FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 maart 2020

Toplanglaufster Nilsson pakt geweer op en schakelt naar biatlon

Stina Nilsson is niet langer een langlaufster. De 26-jarige Zweedse wereldtopper heeft op Instagram laten weten dat ze de overstap maakt naar het biatlon: langlaufen, maar dan met een geweer en schietbeurten.

Nilsson is al enige jaren een van de beste sprinters ter wereld in het langlaufen. Ze won vorig seizoen het eindklassement in de sprint-World Cup, na twee tweede en een derde plaats. Daarnaast is ze olympisch kampioene op de sprint in klassieke stijl en won ze in Pyeongchang twee jaar geleden ook nog dubbel zilver - op de estafette en de teamsprint - en brons op de 30 kilometer klassiek, de lange afstanden kan ze ook aan.

Vorig seizoen werd Nilsson in Seefeld wereldkampioene op de teamsprint en de estafette en pakte ze zilver op de sprint in vrije stijl. Dit seizoen bleef het bij slechts één podiumplek in de World Cup: tweede in Planica. Na 23 World Cup-zeges en 41 podiumplekken moest ze dit seizoen vroegtijdig beëindigen met een vorig jaar opgelopen ribblessure, waar ze de hele winter teveel last van had.

Tijdens haar gedwongen pauze nam Nilsson uitgebreid de tijd om over naar toekomst na te denken. Ze wilde na de Olympische Spelen van 2022 de overstap naar het biatlon proberen, maar door haar lange blessurepauze kon ze nu ook al schieten. "Het was gewoon te leuk en ik zou het mijzelf nooit vergeven als ik het niet zou proberen", aldus Nilsson.

Ze is overigens niet de eerste Zweedse langlaufsters die naar het biatlon overstapt: Magdalena Forsberg deed dat ooit op nog wat latere leeftijd en werd daarna met zes World Cup-eindzeges een van de succesvolste biatletes ooit.

Peuter overleden na ongeluk met vrachtwagen.

Zaterdagmiddag is bij een noodlottig ongeluk een 1-jarig jongetje om het leven gekomen. Het joch werd geschept door een vrachtwagen. Reanimatie mocht niet meer baten, hij overleed ter plaatse. 

Het kind werd aangereden op het erf van een veebedrijf aan de Cuijksedijk in Mill. Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De inspectie SZW heeft het ongeluk in onderzoek. De Officier van Justitie beslist komende week wat er moet gebeuren aan de hand van de uitkomst van de onderzoeksresultaten naar het ongeluk. 

Man meerdere keren geraakt bij schietpartij Dadeltuin

Bij een schietpartij op de Dadeltuin in Rotterdam is een 19-jarige inwoner meerdere keren getroffen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Getuigen spraken over een donkergekleurde auto die na de schietpartij wegreed. De politie doet onderzoek.

In de omgeving van het Prinsenplein zijn drie verdachten aangehouden met behulp van een Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten (BGTV). Hun rol in de schietpartij wordt nog onderzocht. 

De Forensiche Opsporing onderzoekt de plek van de schietpartij op sporen. Met een speciaal getrainde hond wordt gezocht naar eventuele wapens en hulzen. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of het tipformulier

Grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciaal beroep kunnen sneller de grens over met vignet

Grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen kunnen vanaf 22 maart een vignet gebruiken om sneller de grens tussen België en Nederland te passeren. Het vignet dient om te voorkomen dat grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen worden opgehouden bij de grens en kan enkel door hen worden gebruikt. Het vignet is aan te vragen op de website: http://www.crisiscentrum.be.

Sinds woensdag 18 maart verbiedt België niet-essentiële reizen naar het buitenland, waaronder Nederland. Het goederen- en dienstenverkeer mag nog gewoon de grens over. Grensarbeiders en anderen die de grens moeten oversteken, kunnen dit nog altijd doen. Echter moeten zij daarbij rekening houden met specifieke regels:

  • Personen die niet in een vitale sector werken of een cruciaal beroep vervullen, moeten met een werkgeversverklaring aantonen dat zij voor werk de grens oversteken.
  • Grensarbeiders die wel in een vitale sector werken of een cruciaal beroep vervullen kunnen een speciaal vignet aanvragen dat door de Belgische autoriteiten beschikbaar wordt gesteld op de website van het Nationaal Crisiscentrum (https://crisiscentrum.be/nl/news/grensarbeiders-vitale-sectoren-en-met-cruciaal-beroep-kunnen-sneller-de-grens-over-met-vignet). Met dit vignet kunnen zij de grens passeren.
  • Het is niet toegestaan om via België te rijden bij reisbewegingen van punt A naar B in Nederland, ook niet voor woon-werkverkeer. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor personen in vitale sectoren en met cruciale beroepen die een werk gerelateerde reisbeweging maken en in het bezit zijn van een vignet.

De Belgische autoriteiten controleren actief en verschillende grensovergangen zijn gesloten. Om te voorkomen dat grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen opgehouden worden bij controles is het vignet geïntroduceerd. Dit vignet komt er na overleg van Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus en Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Knops met hun Belgische collega, Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem.

Schending van het verbod op niet-essentiële reizen is strafbaar. Er wordt door de Belgische autoriteiten actief gecontroleerd op naleving van dit verbod. Het gebruiken van een vignet op basis van onjuiste informatie is valsheid in geschrifte. Ook dit is een strafbaar feit.

COVID-19 raakt ons allemaal ...

De coronacrisis. Een paar weken geleden schreef ik nog dat men zich niet zo moest aanstellen. Inmiddels ben ik deels teruggekomen op die mening. Deels ja, omdat ik zie wat een impact het virus heeft op de mensheid. Vooralsnog zijn er nog steeds meer mensen genezen dan doodgegaan, en zijn er nog steeds minder doden dan wanneer de reguliere griepgolf toeslaat. Toch lijkt dit virus heftiger, als mensen er ziek van worden, worden ze vaak ook goed ziek, hoewel er ook een grote groep is die nauwelijks klachten ondervindt. Dat maakt dit virus zo verraderlijk: je weet van te voren niet hoe ernstig je geraakt wordt door het virus.

Vliegverbod versoepeld om repatriŰring EU-, VK- en Schengenreizigers

Naar aanleiding van een aanvullend advies van het RIVM, heeft het kabinet, op voordracht van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, besloten om de geldende restricties in de Regeling tijdelijk verbod burgerluchtvaart luchtruim Nederland in verband met COVID-19-virus uit te breiden. Het reeds bestaande tijdelijk vliegverbod voor passagiersvluchten is op 21 maart uitgebreid met Spanje.

In de Regeling zoals gepubliceerd is een uitzondering opgenomen voor repatriëring. Dit betrof zowel geplande als ongeplande vluchten met uitsluitend Nederlandse ingezetenen aan boord. Operationeel is gebleken dat door de beperking tot Nederlands ingezetenen veel EU-passagiers reisbeperkingen wordt opgelegd die via Schiphol reizen. Hierdoor is in overleg met de Ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Buitenlandse Zaken, in afstemming met het RIVM, afgesproken dat de voorwaarden van repatriëring vanuit Spanje worden verruimd.

In dit kader is afgesproken dat de repatriëring wordt uitgebreid tot EU-, VK en Schengeningezetenen, waarbij de niet-Nederlands ingezetenen van deze groep een aantoonbare doorreis moeten hebben. De doorreis kan ook met een andere vervoersmodaliteit worden voortgezet zoals met de trein. Het vervoer moet verder geen extra gezondheidsrisico’s voor de Nederlandse volksgezondheid met zich meebrengen. Met het oog daarop wordt geëist dat de passagiers uitsluitend in overeenstemming met WHO en EU gezondheidsrichtsnoeren aan boord mogen worden toegelaten.

Met de verruiming worden andere EU-ingezetenen in de gelegenheid gesteld om via Schiphol naar hun thuisland te reizen. Met het oog op de verruiming is de Regeling tijdelijk verbod burgerluchtvaart luchtruim Nederland in verband met COVID-19-virus gewijzigd. Daarbij is tevens van de gelegenheid gebruik gemaakt een technische omissie met betrekking tot de inwerkingtreding te corrigeren.

De wijziging van de Regeling gaat in op 22 maart 2020 om 20:00 uur lokale Nederlandse tijd met inwerkingtreding van de bijgevoegde regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. De regeling geldt tot 4 april, 20:00 uur lokale Nederlandse tijd, tenzij de Minister van IenW voor dat tijdstip tot verlenging van de regeling heeft besloten.

Vliegverbod versoepeld om repatriëring EU-, VK- en Schengenreizigers (Foto: FOK!)
Vliegverbod versoepeld om repatriëring EU-, VK- en Schengenreizigers (Foto: FOK!)

COVID-19: #FAKENEWS - Nederland wordt niet gedesinfecteerd door de Landmacht

Op dit moment wordt er via WhatsApp en andere social media een afbeelding verspreid waarbij er uit naam van de politie wordt gevraagd aan alle agenten om paraat te staan vanwege het feit dat de landmacht vanavond het hele land zou gaan desinfecteren.  (

Om dit te bewerkstelligen zou het hele land op slot moeten en zou er vanaf 23:40 uur niemand meer op straat mogen zijn. Dit is ronduit een gevalletje Fakenews en de politie vraagt dan ook alle betrokkenen om het bericht niet door te sturen, maar om het direct te verwijderen. 

Een rondje Google op het bewuste referentienummer levert tientallen afbeeldingen op van soortgelijke oproepen, waarbij al snel duidelijk wordt dat het hier gaat om fakenews. 

Politie Barcelona onderbreekt orgie tijdens lockdown

In Nederland gaat iedereen lekker met zijn allen naar het bos of strand, maar in Spanje gaat het er tijdens de coronaperikelen wat heter aan toe. Acht personen zijn vrijdagavond in de Spaanse badplaats Barcelona gearresteerd. De groep was in hun gehuurde appartementje net lekker bezig met een orgie toen de politie binnen kwam vallen, na een tip van iemand die ook was uitgenodigd.

In Spanje geldt een nationale lockdown vanwege het wijdverspreide coronavirus en de uitgenodigde belde dan ook direct de politie en gaf de exacte tijd en plaats op van het seksfeest. Agenten in burger belden aan en werden van harte verwelkomd door de organisator, denkende dat de atletisch gebouwde politieagenten een verse lading deelnemers waren. Er waren in totaal ongeveer dertig mensen uitgenodigd.

Naast de acht personen werd er ook nog volop drugs gevonden: cocaïne, speed, crystal meth en ecstacy. De flat was voor een week gehuurd en de gearresteerde personen zullen ook veroordeeld worden voor het bezit van de drugs.

Het Spaanse Catalonië wordt geteisterd door het coronavirus en staat, in Spanje, op de tweede plaats met de meeste COVID19-slachtoffers (4200). Spanje staat wereldwijd op de vierde plaats van de twijfelachtige ranglijst met coronageïnfecteerden. In totaal is bij ruim 28.000 Spanjaarden het coronavirus gedetecteerd, waarvan er inmiddels ruim 1700 van zijn overleden. Daar staat tegenover dat ruim 2100 zieken inmiddels zijn hersteld.

IOC beslist binnen vier weken over doorgaan Olympische Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité beslist binnen vier weken over het wel of niet doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio. Het grootste sportevenement ter wereld staat gepland voor 24 juli tot en met 9 augustus.

In een verklaring laat het IOC weten: “We zijn ervan overtuigd dat we deze discussie in 4 weken kunnen afronden. In Japan zien we grote verbeteringen. Dat geeft veel vertrouwen.”

Volgens geruchten wordt er met diverse scenario’s rekening gehouden, zoals uitstel met een maand, een jaar of zelfs twee jaar. Of doorgaan op de oorspronkelijke datum maar dan zonder publiek.

Toiletpapier? Maar wat gebruikte men ervoor?

Na alle ophef van de laatste dagen waarbij mensen, gelijk zij vreesden dat de laatste bomen waaraan toiletpapier groeiden geen vrucht meer zouden dragen, complete vrachtladingen begonnen te hamsteren rees bij mij de vraag: "Hoe hebben wij onze r**t vroeger toch schoongeschrobt voordat dit levensreddende papierproduct uitgevonden werd?"

In het hieronder staande YouTube-filmpje geeft Simon Whistler ons enige antwoorden. Daarbij was blijkbaar ook de 'three seashells'-methode die Sylvester Stallone in 'Demolition Man' in verwarring bracht. Ook met stenen (!) en met een maïskolf pleegde men in 'de duistere tijden voor het toiletpapier' de 'uitgang' schoon te schuren. Enfin, enjoy!

Volleybalseizoen beŰindigd, geen kampioen in de Eredivisie

De Nederlandse volleybalbond Nevobo heeft zondag bekendgemaakt dat alle competities, inclusief de Eredivisie, niet meer worden uitgespeeld.

Afgelopen woensdag maakte de volleybalbond al bekend dat alle competities van Topdivisie en lager te beëindigen. Nu heeft men in overleg met de Eredivisieclubs besloten om ook de allerhoogste divisie te stoppen. Er wordt geen kampioenen uitgeroepen bij de Eredivisie voor vrouwen en mannen. Ook de finale van het Volleybaldirect Open en de halve finales en finales van de regiobekers worden niet meer gespeeld.

De Nevobo gaat binnenkort overleggen met de Europese volleybalbond CEV over de Nederlandse vertegenwoordiging in de Europese competities voor het seizoen 2020/2021. Daarnaast gaat Nevobo de scenario’s bekijken wat betreft promotie/degradatie.

COVID-19: Bondskanselier Merkel in quarantaine

Bondskanselier Angela Merkel zit in quarantaine vanwege contact met een arts die positief getest is op Corona. 

De arts heeft haar vrijdag een inenting tegen pneumokokken gegeven. Naderhand is de arts positief getest op Corona. Daarom moet de Bondskanselier nu verplicht 14 dagen thuis in quarantaine. Ze zal de komende dagen zelf ook geregeld getest worden. Haar werkzaamheden zet ze vanuit haar woning voort.

Merkel
Foto: Pixabay

Barcelona praat met spelers over tijdelijke verlaging salarissen

Volgens het Spaanse Sport heeft Barcelona een intentieovereenkomst gesloten met aanvoerders Lionel Messi, Gerard Piqué en Sergio Busquets over een tijdelijke verlaging van de salarissen. Dit vanwege de financiële gevolgen door het coronavirus.

Doordat er momenteel geen wedstrijden worden gespeeld zijn de inkomsten fors lager. Na overleg hebben de Catalaanse club en de drie spelers zondag een voorlopig akkoord bereikt over verlaging. In de komend dagen wordt het akkoord verder uitgewerkt. De verlaging geldt alleen voor het eerste elftal, overige elftallen en de andere sporttakken vallen buiten de overeenkomst.

Afgelopen week gingen spelers van onder andere Borussia Mönchengladbach en FSV Mainz 05 al akkoord met een tijdelijke verlaging van het salaris.

COVID-19: Duitsland voert contactverbod verder op

Een aantal bondsstaten in Duitsland heeft nieuwe maatregelen aangekondigd die het openbare leven verder beperken. Dit geldt voor Baden-Württemberg, Berlin, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessen, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Schleswig-Holstein en Thüringen.

Het nieuwe contactverbod omvat de volgende maatregelen:

Samenkomsten van meer dan 2 personen zijn verboden. Uitgezonderd zijn families en mensen die samenwonen.

Het contact met anderen moet tot een absoluut minimum beperkt worden.

In het openbaar moeten mensen minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Restaurants moeten gesloten blijven. Thuisbezorgen en afhalen blijft wel toegestaan.

Bedrijven die zich bezighouden met lichamelijke verzorging, zoals kappers, nagelstudio's en tattooshops, moeten gesloten blijven. Noodzakelijke medische behandelingen blijven mogelijk.

De politie ziet toe op het handhaven van de regels en kan boetes tot 25.000 euro geven voor het overtreden hiervan.

Bedrijven moeten hygiënemaatregelen voor zowel medewerkers als bezoekers nemen.

Het blijft mogelijk om naar het werk te reizen, anderen hulp te verlenen en individueel te sporten en te wandelen in de openlucht.

Bovenstaande punten gelden voorlopig voor 2 weken.

PVV Den Haag wil per direct samenscholingsverbod

Talloze Hagenaars en Hagenezen staan in de frontlinie om de coronacrisis te bestrijden. De PVV in de Haagse gemeenteraad vindt het onverteerbaar dat er nog teveel mensen in deze stad de richtlijnen van de Rijksoverheid negeren en zelfs in groepsverband de straat opgaan. Raadsleden Sebastian Kruis en Karen Gerbrands hebben daarom burgemeester Remkes verzocht om per direct een stadsbreed samenscholingsverbod in te voeren.

PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis: “Het is niet uit te leggen aan de helden in de zorg en al die andere Hagenaars en Hagenezen die nu in de frontlijn staan dat er ook zoveel mensen in de stad zijn die denken dat de richtlijnen niet voor hen gelden waardoor zij zichzelf maar net name anderen in gevaar brengen. Als mensen zelf geen verantwoordelijkheid nemen dan moeten we dat afwingen.”

Overeenkomstig art. 30 van het Reglement van orde stellen de raadsleden Kruis en Gerbrands de volgende vraag: "Bent u bereid per direct een tijdelijk stadsbreed samenscholingsverbod op te nemen in de APV tot tenminste 6 april? "


Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Giri komt ook tegen Caruana niet verder dan remise op Kandidatentoernooi

Anish Giri is ook na vijf speelrondes nog zonder zege op het Kandidatentoernooi in Yekaterinburg. De schaker kwam zondag tot remise tegen de Amerikaan Fabiano Caruana. Het is al weer zijn vierde halve punt. 

De 25-jarige Hagenaar leek tegen de vorige uitdager van wereldkampioen Magnus Carlsen op weg naar een verrassende zege, maar na veertig zetten moest hij genoegen nemen met remise. Met twee punten staat hij op gedeelde zesde en laatste plaats. Maandag speelt Anish Giri met zwart tegen Kirill Alekseenko, die net als Giri na vijf partijen twee punten heeft.

De Rus Ian Nepomniachtchi gaat aan de leiding. Hij versloeg medekoploper Wang Hao en gaat daardoor alleen aan kop met 3,5 punt.

Het kandidatentoernooi in Rusland is een van de weinige Europese sportevenementen dat niet is geschrapt vanwege de uitbraak van het coronavirus, al zijn er wel extra maatregelen. Zo schudden de acht spelers elkaar niet de hand en is er geen publiek. Bij het kandidatentoernooi wordt de komende weken bepaald wie de uitdager van Carlsen wordt. In totaal zijn er veertien speelronden. 

Uitslagen ronde 5
Anish Giri - Fabiano Caruana  ½–½
Alexander Grischuk - Ding Liren  ½–½
Kirill Alekseenko - Maxime Vachier-Lagrave ½–½
Ian Nepomniachtchi - Wang Hao 1–0

Stand na vijf ronden

1 Ian Nepomniachtchi (RUS) 3.5
2 Maxime Vachier-Lagrave (FRA) 3
3 Fabiano Caruana (USA) 2.5
4 Wang Hao (CHN) 2.5
5 Alexander Grischuk (RUS) 2.5
6 Ding Liren (CHN) 2
7 Anish Giri (NED) 2
8 Kirill Alekseenko (RUS) 2

Twee mannen opgepakt voor schietincident met gaspistool

Twee mannen uit Kerkrade zijn vanmiddag aangehouden voor de betrokkenheid bij een schietincident eerder vandaag op de Kruisstraat in Kerkrade. Een man, eveneens uit Kerkrade, werd daarbij met een gaspistool beschoten. Hij raakte daarbij lichtgewond.

Rond 14.30 uur belden buurtbewoners 112 omdat zij buiten op straat meerdere schoten hoorden. Een getuige meldde dat er aan het schietincident een ruzie vooraf was gegaan. De twee verdachten konden even later aangehouden worden. De politie is nog op zoek naar getuigen van het incident. Zij worden verzocht zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Braddie is terug!

In harde onzekere tijden waar het thuiszitten een behoorlijke aanslag kan zijn op de productiviteit en de verveling snel kan toeslaan, is er toch nog een lichtpuntje te vinden. Onze favoriete youtuber, FOK!ker, en ster op eenzame hoogte Braddie is weer terug voor ons vermaak! Dus pak wat te drinken, pak een rol koek ga er goed voor zitten en kom langs in het nieuwe geweldige Braddietopic.

Een warm nest en een baken van positiviteit in barre tijden. Sommige lieden durven zelfs te beweren dat dit de wederopstanding van Christus is en zij voorspellen derhalve de Apocalypse. De strijd tussen goed en kwaad kan zich dus zomaar als eerst afspelen op FOK! Wees er snel bij. Veel nieuwe youtubecontent in het topic. Hieronder vast een voorproefje. 

Creatief met Corona ...

De mensen die wel braaf thuisblijven zoals geadviseerd wordt beginnen zich te vervelen. Ik ook. En enkele van mijn mederedactieleden ook. Samen struinen we Twitter af naar grappige tweets over het Coronavirus. Welke flauwe of geniale grappen ben jij al tegengekomen? Deel ze in de reacties! 

NOC*NSF wil duidelijkheid van het IOC over Tokio

NOC*NSF is van mening dat de Olympische Spelen van Tokio, die van 24 juli tot en met 9 augustus gehouden worden, alleen doorgang kunnen vinden als de verspreiding van het coronavirus op wereldschaal stevig onder controle is. De sportkoepel heeft zondag via een brief aan het Internationaal Olympisch Comité gevraagd om een planning van de besluitvorming.

Vanwege maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen is de nationale en internationale sportwereld tot stilstand gekomen. In Nederland zijn sportaccommodaties tot minimaal 6 april gesloten. De situatie daarna, ook wat betreft wedstrijden en kwalificatiemogelijkheden, is nog onduidelijk.

“Het is goed dat bonden hun zorgen uiten. Ook zij maken zich terecht zorgen over de huidige situatie en hoe die zich ontwikkelt. Dat horen, herkennen en erkennen wij”, vertelt Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF. “Vooral voor de topsporters is de onzekerheid over de Olympische en Paralympische Spelen nu erg vervelend. Ook zij zijn zeer begaan met wat er overal om hen heen, en soms zelfs dichtbij, gebeurt. Tegelijkertijd zien zij de dreiging dat waar zij al die jaren zoveel voor hebben gedaan, toch niet door zou gaan of wordt uitgesteld.”

NOC*NSF zal alleen deelnemen als veiligheid en gezondheid gewaarborgd zijn. Nogmaals Van Zanen-Nieberg: “Daar laten wij ons doorlopend door veiligheids- en gezondheidsdeskundigen over adviseren. We zijn er van overtuigd dat het IOC samen met Japan alle scenario’s bekijkt, ook die van uitstel. Het is uiteindelijk aan het IOC en aan Japan om te besluiten of de Spelen eind juli in Japan door kunnen gaan. Het IOC heeft aangegeven daarbij de adviezen van de WHO op te volgen. Wij blijven de adviezen van WHO en in Nederland van het RIVM nauwlettend volgen, want gezondheid en veiligheid voor sporters, coaches en het publiek staan voorop.”

COVID-19: Ondanks NL-Alert toch veel mensen richting strand

Zojuist is er een NL-Alert verstuurd met daarin de oproep om de instructies van de Rijksoverheid en het RIVM op te volgen. Dat wil zeggen: 1,5 meter afstand houden en  thuisblijven als je ziek of verkouden bent. 

Daarnaast doet Natuurmonumenten een noodoproep op Twitter. Duizenden mensen trekken de natuur in, wat niet meer verantwoord is volgens de organisatie. Ze doen het dringende verzoek om naar huis te gaan of thuis te blijven. En zoals de veiligheidsregio Midden-West-Brabant terecht opmerkt: "Het virus verspreidt zichzelf niet; jij verspreidt het virus."

Update 14:53 uur
Ondanks het NL-alert en de dringende oproep om niet naar het strand te gaan, zijn er toch mensen die hier geen boodschap aan hebben zo meldt Regio15 op Twitter. Er is zelfs een groepsles boksen op het strand van Scheveningen waargenomen. 

Ondertussen zijn de parkeerplaatsen bij Zandvoort en Bloemendaal afgesloten en worden recreanten teruggestuurd door de politie zo lezen we bij het Noordhollands Dagblad. 

NL-Alert om COVID-19
NL-Alert om COVID-19

COVID-19: 573 nieuwe besmettingen en 43 doden, totaal 4204 en 179

Sinds gisteren zijn 573 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 4204. Onder hen zijn 988  mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

43 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 179 mensen overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 57 en 97 jaar.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1404 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (585) en Noord-Holland (535).

Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

100 miljoen jaar oude minidinosaurus gevonden

We gaan even een klein stukje terug in de tijd, zodat we daarna een hele forse stap terug in de tijd kunnen zetten. Onlangs hebben onderzoekers namelijk een bijzondere ontdekking gedaan: men vond een van de kleinste - zo niet dé kleinste - dinosaurussen ooit, een soort vogelachtig diertje.

In Myanmar werd een klein stukje barnsteen gevonden, met daarin duidelijk de schedel van een vogelachtig dier. Uit onderzoek bleek dat het om een diertje gaat dat zo'n honderd miljoen jaar geleden is overleden en scans van de schedel wezen uit dat het beestje een indrukwekkende rij tanden had, wat het vermoedelijk een klein roofdiertje maakt.

Het diertje heeft de naam Oculudentavis khaungraae gekregen en de omvang is bijzonder: net zo klein, of misschien zelfs iets kleiner, dan de bijkolibrie, met vijf tot zes centimeter de kleinste vogel die we tegenwoordig op aarde kennen. De vondst kan nieuw licht werpen op de evolutie van vogels, waarvan men dacht dat deze pas tientallen miljoenen jaren later op gang kwam.

Wat meer uitleg over de vondst

Overvaller krijgt niet wat hij wil en slaat op de vlucht

Een man overvalt zaterdagavond 21 maart rond half negen een buurtsuper aan de Nieuwe Haven in Schiedam. Hij vlucht uiteindelijk zonder buit. De politie zoekt getuigen. De overvaller was uit op het geld uit de kassa. Hij bedreigde het aanwezige personeel met een mes, maar kreeg niet wat hij wilde. Hij vluchtte daarna zonder buit de winkel uit.

De dader was slank en droeg tijdens de overval een zwarte broek en een blauwe jas. Mogelijk hebben mensen hem zich weg vluchten en kunnen ze meer vertellen over zijn signalement of welke richting hij op is gevlucht. De polite vraagt mensen die iets gezien hebben contact op te nemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of het tipformulier op de website. 

25-jarige idioot rijdt wegwerkers bijna dood tijdens vluchtpoging

De politie heeft in de vroege morgen van zondag 22 maart een 25-jarige man uit Rotterdam aangehouden na een achtervolging. Deze begon op de Callandstraat in Den Haag en kwam ten einde op de Soetendaalsekade in Rotterdam. Hier is hij aangehouden. Onderweg zorgde de verdachte voor meerdere gevaarlijke situaties onder andere bij het personeel van de wegwerkzaamheden.

Rond 01.15 uur controleerden agenten de bestuurder tijdens hun surveillance op de Callandstraat in Den Haag. Na controle bleek dat de automobilist nog een celstraf van 33 dagen open had staan. Toen de agenten de man vroegen om uit het voertuig te stappen, startte hij de motor en reed met piepende banden weg in de richting van het Rijswijkseplein. De achtervolging werd door de politie direct ingezet. De verdachte reed via het Schenkviaduct naar de A12.

Gevaarlijke situatie
De afrit naar de A4 in de richting van Rotterdam was afgesloten maar dat weerhield de verdachte er niet van om te stoppen. Met hoge snelheid reed hij tussen de pionnen van de wegwerkzaamheden door. Dit zorgde voor een gevaarlijke situatie bij de medewerkers van de wegwerkzaamheden die aan het werk waren. Zij konden nog net op tijd wegspringen om niet aangereden te worden. Wonder boven wonder is hier niemand gewond geraakt. De betrokken medewerkers hebben aangifte gedaan.

Uiteindelijk is de verdachte bij de afrit A4 Crooswijk in Rotterdam van de snelweg afgegaan. Hier botste hij op twee geparkeerde auto’s op de Soetendaalsekade. Bij zijn aanhouding werd ook een grote hoeveeldheid harddrugs aangetroffen.

Poging doodslag
De man mag zijn openstaande celstraf van 33 dagen uitzitten. Ook is zijn rijbewijs ingevorderd en wordt hij verdacht van poging doodslag, handelen in drugs, gevaarlijk rijgedrag, negeren van een stopteken, negeren van rood licht en het niet voldoen aan bevel of vordering. Zijn auto is in beslag genomen en recherche heeft de zaak op dit moment in onderzoek.

Amsterdammer neergeschoten in Den Helder; politie zoekt getuigen

Bij een schietincident op de Ruyghweg in Den Helder is zaterdagavond rond 22.25 uur een persoon gewond geraakt. Het slachtoffer is een 21-jarige man uit Amsterdam.

De man is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Na het schietincident zijn meerdere personen hardlopend vertrokken. Deze verdachten waren in het donker gekleed. Het is vooralsnog onduidelijk wat er is gebeurd. Daarom zoekt de politie getuigen. Mensen met informatie kunnen bellen met 0900-8844. Anoniem melden kan ook via 0800-7000. 

Fun met funda #189 - Krot aan het water

Rustig wonen aan het water, wie wil dat nou niet? Een eigen aanlegstegsteiger, een grote schuur om je boot veilig op te bergen in de winter. Een knusse zolder waar je rustig kunt FOK!ken ... Wij hebben de ideale FOK! woning gevonden, voor iets minder dan viereneenhalve ton. We moeten wel even waarschuwen: waarschijnlijk ben je het dubbele kwijt om dit stulpje enigzins leefbaar te krijgen, maar dan heb je wel een pareltje in handen, en dat in Amsterdam...  Kijkt u even mee? 

Krot aan het water in Amsterdam (Foto: Funda)
Krot aan het water in Amsterdam (Foto: Funda)

Man aangehouden op verdenking van bezit harddrugs

Politiemensen hebben zaterdag 21 maart 2020 rond 20:00 uur op de Braakmanweg in Biervliet een 22-jarige inwoner aangehouden. De verdachte bleek bij controle in het bezit te zijn van ongeveer 200 ml GHB en een gram ketamine.

Nadat alle gegevens van de man waren vastgelegd en hij was voorgeleid, is hij weer in vrijheid gesteld. Hij wordt op een later moment verhoord over het bezit van de harddrugs. De man heeft afstand gedaan van de drugs.

