FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 februari 2020

AZ in slotfase naast LASK Linz

AZ heeft op de valreep een gelijkspel uit het vuur gesleept tegen LASK Linz. De Oostenrijkse ploeg leidde tijdens het eerste van twee duels in de zestiende finale van de Europa League lang met 0-1, maar vlak voor tijd maakte Teun Koopmeiners uit een strafschop.

AZ opende sterk en het leek erop dat in de tweede minuut al een strafschop kreeg. Myron Boadu werd neergehaald en de scheidsrechter wees naar de strafschopstip, maar zijn beslissing werd teruggedraaid door de VAR. De overtreding was buiten de zestien, waardoor AZ genoegen moest nemen met een vrije trap. Die vrije trap leek Teun Koopmeiners alsnog de openingstreffer aan te tekenen, maar LASK-doelman Alexander Schlager keerde de inzet.

Na 26 minuten kwam LASK Linz op voorsprong. Na een verre ingooi, die door AZ niet kon worden verwerkt, belandde de bal voor de voeten van spits Marko Raguz. De inzet veranderde via Ramon Leeuwin van richting, waardoor Marco Bizot kansloos was. Dat was tevens ook de ruststand.

AZ begon beter aan de tweede helft en kreeg via Boadu een grote kans op de 1-1. Na voorbereidend werk van Hakon Evjen, Dani de Wit en Svensson schoot de aanvaller de bal recht op Schlager af.

Gedurende de tweede helft leek een kleine nederlaag niet te voorkomen, maar vlak voor tijd kreeg AZ alsnog om een gelijkspel eruit te slepen tegen de Oostenrijkse ploeg. Een handsbal van James Holland werd gemist door scheidsrechter Gestranius, maar de VAR greep in. Hij liet de Finse scheidsrechter naar de beelden kijken en nadat hij de beelden had gezien gaf de arbiter de strafschop aan AZ. Teun Koopmeiners faalde niet en schoot de 1-1 binnen. In de slotseconde kreeg LASK-verdediger Philipp Wiesinger nog een grote kopkans, maar de bal vloog over het doel van Bizot, waardoor AZ een gelijkspel overhield aan de wedstrijd tegen LASK Linz.

Politie en OM onderzoeken incident in zorginstelling Wageningen

De politie en het openbaar ministerie onderzoeken een incident met dodelijke afloop in een zorginstelling in Wageningen op 19 februari ’s avonds. De overleden persoon is een man, die in deze instelling woonde. Wat de oorzaak van het overlijden is, wordt onderzocht door de forensische opsporing.

Hierover worden betrokkenen en getuigen gehoord. Over het verloop van het onderzoek kunnen op dit moment nog niets gezegd worden. De politie weet dat in de media veel gesproken wordt over hun optreden. Zo wordt gesteld dat er meerdere malen met de politie is gebeld en dat dit pas op een later moment leidde tot inzet.

Onderzoek gestart
De politie neemt dit zeer serieus omdat mensen moeten kunnen rekenen op de politie als men in nood is. De politie is daarom een onderzoek gestart naar de professionaliteit van hun handelen. Dit onderzoek wordt verricht door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van de politie in de eenheid Oost-Nederland. Daarnaast doet de Rijksrecherche onderzoek naar het optreden van de politie.

Dubbelslag Evenepoel in Ronde van de Algarve

Remco Evenepoel heeft de tweede etappe van de Volta ao Algarve gewonnen. Het Belgische toptalent van Deceuninck-Quick Step won op de slotklim de Alto da Fóia voor de sterk opkomende Maximilian Schachmann. Evenepoel is ook de nieuwe leider in de Ronde van de Algarve.

De eerste aanvaller van de dag was Mathieu van der Poel. De Nederlander die hier zijn wegseizoen begint kreeg echter geen ruimte van het peloton. Van der Poels ploeggenoot Dries De Bondt kreeg samen met Casper Pedersen en Michael Schär vormde ze met zijn drieën de kopgroep van de dag.

Nadat UAE Emirates samen met Deceuninck-Quick Step zich op kop hadden gezet daalde de voorsprong snel en zoals verwacht zou de kopgroep het niet halen. Op de Alto da Fóia, de slotklim van de dag, viel de beslissing. UAE Emirates zorgde voor de uitdunning voor hun kopman Rui Costa. De ploeg uit het Midden-Oosten hield het tempo strak en dat zorgde ervoor dat Van der Poel moest afhaken op de slotklim. Ook Geraint Thomas moest afhaken op de slotklim.

Miguel Angel Lopez zorgde op drie kilometer van de streep voor de eerste aanval, maar de Colombiaan wist niet weg te komen. Later was het Simon Geschke die ten aanval. De Duitser van CCC kreeg wat meer ruimte. Ook hij werd bijgehaald, waarna Evenepoel in de laatste 500 meter vol voor zijn kans ging. Het Belgische supertalent pakte direct een mooie voorsprong.

Uit de achtergrond kwam Schachmann nog sterk opzetten, maar Evenepoel hield nog net voldoende voorsprong over om de ritwinst te pakken in de tweede etappe in de Ronde van de Algarve. Door de zege neemt de pas 20-jarige Belg de leiderstrui over van zijn Nederlandse ploeggenoot Fabio Jakobsen.

Desperados 3 verschijnt deze zomer

Het is alweer een tijdje geleden dat we wat hoorden over Desperados 3, de tactical/stealth Wild West-game van THQ Nordic. Het langverwachte vervolg op Desperados 2, die alweer uit 2006 stamt, verschijnt deze zomer voor PC, Xbox One en PlayStation 4.

In 2001 zag de eerste Desperados-game het levenslicht en gooide toen hoge ogen vanwege de goed uitgewerkte squad-based tactical action en uiteraard wegens de vele overeenkomsten met de eveneens geliefde Commandos-franchise. De ontwikkeling van Desperados 3 wordt overgelaten aan Mimimi Games, de studio die tevens verantwoordelijk was voor het uitmuntende Shadow Tactics: Blades of the Shogun uit 2016.

In een nieuwe trailer van THQ zien we de introductie van Doc McCoy, één van de speelbare personages in het spel. Bekijk de beelden hieronder.

Noorse biatleten pakken weer gemengd WK-goud

Op het wereldkampioenschap biatlon in Antholz hebben de Noorse biatleten na de gemengde estafette ook de zogenaamde single mixed-estafette gewonnen. Op die relatief nieuwe discipline bestaan de teams uit één man en één vrouw, die beiden twee keer in actie komen en daarbij telkens liggend én staand schieten.

Namens Noorwegen en Zwitserland openden Marte Olsbu Røiseland en Lena Häcki het bal op keurige wijze, zij gaven het stokje over aan Johannes Thingnes Bø en Benjamin Weger. Achter hen volgden Zweden (Hanna Öberg en Sebastian Samuelsson), Frankrijk (Anaïs Bescond en Emilien Jacquelin), Oostenrijk (Lisa Theresa Hauser en Simon Eder), Duitsland (Franziska Preuss en Erik Lesser) en Finland (Mari Eder en Tero Seppälä). De Italiaanse Dorothea Wierer, in actie komend met Lukas Hofer namens Italië, begon bepaald niet best en liep al een halve minuut achterstand op.

Nadat de mannen voor het eerst in actie kwamen wisselde Weger als eerste, vlak voor Lesser. Bø volgde op een paar seconden en een forse groep zat daar dan weer een handvol seconden achter. De twee voorste landen hielden hun positie vast en vooral Preuss deed uitstekende zaken. Häcki en Røiseland zaten er vlak achter en gaven dus over aan Weger en Bø, die de jacht konden openen op de dit seizoen nog zeker niet imponerende Lesser. Zweden volgde er vlak achter, Wierer spoelde een mooie Italiaanse comeback met haar staande schietbeurt alsnog vakkundig door het putje.

Lesser en Bø vertrokken gezamenlijk na de voorlaatste schietbeurt, Weger moest flink extra bijladen om de strafronde te voorkomen en kwam achter Samuelsson - die tien seconden achterstand had op de twee leiders - en samen met Jacquelin weer de ronde op. Bij de laatste schietbeurt, waar Bø iets eerder arriveerde, schoot de Noor foutloos, terwijl Lesser een extra patroon nodig had. Daarmee was de strijd om het goud in principe beslist in Noors voordeel, daarachter trof Jacquelin in tegenstelling tot Samuelsson en Weger alle schijven en dus vertrok de Fransman als derde.

Voor Jacquelin ging het betreden van de slotronde echter niet lekker: hij was zijn stok verloren op de schietbaan en een Noorse coach schoot hem razendsnel te hulp met een nieuw exemplaar. De Noorse coach gleed echter uit en Jacquelin greep mis, maar gelukkig stond niet veel later een Franse coach ook klaar met een nieuwe stok. De Noorse winst kwam niet meer in gevaar, een ontketende Lesser bekroonde zijn enige optreden op dit WK met zilver en Jacquelin hield ondanks zijn korte oponthoud Samuelsson overtuigend achter zich, waardoor het brons naar Frankrijk ging.

Lotte Lie en Florent Claude kwamen namens België in actie en eindigden op een alleszins keurige twintigste plek in het veld van dertig teams.

Ajax kansloos onderuit tegen Getafe

Ajax heeft donderdagavond geen goede uitgangspositie verworven in de zestiende finales van de Europa League. Op bezoek bij Getafe speelde de ploeg van Erik ten Hag een schrikbarend slechte wedstrijd, waarin het slechts twee ongevaarlijke doelpogingen afleverde en met 2-0 verloor. Ajax was onzorgvuldig, liet zich provoceren door Getafe en incasseerde een treffer van Deyverson in de eerste helft en een doelpunt van Kenedy in de blessuretijd van de tweede helft. Over een week wacht de return in Amsterdam.

