tot scoren kwam via Faris Hammouti, Jearl Margaritha en opnieuw Thomas Verheydt. Ruststand 3-4.

De 3-4 leek ook de eindstand te worden maar vier minuten voor tijd gingen beide ploegen weer los. Xian Timmers scoorde het vijfde Almeerse doelpunt, een minuut later was het door Ómarsson alweer 4-5. Tim Receveur zorgde in de 88e minuut voor het laatste doelpunt van de wedstrijd: 4-6.

Update 19.24 uur
FC Den Bosch heeft zondagmiddag gewonnen van FC Dordrecht. In eigen huis was de eindstand 2-1.

Na ruim een half uur spelen bracht Kevin Jansen FC Dordrecht op voorsprong. Kevin Felide maakte vlak na rust de gelijkmaker. Vijf minuten voor tijd scoorde Paco van Moorsel de winnende treffer. Voor de Brabanders was dit de eerste zege van het seizoen.

Update 22.39 uur
NAC Breda is ook na de tweede speelronde ongeslagen. De Bredanaars wonnen uit bij Helmond Sport met 0-2. Huseyin Dogan scoorde uit een strafschop de 0-1 en in de slotfase verdubbelde Sydney van Hooijdonk de score.

Man (38) doodgestoken in Den Haag, politie zoekt getuigen

De recherche in Den Haag is een onderzoek gestart naar een steekincident op de Schoutendreef op zaterdag 5 september. Rond 16.10 uur werd een gewonde man in de portiek van een woning aangetroffen. De man van 38 jaar uit Den Haag blijkt te zijn neergestoken en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

Het team Forensische Opsporing heeft een sporenonderzoek verricht en agenten hebben een buurtonderzoek gehouden. Inmiddels is een Team Grootschalige Opsporing (TGO) samengesteld dat onderzoek doet naar de toedracht van het incident.

Getuigen die nog niet met de politie gesproken hebben, maar wel informatie hebben dat verband kan houden met het steekincident worden verzocht zich te melden bij de recherche via 0900 – 8844 of anoniem via 0800 – 7000.

 Dodelijke steekpartij Den Haag: wie stak de man met het witte hondje dood? https://t.co/vv7p9uxMQq

Wildwest-taferelen in razendspannend tweede seizoen Undercover

Drugsbaron Ferry Bouman zit een tijd in de gevangenis, terwijl Kim voor haar werk bij een mensenrechtenorganisatie de El Dorado Ranch op het spoort komt, een manege in het Belgische achterland vanwaaruit illegale wapens naar Syrië worden verhandeld. Bob gaat daar undercover en probeert in de gratie te komen van de gebroeders Laurent en JP Berger, smokkelaars. Ondertussen zet Ferry vanuit de gevangenis zijn zoektocht naar de ware identiteit van undercoveragenten Bob en Kim verder door en is niemand veilig.

Grote groep overlastgevende jongeren op de bon

Vanmiddag kreeg de politie Waddinxveen-Zuidplas een melding van jeugdoverlast op de Piet Stuurmanweg in Waddinxveen. Aldaar zou een groep van 40 jongeren overlast veroorzaken met bromfietsen en motoren. De politie  trof daadwerkelijk een grote groep jongeren  aan.

Een uitgebreide controle leverde uiteindelijk 11 processen verbaal en 11 WOK meldingen op in verband met de overschrijding van de constructie snelheid (WOK- Wacht Op Keuren -melding aan het RDW, verbod om over de weg te rijden). Ook heeft de politie een proces-verbaal uitgeschreven voor het rijden zonder rijbewijs op een motor.

Een aantal jongeren moeten dus binnenkort met hun bromfiets naar de RDW voor een herkeuring. Ook zijn de jongeren door de politieagenten nog even gewezen op de coronaregels die niet nageleefd werden.

Roglic had ook graag de etappe gewonnen voor zijn ploeg

Primoz Roglic nam de gele trui vandaag na de negende etappe van de Tour de France over van Adam Yates. Toch had de Sloveen vandaag ook graag de etappe willen winnen.

In de tweede Pyreneeënetappe ging het vanuit de start gelijk vol gas. "We hadden eigenlijk niet echt een plan, maar mijn ploeggenoten waren meteen zo goed dat we besloten voor het geel te gaan. Ik had graag ook de rit gewonnen, zeker ook voor de jongens die weer zo hard gewerkt hebben. Ik denk niet dat de koers voor ons nu echt gaat veranderen. Onze missie was al met de gele trui in Parijs aan te komen. We moeten gewoon elke dag gefocust zijn. Maar eerst is er nu gelukkig een welverdiende rustdag.”

Mollema: "Ik had een goede dag"

In de tweede rit door de Pyreneeën werd Bauke Mollema zesde. Op elf tellen van de vijf leiders won de Nederlander de sprint van een groepje achtervolgers.

Mollema zei na afloop van de etappe dat hij blij was dat het beter ging dan gisteren. "Het waren twee pittige ritten op rij. Vandaag werd er vanaf het begin meteen keihard gereden,maar ik had een goede dag.Het was ook kouder en dat heb ik graag.Wel jammer dat we die vijf man op kop niet meer terugpakten,anders had ik mee kunnen sprinten om de etappezege."

Mollema is in de strijd om de gele trui nu dertiende op twee minuten en 31 seconden van geletruidrager Primoz Roglic.

Random Pics van de Dag #95

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Aanvaller Hirschi superverdrietig

In de negende etappe van de Tour de France maake Marc Hirschi enorm indruk. Hij reed 90 kilometer op kop, maar werd in het zicht van de haven alsnog bijgehaald. De Zwitser van Sunweb werd nog wel derde en hij kreeg de prijs voor de strijdlustigste renner van de dag. Desondanks was hij ontroostbaar.

"Ik ben superverdrietig.Ik kan nu echt niet meer blij zijn met mijn optreden, hoe lyrisch iedereen daar ook over is. Als je 90 km lang in je eentje klimt en daalt en je lijkt het te gaan halen,dan wil je ook beloond worden," zo zei Hirschi na afloop. "Eerder greep ik al net naast de zege toen Alaphilippe me in de eindsprint de baas was en dan is het jammer dat ik na zo'n inspanning weer net niet win."

Klopjacht op dader steekpartijen Birmingham

De Engelse politie heeft de jacht geopend op een messentrekker die afgelopen nacht willekeurige mensen heeft aangevallen en daarbij een man heeft gedood en zeven andere mensen heeft verwond bij een  serie angstaanjagende  steekpartijen in het stadscentrum van Birmingham.

In de vroege nacht van zaterdag op zondag  stak de dader acht slachtoffers neer in een aantal verschillende uitgaansgebieden  in de gebieden Acadian en Snow Hill (Birmingham). 

Omdat de verdachte nog op vrije voeten is, heeft de politie de bewoners van Birmingham gewaarschuwd om "alert" en "waakzaam" te blijven terwijl politieagenten van West Midlands een klopjacht op de dader houden. Een beveiligingscamera van een plaatselijke bar toonde een mogelijke verdachte die "toevallig" langsliep nadat agenten en ambulancepersoneel zich naar het slachtoffer ter plaatse waren gespoed.

Er is nog geen bewijs dat de steekpartijen een haatmisdaad of een terroristische daad  zijn, zei hoofdinspecteur Steve Graham.

Van de zeven overlevende slachtoffers bevinden een man en een vrouw zich in kritieke toestand in het ziekenhuis, terwijl de anderen vijf niet-levensbedreigende verwondingen hebben opgelopen.

Getuigen zeiden dat twee mensen in de nek waren gestoken en dat ten minste één persoon in Gay Village met een mes werd gestoken. Tevens zijn er getuigen die schoten hebben gehoord. De politie heeft forensische tenten opgezet voor verder onderzoek op locaties in de straten Irving, Barwick en Livery (Birmingham)

De politie (Birmingham) heeft inmiddels een website opgezet waar mogelijke getuigen hun verhalen en beelden kunnen delen.

Update 20:34 uur:
Vanavond heeft de politie beelden vrijgegeven van een man die wordt verdacht één persoon te hebben gedood en zeven andere personen te hebben verwond bij een serie steekpartijen in Birmingham.

Een 23-jarige man werd om 01.50 uur BST in Irving Street vermoord, zei de politie van West Midlands. Een man en een vrouw van 19 en 32 jaar liepen ernstige verwondingen op.

Vijf andere mensen, tussen 23 en 33 jaar, raakten ook gewond. 

Twee winnaars in World Superbikes Aragon, Van der Mark 4e en 6e

Het World Superbikes-kampioenschap heeft op Motorland Aragon in Spanje de tweede opeenvolgende raceweek aldaar achter de rug. Na de race van zaterdag stonden er zondag weer twee op het programma, wat twee verschillende winnaars opleverde.

Superpolerace
Jonathan Rea, Michael Ruben Rinaldi en Scott Redding vertrokken vanaf de eerste rij, met Michael van der Mark op plek twaalf. Rea behield de leiding bij de start, Redding passeerde Rinaldi, Toprak Razgatlioglu sloot aan en Redding schoof gelijk door naar de leiding.

De verschillen werden niet echt groot, maar harde gevechten om de voorste plekken waren er ook niet. Redding ging er met de winst en dus de poleposition voor race twee vandoor, voor Rea en Rinaldi, met Alvaro Bautista en Chaz Davies daar weer achter en Van der Mark op plek tien.

Race twee
De start van de race leverde 'gewoon' weer de leiding op voor Rea, voor Redding, Rinaldi, Bautista, Davies en Toprak Razgatlioglu, die snel ingehaald werd door Leon Haslam en Alex Lowes. Bautista schoof na zo'n vijf ronden onderuit, Redding, Rea en Rinaldi reden zich los van de rest.

Rinaldi nam de leiding over van Rea, terwijl Redding langzaam een gaatje moest laten. Van der Mark was ondertussen redelijk bezig en reed op plek zeven. Vier ronden voor het einde deed Rea een poging om de leiding over te nemen, wat heel even lukte, tot hij bijna van zijn Kawasaki stuiterde.

De Noord-Ierse wereldkampioen bleef knap overeind en sloot gelijk weer aan, kort daarna gevolgd door een succesvolle aanval. Voor Davies was het met een paar ronden te gaan klaar: de Welshman ging op zijn Ducati onderuit. Rea reed ondertussen toch overtuigend naar de winst, voor Rinaldi, Redding, Haslam, Lowes en Van der Mark.

Herlings doet goede zaken in WK motorcross

Jeffrey Herlings heeft de MXGP van Italië gewonnen. De Brabander won in Faenza beide races. Door de winst is zijn voorsprong in het WK op eerste achtervolger Antonio Cairoli gegroeid tot zestig punten.

In beide races was de leiding in de wedstrijd lange tijd voor de Jorge Prado. In de slotfase wist Herlings telkens de jonge Spanjaard te verschalken en de zege op te eisen. Voor de 25-jarige Herlings was dit de negentigste GP-zege.

Coronatests in Tour op rustdag

Morgen, op de rustdag, worden de renners die meedoen aan de Tour de France, getest op corona. Ook de stafleden van de wielerteams worden getest, al werd een deel van hen vandaag al getest voor de start van de negende etappe.

Volgens het protocol dat vooraf is afgesproken is dat bij twee besmettingen binnen een ploeg het hele team naar huis moet. Dinsdagochtend zullen tourorganisator ASO en de internationale wielrenunie UCI de resultaten bekendmaken.

Al sinds een paar dagen voor de start van de Tour leven de renners en andere teamleden in een soort van bubbel. Overigens is er wel vrees voor besmetting door toeschouwers omdat op de bergen veel mensen staan die geen mondkapje op hebben.

Dagelijks worden er in Frankrijk nog meer dan 7.000 coronabesmettingen gemeld.

F1: Uitslag Grand Prix van Italië

Pierre Gasly heeft zeer verrassend de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De AlphaTauri-coureur profiteerde in een knotsgekke race optimaal van een rode vlag en zegevierde voor Carlos Sainz en Lance Stroll waarmee er een niet voorspeld podium op Monza was. Max Verstappen viel uit met problemen aan de Red Bull.

Dat het een knotsgekke race zou worden was in de beginfase niets van te merken. Op weg naar de grid had Valtteri Bottas de Mercedes weliswaar beschadigd, maar teamgenoot Lewis Hamilton deed bij de start wat hij moest doen: wegrijden bij de rest. Sainz volgde na een goede start, voor Lando Norris, Sergio Perez en Daniel Ricciardo. Bottas sloot pas daarachter aan, terwijl daarachter Max Verstappen een gevecht met Stroll in zijn voordeel beslechtte.

Vooraan reed Hamilton langzaam maar zeker weg bij Sainz die op zijn beurt niets van Norris te duchten had. Daarachter ontstond de DRS-trein waarbij er niet ingehaald kon worden. Uit het achterveld viel ondertussen Ferrari-coureur Sebastian Vettel weg met een rem linksachter die het begaf. Er ontstond zelfs een klein brandje. Kevin Magnussen was de volgende die uitviel. De Deen kon met zijn Haas net niet de pits halen en parkeerde de bolide vlak voor de ingang, waardoor er daar plaatselijk geel hing. Omdat de auto niet makkelijk weggehaald kon worden werd het zelfs een safety car.

De organisatie besloot uit veiligheidsoverwegingen om de pitsstraat te sluiten, maar Hamilton en Antonio Giovinazzi hadden hier maling aan en haalden toch nieuwe banden. Dit kwam beiden op een zware straf te staan: 10 seconden stop-and-go. Dit legde de loper uit voor onder meer Sainz voor een goed resultaat. De Spanjaard pitte namelijk net als bijna het hele veld toen het wel mocht.

Een aantal coureurs deed dit niet en dit zorgde er bijvoorbeeld voor dat de Alfa Romeo's zich bij de herstart vooraan bevonden, net als Charles Leclerc. De Monegask had echter veel problemen met de Ferrari en bij het uitkomen van Parabolica verloor hij na een foutje de macht over het stuur en belandde hard in de bandenstapels. De coureur stapte zelf uit, maar hiermee was de afgang van zijn team Ferrari wel compleet. Omdat de bandenstapels beschadigd waren werd de race stilgelegd.

Dit zorgde ervoor dat alle coureurs in de pits een gratis bandenwissel kregen. Achter Hamilton stonden plots Stroll, Gasly, Räikkönen en Giovinazzi. Dit zou niet zo blijven, want Hamilton en Giovinazzi moesten een straf inlossen en er zou een staande start zijn. Verstappen lag slechts op plek elf.

Bij de herstart greep Hamilton weer de leiding, voor Gasly, Räikkönen en Giovinazzi. Stroll verremde zich en viel hierdoor enkele plaatsen terug, waarna ook Sainz hem passeerde. Omdat Hamilton en Giovinazzi hun straf inlosten lag Gasly plots eerste, voor Räikkönen en Sainz. Ver daarachter kampte Verstappen met motorische problemen aan de Red Bull en werd uitvaller. Teamgenoot Alex Albon kwam wel aan de streep, maar pas op plek vijftien.

Vooraan liep Gasly snel weg bij Räikkönen die al snel bezoek kreeg van Sainz. De McLaren maakte korte metten met de Alfa Romeo die langzaam maar zeker terugviel. Räikkönen had er wel voor gezorgd dat Gasly een marge van drie seconden had op Sainz. De Spanjaard probeerde in de zeventien ronden die resteerden er alles aan om de AlphaTauri binnen te hengelen, maar kon pas in de voorlaatste ronde dichtbij genoeg komen voor een DRS.

Het was hierdoor nog even billenknijpen voor Gasly, maar de Fransman hield na een fraaie race zijn hoofd koel en bezorgde AlphaTauri de tweede zege uit de historie uit het team. De eerste keer was in 2008 toen Vettel zegevierde voor de renstal die destijds onder de naam Toro Rosso door het leven ging. Bovendien was het de eerste Franse zege in de Formule 1 sinds Olivier Panis Monaco 1996 pakte.

Naast de verrassende Gasly mochten ook Sainz en Stroll naar het podium, waarmee voor het eerst sinds 2012 geen Mercedes, Red Bull of Ferrari op het podium stond. De overige punten waren voor Norris, Bottas, Ricciardo, Hamilton, Esteban Ocon, Daniil Kvyat en Sergio Perez. De race betekende ook het einde voor de familie Williams in de Formule 1 nadat het team verkocht werd aan een investeringsmaatschappij.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 P. Gasly AlphaTauri 1:47:06.056
2 C. Sainz Jr. McLaren +0.415
3 L. Stroll Racing Point +3.358
4 L. Norris McLaren +6.000
5 V. Bottas Mercedes +7.108
6 D. Ricciardo Renault +8.391
7 L. Hamilton Mercedes +17.245
8 E. Ocon Renault +18.691
9 D. Kvyat AlphaTauri +22.208
10 S. Pérez Racing Point +23.224
11 N. Latifi Williams +32.876
12 R. Grosjean Haas +35.164
13 K. Räikkönen Alfa Romeo +36.312
14 G. Russell Williams +36.593
15 A. Albon Red Bull +37.533
16 A. Giovinazzi Alfa Romeo +55.199
DNF M. Verstappen Red Bull +23 ronden
DNF C. Leclerc Ferrari +30 ronden
DNF K. Magnussen Haas +36 ronden
DNF S. Vettel Ferrari +47 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 163
2 Valtteri Bottas Mercedes 117
3 Max Verstappen Red Bull 110
4 Lance Stroll Racing Point 57
5 Lando Norris McLaren 57
6 Alex Albon Red Bull 48
7 Charles Leclerc Ferrari 45
8 Pierre Gasly AlphaTauri 43
9 Carlos Sainz Jr. McLaren 41
10 Daniel Ricciardo Renault 41
11 Sergio Perez Racing Point 34
12 Esteban Ocon Renault 30
13 Sebastian Vettel Ferrari 16
14 Nico Hülkenberg Racing Point 6
15 Daniil Kvyat AlphaTauri 4
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 2
17 Kevin Magnussen Haas 1
18 Nicholas Latifi Williams 0
19 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 0
20 Romain Grosjean Haas 0
21 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 264
2 Red Bull 158
3 McLaren 68
4 Racing Point 66
5 Ferrari 61
6 Renault 59
7 AlphaTauri 20
8 Alfa Romeo 2
9 Haas 1
10 Williams 0

Ritzege Pogacar, Roglic pakt geel

De negende etappe van de Tour de France, een rit over 154 kilometer van Pau naar Laruns, is gewonnen door Tadej Pogacar. De Sloveen bleef in een sprint van vijf Roglic en Hirschi voor. Roglic neemt wel de gele trui over van Adam Yates, die teveel tijd verloor.

Verschillende renners probeerden vanuit de start uit het peloton te ontsnappen, maar vooralsnog lukte het niemand. Benoît Cosnefroy, leider in het bergklassement, kwam als eerste boven op de beklimming van de Côte d'Artiguelouve van de 4e categorie. Ook na de eerste beklimming probeerde de ene na de andere renner weg te rijden. Bij veel van die aanvallen waren 1 of meer renners van Sunweb betrokken.

De tweede beklimming was de Col de la Hourcère van de eerste categorie. De sprinters moesten gelijk al lossen. Verschillende renners hoopten het verschil te kunnen maken bij het klimmen, maar het uitgedunde peloton, waar Jumbo het tempo maakte, liet ze niet gaan.

Hirschi wist wel een gaatje te slaan, vijf kilometer onder de top was het verschil al 41 tellen. Achter hem reed een achtervolgende groep met Reichenbach, Gaudu (Groupama), Kämna, Formolo (Bora), Barguil (Arkéa), Castroviejo (Ineos) en Martínez (EF). In het peloton moest Pinot net als gisteren lossen. Ondertussen kwam Hirschi als eerste boven met anderhalve minuut op het peloton. De achtervolgende groep, waarin Omar Fraile was aangesloten, zat twintig seconden voor het peloton.

Het was een kleine afdaling want de volgende beklimming was de Col de Soudet van de derde categorie. Daar kwam Hirschi wederom alleen boven. De voorsprong was gegroeid. De groep achtervolgers volgden op bijna drie minuten, het peloton op ruim 3,5 minuut. De een-na-laatste klim was de Col d'Ichère van de derde categorie. De achtervolgende groep was teruggegrepen en de sterk rijdende Hirschi had een voorsprong van 4,5 minuut. Op de Col d'Ichère kwam Hirschi als eerste boven. De voorsprong van de renner van Sunweb liep wel langzaam terug.

De Marie Blanque, de laatste klim van de dag, was er eentje van de buitencategorie. In het peloton moest Robert Gesink, die tot dan toe veel kopwerk had verricht, al snel lossen. Hirschi liet ook op de stijlste stukken van de col zien dat het met zijn vorm wel goed zat, al werd zijn voorsprong wel gestaag minder. Het peloton was inmiddels uitgedund tot een man of 25.

Zo'n twee kilometer onder de top zette Pogacar aan, Roglic kon volgen. Gele-truidrager Adam Yates en Nairo Quintana moesten lossen. Bernal probeerde te demarreren op een van de stijlste delen, alleen Roglic, Pogacar, Landa en Porte konden nu volgen. Hirschi had boven op een voorsprong van iets meer dan 20 tellen op de groep Roglic.

Het was nu alleen nog dalen naar de finish. Op 15 kilometer van de meet had Hirschi een voorsprong van nog maar 11 tellen op Roglic, Pogacar, Bernal en Landa, maar het liep daarna weer een beetje op. Mollema zat daarachter in een groepje met onder meer Quintana. Yates reed in een groep met onder meer Dumoulin op anderhalve minuut van Hirschi. Het was in de laatste kilometers echt hopen voor Hirschi dat de vier daarachter hem niet meer zouden bijhalen. Drie kilometer voor de finish was het verschil nog maar 12 seconden en een kilometer later was hij bijgehaald. Hij kon echter wel bijhaken bij Roglic, Pogacar, Bernal en Landa. Het werd dus een eindsprint tussen vijf man en het was Pogacar die Roglic en Hirschi net voorbleef.

Thuis van vakantie? Check je dakkoffer op een verstekeling!

Na een heerlijke vakantie met hun auto kwam een Engels echtpaar voor een onaangename verrassing te staan toen zij bij het uitruimen van hun auto ineens geklop vanuit hun dakkoffer hoorden komen. Ze belden gelijk de plaatselijke politie en die troffen bij het openen van de dakkoffer een Soedanese vluchteling aan die zich tussen de bagage van het echtpaar had gepropt.

In het artikel in de Telegraph staat vermeld dat er wel vaker verstekelingen zich in een dakkoffer verstoppen en op deze wijze Engeland binnenkomen. Vermoedelijk heeft deze verstekeling zich tijdens een bezoek aan een winkelcentrum in Calais verschanst in de dakkoffer. Bij terugkomst van het winkelen, bemerkte het echtpaar niets vreemd aan de auto maar op de M25 werden ze door een andere weggebruiker er op geattendeerd dat hun dakkoffer niet goed dicht zat, dit hebben ze toen verholpen met behulp van een sleepkabel.

Het openen van de dakkoffer door de politie en de ontdekking van de verstekeling is gefilmd, zie onder;

Titelstrijd Formule 2 blijft spannend na sprintrace Monza

De sprintrace van de Formule 2 op het circuit van Monza heeft een goede dag opgeleverd voor de spanning in de titelstrijd. Robert Shwartzman en Callum Ilott begonnen de race als gedeelde leiders, Mick Schumacher volgde daar net achter.

Louis Deletraz vertrok vanaf poleposition, met Dan Ticktum naast en Callum Ilott en Zhou Guanyu achter zich. Ticktum snelde bij de start naar de koppositie, voor Deletraz, Ilott, Yuki Tsunoda, Christian Lundgaard, Mick Schumacher, Zhou, Luca Ghiotto en Robert Shwartzman.

Tsunoda's auto gaf in de tweede ronde gedeeltelijk de geest en hij moest naar binnen, Schumacher had het mes tussen de tanden en ging in de Curva Grande langs Lundgaard. Voor Zhou was het na acht ronden klaar: de auto van de Chinees kapte ermee. Lundgaard pakte ondertussen plek vier terug van Schumacher, die Shwartzman achter zich aan kreeg.

Vroeg in de tweede helft van de race pakte Ilott de tweede plek over van Deletraz, maar Ticktum had intussen al wel een fors gaatje geslagen. Lundgaard nam de derde plek over van Deletraz, die Schumacher in zijn spiegels steeds dichter in de buurt zag komen.

In de voorlaatste ronde schoof Schumacher langs Deletraz naar plek vier, terwijl Lundgaard het bleef proberen bij Ilott. Ticktum's overwinning kwam totaal niet in gevaar, Ilott hield stand en werd tweede, voor Lundgaard, Schumacher, Deletraz en Shwartzman.

Ilott deelde de kampioenschapsleiding met Shwartzman en staat nu dus alleen op kop, Schumacher passeert zijn Russische teamgenoot en staat tweede.

Update 14.45 uur
Ticktum kwam na de finish in het grind te staan zonder brandstof. Hij kon zo geen brandstofmonster leveren om te testen en werd gediskwalificeerd, waardoor Ilott een gratis overwinning in de schoot geworpen kreeg.

Tennisser Rojer stunt in dubbelspel US Open, ook Schuur door

Op de US Open heeft tennisser Jean-Julien Rojer samen met de Roemeen Horia Tecau voor een stunt gezorgd. Het duo, US Open-winnaars in 2017, rekende in de achtste finales af met de mondiale nummers één en titelverdedigers Juan Sebastian Cabal en Robert Farah uit Colombia: 4-6, 6-3, 6-4.

Voor Matwé Middelkoop en de Braziliaan Marcelo Demoliner is het toernooi klaar. De Britten Jamie Murray en Neal Skupski waren een behoorlijke maat te groot voor het Nederlands/Braziliaanse partnerschap: 3-6, 2-6. Wesley Koolhof en de Kroaat Nikola Mektic stonden al in de kwartfinales.

Ook Demi Schuurs staat in de kwartfinales en wel met de Tsjechische veterane Kveta Peschke. De twee, als vierde geplaatst, wonnen met 6-2, 7-5 van de Georgische Oksana Kalashnikova en de Russische Alla Kudryavtseva. Het jonge Russische duo Anna Blinkova en Veronika Kudermetova, samen nog een jaar jonger dan de 45-jarige Peschke, wacht in de kwartfinales.

Williams zet jacht op 7e US Open-titel voort

Tennisser Serena Williams is nog altijd op koers voor haar zevende US Open-titel, de eerste sinds 2014. De Amerikaanse plaatste zich voor de achtste finales door landgenote Sloane Stephens (26), winnares van 2017, met 2-6, 6-2, 6-2 klop te geven.

De jonge Australian Open-winnares Sofia Kenin, als tweede geplaatst, gaf wederom geen set af: de Amerikaanse stuurde de Tunesische Ons Jabeur (27) met 7-6 (4), 6-3 naar huis. Madison Keys, die destijds de finale van Stephens verloor, ging dan weer onderuit: de als zevende geplaatste Amerikaanse gaf bij een achterstand van 6-7 (4), 2-3 op tegen Alizé Cornet uit Frankrijk.

Williams speelt hierna tegen de Griekse Maria Sakkari (15), die de jonge Amerikaanse Amanda Anisimova (22) met 6-3, 6-1 de baas was. Ook de Belgische Elise Mertens (16) staat bij de laatste zestien, nadat ze de 18-jarige thuisspeelster Caty McNally met 7-5, 6-1 de baas was mag ze tegen Kenin aantreden.

De Kroatische Donna Vekic (18) sneuvelde met 6-4, 6-1 tegen de Bulgaarse Tsvetana Pironkova, terwijl Karolina Muchova (20) uit Tsjechië met 6-3, 2-6, 7-6 (7) van Sorana Cirstea won. Zij neemt het nu op tegen de Wit-Russische Viktoria Azarenka, de ongeplaatste tweevoudig finaliste, de Poolse tiener Iga Swiatek met 6-4, 6-2 klopte.

Thiem en Medvedev naar achtste finales US Open

Tennisser Dominic Thiem staat in de achtste finales van de US Open. De als tweede geplaatste Oostenrijker rekende zaterdagavond af met de als 31e geplaatste Kroaat Marin Cilic, winnaar in 2014: 6-2, 6-2, 3-6, 6-3.

De als derde geplaatste Rus Daniil Medvedev blijft indruk maken, hoewel hij niet per se de allersterkste tegenstanders heeft. De Amerikaanse wildcardspeler Jeffrey John Wolf moest er met 6-3, 6-3, 6-2 aan geloven, waardoor Medvedev - verliezend finalist van vorig jaar - nog altijd zonder setverlies zit.

Matteo Berrettini haalde vorig jaar de halve finales, dit keer is de als zesde geplaatste Italiaan ook weer prima bezig. De Noor Casper Ruud, als dertigste geplaatst, sneuvelde nu met 6-4, 6-4, 6-2. De Spanjaard Roberto Bautista Agut (8) ging vroegtijdig onderuit tegen de Canadees Vasek Pospisil: 7-5, 2-6, 4-6, 6-3, 6-2.

Berrettini speelt bij de laatste zestien tegen Andrey Rublev. De Rus (10) verloor ook nog geen set en Salvatore Caruso bracht daar zeker geen verandering in: 6-0, 6-4, 6-0. In een duel van de nieuwe generatie rekende de Australiër Alex de Minaur (21) af met de Rus Karen Khachanov (11): 6-4, 0-6, 4-6, 6-3, 6-1.

