FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 maart 2020

Uitslag sc Heerenveen - Ajax

Ajax heeft nog eens gewonnen. In Heerenveen wonnen de Amsterdammers met 1-3 van sc Heerenveen en nemen daardoor de koppositie in de eredivisie over van AZ.

Ajax had tot aan de openingstreffer van Dusan Tadic heel veel moeite met Heerenveen. Tot aan de openingstreffer had de thuisclub ook de betere kansen en vlak voor rust had Alen Halilovic sc Heerenveen op voorsprong moeten zetten, maar de Kroatische aanvaller raakte de bal op een meter van het doel echter helemaal verkeerd. Ook in het begin van de tweede helft kreeg Heerenveen de betere kansen, maar in de 57ste minuut kwam Ajax op voorsprong.

Tadic kreeg de bal gelukkig voor de voeten en schoot beheerst de 0-1 binnen en daarna ging het snel. De 0-2 was opnieuw een doelpunt van Tadic en de Servische aanvaller had ook een belangrijk aandeel in de 0-3 van Ajax. Hij gaf een perfecte voorzet aan Lassina Traoré. De Ajax-spits miste aanvankelijk nog de opgelegde kans, maar in de rebound was Quincy Promes alsnog trefzeker. Voor rust kwam Tadic terecht in een opstootje met ploegmaat Sergiño Dest. Tadic gaf de bal diep op Dest, maar daar reageerde de vleugelverdediger niet op. Een felle ruzie volgde, waarbij de woedende Tadic zijn hoofd tegen dat van Dest bracht.

Mitchell van Bergen maakte snel na de 0-3 de 1-3, maar verder zou de thuisploeg niet komen, waardoor Ajax weer de koploper is in de eredivisie. Heerenveen staat nu elfde met 33 punten, evenveel als de nummer negen.

 Razvan Marin in duel met Dusan Tadic. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Razvan Marin in duel met Dusan Tadic. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

sc Heerenveen

1 - 3

AFC Ajax

 67' v.Bergen    57' Tadic
 60' Tadic
 63' Promes
 
 Gele kaart: Kongolo, (sc Heerenveen), J.Timber, (AFC Ajax)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.950
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Bednarek
v.Rhijn
Dresevic
Botman
Floranus
Kongolo
Faik (Hajal/72)
J.Veerman
Halilovic (Odgaard/72)
Ejuke
v.Bergen
  Onana
Dest
J.Timber (Álvarez/82)
Blind
Tagliafico
v.d.Beek
Ziyech (Gravenberch/68)
Martínez
Tadic
Traoré (Huntelaar/85)
Promes

Uitslag FC Emmen - VVV-Venlo

FC Emmen heeft zaterdagavond met 3-0 gewonnen van VVV-Venlo. Voor Emmenaren was dit de vijfde thuisoverwinning op een rij, voor de bezoekers de eerste nederlaag in zeven wedstrijden.

FC Emmen

3 - 0

VVV-Venlo

 49' Laursen
 56' Kolar
 74' Laursen
   
 
 Gele kaart: , Röseler, (VVV-Venlo)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.100
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Araujo
Heylen
Burnet (Veendorp/85)
Laursen (A. Jansen/83)
Ben Moussa
Pena
Chacón
Kolar
De Leeuw (Adzic/22)
  Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Kum (Gelmi/60)
R. Janssen (Sinclair/73)
Post
Opoku
Bruns
Yeboah
Darfalou
Wright (S. Janssen/77)

Uitslag Vitesse - FC Twente

In de Eredivisie namen vanavond Vitesse en FC Twente het tegen elkaar op. Beide ploegen hadden hun laatste twee duels verloren en snakten naar een zege. Het was uiteindelijk Vitesse dat dankzij een doelpunt van Grot aan zijn negatieve reeks een einde maakte.

Vitesse

1 - 0

FC Twente

 70' Grot    
 
 Gele kaart: Tronstad, Bazoer, Linssen, (Vitesse), Selahi, Bijen, Menig, (FC Twente)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 14.210
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dasa
Doekhi
Obispo
Brenet
Tronstad
Bazoer (Grot/32 -Buitink/72)
Vroegh (Oukili/38)
Dicko
Matavz
Linssen
  Drommel
Troupée (Verhaegh/ 86)
Bijen
Pleguezuelo
Verdonk
Selahi
O.Busquets (Zekhnini/78)
Aboerdzjania
Menig
Vuckic
Lang (Nakamura/86)

Moto2-coureur Bendsneyder naar P5 in kwalificatie Qatar

Motorcoureur Bo Bendsneyder is het Moto2-seizoen uitstekend begonnen. De net 21-jarige Nederlander reed zaterdag op het Losail International Circuit de vijfde tijd in de kwalificatie voor de Grand Prix van Qatar.

Bendsneyder gaf 0,274 seconden toe op Joe Roberts en Luca Marini, die dus exact dezelfde tijd noteerden. Roberts kreeg de poleposition, omdat zijn op één na snelste ronde beter was dan die van Marini. Op 0,107 seconden maakt Enea Bastianini de eerste startrij compleet.

Jorge Navarro was op zijn Speed Up op 0,180 seconden de snelste niet-Kalex-coureur en start naast Bendsneyder, die met plek vijf de beste kwalificatie uit zijn carrière reed. De tweede rij wordt gecompleteerd door de Australiër Remy Gardner.

In de Moto3 opende Tatsuki Suzuki het nieuwe seizoen met poleposition na een spannende strijd met Raul Fernandez. De Japanner bleek acht duizendsten van een seconde sneller dan de Spanjaard, die landgenoot Albert Arenas (+0,110) zondag naast zich heeft staan.

De wegens COVID-19 en het inreisverbod vanuit Italië MotoGP-loze racedag begint zondag met de warmups om 10.40 en 11.40 uur Nederlandse tijd, waarna om 14.20 uur de Moto3-race van start gaan. Om 16.00 uur is het dan de beurt aan de Moto2 om het weekeinde alweer af te sluiten.

Uitslag AZ - ADO Den Haag

AZ heeft in de Eredivisie de leiding van Ajax overgenomen. De Alkmaarders wonnen zojuist thuis van ADO met 4-0. Overigens kan Ajax straks weer op gelijke hoogte komen. De Amsterdammers spelen om kwart voor negen uit bij Heerenveen.

In het begin van de wedstrijd was het het verwachte beeld van de wedstrijd: ADO graafde zich in op eigen helft, AZ probeerde een gaatje te vinden. De thuisploeg kwam in de dertiende minuut op voorsprong.  Laurens De Bock trapte Dani de Wit in het strafschopgebied tegen de benen, en Higler wees naar de stip. Koopmeiners schoot de bal vervolgens onberispelijk in de hoek. Zes minuten later verdubbelden de Alkmaarders de voorsprong: Op aangeven van Idrissi ramde Wijndal de al hard en hoog achter doelman Koopmans. Ook na de 2-0 veranderde er weinig aan het wedstrijdbeeld. AZ was de betere ploeg maar gescoord werd er niet meer in de tweede helft.

Vlak na rust kreeg ADO zowaar een kansje. Summerville kon uithalen binnen de zestien, maar raakte de bal verkeerd. In de 60e minuut een grote kans op de 3-0. Wijndal haalde de achterlijn en leek de bal pan te leggen voor Boadu. Beugelsdijk was echter bij de les en voorkwam een treffer. De wedstrijd kabbelde daarna verder. AZ hoefde niet meer en ADO kon niet. In de 84e minuut was het toch nog raak. Koopmeiners scoorde zijn tweede van de avond uit een vrije trap die hij in de verre hoek schoot. Vlak voor tijd was het invaller Druijf die de 4-0 maakte en dat was ook de eindstand.

AZ

4 - 0

ADO Den Haag

13' Koopmeiners(pen)
19' Wijndal
84' Koopmeiners
89' Druijf
   
 
Gele kaart: Clasie, (AZ), Meijers, Baluta, Necid, (ADO Den Haag)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Leeuwin
Koopmeiners (Goudmijn/86)
Wijndal
Clasie
De Wit
Midtsjö (Evjen/ 67)
Stengs
Boadu (Druijf/75)
Idrissi
  Koopmans
Spence
Stubbs
Beugelsdijk
De Bock
Meijers (Duffy/76)
Baluta
Thomas
Bakker
Bogle (Necid/69)
Summerville (Ould-Chikh/69)

Van Gerwen komt met de schrik vrij op UK Open

Michael van Gerwen is zaterdagmiddag ontsnapt aan vroegtijdige uitschakeling van de UK Open. De Brabantse nummer één van de wereld won in een merkwaardig duel nipt met 10-9 van Jason Lowe.

Van Gerwen leek op een eenvoudige zege af te stevenen. Hij kwam, mede dankzij een 170-finish in leg twee, 5-0 voor, maar na de eerste pauze ging het volledig de andere kant op. Lowe kwam op 5-5 weer langszij. Het werd uiteindelijk 9-9 en profiteerde van het feit dat Lowe 86 niet uitgooide. Via dubbel vijf trok Van Gerwen alsnog de partij naar zich toe. 

Naast Van Gerwen plaatste ook Jelle Klaasen zich voor de zesde ronde. Klaasen won kinderlijk eenvoudig met 10-1 van Steve West. Dirk van Duijvenbode strandde in de vijfde ronde. De Zuid-Hollander, die eerder dit toernooi indruk maakte met zeges op onder anderen Jermaine Wattimena en Darius Labanauskas, verloor na een 4-2-voorsprong met 7-10 van Mensur Suljovic.

Van Gerwen neemt het zaterdagavond in de zesde ronde op tegen James Wade en Klaasen stuit op Gary Anderson. Bij de UK Open wordt er vanaf de vierde ronde na elke ronde geloot op het hoofdpodium en spelers hebben daarbij geen geplaatste status. 

Uitslagen UK Open - Vijfde ronde
Chris Dobey 10-5 Simon Whitlock
Michael van Gerwen 10-9 Jason Lowe
Peter Wright 10-6 Ian White
Rob Cross 10-9 Michael Smith
Daryl Gurney 10-9 William O'Connor
Gerwyn Price 10-3 Ricky Evans
James Wade 10-1 Kim Huybrechts
Gary Anderson 10-5 Simon Stevenson
Jonny Clayton 10-4 Joe Cullen
Mensur Suljovic 10-7 Dirk van Duijvenbode
Stephen Bunting 10-2 Alan Tabern
Dimitri Van den Bergh 10-4 Matthew Edgar
Jamie Hughes 10-7 Martin Atkins
Jelle Klaasen 10-1 Steve West
Kyle McKinstry 10-5 Martin Schindler
Gabriel Clemens 10-6 Andy Boulton

Achtste Finales - vanaf 20.00 uur
Gerwyn Price v Gabriel Clemens
James Wade v Michael van Gerwen
Jelle Klaasen v Gary Anderson
Peter Wright v Daryl Gurney

Chris Dobey v Jonny Clayton
Jamie Hughes v Mensur Suljovic
Dimitri Van den Bergh v Kyle McKinstry
Rob Cross v Stephen Bunting

Aanhouding bewoner die eerder vluchtte na woningbrand

Vrijdag heeft de politie de bewoner van een woning in de Olmenstraat in Blerick aangehouden. De man vluchtte in de nacht van zondag op maandag, na een uitslaande brand in zijn woning. Hij heeft nog 30 dagen gevangenisstraf openstaan. Na zijn aanhouding is de man overgebracht naar het politiebureau.

In de nacht van zondag 1 op maandag 2 maart, werd een uitslaande brand gemeld bij een woning aan de Olmenstraat. Op het moment dat de politie de bewoner aansprak vluchtte deze te voet. De man bleek nog een gevangenisstraf te hebben openstaan. Vrijdagmiddag werd de man alsnog door de politie aangehouden.

Automobilist na wilde achtervolging gearresteerd

Een automobilist probeerde zich zaterdagmorgen op de A16 bij Zevenbergschen Hoek aan een politiecontrole te onttrekken. Na een wilde achtervolging belandde de auto in een tuin. Nadat hij te voet was gevlucht, werd de man in de Zoetendaal gearresteerd.

Rond 8.45 uur zagen agenten op de A16 een auto rijden, aan de voorbumper zat geen kentekenplaat. Toen bleek dat de kentekenplaat op de achterkant van een andere auto was, besloten ze de auto en de automobilist te controleren. Ze gaven hem een teken om te volgen naar een benzinestation, waarop de bestuurder er vandoor ging. Al snel werden richting de A17 door de vluchtauto snelheden van boven de tweehonderd kilometer per uur gereden. Mede door zijn roekeloos rijgedrag ontstonden gevaarlijke situaties, waarbij ook bijna een aanrijding ontstond.

Aanhouding
De vluchtauto reed daarna over de N285 richting Zevenbergen. In een woonwijk met een 30 kilometer zone reed de automobilist met een snelheid van zeker honderd kilometer per uur. Tot dan toe reed steeds een politieauto achter deze vluchtauto. Hierna verloor de politie deze auto uit het zicht. Op de Toutenburg verloor de man de macht over het stuur, reed door een hek en kwam in een tuin tot stilstand. Hij zette het daarna op een lopen, waarbij meerdere politie-eenheden bij de zoektocht werden ingezet. Hierbij werden ook een politiehelikopter en een politiehond ingezet. Rond 10.05 uur werd de vermoedelijke bestuurder in een woning aan de Zoetendaal gesignaleerd. Hij werd op straat aangehouden. Het bleek te gaan om een 35-jarige man uit Rijsbergen. Hij is voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht en wordt zaterdag verhoord.

Politieonderzoek
De eerste onderzoeksresultaten laten zien dat de man met een ongeldig rijbewijs reed. De kentekenplaten op de auto bleken gestolen. In de auto werden nog twee gestolen kentekenplaten en een honkbalknuppel gevonden. Deze spullen zijn in beslag genomen. Ook is zaterdagmorgen bij een benzinestation aan de Zuidelijke Randweg in Klundert met de vluchtauto getankt zonder te betalen.

Automobilist na wilde achtervolging gearresteerd (Foto: Politie)
Automobilist na wilde achtervolging gearresteerd (Foto: Politie)

World Cup alpineskiën nadert zinderende ontknoping, Kilde slaat terug

De World Cup alpineskiën gaat in de komende dagen beslist worden en dat wordt een spannende strijd. De World Cup-finales in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo zijn wegens de COVID-19-dreiging afgelast, waardoor op elk onderdeel nog maar één wedstrijd op de kalender stond.

De Fransman Alexis Pinturault ontwaakte zaterdag als leider in het algemeen klassement, voor de Noor Aleksander Aamodt Kilde en diens landgenoot Henrik Kristoffersen. Een mooie mix van talenten: Kristoffersen is een absolute specialist op de slalom en reuzenslalom, Kilde vooral op de super-G en afdaling met een prima reuzenslalom in de benen en Pinturault kan alles, maar met een voorkeur voor de technische disciplines.

Zaterdag stond in het Noorse Kvitfjell de laatste afdaling van de winter op het programma en op die discpline was Beat Feuz door het afgelasten van de finales ineens zeker van de eindwinst. Hij werd zaterdag vierde, waardoor hij na zeven podiumplekken in zeven afdalingen dit seizoen nét niet die mooie reeks vol kon maken.

Kilde zette al vroeg een scherpe tijd neer, maar uiteindelijk was het de Oostenrijkse Matthias Mayer die er 0,14 seconden onderdoor dook en de winst pakte. Carlo Janka gaf 0,37 tellen toe en nestelde zich tussen Kilde en zijn landgenoot Feuz op plek drie, een mooie podiumplek voor de al jaren door blessures getergde Zwitser.

Pinturault bleef steken op de 37e plek en scoorde dus geen punten, waardoor Kilde hem voorbij stak in het World Cup-klassement. Met zondag een super-G en volgende week in Kranjska Gora een reuzenslalom en slalom te gaan wordt het echter nog uiterst spannend: Pinturault scoort doorgaans beter op de combinatie van die drie onderdelen, maar heeft wel een achterstand op Kilde.

Noorse biatleten dominant in laatste estafette

De Noorse biatleten hebben in het Tsjechische Nove Mesto de laatste mannenestafette van het World Cup-seizoen gewonnen. Echt spannend was het met name in het beslissende deel van de wedstrijd niet, maar dat mocht de pret voor de strijd om de overige plekken niet drukken. Michal Slesingr nam na bijna twee decennia afscheid, helaas zonder thuispubliek: COVID-19 voorkwam dat. Hij opende het bal voor de Tsjechen en deed dat uitstekend, waarna hij met één World Cup-zege (2007/08) afscheid nam.

Drie man vormden de kopgroep bij de eerste wissel: Vetle Sjåstad Christiansen had twee extra patronen nodig namens Noorwegen en werd vergezeld door de Zweed Sebastian Samuelsson en de verrassende Wit-Rus Anton Smolski, die beiden één extra patroon nodig hadden. De Oekraïner Artem Pryma en Duitser Simon Schempp volgden op dik tien tellen, terwijl de gehele top-20 - inclusief België met startloper Thierry Langer - nog binnen een minuut van de leiders zat.

Jesper Nelin gooide het dan weer weg voor Zweden: hij moest na het staand schieten de strafronde in. Johannes Dale pakte voor Noorwegen na zijn staande schietbeurt de leiding, op een kleine tien seconden gevolgd door vijf man: Sergey Bocharnikov (Wit-Rusland), Sergey Semenov (Oekraïne), Ondrej Moravec (Tsjechië), Kalev Ermits (Estland) en de zich wat herstelde Nelin. De piepjonge World Cup-debutant Tommaso Giacomel, die namens Italië grote indruk maakte, zat 27 tellen achter Dale, Frankrijk viel ver weg: Emilien Jacquelin vergat een strafronde. Florent Claude hield België ondertussen op een keurige veertiende plek.

Tarjei Bø breidde de Noorse voorsprong flink uit: hij had één extra patroon nodig en kwam totaal niet in de problemen. Hij gaf het denkbeeldige stokje over aan broer Johannes Thingnes, met vijf man op 40-50 seconden achter hem: Dominik Windisch (Italië), Mikita Labastau (Wit-Rusland), Arnd Peiffer (Duitsland), Peppe Femling (Zweden) en Eduard Latypov (Rusland), op tien tellen gevolgd door Ruslan Tkalenko (Oekraïne). Met name Italië was interessant om te volgen, want na Giacomel hadden ze als slotloper met Didier Bionaz nóg een piepjonge World Cup-debutant, bij wie de druk gelijk hevig opgevoerd werd. België wisselde netjes als zeventiende na het optreden van Tom Lahaye-Goffart.

Niet geheel verrassend kwam Johannes Thingnes Bø totaal niet meer in de problemen en dus pakte Noorwegen overtuigend de winst. De strijd om de tweede plek was nog wél spannend: de jonge Rus Saïd Khalili, de Oekraïner Dmytro Pidruchnyi en de Zweed Martin Ponsiluoma vertrokken samen na de laatste schietbeurt. Oud-wereldkampioen achtervolging Pidruchnyi bleek de snelste en hielp Oekraïne naar de tweede plek, Ponsiluoma wist toptalent Khalili nog af te troeven om Zweden ook het podium op te helpen. De jonge Cesar Beauvais moest na het staand schieten een strafrondje draaien, maar voorkwam dat België op een ronde achterstand gezet werd: 20e.

Australische hockeyteams niet naar Europa voor Pro League vanwege coronavirus

De nationale hockeyteams van Australië hebben vanwege het coronavirus al hun buitenlandse trips tot nader order geannuleerd. De FIH heeft hierdoor de FIH Pro League-wedstrijden van de Nederlandse teams tegen Australië, die op 26, 27 en 29 maart in Den Bosch zouden worden gespeeld, ‘on hold’ gezet.

Het Nederlands damesellftal zou volgens planning op 26 maart en 29 maart tegen Australië spelen, de heren op 27 maart en 29 maart. De FIH laat bij monde van directeur Thierry Weil weten de beslissing van Australië te betreuren, maar er wel begrip voor te hebben. "We hebben de wedstrijden van Australië in Europa on hold gezet. We blijven ons best doen er met alle partijen voor te zorgen dat deze wedstrijden, indien mogelijk, alsnog worden gespeeld", aldus Weil. De FIH heeft heeft, naast de wedstrijden tegen Nederland, ook de duels van Australië voor de Pro League tegen Spanje (heren) en Duitsland (dames en heren) bevroren. De uitwedstrijd van de Australische dames tegen China was eerder al tot nader order uitgesteld.

Voor de vier wedstrijden tussen Nederland en Australië zijn al duizenden kaarten verkocht; het Bossche stadion is voor 29 maart zelfs uitverkocht. Erik Gerritsen, directeur KNHB: "De Australische teams zouden niet alleen Nederland aandoen maar eerst nog in Spanje en Duitsland spelen. Op basis van die planning heeft de Australische bond haar eigen afweging gemaakt en besloten niet naar Europa af te reizen. Daarvoor hebben wij begrip, al is het in onze ogen op dit moment niet nodig al een beslissing te nemen over de wedstrijden in Nederland."

De KNHB gaat nu in overleg met de FIH en Hockey Australia. Zodra er na dit weekend meer informatie beschikbaar is, worden alle kaartbezitters geïnformeerd door Eventim (het officiële verkooppunt voor FIH Pro League kaartjes in Nederland) en de KNHB. Gerritsen: "Kaartbezitters hoeven niet te vrezen dat zij hun geld kwijt zijn. Wij onderzoeken nu eerst wat de mogelijkheden zijn en zullen iedereen hierover netjes informeren."

De thuiswedstrijden van de Nederlandse teams tegen Nieuw-Zeeland, die voor 19 maart, 20 maart en 22 maart in Rotterdam staan gepland, gaan vooralsnog door.

Krol wint 1.000 meter en pakt eindwinst wereldbeker

De laatste afstand van de eerste dag van de wereldbekerfinale in Thialf in Heerenveen, de 1.000 meter voor mannen, is gewonnen door Thomas Krol. Krol, die ook de eindoverwinning van de wereldbeker pakte, zegevierde in 1.07,85 en bleef als enige onder de 1.08.

Laurent Dubreuil werd tweede in 1.08,11. Kai Verbij pakte het brons met 1.08,13. Kjeld Nuis eindigde met 1.08,30 als vijfde en de vierde Nederlander Lennart Velema reed in 1.09,04 naar de elfde tijd.

Leerdam wint 1.000m, Bowe pakt wereldbeker

Op de eerste dag van de wereldbekerfinale in Thialf in Heerenveen heeft Jutta Leerdam de 1.000 meter op haar naam geschreven. Leerdam, die dit seizoen de Nederlandse, Europese en wereldtitel op de 1.000 meter pakte maar nog nooit op het podium stond bij een wereldbekerwedstrijd op deze afstand tot vandaag, zegevierde in 1.13,69.

Brittany Bowe, die de wereldbeker op de schaatsmijl voor zich opeiste, werd tweede in 1.13,98. De wereldkampioen sprint, Miho Takagi, schaatste in 1.13,99 naar het brons. Letitia de Jong kwam in 1.14,41 net naast het podium terecht en werd vierde. Sanneke de Neeling kwam met 1.17,24 niet verder dan plek elf.

Roest wint 5.000m en pakt wereldbeker

Bij de wereldbekerfinale in Heerenveen heeft Patrick Roest de 5.000 meter op zijn naam geschreven. De Nederlander, die ook de wereldbeker van de gecombineerder5.000/10.000 meter wint, zegevierde vanmiddag in een tijd van 6.11,15.

De wereldkampioen op de 5.000 meter, Graeme Fish, werd tweede in 6.12,83. De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen werd derde in 6.13,72. Jorrit Bergsma eindigde als vijfde in 6.16,43. De derde Nederlander, Marcel Bosker, schaatste met 6.17,89 naar de zevende tijd.

Weidemann wint 3.000m, Sáblíková pakt wereldbeker

Tijdens de wereldbekerfinale in Thialf in Heerenveen heeft Isabelle Weidemann de 3.000 meter voor vrouwen gewonnen. De Canadese schaatste naar een winnende tijd van 3.59,74.

Antoinette de Jong, die lang de snelste tijd had, werd tweede in 4.00,03.  Natalia Voronina pakte het brons in 4.01,33.

De wereldbeker op de gecombineerde 3.000/5.000 meter was een prooi voor Martina Sáblíková, die vandaag vierde werd. Weidemann eindigde als tweede voor Ivanie Blondin die vandaag de zesde tijd schaatste.

Noorse biatletes winnen laatste vrouwenestafette van de winter

In het Tsjechische Nove Mesto is de laatste vrouwenestafette van het World Cup-seizoen in het biatlon afgewerkt. Dat gebeurde zonder publiek, dat mocht wegens de COVID-19-dreiging niet komen, maar het was verder een alleraardigste wedstrijd.

Er werd in de lastige omstandigheden bepaald niet best geschoten door de eerste groep dames, maar Lisa Vittozzi hield het hoofd koel en wisselde voor Italië als eerste. Ekaterina Yurlova-Percht (Rusland) en Anastasiya Merkushuna (Oekraïne) volgden op dik tien seconden, met nog eens acht tellen darachter Julia Simon (Frankrijk) en dan nog Kinga Zbylut (Polen), Johanna Skottheim (Zweden) en Karoline Offigstad Knotten (Noorwegen) op een halve minuut.

Federica Sanfilippo deed het namens Italië een stuk minder goed: met vier extra patronen en matig langlaufen viel ze terug naar plek negen bij de wissel. Yuliia Dzhima hielp Oekraïne naar de leiding en ook nu volgden op tien seconden twee dames bij de wissel: Anna Magnusson (Zweden) en Monika Hojnisz-Starega (Polen). Vanessa Hinz zat er voor Duitsland tien tellen achter, met binnen vijftien seconden van haar ook nog Irina Starykh (Rusland), Ida Lien (Noorwegen), Justine Braisaz (Frankrijk) en Marketa Davidova (Tsjechië) - van die groep bleef alleen Lien gevrijwaard van de strafronde.

Valj Semerenko (Oekraïne) werd bijgehaald door drie dames na haar tweede schietbeurt, waar ze drie extra patronen nodig had. Ingrid Landmark Tandrevold uit Noorwegen en de Française Chloe Chevalier sloten net als Larisa Kuklina aan, hoewel de Russische wel weer moest lossen en twaalf seconden achter de andere drie wisselde. Duitsland zat met Franziska Preuss op een halve minuut, verder bleef alleen Ana Maka voor Polen nog binnen een minuut van de leiders - Elvira Öberg uit Zweden viel terug naar de achtste plek.

Slotloopsters Olena Pidhrushna (Oekraïne), Anaïs Bescond (Frankrijk) en Tiril Eckhoff (Noorwegen) vonden elkaar na hun liggende schietbeurt snel terug, Kristina Reztsova (Rusland) en sprintwinnares Denise Herrmann (Duitsland) zaten op 35-40 seconden. Eckhoff schoot in staande positie foutloos, Bescond had extra patronen nodig, maar sloot op een paar seconden aan. Pidhrushna moest de strafronde in en was gezien wat de winst betreft, samen met Reztsova mocht ze strijden om de derde plek - Herrmann zat er echter tien seconden achter en is op de ski's doorgaans een stuk sneller.

Echt aansluiten bij Eckhoff zat er voor Bescond niet in en de Noorse kon op weg naar de winst. De Française eindigde op een kleine halve minuut achterstand, Herrmann maakte haar reputatie waar, nam Reztsova en daarna Pidhrushna in de laatste paar honderd meter te grazen en hield Duitsland het podium op.

COVID-19: 60 nieuwe besmettingen, in totaal 188 gevallen

Sinds gisteren zijn 60 nieuwe patiënten bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gemeld. Hiermee komt het totaal aantal positief geteste patiënten op 188 waarvan 1 patiënt is overleden. De meeste nieuwe patiënten werden in Noord-Brabant gemeld: 26.

Het onderzoek naar de verspreiding van het virus in Noord-Brabant is ondertussen gestart. Begin volgende week verwacht het RIVM hier meer over te kunnen zeggen. Tot die tijd geldt voor Noord-Brabant het advies: ben je verkouden, hoest je of heb je koorts: blijf dan thuis en beperk de sociale contacten.

Van de 188 patiënten zijn er 112 in het buitenland geweest. Het merendeel (103) van deze patiënten is in (Noord-) Italië geweest. Hiernaast zijn 47 mensen besmet geraakt via een gediagnosticeerde patiënt. Van 29 mensen wordt nog onderzocht hoe zij besmet geraakt zijn.

Het grootste deel van de patiënten verblijft in thuisisolatie. Er zijn 24 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Ook voor alle nieuwe patiënten starten de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) contactonderzoek.

Shinhama evenaart baanrecord Mulder op 500m

Tatsuya Shinhama  heeft de eerste 500 meter voor mannen bij de wereldbekerfinale in Heerenveen op zijn naam geschreven. Met een tijd van 34,31 evenaarde hij het baanrecord dat op naam staat van Michel Mulder en Pavel Kulizhnikov.

Laurent Dubreuil werd tweede in 34,41. Joon-Ho Kim pakte met 34,41 de laatste podiumplek. Dai Dai Ntab was de beste Nederlander. Zijn 34,61 was goed voor plek zeven. Kai Verbij reed met 34,87 naar de elfde tijd.

De mannen schaatsen morgen, net als de vrouwen, nog een 500 meter.

Herzog wint eerste 500m bij WB-finale Heerenveen

Tijdens de wereldbekerfinale langebaanschaatsen in Thialf in Heerenveen is de eerste 500 meter voor vrouwen van dit weekend gewonnen door Vanessa Herzog. De wereldkampioene van vorig jaar kwam tot  37,31.

Olga Fatkulina pakte het zilver in 37,34, terwijl het brons naar de Japanse Noa Kodaira ging die in 37,39 over de meet kwam. Sanneke de Neeling, de enige Nederlandse deelneemster op de 500 meter, reed naar 38,79.

Morgen schaatsen de vrouwen nog een 500 meter.

Speelster en staflid Nederlands elftal uit voorzorg naar huis vanwege coronavirus

Aniek Nouwen (PSV) en keeperstrainer Erskine Schoenmakers hebben uit voorzorg het trainingskamp van de Oranje Leeuwinnen in Frankrijk verlaten. De KNVB neemt deze preventieve maatregel nadat het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vrijdagavond inwoners van de provincie Noord-Brabant adviseerde om bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken en thuis te blijven. Nouwen en Schoenmakers zijn woonachtig in Noord-Brabant en hebben last van hoesten en (neus)verkoudheid, maar zijn koortsvrij.

De Nederlandse voetbalbond wil geen enkel risico nemen met de gezondheid en heeft om die reden ook steeds benadrukt de berichtgeving van het RIVM te volgen, en de wel of niet te nemen stappen te baseren op het oordeel van deskundigen.

De maatregel is genomen in nauw overleg met staf en speelsters, inclusief Nouwen en Schoenmakers. Na het vertrek van Nouwen, en de eerder deze week met knieklachten afgehaakte Victoria Pelova (Ajax), telt de selectie van bondscoach Sarina Wiegman momenteel 22 speelsters.

Wiegman beraadt zich nog op het oproepen van een eventuele vervanger. De taken van Schoenmakers worden vooralsnog intern overgenomen door de andere leden van de technische staf.

De Oranje Leeuwinnen nemen momenteel deel aan het Tournoi de France, met als andere drie deelnemers Brazilië, Canada en Frankrijk.

Vanavond speelt de ploeg van Wiegman tegen Canada. De toernooiorganisatie is door de KNVB op de hoogte gebracht.

Afgelopen winter warmer, zonniger en natter

De winter is ten opzichte van de klimaatperiode 1951-1980 anderhalve graad warmer geworden. Ten opzichte van de vorige normaalperiode (1981-2010) is de opwarming een halve graad. De gemiddelde wintertemperatuur was 3,4 graden. De nieuwe normaal over de periode 1991-2020 is 3,9 graden. Daarnaast zijn de winters tegenwoordig 33% zonniger en 14% natter geworden dan in de periode 1951-1980.

Het aantal dagen met temperaturen onder het vriespunt, heel normaal in de wintermaanden december, januari en februari, neemt heel langzaam af. In de periode 1951-1980 daalde de temperatuur in 42 van de winterdagen tot onder nul. In het huidige klimaat is dat afgenomen naar 35 dagen. Het aantal nachten met matige vorst (minima beneden -5 graden) is afgenomen van dertien naar negen. Nachten met temperaturen beneden de -10 graden, ofwel strenge vorst, is afgenomen van vier naar slechts één!

Het aantal ijsdagen (maxima beneden het vriespunt), is ook afgenomen. Het waren er elf en nu zijn het er nog maar zes.

Maar liefst 65 uur meer zonneschijn
De lucht is de laatste jaren duidelijk schoner geworden en dat uit zich in veel meer zonneschijn. In de periode 1951-1980 scheen de zon tijdens de wintermaanden 152 uur. Tijdens de vorige normaalperiode was dit aantal al gestegen naar 196 uur. Met de nieuwe normaal is dit 217 uur geworden. Ten opzichte van de jaren tachtig is de zon maar liefst 65 uur meer gaan schijnen, oftewel een hele januarimaand extra zonneschijn!

Het wordt steeds natter
Ook aan de hoeveelheid neerslag is het één en ander veranderd. In de jaren tachtig viel gemiddeld over het land in totaal 184 millimeter. Dat aantal bleef jarenlang stabiel tussen 185 en 189 millimeter. In de vorige normaalperiode was de neerslaghoeveelheid gestegen tot 205 millimeter en daarna is het nog 10 millimeter natter geworden. Volgens de nieuwe normaal valt in de wintermaanden 215 millimeter neerslag.

Hoe verhield de afgelopen winter zich tot het nieuwe klimaat
De afgelopen winter was de op één na zachtste ooit. Met een gemiddelde temperatuur van 6,4 graden tegen 3,9 normaal was de winter, zelfs ten opzichte van de nieuwe normaal, nog tweeënhalve graad te warm. Uitgaande van de vorige normaal was de winter drie graden warmer dan normaal. De zon scheen 196 uur en daarmee was de winter, uitgaande van het nieuwe klimaat, nog wat somberder met in totaal 20 uur zon te weinig. De winter was nat met 267 millimeter. Uitgaande van de nieuwe normaal van 205 mm was de winter nog altijd te nat.

Afgelopen winter warmer, zonniger en natter (Stockfoto: Paxabay)
Afgelopen winter warmer, zonniger en natter (Stockfoto: Pixabay)

IJzersterke Rus voor het eerst naar halve finale WTA-toernooi

Arantxa Rus blijft verrassen in Mexico. Ze heeft halve finales van het WTA-toernooi in Monterrey bereikt. De 29-jarige Zuid-Hollandse versloeg de als zesde geplaatste Zweedse Rebecca Peterson, de nummer 45 van de wereld, afgetekend met twee keer 6-1.

Rus speelde ijzersterk in de eerste set en wist bijna iedere bal terug te slaan, terwijl haar tegenstandster bij tijd en wijle slordig speelde. In de tweede set bleef de Zweedse de fouten maken, maar bleef de topfitte Rus secuur spelen en sloeg ze als het nodig was prachtige winners. In nog geen uur was de partij beslist. Voor Rus was het de zevende keer dat ze in de kwartfinales van een WTA-toernooi stond, maar pas de eerste keer dat ze die wist te overleven.

De tegenstandster van de Nederlandse nummer 76 van de wereld in het WTA-toernooi is Elina Svitolina, de nummer 1 van de plaatsingslijst en de nummer 7 van de wereld. De Oekraïense versloeg in de kwartfinale de Canadese Leylah Fernandez in twee sets: 6-4 en 7-5. De andere halve finale gaat tussen de de Tsjechische Marie Bouzkova en de Britse Johanna Konta.

Politie zoekt getuigen: wie dumpte deze hanen?

De dierenpolitie heeft meldingen binnengekregen van gedumpte hanen en onderzoekt wie hiervoor verantwoordelijk is. Een vijftal gedumpte hanen werden afgelopen week aangetroffen in de berm van de Purmerenderweg nabij de N244 in Zuidoostbeemster. De hanen waren doorweekt en verkeerden in slechte toestand.

Omdat het dumpen van dieren een misdrijf is en dit bij deze hanen zeker niet uitgesloten kan worden, is de dierenpolitie een onderzoek gestart. De dierenpolitie verzoekt mensen die mogelijk meer weten van het dumpen van deze hanen, om contact op te nemen met de dierenpolitie.

Getuigen worden verzocht om contact op te nemen met het meldpunt van de dierenpolitie via telefoonnummer 144 of via telefoonnummer 0900-8844. Anoniem is ook mogelijk via 0800-7000. 

Afbeelding : Politie
Afbeelding : Politie

Biatleet Bø véél te sterk voor concurrentie

In het Tsjechische Nove Mesto heeft biatlon Johannes Thingnes Bø nog eens een gooi gedaan naar het eindklassement in de World Cup. De Noor staat op de derde plek, maar liet op de sprint in de Tsjechische sneeuw zien dat hij nog zeker niet kansloos is.

De Fransman Quentin Fillon Maillet, de nummer twee in de World Cup, zette voor de wegens COVID-19 troosteloos lege tribunes een dijk van een tijd neer na tien treffers op de schietbaan. Tarjei Bø trof ook tien keer, maar kwam toch bijna veertig seconden tekort op Fillon Maillet.

Johannes Thingnes Bø was een klasse apart: ook hij liet geen enkele misser noteren en hij was ook nog eens veel sneller dan Fillon Maillet. Aan de finish dook hij 22,8 seconden onder de tijd van de Fransman door, terwijl broer Tarjei met zijn achterstand van iets meer dan een minuut uiteindelijk toch de derde plek pakte.

Voor het virtuele thuispubliek ging de vierde plek naar Michal Krcmar, vlak voor de Sloveen Jakov Fak en de Franse World Cup-leider Martin Fourcade, die één keer in de mist ging op de schietbaan en op 1:19 van Bø eindigde.

Bø op weg naar een dominante zege (Pro Shots/Zuma Press)
Bø op weg naar een dominante zege (Pro Shots/Zuma Press)

Achtervolging messentrekker eindigt in toilet snackbar

Een 18-jarige man uit Haarlem is zaterdagochtend aangehouden nadat hij een 31-jarige stadsgenoot op de Kruisstraat in Haarlem met een mes bedreigde.

Rond 00:30 uur werd het slachtoffer vanuit het niets door de Haarlemmer bedreigd met een mes toen hij met een groepje mensen naar het station liep. Om zichzelf te beschermen, pakte de man een fiets en hield deze tussen hem en zijn belager in. Ineens sloeg de jongeman op de vlucht en het slachtoffer zag achter hem een politiebus aan komen rijden. De agent stapte uit en rende direct achter de Haarlemmer aan.

De achtervolging te voet ging via de Korte Wijngaardstraat, de Nieuwe Kruisstraat en de Lange Wijngaardstraat. De agente schreeuwde daarbij meerdere malen dat de jongen moest blijven staan, maar hier werd geen gehoor aan gegeven. De jonge Haarlemmer rende door in de richting van de Smedestraat en stapte hier een snackbar binnen. Ook de agent ging de snackbar binnen en het personeel vertelde dat de jongeman zich had opgesloten in de wc.

Op dat moment kwamen nog twee politieagenten de zaak binnen. Omdat de Haarlemmer mogelijk een mes bij zich had, trokken de agenten hun dienstwapen en richtten deze op het toilet. Nadat zij de jongen duidelijk hadden gemaakt dat zij een wapen op de wc hadden gericht en dat hij naar buiten moest komen, zag hij in dat het geen nut had zich nog langer te verstoppen en kwam naar buiten.

De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De 31-jarige Haarlemmer heeft aangifte gedaan van bedreiging.

Zr. Ms. De Ruyter oefent met Fransen in Golfregio

Voor het eerst sinds het begin van missie Agenor liggen het Nederlandse en het Franse schip naast elkaar in de Golf van Oman. Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter en luchtverdedigingsfregat Forbin dragen samen bij aan de Europees-geleide maritieme aanwezigheid in de Straat van Hormuz. Bemanningsleden maken kennis met de manier van werken op het schip van de collega's.

"Het was een goede gelegenheid om kennis te maken met onze counterpart in hetzelfde dienstvak", vertelt luitenant-ter-zee der 2e klasse oudste categorie Koen. Hij kreeg een rondleiding van de commando centrale officier op het Franse schip. "We hebben afspraken gemaakt over onze verdere samenwerking de komende maanden."

NH90-helikoptermonteur korporaal Kim werd ontvangen door een Franse korporaal, de monteur van de Franse Panther-helikopter. "Net als ik de enige dame in haar team, ontzettend toevallig en heel leuk. Haar team was heel geïnteresseerd in het werk dat wij met onze NH90 doen."

Dat blijkt niet veel te verschillen van hoe de Franse boordvliegploeg te werk gaat. Kim: "We hebben samen een Before First Flight (BFF)-ronde gelopen. Dat doen we altijd voor de 1e vlucht van de dag om te zien of de helikopter helemaal in orde is. Dat soort procedures verschillen weinig van elkaar."

Natuurlijke samenwerking
Na de ronde van het gelegenheidsteam kan de Panther meerdere deklandingen op Zr. Ms. De Ruyter maken. Onder anderen commandant Theo Klootwijk zet zo na zijn bezoek weer voet op eigen schip. "De samenwerking met de Fransen verloopt heel natuurlijk. We weten elkaar te vinden en ik verwacht dat onze eenheden goed kunnen samenwerken."

Doel van missie Agenor, de militaire tak van European-led Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASOH), is bijdragen aan een veilige doorvaart door de Straat van Hormuz en de aangrenzende zeeën. Het schip brengt alle maritieme activiteiten in kaart. "Daarnaast moet onze aanwezigheid alleen al spanningen in de regio wegnemen", aldus kapitein-luitenant ter zee Klootwijk.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Herstel vliegveld Sint-Maarten gaat van start

In Washington is het startsein gegeven voor het herstel van de luchthaven op Sint-Maarten. Voor het herstel wordt vanuit het Nederlands trustfonds, beheerd door de Wereldbank, een bedrag van 72 miljoen dollar beschikbaar gesteld. De Europese Investeringsbank draagt bij met een lening van 50 miljoen dollar.

Het financieringsplan voor het herstel was in november 2018 gereed. Sinds die tijd is dit onderwerp van gesprek geweest, tussen regering en parlement op Sint-Maarten. Nadat eind 2019 de benodigde financieringsovereenkomsten waren ondertekend, zijn nu ook verschillende verbeteringen doorgevoerd in de corporate governance van de luchthaven. Met deze duurzame verbeteringen (Building Back Better) is geborgd, dat de Nederlandse middelen voor het herstel van de terminal op de juiste plek terechtkomen.

Parallel aan het proces van financiering, zijn voorbereidingen voor de reconstructie van de luchthaventerminal begonnen. Daardoor kan dit voorjaar worden gestart met de eerste opruimwerkzaamheden rond het vliegveld. Na aanbesteding wordt de start van de daadwerkelijke herstelwerkzaamheden in het derde kwartaal van dit jaar. De werkzaamheden zullen naar verwachting in totaal 18 tot 22 maanden duren.

Bliksembeveiliging munitiebunkers Veenhuizen aangepast

Op het munitiecomplex in Veenhuizen is de bliksembeveiliging van 191 munitiebunkers aangepast. Die voldoet nu aan de modernste eisen. Het project werd donderdag opgeleverd.

Alle munitiebunkers bij Defensie beschikken over bliksembeveiliging die voldoet aan de Defensieregelgeving. De veiligheid voor personeel en omgeving was daarmee al gewaarborgd. De nieuwe beveiliging voldoet nu ook aan de civiele NEN-norm.

Moderniseringsslag
Tijdens het plaatsen van de nieuwe bliksembeveiliging is per bunker tegelijkertijd het drogeluchtsysteem vervangen, is led-verlichting geïnstalleerd en zijn nieuwe trappen geplaatst voor inspectie en onderhoud. Voor de beschermde steenmarters die op het terrein leven werden 15 kasten opgehangen. Kleine aanpassingen binnen de bunker zoals minder leidingen die het bouwwerk ingaan verhogen de veiligheid nog meer. 

Hoofdklasse Hockey: Victoria verslaat HGC, Laren pakt punt tegen Amsterdam

Voor HGC lijkt het doek te zijn gevallen in de Hoofdklasse. In de degradatiekraker met Victoria dolf de Wassenaarse ploeg het onderspit (0-1). Het verschil tussen beide ploegen is nu opgelopen naar acht punten met nog zes wedstrijden te gaan. Laren deed goede zaken in de strijd om rechtstreekse handhaving door een punt te pakken tegen Amsterdam (1-1). Concurrent Bloemendaal leek voor een verrassing te zorgen tegen Den Bosch, maar de koploper liet zich niet verrassen: 2-4.

Victoria - HGC (1-0)
15' 1-0 (sc) Victoria Sabine van den Eijnden
De degradatiekraker werd beslist in het voordeel van Victoria. De enige treffer van het duel kwam op naam van Sabine van den Eijnden. Het was voor Victoria de eerste thuiszege in de Livera Hoofdklasse Dames sinds 26 maart 2006. HGC leed de 24ste nederlaag in de Hoofdklasse op rij. Dit is de langste reeks nederlagen in de historie. Met nul punten uit zestien duels lijkt rechtstreekse degradatie onafwendbaar. Lees het uitgebreide wedstrijdverslag.

Laren - Amsterdam (1-1)
16' 1-0 Laren Laura Marell
28' 1-1 (sc) Amsterdam Michelle Fillet
Amsterdam speelde voor de zesde keer in 16 duels gelijk. Dit keer kwam de landskampioen in het Gooi tegen Laren niet verder dan 1-1. Die stand was al bij rust bereikt. Tessel van Waardhuizen zette de geplaagde Larense ploeg op voorsprong, waarna Michelle Fillet uit een strafcorner de 1-1 in het doel pushte. Voor Laren was de puntendeling zeer welkom. Het kroop dichter naar concurrent Bloemendaal, dat op een veilige negende plaats staat. Het verschil tussen beide ploegen is nu nog maar een punt.

Bloemendaal - Den Bosch (2-4)
25' 0-1 Den Bosch Pleun van der Plas
29' 1-1 (sc) Bloemendaal Demi Hilterman
30' 2-1 Bloemendaal Nine Rijna
47' 2-2 Den Bosch Maartje Krekelaar
57' 2-3 (sc) Den Bosch Ireen van den Assem
58' 2-4 (sc) Den Bosch Ireen van den Assem
Koploper Den Bosch bleef ook in haar 23ste hoofdklassewedstrijd ongeslagen. Bij rust leek Bloemendaal op weg naar de eerste zege op Den Bosch sinds 24 november 1996. Treffers van Demi Hilterman en Nine Rijna maakten een achterstand na een doelpunt van Julia van den Heuvel ongedaan, maar na de pauze pakte de Bossche formatie alsnog de drie punten. Maartje Krekelaar maakte gelijk, waarna Ireen van den Assem met twee rake strafcorners de overwinning veiligstelde.

Pinoké - Hurley (1-0)
66' 1-0 (sb) Pinoké Frédérique Malefason
De burenruzie in het Amsterdamse Bos werd pas in de slotfase beslist. Een benutte strafbal van Frédérique Malefason bezorgde Pinoké de overwinning. Dankzij de drie punten stegen de Steekneuzen naar de vijfde plaats op de ranglijst en passeerde hierdoor Kampong en Hurley, dat twee plekken moest inleveren door de nederlaag. Met acht zeges dit seizoen heeft Pinoké het eindtotaal van vorig seizoen verbeterd. Het clubrecord van negen winstpartijen uit 2006-2007 is nu voor de ploeg in zicht.

HDM - SCHC (1-4)
2' 1-0 HDM Tessa Beetsma
8' 1-1 SCHC Pien Dicke
37' 1-2 SCHC Ginella Zerbo
45' 1-3 (sc) SCHC Yibbi Jansen
55' 1-4 SCHC Pien Dicke
SCHC blijft in het spoor van koploper Den Bosch na de 4-1 zege in Den Haag op hdm. De thuisclub kwam na twee minuten op voorsprong via Tessa Beetsma, maar Pien Dicke maakte snel gelijk. Na rust trok SCHC het duel naar zich toe met treffers van Ginella Zerbo, Yibbi Jansen en opnieuw Dicke. Het drietal vormt met de geblesseerde Frédérique Matla van Den Bosch de top vier van de topscorerslijst in de Livera Hoofdklasse Dames.

Donderdag:
Kampong - Oranje-Rood (2-2)
27' 0-1 Oranje-Rood Freeke Moes
38' 1-1 (sc) Kampong Renee van Laarhoven
52' 1-2 (sc) Oranje-Rood Manuela Urroz
53' 2-2 Kampong Margot Zuidhof

Van Gerwen schakelt titelverdediger Aspinall uit op UK Open

Michael van Gerwen heeft vrijdag weer eens een overwinning. De nummer één van de wereld won in de vierde ronde van het UK Open in Minehead met 10-8 van titelverdediger Nathan Aspinall. 

