COVID-19 Internationaal: dinsdag 17 maart

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hierin vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Landen in lockdown
Met alle perikelen rondom het corona virus, blijven de berichten van landen die hun grenzen sluiten binnenstromen. Op dit moment is het lijstje hieronder de landen waarvan het duidelijk is dat ze op slot zijn gegaan.

Canada
Duitsland (muv grens met Nederland, om onduidelijke redenen)
Curaçao
Suriname
Frankrijk
Zwitserland
Spanje
Colombia
Venezuela
Italië
Aruba
Rusland

Mochten hier meer landen bij komen, wordt de lijst uiteraard bijgewerkt.

In tegenstelling tot de gehele Verenigde Staten, heeft San Francisco wel besloten om in lockdown te gaan.

Update 11.15 uur: In Frankrijk niet de deur uit zonder formulier
Als je in Frankrijk de straat op wilt, moet je vanaf 12.00 uur vanmiddag een door jezelf ingevuld formulier bij je hebben, waarop je verklaart waarom je buiten bent. Het formulier is te vinden op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je mag alleen de deur uit om levensmiddelen te kopen, naar het werk, een apotheek of een arts te gaan, buiten de woning hulp te bieden, voor de zorg voor kinderen de straat op te gaan, huisdieren uit te laten en alleen te gaan sporten. Vandaag worden er nog geen boetes uitgedeeld. Mensen die het formulier niet kunnen printen mogen zelf een briefje schrijven.

Update 12:12 uur
In Iran zijn 85.000 gevangenen tijdelijk vrijgelaten in de strijd tegen het virus. Eerder al werden op 3 maart 54.000 gevangen vrijgelaten om dezelfde reden. Het land is zwaar getroffen: bijna 15.000 besemettingen en het offciele dodental staat op 853.

Update 14:02 uur
Meer nieuws uit Iran bereikt ons via de site van het AD. Momenteel zijn er bijna 18.000 besmettingen in het Midden-Oosten, zo'n 90 procent hiervan komen uit Iran. Gisteren heeft het land twee heilige plaatsen gesloten om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. Uiteraard kunnen zwaar religieuzen dit soort praktische maatregelen niet verkroppen en zij bestormden deze plaatsen. Deze twee feiten hebben er voor gezorgd dat een arts en journalist op tv heeft gewaarschuwd dat het corona virus voor miljoenen slachtoffers kan gaan zorgen, indien men zich niet aan de richtlijnen van de overheid houdt.

Update 19:45 uur
Duitsland maakt 150 miljoen euro vrij voor steun aan zieken- en verpleeghuizen. Daarnaast wordt het openstellen van restaurants verder beperkt en mogen hotels alleen niet-toeristische overnachtingen aanbieden. De openingstijden voor noodzakelijke bedrijven als levensmiddelenwinkels en apotheken worden verruimd, waardoor ze ook op zon- en feestdagen open mogen gaan. 

De Duitse regering voert overleg met buurlanden Nederland en België om maatregelen samen te treffen en/of op elkaar af te stemmen. 

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay