FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 augustus 2020

Robben wordt aanvoerder bij FC Groningen

Arjen Robben is aankomend seizoen aanvoerder van FC Groningen. Danny Buijs, de trainer van de Groningse club, heeft dit gezegd tegenover het Dagblad van het Noorden.

"Hij is het ultieme voorbeeld voor iedereen”, aldus de coach. Gisteren was Azor Matusiwa nog captain in het gewonnen oefenduel tegen Heracles Almelo. "Ook Matusiwa is een voorbeeld voor de groep. Een op en top professional, die door andere jongens enorm wordt gewaardeerd als collega.”

Robben besloot onlangs zijn rentree in het betaalde voetbal te maken bij FC Groningen, nadat hij een jaar geleden nog een punt achter zijn loopbaan zette.

76 jaar na 'zigeunerrazzia': 22 Amsterdamse Roma en Sinti gered door agent

Op de dag af 76 jaar geleden worden duizenden Europese Roma en Sinti vermoord in Auschwitz. In Amsterdam wonen op dat moment zo'n veertig Roma en Sinti. 22 van hen worden opgepakt door de bezetter, maar door toedoen van een welwillende agent ontsnappen zij aan de dood.

'Hier hebben mensen gewoond die zijn meegegaan met het zigeunertransport en in Auschwitz vermoord zijn op 2 augustus 1944', vertelt historicus Angelique van der Pol als ze voor een woning in de Zanddwarsstraat in het centrum staat.

Van der Pol deed onderzoek naar Roma en Sinti en stuitte daarbij op de familie Steinbach, die in Amsterdam woonde. Het gaat om familie van de Limburgse Settela Steinbach, het meisje met de hoofddoek dat bekend is geworden door de Westerbork-documentaire van Rudolf Breslauer.

Settela Steinbach
'Familie van haar woonde hier in Amsterdam in deze straat. Een oudoom van haar bijvoorbeeld, met zijn kinderen. Dus neven en nichten van Settela woonden hier in Amsterdam, werkten hier en traden hier op. Tot ver in 1944 nog.'

Settela zelf wordt die bewuste 2 augustus vermoord. Voor 22 Amsterdamse Roma en Sinti, onder wie de oma van Settela, loopt het beter af. En dat allemaal door toedoen van de Amsterdamse agent Jaap Knol, die ze tegenkomen op het politiebureau nadat ze zijn opgepakt.

'Die 22 mensen die werden daar naartoe gebracht', vertelt Van der Pol. 'Daar kwam Jaap Knol en die heeft eigenlijk getuigenissen verzameld van horecagelegenheden hier in Amsterdam, dat de Steinbachs, Rosenbergs en nog wat anderen, onmisbare mensen waren voor het Amsterdamse uitgaansleven. En met die verklaringen heeft hij ze uiteindelijk vrij gekregen.'

Jaap Knol
Knol, die ook voor Ajax-1 speelt en op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam uitkomt als speerwerper, zorgt ervoor dat de Roma en Sinti net zo lang op het politiebureau blijven dat ze de trein naar Westerbork missen.

'Die mensen zijn bewust op 20 mei pas vrijgelaten. Toen was de trein naar Westerbork al vertrokken. Want die vertrok op 19 mei. Dat is ook het moment dat Settela in de camera kijkt. Het verhaal gaat dat tegen de groep wordt gezegd: 'Scheer je baard en bakkebaarden af, blondeer je haar en je hebt het nergens meer over.'

'Over de persoon Jaap Knol mag wat mij betreft nog veel meer bekend worden', gaat Van der Pol verder. 'Ik ben sinds gisteren in contact met familie van Knol. Die vertelden mij dat hij veel over de oorlog vertelde, maar dit wisten zij ook niet.'

Meer aandacht voor Knol dus als het aan Van der Pol ligt. Ook de omgekomen Roma en Sinti verdienen volgens Angelique meer aandacht dan ze nu krijgen. 'Juist omdat er heel weinig aandacht voor is, terwijl het ook gewoon onderdeel is van onze Amsterdamse geschiedenis, onze collectieve geschiedenis en onze oorlogsgeschiedenis.'

Ze vervolgt: 'Die mensen hebben hier rondgelopen, die mensen zijn hier opgepakt. Toevallig hebben deze mensen het overleefd. Maar mensen die hier op de hoek gewoond hebben of in Den Bosch hebben gewoond, hebben het niet overleefd. Ik vind dat het het waard is dat die verhalen ook bekend worden.'

Fietsers slachtoffer van straatroof

De politie zoekt getuigen en beelden van een straatroof aan de Heideweg In Amersfoort. Zaterdagavond laat, 1 augustus, worden hier twee jonge mannen beroofd ter hoogte van Sportclub de Pellikaan. De verdachten bedreigen de mannen daarbij met een mes.

Op 1 augustus worden de fietsers tussen 23.45 en 00.00 uur ingehaald door twee andere mannen. Ze eisen van de slachtoffers dat ze hun geld afstaan en laten daarbij een mes zien. Daarna gaan ze er snel vandoor. De verdachten zijn jonge mannen van 18-21 jaar oud, licht getinte huidskleur en reden beiden op een fiets.

Heeft u iets gezien?
Weet u meer over deze beroving, of heeft u iets gezien op 1 augustus tussen 23.45 en 00.00 uur rond de Heideweg in Amersfoort? Neem dan contact met de politie op. Ook als u in de omgeving woont en beveiligingscamera’s aan uw huis heeft, kan het zijn dat u wat heeft vastgelegd.

De politie wil u vragen alle informatie die kan helpen bij deze zaak met hun te delen. Dat kan via 0900-8844 en het tipformulier. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan 0800-7000 of doe een melding via meldmisdaadanoniem.nl

Hamilton: "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Mijn hart stond bijna stil"

Vanmiddag won Lewis Hamilton de Grand Prix van Groot-Brittannië door de race van start tot finish te leiden, toch werd het op het einde nog even spannend. Een halve ronde voor de eindstreep begaf zijn linker voorband het waardoor de Brit nog bijna door Max Verstappen werd gepasseerd.

"Toen ik hoorde dat de band van Valtteri stukging, keek ik gewoon naar mijn banden en leek alles nog oké. Maar op het rechte stuk begon de band plots leeg te lopen en ik zag dat de vorm van de band veranderde. Ik kreeg bijna een hartverzakking toen dat gebeurde. Ik was niet helemaal zeker tot ik op de rem trapte en toen zag je dat de band echt van de velg begon te vallen. Ik was gewoon aan het bidden en probeerde de vaart erin te houden zonder te traag te zijn. Ik slaagde er bijna niet in om de laatste twee bochten te nemen, maar godzijdank is het gelukt", aldus Hamilton, zo lezen we op Motorsport.com.

"Tot op dat moment liep het allemaal vlot. Valtteri pushte erg hard, maar mijn banden voelden nog goed aan. Er was niets aan de hand. Ik de laatste ronden deed ik het rustiger aan", zo vult de wereldkampioen aan.

"Ik was op een of andere manier heel kalm aan het einde. Bono gaf me de informatie over het verschil. Door Maggots en Becketts ging de wagen gelukkig nog behoorlijk vooruit, maar daarna werd het echt lastig. De wagen wilde niet meer remmen en ik hoorde dat het verschil maar bleef terugvallen. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Mijn hart stond bijna stil", zo vertelde de inmiddels opgeluchte Hamilton.

Astronauten veilig terug op aarde in Crew Dragon

De Amerikaanse astronauten Bob Behnken en Doug Hurley zijn op weg naar huis, nadat ze bijna twee maanden in het Internationale Ruimte Station hebben gebivakeerd.

Rond 20.48 uur zouden beide heren met de Crew Dragon, het ruimtevaartuig van ruimtevaartorganisatie SpaceX, in de oceaan vlakbij de Amerikaanse staat Florida plonzen.

Het is voor het eerst sinds 24 juli 1974 dat een volledig Amerikaanse missie op die manier na een ruimtereis terugkeert op aarde en de eerste keer dat dit gebeurt met behulp van een commerciële partner van NASA.

Kijk hieronder live mee:


Terugkeer Crew Dragon LIVE (Bron: YouTube/NASA)

Update 21.05:
Inmiddels zijn de astronauten veilig teruggekeerd op aarde. Bekijk hieronder de terugkeer nogmaals terug (rond minuut 3.00)

 
Terugkeer Crew Dragon (Bron: YouTube) 

Treinconducteurs niet bevoegd bij corona-handhaving

De NS heeft in deze Corona-tijd het regelen van de benodigde bevoegdheden voor conducteurs nagelaten, en neemt daarmee de gezondheid van passagiers volstrekt niet serieus. Dat constateert Voor Beter OV.

NS-conducteurs zijn niet bevoegd om bekeuringen uit te delen aan reizigers die in de trein geen mondkapje willen opzetten, zo heeft de NS tegenover de reizigersorganisatie verklaard.

Uitsluitend medewerkers van de speciale afdeling Veiligheid & Service kunnen verbaliserend optreden tegen mondkapjesweigeraars. 'Gewone' conducteurs kunnen slechts versterking vragen van deze specialisten of van de politie.

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: "Er zijn nu twee maanden verstreken sinds de invoering van de mondkapjesplicht in het OV. Het is een grof schandaal dat de NS nog steeds niet de bevoegdheden voor de conducteurs heeft geregeld. De conducteur gaat wat dit betreft voor spek en bonen door de trein. Ook worden reizigers die klagen over het niet dragen van mondkapjes door deze machteloze conducteurs niet bijgestaan", snijdt Spithorst een ergernis van vele treinreizigers aan.

"Dat handjevol speciale medewerkers is slechts een druppel op de gloeiende plaat: er rijden duizenden treinritten per dag, en er is geen trein zonder mondkapjesweigeraars aan boord. Intussen neemt in ons land het aantal Corona-besmettingen hand over hand toe. De trein wordt op deze manier een besmettingshaard van jewelste. Al eerder vroegen wij de Inspectie Leefomgeving en Transport al om ingrijpen bij de NS, die naar ons oordeel op basis van de Wet Personenvervoer prima kan optreden, ook verbaliserend, tegen mondkapjesweigeraars", zo beëindigt Spithorst.

De reizigersorganisatie vraagt nogmaals aan de Inspectie om ingrijpen, en maakt zijn bezorgdheid nu ook kenbaar aan het Outbreak Management Team en de betrokken bewindspersonen.

Frijns rijdt naar DTM-podium in Spa

Robin Frijns heeft in het eerste DTM-weekeinde van het wegens de COVID-19-pandemie nu pas begonnen seizoen gelijk zijn eerste podiumplek te pakken. Het seizoen begon op Spa-Francorchamps, waar de DTM voor het eerst in vijftien jaar van de partij was.

Met René Rast en Robin Frijns stonden er weer twee Audi's voorop, merkgenoot Nico Müller - de winnaar van zaterdag - en BMW-rijder Sheldon van der Linde stonden achter het duo. Rast behield bij de start de leiding, Müller ging voorbij Frijns en Mike Rockenfeller sloot aan op plek vier, voor Van der Linde.

Müller wist Rast ook dit keer te verschalken en langzaam opende de Zwitser een klein gaatje. Na twaalf ronden opende Rockenfeller wat de toppers betreft het pitstopbal, Rast volgde twee ronden later. Een ronde later was het de beurt aan Müller, Frijns maakte zijn stop vanaf de leiding - en als op één na laatste - nog eens drie ronden later.

De Nederlander kwam als vierde de baan op: achter Müller, Rast en de nog niet gestopte Marco Wittmann, maar Rockenfeller opende wel gelijk de aanval op Frijns - zonder succes. Rockenfeller moest zelfs in zijn spiegels kijken, want Jamie Green was lekker bezig en schoof door naar de vierde plek.

Met tien minuten te gaan had Rast het gaatje naar Müller gedicht en pakte de Duitser de leiding. De Zwitser zat er bij het ingaan van de laatste ronde vlak achter, maar een echte poging kwam er niet meer en dus boekte Rast weer eens een zege. Müller werd tweede, Frijns kwam nog in de buurt en completeerde het podium.

Verstappen: "We hebben gewoon geluk gehad"

Lange tijd reed Max Verstappen onbedreigd af op een derde plek bij de Grand Prix van Groot-Brittannië totdat Mercedes plotsklaps met bandenproblemen kampte. Verstappen was zelfs nog dichtbij een overwinning. 

"Het is een kwestie van geluk en pech. Mercedes was gedurende de race nog steeds te snel, maar met tien ronden te gaan zagen de banden er niet al te best uit. Toen Valtteri een lekke band kreeg ging ik het uit voorzorg ook rustiger aan doen, waarna het team me binnen haalde om voor de snelste ronde te gaan. Helaas kreeg ook Lewis een lekke band, maar ik ben erg blij met de tweede plek. Het is wederom een erg goed resultaat voor ons", aldus de Red Bull-coureur na afloop, zo lezen we op Verstappen.nl.

Buiten de laatste drie rondes was het een vrij saaie race voor de Nederlander. "Eigenlijk was het tot aan de laatste drie ronden een heel saaie wedstrijd voor me. Ik vertelde mijn engineer dan ook maar dat hij niet moest vergeten om wat te drinken, haha! Ik probeerde vooral mijn snelheid te managen en op de banden te letten."

Verstappen was heel nuchter onder de misgelopen overwinning. "Als Bottas geen lekke band had gekregen, waren we derde gewonnen. We hebben dus gewoon geluk gehad en één plek gewonnen. Dat extra puntje voor de snelste ronde is ook altijd fijn"

Higgins naar tweede ronde WK snooker; O'Sullivan geeft snookerles

John Higgins staat in de tweede ronde van het wereldkampioenschap snooker. Hij had weinig te duchten van Matthew Stevens. Het werd 10-5. Op de andere tafel gaf Ronnie O'Sullivan zondagmiddag snookerles aan Thepchaiya Un-Nooh. 

Higgins ging de middag in met een 6-3 voorsprong. Hij had het niet zo lastig en rondde de klus makkelijk af. Hij trok de partij met 10-5 naar zich toe. In de volgende ronde wacht David Gilbert of Kurt Maflin. De laatstgenoemde speler staat met 5-4 voor. 

O'Sullivan had er veel zin in tegen Un-Nooh. Met een gemiddelde schottijd van 13,4 seconden won hij de eerste drie frames met breaks van 105, 85 en 115.  De volgende drie frames gingen met breaks van 74, 88 en 76 naar The Rocket. Un-Nooh redde in ieder geval de eer door het zevende frame te winnen. Ook frames acht en negen waren voor O'Sullivan, zodat hij maandagochtend nog maar twee frames nodig heeft. 

Zondagochtend waren er ook nog twee partijen. Neil Robertson staat met 5-4 voor tegen Liang Wenbo. Deze partij wordt zondagavond afgemaakt. Yan Bingtao verder had weinig te duchten van debutant Elliot Slessor. Het staat 7-1 en maandagmiddag valt de beslissing. Vanavond valt ook de beslissing in de partij tussen Gilbert en Maflin.  

F1: Uitslag Grand Prix van Groot-BrittanniŽ

Lewis Hamilton heeft na een knotsgek slot de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Brit finishe met een lekke linker voorband, voor Max Verstappen die op nieuwe banden nog heel dichtbij kwam. Charles Leclerc mocht ook naar het podium, omdat ook de Mercedes van Valtteri Bottas lek rubber had.

Voor de race op Silverstone was er drama voor Nico Hülkenberg die bij Racing Point in moest vallen voor Sergio Perez. Een hydraulische slang aan de achterzijde van de motor was geknapt, waardoor er geen tijd genoeg was om de bolide voor de race gerepareerd te krijgen. Hierdoor gingen er negentien coureurs van start in plaats van twintig. Op de achterste rij stonden Daniil Kvyat en George Russell door gridstraffen.

De beste start was voor de als tweede vertrokken Bottas, maar de Fin hield bij de eerste bocht in, waardoor Hamilton naar plek een kon doorschuiven en de daarachter vertrokken Verstappen nog even zijn best moest doen om Charles Leclerc van zich af te houden. Verder naar achteren ging het aan het einde van de eerste ronde mis voor Kevin Magnussen. De Deen maakte vlak voor het opkomen van het gedeelte van start/finish een foutje en stuiterde met de Haas naar buiten. Albon probeerde met de Red Bull te profiteren en raakte Magnussen die toch weer de binnenlijn wilde nemen. Het zorgde ervoor dat Magnussen hard de banden in stuiterde en Albon vijf seconden straf kreeg voor het incident. Een safety car volgde.

Na de herstart gingen Hamilton, Bottas en Verstappen er snel vandoor, maar ze konden na dertien ronden weer in de remmen, want Kvyat verloor met de AlphaTauri bij het ingaan van Maggotts de macht over het stuur, mogelijk door een lekke band, en stuiterde daar de banden in. Vrijwel iedereen kwam binnen voor nieuwe banden, behalve Romain Grosjean die hierdoor opklom naar plek vijf.

Na het vrijgeven van de baan trok Hamilton direct weer een gat met Bottas en Verstappen die op hun beurt ver weg reden bij Leclerc. Daarachter kon Grosjean op het oudere rubber het tempo goed volgen, al zag de Fransman eerst Carlos Sainz en daarna Lando Norris passeren. Het McLaren-duo reed niet ver weg, waardoor de rijders achter hen allemaal in DRS-gebied van elkaar reden. Halverwege de race besloot Red Bull om Albon binnen te halen voor zijn tweede stop om nog te proberen de Thai verder naar voren te krijgen.

Dit pakte uiteindelijk goed uit, want diverse coureurs kregen tegen het einde problemen met hun banden, terwijl Albon op verser rubber het tempo van de leiders kon volgen. Dit zorgde ervoor dat de Thai in de laatste tien ronden de coureurs voor hem een voor een op kon peuzelen. Onder hen waren Sebastian Vettel, die het eerder al af moest leggen tegen de AlphaTauri van Pierre Gasly, en Lance Stroll met de Racing Point.

Het echte drama speelde zich af in de laatste drie rondes. Eerst liep Bottas een leeglopende band op, waardoor de Fin bijna een ronde op drie wielen moest rijden naar de pits. Red Bull haalde Verstappen binnen voor de snelste ronde, wat lukte, terwijl daarachter ook Sainz lek gereden had. In de slotronde was het de beurt aan leider Hamilton om te rijden met een leeggelopen band. Hoewel Verstappen razendsnel dichterbij kwam hield Hamilton voldoende marge voor de zege, voor Verstappen en Leclerc. In de slotfase snoepte Daniel Ricciardo plek vier af van Norris, voor Esteban Ocon, Gasly, Albon, Stroll en Vettel die het laatste punt voor de neus van Bottas wegkaapte.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:15:47.917
2 M. Verstappen Red Bull +5.856
3 C. Leclerc Ferrari +18.474
4 D. Ricciardo Renault +19.650
5 L. Norris McLaren +22.277
6 E. Ocon Renault +26.937
7 P. Gasly AlphaTauri +31.188
8 A. Albon Red Bull +32.670
9 L. Stroll Racing Point +37.311
10 S. Vettel Ferrari +41.857
11 V. Bottas Mercedes +42.167
12 G. Russell Williams +52.004
13 C. Sainz Jr. McLaren +53.370
14 A. Giovinazzi Alfa Romeo +54.205
15 N. Latifi Williams +54.549
16 R. Grosjean Haas +55.050
17 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
DNF D. Kvyat AlphaTauri +40 ronden
DNF K. Magnussen Haas +52 ronden
DNS N. Hulkenberg Racing Point +52 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 88
2 Valtteri Bottas Mercedes 58
3 Max Verstappen Red Bull 52
4 Lando Norris McLaren 36
5 Charles Leclerc Ferrari 33
6 Alex Albon Red Bull 26
7 Sergio Perez Racing Point 22
8 Lance Stroll Racing Point 20
9 Daniel Ricciardo Renault 20
10 Carlos Sainz Jr. McLaren 15
11 Esteban Ocon Renault 12
12 Pierre Gasly AlphaTauri 12
13 Sebastian Vettel Ferrari 10
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 2
15 Daniil Kvyat AlphaTauri 1
16 Kevin Magnussen Haas 1
17 Nicholas Latifi Williams 0
18 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 0
19 George Russell Williams 0
20 Romain Grosjean Haas 0
21 Nico Hülkenberg Racing Point 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 146
2 Red Bull 78
3 McLaren 51
4 Ferrari 43
5 Racing Point 42
6 Renault 32
7 AlphaTauri 13
8 Alfa Romeo 2
9 Haas 1
10 Williams 0

Kettingrukker rukt oudere dame ketting van nek

Alhoewel een eerdere 'vermeende' kettingrukker door de Utrechtse politie werd opgepakt, blijken er in het Utregse meerdere rukkers hun hobby uit te voeren. Zondagmiddag werd een oudere vrouw hardhandig van haar ketting beroofd. De stoere rukker vluchtte in zijn zwarte Opel Corsa.

De politie vindt het niet bijzonder dat er meerdere van die schoften rondlopen. "Als je goed gaat zoeken, vind je veel zaken die erop lijken. Kettingroof op deze wijze komt dus veel vaker voor, maar niet in de frequentie van de afgelopen tijd", aldus een woordvoerder.

Lees ook: Vermeende kettingrukker opgepakt

De politie denkt dan ook niet dat ze eerder de verkeerde persoon opgepakt hebben, wat ook blijkt uit de manier waarop de roof werd uitgevoerd. In de wijk Ondiep-Zuid stapte de getinte dader met petje na zijn laffe roof snel in een klaarstaande auto, waar de vorige dader vooral op de scooter te werk ging.

Gelukkig meldt de politie dat zij op zoek zijn naar de dader.

Te koop: 'Lamborghini waarmee Dave Roelvink crashte'

De peperdure Lamborghini Huracán die Dave Roelvink anderhalve maand geleden in de prak reed bij het Leidseplein in Amsterdam staat inmiddels te koop. Het bedrijf dat de zwaarbeschadigde sportwagen in het bezit heeft, denkt 114.750 euro voor de auto te kunnen krijgen.

Hoewel de Lamborghini inmiddels gifgroen is, gaat het volgens de Gelderlander toch om dezelfde wagen. Op beelden van vlak na de botsing is te zien dat de auto een koperkleur heeft. Maar volgens de krant zou dat gaan om een wrapping. Inmiddels is het folie dus van de auto af gehaald.

Lees ook: Dave Roelvink crasht met peperdure Lamborghini

De sportwagen was overigens niet van Dave Roelvink zelf, maar van zijn vriend Mo Bicep. Hij gaf aan niet met het ongeluk in zijn maag te zitten. "Materiële schade dat is geen probleem, dat is alleen maar materiaal en ijzer. Gelukkig is er niets met hem (Dave Roelvink, red.) aan de hand."

Het schadebedrijf denkt dus nog ruim een ton voor de auto te krijgen terwijl een nieuwe Lamborghini Huracán zo'n 276.000 euro kost.

Bestuurder van deelscooter betrapt met gehackt account

Agenten hebben zaterdag een bestuurder van een elektrische deelscooter opgepakt, nadat bleek dat hij rondreed met een gehackt account van iemand anders. De eigenlijke gebruiker wist niet dat er op het account gereden werd.

De politie besloot zaterdag in Amsterdam een grote controle te houden, omdat er de laatste tijd vaker geluiden zijn binnengekomen van het misbruiken van gehackte deelscooteraccounts. Rond het Centraal Station werden in totaal 32 bestuurders van deelscooters gecontroleerd. Bij één van die scooters was het raak.

Negeren stopteken
Naast het rijden met een gehackt account bleek de bestuurder niet in het bezit van een rijbewijs te zijn. Hij negeerde een stopteken en had een gestolen identiteitsbewijs op zak. De bestuurder is aangehouden en de deelscooter waarop hij reed is in beslag genomen.

Agenten controleerden ook 21 reguliere scooters. Er werden 19 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere het rijden zonder of met een verlopen rijbewijs, rijden zonder helm en het vasthouden van een telefoon.

Van der Mark 7e in World Superbikes-race, Redding domineert

Het weekeinde met drie World Superbikes-races in Jerez is zondag afgesloten met de tweede reguliere race. Dat leverde met name in het slot helaas niet heel veel spanning op, maar het begin was de moeite waard.

Jonathan Rea won de superpolerace en vertrok dus vanaf poleposition, met Scott Redding en Michael van der Mark naast hem op de eerste rij. Rea en Redding behielden de eerste twee plekken, Loris Baz, Chaz Davies, teamgenoot Toprak Razgatlioglu en oud-teamgenoot Alex Lowes kwamen langs Van der Mark.

Redding opende al snel met succes de aanval op Rea, die een paar ronden later gepakt werd door Redding's Ducati-teamgenoot Davies. Ook Razgatlioglu ging voorbij wereldkampioen Rea, waarna diens teamgenoot Lowes voor wat onrust zorgde in die onderlinge strijd. Baz schoof achter hen het grind in, Van der Mark lag zo op plek zes.

Van der Mark kreeg richting de helft van de race bezoek van Michael Ruben Rinaldi, die zijn Ducati in drie pogingen binnendoor drukte. Rinaldi was opvallend lekker bezig en in no-time ging de Italiaan ook voorbij het Kawasaki-duo Lowes en Rea.

Daarmee waren de posities zo'n beetje verdeeld en Redding boekte weer een indrukwekkende zege, voor Davies en Razgatlioglu. Rinaldi werd knap vierde, voor Lowes, Rea en Van der Mark.

Nederlands 1-2'tje in Porsche Supercup, Ten Voorde ongenaakbaar

De Porsche Supercup-race op het circuit van Silverstone heeft voor een flink oranje feestje gezorgd. Na een 1-2 in de kwalificatie was er voor het Nederlandse team van GP Elite ook een heuse dubbelslag in de race.

Het was een heuse Nederlandse eerste startrij, met poleposition voor Larry ten Voorde, plek twee voor rookie Max van Splunteren en - naast Jaxon Evans - de vierde startplek voor Jaap van Lagen.

De twee Nederlanders behielden hun twee plekken voorin, Van Lagen werd gepasseerd door Florian Latorre en kreeg Ayhancan Güven in zijn nek. Dat duurde niet lang en al snel sloot Van Lagen weer aan bij Latorre.

Ten Voorde was oppermachtig, Van Splunteren haalde alles uit de kast om zijn tweede plek te verdedigen, wat voor een treintje achter hem zorgde: Evans, Latorre, Van Lagen, Dylan Pereira, Marvin Klein, Leon Köhler en Güven zaten vast.

De tweede overwinning uit de carrière van Ten Voorde kwam geen seconde meer in gevaar, waarmee het Nederlandse GP Elite ook de eerste zege te pakken had. Sterker nog, het werd gelijk een 1-2'tje, want Van Splunteren hield stand.

Evans completeerde het podium, Van Lagen werd vijfde, Jesse van Kuijk vijftiende, Lukas Groeneveld zestiende en Daan van Kuijk 23e.

Ticktum pakt eerste F2-zege na afhouden bandengok Lundgaard

Dan Ticktum heeft zijn allereerste zege in de Formule 2 te pakken. De Brit was voor eigen publiek - als we de lokale fauna maar even als publiek tellen - de beste in de sprintrace op het circuit van Silverstone.

Ticktum vertrok vanaf poleposition, Felipe Drugovich stond ernaast. De Brit behield bij de start de leiding, maar Drugovich werd verschalkt door Christian Lundgaard en Louis Deletraz, terwijl de als vijfde vertroken Yuki Tsunoda door Callum Ilott in de rondte werd geduwd.

Zhou Guanyu was lekker bezig en na negen ronden schoof de Chinees van de zevende plek in één klap langs Drugovich en Nikita Mazepin, de winnaar van zaterdag. Ilott ging ondertussen voorbij Deletraz naar de derde plek, maar de Brit reed nog lang niet echt op een podiumplek: hij kreeg vijf seconden straf voor zijn duw tegen Tsunoda.

Ilott had er wel de sloffen in en passeerde Lundgaard buitenom, waarna hij de jacht op Ticktum opende. Dat ging niet door: de Brit spinde, zijn auto sloeg af en zijn race was klaar, waarna de safety car de baan betrad. Iedereen reed door de pitstraat en Lundgaard greep die kans vanaf plek twee aan om een nieuw setje medium banden te halen, net als enkele mindere goden.

Ook Mick Schumacher en Robert Shwartzman kwamen binnen, maar deden dat eigenlijk een ronde te laat - en de stop van Shwartzman ging zelfs ronduit fout. Met nog drie ronden te gaan kwam de safety car binnen, waarbij Lundgaard gelijk met speels gemak voorbij Mazepin naar de vierde plek reed, waarna ook Zhou er aan moest geloven.

De poging van Lundgaard slaagde niet: de Deen kwam terug op plek twee, dat wel. Ticktum kon zijn eerste F2-zege bijschrijven, Deletraz completeerde het podium en Jehan Daruvala werd nog vierde, nadat Zhou spinde en terugviel naar de negende stek.

Beyond Good & Evil-film in de maak

Ubisoft heeft bevestigd dat er aan een film gebaseerd op Beyond Good & Evil wordt gewerkt. De film wordt geproduceerd in samenwerking met Netflix en regisseur wordt Rob Letterman, die eerder werkte aan Detective Pikachu.

"We zijn enthousiast om met Netflix samen te werken aan de Beyond Good & Evil film en we kijken er naar uit om er meer over te vertellen in de toekomst" zei Ubisoft in een statement. Het is niet de eerste franchise van Ubisoft die naar Netflix komt: eerder werd bekend gemaakt dat ook een animatieserie van Splinter Cell naar de streamingdienst komt.

De movie wordt een hybride tussen animatie en live-action net zoals Detective Pikachu, aldus de Hollywood Reporter. Momenteel wordt er nog druk gezocht naar schrijvers die de game kunnen overzetten naar een serie: een indicatie dat de film nog in de beginfase zit.

Beyond Good & Evil kwam uit in 2003, waarin journalist Jade probeert een complot van aliens te ontmaskeren. De film hoeft in ieder geval niet te voldoen aan hoge verwachtingen: een eerdere game gebaseerd op Assassin's Creed werd onder critici en commercieel een flop.

Beyondgoodandevil

Van der Mark naar podium in superpolerace World Superbikes Jerez

Op het circuit van Jerez is de tweede racedag van de herstart van het World Superbikes-seizoen afgetrapt met de superpolerace; de korte zondagochtendrace waar een kleinere hoeveelheid punten te verdienen is én waar de startopstelling voor de tweede reguliere race bepaald wordt.

Met Scott Redding, Jonathan Rea en Tom Sykes op de voorste rij en Michael van der Mark op plek vier ging de superpolerace van start. Rea pakte wederom de leiding bij de start, Toprak Razgatlioglu volgde vanaf plek vijf, voor Redding en Van der Mark, die in tegenstelling tot zaterdag nu wel goed weg kwam.

Zo bleven de posities ook de halve race, tot Redding de aanval opende op Razgatlioglu. Op het moment dat de Brit zijn Ducati ernaast zette ging het fout: de Yamaha van Razgatlioglu gaf de geest, net als in Australië en net als een dag eerder bij teamgenoot Van der Mark.

Daar bleef het verder bij en dus pakte Rea de winst én poleposition voor de race van zondagmiddag, 14.00 uur. Redding finishte als tweede, Van der Mark mocht eveneens het podium betreden.

Mannen met mondkapjes gezocht na woningoverval in Den Haag

Op de Loosduinsekade in Den Haag is zaterdagmiddag een 74-jarige man in zijn woning overvallen door drie jongemannen. De politie is dringend op zoek naar getuigen die meer mogelijk weten.

Rond 15.00 uur kwamen drie jonge mannen de portiekwoning op de Loosduinsekade binnen nadat zij de deur hadden opengebroken. Het slachtoffer was op dat moment thuis. Hij moest gaan zitten terwijl de mannen zijn woning doorzochten. Uiteindelijk gingen zij er met een geldbedrag vandoor. De man belde vervolgens de politie.

Het zou gaan om drie jonge mannen in de leeftijd van 20-30 jaar oud. De drie hadden zwarte mondkapjes op en alledrie een licht getinte huidskleur. Na de overval zouden de drie zijn gevlucht in de richting van de Medemblikstraat in Den Haag.

De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk meer weten. Zij worden verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Fun met Funda #208 - Terug naar de 17e eeuw

In Utrecht vinden we aan de Trans 13 het 'Roode Huys'. Als je hier binnenstapt ga je een flink stuk terug in de tijd. Het is gebouwd in het begin van de 17e eeuw en het interieur bevindt zich grootendeels in de oorspronkelijke staat. Het pand is ingericht met meubels en schilderijen in de oorspronkelijke stijl naar hoe het werd bewoond door de voorname burgers van Utrecht in de zeventiende en achttiende eeuw.

Kijken jullie even mee naar dit juweeltje? 

Terug naar de 17e eeuw in deze tijdcapsule  (Foto: Funda)
Terug naar de 17e eeuw in deze tijdcapsule (Foto: Funda)

Er altijd voor elkaar zijn, ongeacht wie of wat je bent

In het kader van Pride Week, plaatst het ministerie van Justitie en Veiligheid deze week verschillende portretten van LHBTI+’ers uit het werkveld.

In deze editie: Ryan de Haan. Ryan werkt al sinds 2016 bij de brandweer, tegenwoordig als brandweerman bij de Victor kazerne in Amsterdam. Daarnaast zet hij zich ook in voor Roze in Rood.

Ryan: “Ik kom oorspronkelijk uit Canada en kwam 11 jaar geleden naar Nederland. Het plan was om alleen een paar maanden in Nederland te verblijven voor een bezoek aan een atelier, nadat ik de kunstacademie had afgerond. In de derde week echter kwam ik mijn huidige partner tegen en dat veranderde mijn plannen. Wij zijn nu al 11 jaar bij elkaar.

Doordat mijn familie en vrienden in Canada woonden, was ik in het begin wel een beetje eenzaam en schreef ik mij in om vrijwilliger te worden bij de brandweerkazerne in Diemen. Dat was zo leuk, dat ik vervolgens aan de slag ging als beroepsbrandweerman bij Kazerne Victor. Ik had eigenlijk nooit gedacht dat ik ooit bij de brandweer zou gaan werken.

Wat ik zo mooi aan mijn werk vind, is dat je bezig kunt zijn met ‘community-building’. Dat past ook erg bij mij. Minder individueel, meer samen. Vanuit mijn werk kan ik veel meer contact met de buurt en de mensen maken. Daarnaast is ons team ook zeer hecht, echt een grote familie. Ik heb veel geluk met mijn collega’s, want ik voel mij hier thuis.

Als lid van Roze in Rood zijn wij zowel binnen de brandweer als daarbuiten altijd bezig om meer verbreding te geven aan en zelf zichtbaar zijn voor de LHBTI+ gemeenschap. Zo heb ik, met steun van de kazerne en de hele brandweerorganisatie, vorig jaar de Victor Pride georganiseerd. Een eigen Pride feest hier bij de kazerne met drag queens, foodtrucks voor de buurt en het uithangen van de regenboogvlag. Dat was ongelofelijk mooi en een groot succes! Tijdens dit feest was er een man die vertelde mij dat hij 24 jaar voor de brandweer heeft gewerkt en dat hij het nooit gedurfd heeft om te vertellen dat hij homo was. Hij zei dat ik waarschijnlijk geen idee had hoe belangrijk het is dat wij de Pride vieren. Het heeft mij toen veel moeite gekost om niet te huilen. Echt fantastisch!

Hoe ik LHBTI+ bespreekbaar maak? Je moet in dit werk veel geduld hebben. Het is niet alleen zichtbaarheid vanuit ons maar het is ook rustig de tijd nemen om met mensen hierover te spreken. Op deze manier worden er vaker vragen gesteld en kun je hun geleidelijk leren om ook met een andere blik naar dit soort zaken te kijken. Ik probeer namelijk altijd iemand de kans te geven om iets meer te leren hierover, door rustig te blijven. Dat werkt met alle onderwerpen zo eigenlijk.

Het begint niet direct met verandering maar wel met awareness. Intern is dit onderwerp bijna nooit een probleem, ik werk echt bij een fantastische kazerne. Als er eens een foute grap wordt gemaakt, wordt dit al snel in het team besproken of zelf verbeterd. Dit is precies hoe het zou moeten gaan. Daarom is het bespreekbaar maken zo belangrijk!

Dat zie ik ook steeds meer bij de brandweer over het algemeen. Er zijn steeds meer brandweermannen en -vrouwen die steeds zichtbaarder durven te zijn in hun culturele achtergrond, geaardheid of een andere vorm van diversiteit. Hoe meer diversiteit er is, hoe minder angstig men is om dit ook te laten zien. Ik vind het daarom ook fantastisch als ik word gevraagd om zo’n interview te doen. Er zijn dan zoveel verschillende mensen die kunnen zien dat het mogelijk is om divers binnen de brandweer te zijn. Daarmee worden vooroordelen verbroken en laten we zien dat wij open staan voor iedereen! Niet alleen wat werk betreft maar ook de mensen die wij willen helpen. Zonder discriminatie.

Wij werken bijvoorbeeld ook met een aantal organisaties in Amsterdam zoals Alle Kleuren Van Oost, Stadsdeel Oost, de ambulance en politie. Zij zetten zich ook in voor meer diversiteit en de LHBTI+ gemeenschap. Door dit contact zijn wij het afgelopen 1,5 jaar dichter bij elkaar gekomen. Daarnaast hopen wij samen met Roze in Rood ook het netwerk met alle kazernes in Nederland te versterken om meer met elkaar te organiseren en onderwerpen zoals diversiteit nog meer bespreekbaar te maken.

De diversiteit binnen onze ploeg helpt ook om goed om te gaan met de diversiteit binnen de buurt. Je hoort helaas wel dat er in Amsterdam-Oost regelmatig geweldplegingen zijn tegen LHBTI+’ers. Wij proberen vooral goede dingen te doen door altijd vanuit onze professionaliteit onze hulp te bieden waar het nodig is en zichtbaar te zijn voor de mensen door onze activiteiten en zo spelenderwijs contact maken. Dat wordt op dit moment wel wat moeilijker vanwege de corona maatregelen. Wel hebben wij elke woensdag een open huis voor de mensen die graag iets meer willen weten over brandveiligheid in en om het huis, ons werk en kazerne.

Ik zie het altijd als een vorm van ‘storytelling’. Dat begint met begrijpen dat iedereen zijn eigen verhaal heeft en dat je daar onderdeel van bent. Dat maakt het makkelijker om een connectie te maken dan als je er vanuit gaat dat zij onderdeel zijn van jouw verhaal. Zo kun je zoveel meer voor elkaar betekenen. Dat is ook het geval met een onderwerp zoals LHBTI+ en diversiteit.

Het is niet altijd een vriendelijke wereld of een vriendelijke stad voor alle LHBTI+ mensen, maar ik ben blij om voor een organisatie te werken die achter mij staat doordat ik trots dit uniform draag maar ook vanwege de persoon die ik ben. Het is gewoon een bijzondere baan. Soms is het rustig en soms maak je als team zware dingen met elkaar mee. Wij hebben elkaar dan ook echt nodig. Als het mogelijk is om volgend jaar een grote Pride te organiseren met alle kazernes in de stad, zou dat echt geweldig zijn!

Doordat het vanwege de coronacrisis niet mogelijk is om zelf actief bij de Canal Parade mee te kunnen varen, viert het Ministerie van Justitie en Veiligheid dit jaar individuele vrijheid door LHBTI+’ers uit het werkveld in deze vorm voor te stellen."

Vechtpartij aan boord van KLM-toestel om mondkapje: 'Kappen, er zijn kinderen hiero'

Aan boord van een KLM-toestel is afgelopen week een grote vechtpartij uitgebroken. Een dronken passagier zou geweigerd hebben om een mondkapje te dragen, waarop een ruzie en vechtpartij volgden. Beelden van die vechtpartij zijn online gezet.

Op de beelden is te zien hoe er rake klappen uitgedeeld worden in de cabine van het toestel. Een passagier met een ontbloot bovenlijf lijkt de bron van alle ongeregeldheden te zijn. Hij draagt geen mondkapje, daar waar dat wel verplicht is aan boord van KLM-vluchten. Overigens is hij niet de enige passagier die geen mondkapje draagt. Volgens de plaatser van de beelden zou de passagier dronken geweest zijn.

Op het moment van het ontstaan van de vechtpartij roept een andere passagier: 'Kappen, er zijn kinderen hiero'. Even later is te zien dat de passagier met het ontbloot bovenlijf door andere passagiers in het gangpad op de grond gedrukt wordt.

Twee arrestaties
Een woordvoerder van KLM bevestigt vanochtend dat de vechtpartij heeft plaatsgevonden. Het toestel was op dat moment onderweg van Schiphol naar Ibiza. Bij aankomst op het eiland zijn twee passagiers gearresteerd. De woordvoerder wil benadrukken dat de veiligheid niet in gevaar is geweest.

Agent mishandeld tijdens verhoor verdachte

Bij een verhoor van een verdachte zaterdag in Tilburg is een politieagent aangevallen en mishandeld door de verdachte. Een tweede agent moest er bij komen om de verdachte onder controle te krijgen.

Rond 12.00 uur wilde de agent de verdachte, een 58-jarige man die verdacht werd van een mishandeling en bedreiging een nacht eerder, verhoren in een verhoorruimte. In de ruimte was ook een computer aanwezig om het verhoor te noteren. De verdachte besloot echter om de  snoeren van de computer los te maken.

Toen de agent hier een opmerking over maakte, sloeg de verdachte wild om zich heen. Hij raakte hierbij de agent in het gezicht. Er ontstond een gevecht waarbij de verdachte de agent nog enkele keren geslagen heeft. Pas na tussenkomst van een tweede agent lukte het om de man onder controle te krijgen. De mishandelde agent doet aangifte tegen de man. 

Smolyar boekt eerste F3-zege op Silverstone

De Formule 3 heeft zondagochtend de tweede race van het weekeinde afgewerkt op het circuit van Silverstone. In het Britse ochtendzonnetje waren de gaten constant klein, maar heel veel gebeurde er eigenlijk niet.

Met Aleksander Smolyar en David Beckmann op de eerste rij en Clement Novalak en Sebastian Fernandez er achteraan gingen de lichten op groen, waarna de top-4 aanvankelijk gelijk bleef. Alex Peroni en Frederik Vesti bleven ook op hun startposities, Liam Lawson - de winnaar van zaterdag - schoof door naar de zevende plek, voor Jake Hughes, Richard Verschoor en Logan Sargeant.

Fernandez viel snel ver weg en was kansloos: hij kreeg een stop & go-penalty, omdat hij tijdens de opwarmronde niet juist gepositioneerd was. Niet veel later kwam Igor Fraga stil te staan, waardoor de safety car de baan op kwam. Dat duurde opvallend lang, waarna er eindelijk geracet kon worden. De gaten bleven klein, maar echte actie bleef rondenlang zo goed als overal uit.

Zo kabbelde de race richting finish, met constant de dreiging van een aanval, maar zelden een echte poging. Sargeant ging nog wel voorbij Lawson naar de zesde plek, Beckmann probeerde het zonder succes bij Smolyar. De Rus boekte zijn eerste zege, de zesde winnaar in acht races, Beckmann en Novalak completeerden het podium. Vreschoor zag Theo Pourchaire nog passeren en werd negende, Bent Viscaal eindigde als zestiende.

Arrestaties na melding over wapenbezit, geen wapens gevonden

De politie arresteerde in de nacht van zaterdag op zondag rond 02:00 uur na een melding over wapens in een pand aan de Vlasmarkt in Middelburg vier verdachten. De politie had een melding ontvangen dat er wapens op een jongerenfeest gezien zouden zijn. Het feest vond in een woning aan de Vlasmarkt plaats. Omdat er sprake zou zijn van vuurwapens zette de politie een speciale procedure in. De aanwezigen werden het pand uitgepraat, maar éém man werkte niet mee. Omdat de politie niet kon constateren of hij wel of geen wapen op zak had loste een agent een waarschuwingsschot. Daarna werkte de man wel mee.

Er werden twee mannen aangehouden op verdenking van wapenbezit. Het gaat om twee mannen uit Middelburg (19). De politie heeft met ondersteuning van de hondengeleider een onderzoek ingesteld naar wapens, maar die werden niet gevonden. De twee verdachten zijn daarom weer in vrijheid gesteld. Daarnaast werden twee verdachten aangehouden voor belediging van agenten. Het gaat om twee vrouwen uit Middelburg (20 en 15 jaar). Zij zitten vast voor verhoor.

Man mishandeld in Breda, 20-jarige Belg opgepakt

In de nacht van zaterdag op zondag is er een man mishandeld op de Vismarktstraat in Breda. Twee mannen vluchtten na de mishandeling weg, maar konden even later worden aangehouden.

Rond 03.45 uur liep de man op de Vismarktstraat toen hij tegen een paal wordt geslagen. Op camerabeelden is te zien dat er twee mannen weg vluchtten richting het Kasteelplein. Slechts enkele minuten later konden er twee mannen staande gehouden worden die aan het signalement voldeden. Een van de mannen, een 20-jarige man uit België, is aangehouden voor zware mishandeling en het verstoren van de openbare orde.

De neergeslagen man is meegenomen door de ambulance voor behandeling in het ziekenhuis. De verdachte zit nog vast voor verder onderzoek.

Lichaam vermiste jongen (15) gevonden

Vanmorgen is het lichaam van de 15-jarige jongen uit Den Haag gevonden die sinds vrijdagavond 31 juli vermist werd vanaf strand De Zandmotor in Monster. Vrijdagavond was de 15-jarige jongen samen met twee andere jongens aan het zwemmen bij De Zandmotor. Rond 19.30 uur kwamen zij in de problemen door de sterke stroming.

Een passant sloeg direct alarm waarna een grote zoekactie werd opgestart met o.a. de Kustwacht, KNRM, Reddingsbrigade, brandweer, Landelijke Eenheid van de politie en vele vrijwilligers. De twee andere tieners konden direct uit het water worden gehaald. Naar de 15-jarige jongen werd de hele avond tevergeefs gezocht.

Zaterdag  werd de zoekactie hervat maar helaas resulteerde dit niet in zijn vondst. Vanmorgen werd hij gevonden door wandelaars op het strand vlakbij De Zandmotor. Zijn familie is direct in kennis gesteld.

Poolse rechtbanken niet langer onafhankelijk: IRK stelt vragen aan Hof van Justitie

Poolse rechtbanken zijn niet langer onafhankelijk ten opzichte van de Poolse regering en het Poolse parlement. Tot die conclusie komt de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam in een zaak over de overlevering van een Poolse verdachte. De IRK wil nu van het Hof van Justitie van de Europese Unie weten of dit betekent dat de uitlevering van verdachten aan Polen inderdaad moet worden stopgezet.

Poolse rechtsstaat onder druk
Sinds 2017 is de onafhankelijkheid van Poolse rechtbanken en daardoor het recht op een eerlijk proces steeds meer onder druk komen te staan. Er is onder andere sprake van politieke inmenging in de benoemingen en overplaatsingen van (vice-)presidenten bij rechterlijke instanties en van rechters. Eind 2019 is daar ook nog nieuwe wetgeving bijgekomen op het gebied van tuchtrecht voor rechters. Al deze ontwikkelingen bij elkaar tasten de onafhankelijkheid van Poolse gerechten zo ernstig aan, dat zij volgens de IRK nu niet meer onafhankelijk kunnen zijn ten opzichte van de Poolse regering en het Poolse parlement.

Prejudiciële vragen
Onder meer vanwege de mogelijk verstrekkende gevolgen van deze conclusie, stelt de IRK naar aanleiding van deze nieuwe ontwikkelingen prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie over de uitleg van het EU-recht in dergelijke omstandigheden. Die vragen komen erop neer dat de IRK wil weten of zij de overlevering van een verdachte aan een lidstaat van de EU inderdaad moet weigeren, wanneer de rechtbanken van die lidstaat niet meer onafhankelijk kunnen functioneren. Het is de eerste keer dat het Hof deze vragen krijgt voorgelegd. De IRK verzoekt het Hof de vragen met spoed te behandelen. De opgeëiste persoon bevindt zich namelijk in overleveringsdetentie en er kan in zijn zaak geen beslissing worden genomen voordat de prejudiciële vragen zijn beantwoord.

Drugshandel
De Poolse autoriteiten willen dat de man aan Polen wordt overgeleverd om hem daar strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Hij wordt ervan verdacht samen met anderen in Nederland circa 200 kilo soft- en harddrugs te hebben gekocht en deze in Polen te hebben ingevoerd.

FOK! Wat een weer: bewolking

In het noordoosten komen vanmorgen vroeg enkele mistbanken voor, deze zullen overigens snel oplossen. Verder neemt de bewolking van het westen uit toe en is er vooral in de noordelijke helft van het land kans op wat lichte regen of een enkele bui. De laatste buien verlaten aan het begin van de middag het oosten van het land waarna het van het westen uit opklaart. De maxima lopen uiteen van 20°C langs de kust tot lokaal 24°C in het zuidoosten. De zwakke tot matige wind is zuid tot zuidwest en draait in de loop van de ochtend van het westen uit naar west tot noordwest en neemt toe naar matig. In de avond neemt de wind landinwaarts af naar zwak en draait in het westen naar zuidwestelijke richtingen.

In de nacht naar maandag zijn er brede opklaringen en kan er vooral in het noorden opnieuw een enkele mistbank ontstaan. In de kustgebieden is er meer bewolking en kan er een enkele bui voorkomen. Het koelt af naar waardes tussen 8°C in het noorden en 14°C aan zee. De zwakke wind waait uit het zuidwesten. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind zwak tot matig.

Maandag overdag ontstaan er steeds meer plaatsen buien, in de middag is daarbij ook een kleine kans op onweer. In de loop van de middag en avond wordt het van het noordwesten uit droog en klaart het op. De maximumtemperatuur ligt rond 21°C. Tot de middag staat er een overwegend zwakke westenwind, daarna steekt er een matige noordwestenwind op. 's Avonds neemt de wind landinwaarts af naar zwak en komt uit richtingen tussen noord en noordwest. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Het weer boven Schouwen een paar dagen geleden... (Foto: Scherpschutter)
Het weer boven Schouwen een paar dagen geleden... (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vrouw overleden na steekincident in woning Leidschendam

Vrijdagmiddag heeft een steekincident plaatsgevonden in een woning aan het Abdijland in Leidschendam. De 31-jarige bewoonster is hierbij overleden. De politie heeft vrijdagavond een 34-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Een andere, eerder, aangehouden man, een 43-jarige Leidschendammer, is in vrijheid gesteld. Zijn rol wordt nog wel onderzocht.

Rond 12.45 uur kwamen diverse meldingen binnen bij de politie dat er een vrouw door een man met een mes werd bedreigd en om hulp riep. De politie ging met spoed naar de woning en trof daar het slachtoffer aan. Er werd direct eerste hulp verleend maar de vrouw overleed korte tijd later aan haar verwondingen.

De politie kreeg later op de avond zicht op een 34-jarige man uit Amsterdam. Hij is aangehouden en zijn betrokkenheid wordt onderzocht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.