Van Gerwen begon nog wel stroef aan de wedstrijd. Hij kwam 0-2 achter, maar leidde bij de eerste break nog met 3-2. "Mighty Mike' verspeelde daarna een 4-2- en een 7-5-voorsprong, maar raakte niet in paniek. Hij plaatste bij 7-7 met een 150-finish opnieuw een break en maakte het bij 9-8 met een sterke leg af, om uiteindelijk uit te komen op een gemiddelde van 105,48.

Van Gerwen leed donderdag nog tijdens de vijfde speelronde in Exeter tegen Michael Smith (4-7) zijn tweede nederlaag in de Premier League, waardoor hij zijn koppositie weer verloor in de competitie. De Brabander wacht nog steeds op zijn eerste toernooizege van 2020. 

Naast Van Gerwen bereikten alleen Jelle Klaasen (10-5 tegen William Borland) en Dirk van Duijvenbode (10-9 tegen Jermaine Wattimena) de vijfde ronde, die net als de zesde ronde op zaterdag wordt afgewerkt.

Jeffrey de Zwaan (7-10 tegen Simon Whitlock), Danny Noppert (3-10 tegen Gerwyn Price), Vincent van der Voort (9-10 tegen Stephen Bunting), Niels Zonneveld (7-10 tegen Rob Cross) en dus Wattimena vlogen er allemaal uit in de vierde ronde. Er deden in totaal 23 landgenoten mee, de rest verloor al in de eeste ronden. 

Van Gerwen neemt het in de vijfde ronde op tegen Jason Lowe, Klaasen stuit op Steve West en Van Duijvenbode treft Mensur Suljovic. Bij het UK Open wordt er vanaf de vierde ronde na elke ronde geloot op het hoofdpodium en spelers hebben daarbij geen geplaatste status.

Uitslagen UK Open - vierde ronde
Gerwyn Price 10-3 Danny Noppert
Peter Wright 10-8 Glen Durrant
Michael van Gerwen 10-8 Nathan Aspinall
Gary Anderson 10-7 Steve Beaton
Dimitri Van den Bergh 10-5 Rhys Hayden
William O’Connor 10-8 Dave Chisnall
Stephen Bunting 10-9 Vincent van der Voort
Chris Dobey 10-9 Krzysztof Ratajski
Ian White 10-6 Harry Ward
Mensur Suljovic 10-4 Jamie Lewis
Gabriel Clemens 10-9 Ryan Joyce
Michael Smith 10-4 James Wilson
Kim Huybrechts 10-8 Ryan Searle
Alan Tabern 10-6 Richard North
Dirk van Duijvenbode 10-9 Jermaine Wattimena
Simon Whitlock 10-7 Jeffrey de Zwaan
Kyle McKinstry 10-8 Bradley Brooks
Rob Cross 10-7 Niels Zonneveld
Joe Cullen 10-7 Mervyn King
Jason Lowe 10-4 Adrian Lewis
Jelle Klaasen 10-5 William Borland
Ricky Evans 10-4 Joe Murnan
Simon Stevenson 10-9 Darren Webster
Jonny Clayton 10-7 Scott Waites
Andy Boulton 10-8 Luke Humphries
Steve West 10-9 Lewis Williams
Matthew Edgar 10-5 Josh Payne
James Wade 10-5 John Henderson
Daryl Gurney 10-9 Keegan Brown
Martin Schindler 10-2 Justin Pipe
Jamie Hughes 10-9 Brendan Dolan
Bye - Martin Atkins

Loting vijfde ronde - zaterdagmiddag
Chris Dobey v Simon Whitlock
Michael van Gerwen v Jason Lowe
Ian White v Peter Wright
Michael Smith v Rob Cross

Daryl Gurney v William O'Connor
Ricky Evans v Gerwyn Price
Kim Huybrechts v James Wade
Simon Stevenson v Gary Anderson

Joe Cullen v Jonny Clayton
Mensur Suljovic v Dirk van Duijvenbode
Alan Tabern v Stephen Bunting
Dimitri Van den Bergh v Matthew Edgar

Jamie Hughes v Martin Atkins
Steve West v Jelle Klaasen
Martin Schindler v Kyle McKinstry
Gabriel Clemens v Andy Boulton

FOK! Wat een weer: weer regen in het verschiet, vandaag overwegend droog

Vandaag zijn er perioden met zon en het blijft op een zeer plaatselijke lichte bui na droog. Na een koude start met lokaal lichte vorst komt de maximumtemperatuur uit op ongeveer 9°C. De wind is matig en uit west tot zuidwest. In de avond neemt de wind langs de kust toe naar krachtig, 6 Bft.

In de loop van de nacht naar zondag neemt de bewolking van het westen uit geleidelijk toe, maar het blijft op de meeste plaatsen nog wel droog. De minima lopen uiteen van 4°C in het oosten tot 7°C in het westen. De zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Zondag is het bewolkt en in de loop van de ochtend bereikt een regengebied het westen. Dit gebied trekt oostwaarts en verlaat in de loop van de middag het oosten van het land. Na passage van het regengebied zijn er vanaf het einde van de middag opklaringen, maar volgt nog wel een enkele bui. De maxima worden ongeveer 9°C. De zuidwestenwind neemt in de middag af naar matig boven land en vrij krachtig langs de kust. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.
Winterstorm666 was een paar weken geleden in Oostenrijk en stuurde ons wat foto's.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bowman oppermachtig in saaie NASCAR-race Fontana

Voor de NASCAR-fans keren we toch nog even terug naar zondag: de derde race van het seizoen in de Cup Series stond op het programma, de Auto Club 400 op de Auto Club Speedway in Fontana, Californië. Zondagavond rijden de heren in Phoenix, uiteraard ook weer live te zien op Ziggo Sport Racing.

Met veteraan Clint Bowyer en local hero en legende Jimmie Johnson op de eerste rij werd het groen gezwaaid en in de openingsfase nam Alex Bowman de leiding, voor Johnson, Ryan Blaney, Kurt Busch, Matt DiBenedetto en Bowyer. Bowman kwam in de stage verder niet meer in de problemen en pakte de stagewinst, ruim voor Blaney, Johnson en Aric Almirola.

De tweede stage was niet al te spannend, halverwege zorgde een klapband van Bowyer voor een eerste caution. Blaney had de touwtjes verder stevig in handen en reed naar zijn eerste stagewinst van het jaar, voor Bowman. Bij de pitstops nam Johnson de leiding over en met de grootheid zelf op kop konden we weer door voor het slotstuk van de race.

Na het nodige touwtrekken kwamen Bowman en Martin Truex naar voren als nieuwe leiders, waarbij eerstgenoemde een alsmaar groeiend gat sloeg - zeker nadat Truex bij de laatste pitstop tijd verloor wegens een niet goed functionerende wheel gun. Mooier maken dan het was kunnen we het niet: van spanning was geen enkele sprake en Bowman reed totaal onbedreigd naar de winst, zeker nadat Blaney's banden er compleet aan waren.

De volledige race. Deze níet aanklikken is een aanrader

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.