Onder invloed beledigen van ambtenaren in functie levert nacht cel op

Een 26-jarige man uit Goes is zaterdagavond/nacht twee keer aangehouden: één keer voor rijden onder invloed van alcohol en/of drugs en één keer voor beledigen van ambtenaren in functie. Dat laatste gebeurde toen de politiemensen hem naar huis wilden sturen nadat ze proces-verbaal hadden opgemaakt voor het rijden onder invloed.

Agenten surveilleerden zaterdagavond rond 23:20 uur op de fiets in de Nieuwstraat, toen ze bijna werden aangereden door een man op een snorfiets. De verdachte, een 26-jarige man uit Goes, reed zonder licht, slingerende en reed over de stoep. Nadat hij de agenten bijna had aangereden, negeerde hij het stopteken dat ze hem gaven. De politiemensen wisten de man in de Rozemarijnstraat klem te rijden. Hij is aangehouden op verdenking van rijden onder invloed van alcohol en/of drugs. Omdat op het bureau de ademanalyse mislukte en omdat de agenten vermoedden dat er verdovende middelen in het spel waren, heeft een arts op het bureau voor nader onderzoek bloed bij de verdachte afgenomen.

Nadat hij een verklaring had afgelegd en de agenten proces-verbaal tegen hem hadden opgemaakt, wilden ze de man rond 01:00 uur weer in vrijheid stellen. Hij gedroeg zich echter recalcitrant, beledigde de agenten en schold ze uit. Dat gebeurde in het bureau, maar ook toen de man eenmaal buiten stond. Nadat hij meerdere agenten had uitgescholden en beledigd, is hij opnieuw aangehouden, voor beledigen van ambtenaren in functie. Hij heeft de nacht in de cel doorgebracht.

Doutzen Kroes: 'Dankbaar voor coronavirus'

Al die doden door corona? Al die mensen die hun werk krijtraken? Al die mensen die ziek zijn? Doutzen Kroes is er dankbaar voor. Zaterdagavond postte ze een filmpje op haar instagram waarin ze corona bedankte. 

In het filmpje, gemaakt door ene Riya Sokol, bedankt ze corona voor de levenslessen, de angst, het stoppen van vervoer. Doutzen Kroes schreef nog bij het filmpje:

'Wees dankbaar, wees bewust, dingen zullen nooit meer hetzelfde zijn.'

Dat laatste klopt, alleen in Italië vielen er op één dag 900 doden en in Nederlad dertig. Maar Doutzen is daar dankbaar voor. Vanuit haar villa. Maar ja, ze kreeg boze reacties en nu zegt ze sorry. Gelukkig hebben we de screenshots nog:

 

Het regent geld na flatbrand in Den Bosch

Afgelopen nacht regende het geld tijdens een brand in Den Bosch. De brand, die volgens de politie is aangestoken, woedde op de tweede etage in een flat aan de Klokkenlaan. De brandweer werd rond 02:15 uur opgeroepen, een ambulance ging tien minuten eerder al richting de flat. Volgens de eerste berichten zou er een vrouw van een balkon zijn gevallen; zij werd gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Er zou één persoon zijn aangehouden. 

Ooggetuigen vertellen dat de agenten, die in grote getale aanwezig waren, honderdduizenden euro's opraapten. Het geld lag wijdverspreid: onder geparkeerde auto's, in het gras, de struiken en op het dak van de ingang van de flat. Volgens buurtbewoners was er eerder op de avond ook al een incident waarvoor de politie ter plaatse was geroepen. Het is volgens het AD niet duidelijk of de beide incidenten iets met elkaar te maken hebben. 

FOK! Wat een weer: zonnig maar schraal

Het is onbewolkt en de temperatuur ligt rond het vriespunt. De oostenwind is overwegend matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Overdag schijnt de zon uitbundig. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C en met de doorstaande oostenwind voelt het nog steeds schraal aan. De oostenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Vannacht is het onbewolkt. De minimumtemperatuur wordt omstreeks -1°C. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige zuidoostenwind.

Maandag overdag is het opnieuw zonnig en schraal. De middagtemperatuur ligt rond 9°C. Er staat een meestentijds matige zuidoostenwind. Alleen in de ochtend en avond kan de wind aan zee en op het IJsselmeer tijdelijk toenemen naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Een paar weken geleden liep ik in Nunspeet  (Foto: FOK!/DJMO)
Een paar weken geleden liep ik in Nunspeet (Foto: FOK!/DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
©FOK.nl e.a.