Ajax moest het stellen zonder de geschorste André Onana, die onder de lat werd afgelost door Bruno Varela. De nieuwkomer in de basisopstelling kwam in de tiende minuut met de schrik vrij, toen hij een gevaarlijke pass aan Lisandro Martínez verstuurde. Martínez werd geflankeerd door twee spelers van Getafe en speelde de bal gauw terug naar Varela, die vervolgens zelf onder hevige druk stond en de bal ternauwernood kon wegschieten. Tien minuten later bracht hij goed redding op een afstandsschot van Deyverson; tussendoor kende Varela wat moeite met een corner. Hij was echter niet de enige speler van Ajax die onzeker oogde: bij de hele ploeg ging het moeizaam.

De spelers van Getafe wisten het spel van Ajax te ontregelen, onder meer door veelvuldig naar het gras te gaan. Ajax kon geen tempo maken en kwam amper aan voetballen toe. Ook Hakim Ziyech, net als Daley Blind teruggekeerd in de basisopstelling, kwam niet in zijn frivole spel. Integendeel: de aanvallende middenvelder kende meerdere slordige momenten waarop hij de bal inleverde bij Getafe. Zo verloor hij na een halfuur de bal op het middenveld, waarna Nemanja Maksimovic op het doel van Varela kon afstormen. Hij werd enigszins gehinderd door Edson Álvarez en kon de bal net niet goed genoeg controleren in het strafschopgebied, waardoor Varela er op tijd bij was.

De 1-0 was dan ook niet verrassend te noemen. Ajax liet zich echter wel verrassen door de wijze waarop Getafe een vrije trap uitspeelde. Damián Suárez speelde een vrije trap richting Mauro Arambarri, die vanaf de rechterflank een voorzet gaf richting het zestienmetergebied. Zijn lange bal werd aangenomen door Mathías Olivera, die direct de vrijstaande Deyverson vond. Die rondde overtuigend af en werd bij zijn doelpuntviering geraakt door een aansteker die vanaf de tribune het veld op werd geworpen. De Braziliaan ging twee seconden nadat hij werd geraakt theatraal naar de grond, maar Ziyech was niet blij met het uitpubliek en riep de supporters meteen tot de orde.

Ajax vuurde in de eerste helft geen enkel schot af. Het eerste schot was in de slotfase van Klaas-Jan Huntelaar, was vrij ongevaarlijk en ging voorlangs. De grootste ‘kans’ was in minuut 82 voor Ryan Babel, die na een goede bal van Ziyech kon binnenkoppen. Hij besloot de bal terug te leggen met het hoofd, zonder succes. Het leek bij 1-0 te blijven, maar diep in de blessuretijd verloor invaller Perr Schuurs de bal en maakte Kenedy er 2-0 van met een van richting veranderde inzet. Verder werd de tweede helft gekenmerkt door overtredingen en frustraties bij Ajax. Zo ontving Nicolás Tagliafico een gele kaart voor een stevige overtreding op Marc Cucurella, waardoor de linksback de return in Amsterdam van volgende week moet missen. Ook Ryan Babel ging op de bon na contact met Allan Nyom. Volgens Babel stelde Nyom zich aan: de aanvaller rolde opzichtig over het gras en hinkte naast Nyom, om de spot te drijven met zijn opponent.

Badr Hari vecht deze zomer in Ahoy

Kickbokser Badr Hari heeft weer een datum om geblesseerd te raken. Zaterdag 20 juni staat de knuffelmarokkaan weer in de ring. In Rotterdam Ahoy, maar de tegenstander is nog niet bekend.

Deze wordt 29 februari bekendgemaakt, tijdens kickboksgala Glory 76 in Utrecht.


Badr Hari (Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Badr Hari is natuurlijk voornamelijk bekend vanwege zijn relatie met de ex van Ruud Gullit en het kapottrappen van Koen Everink tijdens een gezellig dansfeest in de toenmalige Amsterdam Arena. Verder zullen kenners Hari nog kennen van het molesteren van een hotelmedewerker en het vermeend in de fik steken van het huis van een zwangere vrouw, in opdracht van zijn toen nog levende gabber Gwenette Martha.

Daarnaast kan Hari verdienstelijk sporten, waarin hij zijn ongebreidelde agressie kwijt kan. Inmiddels heeft Hari tweemaal verloren van kickbokskampioen Rico Verhoeven. Misschien dat zijn gevecht in juni zijn eerste overwinning wordt voor kickboksorganisatie Glory, op dit moment de grootste kickboksorganisatie ter wereld.

De Vierdaagse en Vierdaagsefeesten roepen op tot meer duurzame voedingskeuzes

Beide organisaties hebben hun partners opgeroepen om te zorgen voor gezonder voedselaanbod tijdens het evenement. Ook komt er meer promotie voor de beschikbaarheid van duurzamere voeding. De behoefte hiervoor groeit zowel bij Vierdaagse wandelaars als bij bezoekers van de Vierdaagsefeesten, zo signaleren de twee evenementorganisatoren die hierin samen optrekken.

Een steuntje in de rug op Vierdaagsefeesten
Het voedselaanbod tijdens Vierdaagsefeesten is de afgelopen jaren veel diverser geworden, met steeds meer verantwoorde keuzes. Bestuursvoorzitter Walter Hamers: “We werken dan ook stap voor stap toe naar een aanbod dat volledig biologisch, vegetarisch en / of lokaal is, om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Nu nog op vrijwillige basis, op termijn gaan we kaders stellen.” Vierdaagsefeesten is dan ook al geruime tijd bezig met het onderwerp duurzaamheid en eten. Zo liet ze in 2015 de ‘FOODprint’ van ondernemers van Vierdaagsefeesten onderzoeken: een nulmeting op zaken als afval, restverwerking, transport, leveranciers en energie.

Het komende jaar steekt Vierdaagsefeesten in op de steeds grotere groep bezoekers die graag een duurzamere keuze maakt, maar nog een steuntje in de rug nodig heeft. “We gaan onderzoek doen hoe we de Vierdaagsefeestenbezoekers die hier positief tegenover staan, met goede promotie kunnen helpen de juiste keuze te maken, voor zichzelf en voor de toekomst”, aldus Hamers.

Breder voedselaanbod tijdens de Vierdaagse
De Vierdaagse stuurde vorig jaar al een brief naar alle doortochtgemeenten over dit onderwerp. Zij werden opgeroepen om de beschikbaarheid van gezonde voeding te promoten en om bij de uitgifte van food & drink vergunningen langs de parcoursen naar dit gezonde thema te verwijzen. Zo wil de organisatie een steentje bijdragen aan het belangrijkste volksgezondheidsprobleem van dit moment: overgewicht. Ook het Vierdaagse-onderzoek van het Radboudumc gaat met dit thema aan de slag. “Dit jaar organiseert de Vierdaagse een bijeenkomst voor alle doortochtgemeenten over duurzaamheid in al haar facetten, om hier gezamenlijk zo veel mogelijk winst op te behalen. Voeding is hier uiteraard een belangrijk onderdeel van”, aldus voorzitter Henny Sackers. Ook op start-finishterrein de Wedren komt een breder voedselaanbod. Sackers: “Waar vorig jaar de keuze nog beperkt was tussen een ‘vette hap’ of een smoothie, komen er dit jaar meer gezonde opties in het brede spectrum daartussen.”

Door samen op te trekken in het realiseren en promoten van gezonde voeding, hopen de Vierdaagse en Vierdaagsefeesten twee keer zo sterk te staan. Ook op andere duurzaamheidsdossiers wordt steeds meer kennis en ervaringen gedeeld, voor een optimale impact.

Van Nieuwenhuizen bij Zweedse verkeersveiligheidtop

Hoe kunnen overheden, bedrijfsleven en verkeersveiligheidsorganisaties gezamenlijk het aantal verkeersslachtoffers wereldwijd terugdringen? Die vraag stond centraal tijdens de Global Road Safety Conference 2020 in Stockholm waar woensdag zo’n 80 ministers uit de hele wereld bij elkaar kwamen.

Op de conferentie, die Zweden samen met de WHO organiseerde, waren ook honderden vertegenwoordigers van de auto-industrie, onderzoeksinstituten en internationale organisaties te gast om te praten over het thema verkeersveiligheid. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) was namens de Nederlandse regering aanwezig.

De minister ontmoette in Stockholm onder meer collega’s uit Polen, Nigeria, Argentinië en IJsland. Ook had Van Nieuwenhuizen een ontmoeting met eurocommissaris Adina Valean. Ze spraken onder meer over het belang van Europees regels voor lichte elektrische voertuigen. Uniforme Europese toelatingseisen voor dit soort voertuigen is een van de aanbevelingen die de Onderzoeksraad voor Veiligheid deed in een rapport over de toelating van verschillende voertuigen op de weg. Europese eisen kunnen voorkomen dat er, zoals nu het geval is, grote verschillen tussen Europese landen zijn als het gaat om de regels voor bijvoorbeeld elektrische steps, scootmobiels of speed-pedelecs. De minister bracht ook de Nederlandse MONO campagne onder de aandacht, die zich richt op het tegenaan van afleiding in het verkeer.

In een panelgesprek met collega’s uit Saoedi Arabië, Mali, Australië, Denemarken en de CEO van truckfabrikant Scania ging Van Nieuwenhuizen in op wat ons land doet op gebied van handhaving, het maken van risico-analyses, het uitwisselen van data, voorlichting en infrastructuur om de verkeersveiligheid te verbeteren. Ze noemde daarbij als goed voorbeeld de succesvolle samenwerking met de verkeersveiligheidscoalitie, waarin tientallen belangenorganisaties, onderzoeksinstituten en verschillende overheden in ons land samenwerken om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Tijdens de reis naar Zweden had de minister met vertegenwoordigers van deze Verkeersveiligheidscoalitie, waaronder de ANWB, de SWOV, de VNG en de Fietsersbond en het Verbond van Verzekeraars ook een aantal werkbezoeken. Zo ging de Nederlandse delegatie op bezoek bij VTI en de Cykelfrämjandet, de Zweedse tegenhangers van de SWOV en De Fietsersbond. Ook werd gesproken met een vertegenwoordiging van de auto-industrie over zogenoemde rijtaak ondersteunende systemen (ADAS). Deze systemen, zoals adaptive cruise control en lane-keeping, kunnen bijdragen aan meer verkeersveiligheid. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat bestuurders begrijpen hoe ze deze systemen op de juiste manier gebruiken.

Op initiatief van de ANWB sprak Van Nieuwenhuizen ook met haar collega’s uit Zweden en het Verenigd Koninkrijk in aanwezigheid van ANWB directeur Frits van Bruggen en de speciale VN-gezant voor verkeersveiligheid, Jean Todt. Naar aanleiding van dit gesprek over de nieuwe uitdagingen waar deze van oudsher koplopende landen tegenaan lopen, nodigde Van Nieuwenhuizen haar Zweedse en Britse collega uit om binnenkort naar ons land te komen om te spreken over verdere samenwerking. Onder meer in de strijd tegen afleiding in het verkeer en het toenemend aantal ouderen dat slachtoffer wordt van een verkeersongeval.

Serrano verrast peloton in Vuelta a Andalucia

Gonzalo Serrano heeft verrassend de tweede etappe in de Vuelta a Andalucia gewonnen. Op de slothelling ging de 25-jarige Spanjaard van Caja Rujal vroeg ten aanval en hield aan de finish voldoende voorsprong over om zijn eerste profzege te pakken uit zijn carrière.

Taco van der Hoorn was mee in de vroege vlucht. Samen met vier anderen renners wist de kopgroep een voorsprong van bijna zeven minuten te pakken. Nadat Movistar en Astana zich op kop had gezet van het peloton ging de voorsprong van de kopgroep snel naar beneden en met nog vier kilometer was het avontuur voorbij.

De laatste kilometer in de tweede etappe ging stevig omhoog. Direct toen de weg omhoog liep rook Serrano zijn kans en koos voor de aanval. In het peloton keek iedereen naar elkaar en de 25-jarige Spanjaard had direct een mooi gaatje te pakken, wat uiteindelijk voldoende was voor de winst. Juan José Lobato kwam als tweede over de streep, terwijl Dylan Teuns net zoals woensdag genoegen moest nemen met een derde plaats.

In het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Jakob Fuglsang aan de leiding blijft voor Mikel Landa en de Belg Teuns.

Celstraffen voor laffe overval op hoogbejaarde broers Heeten

Twee mannen zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor een gewapende overval op twee hoogbejaarde broers in Heeten. Een 30-jarige man is veroordeeld tot een celstraf van 7 jaar. De 49-jarige man is veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.

Aan hun lot overgelaten
De broers werden in de avond van 12 januari 2019 in hun woning overvallen. Terwijl beide broers in de slaapkamer door een onbekende derde man onder schot werden gehouden, werden de woning en de schuur door de 49-jarige man doorzocht. Toen de buit binnen was, lieten de daders de broers aan hun lot over. Zij sloten de broers op in hun slaapkamer en gingen ervan door. De broers werden de volgende ochtend bevrijd door hun zus, die toevallig bij hen op bezoek kwam.

Telefonische instructies
De 30-jarige man was zelf niet in de woning aanwezig maar had wel een groot aandeel in de voorbereiding, de uitvoering en de afhandeling van de geplande overval. Voorafgaand aan de overval heeft hij met mensen gesproken over de broers die ‘veel contant geld in huis zouden bewaren’. Tijdens de overval was de 30-jarige man in de buurt van de woning en gaf hij telefonisch instructies door aan de mannen die in de woning waren. Na de overval is hij weggereden naar de verblijfplaats van de 49-jarige man en heeft hij een deel van de buit in zijn woning verstopt.

Ongeloofwaardige verklaring
Dat de 30-jarige man toevallig in de buurt van de woning was omdat hij een shovel wilde kopen gelooft de rechtbank niet. De shovel stond volgens de eigenaar daarvan niet te koop en ook kan hij zijn verhaal niet onderbouwen. Daarnaast is de 30-jarige man veroordeeld voor het voorbereiden van een andere overval op een persoon van wie hij een geldbedrag van 150.000 euro wilde stelen en heeft hij iemand, die een belastende verklaring over hem had afgelegd, vanuit de gevangenis bedreigd.

'Gemakkelijke prooi'
De rechtbank rekent het de mannen zwaar aan dat ze deze volstrekt laffe woningoverval hebben gepleegd. Zij hebben hun oog laten vallen op een kennelijk ‘gemakkelijke prooi’, namelijk twee hoogbejaarde broers, die op een afgelegen plek in een vrijstaande woning wonen. Dat ze de broers daarna hebben opgesloten weegt strafverzwarend mee. De slachtoffers konden hun medicatie niet innemen en ook hadden ze geen eten en drinken. Als hun zus de volgende ochtend niet was langs gekomen, had dit op een hele andere manier af kunnen lopen.

5 jaar en TBS voor vader die jarenlang eigen kinderen misbruikte

Een 76-jarige man uit Amersfoort is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Daarnaast legt de rechtbank hem een contactverbod op met zijn kinderen. De man heeft zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van zijn dochter en zijn twee zoons.

Misbruik
Het misbruik begon bij zijn oudste zoon, die toen 5 of 6 jaar oud was. De man vergreep zich in de periode daarna ook aan zijn dochter en zijn andere zoon. Alle drie de kinderen moesten seksuele handelingen bij de man verrichten en ondergaan. Hij misbruikte de situatie, als moeder weg of beneden was, om zijn eigen lusten te bevredigen. Met dreigementen zorgde hij ervoor dat zijn kinderen jarenlang hun mond hielden.

Pedofiele stoornis
De man is in 1986 veroordeeld voor ontucht met kinderen uit zijn vorige huwelijk. Ook in 2017 is hij veroordeeld, toen voor potloodventen. De man is meermalen onderzocht, door een psycholoog en een psychiater. Hij werkte maar beperkt mee aan dit onderzoek en ontkent de strafbare feiten. Op basis van eerdere zedendelicten uit 2017 kwam de psychiater tot de conclusie dat er bij de man sprake is van een pedofiele stoornis. Omdat de man geen noodzaak ziet tot behandeling adviseert de psychiater tbs met dwangverpleging. De rechtbank neemt die conclusies over.

Straf
De man heeft met zijn lichamelijke integriteit het vertrouwen van zijn kinderen geschonden en hun normale seksuele ontwikkeling verstoord. Slachtoffers van seksueel misbruik zullen de psychische en lichamelijke gevolgen daarvan nog lange tijd meedragen. De ernst van die problemen – veroorzaakt door de verdachte - zal in de toekomst moeten blijken. De rechtbank rekent dit alles de man zwaar aan. Bij het bepalen van de straf is ook meegenomen dat hij eerder is veroordeeld voor vergelijkbare strafbare feiten. Zijn leeftijd is geen aanleiding om een lagere straf op te leggen. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

3 jaar cel voor prostitueren verstandelijk beperkte vrouw

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 30-jarige vrouw uit Valkenswaard veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. Ze dwong een verstandelijk beperkte vrouw in de prostitutie en pakte langere tijd haar opbrengsten af. Daarnaast waste zij die opbrengsten wit en dealde zij met haar 36-jarige partner in cocaïne. Hij krijgt hiervoor een celstraf van 4 maanden.

Volgens de officier van justitie heeft de vrouw het slachtoffer over een periode van 7 jaar uitgebuit. De rechtbank oordeelt dat er bewijs is dat de vrouw zich vanaf juli 2017 met het prostitutiewerk van het slachtoffer ging bemoeien. Ze maakte foto’s van het slachtoffer voor seksadvertenties en gaf haar instructies hoe zich tijdens de afspraakjes te kleden. Daarnaast maakte de vrouw afspraken met klanten. Ze vroeg hiervoor nooit instemming aan het slachtoffer. Zij sputterde wel meerdere keren tegen door aan te geven dat ze meer tijd nodig had om te eten of zich op te frissen. De vrouw ging daar niet op in of deed de klachten af als gezeur. Verder dwong de vrouw het slachtoffer in de laatste 3 maanden van de uitbuiting steeds vaker zichzelf ziek te melden bij haar werkgever. In eerste instantie deelde de vrouw de opbrengsten nog met het slachtoffer, later stond zij steeds minder af en tot slot hield ze alles voor zichzelf.

De vrouw gebruikte ook de accounts en andere persoonsgegevens van het slachtoffer om via webwinkels goederen te bestellen voor zichzelf of anderen. Tijdens een inval in de woning van de vrouw, trof de politie 180 gram cocaïne aan. Ook daarvoor is zij vandaag veroordeeld. De rechtbank oordeelt bovendien dat de vrouw bijna een half jaar in deze drugs heeft gedeald. Dit deed zij samen met haar partner. Hij is hiervoor, en voor drugsbezit en witwassen, veroordeeld. De rechtbank spreekt de man, anders dan de officier van justitie eiste, vrij voor het medeplegen van mensenhandel. De man kwam weliswaar af en toe geld ophalen bij het slachtoffer en bracht haar soms naar seksafspraken, maar volgens de rechtbank is zijn rol dusdanig klein dat er geen sprake is van medeplegen.

Parasiteren
Iemand in de prostitutie dwingen is een vergaande en ontluisterende manier van uitbuiting. Daarbij weegt in dit geval mee dat het slachtoffer een licht verstandelijke beperking heeft, in een sociaal isolement zat en zeer beïnvloedbaar was. Het is bijzonder kwalijk dat het slachtoffer in de laatste maanden van de uitbuiting fulltime beschikbaar moest zijn. Ook tijdens feestdagen moest zij doorwerken en bij haar werkgever moest ze zich ziekmelden. Intussen incasseerde de vrouw alle opbrengsten en hield zij er een luxe levenswijze op na. Zij parasiteerde op het slachtoffer. De rechtbank kreeg op geen enkel moment de indruk dat de vrouw inzicht toonde in de laakbaarheid van haar handelen. Dit getuigt van een gebrek aan normbesef.

De rechtbank vindt het noodzakelijk dat de vrouw - naast een celstraf van 3 jaar - ook 5 jaar geen contact heeft met het slachtoffer. Met dit contactverbod moet het slachtoffer rust in haar leven krijgen en wordt de kans op herhaling door de vrouw verminderd.

29.000 euro schadevergoeding
Het slachtoffer vroeg een schadevergoeding van in totaal ruim 477.000 euro. Dit ging onder meer om al het geld dat zij gedurende vele jaren verdiende met haar werk als prostituee en dat de vrouw van haar afpakte. De rechtbank, die de uitbuiting over een veel kortere periode bewezen verklaart, kent een deel van dit bedrag toe, namelijk ruim 29.000 euro. Voor de rest van de vordering verwijst de rechtbank het slachtoffer naar de burgerlijke rechter omdat dit soort complexe zaken niet voor het strafrecht is bedoeld.

Veroordeling voor seks tegen betaling met minderjarige die zichzelf aanbood op datingsite

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft een man veroordeeld die zich schuldig gemaakt heeft aan het tegen betaling hebben van seks met een minderjarige van 17. Aan de man is een gevangenisstraf opgelegd van drie maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

Hij kwam met de 17-jarige in contact via een datingsite, waar zij haar gezelschap aanbood tegen betaling. Daarop heeft de verdachte meerdere keren met haar afgesproken en had hij drie keer seks met haar, terwijl hij wist dat ze 17 jaar oud was.

Strafbaar
In de wet is het strafbaar gesteld om tegen betaling seks te hebben met een minderjarige. Het doel daarvan is om de minderjarige te beschermen tegen het zelf verrichten van prostitutiewerkzaamheden en de seksuele exploitatie van minderjarigen te bestrijden. Ook als het seksueel contact vrijwillig tot stand komt kan het grote nadelige psychische gevolgen hebben voor de minderjarige.

Straf
De reclassering acht de recidivekans laag en adviseert een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. De raadsman heeft verzocht om een taakstraf op te leggen, met een korte onvoorwaardelijke gevangenisstraf, om toepassing te geven aan het taakstrafverbod van artikel 22b Sr. De rechtbank is van oordeel dat een taakstraf onvoldoende recht doet aan het bewezen verklaarde en legt aan verdachte een gevangenisstraf op van 3 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk.

Vrijspraak man uit Harderwijk voor grooming minderjarige

De rechtbank spreekt een 61-jarige man uit Harderwijk vrij van grooming en het verstrekken van schadelijke beeldopnamen aan een minderjarig meisje. De rechtbank is gebonden aan de tekst van de tenlastelegging (de aanklacht). Als deze aanklacht niet kan worden bewezen op basis van het dossier en de verklaringen ter zitting, dan moet de rechtbank een verdachte vrijspreken. Dit is bij beide aanklachten het geval.

Appen en voorstel ontmoeting
De eerste aanklacht tegen de man luidde dat hij via social media een ontmoeting had voorgesteld aan een minderjarig meisje, zodat hij bij haar ontuchtige handelingen kon verrichten. Dit wordt ook wel grooming genoemd. De man nam inderdaad via social media contact op met het meisje. Al snel nam de meerderjarige tante van het meisje, en later een meerderjarige medewerkster van een televisieprogramma, het appen met de man over. Zij deden zich voor als het minderjarig meisje. Tijdens het appen met de tante stelde de man een ontmoeting en ontuchtige handelingen voor. Geen van de voorstellen voor de ontmoeting zijn dus gedaan aan het minderjarige meisje. Dit was volgens de tenlastelegging wel vereist. Daarom spreekt de rechtbank de man vrij van deze aanklacht.

Dat de man in de veronderstelling verkeerde dat hij de voorstellen aan het minderjarige meisje deed, leidt de rechtbank niet tot een andere conclusie. De aanklacht had zich volgens de wet ook kunnen richten op het voorstellen van een ontmoeting aan een persoon die ouder is dan zestien jaar, maar zich voordoet als een minderjarige. Maar dat is niet gebeurd.

Facebookaccount
De andere aanklacht tegen de man luidde dat hij beeldopnamen van zijn geslachtsdeel naar het Facebook-account van een minderjarig meisje in België had gestuurd. Op basis van het dossier blijkt niet wanneer de berichten door de man naar het meisje zouden zijn verstuurd. Daarnaast blijkt ook niet naar welk Facebook-account van het meisje de beeldopnamen zouden zijn verstuurd en welke profielfoto toen bij welk Facebook-account hoorde. De rechtbank kan daarom niet beoordelen of de man wist of had moeten vermoeden dat de Facebook-accounts van een minderjarig meisje waren. De rechtbank kan daarom ook niet beoordelen of de man wist of had moeten weten dat het meisje minderjarig was. Daarom kan ook deze aanklacht niet worden bewezen en volgt vrijspraak.

De inwoners zijn los in onze wereld in Westworld 3-trailer

Wie nog niet bij is met seizoen 2 van Westworld moet snel haast maken, want het derde seizoen komt eraan en het belooft een radicaal ander verhaal te worden dan de eerdere seizoenen. Dat is te zien in de nieuwe trailer die zojuist is verschenen.

Aan het einde van seizoen 2 (nog niet gezien? geen zin in spoilers? niet doorlezen!) ontsnapten enkele 'hosts' of 'inwoners' het park en reisden ze naar onze wereld. Wat voor plannen ze daar gaan smeden is nog niet duidelijk, maar aan de trailer te zien belooft het niet veel goeds.

Westworld 3 is te zien bij HBO (in Nederland bij Ziggo Movies & Series) vanaf 15 (oftewel 16) maart. Het seizoen is met 8 afleveringen in totaal twee afleveringen korter dan de vorige seizoenen.

Nederlandse kalverslachter opnieuw in verlegenheid gebracht

Opnieuw wordt de Nederlandse kalf-integratie VanDrie Group, wereldmarktleider op het gebied van kalfsvlees, kalvervoeders en kalfsvellen, in verlegenheid gebracht. Nadat eind 2018 Animal Rights undercoverbeelden naar buiten bracht van verschrikkelijke dierenmishandeling in het kalverslachthuis VanDrie België te Hasselt, is het nu de beurt aan het slachthuis in Sobeval in de Franse Dordogne. De beelden werden gemaakt door L214.

In Sobeval worden elke dag bijna 700 kalveren gedood, of 90 dieren per uur. Het is een van de grootste kalverslachthuizen in Frankrijk.

Net als in de Animal Rights beelden uit Hasselt is te zien hoe de verdoving met het penschiettoestel misgaat en kalveren meerdere keren de kogel krijgen. Ook past men in Sobeval de omstreden ‘post-cut stunning’ methode toe, waarin eerst de keel wordt doorgesneden voordat een pen door het voorhoofd van een kalf wordt gejaagd. 

De beelden lijken eens te meer duidelijk te maken dat de misstanden bij VanDrie geen incidenten zijn, maar structureel plaatsvinden. Animal Rights vraagt nog steeds om sluiting van de vestiging in Hasselt en daagde het slachthuis voor de rechter.

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren! 


Butter en Choukoud willen via Coolsingel naar Olympische Spelen

Atleten Michel Butter en Khalid Choukoud willen zich op zondag 5 april tijdens de 40ste marathon van Rotterdam kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokyo. De Nederlandse toppers moeten op de Coolsingel voldoen aan de limiet van 2:11.30 uur.

Voor de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 kwam Butter in regenachtige omstandigheden slechts acht tellen tekort voor het verwezenlijken van zijn olympische droom: in Amsterdam liep hij destijds 2:11.08 en dat was nét te langzaam, beelden van zijn finish staan de atletiekfan nog op het netvlies gebrand. Op het snelle parcours in de Maasstad krijgt hij een nieuwe kans. Het persoonlijk record van de 34-jarige topatleet uit Castricum staat op de klassieke afstand van 42.195 meter op 2:09.58 uur.

Ook Choukoud (33) richt zich op Tokyo, hoewel men beter Sapporo kan zeggen - daar worden de marathons immers gehouden. Net als Butter was hij eerder sneller dan de olympische kwalificatie-eis. Bij het jubileum van de marathon van Rotterdam wil de Hagenaar zichzelf overtreffen en zijn beste tijd van 2:10.52 uur, gelopen in de havenstad, aanscherpen.

Naast Butter en Choukoud staan de Nederlandse talenten Bart van Nunen (24, PR van 2:13.09) en Frank Futselaar (28, PR van 2:14.06) aan de start in Rotterdam. Beide atleten kroonden zich onder meer al eens tot Nederlands kampioen op de 10.000 meter en gaan in Rotterdam voor een persoonlijk record. Mohamed Ali (30), in 2017 Nederlands kampioen op de 5000 meter, maakt in de Maasstad zijn debuut op de langste olympische hardloopafstand.

Voor de Nederlandse vrouwen ligt de olympische limiet op 2:28 uur. Aan de start komen onder anderen nationaal kampioene Bo Ummels (26, PR van 2:32.34) en Kim Dillen (37, PR van 2:33.24).

Ook voor veel internationale atleten is de jubileumeditie van de marathon van Rotterdam een ideale gelegenheid zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokyo. De namen van de deelnemende toppers worden binnenkort bekendgemaakt.

De marathons van de Olympische Spelen van Tokyo zijn in verband met de hitte in de Japanse hoofdstad, net als het snelwandelen, verplaatst naar het 800 kilometer noordelijker gelegen Sapporo. De marathons staan op het programma op 8 (v) en 9 augustus (m) en beginnen ’s morgens om 7 uur lokale tijd.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 8

Deze week ziet de première van de eerste "Pathé Thuis Original" (die ook gewoon in de bioscoop draait), plus de nieuwe van Guy Ritchie en een bekende titel met een minder bekend verhaal.

Suriname

Wanneer Righter besluit zich verkiesbaar te stellen voor het presidentschap in Suriname, wordt hij geconfronteerd met zijn criminele verleden. Met zowel justitie als het criminele circuit die Righter op de hielen zitten, leidt de strijd om de macht tot een psychologisch schaakspel waarin de spanning alleen maar toeneemt. Suriname is een meeslepend verhaal over de gevolgen van machtsblokken, corruptie en grote ego’s.

The Gentlemen

The Gentlemen volgt de Amerikaanse expat Mickey Pearson (Matthew McConaughey) die een zeer winstgevend marihuana-imperium opbouwde in Londen. Wanneer het verhaal de ronde gaat dat hij uit de business wil stappen krijgt Mickey te maken met complotten, intriges, omkoping en chantage in een poging alles van hem af te nemen.

The Call of the Wild

Gebaseerd op het legendarische avontuur van Jack London, vertelt The Call of the Wild het avontuurlijke verhaal van de heldhaftige hond Buck. Zijn rustige leventje komt plotseling op zijn kop te staan wanneer hij van zijn thuis in Californië wordt weggerukt en in de woeste natuur van de Yukon in Canada terechtkomt tijdens de Goudkoorts van eind 19e eeuw. Als het nieuwste lid van een postbezorgings-hondenteam, waarvan hij tot leider uitgroeit, beleeft Buck het avontuur van zijn leven. Hij vindt daarmee zijn roeping in het leven en wordt zijn eigen baas. The Call of the Wild is een hybride van live action en geanimeerde filmproductie. De film is gecreëerd door een mix van visuele effecten en een bijzondere animatietechnologie die de dieren tot leven te brengen en hun tot authentieke karakters te maken.

Les Misérables

Stéphane, nog maar net verhuisd van Cherbourg naar Parijs, komt terecht in de anti-criminaliteitsbrigade van Montfermeil in het 93ste arrondissement. Hij ontmoet er zijn nieuwe collega’s en ervaren agenten Chris en Gwada. Al snel ontdekt Stéphane de spanningen tussen de verschillende bendes van de wijk. Wanneer ze tijdens een interventie de controle dreigen te verliezen, filmt een drone hun kleinste daden en acties...

Beanpole

Leningrad, 1945. De Tweede Wereldoorlog laat grote sporen na in de stad. De gebouwen zijn verwoest, de inwoners zijn zowel fysiek als mentaal gebroken. Tussen de wrakstukken bevinden zich twee jonge vrouwen, Iya en Masha, die proberen hun leven weer op te bouwen. Iya werkt als verpleegster in een ziekenhuis voor oorlogsveteranen en zorgt ondertussen voor de zoon van haar vriendin. Als Masha definitief terugkeert van het front, moeten ze samen zowel oude als nieuwe trauma's het hoofd bieden.

Once the Dust Settles

Drie iconische rampplekken: de ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl, het door een aardbeving getroffen Italiaanse stadje Amatrice en het door een burgeroorlog verwoeste historische hart van Aleppo in Syrië. Tegen het decor van verdwenen en opkomend toerisme laat de documentaire Once the Dust Settles zien hoe de bewoners hun rampzalige geschiedenis verwerken en hun leven weer opbouwen.

Leonie actrice en spionne

Leonie Brandt (1901-1978) droomde ervan om actrice te worden. Na het uitkomen van haar droom speelt ze de rol van haar leven: ze wordt actief als spionne voor de Nederlandse inlichtingendienst in nazi-Duitsland.Na de oorlog vreesde ook een aantal prominente Nederlanders voor Leonie om wat ze wist over hun doen en laten tijdens de bezetting. De film volgt min of meer de chronologie van dit wonderbaarlijke levensverhaal via scenes uit oude films. Gehuld in een waas van mysterie is niet altijd duidelijk hoe ‘echt’ of hoe ‘fictief’ haar leven was.

Sons of Denmark

Een jaar nadat Denemarken werd opgeschrikt door een dodelijke bomaanslag, voert de ultranationalistische politicus Martin Nordahl met zijn Nationale Beweging de verkiezingspolls aan. Onder invloed van zijn onverbloemde anti-immigratieretoriek is de stemming in de samenleving ten aanzien van etnische minderheden razendsnel verhard; vooral mensen met een Arabische achtergrond moeten het ontgelden. In dit klimaat voelt de negentienjarige Zakaria de noodzaak om in actie te komen, voor zijn eigen veiligheid en die van zijn familie. Maar om te doen wat hij denkt dat nodig is om het politieke tij te keren, moet hij zowel zijn moeder als broertje in de steek laten. Zakaria sluit zich aan bij een radicale organisatie, waar hij Ali ontmoet. Beide mannen maken zich zorgen om de huidige staat van hun land, dat zich keert tegen burgers met een migratieachtergrond, en besluiten actie te ondernemen. Maar ze zijn allebei slechts marionetten in de handen van de machthebbers. Deze politieke thriller met trekken van een klassieke tragedie draait om de vraag hoe het hoofd koel te houden wanneer angst en haat de samenleving binnendringen.

Spoed je naar je lokale bioscoop of filmhuis en check de nieuwe aanwinsten!

De Jong verlaat Ajax per direct en vertrekt naar FC Cincinnati

Siem de Jong vervolgt zijn loopbaan in de Verenigde Staten. De aanvallende middenvelder maakt per direct transfervrij de overstap van Ajax naar FC Cincinnati in de Major League Soccer. De 31-jarige De Jong had een aflopend contract in de Johan Cruijff ArenA.

Met zijn transfer naar de MLS gaat een wens in vervulling voor De Jong, want in het verleden gaf hij al eens aan dat hij ooit nog eens graag in de Verenigde Staten zou willen voetballen. Hij tekent voor minimaal een jaar in Ohio.

De Jong hoefde dit seizoen onder trainer Erik ten Hag niet te rekenen op een vaste basisplaats. Desondanks kwam hij in de Champions League nog tot vier invalbeurten. In de Eredivisie moest hij genoegen nemen met een bijrol, al kreeg hij na de winterstop tegen FC Groningen een basisplaats nadat hij in de bekerwedstrijd tegen SV Spakenburg een hattrick had gemaakt. Daarna is de routinier echter op het tweede plan geraakt.

Technisch directeur Gerard Nijkamp heeft hoge verwachtingen van De Jong. Hij verwacht dat de aanwinst in aanvallend opzicht van grote waarde kan zijn voor Cincinnati. "Hij beschikt niet alleen over veel tecnische bagage en intelligentie, hij heeft ook ervaring in de beste competities. Gedurende zijn loopbaan was is hij een leider, zowel op het veld als daarbuiten. We denken dat hij een grote aanwinst is voor onze club."

De Jong brak op jonge leeftijd door bij Ajax en werd onder trainer Frank de Boer vier keer landskampioen. In de zomer van 2014 maakte hij voor zeven miljoen euro de overstap naar Newcastle United.

Mede door blessureleed kwam hij in Engeland niet volledig uit de verf. In het seizoen 2016/17 speelde hij op huurbasis voor PSV, om een jaar later weer terug te keren bij Ajax. Hij wist nooit meer een vaste basisplaats te veroveren in Amsterdam en werd vorig seizoen nog verhuurd aan Sydney FC.

De Jong treft bij Cincinnati met Jürgen Locadia en Maikel van der Werff twee Nederlandse ploeggenoten. Ron Jans leverde eerder deze week zijn contract in omdat hij beschuldigd werd van racisme. De MLS-club is nog op zoek naar een nieuwe trainer. Het nieuwe seizoen gaat begin maart van start.