De jonge Canadees Felix Auger-Aliassime knikkerde eerder Andy Murray eruit en won nu doodsimpel van Corentin Moutet: 6-1, 6-0, 6-4, waardoor hij het straks op mag gaan nemen tegen Thiem.

De Roon ontkent dat Oranje-spelers Ten Cate als nieuwe bondscoach willen

Marten de Roon heeft zondag ontkend dat de spelers van het Nederlands elftal de voorkeur heeft voor Henk ten Cate als nieuwe bondscoach. De middenvelder van Oranje reageert daarmee op berichtgeving van VI en De Telegraaf.

Onder andere Kees Jansma meldde in een online talkshow van VI dat de spelersraad, bestaande uit aanvoerder Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Daley Blind, Kevin Strootman en Ryan Babel, is gevraagd wie zij als opvolger van Ronald Koeman zouden willen. Uit dat gesprek zou naar voren zijn gekomen dat Oranje verder wil met de door Koeman ingeslagen koers en dat de Ten Cate de beste optie zou zijn. Volgens De Roon is dat niet waar.

"Natuurlijk hebben we het er wel over dat Koeman weg is. We praten over wat er aan de hand is, hoe we bezig zijn en hoe we verder willen, maar kloppen niet bij de directie aan met namen", zei de speler van Atalanta zondag bij de persconferentie in aanloop naar het Nations League-duel met Italië.

"De spelersraad heeft ontzettend goed contact met de directie, maar dat gaat over van alles. Er is altijd van alles gaande. Er wordt gesproken over hoe we bezig zijn en wat de spelers fijn vinden, maar niet wie daar bij hoort. Het zou raar zijn als wij dat gaan beslissen."

Interim-bondscoach Dwight Lodeweges, die Ten Cate in het verleden als speler en trainer meemaakte bij Go Ahead Eagles, wilde op de persconferentie niet op de kwestie ingaan. "Mijn hoofd zat de afgelopen dagen vol met dingen die ik moest regelen. Laat de namen van kandidaten maar komen, dat is prima. Dat is het spel. Ik heb daar niks over te zeggen", zei hij.


Huiselijk geweld, vrouw (62) overleden

Op zaterdagochtend is in haar woning aan de Balistraat het lichaam aangetroffen van een overleden 62-jarige vrouw uit Den Helder. Zij is door geweld om het leven gekomen. De politie heeft na de vondst een Team Grootschalige Opsporing (TGO) ingezet. Het onderzoek is in volle gang, forensisch experts buigen zich over sporen en getuigen worden verhoord.

Twee mannen uit Den Helder (36 en 63 jaar) zijn aangehouden en zitten nog vast. De politie onderzoekt welke rol zij hebben gespeeld bij de dood van de vrouw. De mannen zijn in verzekering gesteld..

Een van de scenario’s die de politie onderzoekt is of er sprake is van huiselijk geweld. De aangehoudenen behoren tot de huiselijke kring van de vrouw. Bij de politie zijn geen historische meldingen bekend van huiselijk geweld.

De politie vraagt mensen die iets verdachts hebben gezien in de omgeving van de Balistraat in Den Helder vanaf de late avond van vrijdag 4 september tot zaterdagochtend 5 september, dit te melden bij de politie via 0900-8844 (lokaal tarief). Anoniem melding doen kan natuurlijk ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Ook mensen die menen te weten wat er zich heeft afgespeeld en die de politie nog niet heeft gesproken worden opgeroepen zich te melden.


Homo mishandeld nabij station Sloterdijk, politie zoekt getuigen

Vrijdagmiddag is een man mishandeld op het Orlyplein vlakbij station Sloterdijk in Amsterdam. Het slachtoffer werd rond 14:30 uur nageroepen door een groepje jongeren. Ze scholden hem uit voor homo. Toen het slachtoffer hier iets van zei ontaardde dit in een vechtpartij waarbij het slachtoffer werd geslagen en geschopt. Het slachtoffer raakte lichtgewond maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Het groepje jongeren is na het incident weggerend.

De politie neemt de mishandeling hoog op vanwege het homogerelateerde geweld. De recherche onderzoekt de zaak. Was u getuige of heeft u informatie over deze zaak? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844. Anoniem kan ook via 0800 – 7000. Voor een medewerker van het Roze in Blauw netwerk kunt u bellen met 088 169 1234.

Ten Voorde is Porsche Supercup-kampioen met winst in Monza

Op het circuit van Monza is het kampioenschap in de Porsche Supercup beslist. Er waren nog twee voorname kandidaten voor de titel voorafgaand aan de race: de Luxemburger Dylan Pereira vertrok vanaf plek vier, de Nederlander Larry ten Voorde - die een kleine achterstand goed moest maken - stond op poleposition.

De beslissende race van het kampioenschap begon met Ten Voorde op pole, Florian Latorre naast zich en Leon Köhler en Pereira achter hem. Ten Voorde behield de leiding bij de start, Pereira verschalkte Köhler en opende de aanval op Latorre's tweede plek. De safety car kwam vervolgens de baan op, omdat Philipp Sager bij de start crashte en de boel even opgeruimd moest worden.

Kort na de herstart kon de safety car alweer uitrukken: Hugo Nerman schoof in het middenveld de bandenstapel in. Na de herstart sloeg Ten Voorde een gat naar Latorre, die Pereira achter zich had - een situatie waarbij de Nederlander de titel zou pakken. Pereira móest dus naar voren, maar Köhler nam hem zes ronden voor het einde juist te grazen.

Ten Voorde kwam geen moment in gevaar, kwam nog één keer door de Parabolica en passeerde de finish als nieuwe Porsche Supercup-kampioen, voor Latorre, Köhler en Pereira. Het is de eerste Nederlandse titel sinds Jeroen Bleekemolen (2008, 2009), die op zijn beurt de opvolger was van Patrick Huisman (1997, 1998, 1999, 2000).

Suiker ongezonder dan nicotine en teer?

Waarom wil de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) wel suiker, zout en vet aanpakken in voeding en niet teer en nicotine in tabak?  Een opiniestuk van Wanda de Kanter en Frits van Dam wat ik tegenkwam op tabaknee.nl 

Ambitie kan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, CU) niet ontzegd worden. “Het doel is dat geen enkele jongere in 2040 nog rookt,” zei hij bij de aanbieding van het rapport Van verschil naar potentieel van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), over sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Hoe hij het aantal rokende jongeren naar nul wil terugbrengen zei hij er niet bij. Dat volgt dit najaar bij de presentatie van het Nationaal Preventieakkoord. Ongetwijfeld zal hij dan het recept uit het WRR-rapport volgen. Allereerst moet roken duurder worden door het verhogen van accijnzen. Ten tweede moet tabak op minder plaatsen verkocht worden, bij voorkeur door een vergunningstelsel in te voeren. De minimumleeftijd voor roken moet verder worden verhoogd. En ten slotte moet de overheid sterker een gezonde leefstijl propageren. Het zijn maatregelen die ook al genoemd zijn in een rapport van het ministerie van VWS uit 2016. Daar gebeurde toen alleen niets mee.

