COVID-19 Nederland: dinsdag 17 maart

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hierin vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Scholen dicht, Zapp helpt
Zoals u ongetwijfeld zult weten, zijn de scholen dicht in Nederland. De diverse scholen zijn bezig om een alternatieve lesmethode te implementeren, maar zij zijn niet de enige.

Op de site van het AD valt te lezen dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), via Zapp, vanaf woensdag 18 maart een dagelijkse liveshow zal verzorgen. De liveshow is bedoeld als alternatief voor school en in de show Zapplive Extra zullen de kinderen les krijgen van experts. Deze experts zullen via videoverbindingen aan het woord komen.

De presentator van het liveprogramma, Klaas van Kruistum; "We voelen allemaal onzekerheid en juist daarom zijn we er nu gewoon elke dag. Voor goede informatie, iets leren ondanks dat je niet naar school gaat én onderling contact, ook al is dat nu op afstand."

Niet alleen Zapp, maar ook het Klokhuis zal bijdragen aan het onderwijs van onze jeugd. In het programma Klokhuis Maakt, een creatief programma van de NTR waarbij kinderen masterclasses krijgen van Klokhuis-presentatoren en experts, zal er aandacht zijn voor de vragen van kinderen. Daarnaast zal het programma aandacht schenken aan de vraag 'hoe kom ik de dag door, nu ik niet naar school mag?'.

Zapplive Extra is een samenwerking tussen NPO Zapp en KRO-NCRV en is vanaf woensdag op doordeweekse dagen te zien van 13.00 tot 15.30 uur op NPO Zapp en NPO Start.

Update 10:44 uur
Gossen Bos, fractievoorzitter Samen Terschelling, heeft vanmorgen op Radio 1 opgeroepen voor een lockdown van de Nederlandse eilanden. Dhr. Bos geeft aan dat er momenteel nog geen besmettingen zijn op de eilanden en hij wil dit graag zo houden. De burgemeester van Texel heeft al eerder opgeroepen niet naar het eiland te komen, maar daar is het tot zover nog bij gebleven.

Update 10:55 uur
Het lijkt er op dat de Albert Heijn supermarkten geen cash geld meer accepteren en de klanten verplichten te pinnen. Dit is sowieso het geval bij de supermarkt waar DJMO haar boodschappen doet, in Alkmaar. Mocht jouw lokale supermarkt deze maatregel ook genomen hebben, lezen we dat graag in de comments hieronder. De Lidl, ook in Alkmaar, houdt zich het recht voor om klanten met symptomen te weigeren.

Update 12:05 uur
De verkoop van paracetamol wordt aan banden gelegd, medicijnen op recept worden alleen nog geleverd voor gebruikelijke periode, vooruit bestellen is er niet meer bij. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft afspraken gemaakt met de Werkgroep Geneesmiddelentekorten, waarin o.a. vertegenwoordigers van apotheken, drogisterijen en groothandels zitten, over de levering en verkoop van medicijnen met en zonder recept. Dit betekent dat patiënten de gebruikelijke hoeveelheid medicijnen op recept meekrijgen, maar niet voor een langere periode. Om paracetamol en andere zelfzorggeneesmiddelen voor iedereen beschikbaar te houden, adviseert het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) voorlopig een maximum van drie verpakkingen per klant. Deze voorzorgsmaatregelen zijn genomen, zodat andere mensen niet met lege handen komen te staan.

Update 12:25 uur
Als gevolg van de Corona crisis (COVID-19) zullen de basisexamens inburgering buitenland worden opgeschort vanaf 18 maart 2020 tot en met 6 april 2020.

Update 12:35 uur
Volgens een vertegenwoordiger van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel blijven Nederlanders hamsteren, hoewel dit niet nodig is. Hij geeft aan dat de winkels momenteel 2x zo vaak bevoorraad worden als normaal.

"De rust keert, tegen sommige eerder geuite verwachtingen in, nog niet terug. Dat gaat allicht nog een paar dagen kosten," zegt een CBL-woordvoerder. "Wij zien geen tekenen dat de drukte afneemt of toeneemt." Logistiek gezien is dit een enorme opgave.

"In een normale situatie wordt een gemiddelde supermarkt één à twee keer per dag bevoorraad. Nu is dat vier à vijf keer per dag." Volgens de woordvoerder is er sprake van een verdubbeling van het aantal ritten van de bevoorradingsvrachtwagens.

Update 14:20 uur
Het CBR annuleert met onmiddellijke ingang, en minimaal tot en met 31 maart, alle theorie- en praktijkexamens, tussentijdse toetsen, rijtesten en cursussen (alcohol en verantwoord rijgedrag). Dit geldt ook voor alle beroepsexamens.

Algemeen directeur Alexander Pechtold: "Alle experts raden aan om zo min mogelijk sociale contacten te hebben. Daarom vind ik het niet langer verantwoord om examens, toetsen en cursussen door te laten gaan. Zo hopen we verdere verspreiding van het virus in te dammen."

Een deel van het personeel werkt wel door. "Stafmedewerkers, medewerkers in kantoorfuncties en medewerkers van de afdeling Rijgeschiktheid werken zoveel mogelijk vanuit huis of verspreid over de kantoren. Zo kunnen we zoveel mogelijk klanten blijven helpen met hun medische beoordeling voor het rijbewijs en beperken/minimaliseren we de risico’s."

Alle examens kunnen zodra dat weer mogelijk is kosteloos worden ingehaald. Om een run op examens na 31 maart te voorkomen, is het reserveren van examens en rijtesten voorlopig niet mogelijk.

Update 15:10 uur
De veiligheidsregio's in Brabant hebben verpleeg- en verzorgingshuizen geadviseerd geen bezoekers meer toe te laten vanwege de coronacrisis. Dit geldt ook voor instellingen voor verstandelijk gehandicapten. De maatregelen zijn nodig ondanks de grote impact op de bewoners, die nu op zijn minst tot en met 6 april geen bezoek mogen ontvangen.

De maatregel sluit aan bij de eerdere oproep om deze kwetsbare doelgroep voorlopig te mijden. In Brabant zijn al meerdere ouderen, vaak met onderliggende gezondheidsproblemen, overleden aan het coronavirus.

Update 17.30 uur:
Het zat er al aan te komen, medewerkers hadden al aan de bel getrokken vanwege de extreme drukte de afgelopen dagen. Maar de IKEA heeft dan toch besloten om per direct alle vestigingen te sluiten.

Update 20.25 uur:
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders om alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. "Heeft u reisplannen, maak dan de afweging of deze reis echt nodig is", zegt het ministerie. "Stel waar mogelijk de reis uit of annuleer deze."

Lidl kan klanten weigeren bij symptomen  (Foto: FOK!)

Lidl kan klanten weigeren bij symptomen (Foto: FOK!)

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay