FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 maart 2020

Geen Parijs-Roubaix, RvV en LBL dit voorjaar

Vanwege het coronavirus worden Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik dit voorjaar niet verreden. Het organiserende ASO heeft dit besloten.

Of de wielerklassiekers later dit jaar alsnog verreden worden is onbekend. De Ronde van Vlaanderen, die voor 5 april op het programma staat, en de Amstel Gold Race op 19 april, zijn nog niet afgelast.

Update 21:18 uur

Het zat er eigenlijk al aan te komen, maar nu is het zeker: Ook de Ronde van Vlaanderen wordt vanwege de uitbraak van het coronavirus niet gehouden op 5 april. Het is nog niet bekend of hij later dit jaar alsog wordt verreden.

Verkoop van Afval Energie Bedrijf Amsterdam vertraagd

De verkoop van het Afval Energie Bedrijf (AEB) loopt enkele maanden vertraging op. De verwachting is nu dat pas ergens in de zomer een besluit kan worden genomen door de gemeenteraad. De eerder gestelde deadline van april of mei wordt niet gehaald.

Er wordt op dit moment nog informatie verzameld voor potentiële kopers van de afvalverwerker. Volgens het originele plan zou de raad in april of mei van dit jaar al een definitief akkoord kunnen geven, maar dat wordt nu dus meerdere maanden later. Wanneer er nu in de zomer groen licht kan worden gegeven, zegt het college nog niet.

Bedrijf is veranderd
Volgens het stadsbestuur van Amsterdam is de dynamiek rondom het bedrijf de afgelopen tijd veranderd. De afvalverwerker zou in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen. "Het AEB is nu bezig met het verder stabiliseren van de bedrijfsvoering en het doorvoeren van de benodigde herstructurering, wat van groot belang is voor het verkoopproces", stelt verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt.

De onderzoeken die nog gedaan worden voordat er tot een definitief verkoop kan worden overgegaan, duren nu langer dan in eerste instantie werd gedacht. Everhardt wil het bedrijf in deze fase niet verder belasten en vraagt daarom aan de raad meer tijd.

Interim-directeur
Ook het feit dat er naar een nieuwe interim-directeur moet worden gezocht na het vertrek van Koos de Vink, gooit roet in het eten. De Vink legde begin dit jaar zijn functie neer. Hij zou plannen hebben gehad om de afvalverwerker zelf te gaan kopen. Dat vond de gemeente niet verenigbaar met zijn functie als leidinggevende binnen het AEB.

De afvalverbrander moest vorig jaar zomer gered worden van een faillissement. Er werden vele miljoenen euro's in het bedrijf gepompt om het overeind te houden. Een eerder plan van het college om het AEB onder te brengen bij de Noord-Hollandse publieke afvalverwerker HVC mislukte. Daarop besloot het stadsbestuur om alle aandelen van het AEB te verkopen.

Stilte in Amsterdam maakt indruk op burgemeester Halsema

"Het is een gek gezicht, de stilte in de stad. Maar het is ook ontzettend indrukwekkend." Dat zegt burgemeester Halsema van Amsterdam in gesprek met AT5. "Ik ben eigenlijk heel trots. Je ziet dat Amsterdammers het algemeen belang vooropzetten."

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, zijn erg ingrijpend. Maar volgens Halsema worden ze in Amsterdam tot nu toe goed nageleefd. "Ik weet dat we zondagavond aan het vergaderen waren op het stadhuis. Een uur nadat de Rijksoverheid had afgekondigd dat de kroegen dicht moesten, fietste ik over het Rembrandtplein. Alles was gesloten."

Indruk
Het maakte indruk op haar, zegt ze. "Ondernemers en inwoners zijn solidair met elkaar. Ze denken om hun gezondheid en die van anderen." Vooralsnog houdt iedereen zich aan de regels. Maar als dat niet gebeurt, dan zal in het uiterste geval de politie optreden, zegt Halsema.

Het kabinet komt vandaag met steunmaatregelen voor ondernemers. Maar ook de gemeente is aan het inventariseren hoe ze ondernemers kunnen helpen. Veel meer kan Halsema daar nog niet over zeggen. Wel merkt ze dat die steun hard nodig is. "Veel ondernemers, vooral de kleinere, realiseren zich dat ze in zwaar weer terecht kunnen komen."

Evenementen
Voor sommige ondernemers komt daar nog een schepje bovenop nu het EK voetbal een jaar is uitgesteld. "Velen plukken daar de vruchten van, maar die missen dat nu", zegt Halsema. Of het coronavirus ook gevolgen heeft voor andere evenementen in de stad, zoals Koningsdag, kan ze nu nog niet zeggen.

Ze merkt dat veel Amsterdammers zich zorgen maken en soms zelfs bang zijn. "Velen zijn onzeker, weten niet waar ze aan toe zijn. Maar ik zie ook dat velen de tering naar de nering zetten en zich aanpassen naar de huidige omstandigheden. Dit is iets wat ons allemaal overkomt en waar we ons naar moeten verhouden."

Isle of Man TT ook afgelast

Het mag bijna geen verrassing meer heten: een afgelasting in de sportwereld in verband met de coronacrisis. Maandag werd bekend dat ook de Isle of Man TT races niet doorgaan. De beruchte road race zou plaatsvinden van 30 mei tot en met 13 juni. 

Op deze manier wil de lokale overheid medische zorg beschikbaar houden vóór en de prioriteit leggen bíj de gezondheid van zijn inwoners. Daarnaast moet eenieder die het eiland vanaf donderdag binnenkomt verplicht 14 dagen in quarantaine. De komende dagen worden de gevolgen van het niet doorgaan van het evenement met betrokken partijen zoals tickethouders en sponsoren besproken.

De voorbereidingen voor de Classic en Manx Grand Prix zijn nog in volle gang. Het is de bedoeling dat deze straatraces doorgaan zoals gepland. Het feest barst los op 22 augustus. 

Spookachtige puzzels in I Am Dead

Indie-developer Hollow Ponds en Nintendo hebben I Am Dead aangekondigd tijdens de Nintendo Indie World Direct.

I Am Dead van Hollow Ponds is een bijzondere puzzel-avonturengame van de makers van Hohokum en Wilmot's Warehouse en gaat over het verkennen van het hiernamaals. Morris Lupton, de onlangs overleden museumconservator van het kleine eiland Shelmerston, wordt herenigd met de geest van zijn hond, Sparky, maar ontdekt dat er een ramp op het punt staat zijn geliefde eiland te raken. Samen moeten ze de oude mysteries van Shelmerston ontrafelen om te voorkomen dat de vulkaan van het eiland uitbarst.

I Am Dead wordt later dit jaar als tijdelijke console-exclusive als eerste voor de Nintendo Switch uitgebracht.

Platformer Blue Fire voor Switch aangekondigd

Robi Studios en Graffiti Games hebben via de Nintendo Indie World-video de 3D-actieplatformer Blue Fire aangekondigd.

Beleef een buitengewone reis door het desolate koninkrijk Penumbra en ontrafel de verborgen geheimen van dit vergeten land. Ontdek mystieke tempels, ontmoet overlevenden en probeer vreemde opdrachten te voltooien om waardevolle voorwerpen in je bezit te krijgen. Op je avontuur neem je het op tegen vijanden terwijl je je een weg probeert te banen door mysterieuze en verlaten gebieden. En alsof dat nog niet genoeg is, ligt het land bezaaid met dodelijke vallen.

Blue Fire wordt deze zomer tijdelijk als console-exclusive uitgebracht voor de Nintendo Switch.

Baldo komt ook naar Switch

Tijdens de Nintendo Indie World is Baldo aangekondigd voor Switch. Deze actie-avonturen-RPG was al eerder aangekondigd voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Het verhaal gaat over een voorspelling: het zuivere kind is geboren. Tegelijkertijd wordt de wereld opnieuw bedreigd door het harteloze beest dat door wijze uilen in de onderwereld werd opgesloten. Ontmoet vreemde en grappige personages in de interactieve open wereld vol puzzels, toffe gameplaymechanieken en complexe kerkers. Ontdek dorpjes, breng geheimen aan het licht, verzamel wapens en koop nuttige voorwerpen die op je reis van pas kunnen komen.

Baldo wordt deze zomer als tijdelijke console-exclusive als eerste uitgebracht voor de Nintendo Switch.

COVID-19: MBO-examens gaan door

De examens voor mbo-studenten in het laatste jaar en stages voor mbo-studenten gaan zoveel mogelijk door. De aanmelddatum voor een mbo-opleiding wordt een maand uitgesteld naar 1 mei. In verband met de aanpak van het coronavirus COVID-19 is er geen onderwijs meer op mbo-instellingen van 16 maart tot en met maandag 6 april. Het onderwijs wordt zoveel mogelijk op andere manieren vorm gegeven. Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer over de afspraken die minister Van Engelshoven heeft gemaakt met de MBO Raad, studentenorganisatie JOB en de onderwijsvakbonden.

Examens
Vanaf donderdag 19 maart is examinering in het mbo weer mogelijk. Het belangrijkste zijn de examens voor studenten in het laatste jaar van hun opleiding, daar gaan de mbo instellingen als eerste mee aan de slag. De examens zullen online, op stageplekken of andere locaties worden afgenomen.

Stages
Studenten hebben het recht om tijdelijk te stoppen met hun stage als de student het zelf te risicovol acht om er mee door te gaan. Het uitgangspunt is wel dat stages van mbo-studenten door blijven gaan. In veel gevallen zal dat praktisch niet mogelijk zijn omdat het leerbedrijf de deuren tijdelijk sluit, als gevolg van de aangescherpte overheidsrichtlijnen, zoals in de horeca of de evenementenorganisatie, of uit eigen beweging van het bedrijf. In principe dient de stage later ingehaald te worden. Dit kan voor studenten betekenen dat dit leidt tot een langere studieduur.

Aanmelden
Om als student toelatingsrecht te hebben tot een opleiding moeten studenten zich uiterlijk voor 1 mei aanmelden. De jaarlijkse aanmelding op 1 april wordt dus met een maand uitgesteld. Op deze manier krijgen instellingen de ruimte om eerst het onderwijs goed te organiseren en daarna de aanmeldprocedure en intake.

Bindend studieadvies
Het bindend studieadvies kan worden uitgesteld. Een studieadvies kan pas worden gegeven als er voldoende beeld bestaat van de studievoortgang van de student. Door de maatregelen rondom het coronavirus COVID-19 kan het voorkomen dat dit niet gaat, daarom kunnen studenten langer de tijd krijgen om een compleet beeld van hun studievoortgang af te geven. Instellingen hebben de mogelijkheid om tot 12 maanden na de start van de opleiding een bindend studieadvies af te geven.

Volgende uitbreiding Hearthstone is Ashes of Outland

In een showcase voor Hearthstone heeft Blizzard de volgende uitbreiding van de game aangekondigd: Ashes of Outland. In de uitbreiding strijd je tegen de nieuwe dreiging 'Rusted Legion' in de wereld van de eerste uitbreiding voor World of Warcraft

De uitbreiding introduceert weer 135 nieuwe kaarten en een nieuwe klasse: Demon Hunter. Demon Hunters komen met een eigen keyword genaamd outcast, dat triggert wanneer een kaart de meest rechter of meest linkerkaart is in je hand. Daarnaast zijn er Primes als uniek mechanic, die een sterkere versie van henzelf in je deck schudt nadat ze doodgaan. Ook zijn er Imprisoned Demons, minions die twee beurten Dormant zijn en vervolgens met een effect wakker worden. Een aantal van de tot nu toe getoonde kaarten kun je hier terugvinden.

De PvE-content van deze uitbreiding is gratis, al weten we nog niet wat deze PvE-content precies inhoudt. Informatie hierover volgt nog. Vanaf vandaag kan iedereen die inlogt gratis Kael'thas Sunstrider krijgen als neutrale Legendary. Ashes of Outland is vanaf 7 april beschikbaar om mee te spelen, een pre-order plaatsen kan vanaf vandaag al.

Hello Games komt met sfeervolle The Last Campfire

Nintendo heeft vandaag een nieuwe Indie World-video uitgezonden waarin The Last Campfire werd aangekondigd, de nieuwe game van Hello Games. Die studio kennen we van LostWinds en No Man's Sky.

The Last Campfire is een verhaal over een verdwaald vlammetje dat vastzit in een complexe wereld en op zoek is naar antwoorden en een weg naar huis. Reis steeds dieper de wereld in, voorbij het duistere bos, en overwin de obstakels die je tegenkomt. Waan je in een prachtige wildernis vol bijzondere personages, vreemde wezens en mysterieuze ruïnes. Ga op zoek naar hoop en neem het mee op je reis naar het laatste kampvuur.

The Last Campfire deze zomer wordt niet alleen uitgebracht voor de Nintendo Switch maar ook PlayStation 4, Xbox One en pc.

COVID-19 Nederland: dinsdag 17 maart

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hierin vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Scholen dicht, Zapp helpt
Zoals u ongetwijfeld zult weten, zijn de scholen dicht in Nederland. De diverse scholen zijn bezig om een alternatieve lesmethode te implementeren, maar zij zijn niet de enige.

Op de site van het AD valt te lezen dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), via Zapp, vanaf woensdag 18 maart een dagelijkse liveshow zal verzorgen. De liveshow is bedoeld als alternatief voor school en in de show Zapplive Extra zullen de kinderen les krijgen van experts. Deze experts zullen via videoverbindingen aan het woord komen.

De presentator van het liveprogramma, Klaas van Kruistum; "We voelen allemaal onzekerheid en juist daarom zijn we er nu gewoon elke dag. Voor goede informatie, iets leren ondanks dat je niet naar school gaat én onderling contact, ook al is dat nu op afstand."

Niet alleen Zapp, maar ook het Klokhuis zal bijdragen aan het onderwijs van onze jeugd. In het programma Klokhuis Maakt, een creatief programma van de NTR waarbij kinderen masterclasses krijgen van Klokhuis-presentatoren en experts, zal er aandacht zijn voor de vragen van kinderen. Daarnaast zal het programma aandacht schenken aan de vraag 'hoe kom ik de dag door, nu ik niet naar school mag?'.

Zapplive Extra is een samenwerking tussen NPO Zapp en KRO-NCRV en is vanaf woensdag op doordeweekse dagen te zien van 13.00 tot 15.30 uur op NPO Zapp en NPO Start.

Update 10:44 uur
Gossen Bos, fractievoorzitter Samen Terschelling, heeft vanmorgen op Radio 1 opgeroepen voor een lockdown van de Nederlandse eilanden. Dhr. Bos geeft aan dat er momenteel nog geen besmettingen zijn op de eilanden en hij wil dit graag zo houden. De burgemeester van Texel heeft al eerder opgeroepen niet naar het eiland te komen, maar daar is het tot zover nog bij gebleven.

Update 10:55 uur
Het lijkt er op dat de Albert Heijn supermarkten geen cash geld meer accepteren en de klanten verplichten te pinnen. Dit is sowieso het geval bij de supermarkt waar DJMO haar boodschappen doet, in Alkmaar. Mocht jouw lokale supermarkt deze maatregel ook genomen hebben, lezen we dat graag in de comments hieronder. De Lidl, ook in Alkmaar, houdt zich het recht voor om klanten met symptomen te weigeren.

Update 12:05 uur
De verkoop van paracetamol wordt aan banden gelegd, medicijnen op recept worden alleen nog geleverd voor gebruikelijke periode, vooruit bestellen is er niet meer bij. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft afspraken gemaakt met de Werkgroep Geneesmiddelentekorten, waarin o.a. vertegenwoordigers van apotheken, drogisterijen en groothandels zitten, over de levering en verkoop van medicijnen met en zonder recept. Dit betekent dat patiënten de gebruikelijke hoeveelheid medicijnen op recept meekrijgen, maar niet voor een langere periode. Om paracetamol en andere zelfzorggeneesmiddelen voor iedereen beschikbaar te houden, adviseert het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) voorlopig een maximum van drie verpakkingen per klant. Deze voorzorgsmaatregelen zijn genomen, zodat andere mensen niet met lege handen komen te staan.

Update 12:25 uur
Als gevolg van de Corona crisis (COVID-19) zullen de basisexamens inburgering buitenland worden opgeschort vanaf 18 maart 2020 tot en met 6 april 2020.

Update 12:35 uur
Volgens een vertegenwoordiger van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel blijven Nederlanders hamsteren, hoewel dit niet nodig is. Hij geeft aan dat de winkels momenteel 2x zo vaak bevoorraad worden als normaal.

"De rust keert, tegen sommige eerder geuite verwachtingen in, nog niet terug. Dat gaat allicht nog een paar dagen kosten," zegt een CBL-woordvoerder. "Wij zien geen tekenen dat de drukte afneemt of toeneemt." Logistiek gezien is dit een enorme opgave.

"In een normale situatie wordt een gemiddelde supermarkt één à twee keer per dag bevoorraad. Nu is dat vier à vijf keer per dag." Volgens de woordvoerder is er sprake van een verdubbeling van het aantal ritten van de bevoorradingsvrachtwagens.

Update 14:20 uur
Het CBR annuleert met onmiddellijke ingang, en minimaal tot en met 31 maart, alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten en cursussen (alcohol en verantwoord rijgedrag). Dit geldt ook voor alle beroepsexamens.

Algemeen directeur Alexander Pechtold: "Alle experts raden aan om zo min mogelijk sociale contacten te hebben. Daarom vind ik het niet langer verantwoord om examens, toetsen en cursussen door te laten gaan. Zo hopen we verdere verspreiding van het virus in te dammen."

Een deel van het personeel werkt wel door. "Stafmedewerkers, medewerkers in kantoorfuncties en medewerkers van de afdeling Rijgeschiktheid werken zoveel mogelijk vanuit huis of verspreid over de kantoren. Zo kunnen we zoveel mogelijk klanten blijven helpen met hun medische beoordeling voor het rijbewijs en beperken/minimaliseren we de risico’s."

Alle examens kunnen zodra dat weer mogelijk is kosteloos worden ingehaald. Om een run op examens na 31 maart te voorkomen, is het reserveren van examens en rijtesten voorlopig niet mogelijk.

Update 15:10 uur
De veiligheidsregio's in Brabant hebben verpleeg- en verzorgingshuizen geadviseerd geen bezoekers meer toe te laten vanwege de coronacrisis. Dit geldt ook voor instellingen voor verstandelijk gehandicapten. De maatregelen zijn nodig ondanks de grote impact op de bewoners, die nu op zijn minst tot en met 6 april geen bezoek mogen ontvangen.

De maatregel sluit aan bij de eerdere oproep om deze kwetsbare doelgroep voorlopig te mijden. In Brabant zijn al meerdere ouderen, vaak met onderliggende gezondheidsproblemen, overleden aan het coronavirus.

Update 17.30 uur:
Het zat er al aan te komen, medewerkers hadden al aan de bel getrokken vanwege de extreme drukte de afgelopen dagen. Maar de IKEA heeft dan toch besloten om per direct alle vestigingen te sluiten.

Update 20.25 uur:
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders om alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. "Heeft u reisplannen, maak dan de afweging of deze reis echt nodig is", zegt het ministerie. "Stel waar mogelijk de reis uit of annuleer deze."

Lidl kan klanten weigeren bij symptomen (Foto: FOK!)

Lidl kan klanten weigeren bij symptomen (Foto: FOK!)

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Exit the Gungeon nu verkrijgbaar voor Switch

Tijdens de Nintendo Indie Direct werd Exit the Gungeon van Dodge Roll en Singlecore Games voor Nintendo Switch aangekondigd. De game is meteen verkrijgbaar.

Exit the Gungeon is een bullet-hell in een kerker en is het directe vervolg op Enter the Gungeon. Uitgerust met een steeds veranderend wapen en de ondertussen beproefde duikrol moet elk van je helden via een eigen unieke route van steeds linkere liften afdalen en ontsnappen.

Exit the Gungeon wordt vandaag als tijdelijke console-exclusive uitgebracht voor de Nintendo Switch.

COVID-19: pakket maatregelen voor banen en economie

Het kabinet heeft vandaag besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Dit pakket biedt, zo lang als nodig is, maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. De maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft.

De ministers en staatssecretarissen van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Financiën en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben het pakket dinsdag aan de Tweede Kamer aangekondigd bovenop economische maatregelen die donderdag 12 maart al zijn genomen vanuit het kabinet.

De bewindspersonen laten gezamenlijk weten: "In de eerste plaats is het essentieel dat elke Nederlander de gezondheidsbesluiten en -adviezen steeds opvolgt. Die maatregelen hebben tegelijkertijd grote impact op ondernemers van klein tot groot, in alle sectoren. We laten hen niet alleen. Met dit nieuwe pakket krijgen ze extra ondersteuning. Het kabinet vereenvoudigt bovendien ook toegang en versoepelt voorwaarden, zodat personeel en zelfstandigen zoveel mogelijk hun werk behouden."

Het kabinet volgt de situatie nauwgezet en heeft daarover steeds contact met ondernemersorganisaties, sociale partners en banken. Gezonde overheidsfinanciën en begrotingsafspraken zorgen er voor dat het kabinet als gevolg van dit pakket niet meteen hoeft te bezuinigen. Er wordt gekozen om de staatsschuld te laten oplopen, dat kan, omdat in goede tijden de schuld naar beneden is gebracht.

De maatregelen:

1. Instellen tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten (ministerie van SZW)
Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode. Deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) wordt zo spoedig mogelijk opengesteld en is de vervanger van de huidige regeling werktijdverkorting. Hiervoor kunnen bij SZW per direct geen nieuwe aanvragen meer voor worden ingediend. Aanvragen die al zijn gedaan, maar nog niet afgehandeld, zullen worden afgehandeld in de nieuwe regeling. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart.

2. Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers (ministerie van SZW en gemeenten)
Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.

3. Versoepeling uitstel van betaling belasting en verlaging boetes (Belastingdienst)
Getroffen ondernemers kunnen eenvoudiger uitstel van belasting aanvragen. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. Het is bovendien niet nodig meteen bewijsmateriaal mee te sturen. Daar krijgt de ondernemer langer de tijd voor. De invorderingsrente die normaal gesproken ingaat na het verstrijken van de betalingstermijn wordt tijdelijk verlaagd van 4% naar bijna 0%. Dit geldt voor alle belastingschulden. Ook het tarief van de belastingrente gaat tijdelijk naar bijna 0%. Deze verlaging zal gelden voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt. Het kabinet zal de belastingrente zo snel mogelijk aanpassen.

4. Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (ministerie van EZK)
Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Het kabinet stelt voor het garantieplafond van de GO te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro. Met de GO helpt EZK zowel het MKB als grote ondernemingen door middel van een 50% garantie op bankleningen en bankgaranties, (minimaal 1,5 miljoen – maximaal 50 miljoen euro per onderneming). Het maximum per onderneming wordt tijdelijk verruimd naar 150 miljoen euro. Het Kabinet committeert zich om alle garantieruimte te verstrekken die nodig is.

5. Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits (ministerie van EZK)
Microkredietenverstrekker Qredits financiert en coacht een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen. Te denken valt aan ondernemers in de horeca, detailhandel, persoonlijke verzorging, de bouw en zakelijke dienstverlening. Qredits stelt een tijdelijke crisismaatregel open: voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronaproblematiek wordt uitstel van aflossing aangeboden voor de duur van zes maanden en de rente gedurende deze periode automatisch verlaagd naar 2%.. Het kabinet ondersteunt Qredits voor deze maatregel met maximaal 6 miljoen euro.

6. Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven (ministerie van LNV)
Voor de land- en tuinbouwbedrijven komt er een tijdelijke borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL). Daarmee staat het kabinet borg voor de kredieten van agrarisch ondernemers. Het kabinet streeft ernaar om deze tijdelijke verruiming van de BL spoedig open te kunnen stellen.

7. Overleggen over toeristenbelasting (Rijk/gemeenten) en cultuursector
Het kabinet gaat in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de mogelijkheid om (voorlopige) lokale aanslagen aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken. Het gaat hierbij in het bijzonder om de toeristenbelasting. Ook is het Rijk met de cultuursector in overleg om te kunnen aansluiten bij generieke maatregelen en eventuele verbijzondering indien dat nodig is.

8. Compensatieregeling getroffen sectoren (ministerie van EZK)
De gezondheidsmaatregelen van het kabinet hebben enorme consequenties voor de inkomsten in een aantal sectoren in het bijzonder. Zoals bijvoorbeeld de (verplichte) sluiting van eet- en drinkgelegenheden en annuleringen in de reisbranche. Deze inkomsten kunnen bovendien moeilijk worden ingehaald wanneer het coronavirus achter de rug is. Het kabinet komt daarom met een compensatieregeling met passende maatregelen voor bedrijven in de genoemde sectoren. Deze wordt nu uitgewerkt en met spoed voorgelegd aan de Europese Commissie voor de beoordeling op (geoorloofde) staatssteun.

Waar kunnen ondernemers terecht?
Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde kredietregelingen (BMKB en GO) bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland doen, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers melden zich hiervoor bij hun kredietverstrekker. Voor de belastingmaatregelen kunnen ondernemers terecht bij de Belastingdienst Zakelijk via Belastingdienst.nl/coronavirus. De regelingen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden zo spoedig mogelijk opengesteld.

Nintendo Indie World-video toont meer dan 20 nieuwe games

Nintendo heeft vandaag een nieuwe Indie World-video uitgezonden waarin talloze indiegames uit de doeken werden gedaan die in 2020 naar de Nintendo Switch komen.

Onder de games zaten originele platformgames als Blue Fire, en actie-RPG’s als Baldo. Hello Games, de makers van No Man’s Sky, liet The Last Campfire zien. Verder zijn games als PixelJunk Eden 2 en Exit the Gungeon getoond. Laatstgenoemde game wordt later vandaag al uitgebracht voor de Nintendo Switch.

De volgende uitgelichte games komen in onderstaande video aan bod:

 • Exit the Gungeon - 17 maart 2020
 • The Last Campfire - Zomer 2020
 • Blue Fire - Zomer 2020
 • Baldo - Zomer 2020
 • I Am Dead - 2020
 • B.ARK - Eind 2020
 • Cyanide & Happiness – Freakpocalypse: Part 1 - Zomer 2020
 • Summer in Mara - Voorjaar 2020
 • Quantum League - Eind 2020
 • The Good Life - 2020
 • PixelJunk Eden 2 - Zomer 2020
 • Faeria - Voorjaar 2020
 • Eldest Souls - Zomer 2020

Info over overige kortgenoemde games:

 • Blair Witch - Zomer 2020
 • Ghost of a Tale - Voorjaar 2020
 • Sky - Zomer 2020
 • Sky Racket - 17 maart 2020
 • Superliminal - Zomer 2020
 • Wingspan - Voorjaar 2020
 • Dicey Dungeons - 2020
 • Bounty Battle - Zomer 2020
 • Moving Out - 28 april 2020

'Koninklijk gezin in quarantaine'

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en hun kinderen betrachten social distancing in verband met het coronavirus COVID-19 naar aanleiding van hun recente wintersportverblijf in Lech, Oostenrijk.

In de gemeente Lech, gelegen in de deelstaat Voralberg, zijn vijf bevestigde coronabesmettingen, waarvan de bron niet direct duidelijk is. RIVM adviseert in dit soort gevallen gedurende twee weken nieuwe contacten te vermijden en bestaande contacten te beperken.

Hiermee wordt bedoeld dat iemand die niet ziek is zoveel mogelijk thuis moet blijven totdat zeker is dat deze persoon zelf niet besmet is. In het geval van het coronavirus duurt die periode maximaal twee weken. Er is bij het Koninklijk gezin overigens geen sprake van gezondheidsklachten.

Deze preventieve maatregel duurt tot en met zaterdag 21 maart. Dat betekent dat geplande werkbezoeken in het kader van het coronavirus niet doorgaan.

COVID-19 Internationaal: dinsdag 17 maart

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hierin vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Landen in lockdown
Met alle perikelen rondom het corona virus, blijven de berichten van landen die hun grenzen sluiten binnenstromen. Op dit moment is het lijstje hieronder de landen waarvan het duidelijk is dat ze op slot zijn gegaan.

Canada
Duitsland (muv grens met Nederland, om onduidelijke redenen)
Curaçao
Suriname
Frankrijk
Zwitserland
Spanje
Colombia
Venezuela
Italië
Aruba
Rusland

Mochten hier meer landen bij komen, wordt de lijst uiteraard bijgewerkt.

In tegenstelling tot de gehele Verenigde Staten, heeft San Francisco wel besloten om in lockdown te gaan.

Update 11.15 uur: In Frankrijk niet de deur uit zonder formulier
Als je in Frankrijk de straat op wilt, moet je vanaf 12.00 uur vanmiddag een door jezelf ingevuld formulier bij je hebben, waarop je verklaart waarom je buiten bent. Het formulier is te vinden op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je mag alleen de deur uit om levensmiddelen te kopen, naar het werk, een apotheek of een arts te gaan, buiten de woning hulp te bieden, voor de zorg voor kinderen de straat op te gaan, huisdieren uit te laten en alleen te gaan sporten. Vandaag worden er nog geen boetes uitgedeeld. Mensen die het formulier niet kunnen printen mogen zelf een briefje schrijven.

Update 12:12 uur
In Iran zijn 85.000 gevangenen tijdelijk vrijgelaten in de strijd tegen het virus. Eerder al werden op 3 maart 54.000 gevangen vrijgelaten om dezelfde reden. Het land is zwaar getroffen: bijna 15.000 besemettingen en het offciele dodental staat op 853.

Update 14:02 uur
Meer nieuws uit Iran bereikt ons via de site van het AD. Momenteel zijn er bijna 18.000 besmettingen in het Midden-Oosten, zo'n 90 procent hiervan komen uit Iran. Gisteren heeft het land twee heilige plaatsen gesloten om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. Uiteraard kunnen zwaar religieuzen dit soort praktische maatregelen niet verkroppen en zij bestormden deze plaatsen. Deze twee feiten hebben er voor gezorgd dat een arts en journalist op tv heeft gewaarschuwd dat het corona virus voor miljoenen slachtoffers kan gaan zorgen, indien men zich niet aan de richtlijnen van de overheid houdt.

Update 19:45 uur
Duitsland maakt 150 miljoen euro vrij voor steun aan zieken- en verpleeghuizen. Daarnaast wordt het openstellen van restaurants verder beperkt en mogen hotels alleen niet-toeristische overnachtingen aanbieden. De openingstijden voor noodzakelijke bedrijven als levensmiddelenwinkels en apotheken worden verruimd, waardoor ze ook op zon- en feestdagen open mogen gaan. 

De Duitse regering voert overleg met buurlanden Nederland en België om maatregelen samen te treffen en/of op elkaar af te stemmen. 

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Online platform helpt scholen om onderwijs op afstand te organiseren

Kennisnet heeft in samenwerking met het ministerie van OCW en de verschillende onderwijsorganisaties in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs, het platform www.lesopafstand.nl ontwikkeld. De website moet scholen helpen om onderwijs te kunnen blijven geven nu veel leerlingen niet meer fysiek naar school kunnen.

Wel les, niet op school
Eerder besloot het kabinet om scholen en kinderdagverblijven te sluiten tot en met 6 april. Dit betekent dat het grootste deel van de leerlingen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo tot en met 6 april geen les meer krijgt op hun school. Op dit moment zijn scholen hard aan de slag om het onderwijs op afstand te organiseren voor deze kinderen. Daarbij geven de scholen prioriteit aan het organiseren van onderwijs aan eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

Stappenplannen en werkvormen
Publieke en private partijen ontwikkelen nu verschillende waardevolle initiatieven om scholen te helpen hun onderwijs op afstand vorm te geven. lesopafstand.nl bundelt deze initiatieven. Op het nieuwe platform vinden leraren en schoolleiders stappenplannen voor de invoering van onderwijs op afstand, zodat zij een goede afweging kunnen maken wat in hun situatie de beste vorm is. Denk daarbij aan hoe ze omgaan met ict-faciliteiten, zowel op school als bij leerlingen thuis. Ook zijn verschillende werkvormen te vinden die leraren kunnen gebruiken bij het ontwikkelen van hun lessen.

Waardering
Ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob hebben veel waardering voor de wijze waarop scholen met de situatie omgaan: “Scholen, leraren, schoolleiders en onderwijsondersteuners zijn vol energie aan de slag om het onderwijs op hun school op afstand te organiseren. Het is fantastisch om te zien hoe zij hiermee omgaan en hoe ouders daarin ondersteunen. Want we realiseren ons, ook van hen wordt nu veel gevraagd. We zien mooie en inspirerende dingen gebeuren. Deze voorbeelden zullen we bundelen, zodat scholen van elkaar kunnen leren en we ook ouders zo goed mogelijk ondersteunen.”

NS minimaliseert dienstregeling om COVID-19

NS en ProRail nemen maatregelen om te zorgen dat reizigers die afhankelijk zijn van de trein de komende weken kunnen blijven rekenen op een voorspelbare en betrouwbare treindienst: "Vanaf zaterdag 21 maart starten we een speciale basisdienstregeling op. We rijden dan in heel Nederland op alle stations twee keer per uur in beide richtingen een trein. Zo kunnen dokters en verpleegkundigen en alle andere Nederlanders in cruciale beroepsgroepen naar hun werk blijven gaan. Het zal zo zijn dat ook de komende dagen niet alle treinen volgens de normale dienstregeling rijden. Wij raden iedereen daarom aan om goed voorbereid op pad te gaan en kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Het rijden van treinen is mensenwerk. Premier Rutte gaf in zijn toespraak aan dat het coronavirus voorlopig nog in Nederland zal zijn. Wij willen Nederland deze hele periode bereikbaar houden. Het is daarbij van groot belang om zorgvuldig om te gaan met de inzet van onze collega’s. Met deze speciale basisdienstregeling houden we rekening met een stijgend aantal ziekmeldingen in vitale functies bij NS en ProRail. Tegelijkertijd zijn we zuinig op onze mensen door ze alleen in te zetten waar ze nu nodig zijn. Dat is al noodzakelijk de komende dagen en vanaf zaterdag met een speciale basisdienstregeling."

Roger van Boxtel, president-directeur van NS: “We hebben een speciale basisdienstregeling ontworpen voor de komende periode. Iedereen die echt met de trein moet, kan op elk station twee keer per uur een trein nemen in elke richting. De huidige situatie vraagt veel van ons allemaal. We willen ook zuinig zijn op alle NS-collega’s, want we vragen veel van hen. Zeker nu we weten dat dit virus langere tijd in ons land aanwezig is, moeten we alle zeilen bij zetten om te zorgen dat dokters, hulpverleners en mensen die echt moeten reizen de trein kunnen pakken. Op deze manier houden we Nederland veilig en verantwoord in beweging.”

John Voppen, CEO van ProRail:
"Premier Rutte maakte maandag al duidelijk dat het coronavirus voor een lange periode onderdeel zal zijn van ons dagelijks leven, met alle uitdagingen die daarbij horen. Bij ProRail kijken we deze tijd extra naar elkaar om. We zetten er de schouders onder om te zorgen dat de treinen kunnen blijven rijden. Daarvoor is het cruciaal dat onze treinverkeersleiders, specialisten en incidentenbestrijders, en de monteurs van onze aannemers fit blijven. Bij hun werkzaamheden volgen ze de richtlijnen van het RIVM. Het geeft mij veel vertrouwen om te zien hoe de gehele spoorsector zich aanpast om de uitdagingen zo goed mogelijk aan te kunnen. We houden de situatie nauwlettend in de gaten om zo nodig verdere maatregelen te nemen. Zo zijn ProRail en NS aan de slag gegaan om de dienstregeling aan te passen. ProRail zorgde er vervolgens voor dat de dienstregeling op tijd werd aangepast in onze verkeersleidingssystemen.”

Door overheidsmaatregelen tegen verspreiding van het coronavirus is het aantal treinreizigers de afgelopen dagen drastisch gedaald tot 15% ten opzichte van een normale werkdag. NS en ProRail kiezen voor een dienstregeling waarbij is uitgegaan van 35% van de zitplaatsen ten opzichte van normaal. De verwachting is dat dit voldoende is om reizigers op voldoende afstand van elkaar naar hun bestemming te blijven brengen. We monitoren dat op dagelijkse basis.

Hoe ziet deze speciale dienstregeling eruit?

 • Vanaf ieder station in Nederland rijden, in alle richtingen, twee treinen per uur;
 • Alleen vanaf stations waar nu één keer per uur, per richting, een trein vertrekt, blijft dit zo;
 • Op enkele belangrijke noord-zuid en oost-west-verbindingen rijden Intercity's in beide richtingen: Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven, Enschede-Utrecht;
 • Op andere trajecten rijden Sprinters, die op elk tussengelegen station stoppen;
 • De Intercity Direct, Intercity Den Haag-Eindhoven en nachttreinen rijden niet;
 • Ook de internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling. Dit is ook afhankelijk van het beleid in het buitenland en de beschikbare capaciteit.

Gevolgen voor reizigers
NS: "Reizigers kunnen door de aanpassingen te maken krijgen met een langere reistijd en vaker overstappen. We doen ons uiterste best om per station, waar mogelijk, tenminste één winkel en één Tickets & Service-balie of OV Servicewinkel open te houden voor onze reizigers. Zo bieden we reizigers waar dat kan nog informatie, hulp, een warme drank en iets te eten.

We hebben te maken met een zeer uitzonderlijke situatie waardoor het mogelijk niet altijd lukt om de service te bieden die u gewend bent. We vragen hiervoor uw begrip. Ga daarom goed voorbereid op reis. Check altijd kort voor vertrek de NS Reisplanner of de NS-app.

Verspreiding tegengaan
NS: "We doen wat nodig is om Nederland per trein bereikbaar te houden. Tegelijkertijd voelen we een grote verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van de verdere verspreiding van het coronavirus. We hebben daarom maatregelen genomen voor onze collega’s, zowel in de trein als op de stations en in de winkels, om fysiek contact zoveel mogelijk te vermijden. We vragen reizigers om gepaste afstand van elkaar te houden in de treinen.

In het openbaar vervoer wordt tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen. In treinen waar een toilet aanwezig is worden zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld.

Zijn alle helden wit?

Aldith Hunkar, voormalig presentatrice van het welbekende 'Jeukjournaal' en, zoals bijna geheel het Hilversumse matras, deugdoos extraordinair, schoot vanmorgen uit haar panty!

Wat was het geval? Dat superfoute dagblad van 'fout Nederland', de Telegraaf, had het aangedurfd om op haar voorpagina foto's te publiceren van vier blanke, pardon witte, personen en die als 'de helden' te omschrijven tijdens de coronacrisis. Alles natuurlijk leuk en aardig maar deugdoosje Aldith miste direct de mensjes van kleur! Bit'tre tranen werden vergoten door juffie Hunkar en daardoor kon zij waarschijnlijk niet meer juist waarnemen dat zij, met haar idiote tweet, zichzelf behoorlijk te kakken zet als een super vooringenomen typetje. De ware aard van deze deuger werd door haarzelf hiermee onthuld!

Verder natuurlijk alle respect voor de Ware Helden van deze crisis; en het zou me werkelijk een giga Unox zijn of die nou paars, wit, groen, zwart, oranje, homo, lesbo, trans, links, rechts of gewoon een beetje anders zijn. Eenieder die zich inzet voor de ander in deze tijd van nood verdient ons grootste respect en zaniken over een foto in een publicatie om je eigen deug-e-penis te showen is gewoon heel erg zielig!

Geen Holland Heineken House in Tokio

Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF in overleg met sponsor Heineken besloten dat er tijdens de Olympische Spelen in Tokio geen Holland Heineken House zal zijn. Ook het TeamNL Tokyo Center, waar het Holland House onderdeel van is, ontbreekt.

NOC*NSF geeft nu alle prioriteit aan het ondersteunen van de sporters die zich voorbereiden op deelname aan Tokio en Nederlandse sport in het algemeen om deze crisis te doorstaan. Het is niet mogelijk om de voorbereidingen uit te voeren.

Het is met grote teleurstelling dat wij hebben moeten besluiten de voorbereidingen op de TeamNL Expo en het TeamNL Tokyo Center met Holland Heineken House te staken”, aldus Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF. “Vanwege de internationale ontwikkelingen van de verspreiding van het coronavirus is het niet mogelijk om de uitgebreide en noodzakelijke voorbereidingen voor de realisatie van dit Nederlandse huis in Tokio de komende tijd verder vorm te geven. Dat zou zeer spoedig tot onverantwoorde investeringen en werkzaamheden hebben geleid.”

“Alles is er nu op gericht om tot een succesvolle uitzending van TeamNL naar de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio 2020 te komen. Wij zijn onze partner Heineken zeer dankbaar voor de samenwerking die er al vanaf 1992 is om tijdens Olympische Spelen telkens voor de sporters, hun familie, vrienden en supporters ver van huis een thuisbasis te creëren. Het is onze intentie om na Tokio 2020 deze draad weer op te pakken.”

Roland Garros, EK's turnen verplaatst

Vanwege het coronavirus is het tennistoernooi van Roland Garros verplaatst. Het grandslamtoernooi op gravel in Parijs, zal nu in september plaatsvinden.

De Europese turnbond heeft vanwege het coronapandemie en de reisrestricties een aantal evenementen uitgesteld. Het gaat om het EK turnen voor vrouwen, EK turnen voor mannen, EK trampoline en EK ritmische gymnastiek die allevier in mei op de kalender stonden. Nieuwe data zijn er nog niet, maar het is de bedoeling dat de toernooien in het tweede deel van dit jaar alsnog worden gehouden.

De wereldbeker turnen in Tokio is ook afgelast vanwege het coronavirus. De wedstrijd zou plaatsvinden in het weekend van 4 en 5 april. Eerder werden ook al de World Cups in Stuttgart (21-22 maart) en Birmingham (28 maart) afgelast.

Defensie bereidt zich voor op hulpverlening in strijd tegen COVID-19

Defensie bereidt zich voor om de Nederlandse bevolking te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Volgens minister Ank Bijleveld-Schouten houdt de krijgsmacht rekening met allerlei scenario’s. “Gelukkig is de militaire inzet nog niet nodig geweest, maar als het moet ondersteunen we waar dat mogelijk is”, laat ze weten.

“Denk aan onze medische capaciteit”, noemt ze als voorbeeld. “We hebben het calamiteitenhospitaal in Utrecht, maar daarnaast nog een noodhospitaal dat misschien is in te zetten. Ook is er opvangcapaciteit om mensen in quarantaine te houden.” En dit gaat alleen nog maar over plekken op het land. Ook op het water heeft de krijgsmacht het een en ander te bieden.

Dan gaat het natuurlijk over de marine. “De amfibische transportschepen Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Rotterdam beschikken over geavanceerde en ruime ziekenboegen waar patiënten met besmettelijke ziektes zijn te behandelen”, licht Bijleveld toe. “Dat geldt trouwens ook voor het logistieke ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr.Ms. Karel Doorman. Dat heeft bovendien eigen laboratoria en een speciale quarantaineruimte met afzuiging. Heel geschikt om patiënten met besmettelijke ziektes te behandelen. We onderzoeken welke van deze capaciteiten beschikbaar zijn."

Meerwaarde bewezen
De Doorman heeft zijn grote meerwaarde bewezen in 2014 toen het schip werd ingezet bij de bestrijding van Ebola in West-Afrika. Alle drie de schepen hebben operatietafels en gezamenlijk zo’n 30 intensive-carebedden. Bijleveld: “Inzet was tot nu toe nog niet nodig, maar zoals altijd staan we klaar voor als dat wel het geval is. Het kan niet zo zijn dat we ons dan nog eens moeten gaan voorbereiden.”

Het draait niet alleen om opvangplekken en medische hulp als de minister het heeft over het paraat staan van Defensie. “Militairen zijn natuurlijk ook in te zetten voor transport, of voor distributie van wat dan ook. De landmacht kan noodvoorzieningen bouwen. Mocht de nood aan de man zijn dan ondersteunt Defensie desgewenst de politie bij het handhaven van de openbare orde. Het is een van onze taken om civiele autoriteiten te ondersteunen. Defensie is misschien niet veel in beeld nu, maar als het erop aankomt kan Nederland op haar krijgsmacht rekenen. Maar we moeten natuurlijk wel rekening houden met een inzet voor langere tijd.”

Oog voor militairen
Natuurlijk heeft Bijleveld ook oog voor de militairen zelf, want die kunnen het virus net zo goed oplopen. Dus volgt Defensie het advies van de RIVM om zo lang mogelijk op de been te blijven. “In de uitzendgebieden monitoren we de situatie en nemen maatregelen. Hier in eigen land wordt waar mogelijk thuis gewerkt. Ik sluit me graag aan bij de minister-president: Ik heb groot respect voor onze hulpverleners, artsen en verpleegkundigen en iedereen die nu voorop gaat. Alleen samen en gecontroleerd kunnen we het coronavirus bestrijden. “Hou je aan de aanwijzingen en sta elkaar bij als dat mogelijk is”, voegt Bijleveld eraan toe, “of zoals wij in Twente zeggen: Noaberschap.”

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

COVID-19: 292 nieuwe besmettingen en 19 doden, in totaal 1705 en 43

Sinds gisteren zijn 292 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 1705. Onder hen zijn 389 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

19 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 43 mensen gestorven aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 94 jaar. Eerder meldden we dat de jongste overledene 59 was, dit kwam door een administratieve fout. In totaal zijn 314 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord Brabant, namelijk 634 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Limburg (197) en Zuid Holland (175).

Nieuwe kaart
Vanaf vandaag wordt de verspreiding van het aantal positief geteste mensen in Nederland weergegeven met een incidentiekaart. De gekleurde vlakken geven niet het totale aantal positief geteste mensen weer, maar het aantal per 100.000 inwoners. 

Update 16:15 uur
Vanaf vandaag kunnen mensen in Nederland helpen bij het in kaart brengen van klachten die kunnen wijzen op het nieuwe Coronavirus. Mensen kunnen via infectieradar.nl meedoen. Zij geven dan eens per week door of zij in de afgelopen week koorts of andere klachten hadden. Hiermee kan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu volgen hoe gezondheidsklachten verspreid zijn over het land en hoe dit zich ontwikkelt in de tijd. De gegevens dienen als input voor wetenschappelijk onderzoek.

Het RIVM volgt de ontwikkeling van het Coronavirus op basis van de verplichte meldingen van besmettingen door artsen. Maar veel mensen hebben lichte klachten en worden niet getest. Hierdoor is steeds minder goed te volgen hoe het coronavirus zich ontwikkelt in Nederland. Met Infectieradar is het mogelijk toch een beeld te krijgen van de ontwikkeling van het Coronavirus. Hoe meer mensen meedoen, hoe betrouwbaarder dit beeld is. Het RIVM hoopt op ongeveer 100.000 deelnemers verspreid in Nederland. Het maakt hiervoor overigens niet uit of mensen daadwerkelijk COVID-19 hebben of bijvoorbeeld griep of een verkoudheid. Het gaat vooral om het verloop van de bijbehorende klachten en de druk die dit oplevert in de zorg.

Via de website infectieradar.nl kunnen mensen zich aanmelden. Zij registreren zich dan met een gebruikersnaam en e-mailadres. Na registratie ontvangen zij een vragenlijst met vragen over hun achtergrond. Die vragen gaan over geslacht en leeftijd en werk en over bestaande ziekten en aandoeningen (diabetes, astma etc). Als de deelname is geactiveerd, krijgen deelnemers wekelijks een e-mail met het verzoek om door te geven welke symptomen zij in de afgelopen week hadden. Het gaat dan om klachten als een loopneus, hoesten, niezen en koorts. Als iemand geen klachten had, geeft hij dat door. Dan duurt het invullen ongeveer 30 seconden. Als iemand klachten registreert, volgen enkele vragen over de details van deze klachten. Bijvoorbeeld informatie over het moment waarop de symptomen begonnen, of iemand bij een arts is geweest en of iemand ziekteverlof had. Als iemand klachten registreert, duurt het invullen van de vragenlijst 3 tot 5 minuten. Dankzij alle ingevulde gegevens is straks op een kaart van Nederland bijvoorbeeld te zien hoeveel mensen per postcodegebied koortsachtige klachten hebben.

RIVM
RIVM

Politie beeindigt illegale toertocht

Zondag werd het Limburgse Heuvelland in de middaguren geteisterd door een grote groep van scooterrijders, motorrijders en quadrijders. Een groep van circa 75 à 100 bestuurders reed achter en naast elkaar. Dit ging gepaard met snelheidsovertredingen. Verder waren kentekens afgeplakt of helemaal verwijderd. Ook reden bestuurders zonder helm.

Diverse politievoertuigen werden ingezet en de bestuurders werd verzocht om hun voertuigen te stoppen. Hieraan werd geen gehoor gegeven. Na een achtervolging vanuit Vaals richting Gulpen werd een 21-jarige man uit Spaubeek aangehouden. De politie kwam de bestuurders op het spoor na diverse klachten van burgers.

Finale KNVB Beker definitief niet op 19 april

De KNVB heeft besloten om de bekerfinale te verplaatsen naar een nieuwe datum.

Vanwege het advies om tot en met 6 april niet gezamenlijk te trainen is er daarna te weinig tijd om spelers wedstrijdfit te krijgen. Bovendien is het nog maar de vraag of er in april überhaupt alweer gevoetbald kan worden. De oorspronkelijke datum voor de finale was zondag 19 april. Wanneer de finale tussen FC Utrecht en Feyenoord nu gespeeld gaat worden is nog niet bekend.

'Hiddink en Stam hebben interesse voor baan als coach van Indiase topclub'

Volgens de krant The Times of India hebben Guus Hiddink en Jaap Stam interesse om coach van de Indiase topclub FC Goa te worden. Naast beide Nederlanders zouden ook Sven-Göran Eriksson, Fernando Hierro en Dunga oog hebben op de baan.

De krant baseert zich op een lijst met 37 namen van trainers die hun interesse getoond hebben. Ondanks de grote namen is het vanwege de hoge salariseisen onwaarschijnlijk dat FC Goa met één van hen in zee gaat. Tussen 2014 en 2016 was de voormalige Braziliaanse voetballer Zico hoofdtrainer.

Maatwerk voor afronden examens

Er komt maatwerk voor school- en praktijkexamens op middelbare scholen zodat deze door kunnen gaan. Minister Slob (onderwijs) heeft met de onderwijssector afgesproken dat examenleerlingen prioriteit hebben. Dit betekent dat alles in het werk wordt gesteld om leerlingen in hun laatste jaar de examens te laten maken.

Minister Slob: “De gezondheid van leerlingen en onderwijspersoneel staat voorop. Experts van het RIVM zijn daarom nauw betrokken geweest bij deze uitwerking van de maatregelen. We willen iedere leerling de kans geven voor de start van een nieuwe opleiding het voortgezet onderwijs met een diploma af te ronden. Iedereen beseft dat dat in de huidige situatie een grote opgave is.”

Voorkomen verspreiding virus
Scholen moeten zich houden aan een aantal voorschriften waardoor verspreiding van het Coronavirus kan worden voorkomen. Zo moeten alle leraren en leerlingen die aanwezig zijn bij het examen volledig klachtenvrij zijn.

Zieke leerlingen
Door scholen open te stellen voor examenleerlingen kunnen zij deelnemen aan de school- en praktijkexamens. Als een leerling ziek is of in thuisquarantaine zit dan kan de leerling later het schoolexamen afronden, tot uiterlijk de start van het centraal examen.

Aanpassen aantal toetsen
Daarnaast krijgen scholen de mogelijkheid om het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) aan te passen. Dit is een uiterste maatregel voor een school. De minimale eisen, eindtermen, blijven dan gelden, maar een school kan er bijvoorbeeld voor kiezen om die eisen in minder toetsen te halen dan eerder werd gedacht. De medezeggenschapsraad moet hier mee instemmen en de school moet dit doorgeven aan de Inspectie.

Flexibelere planning voor scholen
Bovendien krijgen scholen meer tijd om de cijfers van de schoolexamens door te geven. Andere jaren moeten die cijfers tien dagen voor de start van de centrale examens doorgegeven zijn, nu moet dat in ieder geval voordat de leerling centraal examen in dat vak doet. Scholen kunnen daardoor flexibeler omgaan met het inplannen van schoolexamens.

Centrale examens
De centrale examens starten op 7 mei en gaan vooralsnog door. Mochten de centrale examens toch niet door kunnen gaan, dan wordt dit uiterlijk op maandag 6 april besloten. De praktijkexamens en de digitale examens op het vmbo starten vanaf 30 maart. Deze examens hebben een flexibele afnameperiode en scholen kunnen deze vanaf die datum gaan afnemen.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Politiebus door brand zwaar beschadigd; man opgepakt

Een Mercedesbus van de politie Amsterdam is maandag zwaar beschadigd geraakt door brand. Het vermoeden bestaat dat er sprake is van brandstichting. Heeft u nog niet met de politie gesproken en was u getuige ten tijde van het ontstaan van de brand of heeft u beeldmateriaal hiervan, neem dan contact op met de politie.

De brand ontstond rond 18.00 uur op het Stationsplein op de oude taxistandplaats nabij het Centraal Station. Getracht is om de brand ter hoogte van het rechter voorwiel met een brandblusser te blussen. Dit lukte niet, omdat ook het motorcompartiment in brand stond. De brandweer heeft de brand geblust.

Het vermoeden bestaat dat er sprake is van brandstichting. Op het moment van het ontstaan van de brand was de politieauto niet in beeld bij cameratoezicht (CCTR). Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Update 14:17 uur
De politie heeft in de loop van de ochtend een 33-jarige man aangehouden op verdenking van het opzettelijk in brand steken van de politiebus  De man, die geen vaste woon- en of verblijfplaats heeft, sprak vanochtend op het Stationsplein agenten aan over de brandende politiebus van gisteren.

Hij liet de agenten weten dat hij de brand had veroorzaakt omdat hij hulp nodig had. De man had zoveel ‘daderinformatie’ dat hij op grond hiervan is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

4 jaar cel voor bezit raketwerper

Een 31-jarige man die in december 2019 werd aangehouden omdat hij een raketwerper, 70 patronen en ruim 266 gram cocaïne in zijn bezit had, moet 4 jaar de gevangenis in.

Raketwerper in een kelderbox
De man bleek in de kelderbox van de woning van zijn vriendin in Amsterdam-Osdorp een militair raketwapen met een intacte antitankbrisantgranaat te hebben liggen. De politie trof bovendien in een garage die de man huurde in Lijnden meer dan 70 patronen en ruim 266 gram cocaïne verpakt in verschillende plastic zakjes aan. Het wapen in de kelderbox bleek afkomstig van het voormalig Joegoslavische leger. De granaat heeft een bereik van 1280 meter en kan tot 30 centimeter gepantserd metaal doordringen. Het wapen was klaar voor gebruik en de rechtbank gaat er dan ook van uit dat de raketwerper op enig moment gebruikt zou gaan worden.

Oorlogswapen hoort niet thuis in de Nederlandse samenleving
Het oorlogswapen van de man brengt enorme risico’s voor de maatschappelijke veiligheid mee en hoort niet thuis in de Nederlandse samenleving. Dit zeer zware en gevaarlijke wapentuig past niet binnen de landelijke oriëntatiepunten en valt ook buiten het bereik van de Amsterdamse oriëntatiepunten. Een hoge en onvoorwaardelijke gevangenisstraf is dan ook de enige passende maatregel. Daarom gaat de rechtbank mee in de eis van de officier van justitie om de 31-jarige man te veroordelen tot de maximale straf van 4 jaar onvoorwaardelijk.

Restant eerdere straf ook uitzitten
Uit het strafblad van de man blijkt bovendien dat hij meerdere malen is veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor gewapende vermogensdelicten. Voor een gewapende overval in 2011 was hij na een lange straf voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Omdat de man tijdens zijn proeftijd opnieuw strafbare feiten heeft gepleegd, moet hij naast de opgelegde gevangenisstraf ook het restant van zijn vorige straf, 1095 dagen, volledig uitzitten.

Jeugd-tbs voor poging doodslag op moeder

De rechtbank veroordeelt een 18-jarige jongen uit Nijmegen voor een poging tot doodslag op zijn moeder en legt aan hem de PIJ-maatregel (jeugd-tbs) op. De jongen probeerde op 18 september 2019 zijn moeder in haar woning in Nijmegen om het leven te brengen door haar meerdere keren met een mes in onder andere haar hoofd te steken.

Poging tot doodslag
Volgens de rechtbank had de jongen voldoende tijd om over zijn besluit om zijn moeder neer te steken en de gevolgen daarvan na te denken. Maar de rechtbank vindt het niet redelijk om aan te nemen dat het neersteken van zijn moeder ook gebaseerd was op datzelfde besluit. Op het moment zelf handelde hij namelijk in een opwelling uit haat en woede tegen haar. De rechtbank oordeelt dan ook dat de jongen niet heeft gehandeld met voorbedachte raad. Daarom is er geen sprake van poging tot moord. De rechtbank kwalificeert zijn handelen wel als een poging tot doodslag.

Volledig ontoerekeningsvatbaar
De psycholoog en psychiater stelden vast dat bij de jongen sprake is van een autisme spectrum stoornis, ADHD, gecombineerde type en een gespecificeerde schizofreniespectrum- of andere psychotische stoornis. Volgens de gedragsdeskundigen stak hij zijn moeder onder invloed van een psychose. Zijn gedrag werd sterk beïnvloed door de stemmen die hij hoorde en de beelden die hij zag (hallucinaties). Als gevolg daarvan was hij op dat moment niet meer in staat om zijn wil te bepalen. De gedragsdeskundigen adviseerden de rechtbank dan ook om het misdrijf niet aan de jongen toe te rekenen. De rechtbank neemt dit advies over en ontslaat de jongen van alle rechtsvervolging.

Geen straf, wel maatregel
Omdat de jongen tijdens het misdrijf volledig ontoerekeningsvatbaar was, kan aan hem geen straf kan worden opgelegd. Wel kan een maatregel worden opgelegd. De rechtbank ziet in de persoon van de jongen aanleiding om het adolescentenstrafrecht (jeugdstrafrecht) toe te passen ondanks dat hij meerderjarig is. Volgens de rechtbank - die haar conclusie mede baseert op het rapport van de gedragsdeskundigen - moet de jongen langdurig binnen een strak forensisch kader met een hoog beveiligingsniveau worden behandeld aan zijn stoornissen. Anders is het herhalingsgevaar te hoog. Daarnaast moet er worden gewerkt aan het vergroten van zijn vaardigheden om met problemen en stress om te gaan. De rechtbank legt om die reden de PIJ-maatregel op.

Jan Pieter Lokker waarnemend burgemeester Zoetermeer

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt met ingang van 31 maart 2020 Jan Pieter Lokker tot waarnemend burgemeester van de gemeente Zoetermeer. Lokker is 71 jaar, woont in Bodegraven en is lid van het CDA.

Aan Charlie Aptroot is per 31 maart 2020 eervol ontslag verleend in verband met het naderen van zijn pensioengerechtigde leeftijd. Na een gesprek met een vertegenwoordiging van de gemeenteraad over het gewenste profiel van de waarnemer heeft de commissaris van de Koning de heer Lokker voorgesteld als waarnemend burgemeester van Zoetermeer. Vervolgens hebben de fractievoorzitters met hem gesproken. De fractievoorzitters herkennen zich in de voordracht van de commissaris van de Koning om Lokker als waarnemend burgemeester te benoemen tot aan de installatie van de nieuwe kroonbenoemde burgemeester, naar verwachting op 1 oktober 2020.

Jan Pieter Lokker beschikt over ruime bestuurlijke ervaring. Hij is vanaf 19 december 2019 waarnemend burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard. Hij blijft hier waarnemend burgemeester tot 31 maart 2020. Tussen 2007 en 2019 was de heer Lokker achtereenvolgens (waarnemend) burgemeester in de gemeenten Bodegraven, Bodegraven-Reeuwijk, Noordwijk, Goeree-Overflakkee, Albrandswaard, Lopik en Vijfheerenlanden. Verder was hij van 2001-2007 lid van Gedeputeerde Staten in Utrecht, lid van Provinciale Staten in Utrecht (1999-2001) en raadslid in de gemeente Soest (1990-1999).

Sony praat morgen over systeemarchitectuur PlayStation 5

Kort na de deep dive in de mogelijkheden en specs van Xbox Series X is het tijd voor PlayStation 5. PlayStation kondigt aan dat Mark Cerny, lead system architect van PS5, morgen met informatie komt over de systeemarchitectuur van de nieuwe console en hoe dit de volgende generatie games beïnvloedt.

De deep dive wordt gepost op de PlayStation Blog, maar vind je uiteraard ook hier op FOK! weer terug. De informatie wordt morgenmiddag om 17:00 uur Nederlandse tijd beschikbaar gemaakt.

EK voetbal 2020 gaat niet door, uitgesteld naar 2021

Het Europees kampioenschap voetbal zal dit jaar niet plaatsvinden. Het jubileumtoernooi, dat in allerlei landen gehouden zou worden, is door de Europese voetbalbond UEFA na uitgebreide gesprekken met onder meer de nationale bonden uitgesteld.


De Noorse voetbalbond kwam dinsdag met het bericht over het besluit van de UEFA. De bedoeling is om het EK volgend jaar van 11 juni tot en met 11 juli te houden, als Europa dan nog bestaat natuurlijk. De reden van het uitstel mag inmiddels bekend zijn, dat is uiteraard de COVID-19-dreiging.

Politie onderzoekt incident met vuurwerkbom

De politie is een onderzoek gestart naar een incident aan de Hekselbrink in Enschede op maandag 16 maart. Een woning raakte daar zwaar beschadigd nadat er waarschijnlijk zwaar vuurwerk naar binnen werd gegooid. Mogelijk zijn er getuigen die iets hebben gezien. De politie komt graag met hen in contact.

Omstreeks 23.30 uur kreeg de brandweer een melding van een woningbrand met een explosie in een woning aan de Hekselbrink. Ter plaatse bleek dat er waarschijnlijk zwaar vuurwerk naar binnen is gegooid, met grote schade in de woning tot gevolg. Er was een persoon in de woning aanwezig. Die raakte niet gewond.

De politie is direct een onderzoek gestart. De technische recherche heeft in en rond de woning sporen veilig gesteld. Ook werden buurtbewoners gevraagd of zij iets hebben gezien wat kan helpen in het onderzoek. Het onderzoek gaat vandaag verder. Getuigen worden verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Initiatief 'Samen sterk tegen Corona' helpt mensen iets voor elkaar te betekenen

Samen Sterk Tegen Corona is een nieuw initiatief dat moet gaan zorgen voor positiviteit en verbroedering in deze onzekere tijd. Middels een grote poster, die op het raam geplakt kan worden, kan men naar buurtgenoten communiceren hulp nodig te hebben óf juist laten blijken iemand te willen helpen.

We kunnen er niet meer onderuit, het Corona-virus grijpt nog steeds om zich heen. Door de regering is er een aantal drastische maatregelen genomen om te voorkomen dat het virus zich in rap tempo verder verspreidt. Maatregelen die nodig zijn om samen de strijd tegen Corona aan te gaan.

Hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen is voor iedereen onduidelijk. Omdat in een onzekere tijd als deze positiviteit in de vorm van een vriendelijke daad veel kan betekenen, is het Samen Sterk Tegen Corona initiatief gestart. Dit initiatief houdt in dat we laten zien dat we samen de strijd tegen Corona aangaan, dat we er voor elkaar zijn, ofwel: samen sterk staan. Een stukje verbroedering door te laten blijken dat je klaar staat voor je buurman of buurvrouw die misschien wel wat hulp kan gebruiken. Een boodschapje, de hond uitlaten, het posten van een brief of gewoon even een beetje aanspraak. Iets kleins kan voor iemand namelijk iets heel groots betekenen.

Twee invalshoeken
De basis van het initiatief is een grote A3 formaat poster. Deze speciale ‘Samen Sterk Tegen Corona’ poster kent twee kanten. De ene zijde van de poster laat zien dat men hulp aanbiedt voor degenen die het nodig hebben, de andere zijde communiceert juist dat men wel wat hulp kan gebruiken. Omdat het RIVM nadrukkelijk heeft aangegeven sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden, kan men een telefoonnummer invullen op de poster waarop men bereikt kan worden. Zo kan telefonisch worden besproken wat de wensen zijn.

Gratis poster
Laat zien dat je meedoet in de strijd tegen Corona. De ‘Samen Sterk Tegen Corona’ poster bestel je (voor jezelf of voor jouw naaste) helemaal gratis via www.samensterktegencorona.nl

Dit initiatief is opgezet door DWCPRINT BV, een drukkerij uit Groningen. Ze zijn op zoek naar partners, om de posters te verspreiden of in te pakken. Geinteresseerden kunnen contact opnemen met Martijn ten Pas op het telefoonnummer 088-3388575 of een mail naar info@samensterktegencorona.nl sturen. 

Samen sterk tegen Corona poster (Foto: Samen sterk tegen Corona)
Samen sterk tegen Corona poster (Foto: Samen sterk tegen Corona)Samen sterk tegen Corona poster (Foto: Samen sterk tegen Corona)
Samen sterk tegen Corona poster (Foto: Samen sterk tegen Corona)

23 sollicitanten voor burgemeesterschap Den Haag

Voor het burgemeesterschap van Den Haag hebben 23 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt bij Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting op 1 juli 2020 in functie treden.

De sollicitanten – 19 mannen en 4 vrouwen – variëren in de leeftijd van 23 tot 63 jaar. Onder hen heeft een aantal ervaring in het openbaar bestuur, anderen komen uit het bedrijfsleven of anderszins.

Smit zal de komende periode de dossiers compleet maken, onder meer door referenties op te vragen, en voert daarna gesprekken met een aantal sollicitanten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie, dat is een afvaardiging van de Haagse gemeenteraad, over zijn bevindingen. De commissaris streeft naar een breed samengestelde, hoogwaardige selectie. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met de geselecteerde kandidaten en doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. De gemeenteraad zal vervolgens 2 kandidaten voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

Aan de vorige kroonbenoemde burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, is per 9 oktober 2019 ontslag verleend. Waarnemend burgemeester Johan Remkes blijft aan tot 1 juli 2020.

Kandidatentoernooi schaken gaat door; Tour Championship snooker alsnog afgelast

Er zijn komende week twee sportevenementen die wel door gaan. Zonder publiek. Het Kandidatentoernooi in het schaken en de Tour Championship in het snooker. 

Schaker Anish Giri speelt dinsdag in de eerste ronde van het Kandidatentoernooi in de Russische stad Yekaterinburg tegen de Rus Ian Nepomniachtchi. De Nederlander met Russisch/Nepalese roots is een van de acht deelnemers aan het toernooi, dat ondanks de wereldwijde uitbraak van het coronavirus gewoon doorgaat.

De winnaar van het toernooi mag eind van het jaar wereldkampioen Magnus Carlsen uitdagen. De 25-jarige Giri doet voor de tweede keer mee aan het Kandidatentoernooi. In 2016 mocht hij zijn debuut maken en vergaarde hij faam door al zijn veertien partijen remise te spelen. Hij eindigde als vierde.

De andere deelnemers zijn de Amerikaan Fabiano Caruana, in januari winnaar van het schaaktoernooi van Wijk aan Zee, de Chinezen Ding Liren en Wang Hao, de Russen Alexander Grischuk en Kirill Alekseenko[ en de Fransman Maxime Cachier-Lagrave. Laatstgenoemde is de vervanger van de Azerbeidzjaan Teimour Radjabov, die zich kortgeleden uit vrees voor besmetting met het coronavirus terugtrok.

Ook is er snooker deze week. In Llandudno (Wales) wordt er gespeeld om de Tour Championship. De acht beste spelers van de World Snooker Tour nemen het tegen elkaar op voor de hoofdprijs van 150.000 pond. De deelnemers zijn Judd Trump, Shaun Murphy, Mark Selby, Neil Robertson, Ding Junhui, Yao Bingtao, Mark Allen en John Higgins. De finale is zondag. Ook dit toernooi is zonder publiek. Of het WK snooker (vanaf 16 april, met  kwalificaties vanaf 8 april) door gaat valt nu nog niet te zeggen. 

De Premier League Darts in Newcastle is wel komen te vervallen. De avond in Newcastle wordt pas op 1 oktober ingehaald, waardoor de finale nu voorlopig in de Engelse stad gepland staat. Het is echter niet uit te sluiten dat er nog meer wijzigingen in het speelschema worden aangebracht. Hierover heeft de PDC nog niets naar buiten gebracht. 

Andere evenementen die vandaag zijn afgelast: Ronde van Romandië, Ronde van het Baskenland, The Boat Race, The Grand National, WTA-tennis (t/m 2 mei) en het OKT boksen komt na vanavond een vroegtijdig einde aan.  

Update dinsdag 17 maart 12.15 uur

De Tour Championship is alsnog afgelast. Zie https://wst.tv/coral-tour-championship-postponed/ voor meer info. 

Kroaat doet 'voor de grap' een bommelding op Schiphol

Een 34-jarige man uit Kroatië is maandagavond aangehouden nadat hij een valse bommelding had gedaan aan boord van een vliegtuig op Schiphol. Hij heeft verklaard dat het om een grap ging.

De man riep in het vliegtuig, dat op het punt stond om te vertrekken naar Ierland, dat hij een bom bij zich had. Daarop besloten medewerkers van de luchtvaartmaatschappij om hem uit het vliegtuig te zetten. De marechaussee heeft na aankomst bij de gate de man na een worsteling aangehouden.

Het vliegtuig is door een speurhond onderzocht op explosieven. Een deel van de pier moest hierdoor worden afgezet. Uit de controle bleek dat de man geen explosieven bij zich had, maar als grap geroepen had een bom bij zich te hebben. De man zit vast voor verder onderzoek.

Nabetaling voor aardbevingsgedupeerden met 'oude schade'

Een aantal inwoners van de groep van 6.000 'oude schadegevallen' krijgt van de NAM een nabetaling, zodat zij de rekening voor de werkelijk gemaakte kosten voor het herstel van aardbevingsschade kunnen betalen. Dat is het resultaat van de regeling 'vergoeding tekort herstelkosten acceptanten 6.000 aanbod NAM' die tussen 6 januari en 1 maart 2020 openstond. Gemiddeld genomen krijgen deze inwoners ongeveer € 4.370.

Deze en volgende week ontvangt iedereen die een verzoek heeft ingediend voor deze regeling een brief met daarin de beslissing op hun verzoek om het te kort tussen het NAM-aanbod en de daadwerkelijke herstelkosten te vergoeden. Alle verzoekers die voldoen aan de voorwaarden van de regeling krijgen het verschil uitgekeerd.

Aantallen
In totaal zijn er 193 verzoeken ingediend waarvan 181 zijn beoordeeld door de NAM. 12 verzoeken moeten nog worden beoordeeld. 81 verzoeken zijn afgewezen omdat ze niet op de 6.000-lijst voorkomen. 20 verzoeken zijn afgewezen omdat deze mensen het NAM-aanbod niet hebben geaccepteerd en naar de arbiter zijn gegaan. De overige 80 verzoeken vallen binnen de doelgroep van de regeling. Het gemiddelde bedrag dat alsnog door de NAM wordt uitgekeerd is ongeveer € 4.370.

Over de regeling
Uit onderzoek van bureau AHA! is gebleken dat het aanbod van de NAM in 2018 niet ruimhartig genoeg was om de daadwerkelijke kosten van aardbevingsschade te herstellen. De regeling 'vergoeding tekort herstelkosten acceptanten 6000 aanbod NAM' is geopend om dit tekort te vergoeden. Gedupeerden konden tot 1 maart 2020 een verzoek indienen bij de provincie Groningen.

Noodkreet
Met gedupeerden die niet onder de regeling vallen en in hun verzoek een 'noodkreet' of ander signaal hebben afgegeven, wordt contact opgenomen. Voor alle gedupeerden met een toekenning is er op een speciaal spreekuur de mogelijkheid om vragen te stellen aan vertegenwoordigers van de NAM en de provincie Groningen.

11-jarige Syrische plaatst zich voor Olympische Spelen

In deze tijden van schaarste, ook wat sportresultaten betreft, richten we ons eens op wat andere zaken. In de Jordaanse hoofdstad Amman werd onlangs het West-Aziatisch olympisch kwalificatietoernooi gehouden in het tafeltennis en dat leverde toch een leuke uitslag op: Hend Zaza uit Syrië, 11 jaren jong, plaatste zich voor de Spelen in Tokyo.

De piepjonge Zaza speelde zich door het toernooi heen naar de finale, waarin ze de 41-jarige Libanese olympiër Mariana Sahakian het nakijken gaf. De jongedame wordt daarmee de jongste olympiër op de Spelen in Tokyo, nog een jaartje jonger dan de Britse skateboardster Sky Brown. In de beginjaren van de Spelen deden er wel vaker hele jonge kinderen mee, maar in principe zal Zaza alsnog een van de tien jongste olympiërs ooit worden.

Zaza werd geboren in 2009 en begon in 2014 met tafeltennissen. Haar thuisstad Hama werd zoals een groot deel van Syrië flink slachtoffer van terrorisme en oorlog, het tafeltennis was een welkome vorm van afleiding voor de jonge Hend en haar iets oudere broers. Op haar zevende trok ze met een van haar broers naar Qatar, waar een West-Aziatisch jeugdtoernooi gespeeld werd. Ze mocht er met de wat oudere spelers trainen en liet al snel haar kunsten zien.

"Ik heb zelden zo'n jonge speelster gezien die met zoveel plezier speelt en met zoveel intensiteit traint als Zaza. Ze loopt niet om het balletje op te rapen, ze rent er naartoe. Haar techniek had en heeft natuurlijk nog behoorlijk wat verbetering nodig, maar haar doorzettingsvermogen, wilskracht en haar pure wil om te spelen en winnen zijn bijna een garantie voor hele mooie toekomstige prestaties", aldus Eva Jeler, expert van de internationale tafeltennisfederatie ITTF.

Inmiddels reist Zaza al enkele jaren de grote jeugdtoernooien in de regio af, maar dit jaar moet ze die wellicht laten schieten voor een ander uitje: de Olympische Spelen. Ze traint tegenwoordig zes dagen per week, drie uur per dag, nog altijd onder de bezielende leiding van Adham Aljamaan, die haar al sinds het begin begeleidt. De tafels en vloer zijn niet best in de hal in Hama, waar ook regelmatig geen stroom is, maar ze maken er het beste van.

Uitzendkracht moet tijdens ziekte of arbeidsongeval doorbetaald worden

Een uitzendkracht die ziek wordt, of bijvoorbeeld een arbeidsongeval krijgt, heeft recht op loondoorbetaling door het uitzendbureau. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist.

In de zaak die aan het hof was voorgelegd, was de uitzendkracht tijdens zijn werkzaamheden met zijn hand in een machine gekomen. Het uitzendbureau weigerde hem loondoorbetaling en beriep zich op het uitzendbeding in artikel 13 van de NBBU-CAO. Hierin staat onder meer dat de arbeidsovereenkomst van de uitzendkracht met het uitzendbureau automatisch eindigt op het moment dat de uitzendkracht ziek wordt of een arbeidsongeval krijgt en daardoor niet meer kan werken.

Het gerechtshof stelt vast dat in de wet staat dat een arbeidsovereenkomst niet kan worden opgezegd tijdens ziekte. Tot 1 juli 2015 bood de wet nog de mogelijkheid om hiervan bij CAO af te wijken. In het uitzendbeding in artikel 13 van de NBBU-CAO is hiervan gebruik gemaakt. Dit uitzendbeding geldt voor uitzendkrachten die minder dan 78 weken voor het uitzendbureau hebben gewerkt. Als gevolg van een wetswijziging per 1 juli 2015 is deze mogelijkheid om bij CAO af te wijken van het opzegverbod tijdens ziekte echter vervallen. Vanaf 1 juli 2015 is het uitzendbeding bij ziekte of arbeidsongeschiktheid dan ook in strijd met de wet.

De rechtbank was in eerste aanleg nog wel uitgegaan van de rechtsgeldigheid van het uitzendbeding bij ziekte.

Noodonderdak voor vreemdelingen in aantocht

Er komt noodonderdak voor vreemdelingen die zich melden voor asiel in Nederland. Zo wordt voorkomen dat onder andere gezinnen met kinderen op straat komen te staan omdat de asielprocedures zijn stilgelegd vanwege het coronavirus. Dit is een nadere uitwerking van de maatregelen die gisteren zijn aangekondigd door staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid).

Iedereen die zich vandaag bij Ter Apel heeft gemeld, krijgt vannacht onderdak. Het gaat om een beperkt aantal mensen, omdat de instroom van asielzoekers in de afgelopen weken al gestaag is afgenomen.

Snel handelen
Het noodonderdak houdt in dat er demontabele ruimten gemaakt worden waar vreemdelingen tijdelijk kunnen verblijven, totdat de asielprocedures weer in gang worden gezet. Mogelijk zijn dit paviljoens of tenten. Ook bestaande gebouwen behoren nog tot de mogelijkheden.

“Dit is een zeer uitzonderlijke situatie waarin heel Nederland te maken krijgt met uitzonderlijke maatregelen. Snel en onconventioneel handelen is daarbij noodzakelijk”, stelt Broekers-Knol. De locatie van het noodonderdak is nog niet bekend.

Aanmeldcentrum Ter Apel gesloten
Het kabinet heeft gisteren aanvullende maatregelen aangekondigd in de aanpak van het coronavirus. Een van de maatregelen is dat het aanmeldcentrum in Ter Apel is gesloten. Vreemdelingen die in Nederland aankomen, kunnen hierdoor niet meer tot de asielprocedures en COA-opvang worden toegelaten. Er zal geen identificatieproces plaatsvinden en gehoren (zowel asiel als regulier) door de IND zullen niet langer doorgang vinden.

Bescherming
Deze maatregelen zijn genomen om de medewerkers betrokken organisaties en huidige bewoners van AZC’s te beschermen tegen besmetting. Dit omdat van vreemdelingen niet steeds en op voorhand bekend is of ze misschien het virus onder de leden hebben.

Baggeraars werken niet voorzichtig genoeg met straling

Uit controles bij 25 baggeraars bleek dat deze bedrijven meer moeten doen om werknemers te beschermen tegen de gevaren van straling. De Inspectie SZW constateerde 34 overtredingen. Een aantal zaken die tijdens eerdere inspecties aan het licht kwamen, zijn nu nog steeds niet op orde. Zo voldoen risico-inventarisaties en -evaluaties niet aan de vereisten en is het op peil houden van de deskundigheid van werknemers niet altijd in orde.

Op baggerschepen en zandzuigers zuigen sterke pompen zand, klei, slib en grind van de waterbodem op. Bij deze werkzaamheden worden metingen uitgevoerd met radioactieve bronnen. Bij verkeerd gebruik zijn de stralingsrisico’s van deze sterke bronnen groot. Daarom is het van belang dat werkgevers de risico’s goed inventariseren en maatregelen nemen om de gezondheid van hun werknemers te beschermen. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de deskundigheid van het personeel op peil blijft.

