Ultra-orthodoxe Joden hebben lak aan COVID-19: geloof is belangrijker

Je hebt mensen en je hebt eigenwijze mensen. Een aantal ultra-orthodoxe rabijnnen in Israël vinden het geloof belangrijker dan wat dan ook: volgens hen is een dag zonder Thora-stude een groter gevaar voor het Joodse volk dan COVID-19. Ze houden dan ook, ondanks de restricties hun (honderden) scholen open, en gaan leerlingen uit alle leeftijdscategorieën elke ochtend naar school.

De seculiere bevoling is woest, ze zijn van mening dat de ultra's niet alleen zichzelf in gevaar brengen, maar ook de rest van het land. Het probleem is dat premier Netanyahu de steun van de ultra-orthodoxe partijen hard nodig heeft en dus niet van plan lijkt te zijn om hard op te treden. Op het niet naleven van de verplichte quarantaine staat maximaal zeven jaar cel, maar in plaats van de politie in te laten grijpen, riep Netanyahu de rabijnen bijeen om hen te vragen hun houding te veranderen. 

Volgens de invloedrijke rabbijn Chaim Kanievsky is de belangrijkste beveiliging, ook tegen COVID-19, 'het geluid van kinderen die de Thora bestuderen.'  Hoewel de rabbijn, die 92 is, nauwelijks nog kan praten, slikken zijn volgers alles wat hij nog wel uit te brengen voor zoete koek. 

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay