FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 maart 2020

Selectie Dode Zee-rollen nep

Het 'Museum of the Bible' in de Verenigde Staten is eindelijk overtuigd dat hun collectie Dode Zee-rollen nep is. Na jarenlang minutieus onderzoek kan het museum in Washington D.C. niets anders dan verklaren dat de bewijzen overduidelijk zijn.


Stuk Dode Zee-rol in Washington D.C. (Foto: Jeffrey Markowitz/Sygma via Getty Images)

"Na een zorgvuldige analyse van alle wetenschappelijke analyses, is het duidelijk dat geen van de tekstfragmenten in de Dode Zee-rolcollectie van het Museum of the Bible authentiek is", aldus Colette Loll, oprichter en directeur van Art Fraud Insights, een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in onderzoek naar kunstvervalsingen en fraude met cultureel erfgoed.

"Bovendien vertonen ze allemaal kenmerken die suggereren dat het opzettelijke vervalsingen zijn, die in de twintigste eeuw zijn gemaakt met de bedoeling authentieke Dode Zee-rolfragmenten voor te stellen."

De onderzoekers onderzochten zestien fragmenten, waarvan werd aangenomen dat ze deel uitmaakten van de beroemde rollen en analyseerden ze met traditionele en 3D-microscopie om tot een conclusie te komen.

Een subset van de rollen werd geanalyseerd aan de hand van hun elementaire en moleculaire profielen, met behulp van een aantal gespecialiseerde technieken, waaronder infraroodspectroscopie, röntgenfluorescentie, elektronenmicroscopie en röntgenanalyse.

De artefacten in het museum te Washington blijken van eeuwenoud leer gemaakt te zijn en zijn ooit gekocht door miljardair Steve Green, voorzitter van het Museum of the Bible. Hij schonk ze in 2017 aan het museum. In 2018 bevestigde het museum al dat vijf van de zestien rollen nep bleken te zijn.

De Dode Zee-rollen omvatten een collectie handschriften van meer dan negenhonderd documenten, inclusief ruim tweehonderd handschriften van de Hebreeuwse Bijbel, de Tenach (of het Oude Testament). De meesten zijn op perkament geschreven.

COVID-19: Rutte: groot deel bevolking zal besmet raken

Premier Rutte heeft in een rechtstreekse toespraak gezegd dat het coronavirus onder ons is en voorlopig onder ons zal blijven. Er is geen eenvoudige uitweg, de realiteit is dat de komende tijd een groot deel van het Nederlandse volk besmet zal raken, zei hij in zijn toespraak tot het Nederlandse volk.

Rutte: "De realiteit is ook dat de komende tijd een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken. Dat is wat de deskundigen ons nu vertellen. En wat zij ons ook zeggen, is dat we in afwachting van een vaccin of medicijn de verspreiding van het virus kunnen afremmen en tegelijkertijd gecontroleerd groepsimmuniteit op kunnen bouwen."

Hij legt uit: "Wie het virus heeft gehad, is daarna meestal immuun. Net als vroeger met de mazelen. Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen."

Hij vervolgt: "Maar we moeten ons wel realiseren dat het maanden of zelfs langer kan duren om groepsimmuniteit op te bouwen en in die tijd moeten we mensen die een groter risico lopen zoveel mogelijk afschermen. Alles overziend, zijn er drie mogelijke scenario’s. Het eerste scenario is: het virus maximaal controleren. Dat leidt tot een beheerste verspreiding, onder groepen die het minste risico lopen. 

Eerste, en gekozen, scenario
Rutte: "Maximaal controleren betekent dat we proberen met maatregelen de piek in het aantal besmettingen af te vlakken en uit te smeren over een langere periode. Met deze aanpak waarin de meeste mensen alleen lichte klachten zullen krijgen, bouwen we immuniteit op en zorgen we dat de zorg het aankan. Met als doel dat de verpleeghuizen, de thuiszorg, de ziekenhuizen en vooral de intensive care afdelingen niet overbelast raken. Zodat er steeds voldoende capaciteit is de mensen te helpen die het meest kwetsbaar zijn."

Tweede scenario kost wat kost voorkomen
Rutte: "Het tweede scenario is dat we het virus onbeheerst zijn gang laten gaan. Daarmee zou ons zorgsysteem in de piek van de besmetting volkomen overvraagd worden, waardoor er niet genoeg capaciteit zou zijn om kwetsbare ouderen en andere patiënten met een hoog risico te helpen. Dat moeten we uiteraard koste wat kost voorkomen."

Derde scenario
Rutte: "Het derde scenario is dat we eindeloos proberen het virus tegen te houden. Dat betekent dat het land helemaal op slot gaat. Zo’n rigoureuze aanpak kan op het oog aantrekkelijk lijken, maar deskundigen wijzen erop dat het bepaald geen kwestie van dagen of weken zou zijn. In dat scenario zouden we ons land feitelijk een jaar of zelfs langer moeten platleggen, met alle gevolgen van dien. En als het praktisch al zou kunnen – om mensen zo lang alleen met toestemming hun huis uit te laten komen – dan nog kan het virus meteen weer de kop opsteken als de maatregelen worden ingetrokken."

Hij vervolgt: "Nederland is een open land en zolang er geen vaccin is, zal het coronavirus als een golf door de wereld blijven gaan en ons land niet overslaan. Alle adviezen tot nu toe, alle maatregelen die eerder zijn afgekondigd zijn op het eerste scenario van ‘maximaal controleren’ gericht. Van de relatief eenvoudige richtlijnen om geen handen te geven, vaker handen te wassen en anderhalve meter afstand te houden tot ingrijpende maatregelen als het verbieden van grotere bijeenkomsten en sluiting van de horeca. En we houden uiteraard per dag de vinger aan de pols."

Hoe lang de maatregelen nodig zijn en of er meer nodig is, hangt dus af van de manier waarop het virus zich de komende weken en maanden gaat gedragen.

Hij besloot zijn speech met de woorden: "Let een beetje op elkaar."

De volledige tekst is hier terug te vinden. 

 

Bekijk hier de gehele toespraak:

Coffeeshops mogen per direct afhaalloket openen

De coffeeshops mogen per direct wiet en hasj verkopen aan een afhaalloket. Ze moeten daarbij wel de hygiënemaatregelen in acht nemen in verband met het coronavirus. Dat heeft burgmeester Bruls van Nijmegen vandaag bekendgemaakt na overleg van de 25 veiligheidsregio's met minister Ferd Grapperhaus van justitie.

Gisteren ontstonden enorme rijen voor alle coffeeshops in verschillende steden op het moment dat de overheid aankondigde dat alle cafés, restaurants en coffeeshops die dag om 18 uur de deuren tot zeker 6 april moesten sluiten.

Na de sluiting was het vrij spel voor straathandelaren, om die handel in hasj en wiet op straat tegen te gaan mogen de coffeeshops nu dus via een loket blijven verkopen.

Rijen voor de coffeeshops

Rijen voor de coffeeshops

COVID-19: Adviezen voor missiegebieden Defensie

Het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG) maakt een operationele vertaling van de COVID-19-adviezen van het RIVM. Ze zijn bedoeld voor Nederlandse militairen die in het buitenland zijn ingezet. Defensie neemt zo passende gezondheidsmaatregelen. Dat hebben de ministers Ank Bijleveld-Schouten en haar collega Stef blok van Buitenlandse Zaken de Kamer per brief laten weten.

Voor de operationele vertaling hanteert het CEAG de richtlijnen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Daarnaast kan zowel het gastland, de missieleiding of de zogenaamde lead nation aanvullende maatregelen nemen. De Nederlandse militairen volgen die in dat geval op. Ook een Nederlandse commandant kan ter plaatse nog aanvullende maatregelen nemen. Het ministerie van Defensie ziet nu geen aanleiding om militairen te repatriëren.

Irak, Afghanistan en Golfregio
Nederlandse militairen zijn uitgezonden naar Bagdad en Noord-Irak. Conform instructie van het CEAG zijn op beide locaties standaard preventieve hygiënische maatregelen van kracht. Overigens liggen de trainingsactiviteiten van de anti-ISIS coalitie en dus ook van de Nederlandse militairen stil. Dat gebeurde op last van het Ministry of Peshmerga Affairs. Ook in Mazar-e-Sharif en in Kabul zijn preventieve hygiënische maatregelen van kracht. Dat gebeurt op last van de missieleiding. In Afghanistan dragen militairen bij aan de NAVO-missie Resolute Support (RSM).

Voor het fregat Zr. Ms. De Ruyter, ingezet in de Straat van Hormuz, zijn geen aanvullende maatregelen noodzakelijk. Bij havenbezoeken worden de instructies van het CEAG ten aanzien van het desbetreffende gastland opgevolgd.

Overige militaire uitzendingen en inzet
Voor de overige militaire uitzendingen en de inzet van Defensie in het Caraïbisch deel van het Koninkrijk gelden standaard preventieve hygiënische maatregelen. Dit is conform instructie van het CEAG. Voor de Nederlandse bijdrage aan de United States Security Coordinator missie (USSC) geldt dat er nu geen trainingen worden verzorgd. Dit gebeurt op last van de Palestijnse autoriteiten.

Civiele- en politie uitzendingen
Naar verschillende civiele en militaire missies zendt Nederland individuele civiele experts en politiefunctionarissen uit. Voor hen gelden dezelfde richtlijnen als voor uitgezonden diplomaten. De richtlijnen zijn gebaseerd op de adviezen van het RIVM. Die zijn weer gebaseerd op de richtlijnen van de WHO. Ook in deze gevallen kunnen de missieleiding en het gastland aanvullende maatregelen nemen.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Politie zoekt eigenaar AK-47

Afgelopen zaterdag deed de politie van Capelle aan den IJssel een bijzondere ontdekking, in een garagebox aan de Narcisstraat te Capelle aan den IJssel bleek een automatisch vuurwapen te zijn verstopt. Na een melding door de eigenaar van de box werd het wapen door agenten in beslag genomen. Het onderzoek naar de herkomst is in volle gang.

De eigenaar van de garagebox ontving informatie dat er een wapen in zijn opslag verborgen zou zijn. Hierop ging hij zoeken in zijn box. Toen hij daadwerkelijk een wapen aantrof, belde hij de politie. Agenten vonden vervolgens het automatische wapen, met daarbij een voorraad scherpe patronen.

Het wapen is door de Forensische Opsporing meegenomen voor onderzoek. Dat richt zich onder andere op vingerafdrukken en DNA, zodat kan worden achterhaald wie het wapen mogelijk heeft vast gehad of in het bezit heeft gehad. Moderne DNA-technieken kunnen tegenwoordig doorslaggevend zijn voor het achterhalen van daders en het oplossen van misdrijven. Zo kan ook worden gekeken of het wapen wellicht eerder is gebruikt bij criminele activiteiten.

"Het wapen is van de straat, nu de eigenaar nog."  De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

COVID-19: EU wil buitengrenzen op slot gooien, 1413 besmettingen en 24 doden in NL

Sinds de laatste update zijn 278 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 1413.

Sinds gisteren zijn 4 patiënten overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 24 mensen gestorven aan de ziekte. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 79 jaar (jongste 59- oudste 94). In totaal zijn 205 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

In de provincie Noord Brabant zijn 108 nieuwe positief geteste personen. In totaal zijn in 554 positief geteste personen in Noord Brabant. Daarna zijn in de provincie Limburg (149), de provincie Utrecht (140) en Zuid Holland (136) de meeste positief geteste personen gemeld.

Update 17.07 uur:
De Europese Commissie wil reizigers van buiten de EU tijdelijk weigeren, tenzij hun komst essentieel is, bijvoorbeeld omdat ze medicijnen of voedingsmiddelen aanleveren. Dat zegt Commissievoorzitter Von der Leyen in een videoboodschap op Twitter.

Het plan van de Europese Commissie wordt morgen besproken in een video-vergadering van EU-leiders.

Twee gewonden vechtpartij Rotterdam-Zuid

Bij een vechtpartij zondagavond in Rotterdam-Zuid zijn een 20-jarige man en een 17-jarige jongen gewond geraakt. Beide slachtoffers, van wie één zwaar gewond, moesten naar het ziekenhuis om zich aan hun verwondingen te laten behandelen.

De vechtpartij, waar volgens omstanders verschillende mensen bij betrokken waren, werd omstreeks 22.00 uur bij de politie gemeld en deed zich voor in de omgeving van de Groenezoom. Eenmaal daar aangekomen was de vechtpartij voorbij en trof de politie het 17-jarige slachtoffer zwaargewond aan op de Groenezoom. Even later werd het tweede slachtoffer op de Lede aangetroffen.

Wat de precieze aanleiding voor de vechtpartij was en wat er precies is gebeurd, wordt nog nader onderzocht. Gezien het tijdstip is er zondagavond geen buurtonderzoek gedaan. Dit gebeurt uiteraard alsnog en er wordt nagegaan of buren of andere getuigen beschikken over camerabeelden.

Getuigen worden verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Man snijdt keel vrouw door na geweigerd ontbijt: tien jaar cel

Een 68-jarige man uit ’s-Hertogenbosch is schuldig aan de dood van zijn vrouw. De rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat er geen sprake was van voorbedachten raad, zodat de verdachte wordt vrijgesproken van moord maar wordt veroordeeld voor doodslag. De man krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 10 jaar.

De verdachte verklaarde dat hij in juni 2019 aan zijn vrouw vroeg of zij ontbijt voor hem wilde maken. Ze zou dit hebben geweigerd. Volgens de verdachte kregen ze daarover ruzie en sloeg de vrouw hem op een plek in zijn nek waaraan hij geopereerd was. Vervolgens liep de verdachte naar zijn schuur, pakte een doos waarin vleesmessen zaten, haalde er een mes uit en liep de keuken in waar zijn vrouw stond. Daar begon de verdachte op haar in te steken. Na dit voorval stapte hij op zijn fiets en reed naar het politiebureau. De politie vond de vrouw in de gang van hun woning. Haar keel was doorgesneden en ze had daarnaast nog 49 andere steek- en snijwonden.

Geen moord
De rechtbank maakt uit de verklaringen van de verdachte op dat hij, overmand door gevoelens van vernedering en boosheid, naar de schuur is gegaan met de welbewuste bedoeling om een mes te pakken en daarmee zijn vrouw te steken. Uit een reconstructie van de politie blijkt dat het lopen naar de schuur, het pakken van het mes en het teruglopen naar de keuken 1 minuut en 6 seconden duurt. Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank dit een te korte tijdspanne om te kunnen spreken van voorbedachten raad. Hiervoor moet komen vast te staan dat de verdachte zich gedurende enige tijd heeft kunnen beraden. Daar is volgens de rechtbank geen bewijs voor. De rechtbank spreekt de verdachte daarom vrij van moord en veroordeelt hem voor doodslag.

Gruwelijk en nietsontziend
De verdachte heeft zijn vrouw op gruwelijke en nietsontziende wijze om het leven gebracht door haar keel door te snijden. Zijn daad bracht de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar leed en verdriet. In het bijzonder voor de drie kinderen die niet alleen moeten leven met het verlies van hun moeder, maar ook met het besef dat hun moeder is gedood door hun vader. De rechtbank houdt er op advies van deskundigen ook rekening mee dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was. Hij kampt met een depressieve stemmingsstoornis en mogelijk een intellectuele zwakte en onrijpheid. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 10 jaar op z’n plaats.

Ruim 13.500 jonge vrouwen lopen in digitale val

In twee weken tijd zijn ruim 85.000 jonge vrouwen uit de regio Rotterdam tussen de veertien en eenentwintig jaar bereikt met een digitale nepadvertentie. Ruim 13.500 klikten op de nepadvertentie en kwamen zo in de val terecht. Zij werden doorgeleid naar de website Echt-nep waar zij hun kennis over digitale criminaliteit konden testen. De nepadvertentie met website maakt onderdeel uit van een bewustwordingscampagne van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam en de gemeente Rotterdam. Het doel is zoveel mogelijk jonge vrouwen uit de regio Rotterdam bewust te maken van hun online gedrag en de risico’s.

In de afgelopen twee weken werden jonge vrouwen door middel van nepadvertenties op Snapchat, Instagram en Facebook verleid te klikken op een link. Een filmpje van ongeveer drie seconden volgde waarbij het leek alsof de telefoon gehackt was. Daarna werd ‘het slachtoffer’ naar de campagnewebsite gelokt. Hier konden zij een quiz doen om hun kennis over phishing te testen. Ze leerden nepmails, nepadvertenties en andere nepcontent op internet te herkennen. De campagne is ontwikkeld in opdracht van de Veiligheidsalliantie Rotterdam, een samenwerking van 25 gemeenten in de regio, en de gemeente Rotterdam.

Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel, samen met burgemeester Milene Junius van Hellevoetsluis portefeuillehouder Cybercriminaliteit van de VAR-gemeenten, heeft juist voor deze confronterende campagne gekozen omdat jongeren zich niet altijd bewust zijn van de risico’s.

"Uit onderzoek van de Haagsche Hogeschool en Hogeschool Saxion en in opdracht van VAR en de gemeente Rotterdam, blijkt dat jongeren vooral denken dat anderen het risico lopen slachtoffer te worden, maar niet zijzelf. Om dit denken én hun gedrag echt te veranderen is een trigger nodig die hen ervan bewust maakt dat ook zij slachtoffer van phishing kunnen worden. Wij denken dat alleen informeren vanuit de gemeentelijke instanties niet tot een verandering in gedrag leidt. Daarom hebben we gekozen voor deze onorthodoxe methode. We hopen dat we de ‘slachtoffers’ hierdoor aanzetten tot veiliger internetgedrag.“

De website waar de ‘slachtoffers’ naartoe geleid worden geeft ook algemene tips over hoe zij hun online veiligheid kunnen vergroten. Jongeren die echt slachtoffer zijn geworden van cybercrime of meer informatie willen kunnen bovendien op de website informatie vinden over organisaties waar zij terecht kunnen.

RijnlandRoute: Tweede inscriptie paal Romeinse weg gevonden

Er is een tweede inscriptie COH II CR gevonden op een eikenhouten paal van de Romeinse weg, die langs de ir. G. Tjalmaweg (N206) is aangetroffen bij archeologische opgravingen voor de RijnlandRoute in Valkenburg. Was het eerste exemplaar al uniek te noemen, de vondst van een tweede en zelfde - met een slagstempel gemaakte - inscriptie maakt het wel heel bijzonder.

Bouwers Romeinse weg nu zeker
De als eerste gevonden inscriptie was een heel goede en betrouwbare aanwijzing voor wie de bouwers van de Romeinse weg waren. Deze tweede haalt alle twijfels weg! COH II CR staat voor Cohors II Civium Romanorum, het tweede cohort van de Romeinse burgers. Dit was een gespecialiseerde eenheid van het Romeinse leger van 500 man, die als aannemer fungeerde voor het uitvoeren van allerlei bouwwerkzaamheden. René Isarin, archeoloog voor de RijnlandRoute, is zeer enthousiast over de tweede inscriptie: “Eén is soms géén, zeg ik in deze situatie. Met het vinden van deze tweede inscriptie hebben nu zekerheid wie de Romeinse weg bij Valkenburg op een systematische manier bouwden. Heel waardevol.”

Archeologisch onderzoek
De provincie Zuid-Holland laat alle (ruim 480) opgegraven palen grondig onderzoeken. De archeologen van ADC Archeoprojecten, BIAX en vele vrijwilligers speuren naar kapsporen, tellen de jaarringen, stellen houtsoort vast, reconstrueren hoe de palen werden vervaardigd en proberen zelfs te achterhalen waar de gebruikte bomen vandaan kwamen. Isarin: “Zo weten we dat de bomen gekapt zijn rond 124 AD en dat dit eikenhout uit vermoedelijk dezelfde lading gebruikt is op andere plekken langs de Limes. Dergelijke waarnemingen zijn een aanwijzing dat twee millennia geleden al dergelijke grootschalige infrastructurele projecten werden uitgevoerd en centraal, vanuit Rome, aangestuurd.”

Resultaten onderzoek
Later dit jaar worden de resultaten van het archeologisch onderzoek naar de Romeinse weg en de eveneens aangetroffen nederzetting “Weerdkampen” gepubliceerd. Zodra de inscriptie en andere vondsten geconserveerd zijn, worden ze permanent tentoongesteld in het informatiecentrum RijnlandRoute en in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Kinderopvang open voor mensen met een cruciaal beroep

Het is belangrijk dat mensen die een cruciaal beroep hebben, kunnen blijven werken. Mensen die werkzaam zijn in één van de vitale sectoren, kunnen daarom terecht bij de kinderopvang.

Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zelf de kinderen op te vangen als dat kan. Als dat niet lukt, kan er een beroep worden gedaan op de school en/of kinderopvang (dagopvang, BSO, gastouderopvang). Hierbij is het geen harde eis dat beide ouders een cruciaal beroep uitoefenen. Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen met cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven en er voor hen opvang beschikbaar is.

Veel kinderen zijn thuis, terwijl ze normaal naar de opvang zouden gaan. Veel mensen verkeren hierover in onzekerheid: kosten worden wel gemaakt, terwijl er geen gebruik wordt gemaakt van de kinderopvang. Toch is het belangrijk dan de gehele factuur voor opvang gewoon te blijven betalen, zodat de kinderopvangtoeslag wordt doorbetaald. Ook de eigen bijdrage aan de kinderopvangorganisatie moet worden voldaan. Op dit moment kijkt het kabinet samen met het ministerie van Financiën of dit achteraf gerepareerd kan worden.

IGJ waarschuwt voor zelftests COVID-19

Testen die thuis gebruikt kunnen worden om na te gaan of je het coronavirus bij je draagt zijn verboden als ze niet eerst beoordeeld zijn door een aangemelde instantie. Zelftesten kunnen een foutief resultaat opleveren, positief of negatief. Gebruikers raken dan onnodig ongerust of ze worden juist ten onrechte gerustgesteld. Daarom moet een aangemelde instantie altijd beoordelen of een zelftest bruikbaar en begrijpelijk is voor gebruik thuis.

Wettelijke eisen
Voor zelftesten gelden wettelijke eisen. Elke zelftest - voor welke ziekte of conditie dan ook - moet door een aangemelde instantie (‘notified body’) beoordeeld worden. De test moet een CE-markering dragen. Achter de CE-markering moet een viercijferige code staan. Dit is de unieke identificatie van de aangemelde instantie die de test beoordeeld heeft. Het is belangrijk dat de zelftest eenvoudig te gebruiken is door leken in een thuissituatie. Dit is op de verpakking terug te vinden doordat er vermeld moet zijn dat het om een zelftest gaat.

Daarnaast moet een test voor thuisgebruik in Nederland een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing hebben. Ook moet er duidelijk in staan dat de gebruiker geen medische beslissingen mag nemen zonder eerst zijn of haar arts te raadplegen. Een test die bedoeld is voor professioneel gebruik in een laboratorium, is níet goedgekeurd voor thuisgebruik.

Niet goedgekeurd
Het kost fabrikanten de nodige tijd om nieuwe zelftesten te laten beoordelen door aangemelde instanties. De inspectie heeft geen informatie ontvangen van aangemelde instanties of van inspecties van andere lidstaten van de Europese Unie dat er nu al zelftesten voor het coronavirus goedgekeurd zijn. Er is dus nog geen toestemming gegeven om dit soort testen op de markt te brengen.

Verschil tussen laboratoriumtesten en zelftesten
Geaccrediteerde laboratoria zoals die van het RIVM gebruiken testen die kunnen vaststellen of het coronavirus aanwezig is bij een patiënt. De zelftesten die thuis gebruikt kunnen worden laten, via een andere methode, zien of iemand in aanraking is geweest met het virus. Deze zelftesten kunnen echter niet bepalen of iemand op het moment van testen het virus bij zich draagt.

Inspectie kan ingrijpen
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op verschillende soorten (zelf)testen. Als het nodig is zal de inspectie optreden tegen aanbieders van niet-goedgekeurde zelftesten. Ook werkt de inspectie samen met collega-diensten in andere EU-lidstaten en met het ministerie van VWS om een compleet beeld te krijgen van de zelftesten die op de Europese markt worden aangeboden.

Misselijke hufters maken misbruik van COVID-19

Je hebt mensen en misselijke hufters die misbruik maken van de situatie. In de gemeente Kaag en Braassem gaat er een brief rond waarmee er volgens de brief een voedselpakket besteld kan worden. Dat kan worden gedaan door 45 euro contant geld in de bijgevoegde envelop te stoppen, en deze vervolgens met plakband aan de deur te bevestigen. 

De brief zou uit naam van de gemeente worden rondgebracht, maar niets is minder waar. De gemeente waarschuwt op Twitter voor de brief, en adviseert om absoluut niet in te gaan op de inhoud. Er is sprake van oplichting aldus de gemeente. 

Huilende bruiden

Nu het COVID-19 virus om zich heen grijpt en de Nederlandse samenleving zo goed als stil staat, zijn er vele mensen die vragen hebben over hun geplande dingen. Waaronder bruiloften.

Volgens RTL Nieuws worden trouwambtenaren, begrijpelijkerwijs, massaal gebeld door aanstaande bruiden in tranen. "Het is crisis. Ze zien hun dag niet doorgaan omdat de horeca dichtgaat. Vaak hebben mensen zo'n locatie voor de hele dag. Ze beginnen met de trouwceremonie, daarna een borrel, daarna proosten en dan feesten", zegt Ilse de Zwart, bestuurslid van Matrimonium, de vereniging van trouwambtenaren, en zelf trouwambtenaar vanuit Nijkerk.

Wettelijk gezien zijn er, op dit moment, geen belemmeringen om een huwelijk te voltrekken. "Dat is een wettelijk iets. Het geeft je bepaalde rechten en dat mag je de burger niet ontnemen", aldus De Zwart. Het wordt echter een ander verhaal wanneer de gewenste trouwlocatie gesloten is vanwege alle genomen maatregelen. Een bruidspaar kan wel terecht in de trouwzaal van een gemeente, maar dat is helaas niet voor elk koppel acceptabel.

Arbeidsmigranten mogen niet op recreatiepark in Ewijk wonen

Recreatiewoningen op recreatiepark De Groene Heuvels in Ewijk mogen niet bewoond worden door arbeidsmigranten. Volgens de voorzieningenrechter is bewoning door arbeidsmigranten in strijd met het bestemmingsplan. Daarmee houdt het handhavingsbesluit van de gemeente Beuningen om een einde te maken aan de bewoning voorlopig stand.

De gemeente Beuningen gelastte de eigenaren van de recreatiewoningen een einde te maken aan het gebruik van hun woningen door arbeidsmigranten. De eigenaren maakten bezwaar en vroegen daarnaast ook aan de voorzieningenrechter om de handhavingsbesluiten te schorsen.

In strijd met bestemmingsplan
De voorzieningenrechter beslist dat de besluiten van de gemeente Beuningen om handhavend op te treden voorlopig in stand blijven en heeft de verzoeken afgewezen. De voorzieningenrechter oordeelt dat de bewoning van de recreatiewoningen door arbeidsmigranten in strijd is met het bestemmingsplan. De voorzieningenrechter oordeelt verder dat de gemeente bij zijn onderzoek gebruik mocht maken van gestandaardiseerde formulieren.

Plannen
Zowel eigenaren van recreatiewoningen op het park als de gemeente ontwikkelen momenteel plannen om te komen tot beëindiging van de illegale bewoning door arbeidsmigranten en het opknappen van het park. Maar die plannen zijn nog onvoldoende concreet en daarom mag de gemeente volgens de voorzieningenrechter handhavend optreden. Ook het pleidooi in de Tweede Kamer om illegale bewoning van recreatiewoningen te legaliseren, is op dit moment nog onvoldoende concreet.

Gemeente aan zet
Het is nu aan de gemeente om besluiten te nemen op de bezwaarschriften van de eigenaren van de recreatiewoningen.

Man en vrouw zwaargewond na schietpartij; politie zoekt getuigen

Een 43-jarige man en een 35-jarige vrouw uit Sliedrecht zijn gisteravond zwaar gewond geraakt, toen zij op het Van Oldenbarneveltplein in Dordrecht werden neergeschoten. Twee personen op een scooter openden het vuur op het stel. De politie zoekt getuigen.

Het stel wilde zondag 15 maart iets na 21:30 uur avonds in de auto stappen op het Van Oldenbarneveldtplein. Daar werd meerdere malen op hen geschoten. De schutters reden weg op een scooter, de slachtoffers zwaar gewond achterlatend. Van de daders ontbreekt ieder spoor. Het gaat om twee in het zwart geklede mannen, op een donkerkleurige scooter, die weg vluchtten richting de Thorbeckeweg.

Getuigen wordt verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

 

Zaak Wilders opgeschort tot 6 april om COVID-19

De uitbraak van het Corona-virus en de daarmee verband houdende maatregelen hebben ook gevolgen voor de zaak tegen de heer Wilders. Het hof heeft besloten dat op 23 maart a.s. geen inhoudelijke behandeling zal plaatsvinden.

Het is nu de bedoeling dat de behandeling van de zaak op 6 april a.s. om 9.30 uur (locatie Justitieel Complex te Schiphol) wordt voortgezet.

COVID-19: Bel niet naar ziekenhuizen, beschermingsmiddelen gejat

Verscheidene ziekenhuizen hebben het publiek opgeroepen niet meer te bellen met vragen over het wel of niet doorgaan van geplande afspraken. 

Momenteel worden zij massaal gebeld waardoor de telefooncentrales overbelast zijn. Poliklinische behandelingen en ingrepen die niet spoedeisend zijn, worden veelal uitgesteld. Ziekenhuizen zullen hierover zelf contact opnemen met de patiënten.

Update 12.33 uur:
De lijst met vitale beroepen wordt vandaag uitgebreid. Zo komen uitvaartbegeleiders en boeren er bijvoorbeeld bij op de lijst. De volledige lijst vind je hier. Kinderen van ouders met deze beroepen kunnen dus ook terecht bij de kinderopvang.

Update 14:30 uur
Door de uitbraak van het coronavirus COVID-19 zal de beschikbare zorg in Nederland de komende periode naar verwachting zeer sterk onder druk komen te staan. Daarom zet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker tijdelijk stop.

Capaciteit voor zorg
Door tijdelijk te stoppen neemt het aantal verwijzingen vanuit het bevolkingsonderzoek sterk af, waardoor bij de ziekenhuizen capaciteit vrij komt voor de zorg rondom het coronavirus.

Per direct worden er geen nieuwe uitnodigingen meer verstuurd. Mensen die al een uitnodiging hebben ontvangen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker of darmkanker kunnen nog wel deelnemen. Voor het bevolkingsonderzoek borstkanker kunnen vrouwen met een uitnodiging nu geen borstfoto’s laten maken. De screeningsorganisatie spant zich in om deze vrouwen telefonisch hierover te informeren.

Deze maatregel duurt in ieder geval tot en met 6 april. Op basis van de ontwikkelingen rond het coronavirus wordt er in afstemming met de betrokken partijen zoals huisartsen, laboratoria en ziekenhuizen bekeken wanneer de bevolkingsonderzoeken weer kunnen starten.

Update 14:50 uur
Zowel Radio 1, als RTL Nieuws, maken nu melding dat onverlaten het nodig vinden om mondkapjes, handalcohol en andere beschermingsmiddelen te stelen. Dit gebeurt zowel bij ziekenhuizen, als andere medische instellingen.

Er is gelukkig ook positief nieuws omtrent het zorgpersoneel. Omroep Brabant meldt dat de supporters van NAC Breda een spandoek hebben opgehangen ter ondersteuning van het zorgpersoneel. Het spandoek hangt bij het Amphia ziekenhuis, met de tekst 'Hier werken de helden van Breda'.

'Verbouwereerde getuigen' zien Chelsea-speler Mount doodleuk balletje trappen

Mason Mount kan een boete van Chelsea tegemoet zien. De middenvelder onttrok zich zondagmiddag aan de quarantaine en besloot op een voetbalveld in Noord-Londen een balletje te trappen met collega Declan Rice en enkele vrienden, zo meldt de Daily Mirror. Volgens de krant is de clubleiding van Chelsea furieus. Spelers van de club zijn sinds donderdag in zelfisolatie, nadat aanvaller Callum Hudson-Odoi van the Blues positief testte op het coronavirus.

"Mount staat een donderpreek te wachten en kan ook een boete van de club verwachten", zo verzekert de Daily Mirror zondagavond. Een woordvoerder van de club laat enkel weten dat Mount 'is herinnerd aan zijn verantwoordelijkheden'.

Zijn goede vriend Rice, met wie hij tussen 2006 en 2014 gelijktijdig in de jeugdopleiding van Chelsea zat, speelt voor West Ham en was niet in quarantaine. Het is onduidelijk of hij op de hoogte was van het feit dat Mount wel thuis had moeten zitten.

De verwachting is dat West Ham deze week de training hervat, ondanks dat de Premier League minstens tot begin april is stilgelegd. Wel besloot trainer David Moyes van the Hammers deze week om over te gaan tot zelfisolatie, vanwege zijn contact met Mikel Arteta rondom de Premier League-wedstrijd tussen Arsenal en West Ham (1-0) van vorige week zaterdag.

Donderdag werd duidelijk dat de manager van Arsenal besmet is geraakt met het coronavirus. Tot dusver is Hudson-Odoi de enige voetballer uit de Premier League die positief is getest.

Mount, in het seizoen 2017/18 nog verhuurd aan Vitesse, werd zondag rond lunchtijd samen met Rice gespot op een veldje in de borough Barnet in Noord-Londen. De 21-jarige voetballers kwamen aan in hun bolides, respectievelijk een Bentley en een Mercedes, en begonnen te voetballen, tot verbazing van 'verbouwereerde getuigen'.

Een man vertelt aan de krant dat de wagens van de spelers zijn aandacht trokken. "Ze droegen snoods (gezichtsbedekkende kleding, red.), maar het is niet duidelijk of ze dat deden om anderen te beschermen of om niet herkend te worden."

Aanwijzing voor Pro Juventus

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Pro Juventus een aanwijzing gegeven. Pro Juventus biedt geestelijke gezondheidszorg in ambulante setting aan kinderen en volwassenen. De inspectie heeft bij de zorgaanbieder gebrek aan sturing, toenemend uitval van personeel en financiële problemen geconstateerd. Dit alles leidt tot potentiele risico’s voor de continuïteit en veiligheid van cliëntenzorg. Daarom krijgt Pro Juventus een aanwijzing. Inmiddels is het faillissement van Pro Juventus uitgesproken. Dit heeft geen invloed op de aanwijzing.

Wat is er aan de hand?
De inspectie concludeert dat de zorg binnen Pro Juventus niet voldoet aan de normen voor goede zorg. De bestuurder, de raad van toezicht en de OR maken zich allen zorgen over de continuïteit van zorg. De bestuurder weet niet welke cliënten op dit moment welke zorg nodig hebben. Tegelijk hebben cliënten nog geen nieuwe behandelaar na het vertrek van hun voormalig behandelaar of door uitval van hun behandelaar. De nog aanwezige medewerkers raken steeds meer belast doordat zij de behandeling van cliënten van vertrokken collega’s moeten overnemen.

Daarnaast is op bestuurlijk niveau onvoldoende zicht en sturing op de kwaliteit en veiligheid van de zorgverlening en jeugdhulp. Tot slot is er sprake van financiële problemen waarvoor de bestuurder al langere tijd probeert een oplossing te vinden. De inspectie ziet dat het personeel dat momenteel voor Pro Juventus werkt, betrokken en met hart voor de cliënten hun taken zo goed mogelijk probeert uit te voeren. De inspectie heeft niet het vertrouwen dat het bestuur van Pro Juventus de actuele organisatorische en financiële problemen slagvaardig aanpakt.

Dit moet Pro Juventus doen
Pro Juventus moet zorgen dat binnen 14 dagen alle cliënten een regiebehandelaar hebben. Pro Juventus heeft zes weken de tijd om te zorgen voor systematische verbetering van de kwaliteit van zorg. De zorgaanbieder is verder verantwoordelijk voor de continuïteit van zorgverlening aan alle cliënten.

Hoe nu verder?
De inspectie volgt de naleving van de aanwijzing nauwlettend. Als Pro Juventus niet binnen de termijn aan de aanwijzing voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Vertonghen reageert op brute overval: "Iedereen is in shock"

De familie van Jan Vertonghen was vorige week het slachtoffer van een gewelddadige overval. Vier overvallers drongen dinsdag het huis van de verdediger van Tottenham Hotspur binnen. Vertonghen zelf was afwezig: Tottenham Hotspur speelde een uitwedstrijd tegen RB Leipzig in de Champions League, maar zijn vrouw Sophie de Vries en hun twee kinderen waren daarentegen thuis.

Vier mannen met balaclava's over hun hoofd bedreigden Vertonghens vrouw en kinderen met messen en machetes. De criminelen gingen er met een onbekende buit vandoor. "Ik ben okay", vertelt de Belgisch international maandag in gesprek met Engelse media.

"Iedereen is natuurlijk in shock. Mijn familie is in shock, maar ze zijn okay. Het is wat het is. Wat ze hebben meegenomen? Sorry, maar dat kan ik niet vertellen. We willen dit zo privé mogelijk houden."

De familie Vertongen krijgt steun van Tottenham. "We staan Jan en zijn familie bij tijdens deze vreselijke traumatische ervaring", zei een woordvoerder van de Premier League-club zondag. "We roepen iedereen met informatie op zich bij de politie te melden."

Vertonghen is zeker niet de eerste voetballer die dit seizoen het slachtoffer van een overval of inbraak is. Crystal Palace-verdediger Mamadou Sakho raakte voor bijna een half miljoen aan juwelen kwijt toen zijn huis het doelwit was van inbrekers.

Hij speelde op dat moment een uitwedstrijd tegen Southampton. Aan het begin van het seizoen waren Mesut Özil en Sead Kolisinac het doelwit van twee overvallers in Londen.

Microsoft geeft specs van nieuwe Xbox

Vandaag heeft Microsoft de technische specificaties en interne onderdelen van de Xbox Series X bekendgemaakt en meer informatie verstrekt over de innovaties in de volgende generatie consoles, waaronder hardware-acceleratie met DirectX Raytracing en technieken als Variable Rate Shading en Dynamic Latency Input.

De volgende generatie Xbox wordt gekenmerkt door drie hoofdkenmerken: kracht, snelheid en compatibiliteit.

Kracht: het team versterkte hun langdurige samenwerking met chipmaker AMD, die meer dan 15 jaar geleden met het Xbox-team op de Xbox 360 begon te werken. Deze ontwierp een speciale processor, aangedreven door een 8-core AMD Zen 2 CPU en een RDNA 2-klasse GPU. De complete specs:

CPU 8x Cores @ 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU
GPU 12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU
Die Size 360.45 mm2
Process 7nm Enhanced
Memory 16 GB GDDR6 w/ 320mb bus
Memory Bandwidth 10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
Internal Storage 1 TB Custom NVME SSD
I/O Throughput 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)
Expandable Storage 1 TB Expansion Card (matches internal storage exactly)
External Storage USB 3.2 External HDD Support
Optical Drive 4K UHD Blu-Ray Drive
Performance Target 4K @ 60 FPS, Up to 120 FPS

Een van de grootste (en meest opvallende voor spelers) functies in Xbox Series X zal ondersteuning zijn voor hardwareversnelde DirectX Raytracing, die de eigenschappen van licht en geluid in realtime nauwkeuriger simuleert.

Xbox Series X: DirectX Raytracing, raytracing off

Xbox Series X: DirectX Raytracing, raytracing on

Om de kracht van Xbox Series X verder uit te leggen laat het ontwikkelteam van Gears 5 hun optimalisaties voor Xbox Series X weten. Gears 5 draait met de Unreal Engine voor Xbox Series X met gebruik van de volledige PC Ultra Spec-instellingen, waaronder textures met een hogere resolutie en volumetrische mist met een hogere resolutie, en daar bovenop 50% meer polygonen dan op de PC Ultra-stand. De openingsscène draait op 60 FPS in 4K (het was 30 FPS op Xbox One X).

Microsoft wil ook meer snelheid met de XBox Series X. Door allerlei nieuwe technieken is het geheugengebruik geoptimaliseerd waardoor er bijvoorbeeld grote open werelden meer dynamisch en bevolkter zijn, met zo min mogelijk laadtijd. Niet alleen de SSD zorgt voor snelheid, ook heeft het team opnieuw gekeken naar de controller om de latency tussen input en console zo klein mogelijk te maken. Voor output wordt HDMI 2.1 ondersteund, zodat daar de latency ook zo klein mogelijk wordt. Quick resume zorgt voor snel weer verder gaan met spelen. Bij de huidige consoles kun je een game 'pauzeren', maar Xbox Series X onthoud je status van meerdere games. Dit werkt zelfs na een systeem-update of wanneer je voor langere tijd de stroom eraf hebt gehaald.

De Xbox Series X ondersteunt ook Xbox-, Xbox 360- en Xbox One-games. Ze zullen vaak sneller laden, er beter uitzien en soepeler draaien. En ook niet onhandig, je oude savegames werken ook nog. Daarnaast wordt de hardware van eerdere generaties ondersteund. Features zoals cross-generation multiplayer en Smart Delivery waardoor je de game eenmaal koopt maar de meest geoptimaliseerde versie op alle platformen van Microsoft kunt spelen zijn de kers op de compatibility-taart.

Het enige waar we nog op moeten wachten is een releasedatum en prijs. En de beelden van nieuwe games natuurlijk.

Advocaat: "Eind maart zou het duidelijk worden of ik bij Feyenoord blijf ja of nee"

Dick Advocaat zit vol vragen nu het seizoen stilligt door het coronavirus. De speelronde begin april in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie is ook geschrapt, zo maakte het kabinet zondag bekend. De KNVB heeft alle profclubs bovendien verzocht om per direct niet meer te trainen. Sportevenementen waar meer dan honderd mensen op afkomen worden verboden tot en met 6 april in plaats van 31 maart.

Advocaat benadrukt dat de regering een juiste beslissing heeft genomen. "Niemand wist waar hij aan toe was, maar nu is er tenminste duidelijkheid geschapen tot begin april", vertelt de trainer van Feyenoord maandag in gesprek met De Telegraaf.

"Hoe jammer het ook is dat we niet voetballen, het is een juist besluit gegeven de omstandigheden." De hele situatie bezorgt de ervaren Hagenaar een ongemakkelijk gevoel. "Omdat je niet weet wanneer dit allemaal eindigt. Het kan zomaar maanden duren en niemand heeft er enige ervaring mee."

Advocaat verwacht dat er op zijn vroegst eind april pas weer gespeeld kan worden. "Als we nu drie weken niets doen, heb je daarna ook zo'n drie weken nodig om weer in je ritme te komen. Minimaal. Vervolgens loop je weer tegen allerlei andere problemen aan", voorziet hij.

"Contracten die eind juni aflopen. Ja, ook dat van mij. Eind maart zou het duidelijk worden of ik bij Feyenoord blijf ja of nee. Nu zal dat wel een aantal maanden langer duren. Je weet ook niet hoe het volgend seizoen eruit komt te zien."

"Hoe gaat het met de financiën bij de clubs, hoe met transfers? Sowieso is het een moeilijk en onduidelijk verhaal. Waar eindigt Feyenoord in de competitie? Dat zijn toch allemaal vragen die beantwoord moeten worden", beseft Advocaat iets meer dan een maand voor de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord.

De KNVB zal zich over die wedstrijd moeten buigen, maar ook nieuwe data moeten vinden voor speelronde 27, 28 en 29 in de Eredivisie en speelronde 30, 31, 32 en 33 in de Keuken Kampioen Divisie. Zondag 22 maart stond onder meer Feyenoord - Ajax op het programma in de Eredivisie.

15 levensgevaarlijke bomen gekapt aan N819 tussen Aalten en Dinxperlo

De provincie Gelderland kapt met spoed 15 bomen aan de N819 tussen Aalten en Dinxperlo. Deze bomen vormen een acuut gevaar voor de verkeersveiligheid. Provincie Gelderland heeft een wettelijke zorgplicht voor een verkeersveilige weg.

Het risico bestaat dat de bomen in verband met afsterven omvallen (windworp). Een aantal bomen bevat gevaarlijk dood hout zodat er kans is op takbreuk. Het gaat om Amerikaanse eiken en een enkele beuk.

Voor het kappen van deze bomen in verband met verkeersveiligheid heeft de provincie een kapmelding doorgegeven aan de gemeente Aalten. Naar verwachting worden de bomen op 19 maart 2020 gekapt.

100 is officieel

Een beetje laat, maar goed. We mogen ook niet zo hard meer rijden. Vanaf maandagochtend, 06:00 uur, is het niet meer vanzelfsprekend dat we 130 mogen rijden op de autosnelweg.

13 november jongstleden werd er besloten dat de maximum snelheid op de autosnelwegen omlaag zou gaan naar 100 kilometer per uur. Dit om de stikstof-neerslag te beperken en de bouw weer mogelijkheden te geven.

De invoering hiervan heeft een tijdje geduurd, maar is nu eindelijk daar. De praktische gevolgen hiervan zullen nog blijken, maar één is uiteraard al bekend. Je reis zal wat langer duren dan voorheen (als je je aan de snelheid houdt). De tijd die je extra kwijt bent, is uiteraard afhankelijk van vele factoren. Echter lijkt het niet dramatisch veel te zijn. Het Dagblad van het Noorden heeft berekend dat een ritje van 65,5 kilometer slechts 8 minuten langer gaat duren.

Creatief met Corona: FOK! mee in COR!

Nu we voorlopig massaal thuiszitten met z'n allen is er tijd genoeg om te FOK!ken en elkaar tips te geven hoe de verplichte quarantaine uit te zitten zonder al te veel moeite. Coronavakantie klinkt misschien leuk, maar wekenlang binnenzitten is zeker met (jonge) kinderen best een opgave. In OUD staat een handig topic voor thuisblijftips voor deze ouders.

Verder kun je in ons Corona-forum meeposten over hamsteren, terecht voor gerelateerde filmtips en je melden als je (denkt dat je) besmet bent. Uiteraard wordt ook het laatste nieuws op de voet gevolgd in deze topicreeks. 

Verder is dit natuurlijk wel bij uitstek een periode waarin je eindelijk eens aan die karweitjes toekomt die al tijden blijven liggen. Het ophangen van foto's bijvoorbeeld, of het uitzoeken van oude kleding, het weggooien van al die enkele sokken omdat de wasmachine of droger op miraculeuze wijze die andere helft heeft geconsumeerd. Of het opruimen van de boekenkast. 

Zelf ga ik vanmiddag verder met schrijven aan de Westerborkspecial, gelukkig heb ik een stuk vooruit gewandeld en kan ik wel even een paar etappes vooruit. Wat doe jij om de quarantaine te overleven?

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

NS: extreem rustige ochtendspits door COVID-19 crisis

Voor heel Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Met ingang van 16 maart is daar als extra maatregel aan toegevoegd dat onder meer scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Een woordvoerder van de NS: "Door de oproep om thuis te werken en doordat veel onderwijsinstellingen de deuren gesloten hebben, is het extreem rustig in het openbaar vervoer. Op basis van actuele OV-chipkaartgegevens zien we dat er vanmorgen 85% minder reizigers gebruik maakten van de trein dan normaal op maandag."

De woordvoerder vervolgt: "De OV-sector wordt door de overheid en het RIVM op de hoogte gehouden van de situatie rondom het coronavirus. De OV-bedrijven trekken samen op in de branchevereniging OV-NL. Als het gaat om maatregelen volgen wij de lijn van de overheid en het RIVM. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt."

Dienstregeling
Afgelopen dagen waren er bij OV-bedrijven in Nederland al verschillende aanpassingen in de dienstregeling, onder andere in de spits bij NS. Aanpassingen kunnen per bedrijf en per regio verschillen. Door het stijgend aantal ziekmeldingen onder OV-personeel in combinatie met een drastisch verminderd aantal reizigers, zal bij de meeste OV-bedrijven de dienstregeling aangepast worden. De woordvoerder: "NS zal aanpassingen tijdig en duidelijk aankondigen, onder meer via onze website. Het OV is aangemerkt als cruciale beroepsgroep. We voelen de verantwoordelijk om reizigers die ook in cruciale beroepsgroepen werken naar hun bestemming te blijven brengen."

Man (46) negeert contactverbod en vernielt auto van ex

De politie heeft in zijn woning afgelopen nacht een 46-jarige man aangehouden voor vernieling omdat hij zondag aan het eind van de avond in Made voor de woning van zijn ex-vriendin opzettelijk tegen haar auto zou zijn gereden.

Het slachtoffer deed aangifte. Ze vertelde dat haar ex-vriend zondagavond voor haar deur stond. Hij bonkte op de deuren, belde op haar telefoon en klom op een plat dak. Ze deed niet open. Ze zag dat hij vervolgens de ruitenwissers van haar auto verboog. Hierna stapte hij in zijn bestelauto en reed hij met de achterzijde daarvan twee keer tegen de achterzijde van de auto van aangeefster die daardoor beschadigd werd. Ook een hekwerk waar de auto tegen geduwd werd, liep schade op.

De verdachte zou bovendien hebben gehandeld in strijd met een contact- en locatieverbod dat de rechter hem opgelegd heeft. De politie heeft de verdachte vervolgens op zijn woonadres buiten Made aangehouden. Voor de deur stond zijn bestelauto die linksachter schade had.

Heel Noordrijn-Westfalen ook op slot

In heel Noordrijn-Westfalen gaat het openbare leven met ingang van vandaag plat. Alleen apotheken, supermarkten, drogisterijen en banken blijven open. Dit heeft de Landsregering besloten. Vanaf dinsdag zijn ook zwembaden, sportscholen en sauna's dicht. Daarnaast worden alle activiteiten bij sportclubs, muziekscholen en volkshogescholen verboden. 

Bibliotheken, restaurants, hotels en pensions mogen nog open blijven maar moeten wel aan strenge eisen voldoen om de verspreiding van het Covid-19 virus te voorkomen. Winkelcentra en outlets mogen alleen mensen toelaten die eerste levensbehoeften komen kopen. Ze moeten een streng toelatingsbeleid voeren zodat voorkomen wordt dat bijvoorbeeld scholieren er in groepen gaan rondhangen.

Minister-president van NRW Armin Laschet legt uit: "We moeten er in deze ernstige situatie voor zorgen dat iedereen kan beschikken over de noodzakelijke voorzieningen. Maar alle vrijetijdsactiviteiten en niet absoluut noodzakelijke sociale contacten moeten onvoorwaardelijk worden vermeden. Hoewel dat van veel mensen offers vraagt en een beperking betekent, is het nu belangrijk om ons sociale leven op een laag pitje te zetten, ter bescherming van ons allemaal."

Auto's in de rij voor een Coronatest drive-in in Duitsland
Auto's in de rij voor een Coronatest drive-in in Duitsland

84 procent Nederlanders: extra hulp nodig voor kwetsbaren in quarantaine

Het Rode Kruis opent de speciale Rode Kruis Hulplijn (070-4455888) voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp kunnen gebruiken omdat zij in quarantaine of thuisisolatie zitten in verband met het coronavirus (COVID19). 84 procent van de Nederlanders denkt dat de kwetsbaren (ouderen en zieken) in Nederland extra hulp kunnen gebruiken tijdens quarantaine of thuisisolatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. De respondenten schatten in dat deze mensen vooral behoefte hebben aan iemand die boodschappen voor hen doet en helpt met het verzorgen van een maaltijd. Meer dan de helft van de Nederlanders (56 procent) maakt zich zorgen over de situatie van een kwetsbaar persoon in hun omgeving wanneer deze in thuisisolatie of quarantaine zou moeten.

"We krijgen signalen dat er veel ouderen zijn met zorgen. Via de Rode Kruis Hulplijn kunnen we over de zorgen praten, advies geven over hun specifieke situatie en waar nodig ook doorverwijzen naar de juiste hulp. Hiermee willen we zorgen wegnemen in een onzekere tijd.”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. "Tegelijkertijd zien we enorme saamhorigheid in de samenleving, terwijl we juist minder samen kunnen zijn. Mensen geven massaal aan dat zij elkaar willen helpen. Uit ons onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 81 procent van de Nederlanders boodschappen wil doen voor mensen die dat nu niet kunnen. Dat is mooi. Het is wel belangrijk dat we kijken hoe we het betalen veilig kunnen doen, zonder in contact te komen met de persoon die in quarantaine of isolatie zit.”

Zelf voorbereid
Nederlanders lijken zich vooral zorgen te maken om de ouderen en zwakkeren in hun omgeving. Bijna 40 procent van de ondervraagden geeft aan dat zij zichzelf goed genoeg voorbereid voelen op een eventuele quarantaine of thuisisolatie. Een derde van de Nederlanders zegt slechts 2 tot 3 dagen te kunnen leven op de boodschappen die zij op dit moment in huis hebben. De meeste mensen denken het tussen de 4 en 7 dagen uit te houden zonder naar de supermarkt te hoeven.

Angstig
Sommige mensen voelen zich angstig nu het virus zich verder verspreidt in Nederland. In een situatie zoals deze is het normaal dat mensen dit soort gevoelens hebben. Wat helpt, is erover praten met mensen die je vertrouwt. Ook is het belangrijk om te beseffen dat niet al het nieuws dat voorbij komt, klopt. Het is het beste om je te baseren op betrouwbare bronnen als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), RIVM en het Rode Kruis. Als je merkt dat bepaalde nieuwsberichten ervoor zorgen dat je van streek raakt, kun je dat soort berichten beter mijden. Mocht je thuis moeten blijven vanwege het coronavirus, dan is het goed om een dagschema aan te houden en er een gezonde levensstijl op na te houden, bijvoorbeeld door te blijven sporten binnenshuis, als je je goed voelt. Het is het beste om bij angst het drinken van alcohol achterwege te laten.

Voorlichting
Er is de laatste weken veel aandacht voor voorlichting over hygiëne in verband met de uitbraak van het virus. Drie weken geleden was slechts 34 procent van de Nederlanders zich ervan bewust dat je bij verkeerd gebruik van mondkapjes juist een groter risico zou kunnen lopen op besmetting. Op dit moment is 65 procent van de Nederlanders zich hiervan bewust.

Hulpverleners Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft getrainde hulpverleners paraat staan om hulpdiensten te ondersteunen. Ook is er het burgerhulpnetwerk Rode Kruis Ready2Help. Mensen die anderen willen helpen in noodsituaties, kunnen zich daarbij aanmelden via www.rodekruis.nl.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

COVID-19: COA accepteert geen nieuwe vreemdelingen; taakstraffen worden opgeschort

De Rechtspraak heeft, in overleg met het Openbaar Ministerie, de advocatuur en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, besloten de gerechtsgebouwen te sluiten. Dit betekent dat zittingen geen doorgang zullen vinden met ingang van dinsdag 17 maart, 00.00 uur tot en met 6 april aanstaande, tenzij er een dringende noodzaak is voor een zitting. Hetzelfde geldt voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Maatregelen door de Rechtspraak om zittingen in beginsel niet door te laten gaan hebben grote impact voor alle betrokkenen en de samenleving. Er zijn veel situaties denkbaar waarin rechtspraak door moet gaan en de behandeling van zaken geen uitstel kan dulden.

Dit zijn zaken waar een rechterlijke beslissing niet uitgesteld kan worden omdat de zaak raakt aan de rechten van verdachten of rechtszoekenden. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken waarbij verdachten vast zitten en daarop een rechterlijke toets moet plaatsvinden. Ook kan gedacht worden aan zaken waarbij zeer ingrijpende spoedeisende beslissingen genomen moeten worden, zoals het uit huis plaatsen van kinderen, ondertoezichtstellingen en vreemdelingenbewaring ter fine van uitzetting. Waar voortgang van urgente zaken noodzakelijk is, zal de rechtspraak passende maatregelen nemen.

Ook in deze crisis moet er rechtsbescherming zijn. Er is dan ook grote zorgvuldigheid geboden bij het treffen van noodzakelijke maatregelen, en er moeten zwaarwegende gronden zijn om tot zulke maatregelen over te gaan. In verband met een zorgvuldige voorbereiding en het informeren van partijen is ervoor gekozen om zittingen vanaf 17 maart a.s. geen doorgang te laten vinden. Dit geeft nog een dag om alle maatregelen te treffen, te communiceren en zorgvuldige afwegingen te maken. Vandaag zal nadere informatie volgen. 

Het Juridisch Loket heeft besloten al haar vestigingen en servicepunten en overige externe locaties te sluiten voor inloopbalies en spreekuren. Rechtzoekenden kunnen bij het Juridisch Loket vanaf 16 maart nog wel telefonisch, via e-mail en internet terecht.

Migratieketen
Ook binnen de migratieketen is bezien welke maatregelen nodig zijn. Daarbij speelt uiteraard mee dat van vreemdelingen die nu Nederland bereiken niet steeds en op voorhand bekend is waar zij verbleven hebben voor hun komst naar Nederland. Besloten is daarom met ingang van 16 maart alle contacten tot een minimum te beperken. Vreemdelingen die in Nederland aankomen zullen niet tot de COA-opvang worden toegelaten. Er zal geen identificatie en registratie plaatsvinden en gehoren (zowel asiel als regulier) door de IND zullen niet langer doorgang vinden. Dat geldt in beginsel ook voor terugkeergesprekken die de DT&V voert.

Nu immers reisbewegingen beperkt zijn en de mogelijkheden tot terugkeer daardoor ook beperkt zijn, zal in bijna alle gevallen het te verwachten resultaat van een terugkeergesprek niet opwegen tegen de risico’s uit het oogpunt van volksgezondheid. De loketfunctie van de IND wordt beperkt tot spoedzaken. Voor zover door bovenstaande maatregelen niet binnen bij wettelijk voorschrift bepaalde termijnen kan worden beslist, is er sprake van een situatie van overmacht, als bedoeld in artikel 4:15, tweede lid, onderdeel c, van de Algemene wet bestuursrecht.