Waarschuwingen
Op deze punten scoren de baggeraars onvoldoende. De Inspectie tikte negen bedrijven op de vingers omdat zij de stralingsrisico’s niet op de juiste manier, of onvolledig, inzichtelijk hadden gemaakt. Zes bedrijven kregen een waarschuwing omdat de kennis van specialistische medewerkers niet toereikend was. Deze medewerkers die toezichthouden op het gebruik van de stralingsbronnen hadden hun bij- en nascholing niet op orde.

Effect van inspecties
Ondanks deze overtredingen ziet de inspectie SZW wel positieve ontwikkelingen in vergelijking met inspectieresultaten van 6 jaar geleden. Zo is het totaal aantal geconstateerde overtredingen gehalveerd en zijn vergunningen nu op orde. Er zijn geen situaties aangetroffen die onmiddellijk gevaar voor werknemers opleverden. De Inspectie heeft voor de geconstateerde overtredingen waarschuwingen uitgedeeld. Bedrijven moeten de komende tijd aan de slag met het oplossen van tekortkomingen.

Ultra-orthodoxe Joden hebben lak aan COVID-19: geloof is belangrijker

Je hebt mensen en je hebt eigenwijze mensen. Een aantal ultra-orthodoxe rabijnnen in Israël vinden het geloof belangrijker dan wat dan ook: volgens hen is een dag zonder Thora-stude een groter gevaar voor het Joodse volk dan COVID-19. Ze houden dan ook, ondanks de restricties hun (honderden) scholen open, en gaan leerlingen uit alle leeftijdscategorieën elke ochtend naar school.

De seculiere bevoling is woest, ze zijn van mening dat de ultra's niet alleen zichzelf in gevaar brengen, maar ook de rest van het land. Het probleem is dat premier Netanyahu de steun van de ultra-orthodoxe partijen hard nodig heeft en dus niet van plan lijkt te zijn om hard op te treden. Op het niet naleven van de verplichte quarantaine staat maximaal zeven jaar cel, maar in plaats van de politie in te laten grijpen, riep Netanyahu de rabijnen bijeen om hen te vragen hun houding te veranderen. 

Volgens de invloedrijke rabbijn Chaim Kanievsky is de belangrijkste beveiliging, ook tegen COVID-19, 'het geluid van kinderen die de Thora bestuderen.'  Hoewel de rabbijn, die 92 is, nauwelijks nog kan praten, slikken zijn volgers alles wat hij nog wel uit te brengen voor zoete koek. 

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Europees OKT boksen toch maar afgelast, Nederlanders verliezen

In Londen is het Europees Olympisch kwalificatietoernooi voor de boksers zaterdag toch van start gegaan, maar dat heeft men nu alsnog maar afgelast vanwege de COVID-19-dreiging. Vanaf maandag zou zonder publiek gebokst worden, in de loop van de dag werd bekend dat de boel na de avondsessie helemaal afgeblazen werd.

Vooralsnog is het de bedoeling dat het toernooi in mei verder gaat, vermoedelijk met de resultaten zoals die inmiddels staan. Dat is niet echt best nieuws voor de twee Nederlanders die op - zo nu blijkt - de slotdag in actie kwamen: Max van der Pas en Delano James gingen allebei onderuit in hun partij in de eerste ronde.

In de klasse tot 69kg was een plek bij de beste zes nodig om naar de Spelen in Tokyo te mogen: minstens de kwartfinales dus, bij verlies daarvan zou een box-off om een ticket wachten. Delano James nam het in de eerste ronde op tegen Marcel Rumpler, maar de Oostenrijker kreeg van alle vijf juryleden de partij toegewezen.

De mannen tot 75kg hadden dezelfde route naar de Spelen, ook voor hen waren zes tickets beschikbaar. Max van der Pas nam het op tegen de Ier Michael Nevin, bepaald geen gemakkelijke opgave en dat bleek: drie juryleden gaven alle drie ronden aan Nevin, één koos ervoor om Van der Pas toch één ronde te geven en het Kirgizische jurylid ging opvallend genoeg juist voor een volledige 30-27 zege voor Van der Pas, maar dat was dus niet genoeg.

Man opgepakt na vondst dode man in Breukelen

In het onderzoek naar de dood van een 33-jarige man uit Zandvoort heeft de politie een man aangehouden. De politie verdenkt hem van betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer.

Lees ook: 33-jarige man door geweld om het leven gekomen, politie zoekt passanten

Het slachtoffer werd zaterdag gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal in Breukelen. Eerder op zaterdag, even voor 11 uur in de ochtend, kreeg de politie een melding over een verdachte situatie aan de Kanaaldijk-Oost langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Dat is iets ten zuiden van de Breukelerbrug ter hoogte van de voetbalvelden. De melding was aanleiding voor de politie om in de omgeving van die locatie in het water te gaan zoeken. In het water werd een auto en het lichaam van de 33-jarige man uit Zandvoort gevonden.

De politie gaat uit van een misdrijf en heeft een rechercheteam samengesteld. Dat team kon maandag een verdachte aanhouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 33-jarige man. De hulp van getuigen is voor het onderzoek nog altijd van groot belang. Het kan dan gaan om passanten, maar bijvoorbeeld ook schippers of mensen uit de buurt met camerabeelden. Zij worden verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Remake van Resident Evil 3 krijgt demo

Capcom brengt 19 maart een demo uit van Resident Evil 3 Remake. De demo komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Daarnaast zal er een open beta voor de multiplayer-modus Resident Evil Resistance op 27 maart starten. Deze eindigt wanneer de de game uitkomt op 3 april.

In de demo spelen we Jill Valentine. Ze werkt samen met Carlos Oliveira en de Umbrella Biohazard Countermeasure Service (U.B.C.S.) om burgers te evacueren uit Raccoon City. Terwijl Jill vecht om onschuldige burgers te redden, moet ze zichzelf ook redden van het biowapen Nemesis, wiens enige doel is om haar te doden. Als je de demo uitspeelt krijg je een nieuwe trailer te zien die exclusief voor demo-deelnemers is bedoeld.

Resident Evil 3 Remake komt 3 april uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Jouw eiland in Animal Crossing: New Horizons

Nintendo heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Animal Crossing: New Horizons genaamd 'Your Island, Your Life!'

In Animal Crossing: New Horizons pas je jouw personage en huis aan en versier je het landschap (ook met meubels), om zo je je eigen eiland te ontwerpen. Er is een nieuw ontwerpsysteem waarmee je materialen moet verzamelen om alles te construeren, van meubels tot gereedschappen. Er zijn ook allerlei activiteiten zoals tuinieren, vissen, decoreren, interactie met ondertussen bekende NPC's en meer. Je kunt op een Switch samen spelen met vier spelers. Wil je andere eilanden online bezoeken dan kunnen er tot 8 mensen op een eiland vertoeven.

Animal Crossing: New Horizons komt op 20 maart uit voor Switch.

Square Enix laat de re-making of Final Fantasy VII zien

Square Enix heeft een nieuwe video online gezet waarin er inzichten gedeeld worden door de makers van Final Fantasy VII Remake.

Via interviews met de makers, artists en ontwikkelaars van de game, geeft de serie een inzicht in de geheimen achter de creatie van Final Fantasy VII Remake. Van verhaal, personages, gevechten en actie tot de aangrijpende muziek en de spectaculaire beelden. De eerste video toont interviews met diverse beroemde ontwikkelaars, inclusief:

 • Yoshinori Kitase (Producer)
 • Tetsuya Nomura (Director & Concept Design)
 • Kazushige Nojima (Story & Scenario)
 • Naoki Hamaguchi (Co-Director – Game Design / Programming)
 • Motomu Toriyama (Co-Director – Scenario Design)

Final Fantasy VII Remake verschijnt op 10 april 2020 voor PlayStation 4.

Uitbreiding voor Borderlands 3 verschijnt 26 maart

Uitgever 2K laat weten dat de uitbreiding van Borderlands 3, genaamd Guns, Love, and Tentacles: The Marriage of Wainwright and Hammerlock, op 26 maart uitkomt.

Sir Alistair Hammerlock en Wainwright Jakobs hakken eindelijk de knoop door en willen je meenemen naar de ijsplaneet Xylourgos, waar een gargantuaans monster ligt vastgevroren boven een dorpje vol gestoorde occultisten. In de video zien we enkele vijandelijke wezens die daar op je wachten.

Je zal moeten terugvechten tegen de krachten van buitenaards kwaad, als Wainwright en Hammerlock hun 'happily ever after' willen. Gelukkig word je gesteund door de meest badass wedding planner in het heelal: Gaige, een voormalige Vault Hunter die onlosmakelijk verbonden is met haar BFF robot Deathtrap. Naast nieuwe vijanden, bazen, zijmissies, wapens en mods zijn er ook heel veel nieuwe skins voor Vault Hunters en voertuigen.

Ksa scherpt boetebeleid illegale exploitatie speelautomaten aan

De Kansspelautoriteit (Ksa) past met ingang van 16 maart 2020 het boetebeleid aan dat wordt toegepast bij het exploiteren van speelautomaten zonder vergunning. Voortaan laat de Ksa de hoogte van de boete afhangen van de vraag hoeveel automaten een bedrijf illegaal exploiteert. Hoe meer automaten, des te hoger de boete.

Het huidige boetebeleid dateert van 2014. Dat is sindsdien niet veranderd. Binnen dit beleid was er minder ruimte om onderscheid te maken tussen grote(re) en kleine(re) exploitanten. Ter illustratie: er zijn bedrijfjes die drie speelautomaten (illegaal) exploiteren, maar ook exploitanten met wel honderd of meer automaten. In de speelautomatenbranche komt het voor dat de vergunning van een exploitant wordt ingetrokken, bijvoorbeeld als de kansspelheffing niet wordt betaald, maar dat het exploiteren niet stopt. Door het nieuwe beleid kan de Ksa de hoogte van de boete in zo'n geval laten afhangen van de hoeveelheid automaten die illegaal worden geëxploiteerd.

Overtreding
Het exploiteren van een speelautomaat zonder vergunning is verboden. Bij illegale exploitatie zijn consumenten niet beschermd: er is immers geen toezicht mogelijk. Consumenten zijn daardoor niet verzekerd van een eerlijk spel en er kan niet gecontroleerd worden of er aandacht is voor tegengaan van gokverslaving. Illegale exploitatie gaat bovendien ten koste van exploitanten die wél een vergunning hebben. Laatstgenoemden betalen kansspelheffing waarmee het toezicht wordt gefinancierd.

Meer info lees je hier.

FOK! Wat een weer: ruimte voor de zon

Hallo!

Dat was gisteren een prima dag om even een boswandeling te gaan maken of een eindje te fietsen. Meer kon je eigenlijk niet doen. Thuis werken natuurlijk of boodschapjes doen. Toch denk ik dat je dat na een tijdje wel gezien hebt.

Het weer is rustig en dat blijft het ook. vandaag zijn er opnieuw zonnige perioden. Het blijft droog en de maxima zijn vergelijkbaar met die van gisteren. Zo tussen de 11 en 16 graden. Aangenaam dus. Ook de wind doet het kalm aan.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Zonnige perioden a (Foto: Stephan5)
Een tijdje geleden was het ook lekker weer. (Foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.