Overgewicht
Het rapport van de WRR gaat niet alleen over roken, maar ook over alcohol, psychische problemen en overgewicht. En juist de aanpak van overgewicht laat zien dat er iets vreemds aan de hand is met de aanpak van tabak. Over de aanpak van overgewicht maakt het rapport behartigenswaardige opmerkingen over de ingrediënten in de voeding zelf. Met name als het gaat om producten die veel verborgen vet, zout of suiker bevatten, is er nog een wereld te winnen, aldus de WRR. Daar ligt volgens de raad een taak voor de overheid en het bedrijfsleven.

Geen woord over nicotine
Merkwaardig genoeg zwijgt de WRR als het gaat over de ingrediënten in tabak . De woorden ‘teer’, ‘nicotine’ en ‘koolmonoxide’ komen in het rapport niet voor; het woord ‘verslaving’ slechts één keer. Dat is vreemd, want daar draait het om bij tabak. Het lijkt wel of tabak voor de WRR een natuurverschijnsel is waar verder niets aan te doen valt. Niets is minder waar: tabak is een gemanipuleerd product waarbij fabrikanten hun best hebben gedaan om het zo verslavend mogelijk te maken.

In de Tabaks- en rookwarenwet staat dat de gehaltes teer, nicotine en koolmonoxide (de zogenaamde TNCO-waarden) per sigaret niet hoger mogen zijn dan 10 milligram teer, 1 mg nicotine en 10 mg koolmonoxide. Maar als je deze waarden op een zuivere en eerlijke manier meet, zoals het RIVM onlangs deed, zijn ze een factor 2 tot 5 hoger dan wettelijk toegestaan.

Rookvrije generatie
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan dan ook niet anders dan de merken die de wettelijke norm overschrijden – en dat zijn ze vrijwel allemaal – uit de handel halen. Dat zou al een mooi opstapje zijn naar de “rookvrije generatie” waarover Blokhuis sprak.
Jaarlijks sterven ruim 20.000 mensen als gevolg van tabak en worden er vele tienduizenden mensen ziek door roken. Als het Blokhuis serieus te doen is om de schade door tabak te beperken en ervoor te zorgen dat in 2040 geen enkele jongere meer rookt, dan doet hij er verstandig aan om het kwaad bij de wortel uit te roeien: pak de tabak zelf aan.

Drastisch verminderen
Haal om te beginnen het verslavende karakter uit tabak door de hoeveelheid nicotine drastisch te reduceren. De Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten is bezig de haalbaarheid van nicotinereductie te onderzoeken. Waarom wel suiker, zout en vet aanpakken in voedingsmiddelen en niet teer, nicotine en koolmonoxide in tabak? Het is jammer dat de WRR dit over het hoofd heeft gezien.

Dronken drugsrijder rijdt bushokje uit de grond

Een 27-jarige man uit Wagenberg is afgelopen nacht omstreeks 01.00 uur op de Strijenstraat in Oosterhout met zijn auto tegen een bushokje gereden. Er is veel schade. De automobilist was onder invloed van alcohol en vermoedelijk ook drugs. Hij werd aangehouden en op het bureau verhoord. Er is door een arts bloed afgenomen.

De politie kreeg zondag 6 september 2020 omstreeks 01.00 uur een melding dat op de Strijenstraat een auto tegen een bushok en fietsenrek was gereden. Agenten troffen ter plaatse niemand bij het voertuig aan. De bestuurder bleek om de hoek op de Torenstraat te staan. Zijn mond zat onder het bloed. Daarom werd een ambulance ter plaatse gevraagd. Zijn letsel werd in de ziekenauto gecontroleerd, maar halverwege het onderzoek wilde hij niet meer meewerken.

Hij werd vervolgens aangehouden. Hij gaf toe een paar flesjes bier gedronken te hebben. Ook had hij wat geblowd. Hij bleek in het bezit te zijn van wat hennep. Vanwege de combinatie van alcohol en drugs werd besloten een arts naar het bureau te laten komen en bloed af te nemen. In afwachting van de uitslag daarvan is zijn rijbewijs ingevorderd.

Akwasi neemt afstand van oude gewelddadige Zwarte Piet-tweets

Rapper Akwasi heeft gereageerd op de ophef die die gisteren ontstond over oude Twitter-berichten van zijn account. Daarin werd gesproken over het vermoorden van Zwarte Piet en Sinterklaas. Hij zegt zich de tweets uit 2009, 2011 en 2012 niet meer te herinneren. Dat schrijven onze collega's van AT5.

Zijn woordvoerder zei gisteren tegen verschillende media dat de tweets niet door de rapper waren geplaatst. Vandaag komt Akwasi daarop terug en geeft hij toe dat hij de tweets destijds plaatste.

Hij schrijft op Twitter dat hij zichzelf niet herkent in de tweets en dat hij ze zich bovendien niet herinnert. 'Kan jij je korte berichten herinneren van meer dan twee decennia geleden? Ik ook niet', aldus de rapper.

'Zwarte Piet vermoorden'
In de berichten, die destijds op zijn account waren geplaatst wordt melding gemaakt van het vermoorden van Zwarte Piet. 'Gaat er nou iemand nog een zwarte piet knallen, of moet ik het doen?' en 'Wat lok ik uit als ik een zwarte piet vermoord?', stond te lezen. Ook moest Sinterklaas het ontgelden: 'Kan iemand sinterklaas dit jaar van die boot schieten, ik leg €500 op z'n hoofd.'

De tweets werden gisteren kort nadat er ophef over ontstond verwijderd. Sinds afgelopen juni wordt de rapper met de dood bedreigd nadat hij zich tijdens een Black Lives Matter-demonstratie op de Dam in Amsterdam in ferme bewoordingen uitliet over Zwarte Piet.

'Oude' Hughes wint F3-race Monza, Pourchaire maakt indruk

De oudste rijder in het Formule 3-veld heeft zijn tweede overwinning van het jaar te pakken. De 26-jarige Brit Jake Hughes, al bezig aan zijn vijfde seizoen op het niveau, was de beste in race twee op het circuit van Monza.

Met poleposition voor de nummer tien van zaterdag, Michael Belov, en Enzo Fittipaldi, Bent Viscaal en Lirim Zendeli naast en achter de Rus sprongen de lichten op groen. Zendeli kende een dijk van een start en pakte de leiding, voor Fittipaldi, Jakes Hughes, Liam Lawson en Belov - vooral Viscaal kende een slechte start.

Lawson nam na een paar ronden de derde plek over van Hughes, die Oscar Piastri en Frederik Vesti achter zich aan kreeg. Fittipaldi probeerde ondertussen uit alle macht Zendeli's leiding af te pakken en uitgerekend in de Parabolica slaagde de Braziliaan erin...tot hij in kon pakken: Zendeli tikte bij het aanremmen voor de eerste chicane zijn achterwiel aan en Fittipaldi had een lekke band, terwijl Lawson Zendeli pakte.

Zendeli ging kort daarop ook nog eens in de fout en viel terug naar plek zeven, waardoor Lawson de leiding pakte, voor Hughes en Vesti, die Piastri verschalkte. Nog eens een ronde later ging het in de strijd om plek vier fout in de eerste chicane, waar Piastri, Belov, Clement Novalak en David Schumacher allemaal het grind in stuiterden - lekker voor Viscaal, die zo terug op de zesde plek kwam.

Prema-teamgenoten Vesti en Logan Sargeant duelleerden flink voor de derde plek, die vijf ronden voor het einde in handen was van de Deense winnaar van zaterdag. Zendeli profiteerde van het geknok en nam Sargeant's vierde plek dan weer over, waarna de Amerikaan ook de Fransman Theo Pourchaire - gestart als negende, teruggevallen naar plek zeventien en bezig aan een indrukwekkende opmars - langszij zag komen. Zendeli drukte gelijk door en pakte Vesti, waardoor de Duitser weer op podiumkoers reed.