Nieuwe informatie onthuld over Animal Crossing: New Horizons

Nintendo heeft een nieuwe Direct uitgebacht voor Animal Crossing: New Horizons dat op 20 maart exclusief wordt uitgebracht voor de Nintendo Switch. In de video kom je alles te weten wat je als potentiële koper van het Eilandleven-pakket zou moeten weten om te beginnen: een introductie van het nieuwe eilandleven, informatie over het bezitten van je eigen huis, nieuwe buren, het vormen van het landschap, ontdekkingstochten, doe-het-zelven en meer.

Het is een hele opsomming, nieuw voor de serie is:

  • Leven op het eiland: Het eiland is een baken van rust. Omdat het eiland onbewoond is, kan iedereen er een nieuw leven opbouwen en beginnen bij de basis. De tijd verstrijkt minuut na minuut, de vier seizoenen wisselen elkaar af en de dag-en-nacht-cyclus is hetzelfde als in het echte leven.
  • Doe-het-zelven: Door bepaalde materialen te verzamelen op het eiland, kunnen eilandbewoners veel spullen maken, waaronder allerlei gereedschappen en meubels. In doe-het-zelfworkshops kun je leren hoe je deze spullen moet maken aan de hand van doe-het-zelfplannen. Als je genoeg ervaring opdoet met het doe-het-zelven, kun je zelfs leren hoe je de door jou gemaakte spullen kunt opleuken met andere kleuren of aanpassen met eigen ontwerpen.
  • NookPhone: Nook Inc. zal je van enkele basisbenodigdheden en diensten voorzien, zoals je eigen NookPhone. Dit handige apparaat heeft apps zoals een camera en een plattegrond en na verloop van tijd zullen er meer apps worden toegevoegd. Met de camera kun je overal op het eiland leuke kiekjes maken en zelfs hippe filters gebruiken.
  • Nook-miles: Als je je als speler graag specifieke doelen wilt stellen, is Nooks milesprogramma echt iets voor jou. Voltooi bepaalde uitdagingen en betaal het Eilandleven-pakket stapje voor stapje af met de miles die je daarbij verdient. Als je het pakket al volledig hebt afbetaald, kun je miles inwisselen voor mooie in-game beloningen. Deze beloningen variëren van Nook Inc.-merchandise en nuttige voorwerpen tot tickets waarmee je naar andere eilanden kunt reizen.
  • Buurten bij de buren: Met het Eilandleven-pakket van Nook Inc. kunnen tot wel acht spelers op één eiland wonen.* In de spelstand Buurten kan een speler tot wel drie andere spelers optrommelen, zodat je met z’n vieren over het eiland kunt banjeren. De initiatiefnemer wordt aangewezen als de leider en de andere spelers zijn de volgers. Het is heel eenvoudig om van leider te wisselen, zodat iedereen aan de beurt kan komen. Beestjes of voorwerpen die door volgers worden opgepakt, worden bewaard in een recyclekist in de servicebalie. Vergeet die spullen later dus niet op te halen.
  • Het land vormen: Je kunt rivieren oversteken met behulp van een polsstok en hoger gelegen stukken land bereiken door een ladder te plaatsen, maar je kunt ook bruggen en hellingen aanleggen om het jezelf wat gemakkelijker te maken. Zodra je eiland volledig is geconstrueerd, krijg je een vergunning waarmee je je eigen paden mag aanleggen en het land op grotere schaal mag vormen, van het uitgraven van rivieren tot het bouwen en slopen van kliffen.
  • Eilandtripjes: Met deze “verrassingsreisjes” weet je nooit waar je naartoe vliegt. Het is maar net waar de piloot zin in heeft. Zodra je op een eilandje bent aangekomen, kun je je ogen de kost geven. Bovendien mag je alles meenemen wat je vindt, zoals materialen en beestjes!
  • NookLink: NookLink is onderdeel van Nintendo Switch Online en stelt spelers in staat om met een smartphone QR-codes van eigen ontwerpen te scannen die gemaakt zijn in Animal Crossing: New Leaf of Animal Crossing: Happy Home Designer. Vervolgens kan zo’n eigen ontwerp worden gedownload en in Animal Crossing: New Horizons worden gebruikt. Ook kun je, als je bent verbonden met het internet, via de Nintendo Switch Online-app met vrienden praten die Animal Crossing: New Horizons ook hebben door je smartphone te gebruiken als toetsenbord of om mee te voicechatten. NookLink zal in maart worden uitgebracht.
  • Gratis updates: Na de release van de game worden er gratis updates uitgebracht. Zo zullen er gedurende het jaar diverse speciale evenementen worden georganiseerd waar je gratis aan kunt deelnemen. De eerste gratis update wordt al op 20 maart, op de dag van de release, uitgebracht. Als je deze update installeert, kun je in april Konijnendag vieren
  • Nieuwe faciliteiten: Naarmate je je eiland verder ontwikkelt, zullen er meer faciliteiten worden gebouwd. Hierbij kun je denken aan een museum waarin de prachtige flora en fauna van het eiland tentoongesteld kan worden, een winkel waar je meubels en spullen kunt kopen die je zelf niet kunt maken, een kleermakerij voor de hipste modeartikelen en een kampeerplek waar je gasten kunt uitnodigen voor recreatieve doeleinden.
  • Toerisme en activiteiten: Niet alleen nieuwe bewoners, maar ook toeristen zullen wel oor hebben naar een bezoekje aan je prachtige eiland. Toeristen worden altijd met open armen ontvangen. Ze verkopen bijvoorbeeld unieke spullen die niet op het eiland gemaakt kunnen worden. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan evenementen, zoals vistoernooien en de Beestjesbeker, die in de loop van het jaar worden georganiseerd. Via gratis updates worden er regelmatig nieuwe evenementen en personages geïntroduceerd in Animal Crossing: New Horizons.
  • Ondersteuning voor amiibo: Animal Crossing: New Horizons heeft ondersteuning voor amiibo-figuurtjes en amiibo-kaarten uit de Animal Crossing-serie. Je kunt deze bekende gezichten ook uitnodigen voor een bezoekje aan Fotopia, alwaar je leuke fotoshoots kunt organiseren met je favoriete personages.
  • Als je Animal Crossing: Pocket Camp voor mobiele apparaten én Animal Crossing: New Horizons hebt, ontvang je in beide games speciale voorwerpen. Later geven we hierover meer informatie op de Twitter-account van Animal Crossing.

Marvel Ultimate Alliance 3 Fantastic Four-uitbreiding komt in maart

De Fantastic Four komen eindelijk naar Switch-exclusive Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order. De 'Fantastic Four: Shadow of Doom' DLC-uitbreiding komt op 26 maart uit. Uiteraard voegt deze uitbreiding dus nieuwe speelbare personages toe. Daarnaast zijn er ook nieuwe verhaalmissies. In deze uitbreiding vecht je natuurlijk tegen Dr. Doom.

Eerder kreeg de game al uitbreiding die de Marvel Knights en de X-Men hebben toegevoegd.

Yacht Club Games gaat binnenkort meer spellen presenteren

Yacht Club Games, bekend van Shovel Knight, geeft op 26 een videopresentatie op YouTube en Twitch. De ontwikkelaar, die ook games uitgeeft van andere indie-ontwikkelaars, belooft meer informatie vrij te geven over Shovel Knight Dig (een 2D roguelite dungeon crawler) en Cyber Shadow (2D ninja game).

Daarnaast zegt Yacht Club dat er ook 'enkele nieuwe surprises' verwacht kunnen worden. Wellicht wordt er eindelijk een echte Shovel Knight sequel aangekondigd.

Captain Tsubasa verhaaltrailer

Captain Tsubasa: Rise of New Champions is gebaseerd op een populaire manga en anime. Het heeft dus ook een verhaal. In de game probeer je als Tsubasa het nationale toernooi voor middelbare scholieren te winnen. Daarbij moet je allerlei rivalen verslaan die dus bekend zijn uit de anime.

Bekijk de over de top trailer hieronder. Captain Tsubasa moet ergens dit jaar uitkomen voor PS4, Switch en pc.

23% Nederlanders betaalt met smartphone of wearable

Bijna een kwart van de Nederlanders betaalt wel eens contactloos met een mobiele telefoon of met een wearable zoals een smartwatch. Dat blijkt uit de ING Digitale Monitor, een onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders. Door de introductie van Apple Pay in Nederland vorig jaar hebben steeds meer mensen de mogelijkheid om met hun mobiele telefoon of wearable te betalen. Mensen betalen vooral met hun mobiel zodat ze hun betaalpas of portemonnee niet meer mee hoeven te nemen. Voor een kwart van de mobiele betalers is mobiel betalen met smartphone of wearable zelfs al de favoriete betaalmethode.

Jeroen Losekoot, Manager Digitaal Bankieren bij ING: “Mobiel betalen is al sinds 2015 mogelijk op Android smartphones, maar door de introductie van Apple Pay in Nederland vorig jaar zien we dat mobiel betalen nu echt een vlucht heeft genomen. Je ziet steeds meer mensen bij de kassa betalen met hun smartphone of wearable. Mensen die nog niet mobiel betalen zien er nog weinig toegevoegde waarde in, omdat betalen met een betaalpas al heel makkelijk en snel is. Als ze echter eenmaal gebruik maken van mobiel betalen, dan merken we dat ze snel om zijn en deze betaalmethode omarmen. In 2020 verwachten we daarom ook dat de populariteit van mobiel betalen verder zal groeien.”