Niet onvermeld mag blijven de positie van het COA en de COA-medewerkers. Door bovenstaande maatregelen wordt de druk op het COA groter, dit in een situatie waarin de beschikbare opvangcapaciteit al zorgen baart. Waar contacten elders binnen de migratieketen tot het minimale beperkt worden, zal dit voor (de werkzaamheden van) COA-medewerkers minder eenvoudig zijn. Binnen de opvang zal gewerkt worden met inachtneming van de adviezen van het RIVM. 

Opschorten straffen Raad voor de Kinderbescherming en Halt
De uitvoering van werk- en leerstraffen door de Raad voor de Kinderbescherming en de Halt-straf worden met ingang van 16 maart opgeschort, omdat jongeren op veel projecten niet meer worden toegelaten en de veiligheid en gezondheid van jongeren op projecten niet meer kan worden gewaarborgd. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met 6 april. Zodra het weer mogelijk is worden deze straffen alsnog ten uitvoer gelegd. Halt zal wel de gesprekken met jongeren zoveel mogelijk laten doorgaan via beeldcommunicatie of telefonisch, zodat dit onderdeel van de Halt-straffen zoveel mogelijk kan doorgaan.

Opschorten uitvoering taakstraffen reclassering
De reclassering schort met ingang van 16 maart de uitvoering van werkstraffen op. Veel taakstraffen die extern worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bij instellingen zoals een kringloopwinkel of een verzorgingstehuis kunnen niet meer worden uitgevoerd gezien de daar geldende richtlijnen. Daarnaast is het niet meer mogelijk om werkstraffen op de eigen locaties van de reclassering uit te voeren, gezien het risico dat onvoldoende medewerkers beschikbaar zijn, waardoor de veiligheid van taakgestraften en medewerkers niet is gewaarborgd. Deze maatregel geldt in ieder geval tot 6 april. Zodra het weer mogelijk is worden straffen alsnog uitgevoerd.

Voor de andere taken van de reclassering, advisering en toezicht, geldt dat huisbezoeken tot nader order komen te vervallen maar zal waar mogelijk telefonisch contact worden onderhouden. Voor bepaalde groepen, zoals Elektronische Monitoring, is bijzondere aandacht en wordt in overleg met DJI een handelingskader uitgewerkt.

PostNL zet bezorging post en pakketten voort

In de uitzonderlijke omstandigheden van dit moment zijn verbinding en aandacht in onze samenleving belangrijker dan ooit. Het bezorgen van post, pakketten en andere zendingen voor onze klanten draagt bij aan het in stand houden van het maatschappelijke verkeer. Bezorging aan huis zorgt er voor dat mensen thuis kunnen blijven en dat bedrijven hun afzetkanalen behouden. Daarom zetten we ons in om de bezorging op verantwoorde wijze doorgang te laten vinden. We nemen extra maatregelen om de uitvoering van de universele postdienst en de bezorging van rouwpost en medische verzendingen te kunnen blijven uitvoeren.

Herna Verhagen, CEO van PostNL: “Wij zijn ons zeer bewust van onze maatschappelijke rol en de verantwoordelijkheid die we hebben richting al onze stakeholders. We doen er alles aan om de universele postdienst en de bezorging van pakketten en andere zendingen op verantwoorde wijze voort te kunnen zetten. Dat is alleen mogelijk dankzij de inzet en betrokkenheid van onze mensen, in nauwe samenwerking met onze klanten en onze partners. Veilige en gezonde werkomstandigheden staan daarbij voorop.”

Geen handtekening op de scanner
PostNL volgt de richtlijnen van de overheid en houdt contact met de autoriteiten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zo worden er extra maatregelen genomen om het directe contact zo veel mogelijk te beperken. Consumenten hoeven tot nader order niet meer op een handheld scanner te tekenen voor ontvangst van een pakket of een aangetekende verzending. De bezorger zal dat namens de ontvanger doen door de laatste drie tekens van het nummer van paspoort of rijbewijs te noteren na ontvangst. Informatie over de bezorgstatus is zoals altijd beschikbaar in de PostNL app en in de track&trace informatie op de PostNL website.

Verruiming bezorgtijden post en andere maatregelen
PostNL werkt op dit moment aan de verruiming van de dagelijkse bezorgtijd en andere maatregelen voor onze postbezorgers. Dat vergemakkelijkt voor hen de opvang van jonge kinderen thuis. Wie thuis kan werken, werkt thuis. Voor wie dat niet kan worden aanvullende maatregelen getroffen om de werkomstandigheden zo gezond en veilig mogelijk te houden en de kans op besmetting waar mogelijk te verkleinen.

COVID-19: verruiming BMKB-regeling voor ondernemers versneld opengesteld

De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft vandaag besloten dat ondernemers zich al kunnen aanmelden. De regeling is operationeel vanaf maandag 16 maart 2020 en maakt onderdeel uit van een eerder aangekondigd pakket aan maatregelen van het kabinet om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen.

Het kabinet schat in dat met deze eerste stap al direct 300 miljoen euro aan extra financiering ter beschikking wordt gesteld aan mkb-bedrijven die getroffen worden door de coronaproblematiek. Daarnaast kunnen ondernemers werktijdverkorting aanvragen (regeling ministerie van SZW) en uitstel van betaling/verlaging voorlopige aanslag van belastingen aanvragen bij de Belastingdienst. ZZP’ers kunnen een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen.

Staatssecretaris Mona Keijzer: "De BMKB kan benut worden door bedrijven voor overbruggingskrediet of verhoging van hun rekening-courantkrediet, oftewel het bedrag dat zij ‘rood mogen staan’. De verruiming is essentieel voor de liquiditeit van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus. Denk aan horecaondernemers en hun toeleveranciers, een reisbureau, maar ook bedrijven die niet meer aan grondstoffen vanuit het buitenland kunnen komen."

De staatssecretaris vervolgt: "We volgen de situatie nauwgezet en hebben daarover steeds contact met ondernemers- en brancheorganisaties en sociale partners. De volksgezondheid staat voorop: het is belangrijk dat iedereen de gezondheidsadviezen van het RIVM steeds opvolgt. Het kabinet laat ondertussen ondernemers niet alleen en we bekijken steeds of additionele maatregelen boven op de huidige nodig zijn voor behoud van werkgelegenheid."

Verruiming BMKB-regeling vanwege het coronavirus
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat staat via de BMKB borg voor de kredieten aan ondernemers, zodat zij makkelijker geld kunnen lenen. Ondernemers kunnen hiervoor terecht bij kredietverstrekkers, zoals banken. In de reguliere regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier, vaak een bank, verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet.

Met deze verruimingsmaatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50% naar 75%. Daardoor kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen en hebben bedrijven de mogelijkheid om eerder en meer geld te lenen. Bovendien zal de regeling ten opzichte van de eerdere aankondiging op donderdag 12 maart 2020 nog verder worden verruimd en ook toepasbaar zijn op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten met een looptijd tot 2 jaar.

Banken kunnen aanmeldingen voor de verruimde BMKB bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) doen, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers melden zich bij hun kredietverstrekker.

Bij vragen over het coronavirus kunnen werkgevers en ondernemen terecht op de pagina Veelgestelde vragen over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers op Riiksoverheid.nl/coronavirus of bellen met het adviesteam van de Kamer van Koophandel via het telefoonnummer 0800 - 2117. Bekijk voor meer vragen over het coronavirus en gezondheid op RIVM.nl.

FOK! Wat een weer: zonnige perioden

Hallo!

We zullen bijna allemaal thuis moeten werken of niets doen de komende week. Kunnen we met z'n allen weer lekker asociaal gaan hamsteren. Het weer is er wel geschikt voor, want de komende dagen is het op de meeste plaatsen overwegend droog. We hebben de wisselvalligheid voorlopig achter ons gelaten. Grote regenhoeveelheden zijn niet meer aan de orde de komende tijd.

Vandaag zijn er zonnige perioden. Er zijn wel enkele wolkenvelden, maar ik denk dat de zon de overhand heeft. Het wordt een aangename dag met temperaturen tussen de 11 graden op de Wadden tot 15 graden in Limburg. Er staat ook heel weinig wind en dat zijn we eigenlijk ook niet meer gewend. 

Tot ziens en FOK! ze de komende tijd!  

Meer weer op FOK!

Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.
Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #218 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1331
special
Random Pics van de Dag #1330
special
Random Pics van de Dag #1329
special
Random Pics van de Dag #1328
special
Random Pics van de Dag #1327
©FOK.nl e.a.