9 jaar en tbs geëist voor fatale brandstichting

Het Openbaar Ministerie heeft 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 22-jarige man uit Rijsenhout voor brandstichting in een appartementencomplex in Hillegom. Bij die brand kwam een medebewoner om het leven. 'Dat is intens verdrietig voor de nabestaanden. Maar ook zijn acht anderen hun volledige woning en huisraad kwijtgeraakt.'

Het pand waarin verdachte woont staat in de vroege ochtend van 17 januari 2019 in lichterlaaie. Het is een appartementencomplex waar kamers worden verhuurd. Bewoners weten te vluchten via het dak en balkon, behalve de Chinese student Maolin Zhang. Hij wordt later gevonden in zijn kamer, overleden door het inademen van een hoge dosis koolmonoxide.

Zo'n tien minuten voordat vanaf de overkant van de straat vlammen zijn te zien (dat is om 04.55 uur) is de verdachte van huis gegaan. Daarbij vallen twee dingen op: hij ging vroeger de deur uit dan de dagen ervoor, maar deed over zijn vertrek ook zo'n vijf minuten langer dan normaal. Wat hij die vijf minuten nog had staan doen, daarvoor had de verdachte geen verklaring.

Bekentenis
Wat verder opvalt is dat verdachte al enige jaren wordt achtervolgd door branden in zijn omgeving. Een aantal keren heeft hij melding gemaakt van branden, een aantal keren was er brand in zijn eigen woning. En steeds was hij daar dan net voor de brand vertrokken.

Een technische oorzaak voor de brand in Hillegom is nooit gevonden, maar de politie heeft wel uitgebreid onderzoek gedaan naar alle omstandigheden. Uiteindelijk bekent de verdachte eind 2019 dat hij brand had gesticht in de meterkast. Ook twee andere branden uit het verleden zijn volgens het Openbaar Ministerie aan de verdachte te linken.

Ernstig feit
Verdachte is volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. Dat neemt niet weg dat hij een zeer ernstig strafbaar feit heeft gepleegd. 'Verdachte deed het enerzijds vanuit psychische problematiek, maar heeft ook verklaard dat hij het leuk en spannend vond en hoopte op een flinke smak verzekeringsgeld.'

De officier van justitie eiste op zitting 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Ook moet de schade aan de slachtoffers worden vergoed. Over twee weken doet de rechter uitspraak.