Betalen met mobiele telefoon of wearable
In december 2019 betaalde 19% van de Nederlanders wel eens met zijn of haar mobiele telefoon bij de kassa. Ook betalen met een ‘wearable’ is populair aan het worden, 12% van de Nederlanders betaalt wel eens met een smartwatch, horloge, ring, armband of sleutelhanger. Van de mobiele betalers betaalt 44% wekelijks of meerdere keren per week met zijn mobiele telefoon of wearable en 28% zelfs dagelijks of vaker.

Portemonnee thuis laten
De belangrijkste reden voor mensen om mobiel te betalen is dat ze hun betaalpas of portemonnee niet meer mee hoeven te nemen en dat ze hun mobiele telefoon of wearable vaak dichter bij de hand hebben. Mensen die nog niet mobiel betalen zien er geen toegevoegde waarde in of zijn bang dat hun smartphone of wearable gestolen wordt. Van de mobiele betalers ziet 21% mobiel betalen zeker als de vervanging van hun portemonnee, onder alle Nederlanders is dit slechts 9%.

Betaalpas blijft favoriet
Betalen met de betaalpas is voor 55% van de Nederlanders de meest gebruikte betaalmethode, gevolgd door contant geld (30%). Van de groep mobiele betalers geeft 42% aan dat zij de betaalpas het meest gebruiken. Een kwart van de mobiele betalers noemt echter mobiel betalen met smartphone of wearable als favoriete betaalmethode. Ruim een derde van de mobiele betalers verwacht dit jaar nog vaker met hun mobiele telefoon of wearable te gaan betalen. Daardoor verwachten ze vooral minder met contant geld en met hun betaalpas te gaan betalen.

Over het onderzoek
De ING Digitale Monitor is een onderzoek naar trends en gebruik op het gebied van digitaal bankieren in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau DVJ Insights onder een representatieve steekproef van 1.511 Nederlanders van 18 jaar of ouder gehouden in december 2019.

Blikje frisdrank nekt verdachte tien jaar na poging overval videotheek

Een bijzondere ontwikkeling in een oude Utrechtse overvalszaak. Bijna 10 jaar na de mislukte poging overval kon door het Team Cold Cases een verdachte worden aangehouden. De verdachte kwam in beeld dankzij een blikje frisdrank.

Op vrijdag 17 december 2010 werd de videotheek aan de Houtrakgracht in Utrecht bezocht door een man. De man bestelde een blikje frisdrank en verliet het pand weer. Even later kwam de man opnieuw de zaak in, nu gewapend met een vuurwapen. De man ging er zonder buit vandoor.

De zaak bleef altijd onopgelost. Wel is destijds DNA veiliggesteld van het teruggevonden blikje frisdrank. Die handeling leidde recent tot een match waardoor de verdachte in beeld kwam. Het Team Cold Cases van de eenheid Midden-Nederland nam de zaak in onderzoek en kon de man vervolgens afgelopen dinsdag aanhouden. Het gaat om een 31-jarige man uit Almere. Hij zit vast voor verder onderzoek.

Asfalteren Zandvoort is gereed, het circuit is bijna klaar

Met nog ruim twee maanden te gaan tot de Grand Prix van Nederland is er heugelijk nieuws over de verbouwing van het circuit van Zandvoort. Het asfalteren is afgerond en daarmee is de baan bijna klaar, aldus een tevreden directeur Robert van Overdijk.

"Het circuit is nagenoeg klaar", aldus Van Overdijk, zo lezen we op de site van GPUpdate. "Het circuit is klaar. Er moet natuurlijk nog een aantal hekken worden geplaatst, maar het allerbelangrijkste, de lay-out van het circuit, is af. De laatste laag asfalt zit erop. Een jaar geleden waren we hier ook en zaten we nog in allerlei gesprekken. Een jaar verder hebben we gewoon een verbouwd circuit en een Grand Prix op 3 mei. Fantastisch. We hebben vandaag een heel belangrijk vinkje gezet."

Van Overdijk is op het circuit van Barcelona aanwezig tijdens de testdagen die daar nu gaande zijn. Uiteraard wordt de circuitbaas gevraagd naar de veranderingen van de baan in Zandvoort. "Iedereen wil weten hoe het zit met die kombochten en vraagt of ik foto's kan laten zien", zo vertelt hij. "Iedereen is enthousiast en kijkt uit naar het eerste weekend van mei."

Asfalteren Zandvoort is gereed, het circuit is bijna klaar (Pro Shots / Niels Wenstedt)
Asfalteren Zandvoort is gereed, het circuit is bijna klaar (Pro Shots / Niels Wenstedt)

Mercedes heeft bijzondere truc met voorwielophanging bedacht

Na het bestuderen van de beelden van de eerste Formule 1-testdag in Barcelona ontdekten fans en journalisten iets bijzonders aan de Mercedes waarmee Lewis Hamilton zijn rondjes reed. De wereldkampioen was opvallend vaak druk bezig met zijn stuur en na nader onderzoek van de beelden is gebleken dat Hamilton daarmee de voorwielophanging bedient, aldus RacingNews365.

Op het moment dat Hamilton het rechte stuk van Barcelona op rijdt, trekt hij aan het stuur waarna de voorbanden naar binnen bewegen, zo zien we op de beelden. Aan het einde van het rechte stuk zien we dat de Brit zijn stuur weer vanaf zich duwt en vervolgens bewegen de banden ook weer een stukje uit elkaar.

Uiteraard zorgt deze vondst al direct voor veel discussie, centrale vraag is dan allereerst of dit trucje legaal is. Door de banden dichter bij elkaar te brengen op het rechte stuk kan de luchtweerstand verminderd worden, wat natuurlijk resulteert in een hogere topsnelheid.

Man mishandeld op straat, dader opgepakt

Een 46-jarige man uit Etten-Leur is woensdagavond aangehouden omdat hij op straat een man zou hebben mishandeld. Het slachtoffer deed aangifte.

Het slachtoffer verklaarde dat de man rond 17.45 uur in de Van de Rietstraat naar hem toe was komen lopen en ineens een vuistslag op zijn gezicht had gegeven. Het slachtoffer waarschuwde de politie. Agenten hebben de verdachte in de Van Rooylaan aangehouden. Hij was vermoedelijk onder invloed van alcohol.

De verdachte is overgebracht naar een politiecel. Hier gedroeg hij zich agressief. Hij zal vandaag worden verhoord.

Politie onderzoekt doodsoorzaak vrouw in recreatiepark; misdrijf niet uitgesloten

In een recreatiewoning op een vakantiepark in Mierlo werd vrijdag 14 februari een dode vrouw gevonden. De recherche startte een onderzoek naar de oorzaak van haar dood. Een misdrijf kan op dit moment niet worden uitgesloten.

Bij de politie kwam afgelopen vrijdagochtend de melding binnen dat een vrouw levenloos in een recreatiewoning aan de Patrijslaan was gevonden. Het 48-jarige slachtoffer uit Eindhoven verbleef daar als gast.

De forensische recherche zocht het afgelopen weekend uitvoerig naar sporen in en om de recreatiewoning. Ook werd op het park een buurtonderzoek verricht. De politie heeft met diverse mensen gesproken en bekeken of er bewakingscamera’s waren met beeldmateriaal dat het verdere onderzoek kan helpen.

Op het lichaam van de vrouw is dinsdag 18 februari sectie verricht. Dit alles leidt vooralsnog niet tot een antwoord op de vraag of er sprake is van een misdrijf, maar met dat scenario wordt wel rekening gehouden. 

In de loop van het onderzoek kreeg de recherche zicht op twee verdachten die in het bezit waren van spullen van het slachtoffer. Zij werden afgelopen weekend aangehouden en zitten nog vast. Op dit moment wordt hun rol verder onderzocht.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan het tipformulier op de website worden ingevuld. 

Schietpartijen Duitsland: 11 doden, ook dader dood

In het Duitse Hanau zijn woensdagavond zeker tien mensen om het leven gekomen bij twee schietpartijen. Beide vonden plaats in een shishabar en de vermoedelijke dader heeft het zelf ook niet overleefd.

Rond tien uur 's avonds opende een man het vuur in een shishabar in de stad in Hesse, waarna hij er vandoor ging. Niet veel later dook hij op in een andere bar in de stad en ook daar begon hij te schieten. Bij de eerste schietpartij zijn zeker vier doden gevallen, bij de tweede vielen er in elk geval vijf. Zeker vijf mensen verkeren in levensgevaar.

De hele avond en nacht is een uitgebreide zoektocht gehouden naar de schutter, wat de politie met behulp van getuigenverklaringen uiteindelijk leidde naar een appartementencomplex, waar de vluchtauto geparkeerd stond. In een appartement werden twee doden gevonden, waaronder de vermoedelijke dader.

Over een motief is nog niks bekend.

Update 09:30 uur:
Volgens de NOS zou de dader een Duitser genaamd Tobias R. zijn. In een achtergelaten brief zou hij verwarde opvattingen uiten met een rechts-radicale inslag. Volgens de Duitse krant Bild zou hij geschreven hebben dat bepaalde volken moeten worden vernietigd. Ook zou hij enige dagen geleden een video op Youtube hebben geplaatst met allerlei complottheorieën. In zijn auto zou munitie en magazijnen zijn gevonden. Er zijn nu 11 doden gemeld.

Volgens Burgemeester Kaminsky zouden alle slachtoffers van buitenlandse afkomst zijn, waaronder mensen van Koerdische afkomst.

Sony slaat PAX East over

Sony is bang voor het corona-virus en slaat daarom dit jaar PAX East over. Hierdoor kunnen conferentiegangers niet aan de slag met de demo van onder andere The Last of Us 2 en Final Fantasy 7. 

Dit laat Sony op hun blog weten. Teleurgestelde gamers zullen dus zich moeten vermaken met andere games. Of er nog meer afzeggen zijn, dat moet nog blijken. Maar als de afzeggingen zo hard doorgaat, ben ik bang dat er straks niets meer over blijft van de E3 en Gamescom

Rode Kruis verlengt dakreparatieproject op Sint-Maarten

Het Rode Kruis verlengt zijn dakreparatieproject op Sint-Maarten voor getroffenen van orkaan Irma. De hulporganisatie krijgt hiervoor financiële middelen uit het ‘Sint Maarten Trustfonds’. Het Rode Kruis kan hierdoor ongeveer 200 extra daken repareren van mensen die deze hulp nodig hebben. Daarnaast focust het Rode Kruis op het voorbereiden van de bevolking op een eventuele nieuwe ramp en blijft de hulporganisatie actief met activiteiten op het psychosociale vlak.

Het Trustfonds is gefinancierd door de Nederlandse overheid en wordt beheerd door de Wereldbank. Het Rode Kruis ontvangt een subsidie uit het Trustfonds en is daarmee verantwoordelijk voor de uitvoering van dit project.

De afgelopen jaren heeft het Rode Kruis meer dan duizend families geholpen met de reparatie van hun dak, nadat deze zijn verwoest door orkaan Irma. Deze hulp is gefinancierd met geld dat is opgehaald tijdens de ‘Nationale Actie Nederland helpt Sint-Maarten’ van het Rode Kruis in 2017. Mensen in Nederland zamelden destijds ruim 18 miljoen euro in om de mensen op Sint-Maarten te helpen. Nu, meer dan 2,5 jaar nadat orkaan Irma het eiland verwoestte, heeft het Rode Kruis bijna 27.000 mensen geholpen met noodhulp, en heeft het Rode Kruis duizenden voedselbonnen, schoolmaaltijden en hulpgoederen uitgegeven. Vrijwel al het gedoneerde geld is, zoals gepland, besteed of gepland om te worden uitgegeven dit jaar.

"Het Rode Kruis is blij dat we met het geld van het Trustfonds van de Wereldbank nog meer mensen kunnen helpen met de reparatie van hun dak. Tot nu toe hebben wij gewerkt in een aantal buurten. We zijn begonnen in de wijken waar de meeste schade was en de meest kwetsbare groepen wonen. Nog altijd zijn er families die hulp nodig hebben met het herstellen van hun woning. Het is mooi dat we nog 200 families extra kunnen helpen”, zegt Fanny de Swarte, hoofd van de hulpoperatie van het Rode Kruis op Sint-Maarten.

FOK! Wat een weer: wisselvallig, maar geen storm voorlopig

Mogguh!

Dat viel best mee gisteren. Het was geen stralende dag, maar op veel plaatsen bleef het droog. Alleen in het noorden vielen nog enkele lichte buien. De avond was een beetje druilerig. 

Vandaag hebben we dan een grijze dag. We zitten in de warme sector en dat betekent temperaturen van 8 tot ruim 12 graden. Het warmst in het zuiden. Overdag valt er af en toe een spatter, maar dat stelt niet veel voor. Het is wachten op het koufront. Dat is veel actiever. Aan het einde van de middag gaat het dan enige tijd licht tot matig regenen, en bij passage van het front komt zware regenval voor. Dit gaat zich organiseren in een lijn. Dit zagen we al vaker de laatste tijd. Tijdens passage kan er in 10 minuten tijd zo'n 5 tot 10 mm regen naar beneden komen. Ik denk dat men daar wel enigszins nat van gaat worden. Het gaat echter wel snel. Binnen een paar uur trekt het front van west naar oost.

Ook de wind laat van zich horen. Een groot deel van de dag valt het relatief wel mee met een matige tot krachtige wind, maar het is opnieuw het front waarop de wind even flink aanwakkert. Langs de kust tot stormachtig en in het binnenland tot krachtig. Ook komen er zware windstoten voor.

In grote lijnen verandert er de komende tijd heel weinig. De westcirculatie blijft nadrukkelijk haar stempel op ons weer drukken. Soms zit er even een betere dag tussen, zoals vrijdag. Dan blijft het droog en schijnt de zon met momenten.

Het weekend staat weer in het teken van regen en wind, echter tot storm komt het niet, al waait het wel fors.

En zo hobbelen we naar de lente toe.

Auf Wiedersehen!  

Meer weer op FOK!

Berlizo (Foto: vriend van qltel)
Nog een mooie zonsondergang uit Berlijn. (Foto: Vriend van qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Biatleet Fourcade evenaart legende Bjørndalen met 11e wereldtitel

Biatleet Martin Fourcade heeft niemand minder dan de Noorse legende Ole Einar Bjørndalen geëvenaard. Op het wereldkampioenschap in het Italiaanse Antholz pakte de Franse grootmeester het goud op de individuele wedstrijd over 20 kilometer, waardoor hij net als Bjørndalen - inmiddels coach in China - elf individuele wereldtitels heeft. Met het goud op de twintig kilometer is Fourcade nu overigens de eerste biatleet ooit met vier wereldtitels op dé klassieke discipline in de sport.

De Oostenrijker Dominik Landertinger kende een tegenwoordig zeldzaam goede dag en begon met vijftien treffers. De eerste vier van zijn laatste schietbeurt gingen er ook allemaal in, maar hij legde nog even extra aan voor het laatste schot en die eindigde naast de schijf. Landertinger zette zo wel de snelste tijd neer bij de finish, maar Fourcade was ook sterk onderweg.

De Fransman, toch wel een stuk sneller op de ski's dan Landertinger, begon eveneens met vijftien treffers, terwijl zijn grote concurrent Johannes Thingnes Bø achter hem met één misser bij het liggend schieten was begonnen. Fourcade legde aan voor zijn laatste schietbeurt, trof vier keer doel...en schoot net als Landertinger het twintigste en laatste schot naast de schijf.

Aangezien Bø op de ski's wat sneller onderweg was dan Fourcade, lagen er ineens weer kansen op goud voor de Noor. Met vijf treffers bij de laatste schietbeurt zou hij met voorsprong de slotronde in duiken, maar ook Bø kon de druk niet helemaal aan en hield het bij vier missers, waarna de extra strafminuut natuurlijk zelfs voor de snelle Noor niet meer in te halen was.

Bø finishte met een achterstand van 57 seconden op Fourcade, Landertinger zag nog voor Fourcade's finish hoe de Sloveen Jakov Fak zijn tijd bedreigde. De slotronde van de Oostenrijker was echter geweldig en Fak kwam acht tellen tekort. Uiteindelijk kon alleen Andrejs Rastorgujevs het brons van Landertinger nog bedreigen, maar de Let deed wat hij helaas zo vaak doet: alles weggooien in de laatste schietbeurt.

Groot-Britannië scherpt immigratieregels aan

De Britse staatssecretaris Priti Patel heeft gisteren de details van het nieuw Britse immigratiesysteem uit de doeken gedaan. Vanaf 1 januari 2021 wil Groot-Britannië een puntensysteem invoeren en het langdurig verblijf van niet-ingezetenen aan banden leggen.

De Britse regering wil voornamelijk gehoor geven aan een van de meest gehoorde argumenten voor de Brexit, namelijk het probleem van de ongebreidelde immigratie van laagopgeleiden en de verdringing van de eigen laaggeschoolde bevolking. Groot-Britannië telt op het moment van schrijven ruim 1,3 miljoen werklozen.

Werkgeversorganisaties bekritiseerden het plan als desastreus voor de zorg, agrarische sector, bouw en horeca. Topambtenaren brachten daar tegenin dat dat bedrijven zichzelf te afhankelijk hebben gemaakt van spotgoedkope arbeid uit Europa, meer moesten doen om de Britse werklozen aan het werk te krijgen en werknemers maar eens een beter salaris moeten gaan betalen om deze te behouden.

Hoogopgeleide arbeiders zoals wetenschappers blijven onder het nieuwe systeem welkom, maar er worden geen nieuwe visa meer verstrekt aan laagopgeleiden. De regering geeft aan dat het nieuwe systeem bedoeld is om enkel nog de 'besten en de slimsten' toe te laten.

Iedereen die zich vanaf volgend jaar in Groot-Britannië wil vestigen moet minimaal 70 punten scoren op een checklist. De eerste 50 punten worden verdiend met verplichte criteria: nieuwe immigranten moeten een aanbod hebben voor een baan op hoger niveau en de Engelse taal beheersen. De overige punten zijn afhankelijk van het verdienen salaris, waardoor immigranten met een inkomen onder de 25.600 pond (zo'n 30.600 euro) per jaar feitelijk buiten de deur gehouden worden. In plaats daarvan kunnen punten ook verdiend worden met een baan in een sector waar behoefte is aan personneel, zoals de zorg, of het hebben van een doctoraal in een technische richting.

Daarnaast komen er een reeks andere beperkingen. Zo kunnen immigranten geen uitkeringen en toeslagen aanvragen, moeten ze zorgpremie betalen voor de NHS en worden Europeanen met een strafblad geweerd. Ook kunnen de Europese identiteitskaarten niet meer gebruikt worden om de grens te passeren en mogen Europese burgers die zich niet vestigen niet langer dan 6 maanden in Groot-Britannië verblijven.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.