F1: Uitslag Grand Prix van Italië

Pierre Gasly heeft zeer verrassend de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De AlphaTauri-coureur profiteerde in een knotsgekke race optimaal van een rode vlag en zegevierde voor Carlos Sainz en Lance Stroll waarmee er een niet voorspeld podium op Monza was. Max Verstappen viel uit met problemen aan de Red Bull.

Dat het een knotsgekke race zou worden was in de beginfase niets van te merken. Op weg naar de grid had Valtteri Bottas de Mercedes weliswaar beschadigd, maar teamgenoot Lewis Hamilton deed bij de start wat hij moest doen: wegrijden bij de rest. Sainz volgde na een goede start, voor Lando Norris, Sergio Perez en Daniel Ricciardo. Bottas sloot pas daarachter aan, terwijl daarachter Max Verstappen een gevecht met Stroll in zijn voordeel beslechtte.

Vooraan reed Hamilton langzaam maar zeker weg bij Sainz die op zijn beurt niets van Norris te duchten had. Daarachter ontstond de DRS-trein waarbij er niet ingehaald kon worden. Uit het achterveld viel ondertussen Ferrari-coureur Sebastian Vettel weg met een rem linksachter die het begaf. Er ontstond zelfs een klein brandje. Kevin Magnussen was de volgende die uitviel. De Deen kon met zijn Haas net niet de pits halen en parkeerde de bolide vlak voor de ingang, waardoor er daar plaatselijk geel hing. Omdat de auto niet makkelijk weggehaald kon worden werd het zelfs een safety car.

De organisatie besloot uit veiligheidsoverwegingen om de pitsstraat te sluiten, maar Hamilton en Antonio Giovinazzi hadden hier maling aan en haalden toch nieuwe banden. Dit kwam beiden op een zware straf te staan: 10 seconden stop-and-go. Dit legde de loper uit voor onder meer Sainz voor een goed resultaat. De Spanjaard pitte namelijk net als bijna het hele veld toen het wel mocht.

Een aantal coureurs deed dit niet en dit zorgde er bijvoorbeeld voor dat de Alfa Romeo's zich bij de herstart vooraan bevonden, net als Charles Leclerc. De Monegask had echter veel problemen met de Ferrari en bij het uitkomen van Parabolica verloor hij na een foutje de macht over het stuur en belandde hard in de bandenstapels. De coureur stapte zelf uit, maar hiermee was de afgang van zijn team Ferrari wel compleet. Omdat de bandenstapels beschadigd waren werd de race stilgelegd.

Dit zorgde ervoor dat alle coureurs in de pits een gratis bandenwissel kregen. Achter Hamilton stonden plots Stroll, Gasly, Räikkönen en Giovinazzi. Dit zou niet zo blijven, want Hamilton en Giovinazzi moesten een straf inlossen en er zou een staande start zijn. Verstappen lag slechts op plek elf.

Bij de herstart greep Hamilton weer de leiding, voor Gasly, Räikkönen en Giovinazzi. Stroll verremde zich en viel hierdoor enkele plaatsen terug, waarna ook Sainz hem passeerde. Omdat Hamilton en Giovinazzi hun straf inlosten lag Gasly plots eerste, voor Räikkönen en Sainz. Ver daarachter kampte Verstappen met motorische problemen aan de Red Bull en werd uitvaller. Teamgenoot Alex Albon kwam wel aan de streep, maar pas op plek vijftien.

Vooraan liep Gasly snel weg bij Räikkönen die al snel bezoek kreeg van Sainz. De McLaren maakte korte metten met de Alfa Romeo die langzaam maar zeker terugviel. Räikkönen had er wel voor gezorgd dat Gasly een marge van drie seconden had op Sainz. De Spanjaard probeerde in de zeventien ronden die resteerden er alles aan om de AlphaTauri binnen te hengelen, maar kon pas in de voorlaatste ronde dichtbij genoeg komen voor een DRS.

Het was hierdoor nog even billenknijpen voor Gasly, maar de Fransman hield na een fraaie race zijn hoofd koel en bezorgde AlphaTauri de tweede zege uit de historie uit het team. De eerste keer was in 2008 toen Vettel zegevierde voor de renstal die destijds onder de naam Toro Rosso door het leven ging. Bovendien was het de eerste Franse zege in de Formule 1 sinds Olivier Panis Monaco 1996 pakte.

Naast de verrassende Gasly mochten ook Sainz en Stroll naar het podium, waarmee voor het eerst sinds 2012 geen Mercedes, Red Bull of Ferrari op het podium stond. De overige punten waren voor Norris, Bottas, Ricciardo, Hamilton, Esteban Ocon, Daniil Kvyat en Sergio Perez. De race betekende ook het einde voor de familie Williams in de Formule 1 nadat het team verkocht werd aan een investeringsmaatschappij.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 P. Gasly AlphaTauri 1:47:06.056
2 C. Sainz Jr. McLaren +0.415
3 L. Stroll Racing Point +3.358
4 L. Norris McLaren +6.000
5 V. Bottas Mercedes +7.108
6 D. Ricciardo Renault +8.391
7 L. Hamilton Mercedes +17.245
8 E. Ocon Renault +18.691
9 D. Kvyat AlphaTauri +22.208
10 S. Pérez Racing Point +23.224
11 N. Latifi Williams +32.876
12 R. Grosjean Haas +35.164
13 K. Räikkönen Alfa Romeo +36.312
14 G. Russell Williams +36.593
15 A. Albon Red Bull +37.533
16 A. Giovinazzi Alfa Romeo +55.199
DNF M. Verstappen Red Bull +23 ronden
DNF C. Leclerc Ferrari +30 ronden
DNF K. Magnussen Haas +36 ronden
DNF S. Vettel Ferrari +47 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 163
2 Valtteri Bottas Mercedes 117
3 Max Verstappen Red Bull 110
4 Lance Stroll Racing Point 57
5 Lando Norris McLaren 57
6 Alex Albon Red Bull 48
7 Charles Leclerc Ferrari 45
8 Pierre Gasly AlphaTauri 43
9 Carlos Sainz Jr. McLaren 41
10 Daniel Ricciardo Renault 41
11 Sergio Perez Racing Point 34
12 Esteban Ocon Renault 30
13 Sebastian Vettel Ferrari 16
14 Nico Hülkenberg Racing Point 6
15 Daniil Kvyat AlphaTauri 4
16 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 2
17 Kevin Magnussen Haas 1
18 Nicholas Latifi Williams 0
19 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 0
20 Romain Grosjean Haas 0
21 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 264
2 Red Bull 158
3 McLaren 68
4 Racing Point 66
5 Ferrari 61
6 Renault 59
7 AlphaTauri 20
8 Alfa Romeo 2
9 Haas 1
10 Williams 0