Vesti was niet best bezig en met ruim drie ronden te gaan kwam Pourchaire erlangs naar plek vier, waarna Sargeant bij een nieuwe aanval op Vesti de fout in ging: zelf liep hij een lekke band op, teamgenoot Vesti's vleugel hing op half zeven en ook hij moest naar binnen. Pourchaire vloog vervolgens langs Zendeli naar de derde plek, de Fransman was bijzonder lekker op dreef.

Alexander Smolyar reed ook prima en kwam voorbij Zendeli zelfs naar de vierde plek, vlak achter Pourchaire. Hughes hield ondertussen keurig stand en pakte de winst, voor Lawson en Pourchaire, die Smolyar en Zendeli achter zich hield. Richard Verschoor reed naar een relatief keurige tiende plek, Viscaal greep met plek elf precies naast de punten.

Spelersraad Oranje wil Henk ten Cate als bondscoach

De spelersraad van het Nederlands elftal wil Henk ten Cate als nieuwe bondscoach. Dit heeft Kees Jansma bekendgemaakt tijdens de talkshow van Voetbal International. De KNVB is op zoek naar een nieuwe bondstrainer, omdat Ronald Koeman de trein pakte naaar Barcelona.

De aanpak van Koeman bij Oranje viel bijzonder goed in de smaak bij de spelers. Vandaar dat de spelersraad (Virgil van Dijk, Kevin Strootman, Ryan Babel, Matthijs de Ligt en Daley Blind) de KNVB-directie liet weten op de ingeslagen weg verder te willen. Tijdens die bijeenkomst kregen ook de stafleden lof toegezwaaid. Interim-bondscoach Dwight Lodeweges wordt intern geroemd vanwege zijn tactisch inzicht, zijn kennis en zijn omgang met spelers en staf.

Ten Cate was tot 11 februari trainer van Al-Ittihad. Hij was al eens dicht bij het bondscoachschap, maar na een chaotische procedure van toenmalig technisch directeur Hans van Breukelen werd uiteindelijk Dick Advocaat aangesteld.

Politie onderzoekt steekincident en zoekt getuigen

De recherche zoekt getuigen van een steekincident in Delft op vrijdag 4 september. Tussen 14:15 en 14:30 uur zijn twee vrouwen aangevallen tussen de Troelstralaan en de Poptahof Zuid. De vrouwen van 25 en 27 jaar uit Delft werden geschopt en geslagen en hebben steekwonden opgelopen.

Volgens de slachtoffers hadden de daders een donkere huidskleur en droegen donkere kleding. Tijdens het incident droegen de mannen hun capuchon over het hoofd. Getuigen die iets hebben gezien of gehoord, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Dronken vrouw laat zich ophalen door dronken vriendin

Een 21-jarige vrouw uit Oosterhout is zaterdagavond in Tilburg betrapt op het rijden onder invloed in een auto. Ze blies 430 ugl en moest haar rijbewijs inleveren. Ze belde een vriendin om haar op te halen. Deze 22-jarige vrouw uit Rijen kwam met haar auto aangereden maar had ook te diep in het glaasje gekeken. Zij blies 225 ugl. Beide vrouwen hebben een proces-verbaal gekregen.

Een agent reed zaterdag 5 september 2020 in zijn herkenbare politie auto omstreeks 23.50 uur over de Conservatoriumlaan. Hij zag dat uit tegengestelde richting een personenauto naderde, een Suzuki, die geen verlichting voerde. Daarachter reed een Fiat. De politieman zag dat de bestuurster van de Fiat met haar groot licht seinde naar de Suzuki kennelijk om te waarschuwen. Hierna deed de bestuurster van de Suzuki inderdaad de verlichting aan. De diender zag dat de Fiat erg slingerde en meerdere malen met de rechterbuitenspiegel de takken raakte van bosschages langs de kant van de weg. De agent besloot middels de verlichte transparant op de Bredaseweg een stopteken te geven waaraan door de automobiliste werd voldaan.

Uit de auto, waarin twee vrouwen zaten, kwam een sterke alcohollucht. De bestuurster moest blazen. Ze bleek onder invloed van alcohol te zijn. Ze scoorde 430 ugl en moest vanwege het feit dat ze beginnend bestuurder is haar rijbewijs inleveren. Ze vroeg aan de agent of ze even een vriendin mocht bellen zodat zij opgehaald konden worden. Even later kwam een Suzuki aangereden, waaruit de gebelde vriendin stapte. Deze vrouw stond wankel op haar benen en bleek eveneens onder invloed van alcohol te zijn. Zij blies als beginnend bestuurder 225 ugl.

Tour: Etappe 9 - Weer klimmen, maar wel iets minder

De etappe van gisteren maakte ook voor het grote publiek duidelijk hoe de vork in de steel steekt bij Jumbo-Visma: Primoz Roglic is de kopman, niet Tom Dumoulin, en Roglic gaat voor de Tourwinst.

Vandaag staat een rit van 153 kilometer op het programma, beginnend ergens in Frankrijk. Vervolgens trekken we richting de bergen, waar met name een van de bergen van de eerste categorie best wel bij de buitencategorie had mogen zitten.

Rellende_Rotscholier schrijft er op het forum uiteraard weer een veel meer uitgebreide voorbeschouwing over, hier te vinden. Al om kwart over twaalf begint de etappe, twintig minuten later kan de TV aan, de voornaamste drie zenders zijn er rond één uur allemaal wel bij. De finish staat erg vroeg op het schema: tussen kwart over vier en kwart voor vijf.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Recordinternational Sneijder gaat beginnen met verkorte trainerscursus

Wesley Sneijder heeft zich ingeschreven voor de verkorte trainerscursus bij de KNVB. Dat liet de 36-jarige Sneijder weten in de in de online talkshow van Voetbal International.

"Ik heb met Nico-Jan Hoogma gesproken en aangegeven dat ik graag met de cursus wil starten. Het is de bedoeling dat ik de komende tijd individueel word begeleid en ga proeven aan het vak. Vanaf april volgend jaar stroom ik dan in de cursus in", aldus Sneijder in de talkshow van Voetbal International.

Sneijder speelde liefst vijftien jaar voor Oranje. In 2003 maakte hij zijn debuut voor het Nederlands elftal en in september 2018 speelde de spelmaker zijn laatste interland tegen Peru. Hij kwam in totaal 134 keer uit voor het Nederlands team, hiermee is hij recordinternational.

Afgelopen maand waren er geruchten over een rentree als voetballer bij FC Utrecht, maar Sneijder zag daar uiteindelijk vanaf.

VrijMiBabes #17 (not very sfw!)

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ploegleiding Jumbo-Visma over kopwerk Dumoulin: ‘Het was goed bedoeld, maar in strijd met ons plan’

Voor de ploegleiding van Jumbo-Visma is het geen verassing dat Tom Dumoulin dat hij is weggevallen uit de top van het klassement. Dat hij in de eerste Pyreneeënrit vol op kop reed voor Primoz Roglic hoorde echter niet bij het tactischplan van de Nederlandse ploeg.

Tom Dumoulin had eerder deze week al aangegeven aan de ploegleiding van Jumbo-Visma dat hij zich niet goed genoeg voelde om mee te strijden voor de eindzege in de Tour de France. "Tom heeft de lijn van de afgelopen week doorgezet. Intern had hij de laatste dagen al gezegd: ‘Ik voel dat ik niet bij de beste vier, vijf renners van deze Tour hoor. Dit is niet het gevoel dat ik moet hebben om de Tour te winnen.’ Dit komt voor ons niet als verrassing. Wij rekenden daardoor met Primoz als kopman", aldus ploegleider Merijn Zeeman tegen het AD.

Aan het begin van de eerste Pyreneeënrit stond Dumoulin er echter nog goed door in dezelfde tijd te staan als de anderen favorieten voor de eindzege. Toch besloot Dumoulin zich volledig op te offeren voor Primoz Roglic en trok vol door op de laatste beklimming. Gevolg dat alle kopmannen zonder knechten kwamen te zitten. "Hij heeft dat instinctief gedaan," zegt Zeeman. "Dat was niet nodig en was geen onderdeel van ons plan. Daar hebben we achteraf met elkaar over gesproken."

Volgens Zeeman wilde Dumoulin aan Roglic en de rest van de ploeg laten zien bereid te zijn te werken voor het grote doel: de eindzege in de Tour de France. "Het gevoel dat Dumoulin had, was dat de ploeg afgelopen week ook voor hem had gereden en hij niks terug kon doen. Dus wilde hij iets doen voor Primoz. Hij maakte zelf de beslissing en dat was met iets te veel enthousiasme. Wij hebben ook tegen Tom gezegd: ‘Je moet je vanuit de auto laten coachen of het nodig is.’ Het enthousiasme van Tom, zo’n grote renner, om onderdeel te zijn van het team valt te prijzen. Hij is eerlijk geweest, maar het had niet gemoeten."

Dat Dumoulin nu op twee minuten achterstand staat verandert er volgens Zeeman weinig aan de ploegentactiek van Jumbo-Visma. "Dit gaat niet betekenen dat Tom nu te pas en te onpas op kop gaat rijden. We weten niet wat er in de laatste weken gebeurt. We houden vast aan ons plan, maar Primoz is onze leider. We hebben nu één kopman en dat is Primoz."

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt

Opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af. Vooral in het noorden en in de kustgebieden komen enkele buien voor, aan zee met een kleine kans op onweer. Verder landinwaarts is het op de meeste plaatsen overwegend droog, maar ook daar is kans op een enkele bui. De minima lopen uiteen van 12°C aan de kust tot 7°C in het zuidoosten. De wind komt uit zuidwest tot west en is zwak, aan de kust matig maar in het noordelijk kustgebied aanvankelijk vrij krachtig.

Overdag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Vooral in de noordelijke helft komen enkele buien voor. De maxima liggen rond 18°C. De wind is westelijk, overwegend matig.

In de nacht naar maandag zijn er naast een enkele bui ook flinke opklaringen waarin mist of enkele mistbanken kunnen ontstaan. De west- tot zuidwestelijke wind neemt af naar zwak, langs de kust matig en draait in de loop van de nacht naar zuid tot zuidwest. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond 11°C in het westen tot lokaal 6°C landinwaarts.

Maandag overdag zijn er wolkenvelden maar ook perioden met zon, lokaal kan er een enkele bui vallen. In de middag komt er van het westen uit steeds meer hoge bewolking voor. De middagtemperatuur varieert van 18°C in het noorden tot 21°C in het zuiden van het land. De wind wordt west tot zuidwest en neemt toe naar matig, aan zee naar matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Maisveld in de zon, 2 jaar geleden
Maisveld in de zon, 2 jaar geleden

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Eerste World Superbikes-zege Rinaldi na machtige show

Motorcoureur Michael Ruben Rinaldi heeft zijn allereerste zege in het World Superbikes-kampioenschap te pakken. De Italiaanse Ducati-rijder was de beste tijdens de eerste race van het weekeinde op Motorland Aragon, waar vorige week ook al gereden werd.

De race begon met Jonathan Rea, Michael Ruben Rinaldi en Scott Redding op de eerste rij en Michael van der Mark op een teleurstellende twaalfde plek. Rea pakte bij de start de leiding, maar kreeg Rinaldi nog in de eerste ronde langszij, terwijl Redding aanschoof op plek drie.

Van der Mark kende ondertussen een redelijk begin, waarin hij Tom Sykes, Alex Lowes en Leon Haslam te pakken nam voor plek zeven. Alvaro Bautista rukte op naar de vierde plek en zette stevig druk op Redding, wat de Brit na zo'n zeven ronden teveel werd: hij schoof zijn Ducati tegen het asfalt.

Chaz Davies was ook op dreef en stootte Bautista van de derde plek, terwijl Toprak Razgatlioglu het daarachter erg zwaar had - Yamaha-teamgenoot Van der Mark pakte zijn vijfde plek over. Voor Bautista was het vier ronden voor het einde klaar: de Spanjaard, eindelijk weer goed bezig, stuiterde het grind in.

Rinaldi reed onbedreigd aan de leiding en in zijn 86e race pakte hij dan eindelijk niet alleen zijn eerste podiumplek, maar gelijk zijn allereerste overwinning. Rea en Davies maakten het podium compleet, Van der Mark werd keurig vierde, voor Razgatlioglu, Lowes en Haslam.

Schumacher boekt indrukwekkende zege in Monza

Mick Schumacher heeft een indrukwekkende overwinning gepakt in de Formule 2. Op het circuit van Monza was de zoon van veelvoudig Formule 1-kampioen Michael Schumacher de beste in de hoofdrace.

Met kampioenschapsleider Callum Ilott op poleposition, Yuki Tsunoda ernaast en Luca Ghiotto en Christian Lundgaard achter hen sprongen de lichten op groen. Ilott behield de leiding, maar Mick Schumacher kende vanaf de zevende plek een fenomenale start en knalde in één streep en nog voor de eerste bocht naar plek twee, voor Lundgaard, Ghiotto, Tsunoda en Nikita Mazepin.

Na een paar ronden dacht Ghiotto de derde plek over te nemen van Lundgaard, maar hij schoot rechtdoor en zakte terug naar plek zes. Lundgaard kwam na negen ronden als eerste van de voorste mannen zijn stop maken, waardoor Tsunoda opschoof naar de derde plek, achter leider Ilott en Schumacher en voor Ghiotto, Roy Nissany en Dan Ticktum.

Twee ronden later kwamen Ilott en Tsunoda binnen en voor de Brit ging het fout: hij liet zijn auto afslaan en verloor enorm veel tijd. Bijzonder pijnlijk, want kampioenschapsrivaal Robert Shwartzman reed in de achterhoede en dus had Ilott een mooie slag kunnen slaan. Schumacher kwam ondertussen ook binnen en betrad de baan gewoon voor Lundgaard en Tsunoda, terwijl Nissany en Mazepin met elkaar in de clinch raakten.

Ghiotto maakte daarna zijn stop en kwam tussen Lundgaard en Tsunoda terecht. Na twintig ronden had iedereen zijn stop gemaakt en reed Schumacher aan de leiding, een handvol tellen voor Lundgaard, Ghiotto en Tsunoda. Schumacher's eerste overwinning van het jaar kwam niet in gevaar, Ghiotto en Lundgaard completeerden het podium, voor Tsunoda, de vanaf plek zeventien gestartte Zhou Guanyu, Ilott, Ticktum, Louis Deletraz en Shwartzman.

Shwartzman en Ticktum staan nu gedeeld bovenaan in het kampioenschap, Schumacher volgt het duo op de voet en Tsunoda doet ook nog volop mee om de titel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.