23% Nederlanders betaalt met smartphone of wearable
Bijna een kwart van de Nederlanders betaalt wel eens contactloos met een mobiele telefoon of met een wearable zoals een smartwatch. Dat blijkt uit de ING Digitale Monitor, een onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders. Door de introductie van Apple Pay in Nederland vorig jaar hebben steeds meer mensen de mogelijkheid om met hun mobiele telefoon of wearable te betalen. Mensen betalen vooral met hun mobiel zodat ze hun betaalpas of portemonnee niet meer mee hoeven te nemen. Voor een kwart van de mobiele betalers is mobiel betalen met smartphone of wearable zelfs al de favoriete betaalmethode.
Jeroen Losekoot, Manager Digitaal Bankieren bij ING: “Mobiel betalen is al sinds 2015 mogelijk op Android smartphones, maar door de introductie van Apple Pay in Nederland vorig jaar zien we dat mobiel betalen nu echt een vlucht heeft genomen. Je ziet steeds meer mensen bij de kassa betalen met hun smartphone of wearable. Mensen die nog niet mobiel betalen zien er nog weinig toegevoegde waarde in, omdat betalen met een betaalpas al heel makkelijk en snel is. Als ze echter eenmaal gebruik maken van mobiel betalen, dan merken we dat ze snel om zijn en deze betaalmethode omarmen. In 2020 verwachten we daarom ook dat de populariteit van mobiel betalen verder zal groeien.”
Betalen met mobiele telefoon of wearable
In december 2019 betaalde 19% van de Nederlanders wel eens met zijn of haar mobiele telefoon bij de kassa. Ook betalen met een ‘wearable’ is populair aan het worden, 12% van de Nederlanders betaalt wel eens met een smartwatch, horloge, ring, armband of sleutelhanger. Van de mobiele betalers betaalt 44% wekelijks of meerdere keren per week met zijn mobiele telefoon of wearable en 28% zelfs dagelijks of vaker.
Portemonnee thuis laten
De belangrijkste reden voor mensen om mobiel te betalen is dat ze hun betaalpas of portemonnee niet meer mee hoeven te nemen en dat ze hun mobiele telefoon of wearable vaak dichter bij de hand hebben. Mensen die nog niet mobiel betalen zien er geen toegevoegde waarde in of zijn bang dat hun smartphone of wearable gestolen wordt. Van de mobiele betalers ziet 21% mobiel betalen zeker als de vervanging van hun portemonnee, onder alle Nederlanders is dit slechts 9%.
Betaalpas blijft favoriet
Betalen met de betaalpas is voor 55% van de Nederlanders de meest gebruikte betaalmethode, gevolgd door contant geld (30%). Van de groep mobiele betalers geeft 42% aan dat zij de betaalpas het meest gebruiken. Een kwart van de mobiele betalers noemt echter mobiel betalen met smartphone of wearable als favoriete betaalmethode. Ruim een derde van de mobiele betalers verwacht dit jaar nog vaker met hun mobiele telefoon of wearable te gaan betalen. Daardoor verwachten ze vooral minder met contant geld en met hun betaalpas te gaan betalen.
Over het onderzoek
De ING Digitale Monitor is een onderzoek naar trends en gebruik op het gebied van digitaal bankieren in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau DVJ Insights onder een representatieve steekproef van 1.511 Nederlanders van 18 jaar of ouder gehouden in december 2019.