FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 maart 2020

Derde remise Giri op Kandidatentoernooi

Schaker Anish Giri is op het Kandidatentoernooi in Yekaterinburg voor de derde keer op een rij remise overeenkomen. In zijn vierde wedstrijd op het toernooi in Rusland leverde het duel met de Chinees Ding Liren geen winnaar op.

De afgelopen twee dagen deelde Giri, die tegen Ding met zwart speelde, ook al een punt met Maxime Vachier-Lagrave en Wang Hao. In zijn eerste partij had Giri (25) verloren van Ian Nepomniachtchi. Ook de andere drie wedstrijden uit de vierde ronde eindigden in remise. Dat gebeurde voor het eerst in Yekaterinburg.

Giri neemt het zondag met wit op tegen Fabiano Caruana, die na vier duels twee punten heeft. Giri heeft anderhalf punt en Nepomniachtchi, Vachier-Lagrave en Wang staan op 2,5 punt.

Het Kandidatentoernooi is een van de weinige sportevenementen die doorgang vindt tijdens de coronacrisis. Wereldschaakbond FIDE heeft besloten het toernooi door te laten gaan, mede omdat het om een zeer beperkt aantal deelnemers gaat en Rusland nog niet zwaar getroffen is door het coronavirus. Er wordt geen publiek toegelaten tot de speelzaal en de media moeten zes meter afstand houden van de schakers. De winnaar van het toernooi mag eind van het jaar Magnus Carlsen uitdagen. 

COVID-19: vluchten uit Spanje niet welkom, uitgezonderd ingezetenen en noodzakelijk medisch personeel

Naar aanleiding van een aanvullend advies van het RIVM, heeft het kabinet, op voordracht van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, besloten om de geldende restricties in de Regeling tijdelijk verbod burgerluchtvaart luchtruim Nederland in verband met COVID-19-virus uit te breiden.

Het reeds bestaande tijdelijk vliegverbod voor passagiersvluchten zal worden uitgebreid met Spanje. Er geldt een uitzondering voor repatriëring. Dit betreft zowel geplande als ongeplande vluchten met uitsluitend Nederlandse ingezetenen aan boord. Tevens wordt een uitzonderingsgrond voor het vervoer van medisch personeel of patiënten toegevoegd, wanneer dit in het belang is van de volksgezondheid in Nederland.

Deze restricties zijn vanavond om 20:00 uur lokale Nederlandse tijd ingegaan, met inwerkingtreding van de bijgevoegde regeling van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. De regeling geldt tot 4 april, 20:00 uur lokale Nederlandse tijd, tenzij de Minister van IenW voor dat tijdstip tot verlenging van de regeling heeft besloten.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

NS bezorgd over drukte: 'De trein is even geen uitje'

De NS maakt zich zorgen over het aantal reizigers in de treinen. Volgens de NS is het 'her en der toch druk in de trein'. 'Voor de veiligheid en gezondheid van mede-reizigers en onze collega's vragen we je alleen de trein te pakken als het echt moet', twittert de NS. 'En houd afstand. De trein is even geen uitje.'

De NS heeft de dienstregeling vandaag opnieuw versoberd. Het aantal reizigers zou namelijk in de meeste treinen ongeveer 10 procent van het gebruikelijke aantal zijn, daarnaast melden steeds meer NS-medewerkers zich ziek.


Man totaal door het lint, in been geschoten door agenten

Een man die agenten gisteravond in Schiedam bedreigde met een mes, is in zijn been geschoten. Hierna kon hij worden aangehouden. Het gaat om een 49-jarige man uit Schiedam.

De politie ging naar het adres aan de Monseigneur Nolenslaan in Schiedam na een melding over een eerder geweldsincident. De verdachte bleek in alle staten en ging in verzet. Hij dreigde met een mes en negeerde alle waarschuwingen van de agenten. Daarop zag de politie zich genoodzaakt de man in zijn been te schieten. De verdachte ligt in het ziekenhuis en is niet in levensgevaar.

Tunahan Kuzu (DENK) stopt als fractievoorzitter

In goed overleg heeft Tunahan Kuzu het fractievoorzitterschap overgedragen aan Farid Azarkan. Tunahan Kuzu: “Het bouwen aan een politieke beweging die zowel in de Tweede Kamer als in het lokaal bestuur een boodschap heeft voor groepen die onvoldoende worden gehoord in de politiek is enerverend. De keerzijde voor mij als gezicht van DENK, is dat het een behoorlijke impact op mijn persoonlijke leven heeft."

Kuzu: "De afgelopen periode ben ik bij mezelf te rade gegaan of ik de energie en inzet die ik ten tijde van de oprichting van DENK en sinds de vorige landelijke campagne heb gehad opnieuw kon opbrengen. Of ik vervolgens in staat was om in een volgende periode met alles wat ik in me heb nog een keer meer dan alles kon geven. Het antwoord heb ik inmiddels gevonden en mijn besluit staat vast. Om mijn partij de ruimte te geven voor de zoektocht naar een nieuwe lijsttrekker, heb ik tevens besloten om het politiek leiderschap en het fractievoorzitterschap neer te leggen. Wel zal ik mijn werk als Tweede Kamerlid voort blijven zetten.”

Het fractievoorzitterschap wordt door Farid Azarkan overgenomen. “Uiteraard wil ik Tunahan bedanken voor de afgelopen jaren als politiek leider en fractievoorzitter. In deze bijzondere periode zal ik met alle energie het fractievoorzitterschap en politiek leiderschap uitvoeren en de idealen van onze beweging verder brengen.”, aldus Farid Azarkan.

DENK voorzitter Selçuk Öztürk: “Samen zijn we deze strijd begonnen om de stem van de ongehoorden te zijn. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in iets heel moois. Het geluid van DENK is niet meer weg te denken, zowel in de Tweede Kamer, in de steden en in de provincies. Tunahan heeft ontzettend veel gegeven om dit succes te behalen."

Voorzitter Olympique Lyon wil internationale voetbal niet hervatten, focus op nationale competities

Voorzitter Jean-Michel Aulas van de Franse voetbalclub Olympique Lyon wil dat de Champions League en Europa League dit seizoen niet meer hervat worden. De focus zou moet liggen op het afmaken van de nationale competities.

“Je moet dapper durven zijn en keuzes maken. Laat de Champions en Europa League, de bekerfinales en interlands gewoon gaan en focus je op de competitie”, aldus Aulas in de Franse krant L'Equipe. “Als we de Ligue 1 willen redden, dan moet die absoluut voor 30 juni zijn afgerond. Desnoods achter gesloten deuren. Het is belangrijk om niet te laat te zijn met het oog op volgend seizoen.”

Lyon, de club van Memphis Depay en Kenny Tete doet overigens nog volop mee voor het bereiken van de halve finales van de Champions League. In het eerste kwartfinaleduel werd met 1-0 gewonnen van Juventus.

Overigens was Aulas vorige week nog van mening dat de Lique 1 niet hervat diende te worden.

Man gewond na steekincident in woning

Op de Clusiusweg in Noordwijk is op zaterdagochtend 21 maart een 33-jarige man gewond geraakt na een steekincident in een woning.

Omstreeks 07.00 uur kwam de melding binnen van een conflict in een woning. Twee personen zouden hierbij gewond zijn geraakt. Uit onderzoek is gebleken dat één van de twee met een scherp voorwerp is gestoken. Deze man is overgebracht naar het ziekenhuis en daar behandeld aan zijn verwondingen. De andere man (30 jaar) kon in de ambulance ter plekke worden behandeld. Een 31-jarige man en een 34-jarige vrouw waren ook in de woning aanwezig. Alle vier de betrokkenen, dus ook de twee gewonden, zijn aangehouden.

Getuigen vechtpartij Krimpen gezocht

Voor de deur van supermarkt Dirk van den Broek aan het Raadhuisplein in Krimpen aan den IJssel vond vrijdagmiddag 20 maart rond 14:15 uur een vechtpartij plaats.

Een 59-jarige man uit Krimpen aan den IJssel had een 16-jarige jongen op de scooter aangesproken over zijn rijgedrag op het trottoir. Dit was de aanleiding van de vechtpartij. Een andere 16-jarige jongen hielp zijn vriend. Tijdens de vechtpartij werd een tweede man slachtoffer. De slachtoffers raakten lichtgewond; de politie hield de twee 16-jarigen aan. Zij komen uit Rotterdam en Krimpen aan den IJssel. 

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via het tipformulier op de website. 

COVID-19 Internationaal: zaterdag 21 maart

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hierin vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

UK: pubs en restaurants gesloten
De Britse regering heeft sinds gisteravond de sluiting bevolen van pubs, cafés en restaurants (uitgezonderd afhaalgelegenheden). Theaters, bioscopen, sportscholen en recreatiecentra moeten zo snel mogelijk ook dicht.

De regering heeft meegedeeld dat ze het loon van iedereen die door de crisis niet kan werken zal aanvullen tot 80% met een maximum van 2.500 pond per maand.

Corona internationaal
Afbeelding: Pixabay

Eerste lading mondkapjes miljoenenorder binnen

Vandaag is een lading van 690.000 mondkapjes gearriveerd op Schiphol. Het is de eerste lading van een miljoenenorder uit China die de komende dagen en weken in Nederland arriveert. De mondkapjes worden via een centraal distributiepunt per direct verspreid naar de plekken waar ze het hardst nodig zijn.

Persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder mondkapjes, zijn essentieel om zorgpersoneel in staat te stellen de juiste zorg te verlenen aan coronapatiënten en aan kwetsbare personen, zoals in verpleeghuizen.

Om in voldoende beschermingsmiddelen te voorzien heeft het ministerie van VWS de aankoop van meerdere grote voorraden uit China op zich genomen. Vandaag is daarvan een eerste lading mondkapjes gearriveerd in ons land. De 690.000 mondkapjes zijn onderdeel van een langere aanvoerlijn die de komende periode in ons land arriveert. Het ministerie verwacht meerdere leveringen per week te ontvangen tot eind mei die in totaal miljoenen stuks omvatten.

Minister Hugo de Jonge (VWS): “We werken met man en macht om voldoende beschermingsmiddelen binnen te krijgen en goed te verdelen. Dat is cruciaal om de zorg in de benen te houden.”

Sinds de eerste signalen dat er tekorten ontstonden aan persoonlijke beschermingsmiddelen hebben de ziekenhuizen en de academische centra hun krachten verenigd en een gezamenlijk inkoopbureau ingericht. Het ministerie van VWS werkt nauw samen met dit landelijk inkoopbureau voor de inkoop van verschillende medische hulpmiddelen waaraan een tekort is.

De GGD-GHOR, in samenwerking met het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), is verantwoordelijk voor de verdeling over de verschillende ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en ggz-instellingen.

COVID-19: 637 nieuwe besmettingen en 30 doden, totaal 3631 en 136

Sinds gisteren zijn 637 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 3631. Onder hen zijn 836 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

30 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 136 mensen overleden aan de ziekte. De meeste overleden mensen zijn tussen de 80 en 84 jaar oud. De jongst overleden persoon is 63 jaar.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 1180 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Zuid-Holland (486), Noord-Holland (461) en Limburg (418).

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

COVID-19 en internationale dag tegen racisme en discriminatie

Vandaag zal Nederland ondanks de coronacrisis toch de internationale dag tegen racisme en discriminatie vieren. Het Comité 21 Maart heeft zijn landelijke demonstratie en manifestatie moeten afgelasten. In plaats daarvan zullen AT5 en het Comité een lang livestream-verslag van een indoor-bijeenkomst uitzenden vanuit een studio die verbonden is met het internet.

Het gehele programma is van 14.00 - 15.30 uur te volgen via deze livestream. ‘De bestrijding van het coronavirus loopt parallel met de bestrijding van het racismevirus,’ aldus de Amsterdammer Max van den Berg, prominent lid van het Comité 21 Maart. ‘Beide virussen treffen wereldwijd immers vooral de zwaksten en met hen zijn wij alle dagen solidair. Wij keren ons tegen de haatzaaierij van Wilders en het chauvinisme van Baudet.’ Van den Bergs toespraak zal in het programma worden uitgezonden.

Ook vice-voorzitter Kitty Jong van de FNV zal in de uitzending te zien en te horen zijn. Natuurlijk gaat zij in op gevolgen van de coronacrisis voor mensen met een kwetsbare positie. Voorts zal zij aandacht vragen voor discriminatie op de werkvloer en bij het uitnodigingsbeleid voor sollicitaties. ‘Onze campagne voor een hoger minimumloon van 14 euro is heel belangrijk voor de laagstbetaalden, zoals veel migranten en hun kinderen.’
In het programma vol muzikale intermezzo's worden daarnaast vertegenwoordigers uit de Aziatische gemeenschap, van migranten en vluchtelingen, en uit de zwarte en moslimgemeenschap geïnterviewd. 

Ruim 100 organisaties ondersteunen de oproep voor deze dag. Daaronder tientallen basisgroepen van vluchtelingen, migranten, vrouwen, de LHBTI-gemeenschap en milieugroepen; landelijke organisaties als het FNV, de SP, GroenLinks en de PvdA; kerken en moskeeën; het COC, Greenpeace, Milieudefensie en Pax; en het X-Y Actiefonds en Emmaus Haarzuilens.

Gerbrands: "Ik begrijp dat John de Jong die signalen af en toe al opvangt"

PSV stelde twee weken geleden Roger Schmidt aan als de nieuwe trainer. De Duitse oefenmeester neemt aan het einde van het seizoen het stokje over van Ernest Faber, die sinds het ontslag van Mark van Bommel als interim-trainer fungeert.

De uitbraak van het coronavirus lijkt het samenstellen van de selectie voor volgend seizoen nu te bemoeilijken, maar Toon Gerbrands stelt dat de lijstjes met mogelijke versterkingen al lang en breed klaarliggen.

"Het voordeel van de vroege aanstelling valt niet weg. Zelfs als er helemaal geen wedstrijden meer worden gespeeld: we hebben rapporten van een jaar intensieve scouting", geeft Gerbrands te kennen in gesprek met De Telegraaf.

"We weten welk profiel spelers we nodig hebben. Dat komt niet op de laatste maanden aan. Ik durf te stellen dat John de Jong en zijn scouting daarin de zaken goed voor elkaar hebben. Het complete technische plaatje is ook waarom een coach 'ja' zegt tegen een club. Wie gaat, wie blijft en wat is er mogelijk?"

Gerbrands hoopt en verwacht dat de komst van Schmidt als 'katalysator' werkt voor spelers. "Ik begrijp dat John de Jong die signalen af en toe al opvangt", stelt de algemeen directeur van PSV.

Door de uitbraak van het coronavirus liggen momenteel vrijwel alle competities stil en Gerbrands denkt dat hierdoor de transfermarkt ook 'onvoorspelbaar' is. "Eerder bekeek men het EK en ging het daarna pas volle bak los qua transfers."

"In dat opzicht was het EK voor ons wellicht lastig geweest, omdat we vroeg in het seizoen alweer zouden moeten beginnen. Maar dat is niet meer aan de orde", gaat Gerbrands verder.

Hij merkt op dat er momenteel meerdere scenario's op tafel liggen voor komende maanden en dat het uitstellen van het EK invloed heeft op de waarde van spelers, daar ze op eindtoernooien doorgaans meer waard worden.

"Maar dat het EK niet wordt gespeeld, is nou eenmaal een feit. Interessant wordt ook of clubs terughoudender zullen zijn om te investeren na deze periode."

COVID-19: Defensie levert planners en beademingsapparatuur

Een team van militaire planners gaat in Noord-Brabant assisteren bij herverdeling van patiënten uit Brabantse ziekenhuizen naar andere ziekenhuizen in Nederland. Dit gebeurt op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

De herverdeling gebeurt om de druk op de lokale ziekenhuizen beter te verdelen. Door overbelasting kan de provincie niet zelf op zoek naar plekken waar de coronapatiënten zijn onder te brengen. Daarom is voor deze taak de hulp van Defensie ingeroepen.

Militairen zijn zeer deskundig in het plannen van operaties en in het gestructureerd verdelen van schaarse middelen. Zij werken in het St. Elizabeth Ziekenhuis in Tilburg. Daar creëren ze een overzicht van aantallen patiënten en zoeken uit welk hospitaal de patiënt kan opnemen. Vervolgens zorgen de planners ervoor dat de patiënt wordt verplaatst per civiele ambulance.

Beademingsapparatuur
Naast de inzet van planners levert Defensie ook beademingsapparatuur. Die is bedoeld voor gebruik op intensive care afdelingen. De apparatuur is de afgelopen dagen gebruiksklaar gemaakt en wordt na het weekeinde aan civiele ziekenhuizen overgedragen.

Defensie verwacht dat naarmate de crisis vordert de civiele autoriteiten vaker om bijstand van defensie zullen vragen en de organisatie op meer plaatsen wordt ingezet. Op die verzoeken wordt niet vooruit gelopen. Wanneer ze leiden tot daadwerkelijke bijstand maakt het ministerie dat bekend.

Archieffoto Defensie
Archieffoto Defensie

'Peperdure Neymar terug naar Barcelona'

Neymar werd afgelopen zomer al concreet in verband gebracht met een terugkeer naar Barcelona. De Braziliaanse aanvaller liet in de laatste dagen van de transferwindow zelfs verstek gaan bij Paris Saint-Germain, maar van een hereniging met de Catalanen kwam het uiteindelijk niet.

Sport pakt zaterdagochtend uit met de boodschap dat Neymar opnieuw 'ja' zou hebben gezegd tegen Barcelona. De beeltenis van Neymar prijkt op de voorpagina van de Spaanse sportkrant.

Sport schrijft dat Neymar reeds een besluit heeft genomen en zijn jawoord heeft gegeven aan Barcelona. De entourage van de Braziliaanse aanvaller heeft zowel bij PSG als Barcelona laten weten dat hij komende zomer wenst terug te keren naar Catalonië.

Neymar is van plan om alle 'druk' uit te oefenen die nodig is om een transfer te forceren. Het betekent op het eerste oog slecht nieuws voor PSG, dat hoopte zijn tot 2022 lopende contract nog te verlengen.

Le10Sport meldt dat Neymar in het najaar van 2019 een nieuw contractvoorstel heeft ontvangen van PSG, maar daar heeft de aanvaller nog altijd niet op gereageerd. In Parijs verwacht men dat Neymar tot het eind van dit seizoen nog geen besluit zal nemen over zijn toekomst, daar hij eerst zou willen kijken hoe ver PSG kan komen in de Champions League.

Les Parisiens bereikten de kwartfinale van het miljardenbal door Borussia Dortmund te elimineren, na een 2-1 nederlaag in Duitsland en een 2-0 zege in Parijs.

Voor Neymar staat zijn keuze in het teken van het winnen van de Champions League én de Ballon d'Or. Hij zou voorlopig nog niet zeker weten of die doelen te behalen zijn bij PSG, waardoor een terugkeer naar Barcelona voor de hand ligt.

Andersom zou de Franse topclub niet onwelwillend staan tegenover het vertrek van Neymar, daar zijn vertrek een belangrijke financiële impuls betekent en een budget creëert om de selectie te versterken. PSG zou een bedrag van 170 miljoen euro willen ontvangen voor Neymar.

FOK! sportfoto-onderschrift week 12

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is uninvited_guest met het volgende onderschrift: "Zo, die remsporen zijn er uit !"

De opgave van deze week:

De vlam voor de Olympische Spelen in Tokio is ontstoken in Olympia en dat ging gepaard met de nodige gebruiken. Maar wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
De vlam voor de Olympische Spelen in Tokio is ontstoken in Olympia en dat ging gepaard met de nodige gebruiken. Maar wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

Davina Michelle, Snelle en Di-Rect videoconcert

Radio 538 en Davina Michelle willen alle Nederlanders extra energie geven en een hart onder de riem steken tijdens de coronacrisis. Onder de noemer '17 Miljoen Mensen’ geeft Davina Michelle vier akoestische optredens in een leeg Ahoy in Rotterdam. In de eerste aflevering wordt zij bijgestaan door Snelle en DI-RECT. Iedere aflevering van '17 Miljoen Mensen’ eindigt met een versie van '15 miljoen mensen’. Deze week zingt Davina een speciale uitvoering met Snelle.

Voor de liefhebber, gewoon een lekker moppie muziek.

Verstappen: "Simracen houdt jezelf scherp"

Nu Max Verstappen voorlopig geen meters kan maken op de Formule 1-circuits maakt de Nederlander regelmatig de nodige kilometers op de virtuele banen. Verstappen legde bij Peptalk van Ziggo Sport uit dat hij het niet alleen voor zijn plezier doet, het is ook nuttig.

"Je rijdt in andere auto’s, maar het kan in ieder geval geen kwaad. Het houdt jezelf scherp en het is natuurlijk heel leuk om met zoveel andere coureurs dat samen te kunnen doen", aldus de Red Bull coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Je moet veel rijden en kilometers maken. Je moet ook verstand hebben van waar je mee bezig bent qua set-up van de auto. Ik denk dat daar wel een verschil in zit. Sommige coureurs zijn daar wat minder mee bezig."

Vanavond rijdt Verstappen om 18.00 uur zijn volgende online race 'The Race All-Star Esports Battle', die te volgen is via Ziggo Sport en YouTube. Aan de race op de virtuele baan van Indianapolis doen bekende coureurs als Neel Jani, Nico Hulkenberg, Juan Pablo Montoya en Nelson Piquet Jr. mee. "We gaan allemaal meedoen. Veel echte coureurs ook, en daar proberen we de snelste van te zijn. We gaan het dus zien", aldus de Nederlander.

De Formule 1 maakte bekend ook met een eigen online raceserie te komen, 'Virtual Grand Prix Series'. Daar zullen we Verstappen niet op de baan vinden. "Omdat ik dat spel nooit speel. Voordat je dat een beetje snapt en onder de knie hebt, ben je weer een paar dagen verder. Omdat ik op dit moment al druk ben met de andere racegames, voel ik daar nu niet zoveel voor. Dan ga je teveel switchen en dat werkt niet."

Verstappen: "Simracen houdt jezelf scherp" (Pro Shots / Zuma Press)
Verstappen: "Simracen houdt jezelf scherp" (Pro Shots / Zuma Press)

Politie zoekt getuigen van ramkraak juwelier Lucardi

Bij juwelier Lucardi op de Van Mandersloostraat in Alphen aan den Rijn is op zaterdag 21 maart omstreeks 01.30 uur ingebroken. Een auto, met daarin meerdere personen, ramde tegen de ingang van het pand. De personen zijn in het pand geweest en hebben mogelijk goederen meegenomen. De politie is op zoek naar mensen die getuigen zijn geweest van dit incident.

Agenten ontvingen vannacht een melding dat er een ramkraak was gepleegd bij de juwelier. Ter plaatse zagen zij dat men met grof geweld de winkel was binnengekomen. Uit onderzoek is gebleken dat de daders rond 01:30 uur met een auto door de rolluik van het pand reden. Met onbekende buit zijn zij weggereden over Toussaintstraat, de Van Lennepstraat op in de richting van de Sportlaan te Alphen aan den Rijn. De politie zocht direct in de omgeving naar de mogelijke daders, maar helaas trof zij niemand aan.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Mensen kunnen ook een tip achterlaten op het tipformulier. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Droogte in 2018 zorgde voor piek watergebruik huishoudens en landbouw

Het drinkwatergebruik van huishoudens is in 2018 met 7 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In de landbouw werd fors meer water gebruikt dan in 2017 (150 procent). Het watergebruik in de landbouw schommelde in de periode 2003-2017, terwijl het watergebruik van huishoudens daalde. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Door de droogte en warmte in 2018 steeg het drinkwatergebruik van huishoudens tot 837 miljoen kubieke meter op jaarbasis. In 2003-2017 daalde het huishoudelijk drinkwatergebruik nog met 4 procent, tot 782 miljoen kubieke meter.

Het drinkwatergebruik omgerekend per hoofd van de bevolking liet in 2018 vergeleken met een jaar eerder een stijging zien van 6,5 procent naar 133 liter per persoon per dag. Van 2003 tot en met 2017 was het huishoudelijk drinkwatergebruik per inwoner met ruim 9 procent gedaald tot 125 liter per persoon per dag.

De daling van het watergebruik hangt vooral samen met het zuiniger worden van huishoudelijke apparaten: zo gebruiken wasmachines en vaatwassers steeds minder water, en worden waterbesparende spoelonderbrekers vaker toegepast in wc’s.

Droogte in 2018 veroorzaakt piek in watergebruik landbouw
Bij de landbouw is het watergebruik ook sterk afhankelijk van het weer. In 2018 viel er landelijk gemiddeld slechts 675 millimeter neerslag, waarvan 304 millimeter in april tot en met september. Het langjarig gemiddelde is 847 millimeter per jaar, waarvan 438 millimeter in april-september.

Door het neerslagtekort werden akkers en graslanden in 2018 meer geïrrigeerd dan in eerdere jaren. In totaal gebruikte de landbouw 302 miljoen kubieke meter water, ruim 150 procent meer dan een jaar eerder, en ruim 50 procent meer dan in 2003, een vergelijkbaar droog jaar. De akkerbouw gebruikte bijna vier keer zo veel oppervlakte- en grondwater als het jaar daarvoor.

Veehouderij goed voor ruim de helft watergebruik landbouw
Ruim de helft van het oppervlakte- en grondwater in de landbouw in 2018 werd gebruikt door de veehouderij, voornamelijk voor de beregening (78 procent) van grasland (veevoer), en een klein deel (22 procent) voor drinkwater voor het vee. Het oppervlakte- en grondwatergebruik in de veehouderij was in 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder.

Verschuiving gebruik van zoet naar zout oppervlaktewater
De onttrekking van oppervlaktewater voor drinkwatervoorziening, landbouw, energievoorziening en industrie, is vanaf 2003 gedaald met 6,8 procent. Ruim 95 procent van het onttrokken oppervlaktewater wordt gebruikt als koelwater bij de energieproductie in elektriciteitscentrales en grote industriële bedrijven. Dit water wordt na het koelproces direct weer geloosd. De daling komt volledig op conto van zoet oppervlaktewater, waarvan het gebruik met ruim een kwart is afgenomen. Daartegenover wordt steeds meer zout water onttrokken voor koelwater, in 2012-2018 nam het gebruik hiervan toe met 45 procent.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

COVID-19: ruim 2000 meldingen van discriminatie door Chinezen

Het is vandaag de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Wijkagent William Chew, voorzitter van het Chinese politienetwerk in Amsterdam, vertelt over racistische uitingen naar de Chinese gemeenschap. ‘Mensen roepen ‘coronavirus’ naar Chinese kinderen.'

William ziet berichten op Twitter en Facebook voorbijkomen waarin wordt gezegd dat ‘alle Chinezen Europa uit moeten’. ‘Ze worden weggekeken in openbare gelegenheden of zelfs gevraagd om te vertrekken’. Ook worden mensen met een Aziatische achtergrond volgens William steeds vaker fysiek aangevallen.

Via het Chinees Netwerk Politie roept de politie de slachtoffers van discriminatie op om aangifte te doen. Veel mensen uit de Chinese gemeenschap hebben dit inmiddels gedaan. William is hier blij mee. ‘Er wordt bij Chinezen vaak over een gesloten gemeenschap gesproken, die alles zelf regelt en geen problemen wil. Nu zie je ook een andere kant. Chinezen laten eindelijk van zich horen.'

Meldingen
Volgens William zijn er vanuit de Chinese gemeenschap in de afgelopen twee weken ruim 2000 meldingen bij het meldpunt discriminatie binnengekomen. Dat is al bijna de helft van het aantal in 2019. William: ‘Al leidt een aangifte niet altijd tot een strafrechtelijk vervolg, we adviseren Chinese verenigingen en stichtingen over mogelijkheden hoe ermee om te gaan en we wijzen ze op hun rechten.’

Er blijft ook nog steeds een groep die het lastig vindt om aangifte te doen. ‘Zo was er met carnaval in een klein plaatsje onder Eindhoven een praalwagen van een Chinese restauranthouder. Hij was zelf voor familiebezoek in het buitenland. Toen hij terug kwam stond er op de wagen de tekst: ‘Ik heb corona’. De man heeft overwogen om aangifte te doen, maar was bang dat zijn dorpsgenoten wraak zouden nemen.

Gelijkwaardig
Hoewel William, die zelf ook van Chinese komaf is, de discriminerende opmerkingen absoluut afkeurt, ziet hij toch ook een positieve kant. ‘De incidenten rondom corona hebben de Chinese gemeenschap wakker geschud. Chinezen komen meer voor zichzelf op. Ze geven een signaal af dat ze gelijkwaardig behandeld willen worden en dat is een goed teken!’

Ajax en Feyenoord bedanken zorgverleners

Eigenlijk hadden Ajax en Feyenoord dit weekend op het veld moeten strijden in de Eredivisie maar zoals bekend ligt de competitie stil door het Covid-19 virus. In plaats van het opnemen tegen elkaar besloten beide clubs de handen in één te slaan en hun waardering uit te spreken voor de mensen in de zorg.

"Hand op Hand voor onze dapp're strijders in de zorg", zo valt er te lezen in een paginagrote advertentie die is geplaatst in het Algemeen Dagblad en de Telegraaf"Dit weekend staan we niet tegenover elkaar, maar slaan wij samen hand op hand. We klappen nu niet voor onze spelers, maar voor alle zorgverleners. Dapp’re strijders, wij zijn jullie dankbaar en wensen jullie heel veel sterkte toe", zo gaat de advertentie verder.

Ook laten de twee topclubs laten vanochtend een zogenaamd 'moving billboard' langs de ziekenhuizen in Amsterdam en Rotterdam rijden. "De boodschap spreekt hopelijk voor zich. Als grote clubs, die elkaar dit weekeinde zouden treffen voor wat velen zien als de wedstrijd van het jaar, willen we aangeven wie er in onze ogen dezer dagen een klaterend applaus verdienen. Zie het als een welgemeend dankjewel, richting al die mensen die nu, in zware tijden, zo keihard werken voor ons allemaal. Al zijn we als clubs dan grote sportieve rivalen, dit doen we bewust samen, eensgezind en vooral met enorm grote waardering", zo laat Feyenoord woordvoerder Raymond Salomon aam het AD weten.

Klimaatverandering: maart 1,7 graden opgewarmd

Maart is ten opzichte van de klimaatperiode 1951-1980 1,7 graden warmer geworden. Ten opzichte van de vorige normaalperiode (1981-2010) is deze maand slechts 0,3 graden warmer geworden. De nieuwe normaal voor maart over de periode 1991-2020 is 6,5 graden. Maart is ook zonniger en droger geworden.

In maart vriest het normaal nog op acht dagen en dat aantal is niet afgenomen ten opzichte van de vorige normaalperiode. Vergelijken we met de periode 1951-1980 dan is het aantal vorstdagen wel afgenomen van twaalf naar acht. Het aantal dagen met matige vorst, temperaturen beneden -5 graden, kwam éénmaal voor in de periode 1951-1980 en dat aantal is gelijk gebleven in de nieuwe normaal.

Soms kan het de hele dag blijven vriezen, maar gemiddeld gezien zijn er geen ijsdagen in maart. Datzelfde geldt ook voor het aantal warme dagen, oftewel dagen met een maximumtemperatuur van 20 graden of meer. Deze komen zo nu en dan eens voor, maar gemiddeld gezien en afgerond is het nul.

Maart is vijftien procent droger geworden
Landelijk gemiddeld is de totale neerslagsom in maart de afgelopen tien jaar afgenomen. In de vorige klimaatperiode 1981-2010 viel gemiddeld over het land 66 millimeter. De nieuwe normaal is duidelijk droger met landelijk gemiddeld 56 mm. Een daling van 15 procent. Wordt er vergeleken met de periode 1951-1980 dan valt er tegenwoordig zo’n 8 millimeter meer.

Negentien uur meer zonneschijn
Ook is de maand maart zonniger geworden de afgelopen jaren. De vorige klimaatperiode (1981-2010) scheen de zon gemiddeld over het land 125 uur. In de nieuwe normaal is dat 144 uur geworden. Vergelijken we dit ook met de periode 1951-1980 dan schijnt de zon 33 uur meer.

Toegenomen verdamping
Zonniger weer betekent ook dat meer bodemvocht verdampt. Ook hogere temperaturen stimuleren de verdamping. Maart behoort niet tot het officiële groeiseizoen, dat van april tot en met september loopt. Desondanks is een droge maart deze eeuw vaak een voorbode gebleken van vroege droogteproblemen in het begin van het groeiseizoen.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

BCG-vaccin alleen beschikbaar voor tuberculosebestrijding en onderzoek

De afgelopen dagen is de vraag naar het zogeheten BCG-vaccin tegen tuberculose in Nederland flink gestegen, doordat er in de media veel aandacht was voor het vaccin. Het vaccin tegen tuberculose zou het afweersysteem een boost geven en zo ook beschermen tegen COVID-19. Een aantal ziekenhuizen gaat onderzoeken of het vaccin daadwerkelijk dit effect heeft. Op dit moment is dat nog niet zeker. Toch willen nu ook andere ziekenhuizen hun medewerkers alvast laten inenten met het BCG-vaccin, wat zorgt voor een sterke toename in de vraag.

Wereldwijd is er sprake van een schaarste aan dit vaccin, dat in Nederland gebruikt wordt om zuigelingen die een verhoogd risico lopen op een tuberculose-infectie te vaccineren. Om de vaccinatie van deze groep zuigelingen te kunnen blijven garanderen, is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten dit vaccin voorlopig niet aan groothandels en ziekenhuizen te leveren. Op die manier kan het vaccin door het RIVM gecontroleerd worden uitgeleverd en blijft het beschikbaar voor de tuberculosebestrijding.

Sinds gisteren levert de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s (DVP) van het RIVM daarom alleen nog rechtstreeks aan de GGD. Met de ziekenhuizen die de genoemde onderzoeken uitvoeren is contact gezocht om ervoor te zorgen dat de onderzoeken wel doorgang kunnen vinden. Vanwege de grote vraag van overige ziekenhuizen gaan we in overleg met het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nog op zoek naar een oplossing.

Basisdienstregeling volgens plan van start

De speciale basisdienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen die vanochtend van start is gegaan, loopt volgens plan. Het aantal reizigers dat gebruikmaakt van de trein is door de coronamaatregelen zo'n 10 procent van het normale aantal. Daarnaast stijgt het aantal ziekmeldingen bij NS, waardoor er de afgelopen dagen al fors minder treinen reden. De speciale basisdienstregeling voorziet erin dat 35 procent van het normale aantal reizigers met de trein kan reizen. Het advies is altijd kort voor vertrek de NS Reisplanner of de NS-app te checken.

NS en ProRail willen er met de speciale basisdienstregeling voor zorgen dat mensen met een vitaal beroep of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, de trein kunnen pakken.


(Video: Nederlandse Spoorwegen)

Een NS-woordvoerde: "We rijden vanaf ieder station in Nederland, in alle richtingen, twee treinen per uur. Het gaat hier in principe om Sprinters. Op enkele trajecten rijden nog Intercity’s, omdat hier (voor een deel) geen Sprinters rijden. Dan gaat het bijvoorbeeld over Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder en Maastricht-Eindhoven."

Een voorbeeld: tussen Eindhoven en Venlo rijden normaal geen Sprinters, maar alleen Intercity’s. De Intercity uit Schiphol stopt hier op alle tussengelegen stations. Door deze Intercity’s te blijven rijden, stoppen er straks ook nog treinen in bijvoorbeeld Horst – Sevenum en Helmond. Ook zorgt deze verbinding ervoor dat er treinen blijven rijden tussen Amsterdam Bijlmer – Arena en Schiphol, waar geen Sprinters rijden.

Roger van Boxtel, president-directeur van NS: "Iedereen die echt met de trein moet, kan op elk station twee keer per uur een trein nemen in elke richting. De huidige situatie vraagt veel van ons allemaal. We willen ook zuinig zijn op alle NS-collega’s, want we vragen veel van hen. Zeker nu we weten dat dit virus langere tijd in ons land aanwezig is, moeten we alle zeilen bij zetten om te zorgen dat dokters, hulpverleners en mensen die echt moeten reizen de trein kunnen pakken. Op deze manier houden we Nederland veilig en verantwoord in beweging."

Afbeelding: NS
Afbeelding: NS

Politie waarschuwt voor corona-oplichting met mondkapjes

Bij de politie zijn signalen binnen gekomen dat malafide personen en bedrijven proberen te profiteren tijdens deze coronacrisis. Het gaat om de signalen over vormen van oplichting bij de aanschaf van miljoenen mondkapjes die bestemd zijn voor Nederlandse ziekenhuizen.

De waarde van deze mondkapjes loopt in de tientallen miljoenen. Door oplettendheid van een bank en een ziekenhuis kon erger worden voorkomen. In andere Europese landen waren soortgelijke voorbeelden. De politie waarschuwt goed uit te kijken met welke personen of bedrijven transacties worden aangegaan bij de aankoop van mondkapjes én uitvoerig klantenonderzoek te verrichten (‘know your customer’).

Let altijd goed op wie de aanbieder van de goederen is en maak gebruik van de bestaande bestel- en betaalwijze. Juist tijdens deze crisis – waarin mondkapjes zeer noodzakelijk zijn voor ziekenhuispersoneel, zijn dergelijke misstanden volstrekt onacceptabel. De politie onderzoekt dergelijke signalen aandachtig.

Definitief akkoord over nieuwe cao voor postbezorgers

De leden van de vakorganisaties Bond van Post Personeel (BVPP) en CNV Publieke Diensten hebben ingestemd met het principeakkoord over de nieuwe cao voor postbezorgers. De leden van FNV Publiek Belang hebben niet ingestemd met het resultaat van het cao-overleg. De vakorganisaties die hebben ingestemd vertegenwoordigen voldoende medewerkers om een nieuwe cao af te sluiten.

Deze cao geldt voor de ongeveer 20.000 postbezorgers van PostNL. De looptijd van de nieuwe cao is 24 maanden: deze gaat in op 1 oktober 2019 en loopt tot en met 30 september 2021. Het salaris van postbezorgers wordt in 6 stappen verhoogd met in totaal 6,5 procent. Ook zijn er afspraken gemaakt over onder andere bedrijfskleding.

COVID-19: EU moet in de toekomst over meer middelen kunnen beschikken

"Wij juichen de maatregelen van Eurocommissaris Gabriel en de mobilisatie van bijna 140 miljoen euro in de strijd tegen Covid-19 toe. De Commissie is zeer voortvarend te werk gegaan bij het lanceren van een speciale aanbesteding in het kader van Horizon 2020 en het betrekken van de relevante belanghebbenden bij het publiek-private Initiatief inzake innovatieve geneesmiddelen (IMI)", aldus EP-lid Christian Ehler (EPP, DE), lid van de EP-commissie industrie, onderzoek en energie onderzoek. en EP-rapporteur voor het onderzoeksprogramma Horizon Europe .

"Nu is het zaak vooruit te kijken en te zorgen dat we in de toekomst beter voorbereid zijn. Onderzoek en ontwikkeling spelen duidelijk een belangrijke rol bij de aanpak van mondiale uitdagingen. Een reden temeer om het voorstel van 120 miljard euro voor Horizon Europe te steunen", voegde hij eraan toe.

Een test in samenwerking
"De gezondheidscrisis die Covid-19 veroorzaakt heeft ieders aandacht. Het tegengaan van de verdere verspreiding van het virus is nu de topprioriteit. Achter de schermen wordt noodonderzoek gedaan om een behandeling en een vaccin te vinden. De buitengewoon snelle verspreiding van dit virus doet ons realiseren dat onze wereld veel kleiner is geworden en dat gezamenlijk en gecoördineerd optreden van landen de enige manier is om deze crisis aan te pakken", aldus Ehler.

"Deze crisis is een test voor ons vermogen om enerzijds samen te werken in een noodsituatie en anderzijds trouw te blijven aan onze langetermijndoelstellingen", voegde hij eraan toe.

"Als deze crisis voorbij is, moeten we ons onmiddellijk voorbereiden op de volgende. Dit betekent dat er meer geïnvesteerd moet worden in onderzoek en dat programma's zoals Horizon Europe niet gegijzeld worden door geruzie tussen de lidstaten", concludeerde hij.

Het Initiatief inzake innovatieve geneesmiddelen (IMI), een publiek-privaat partnerschap tussen de Europese Commissie en de farmaceutische industrie, heeft vandaag een spoedprocedure gelanceerd voor een aanbesteding van onderzoeksvoorstellen voor de ontwikkeling van behandelingen en testen naar aanleiding van de uitbraak van Covid-19. Maximaal 45 miljoen euro wordt gefinancierd uit Horizon 2020, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU.

Deze oproep maakt deel uit van de gecoördineerde EU-reactie op de Covid-19 crisis en vormt een aanvulling op de noodfinanciering voor onderzoek die onlangs al is gemobiliseerd in het kader van Horizon 2020. Meer informatie over de IMI-aanbesteding kunt u hier vinden, en meer informatie over de onderzoeksactiviteiten van de EU op het gebied van Covid-19 vindt u hier (bron: Europese Commissie).

Kwart Nederlanders verwacht vanwege coronavirus niet op zomervakantie te gaan

Maar liefst 25 procent van de Nederlanders verwacht aankomende zomer vanwege het coronavirus niet op vakantie te kunnen gaan. Dit blijkt uit onderzoek van reisplatform www.27vakantiedagen.nl onder 9.245 Nederlandse vakantieliefhebbers. Ook de vakanties van inkomende toeristen lijken op de tocht te staan. Zo stelt 94 procent van de ondervraagden dat Nederland haar grenzen moet sluiten voor alle buitenlandse toeristen.

“Sinds donderdag 18:00 geldt in Nederland een inreisverbod voor personen van buiten de Europese Unie”, zegt Johannes Keuning van 27vakantiedagen. “Een groot gedeelte van de Nederlandse vakantieliefhebbers ziet graag dat deze regeling wordt uitgebreid naar toeristen van binnen de Europese Unie. Dit lockdownscenario zien we ook terug in de verwachtingen voor de zomervakantie; waarbij een kwart van de ondervraagden zelfs verwacht helemaal niet meer op vakantie te gaan.”

Vakantieplannen
Naast afzeggen, verwacht een op de drie respondenten hun vakantieplannen voor deze zomer te moeten omboeken of verschuiven. Maar liefst 61 procent van de ondervraagden houdt zich zelfs liever met hele andere dingen bezig en noemt zijn of haar geplande vakantie ’helemaal niet meer belangrijk’. Keuning: “Het is ontzettend moeilijk om op dit moment voorspellingen te doen. Ik durf te stellen dat alle vakanties tot eind april waarschijnlijk van de baan zijn. Daarna is het koffiedik kijken. Als je van een gokje houdt, dan is nu wel het moment om een zomervakantie te boeken tegen een lage prijs. Reisorganisaties zoals TUI en Kras bieden sinds vandaag soepele omruilgaranties voor nieuwe boekingen: klanten kunnen tot een dag voor vertrek hun vakantie omboeken¹, normaal is dat tot 22 dagen voor vertrek bij TUI.”

Vakantie in eigen land
Vanwege alle onzekerheid, kan de ouderwetse vakantie in eigen land deze zomer wellicht een comeback maken. Uit het onderzoek blijkt dat twintig procent van de ondervraagden die normaal in het buitenland vakantie vieren – vanwege het coronavirus – serieus nadenkt over een vakantie in eigen land voor de aankomende zomerperiode. Keuning: “Dit is niet alleen vanuit nostalgisch oogpunt een mooie ontwikkeling. Voor Nederlandse horecaondernemers zou het een welkome verrassing zijn als wij dit jaar onze vakantie massaal in eigen land zouden vieren. Daarnaast is Nederland een erg mooi vakantieland en valt er binnen onze landsgrenzen gelukkig voldoende te beleven, waardoor een vakantie in eigen land echt geen straf is.”

Kwart Nederlanders verwacht vanwege coronavirus niet op zomervakantie te gaan (Stockfoto: Pixabay)
Kwart Nederlanders verwacht vanwege coronavirus niet op zomervakantie te gaan (Stockfoto: Pixabay)

FOK! Wat een weer: zon!

Met uitzondering van het uiterste zuidoosten is het helder en droog. In het zuidoosten is het eerst bewolkt, de komende uren trekt ook hier de meeste bewolking weg. De minimumtemperatuur ligt tussen +2°C in het zuiden en -1°C in het noorden. De noordoostenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, in het Waddengebied mogelijk krachtig, 6 Bft.

Overdag is het overwegend zonnig en droog. In het oosten ontstaan mogelijk enkele stapelwolken. De maximumtemperaturen variëren van 8°C in het noordoosten tot 10°C in het zuiden. De wind komt uit oost tot noordoost en is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar zondag is het onbewolkt en de minimumtemperatuur wordt ongeveer 0°C, waarbij het in het noorden licht kan gaan vriezen. De oostenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Zondag overdag schijnt de zon uitbundig. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C, maar met de doorstaande oostenwind voelt het schraal aan. De oostenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Interpretatie spotte een fraaie blauwe lucht met wat wolkjes.
Interpretatie spotte een fraaie blauwe lucht met wat wolkjes.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.